Porin kenttävalvonnan vuosi

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
GAMBINA
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Kesä 28, 2017 5:58 pm

Porin kenttävalvonnan vuosi

Viesti Kirjoittaja GAMBINA »

https://www.satakunnankansa.fi/a/6452e8 ... 7d3c418ee2

Pystyiskö joku avaamaan tämän muurin takaa?

budat
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Marras 29, 2013 1:33 pm

Re: Porin kenttävalvonnan vuosi

Viesti Kirjoittaja budat »

Lähes 100 huumausainerikosta, miltei 200 huumausaineen käyttörikosta. Takavarikoitu rynnäkkökivääri ja dynamiittia. Edellä mainittu on pieni otanta Lounais-Suomen poliisilaitoksen Satakunnan kenttävalvontaryhmän työn hedelmistä.

Sarjatuliaseet ja huumekilot tuntuvat syystäkin monesta satakuntalaisesta vieraalta asialta. Poliisille alamaailma huumekauppoineen, aseineen ja räjähteineen on arkipäivää.

– Kun tavallinen lainkuuliainen kansalainen kävelee maakunnan kylien ja kaupunkien kaduilla, ei hän useinkaan näe sitä huumeongelmaa. Ei Satakunnan kaduilla tarvitse peläten väistellä huumeruiskut kädessä heiluvia käyttäjiä.  Huumeongelma on syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Toki sen voi ajoittain havaita vaikka Porin kävelykadulla.

Näin kuvailee kenttävalvontaryhmän jäsenenä poliisin Savu-projektiin osallistunut vanhempi rikoskonstaapeli Janne Inberg maakunnan huumetilannetta.

Elokuussa 2018 alkaneessa ja kuluvan vuoden toukokuussa päättyneessä Savu-projektissa poliisi pyrki iskemään erityisesti kannabiksen välittäjäportaaseen Satakunnassa.

– Käytännössä jokainen tapaamamme välittäjä käyttää Tor-verkkoa edistääkseen myyntiään. Sellaiset vanhanaikaiset kauppiaat, jotka myisivät vain tutuille, alkavat olla todella harvassa, Inberg sanoo.

Tämä selittää osaltaan sitä, miksi huumekauppa ei näy suuressa mittakaavassa maakunnan kaduilla.

”Nyt alkuvuodesta on löytynyt uutena ammattiryhmänä huumekauppiaiden joukosta esimerkiksi opettaja”


Lue lisää:Profiloimme satakuntalaisen huumediilerin, tällainen hän on

SAVU-PROJEKTIN TULOKSET

Valtava määrä huumerikoksia

Huumausainerikokset: 93 kappaletta.

Törkeän huumausainerikokset: 5.

Huumausaineen käyttörikokset: 199.

Yksi huumausainerikoksen valmistelu.

Rikoksesta epäillyistä 64 oli ensimmäistä kertaa epäiltynä huumausainerikoksesta.

Kiinniotettuja rikoksesta epäiltyjä henkilöitä: 59.

Pidätettyjä 37.

Kotietsintöjä 90.

Henkilötarkistuksia 43. (Esimerkiksi taskujen tai repun sisällön tarkastaminen)

Henkilökatsastukset 42. (Esimerkiksi verinäytteen tai muun näytteen ottaminen. Toimenpide voi olla esimerkiksi sormenjälki- tai dna-näytteen ottaminen tai kehon sisään kätkettyjen huumeiden etsintä)

Laite-etsinnät 48. (Esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen sisällön tutkiminen)

Paikanetsinnät 17. (Esimerkiksi auton tutkiminen)

TAKAVARIKOIDUT HUUMEET JA ASEET
Marihuanaa 4,9 kiloa. (Todellinen kannabiksen määrä on useita kymmeniä kiloja - edellä mainitussa määrässä ovat vain kenttävalvontaryhmän loppuun tutkimien huumerikosten takavarikot)

Kannabiskasveja 300.

Amfetamiinia 153 grammaa.

Satoja kappaleita huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä.

Kaasusumuttimia 8 kappaletta.

Ampuma-aseita 5 kappaletta. Mukana Haulikko, kynäpistooli, kaksi pistoolia ja rynnäkkökivääri.

Dynamiittia.

