ISIS / ISIL

Aiheet terrorismista ja terroriryhmistä tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1996
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Elo 07, 2019 5:19 pm

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006197175.html

Yhdysvallat veti lähes kaikki joukkonsa pois Syyriasta, ja nyt Isis on alkanut vahvistua uudelleen

Jihadistijärjestö on hyötynyt Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä ja kykenee toimimaan myös al-Holin pakolaisleirin sisällä.

Jukka Huusko HS
Julkaistu: 7.8. 13:32


JIHADISTIJÄRJESTÖ Isis on alkanut vahvistua uudelleen Syyriassa, varoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisuudessa toimiva valvontakomissio. Isisin vahvistuminen on alkanut sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetänyt joukkojaan alueelta.

Samaan aikaan Isis on kyennyt vahvistamaan rivejään ja sotilaallista suorituskykyään myös naapurimaassa Irakissa, tiistaina julkaistu raportti kertoo.

MAALISKUUSSA Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti, että Isisin perustama ”kalifaatti” on tuhottu ”100-prosenttisesti”. Isis onkin menettänyt lähes kaiken niistä alueista, jotka järjestöllä oli hallussaan vielä muutama vuosi sitten. Nyt se kuitenkin hyödyntää paikallisten asejoukkojen kyvyttömyyttä pitää kapinallisia kurissa.

”Huolimatta alueellisen ’kalifaattinsa’ menettämisestä Irakin ja Syyrian islamilainen valtio (Isis) on vahvistanut taistelukykyään Irakissa ja on jälleen voimistumassa Syyriassa”, huhtikuusta kesäkuun loppuun ulottuvaa aikajaksoa käsittelevässä raportissa sanotaan.

RAPORTIN mukaan Isisin vahvistuminen johtuu osittain siitä, että sitä vastaan taistelevat paikalliset joukot eivät ”kykene pitämään yllä pidempikestoisia operaatioita, hoitamaan useita operaatioita samanaikaisesti tai pitämään hallinnassa alueita, jotka ovat vallanneet”. Tämä taas johtuu siitä, että Yhdysvallat on vähentänyt joukkojaan Syyriassa.

Yhdysvallat on jo toteuttanut osittain vetäytymisen Syyriasta. Vetäytyminen on tapahtunut presidentti Trumpin käskystä. Päätöksen johdosta puolustusministeri Jim Mattis erosi tehtävästään.

Pieni amerikkalaisjoukko on yhä Syyrian koillisosissa sijaitsevalla kurdialueella.

Kuva
Amerikkalainen panssariajoneuvojen kolonna Syyrian Deir Al Zorin öljykentillä maaliskuussa. (KUVA: RODI SAID / REUTERS)

RAPORTISSA Isisin vahvistuminen yhdistetään selkeästi Yhdysvaltain joukkojen vetämiseen alueelta.

”Yhdysvaltain joukkojen vähentäminen on heikentänyt tukea syyrialaisille kumppanijoukoille hetkellä, jolloin ne tarvitsisivat lisää koulutusta ja kalustoa vastaamaan Isisin iskuihin”, operaatiota valvovan komission johtoon kuuluva Glenn Fine kirjoittaa raportissa.

Yhdysvallat on tukenut Syyriassa SDF-joukkoja, jotka on muodostettu pääasiassa kurdeista.

Raportissa varoitetaan, että henkilöpulan vuoksi Yhdysvallat ja sen paikalliset liittolaiset eivät kykene täysin valvovaan al-Holin pakolaisleiriä, jonne on koottu tuhansia Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Niinpä Isis kykenee toimimaan ja levittämään propagandaansa leirissä.

”U.S. Central Command raportoi, että Isis on aktiivinen myös al-Holissa, Syyrian koillisosissa sijaitsevassa suuressa maan sisäisten (IDP) pakolaisten leirissä, jonne on koottu tuhansia Isis-perheiden jäseniä. Isisin uskotaan värväävän uusia jäseniä leirin suuresta ihmismäärästä”, Fine kirjoittaa raportissa.

Al-Holin leiri on ollut runsaasti julkisuudessa myös Suomessa, sillä leirillä uskotaan olevan noin kymmenen suomalaista naista ja 30 lasta. Isis-naisten ja -lasten mahdollinen palauttaminen kotimaihinsa on synnyttänyt laajaa keskustelua Suomen lisäksi useissa muissa Euroopan maissa.

