Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - lavasti oman kuolemansa - KRP tutkii

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Marras 16, 2019 3:01 pm

Suomi tuomittiin korvauksiin. Kuinkas muuten:
Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta

Päätös on ensimmäinen kerta, kun Suomen katsotaan rikkoneen ihmisoikeussopimuksen artiklaa kaksi, jonka mukaan kaikilla on oikeus elää.

Irakissa tapettu Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).<br />Tuomio koskee Suomen käännyttämän ja Irakissa tapetun Alin (kuvassa vasemmalla) tapausta. Kuva saatu Alin Suomessa asuvilta läheisiltä.
Irakissa tapettu Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).
Tuomio koskee Suomen käännyttämän ja Irakissa tapetun Alin (kuvassa vasemmalla) tapausta. Kuva saatu Alin Suomessa asuvilta läheisiltä.
lattialla_syödään.jpg (76.23 KiB) Katsottu 3920 kertaa
Suomi on syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT).

Tapaus koskee irakilaista turvapaikanhakijaa, jolle Suomi antoi vuonna 2016 käännytyspäätöksen. Henkilö palasi Bagdadiin talvella 2017, ja tapettiin viikkoja paluunsa jälkeen.

Kyseessä on Irakissa tapetun Alin tapaus, josta Yle kertoi helmikuussa 2018.

Alin kuolintodistus.
Alin kuolintodistus.
irakilaisen_kuolintodistus.jpg (88.76 KiB) Katsottu 3920 kertaa
Irakissa tapetun Alin kuolintodistuksen ja poliisin raportin mukaan Ali kuoli 17.12.2017 kolmeen ampumahaavaan pään ja vartalon seudulla. Todistuksesta on peitetty Alin nimi, henkilökunnus, sekä Alin vanhempien nimet omaisten turvallisuuden suojelemiseksi.

Lähde: kuolintodistuksen toimittivat Ylelle Alin lähiomaiset.

Päätöksessä tarkasteltiin sitä, syyllistyikö Suomi Alia käännyttäessään Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen.

Ali työskenteli Irakin sisäministeriössä ihmisoikeuksiin ja korruptioon erikoistuneena korkean tason rikostutkijana. Tätä ennen hän oli työskennellyt Saddam Husseinin aikaisen hallinnon armeijassa. Ali kuulusteli satoja ihmisiä ja sai vihamiehen kollegastaan, joka väitetysti kuului merkittävään shiialaisen asejoukkoon. Kyseinen henkilö myös esitti Alille Irakissa tappouhkauksen.

Ali yritettiin tappaa Irakissa kaksi kertaa vuonna 2015. Toisella kerralla Alia ammuttiin kun hän oli lähdössä töistä. Toisella kertaa häntä yritettiin tappaa autopommilla, joka kuitenkin räjähti kun kukaan ei ollut autossa.

Suomen Maahanmuuttovirasto piti tappoyrityksiä tosiasioina. Maahanmuuttoviraston mielestä Ali ei kuitenkaan kyennyt osoittamaan taustansa, saamiensa uhkausten, ja tappoyritysten välistä yhteyttä.

EIT:n mukaan Suomen viranomaiset eivät siten arvioineet paluun aiheuttamaa riskiä riittävän perusteellisesti.

Näin Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa kaksi ja kolme. Kakkosartiklan mukaan jokaisella on oikeus elää. Kolmosartikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun EIT toteaa Suomen syyllistyneen kakkosartiklan rikkomiseen.

Valituksen EIT:lle oli tehnyt Alin tytär Noor, joka myös sai Suomelta käännytyspäätöksen vuonna 2016. Maahanmuuttovirasto perusteli Noorin käännytyspäätöstä muun muassa sillä, että hänen äitinsä ja isänsä muodostaisivat Noorille ja hänen tyttärilleen Irakissa turvaverkoston.

EIT tuomitsi Suomen maksamaan Noorille 20 000 euron korvaukset isänsä kohtelun aiheuttamasta kärsimyksestä.

Suomen perustelu: Ali palasi "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten ole vastuussa
Suomi puolusti käännytyspäätöstään EIT:lle sillä, että Ali oli palannut Irakiin "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten olisi vastuussa hänen kohtalostaan.