Rikoshyötynä käteistä rahaa lähes 10 000 euroa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen Satakunnan kenttävalvontaryhmän Savu-projekti keskittyi erityisesti kannabiksen kasvattajien ja levittäjien paljastamiseen. Projekti käynnistyi elokuussa 2018 ja päättyi toukokuussa 2019.

Satakunnan Kansa on uutisoinut useista kenttävalvontaryhmän Savu-projektin aikana tekemistä huumelöydöksistä. Tammikuussa lehti julkaisi laajan artikkelin, jossa esiteltiin poliisin työn tuloksia projektin aikajanan puolivälissä.

Poliisi kertoi tuolloin törmänneensä maakunnassa yllättäen jopa huumekauppaa harjoittaneisiin terveydenhuollon ammattilaisiin. Toinen erikoisuus oli lapsiperheiden kotoa löytyneet ammattimaiset kannabiksen kasvattamot.

– Nyt alkuvuodesta on sitten löytynyt uutena ammattiryhmänä huumekauppiaiden joukosta esimerkiksi opettaja, ylikomisario Jorma Johansson sanoo.

Yksi poliisin Savu-projektin erikoisuuksista on kuluvana vuonna ollut myös kolme kertaa samasta asunnosta löytynyt kannabiskasvattamo. Myös ulkokasvatus on maakunnassa lisääntynyt tai ainakin ulkosalle istutettuja kannabispeltoja on paljastunut kenttävalvontaryhmälle aiempaa useammin.

”Poliisi ei voi huumeidenkäyttäjää hoitoon pakottaa”

Satakunnan Kansa sai mahdollisuuden avata lukijoilleen poikkeuksellisen tarkasti tilastojen valossa kenttävalvontaryhmän huumeprojektin tuloksia.

Tilastossa saattaa lukijaa hämätä se, että mukana ovat vain ne kenttävalvonnan paljastamat rikosjutut, jotka ovat jääneet ryhmän tutkittavaksi. Ryhmä on ohjannut edelleen huumeryhmän tutkittavaksi ne rikoskokonaisuudet, jotka vaativat pitkäaikaisia tutkintatoimenpiteitä tai salaisia pakkokeinoja.

– Voi olla, että suoritetun kotietsinnän yhteydessä takavarikkoon jää esimerkiksi kuusi kannabiskasvia, mutta esitutkinnan yhteydessä selviää, että kasvatustoiminta on jatkunut jo muutamia vuosia ja valmista kannabista on tuotettu myytäväksi useita kiloja, Inberg selventää tilastoharhaa, joka on ilmeinen, kun vertaa nyt koko projektin aikana tilastoitua viittä marihuanakiloa projektin puolivälissä ilmoitettuun kymmeniin kannabiskiloihin.

Vuoden alusta poliisi on osallistunut myös pehmeämmin keinoin huumeongelman kitkemiseen.

Savu-projektin aikana lopputalvesta ja keväällä selvitettiin 80 satakuntalaisen huumeidenkäyttäjän hoitoonohjauksentarve. Hoidon tarve selvitetään, jos rikoksesta kärähtänyt on myös itse huumeidenkäyttäjä.

Hoitoon hakeutuminen voi tietyin ehdoin johtaa siihen, että huumausaineen käyttörikoksesta ei saa tuomiota lainkaan. Sen sijaan esimerkiksi kannabiksen kasvatusta ei voi saada hoitoon hakeutumalla anteeksi.

Hoitoonohjauksen tarpeen selvittämien on vuoden alusta alkaen tullut automaattiseksi rikosepäilyn yhteydessä.

– Tietenkin on myös paljon tilanteita, joissa ihminen ei koe olevansa hoidon tarpeessa. Poliisi ei voi huumeidenkäyttäjää hoitoon pakottaa, vanhempi rikoskonstaapeli Janne Inberg sano.

Kuvassa poliisin Savu-projektin aikana takavarikoimat Haenel Schmeisser Modell I -pistooli, AKS-74U -rynnäkkökivääri ja omavalmisteinen kynäpistooli.
Kuvassa poliisin Savu-projektin aikana takavarikoimat Haenel Schmeisser Modell I -pistooli, AKS-74U -rynnäkkökivääri ja omavalmisteinen kynäpistooli.


Poliisi yrittää siivota Satakunnan huumeongelmaa – kouluikäiset huumeidenkäyttäjät ja kasvava kannabiksen käyttö pitäisi huolettaa muitakin kuin poliisia 22.3.

Vastaa Viestiin