Kuva
Turvallisuusjoukot saattoivat Isis-tukijoiksi epäiltyjä naisia al-Holin pakolaisleirillä heinäkuun lopussa. (KUVA: DELIL SOULEIMAN / AFP)

ISISIN taistelijat ovat raportin mukaan toteuttaneet Syyriassa ja Irakissa kohdennettuja salamurhia, yllätyshyökkäyksiä sekä itsemurhaiskuja. Irakissa Isis on raportin mukaan kyennyt vakauttamaan komentoketjunsa ja logistiikkansa, mikä näkyy suunnitelmallisempina iskuina.

Ryhmän tavoitteena on molemmissa maissa ”luoda sekasortoa alueilla, jotka se on menettänyt” sekä estää paikallisia turvallisuusjoukkoja ”luomasta tehokasta hallintomallia ja ylläpitämästä yleistä järjestystä”.

Yhdysvaltain johtama liittouma arvelee, että Isisillä on yhä Syyriassa ja Irakissa 14 000–18 000 jäsentä, joista noin 3 000 on ulkomaalaisia, raportti kertoo.

KYSEESSÄ ei ole ensimmäinen kerta, kun jihadistijärjestö käy tuhon partaalla ja vahvistuu uudelleen. Isisin edeltäjä Irakin islamilainen valtio lähes tuhottiin 2007–2008, kun Yhdysvaltain tukemat irakilaisjoukot nousivat ryhmää vastaan. Abu Bakr al-Bagdadi, joka myöhemmin julistautui ”kalifiksi”, onnistui kuitenkin nostamaan ryhmän uuteen nousuun Syyrian sisällissodan sytyttyä 2011.

Isis valtasi laajoja alueita Syyriasta ja Irakista ja julisti ”kalifaatin” perustetuksi 2014. Tämä innosti tuhansia ulkomaalaisia sunnimuslimeja matkustamaan alueelle. Isisiä vastaan muodostettu kansainvälinen liittouma taisteli vuosia ennen kuin Isisin valtaamat alueet saatiin vapautettua.

Joukkojen vetäminen Syyriasta on ollut keskeinen osa Trumpin Syyrian-politiikkaa. Trump on luvannut, että pieni joukko Yhdysvaltain sotilaita jää Syyriaan määrittelemättömäksi ajaksi, mutta hän on pitänyt tärkeänä sitä, että paikalliset joukot hoitavat itse alueen ongelmat.

”Lähdemme sieltä melko pian. Ja annamme heidän itse selvittää ongelmansa. Syyria saa hoitaa omat ongelmansa Iranin, Venäjän, Irakin ja Turkin kanssa”, Trump sanoi heinäkuussa.

Pentagon on ollut viime päivinä huolissaan myös Turkin mahdollisesta sotilasoperaatiosta Syyrian kurdialueille. Yhdysvallat pelkää, että Turkin hyökkäys heikentäisi entisestään mahdollisuuksia taistella Isisiä vastaan ja voisi johtaa muun muassa Isis-vankien pakenemiseen.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11548
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Syys 16, 2019 1:22 pm

Norja on tehnyt hienon teon. Suomessa ei voida kuvitellakaan, että pääsy estettäisiin, koska ihmisoikeudet. Juu, jo kuulen kun joku siellä takarivissä sanoo, että päätöstä ei ole tehty. Ei olekaan - suuntaan eikä toiseen, vaan koko juttu on jäänyt jahkailuasteelle. Satavarmasti tiedän, että varsinkin punavihreät perslävet ovat kiimassa näiden Suomeen saamisen kanssa, mutta onneksi on vastavoimia.
- Ja jopa ihan vakavasti otettavalla tasolla ilman välihuutoja, ts. Marco de Witt -tasoisia sönkkäjiä.
NRK: Norja on estänyt pysyvästi viidentoista ”Isis-taistelijan ja Isis-äidin” paluun maahan

Päätös koskee ulkomaalaisia, joilla on kytkös Norjaan asuinpaikan tai perhesiteen kautta. Noin sata ihmistä on lähtenyt Norjasta liittyäkseen Isis-järjestöön.

NORJA on päättänyt estää pysyvästi yhteensä viittätoista Isis-terroristijärjestöön kuuluvaa ihmistä palaamasta maahan, Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo verkkosivullaan. Kyse on ulkomaiden kansalaisista, joilla on ollut oleskelulupa Norjassa.