Tällä Suomi viittaa vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, jota Suomi tarjoaa käännytyspäätöksen saaneille. Turvapaikanhakija saa Suomelta rahaa, mikäli palaa kotimaahansa vastustelematta. Ali palasi vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta Irakiin marraskuussa 2017.

EIT ei hyväksynyt perustelua.

Käännytyspäätöksen saaneiden vaihtoehto "vapaaehtoiselle paluulle" on käytännössä joutua poliisin kiinniottamaksi ja palautetuksi väkisin, mitä seuraa maahantulokielto Schengen-alueelle. Mikäli käännytyspäätöksen saanut välttyy pakkopalautukselta, hänen kohtalonaan on jäädä Suomeen ilman oleskelulupaa ja laillista asemaa.

Siten valittajan isällä ei ollut aitoa valinnanvapautta näiden vaihtoehtojen välillä ja hänen paluutaan voidaan pitää pakotettuna palautuksena, EIT linjasi.
YLE
14.11.2019 klo 11.50 päivitetty 14.11.2019 klo 16.51
...jonka mukaan kaikilla on oikeus elää
Kakkosartiklan mukaan jokaisella on oikeus elää. Kolmosartikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun.
Suomessa ovat turvapaikanhakijat itse rikkoneet sekä artiklaa kaksi että kolme. Onko EIT huomauttanut siitä Suomea? Ei ole. Ovatko ministerit ja/tai kansanedustajat olleet siitä huolissaan? Eivät ole.

Tähän mietelmä asiasta:
Irakilaisten_suojelua.jpg
Irakilaisten_suojelua.jpg (76.5 KiB) Katsottu 3920 kertaa
Mihin tämä tuomio tulee sitten johtamaan käytännössä?

Tämän EIT:n tuomion myötä on nyt sitten kuulkaas sellainen juttu, että ketään tuskin tullaan enää palauttamaan. Eihän "oikeusvaltio" voi sellaista tehdä. Suomi on nyt virallisesti muslimien perseilykenttä, jonka erotuomarilla ei ole oikeutta näyttää punaista (rasismi)korttia.

Perussuomalaisten Immonen vetää lässyä linjaa:
Immonen EIT:n tuomiosta: Ikävä tapaus, mutta Suomi ei voi koskaan täysin aukottomasti varmistaa kenenkään palautetun ihmisen turvallisuutta
Suomen Uutiset
marraskuu 14, 2019 21:01

Miten niin ikävä tapaus? Ei voi varmistaa. Eikä pidä. Ei Suomen vastuu voi eikä saa ulottua Irakiin. Missä muuten on se irakilaisten vastuu? Onko sitä? Jos ei, niin miksi ei?
------------------------------------

Kaikki ovat järkyttyneitä:
Migri ja hallinto­tuomioistuimet järkyttyivät irakilaismiehen surmasta ja EIT:n tuomiosta

”Teemme kaikkemme, ettei tällaista enää tapahdu”, lupaa Maahanmuuttovirasto.

EUROOPAN ihmisoikeus­tuomioistuimen (EIT) päätös irakilaismiehen surmasta on otettu järkyttyneenä vastaan tapausta käsitelleissä viranomaisissa ja tuomioistuimissa.

”Tämä on erittäin vakava asia ja olemme luonnollisesti tapauksesta erittäin pahoillamme. Teemme kaikkemme, ettei tällaista enää tapahdu”, sanoo oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Tirsa Forssell Maahanmuutto­virastosta (Migri).

EIT katsoi torstaina, että Suomi on rikkonut kahta ihmisoikeus­sopimuksen ydinartiklaa eli elämän turvaavaa kakkosartiklaa sekä kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltävää kolmosartiklaa palauttamalla Irakiin hengenvaarassa olleen miehen. Mies surmattiin Bagdadissa kolmen viikon kuluttua paluusta.

Migri ehti tuoreeltaan tehdä arvion siitä, missä virhe oli tapahtunut. Migri epäonnistui riskianalyysin tekemisessä, Forssell sanoo. Migri ei riittävästi ottanut huomioon sitä, että mies oli jo ennen pakoaan Irakista joutunut kahden murhayrityksen kohteeksi.

RISKIN arvioiminen on Forssellin mukaan yksi vaikeimmista asioista pakolaisoikeudessa. Yksittäistapauksesta ei ole kyse, vaan tekemässään laillisuus- ja laadunvalvonnassa Migri on huomannut ongelmia juuri riskianalyysissä.

