Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Aiheet terrorismista ja terroriryhmistä tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

John Kimble
Komisaario Köster
Viestit: 1844
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ma Syys 16, 2019 2:31 am

"Iran vs Saudi-Arabia" - toivottavasti tappavat toisensa pian niin on taas hieman vähemmän näitä radikaaleja maailmassa. :mrgreen:

PS. lukekaas muuten miten Suomen suurimman mediatalon Sanoman ja IS:n toimittaja Timo Myllyniemi on kovin mm. 9/11-iskuista syytetyn Saudi-Arabian puolella uutisoinnissaan. Sinänsä luulisi olevan huolestuttavaa, että suomalaiset toimittajat kuten IS:n Timo Myllyniemi ylipäätään ovat terrorismista ja lukuisista ihmisoikeusloukkauksista syytetyn SA:n puolella.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006240092.html
Iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotanto­laitoksiin saatettiin toteuttaa halpis­lennokeilla – asiantuntijat: ”Tarjoavat mahdollisuuden iskeä syvälle”

Julkaistu: 15.9. 23:00

Jemenin huthikapinallisten epäillään nopeaa tahtia kehittäneen Iranin tuella halpoja lennokkeja, joilla voi iskeä jopa 1 500 kilometrin päähän.

Lauantaina Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyt iskut saatettiin toteuttaa vain 13 000 euron hintaisten lennokkien avulla. Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat lähettäneensä 10 lennokkia Saudeihin.

Kyseessä oli kapinallisten toistaiseksi röyhkein isku Jemenin sisällissodassa hutheja vastaan taistelevaa Saudi-Arabiaa vastaan. Iskut keskeyttivät jopa puolet Saudi-Arabian öljyntuotannosta, vastaten noin viittä prosenttia maailman öljyn kysynnästä.

– Saudi-Arabian näkökulmasta on kyse megaluokan iskusta, totesi Suomen Riadin-suurlähettiläs Antti Rytövuori STT:lle.

Saudien johdolla tehdyt pommitukset ovat raunioittaneet entuudestaan köyhän Jemenin ja aiheuttaneet maailman pahimman humanitäärisen kriisin.

Lauantain iskujen toinen kohde oli maailman suurin öljynjalostamo Abqaiqissa. Se on noin 1 300 kilometrin päässä huthien hallussa olevilta alueilta Jemenissä.

Siksi maailmalla on epäilty lennokkiväitteitä ja Yhdysvallat on syyttänyt iskusta Irania, joka tukee hutheja. Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat ja Saudi-Arabia tutkivat, tehtiinkö iskut itseasiassa risteilyohjuksilla, jotka laukaistiin joko Irakista tai Iranista, jotka ovat lähempänä kohteita.

– On suuri epäilys, että he (huthit) pystyisivät tällaisen iskun droneilla toteuttamaan, huomautti Rytövuori.

Irakin eteläosissa toimii Iranin vallankumouskaartin soluja shiiataistelijoiden apuna. Iran on jo kiistänyt syyllisyytensä. Myös Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi kiisti eilen, että iskut olisi voitu tehdä Irakista käsin.

Toiseksi vaihtoehdoksi Rytövuori mainitsee, että kaartilla olisi ollut vaikutusvaltaa Saudi-Arabian omiin shiiavähemmistöihin, ja lennokkien lähtöpaikka olisikin maan sisällä.

Iranin on epäilty jo pidempään lähettäneen Jemeniin asiantuntijoita opastamaan lennokkien rakentamisessa. Niihin tarvittavia, helposti kaupallisesti hankittavia osia salakuljetetaan maahan.

Huthien lennokit perustuvat iranilaisiin malleihin, jotka puolestaan on usein kehitetty Pohjois-Korean teknologian pohjalta. Saudi-Arabiaan ja sen liittolaismaihin on tehty lukuisia lennokki-iskuja Jemenin sodan aikana, mutta niissä on pääosin käytetty lyhyen matkan, noin 300 kilometrin etäisyydelle lentäviä laitteita, eikä niillä ole saatu aikaan merkittävää tuhoa.

Tammikuussa YK:n Jemen-asiantuntijaryhmä raportoi, että huthit ovat kehittäneet uusia, pitkän kantaman lennokkeja. Nämä UAV-X-lennokit yltävät noin 1 200–1 500 kilometrin päähän ja matkaavat 200–250 kilometriä tunnissa.