”Nämä ovat enimmäkseen Isis-taistelijoita ja Isis-äitejä, jotka ovat matkustaneet pois maasta liittyäkseen Isisiin. He ovat olleet ulkomailla yli kaksi vuotta Norjasta lähtemisensä jälkeen”, kertoi oikeusministeri Jøran Kallmyr NRK:lle.

Oleskelulupien peruuttamisia on tehty ulkomaiden kansalaisille, joilla on jokin Norjaan liittyvä kytkös asuinpaikan tai perhesiteen myötä. Päätöksistä neljä on tehty tämän vuoden toukokuun jälkeen, NRK kertoo.

NOIN sadan Norjaan kytköksissä olevan ihmisen uskotaan liittyneen Isisiin Syyriassa tai Irakissa. Heistä noin 60:n arvioidaan olevan ulkomaalaisia. He eivät siis ole Norjan kansalaisia. Viranomaisilla ei ole kaikkien osalta tietoa heidän olinpaikastaan tai siitä, ovatko he yhä elossa.

Norja päätti keväällä, että maa pyrkii hakemaan takaisin norjalaisten Isis-taistelijoiden orvoiksi jääneitä lapsia alueelta. Lasten vanhempia ei kuitenkaan haluta päästää enää maahan, mikäli myöhemmin kävisikin ilmi, että he olisivat elossa ja yrittäisivät paluuta Norjaan.
Helsingin Sanomat
13.9. 22:07
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1996
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Syys 30, 2019 3:28 pm

Isisin kauppaamat ja raiskaamat viruvat pakolaisleireillä, eikä ketään vaikuta kiinnostavan


Kuva
Monet jesidit elävät pakolaisleireillä ilman minkäänlaisia tulevaisuuden näkymiä. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Maailma vaikuttaa unohtaneen ne, jotka kärsivät ehkä eniten terroristijärjestö Isisin kauheuksista. Jesidimiehiä surmattiin raa’asti ja -naisia kaupattiin orjiksi. Nyt monet jesidit elävät pakolaisleireillä ilman minkäänlaisia tulevaisuuden näkymiä.

Amine, 38, menetti miehensä ja veljensä Isisin ottaessa Pohjois-Irakin Sinjarin kaupungin haltuunsa. Aminen ja hänen poikansa järjestö otti vangikseen ja myi orjiksi. Pian kaappauksen jälkeen Amine joutui eroon pojastaan.

– Minut myytiin 24 000 dollarilla ja poikani 14 000 dollarilla, Amine kertoo STT:lle.

Tässä jutussa vain etunimellään esiintyvä Amine kertoo, että hänet vietiin useisiin eri paikkoihin ja hän liikkui Isisin mukana, kun järjestö pakeni Yhdysvaltojen johtamia ilmaiskuja. Lopulta Amine päätyi Mosuliin. Siellä alkaneiden taistelujen päätteeksi Irakin kurdien peshmerga-joukot pelastivat hänet.

– Minun kaltaisiani naisia on tuhansia. Meitä myytiin kuten eläimiä. He raiskasivat meitä. Heidän silmissään meillä ei ollut mitään arvoa.

Amine kertoo, että hänet ja monet muut asetettiin markkinoilla esille kuin eläimet. Ihmiset tulivat ja valitsivat naisen, josta pitivät eniten. Jotkut naisista ostettiin vaimoiksi, toiset kotiapulaisiksi.

– Olimme orjia, ja niistä, jotka maksoivat meistä eniten, tuli meidän omistajiamme.

"Unohtaminen on mahdotonta"

Nyt Amine, hänen poikansa ja heidän perheensä asuvat Shariyan pakolaisleirillä Irakin Kurdistanissa. Leirillä asuu pari vuotta vanhojen tietojen mukaan lähes 16 500 jesidiä.

Suurin osa jesideistä on asunut Pohjois-Irakissa. He ovat eläneet vähemmistönä vähemmistön sisällä. He ovat etnisesti kurdeja, mutta toisin kuin monet kurdit, he harjoittavat uskontonaan jesidismiä. Isisin saapuessa Sinjariin osa naapureista kertoi Isisin taistelijoille, ketkä eivät olleet muslimeja.