Päätöksissä ei aina ole riittävästi otettu huomioon sitä, että aiemmin koettu vaino kääntää näyttötaakan turvapaikanhakijalta viranomaiselle, Forssell selittää. Migri on puuttunut havaittuihin puutteisiin koulutuksella ja neuvonnalla, ja näin aiotaan tehdä jatkossakin.

Oppia on myös haettu Ruotsista, jossa on parin vuoden ajan ollut pakolaisoikeuteen syventyvä projekti, Asylrättens Kärna. Forssellin mukaan naapurista saatu oppi on ollut hyödyllistä.

EIT:n ratkaisun Migri ottaa erittäin vakavasti.

”Tässä tapauksessa on tietysti erikoista, että hallinto-oikeudetkaan eivät ole puuttuneet riskianalyysiin,” Forssell pohtii.

MYÖS KORKEIN HALLINTO-OIKEUS (KHO) on järkyttynyt tapauksesta.

”On tapahtunut se, mitä ei pitäisi tapahtua. EIT on nyt antanut tuomionsa, ja meidän asiamme on analysoida se tarkasti ja ottaa opiksi”, sanoo KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi.

Irakilaismiehen tapaus ei päässyt KHO:n käsittelyyn, sillä sille ei myönnetty valituslupaa.

Kuusiniemen mukaan itse oikeudellisesta perustasta ei ole epäselvyyttä vaan periaate palautuskiellosta on kaikille tuomareille täysin selvä asia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi ei saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on vaarassa tai hän voi joutua kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

”Me olemme epäonnistuneet tilanteen arvioimisessa. Tämä aiheuttaa meille ilman muuta erittäin vakavat sisäiset keskustelut. Meidän on vain yritettävä jaksaa eteenpäin ja tehdä työmme huolellisesti. Näin olemme yrittäneet tähänkin asti, mutta olemme tietysti syvästi järkyttyneitä tilanteesta.”

MIGRIN tekemä kielteinen turvapaikkapäätös siunattiin Helsingin hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Heikkilä pitää miehen kohtaloa valitettavana yksittäistapauksena.

”Arvioisin, että kyse ei ole laajemmasta ongelmasta. Meillä on osaavia ja asiaansa paneutuvia tuomareita. Näyttää siltä, että asia on käsitelty aivan normaalissa menettelyssä ja kokoonpanossa, ja asiaa on ihan varmasti pohdittu hyvinkin perusteellisesti niillä faktoilla, jotka ovat olleet käytettävissä.”

Hallinto-oikeudessa seurataan EIT:n linjauksia riippumatta siitä, mikä niiden lopputulos on, Heikkilä korostaa. Myös tämä tapaus aiotaan käydä tarkkaan läpi.

”Tämä on sillä tavalla tärkeä päätös, että EIT:n linjaukset pitää katsoa ja ottaa ne huomioon, jos siinä on sellaista, että voidaan ottaa oppia.”
Helsingin Sanomat
14.11. 16:46 , Päivitetty: 15.11. 10:44
”Teemme kaikkemme, ettei tällaista enää tapahdu”, lupaa Maahanmuuttovirasto
Tosin sanoen palautuksia ei enää tehdä. Jos tehdään, niin valituksien vyöry on loppumaton. Siinä avustavat refugee porukka, RKP, SDP ja suuria summia laskuttavat lakimiehet. Petteri Orpon (kok) ja Juha Sipilän (kepu) päätös sallia irakilaisten rikollisten vyöry Suomeen on tullut ja tulee vuosien myötä todella kalliiksi.
- Kaikki tämä vain siksi koska ihmisoikeudet.
---------------------------------

Ohisalo on tietysti innoissaan, koska sai tapauksesta kivan syyn perustella irakilaisten jäämistä Suomeen:
”Vakavan pohdinnan paikka”, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo Suomen saamasta ihmisoikeus­tuomiosta

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan EIT:n langettava tuomio Suomelle ei tarkoita, että yksittäiset virkamiehet olivat rikkoneet virkavelvollisuuttaan.

”TUOMIOISTUIMEN päätös on erittäin painava, merkittävä ja vakava. Ei voi olla niin, että oikeusvaltiossa tapahtuu tällaista.”

Näin kommentoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätöstä. Suomi sai tuomion siitä, että se oli palauttanut Irakiin hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan. Kolme viikkoa palautuksen jälkeen tuntemattomat tekijät surmasivat miehen.

