Charles Whitman, USA

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

J-aska
Parranpäristäjä
Viestit: 87
Liittynyt: Su Joulu 09, 2007 11:36 pm
Paikkakunta: Imatra

Charles Whitman, USA

Viesti Kirjoittaja J-aska » La Joulu 15, 2007 9:39 pm

En löytänyt kyseisestä henkilöstä hakemalla, enkä pikaisella selaamisella mitään juttua joten päätin laittaa tämän tänne:

Charles Joseph Whitman (24. kesäkuuta 1941, Lake Worth, Florida – 1.
elokuuta 1966, Austin, Texas) oli merijalkaväen sotilas ja Texasin yliopiston opiskelija, joka surmasi 1966 koulun alueen torniin linnoittautuneena yli kymmenen ihmistä ja haavoitti kolmeakymmentäyhtä.

Whitman kiipesi raskaasti aseistautuneena koulun torniin aamupäivällä 1. elokuuta 1966, edellisyönä tapettuaan äitinsä ja vaimonsa, ja alkoi ammuskella sieltä kampusalueella ja muualla lähistöllä olleita ihmisiä. Tapauksen johdosta 13 alueella liikkunutta sivullista sekä Whitmanin äiti ja vaimo saivat surmansa. Kuolleiden määrä kohoaa 17:ään, jos syntymätön lapsi ja 2001 kuollut tapauksessa pysyvästi vammautunut mies lasketaan mukaan. Whitman sai surmansa poliisin ampumista luodeista.

Tapaus oli vakavin Yhdysvalloissa sattunut kouluammuskelutapaus ennen 16. huhtikuuta 2007 tapahtunutta Virginian verilöylyä, jossa surmansa sai 33 ihmistä, mukaan lukien ammuskelija.

Ruuminavauksessa Whitmanilla todettiin aivokasvain, jonka aluksi epäiltiin vaikuttaneen Whitmanin käytökseen, mutta teoria hylättiin myöhemmin.

Howler
Columbo
Viestit: 2348
Liittynyt: Ti Syys 04, 2007 10:42 am

Viesti Kirjoittaja Howler » Su Joulu 16, 2007 11:39 am

Ihan pieniä faktalisäyksiä, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan:

Pahin kuolinkenttä oli yliopiston päähalli.
Haavoittuneita koko ammuskelun aikana tuli 30.

Charles Whitman Jr. oli ennen tekoaan mallikansalainen. Hän oli entinen alttaripoika ja U.S. Marine sekä myös rakastava aviomies ja poika. Hän oli vanhempiensa esikoinen. Hän menestyi koulussa hyvin, ja pääsi 12 vuotiaana Kotka partiolaiseksi, yhtenä nuorimmista ikinä. Charlesin isä opetti hänelle kuinka aseita käsitellään (isällä oli fanaattinen suhde aseisiin). Viisi kuukautta ennen Whitman Jr.:n tekoa hänen vanhempansa erosivat. Syynä väkivaltaisuus. Charles löi itsekin vaimoaan. Kuitenkin vanhempien eron jälkeen Whitmanin isä koitti saada Charlesin puhumaan äitinsä ympäri ja palaamaan isän luo. Tästä syystä Charles kävi yliopiston psykiatrin luona, jolle hän oli myös kertonut fantasiastaan kiivetä torniin ja ampua ihmisiä sieltä. Psykiatri ei ottanut tätä fantasiaa mitenkään vakavasti, ja seuraukset tiedämmekin.

Torni, josta Whitman Jr. ampui ja josta myös moni oli hypännyt kuolemaansa, suljettiin vuodeksi ampumisen jälkeen. Se avattiin uudelleen kesällä 1967, mutta itsemurhayritysten takia se myös suljettiin lopullisesti 1975.

(Faktat tarkistettu kirjasta Serial Killers & Mass Murderes - Profiles of the World's Most Barbaric Criminals.)

combat18
Matlock
Viestit: 797
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 1:07 am
Paikkakunta: Taistelu ei loppunut 1945 ??? se on vasta alkanut!