– Poikani ei halua kuulla mitään niistä ajoista. Jos joku alkaa puhua, hänestä tulee aggressiivinen ja hän yrittää saada toiset hiljaiseksi, Amine sanoo.

– Unohtaminen on mahdotonta, vaikka niistä ajoista ei haluaisikaan puhua.

Aminen mukaan elämä ei enää koskaan ole kuin ennen. Tapahtuneita on vaikea kuvailla, ja monet eivät löydä sanoja ollenkaan.

– Ajattelen välillä, miten nämä ihmiset (Isisin jäsenet) voivat olla sellaisia ja miten toisille voi tehdä tällaista. Jos voi tehdä jotain tällaista, inhimillisyys on kadonnut.

Pelko Isisistä elää yhä, sillä alueella on yhä terroristijärjestön soluja. STT:n haastattelemat jesidit kertovat, että Isisin joukkoja oli vain hieman aiemmin tunkeutunut leiriin ja polttanut telttoja, joissa ihmisiä nukkui.

Osa paenneista kuoli janoon

Murad Deves, 65, onnistui pakenemaan joidenkin perheenjäsentensä kanssa Sinjarista. Devesillä ei kuitenkaan ole tietoa, mitä kaikille paenneille sukulaisille tapahtui. Yhden serkun tiedetään kuolleen pakomatkalla. Moni pakeni vuoristoon, mutta yli 50 asteen kuumuudessa osa kuoli janoon.

Irakin kurdien peshmerga-joukot lähtivät taistelutta ja jättivät jesidit Isisin armoille.

– Kukaan ei ollut pelastamassa meitä. Syyttömiä ihmisiä kuoli, ja muiden oli pakko yrittää paeta, Deves sanoo.

– Ne päivät olivat häpeäksi inhimillisyydelle, ja kaikki tapahtui koko maailman silmien edessä. He (kansainvälinen yhteisö) antoivat tämän kaiken tapahtua.

Lopulta kurdijoukot Turkista ja Syyriasta tulivat apuun ja saivat luotua käytävän, josta jesidit pääsivät ensin pakenemaan Syyriaan ja sitä kautta Irakin Kurdistaniin.

Sairaudet leviävät leirillä

Devesin ja monien muiden oli tarkoitus olla Shariyan leirillä vain lyhyen aikaa, mutta nyt heidän saapumisestaan leirille on kulunut jo vuosia. Leirillä ei ole töitä lapsille eikä tulevaisuuden näkymiä nuorille.

Naem Resa Ali, 56, kertoo, että leirillä täytyy tehdä kaikki alusta alkaen itse. Lääkäriin ei pääse, vaikka leirillä on paljon sairauksia, jotka leviävät nopeasti.

– Täällä pitää elää todella alkukantaisissa oloissa, Ali sanoo.

Leirillä koko Alin suuri perhe nukkuu yhdessä teltassa. Kesällä lämpötilat kohoavat 55 asteeseen, ja talvella leirillä on kylmä.

– Täällä mikään päivä ei ole edellistä parempi, Ali sanoo.

– Emme tiedä, mitä teemme. Emme tiedä, milloin sota loppuu ja milloin voimme palata kotiin, Deves kertoo.

Devesin mukaan perhe haluaa palata kotiinsa normaaliin elämään, mutta sota ei näytä loppuvan ja epävarmuus jatkuu.

Lähteinä myös: BBC, OHCHR, Reliefweb, ECFR

STT

https://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2571479

Noir
Alibin satunnaislukija
Viestit: 101
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Noir » Su Loka 06, 2019 8:48 pm

23-vuotias mies pidätetty Espanjassa epäiltynä kuulumisesta Isisiin – kotietsinnässä löytyi räjähdeaineita ja luettelo mahdollisista kohteista

Poliisin mukaan mies pidätettiin eilen Madridin lähellä sijaitsevassa Parlassa.

Espanjan poliisi on pidättänyt 23-vuotiaan miehen epäiltynä kuulumisesta terroristijärjestö Isisiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisin mukaan mies pidätettiin eilen Madridin lähellä sijaitsevassa Parlassa.

Miehen kotiin tehdyssä kotietsinnässä löytyi räjähdeaineita sekä lista mahdollisista iskukohteista.

Espanjan viranomaiset tutkivat tapausta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/23- ... ta/7578226

Vastaa Viestiin