SUOMI rikkoi EIT:n mukaan kahta ihmisoikeussopimuksen ydinartiklaa. Ne turvaavat jokaisen oikeuden elämään ja kieltävät kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun.

Ohisalo muistuttaa, että artiklat tarkoittavat ehdotonta palautuskieltoa. Suomi ei siis saa palauttaa ketään alueelle, jossa hänen henkensä tai terveytensä on vaarassa.

”Jokaisen turvapaikkahakemus pitäisi käsitellä niin oikeusvarmasti, että tällaista ei pääse tapahtumaan. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun sopimusta rikotaan näin vakavasti. Kyllä tämä on vakavan pohdinnan paikka.”

Ohisalo toteaa, että viranomaisten velvollisuus on suojella ihmisiä ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista.

”Meidän poliitikkojen pitää turvata viranomaisille sellaiset toimintaedellytykset, että tämä todella toteutuu. Nyt tässä on menty vikaan. Pidetään huolta siitä, että toiste ei enää tällaiseen päädytä.”

OHISALO ei vielä osaa arvioida, millaisia muutoksia päätös aiheuttaa.

Hän kertoo, että hallitus on tekemässä selvitystä kaikista niistä muutoksista, joita esimerkiksi ulkomaalaislakiin ja turvapaikkaprosesseihin on neljän viime vuoden aikana tehty. Selvitykseen kootaan sekä lain että sen tulkintojen muutokset ja arvioidaan niiden yhteisvaikutukset.

Kesällä on jo valmistunut selvitys puutteista turvapaikkaprosessissa, ja niitä käydään nyt läpi sisäministeriön maahanmuutto-osastolla.

OHISALO pitää tärkeänä, että turvapaikkaprosessin painopiste on alkupäässä.

”Alussa pitää olla resursointi kunnossa, jotta saadaan heti asia käsiteltyä kunnolla ja ihmiset uskaltavat kertoa erilaisia, relevantteja asioita viranomaisille.”

Tämä tarkoittaa, että Maahanmuuttoviraston resursseista on huolehdittava.

Irakilaismiehen tapauksessa vastuu epäonnistumisesta jakautuu usealle taholle, Ohisalo arvioi.

”Vastuuta on varmasti yhtäältä lainsäätäjillä, mutta toisaalta viranomaisilla on vastuu toteuttaa virkavastuutaan. Keskusteluja on käytävä, jotta tähän tilanteeseen ei enää koskaan jouduttaisi.”

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄ Raija Toiviainen pitää EIT:n langettavaa päätöstä erittäin raskaana Suomelle.

Päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joku yksittäinen virkamies olisi rikkonut virkavelvollisuuksiaan.

”Tästä ei automaattisesti seuraa rikosoikeudellisesta vastuuta. Päätös vaatii tutustumista siitä, miten riskien arviointi on EIT:n mukaan epäonnistunut.”

Virkamiehen vastuu voi kuitenkin syntyä vain, jos hän on rikkonut virkavelvollisuuksiaan joko tahallaan tai huolimattomuudesta.
Helsingin Sanomat
14.11. 13:38
...viranomaisten velvollisuus on suojella ihmisiä
Miten tämä on toteutunut mm. Oulun raiskausvyyhdin ja turvapaikanhkijoiden ja/tai turvapaikan saaneiden tekemien henkirikosten yhteydessä? Ilmeisen huonosti, koska joidenkin ihmisoikeudet ovat enemmän kuin toisten.

Entä tarkoittaako tämä yo. sitaatti myös sitä, että Suomen viranomaisten tehtävä on suojella Irakissa olevia irakilaisia ja olla niin helvetin huolissaan?
Tästä ei automaattisesti seuraa rikosoikeudellisesta vastuuta.
Ja jotta jatkossakaan kukaan virkamies ei joutuisi vastuuseen, niin yksikään virkamies ei nimeään palautukseen tule laittamaan tai "Ku Klux Klan tule ja näyttä sinulle kaapi paika.”
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Marras 16, 2019 7:28 pm

Kuten muutama tunti sitten ounastelin, niin kävi käsky, että irakilaisten palautukset on keskeytettävä. Tämä tapahtui Suomessa, Ohisalon ollessa sisäministerinä:
Helsingin poliisi: Palautukset Irakiin keskeytetään toistaiseksi, rikosperusteisia palautuksia jatketaan

Suomi sai aiemmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta päätöksen, jonka mukaan Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja.