Viesti Kirjoittaja combat18 » Su Touko 11, 2008 4:03 pm

JIM D Henkilökuva: Murhaaja Charles Whitman Tänään klo:21.00
WARNING: THIS MEMBER CONTAINS NATIONALISM
If Multi-culturalism is the answer, It must have been one hell of a stupid question
http://patriootti.com/
Kuva

Naula
Alokas
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2012 10:53 am

Re: Charles Whitman

Viesti Kirjoittaja Naula » Ti Heinä 05, 2016 12:04 am

Katsoin juuri Friillä esitetyn ohjelman aiheesta: Murha menneisyydestä, kausi 2 jakso 4. (minulla tallennuksena, esitetty 11.4)

Ohjelmassa mainittiin, ettei Charlesin tapaama psykiatri ilmoittanut surmafantasioista vaitiolovelvollisuuden vuoksi ja että tämän tapahtuman jälkeen tämänkaltaisista ajatuksista potilaalla on ilmoitettava.

Lisäksi mainittiin Charlesin käyttäneen deksamfetamiinia ettei tarvitsisi niin paljoa unta. Se onkin kiva ratkaisu jos pää on jo valmiiksi vähän sekaisin.

Charles oli jättänyt jälkeensä kaksi kirjettä ohjelman mukaan, yhden vaimonsa ruumiin luo ja toisen äitinsä ruumiin luo. Kirjeissä hän yritti selittää tekoaan, joskaan ei itsekään ymmärtänyt miksi koki tällaista halua. Isä oli väkivaltainen äitiä kohtaan, armeijaura ja opiskelu kariutuivat, raivo jonka syytä ei tiennyt. Kirjeissä myös pyydettiin, että kuoleman jälkeen aivot tutkittaisiin ja sieltä löytyikin se aivokasvain.
Mikä sulki kasvaimen pois vaikuttavista tekijöistä? Ohjelmassa perusteltiin: "muillakin ihmisillä on samankaltaisia kasvaimia eivätkä he ammuskele ihmisiä".

Charlesin mainittiin olevan myös hyvä tarkka-ampuja, joka tietysti on ihan kohtalaisesti oletettavissakin, kun tornista ammuskelee ihmisiä.

Tästä kiinnostaisi lukea lisääkin, sillä jäi kuva uraauurtavasta joukkosurmasta. Suomeksi en tästä kuitenkaan kovinkaan paljoa tekstiä löytänyt.
Leikki se kun leipä loppuu, se tuska kun tupakka loppuu.

Villeri
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 915
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Charles Whitman

Viesti Kirjoittaja Villeri » Pe Tammi 03, 2020 8:09 pm

J-aska kirjoitti:
La Joulu 15, 2007 9:39 pm

Ruuminavauksessa Whitmanilla todettiin aivokasvain, jonka aluksi epäiltiin vaikuttaneen Whitmanin käytökseen, mutta teoria hylättiin myöhemmin.
Stanfordin yliopiston aivotutkija-professori David Eagleman toteaa teoksessaan Aivot (Atena, 2018, s. 26), että "Ruumiinavauksen jälkeen patologi kertoi, että Whitmanilla oli aivokasvain. Se oli pikku kolikon kokoinen ja painoi hänen aivoissaan kohtaa, jota kutsutaan mantelitumakkeeksi; se liittyy pelkoon ja aggressioon. Tuo pieni mantelitumakkeeseen kohdistunut paine sai Whitmanin aivoissa aikaan tapahtumasarjan, jonka johdosta hän teki sellaista, mikä ei muuten ollut lainkaan hänen tapaistaan. Hänen aivoissaan oli tapahtunut muutos, ja sen myötä muuttui myös se, mitä hän oli."

Avatar
Ricciardi
Alokas
Viestit: 19
Liittynyt: Ti Loka 17, 2017 7:09 pm

Re: Charles Whitman

Viesti Kirjoittaja Ricciardi » La Tammi 04, 2020 2:56 am

Gary M. Lavergne on kirjoittanut Whitmanista erinomaisen teoksen nimeltä "A sniper in the tower". Suosittelen, jos vain englanti taittuu.

Avatar
paccasucco
Helen Mirren
Viestit: 1492
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Charles Whitman

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Su Tammi 05, 2020 6:45 pm

Tässä muutamia vanhoja lehtileikkeitä elokuulta 1966 Etelä-Saimaa- lehdistä:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Vastaa Viestiin