– Ne tarjoavat hutheille mahdollisuuden iskeä syvälle Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, huomauttivat Riadin lähelle syöksynyttä lennokkia tutkineet YK-asiantuntijat.

– Heidän taitonsa ovat kehittyneet hyvin nopeasti, totesi toimitusjohtaja Scott Crino Red Six Solutions -yhtiöstä, joka konsultoi Yhdysvaltain hallintoa lennokkiuhkaa vastaan.

Heinäkuussa huthit paljastivat myös uuden tyyppisen risteilyohjuksen, Qudin, jonka kerrottiin kantavan yli 1 500 kilometrin etäisyydelle.

Huthit ovat väittäneet tehneensä lennokki-iskuja myös vilkkaille Dubain ja Abu Dhabin lentokentille, mutta tietoja ei ole vahvistettu.

Hollantilaisen PAX-järjestön vanhempi tutkija Wim Zwijnenburg arvioi New York Timesille, että lennokkien rakentaminen maksaisi vain noin 15 000 dollaria kappaleelta.

Lennokkien jäljittäminen ja alasampuminen on vaikeaa. Saudi-Arabia on toistaiseksi suojannut öljynjalostamoitaan lähinnä maitse tapahtuvilta iskuilta.

– Saudit ovat nyt kohdanneet haasteen, jota vastaan he eivät pärjää edes käytössään olevien taloudellisten, sotilaallisten tai tiedusteluresurssien avulla, sanoi Jemeniin keskittyvän Sanaa Center for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen perustaja Farea Al-Muslimi New York Timesille.

Saudi-Arabialla on maailman kolmanneksi suurin sotilasbudjetti. Viime vuonna se sijoitti aseisiin arviolta 61 miljardia euroa.

Isku nostaa esiin David vastaan Goljat -taktiikan, jossa halpojen lennokkien avulla lisätään epävakautta Lähi-idässä. Lennokeilla ei ainoastaan aiheuteta tuhoa taloudellisesti tärkeille kohteille, vaan nostatetaan turvallisuuskuluja, horjutetaan maailmankauppaa ja levitetään pelkoa.

Mikäli Teheran paljastuu iskujen toteuttajaksi, asettaa se lisäpaineita presidentti Donald Trumpille, joka on uhannut jo pitkään iskeä Irania vastaan. Kesäkuussa Trump ilmoitti peruneensa viime hetkellä iskun Iraniin ja on viime päivinä jopa vihjaillut halustaan neuvotella Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa.

Lähteet: New York Times, Wall Street Journal, CNN, BBC, Reuters

Timo Myllyniemi
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1130
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja Tracker » Ma Syys 16, 2019 6:21 am

False flag. Poltetaan tekniikaltaan vanhentuneet jalostamot. Ja saadaan lupa kurittaa joitakin syyttömiä, joihin on vittuunnuttu jostakin syystä :roll:

Svimba
Neuvoja-Jack
Viestit: 251
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja Svimba » Ma Syys 16, 2019 8:11 am

Öljyn hinnan piti muka nousta, pah ,ihan saman hintasta se on ku ennenkin, ainakin lämmitysöljyn.
Sillä mä lämmitän mun hienon omakotitalon jonka ostin keväällä.
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Fire
Alibin kestotilaaja
Viestit: 326
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja Fire » Ma Syys 16, 2019 5:47 pm

STT-AFP:n uutinen joten take with a grain of salt.
Huthikapinalliset uhkaavat uusilla iskuilla Saudi-Arabiaa vastaan

Julkaistu: 16.9. 16:11 , Päivitetty: 16.9. 16:24

Iranin tukemat huthikapinalliset ovat ilmoittautuneet viikonlopun iskujen tekijäksi Saudi-Arabian öljytuotantolaitoksia vastaan.

Suomen Saudi-Arabian suurlähettiläs Antti Rytövuori arvioi eilen STT:n haastattelussa, että huthikapinallisten kyky tehdä tämän mittakaavan iskuja on kuitenkin epävarma, joten taustalla voi olla laajempia kytköksiä.

Yhdysvallat on taas syyttänyt iskusta Irania, joka on kiistänyt asian.