HELSINGIN poliisilaitos kertoo Twitterissä, että se pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin.

Poliisin mukaan pidättäytyminen ei koske kuitenkaan rikosperusteisia palautuksia, joita jatketaan edelleen. Poliisi kertoo selvittävänsä tilannetta myös muiden maiden osalta.
Poliisi ei kommentoi asiaa toistaiseksi enempää.

SISÄMINISTERI Maria Ohisalo (vihr) twiittaa, että poliisin ratkaisu on perusteltu. Hän kertoo päätöksen antavan työrauhaa tilanteen selvittämiselle.
Suomi sai aiemmin Europan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) päätöksen, jonka mukaan Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja eli toista ja kolmatta artiklaa.

Sopimuksen kakkosartiklassa turvataan jokaisen oikeus elämään, ja kolmas artikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Sopimusvaltiot eivät myöskään saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen katsottiin rikkoneen elämää suojaavaa kakkosartiklaa.

Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttamalla joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, johon kohdistui todellinen hengenvaara. Mies tapettiin kolme viikkoa paluun jälkeen.

Ohisalo kuvasi twiitissään EIT:n päätöstä ”häpeälliseksi” Suomelle.
Helsingin Sanomat
16.11. 16:44
EIT:n päätöstä ”häpeälliseksi” Suomelle.
Tämä on jotenkin kornia. Miksi samalla tavalla ei tuomita Afganistania, Irakia tai muita persläpimaita, että heidän toimintansa on "häpeällistä"? Onko Suomi jotenkin vastuullinen siitä, että mm. nämä maat ovat epäonnistuneet ja ulkoistaneet rikollistensa ylläpidon mm. Suomelle.
- Alkaako nyt suuri nöyristelyn ja anteeksipyynnön aikakausi, jolloin maksamme enemmän ja otamme vastaan enemmän?
Sopimuksen kakkosartiklassa turvataan jokaisen oikeus elämään, ja kolmas artikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun
Sovitaanko siten niin, että vastaavasti nämä "sorretut, vainotut, kiusatut" lopettavat omalta osaltaan raiskaamiset sekä henkirikokset muiden rötöstelyjen ohella? Ai ei vai? Artikla turvaa siis vain heidän elämänsä?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Joosua
Sammakkoprofessori
Viestit: 499
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Joosua » Su Marras 17, 2019 12:33 pm

Tosiaan hienoa että Ohisalo on huolissaan jostain epäämäisestä turvapaikanhakijasta, mutta ei välitä pätkääkään näiden kulttuurinrikastajien raiskaamista lapsista joista joku on päätynyt jo itsemurhaan ja vaikka kuinka moni on traumaattinen loppuikänsä.
Jee, eläköön vihreät!!!

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7528
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Su Marras 17, 2019 1:38 pm

Entäs onko Suomi saanut tuomion siitä, kun ei suojele irakilaisia irakilaisilta täällä, vaikka jopa käräjäoikeus tietää erittäin vakavan/tappavan väkivallan olevan vain ajan kysymys?

Edes omat lapset eivät ole irakilaiset murhanhimon ulkopuolella!
Edes omat lapset eivät ole irakilaiset murhanhimon ulkopuolella!
Haagan puukottaja ja osa tulevista irakilaisuhreista.jpg (76.56 KiB) Katsottu 3623 kertaa
viewtopic.php?f=20&t=27162

Nämäkin uhrit olivat turvakodissa, joten ehkäpä kaikki irakilaiset tulisikin sijoittaa johonkin asein vartioituun kivitalon, jotta mahdollinen yhä irti pyörivä irakilainen ei pääse murhailemaan? Näin saataisiin myös EIT tyytyväiseksi.
Burn
Loot
Murder

Avatar
Villeri
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1321
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Villeri » Su Marras 17, 2019 4:01 pm

Turvapaikkajärjestelmä jossa melkein ketään ei saada ulos maasta, vaikkei olisi mitään hätää, on tietysti mahdoton. Mutta kun tällaisen tilanteen välttäminen olisi vaatinut kovia päätöksiä jossain kohtaa, niin on kivempi vain katsella ja soittaa kitaraa.