Saudi-Arabian ja Iranin välit ovat olleet jännitteiset jo pitkään. Ne käyvät valtataistelua Lähi-idässä ja ovat aseistaneet eri ryhmittymiä niin Syyrian kuin Jemenin sisällissodissa.

Myös Yhdysvaltain välit Iraniin ovat presidentti Donald Trumpin kauden aikana jälleen kiristyneet, kun maiden välinen ydinsopimus laitettiin jäihin. Trump sanoi maan olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen.

Saudi-Arabiaan lauantaina tehdyt iskut ovat nostaneet öljyn hintaa. Uutistoimisto Reuters kertoi varhain tänään, että öljyn hinta nousi yli 15 prosenttia korkeimmalle tasolleen liki neljään kuukauteen

EU pitää Saudi-Arabiaan tehtyjä iskuja todellisena uhkana alueelliselle turvallisuudelle, sanoo EU:n tiedottaja Maja Kocijancic. Hänen mukaansa jännitteet alueella ovat korkealla ja EU painottaa, kuinka tärkeää maltti on nyt.

Myös Venäjä varoittaa reagoimasta liian hätäisesti iskuihin. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo Venäjän kehottavan kaikki maita välttämään hätiköityjä toimia sekä päätelmiä, jotka voisivat kärjistää tilannetta.

STT–AFP
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006240876.html
"SKP perusti samoihin aikoihin Terijoen hallituksen jonka avustuksella Neuvostoliitto aloitti Talvisodan Suomea vastaan. SKP (Suomen Kommunistinen Puolue) on Suomen hallituksessa olevan Vasemmistoliiton edeltäjä."

XiphiasGladius
Alokas
Viestit: 22
Liittynyt: Su Elo 25, 2019 5:57 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja XiphiasGladius » Ma Syys 16, 2019 6:41 pm

Suurin osa Saudi-Arabian öljystä viedään kaukoitään: Kiinaan, Japaniin ja Intiaan suurimpina vientimaina.

Nämä valtiot joutuvat nyt korvaamaan tuon öljyntuonnin muista lähteistä ja korkeammalla hinnalla.

Saudithan tästä eivät itse kostu kuin tappiota pitkän pennin, koska ovat menettäneet 50% tuotantokapasiteetistaan ja öljyn hinta ei kuitenkaan tämän seurauksena kansinkertaistu.

Avatar
Taakibörsta
Alibin satunnaislukija
Viestit: 133
Liittynyt: To Touko 11, 2017 3:21 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja Taakibörsta » Ti Syys 17, 2019 12:29 am

Svimba kirjoitti:Öljyn hinnan piti muka nousta, pah ,ihan saman hintasta se on ku ennenkin, ainakin lämmitysöljyn.
Sillä mä lämmitän mun hienon omakotitalon jonka ostin keväällä.
Onneksi Antti Rinne vihervasemmisto hallitukseen pistaa lopun tälläiselle hulluudelle.

John Kimble
Komisaario Köster
Viestit: 1844
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ti Syys 17, 2019 1:32 am

Taakibörsta kirjoitti:Onneksi Antti Rinne vihervasemmisto hallitukseen pistaa lopun tälläiselle hulluudelle.
Juu seuraavaksi neuvottelevat SA:n kanssa uutta diiliä. Siinä unohtuu viher ja vasemmistokin kun pitää neuvotella "ruskeiden miesten" (lue=ei eurooppalaisten) kanssa.

Haavisto ja Ohi-salo menevät huivit päässä nöyrinä neuvottelemaan miten voisi kurjuuttaa lisää kantasuomalaisten oloja omassa kotimaassaan.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Svimba
Neuvoja-Jack
Viestit: 251
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Terroristit iskivät terroristiseen Saudi-Arabiaan

Viesti Kirjoittaja Svimba » Ti Syys 17, 2019 11:07 am

Jos öljylämmitys loppuu, ni ostan vaan sähköllä toimivia pattereita. Ja onhan täällä varaava takka.
Lämmintä vettä ei sit varmaan enää tule? Mut pyykkiihän voi pestä ku kone lämmittää veden, samoin tiskikone.
Suihkussa käynti... olen ajatellut ostaa tänne poreammeen, jos sais sellasen joka lämmittää sen veden?
No onhan tässä vielä 5-vuotta aikaa...
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Vastaa Viestiin