damfin
Sherlock Holmes
Viestit: 3618
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja damfin » Ke Marras 27, 2019 9:29 am

Heräsi tuossa sellainen pohdiskelu ilmoille... eli kun turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin keskeytetään toistaiseksi koska palautettu Irakilainen oli tapettu, niin eikös tuo toimisi toisinpäinkin, eli jos suomen kansalainen suomessa tapetaan turvapaikanhakijan toimesta, niin silloinhan turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen pitäisi keskeyttää toistaiseksi? :idea: :?:
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

Tuukka
Alibin satunnaislukija
Viestit: 130
Liittynyt: Ti Marras 26, 2019 8:06 pm

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Tuukka » Ke Marras 27, 2019 8:58 pm

Tässä on harvinaisen yksityiskohtaisesti kerrottu, että millä perusteilla turvapaikkaa haettiin, mitkä olivat todisteet kuolemanvaarasta, ja millä perusteilla turvapaikka hylättiin.

Itse koen vertailun muihin pakolaisiin vaikeaksi, kun en ole pahemmin näin tarkkoja selvityksiä lukenut - Eikä tämäkään NIIN tarkka ole. Isoin kysymys lienee, että oliko konkreettisia todisteita tapahtumista Irakissa? Vaiko vain miehen omat kertomukset? Tosin kertomuksiin selvästi uskottiin, niiden vain oletettiin olevan "sattumaa". 2 murhayritystä, kidnappauksia... Onko tämä nyt Irakissakaaan täyttä arkipäivää jokaiselle perheelle? Todennäköisyys sattumalle tuntuu aika pieneltä.

Sinänsähän tämä mies ja hänen perheensä vaikuttaisivat sellaisilta, jotka jopa olisivat ansainneet turvapaikan. Ja integroituminen Suomeen ja mm. työpaikan hankkiminen olisi ollut todennäköisempää, kuin monilla muilla, hyväksytyillä hakijoilla.

Näillä tiedoilla tulee väkisinkin mieleen, että koko turvapaikanhakemis prosessi on Suomessa niin leväperäinen ja ammattitaidoton, että ihmisiä hyväksytään tai torjutaan aika sattumanvaraisesti.

Sinänsä koen että Irakilaisen murha Irakissa Irakilaisten toimesta ei ole Suomen vastuulla. Vaikka EU:sta asti niin sanoittaisin. Maailmassa nyt tapetaan ihmisiä koko ajan, valtavalla mittakaavalla. Kaikkia ei voida kuitenkaan pelastaa, ja vastuuta pitäisi siirtää niihin maihin, joissa tätä tapahtuu. Mutta jos turvapaikanhakijoita ylipäätään otetaan, edes hyvin rajatussa skaalasssa, niin tällä miehellä ja hänen perheellään olivat varsin hyvät perustelut. Siis jos jotain todisteita oli.

Jos tämän jutun perusteella johonkin haluaa vaikuttaa, niin minusta pitäisi keskittyä siihen, että kuinka leväperäistä hakemisprosessi ja sen arvioiminen täällä Suomessa on. Koska leväperäiseltä vaikuttaa, monen muunkin julkisuuteen tulleen yksittäisen jutun kohdalla.

En edes usko, että kovin moni ihminen sinänsä vastustaa pakolaisia. Vastustaminen nimenomaan keskittyy koko homman avuttomaan toteutukseen täällä Suomessa. Täysin holtitonta, vastuuvapaata touhua, jossa käytännössä yhteiskuntaan integroituminen on erittäin heikkoa, ja aivan liian suuri osa pakolaisista syrjäytyy saman tien koko loppuelämäkseen. TÄMÄ on se onglma, johon pitäisi keskittyä.

Ja jos osa ongelmaa on pakolaisten liian suuri voluumi - Eli rahat eivät riitä asioiden hoitamiseen kunnolla - niin sitten leikataan alas voluumia. Koska pakolaisille ei edes kyetä tarjoamaan millään tavoin järkevää ja motivoivaa elämää täällä, ja syrjäytyvät melkein väkisin. Eli joutuvat vain yhdestä paskatilanteesta toiseen paskatilanteeseen. Ja aiheuttavat sitten pahoinvointia ja ongelmia myös kantaväestölle. Tämähän ei palvele kenenkään etuja, ei edes pakolaisten.

Still love
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 238
Liittynyt: Su Syys 02, 2018 12:00 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Still love » La Joulu 07, 2019 2:49 pm

Missäpäin tämä mies asui ja oleskeli Suomessa? Kiinnostaa, onkohan sama tapaus kyseessä mistä (hyvin) lyhyesti tietoa, vaiko eri.

Kyllä näistä turvapaikanhakijoista osa on täällä todellisin syin, esim. traumatisoituneita pitkäaikaisen kiduttamisen uhreja on moni, ihan todistetusti. Sitten on niitä, jotka ovat turvapaikan saaneet ehkä "ei niin pätevin syin".
Ne jotka täällä rikoksia tekevät, pitäisi samantien käännyttää takaisin sinne mistä ovat tulleet, sama onko turvapaikan saamisen syy ollut mikä. Eikä ikinä takaisin. Tämä pitäisi heti tehdä selväksi heille, kun tänne tulevat ja pitää siitä kiinni kynsin hampain.

Still love
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 238
Liittynyt: Su Syys 02, 2018 12:00 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Still love » La Joulu 07, 2019 8:43 pm

^ Erittäin todennäköisesti tämä on eri tapaus kuin se mistä minulla tietoa.
Tapaus mistä tiedän, liittyy sellaiseen tapahtumakulkuun, jossa terveydenhuollon ammattilainen on saanut tietoa työnsä kautta, rikkonut vaitiolovelvollisuuttaan ja antanut tietoa suoraan poliisille, lain vastaisesti.

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3095
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja Iivis » Su Joulu 08, 2019 4:20 pm

Poliisi hajotti turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen - ”Leiriytyivät”

Tänään klo 14:40

Aktivistit ovat kertoneet, että kyseessä oli turvapaikanhakijoiden mielenilmaus Migrin edessä.

Poliisi hajotti turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen Pasilassa sunnuntain vastaisena yönä.

Poliisi kertoo saaneensa ilmoituksen Pasilassa järjestettävästä mielenosoituksesta. Sosiaalisessa mediassa on kerrottu kyseessä olleen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen Migrin edessä. Syystä sen hajottamisesta kerrotaan erilaista käsitystä kuin poliisi.

Poliisin mukaan mielenosoitus hajotettiin, koska henkilöt leiriytyivät paikan päälle.

– Kaupungin järjestyssääntöjen mukaan yleisellä paikalla ei saa leiriytyä, joten poliisi joutui puuttumaan mielenosoitukseen tältä osin, poliisin tiedotteessa todetaan.

Neljä henkilöä otettiin paikan päältä kiinni niskoittelusta. Kaikki henkilöt päästettiin vapaaksi leirin purkamisen jälkeen.

Kansalaisaktivistit väittävät somessa, että poliisi olisi lopettanut mielenosoituksen Soldiers of Odinin pelossa. Poliisi kertoo, että se ei ota kantaa mielenosoituksen luonteeseen, tai sen mahdolliseen jatkumiseen. Asiasta ei ole muuta tiedotettavaa, poliisi toteaa.

Stop Deportations
@stopkarkoitus
HELSINGIN POLIISI KESKEYTTI OODINIEN PELOSSA
TURVAPAIKANHAKIJOIDEN MIELENOSOITUKSEN MIGRIN EDESSÄ

Mielenosoituksella oli päivystävän komisarion lupa, kun poliisi rynnäköi usean poliisiauton ja koiran kanssa paikalle, takavarikoi mielenosoitusvälineet, vei ja sakotti #tphakijat.

44
14.17 - 8. jouluk. 2019
Twitter Ads -tiedot ja yksityisyys
30 ihmistä puhuu tästä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d217 ... 5fcec3bc15

Avatar
poikani
Sherlock Holmes
Viestit: 3609
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja poikani » Ke Huhti 22, 2020 6:52 pm

Yle kirjoitti:Suomi tuomittiin viime vuonna ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta – KRP aloittanut esitutkinnan: epäilee irakilaismiehen olevan yhä elossa

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin 22.4.2020 klo 18.32 | päivitetty 22.4.2020 klo 18.38

Markus Mäki


Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että se on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen.

EIT:n mukaan Suomi syyllistyi ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen vuonna 2016, kun se käännytti irakilaisen turvapaikanhakijan. Henkilö palasi Bagdadiin talvella 2017. Aiemmin on kerrottu, että hänet olisi tapettu viikkoja paluunsa jälkeen.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että henkilö olisi yhä elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.
https://yle.fi/uutiset/3-11318403

Voi mikä ihana uutinen! Miesparka on ensi tilassa saatava Suomeen turvaan - pois maasta, jossa hän joutuu oikein elämään valheessa. Toisaalta, Ohisalon ja kumppanien kyyneleet valuivat nyt aivan hukkaan.
????? ?? ??????.

Avatar
meitzi
Komisaario Köster
Viestit: 1754
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja meitzi » Ke Huhti 22, 2020 6:58 pm

Ei ne hukkaan valuneet, palautukset keskeytettiin ja käytäntöihin tehtiin muutoksia.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7528
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ke Huhti 22, 2020 7:05 pm

Varmasti tosiaan ilouutinen refugees-hoivareille, Ohisalolle ja valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle, ties kelle! Ihqu tieto, unelma elää!
Doctor Lecter kirjoitti:
La Marras 16, 2019 7:28 pm
Kuten muutama tunti sitten ounastelin, niin kävi käsky, että irakilaisten palautukset on keskeytettävä. Tämä tapahtui Suomessa, Ohisalon ollessa sisäministerinä:
Helsingin poliisi: Palautukset Irakiin keskeytetään toistaiseksi, rikosperusteisia palautuksia jatketaan

Suomi sai aiemmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta päätöksen, jonka mukaan Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja.

HELSINGIN poliisilaitos kertoo Twitterissä, että se pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin.
- -
Voi sitä itkun ja itseruoskimisen määrää ja tämän takia karkotukset seis! Kyllä on maailman parhaat olleet taas elementissään, hjuvahjuva.
Saavatkohan ne tahot, joita on syytelty karkotuksista nyt kauniin anteeksipyynnön ja maineen takaisin, mikäli tämäkin paljastuu kupruksi, kuten kaikki näiden irakilaisten kanssa tuntuu olevan?
KRP aloittanut esitutkinnan EIT:n langettavaan päätökseen johtaneessa asiassa

22.04.2020 klo 18.13
Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen. EIT antoi langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa 14.11.2019.

EIT:n ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. EIT:n käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn henkilön lähiomainen, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Asiassa on tehty yhteistyötä Valtakunnansyyttäjän toimiston kanssa.

https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... anguage=fi
Olisi syytä selvittää ja kertoa, että paljonko tuolle valittaneelle omaiselle ehdittiin maksaa korvauksia!? En mitenkään voi uskoa, etteikö olisi maksettu.
Burn
Loot
Murder

Avatar
meitzi
Komisaario Köster
Viestit: 1754
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - surmattiin

Viesti Kirjoittaja meitzi » Ke Huhti 22, 2020 7:15 pm

On Anoi Kaa kirjoitti:
Ke Huhti 22, 2020 7:05 pm
Olisi syytä selvittää ja kertoa, että paljonko tuolle valittaneelle omaiselle ehdittiin maksaa korvauksia!? En mitenkään voi uskoa, etteikö olisi maksettu.
Mitäänhän ei saada takaisin, mutta olisi kiva viestikin, jos palautusten keskeyttämisen kustannukset kaadettaisiin täysimääräisenä perintään.

Vielä parempi yhteisvastuullisesti projektiin osallistuneiden kesken.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3095
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin - lavasti oman kuolemansa - KRP tutkii

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Huhti 22, 2020 7:26 pm

Mitäs Hutisalo nyt sanoo?
Suomi karkotti miehen Irakiin, jossa hänet väitettiin ammutun – nyt KRP epäilee, että mies onkin elossa ja asiakirjat väärennetyt

Krp epäilee, että Suomesta Irakiin palautettu ja siellä tapetuksi väitetty mies onkin hengissä. Suomi sai viime syksynä langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeus Tuomioistuimelta miehen kohtelusta.

Keskusrikospoliisi tutkii varsin poikkeuksellista rikosta.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen.

Jutussa on kyse siitä, että Suomi karkotti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen miehen Irakiin, jossa hänet olisi surmattu. Surmatun lähiomainen valitti päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka antoi asiasta langettavan päätöksen marraskuussa 2019.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Nyt poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo keskusrikospoliisista.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suo ... yt/7798054

Vastaa Viestiin