Kehitysvammaisen raiskaaja Esko Tapani Nybakka, Tampere

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

John Kimble
Komisaario Köster
Viestit: 1776
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Kehitysvammaisen raiskaaja Esko Tapani Nybakka, Tampere

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ti Tammi 08, 2019 7:45 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a8c9 ... cf72872aec

Tänään klo 16:53

Eläkeläismies raiskasi toistuvasti nuoren kehitysvammaisen naisen - käytti hyväkseen perhekotityössä hankkimaansa luottamusta, mies totesi heillä olevan ”aikuisten salasuhde”

Seksuaalirikokset tapahtuivat Tampereella ja yhteisellä Lapin-matkalla.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 70-vuotiaan Esko Tapani Nybakkan neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Tuomio luettiin raiskauksesta sekä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Uhri on nuori nainen, joka on lievästi kehitysvammainen.

Rikokset on näytetty toteen. Pirkanmaan käräjäoikeus passitti tamperelaismiehen suoraan vankilaan.

Rikokset ajoittuvat kahden vuoden ajalle kesän 2015 ja 2017 välille. Käräjäoikeuden syyksi lukemia tekoja on useita, vaikka rikosnimikkeet ovatkin yksikössä.

Pääosa teoista tapahtui arkisissa tilanteissa perhekodin viikonlopunvietoissa mutta myös parkkipaikalla Tampereella ja perhekodin Lapin-matkalla. Perhekodissa saattoi olla tekoaikaan läsnä muitakin henkilöitä.

Esko Tapani Nybakka tapasi uhrinsa keskimäärin kerran kuukaudessa.

19-21-vuotias, henkisesti lievästi kehitysvammainen nainen osallistui perhekotitoimintaan viikonloppuisia kuukausittain. Noina viikonloppuina juuri koulunsa lopettanut nainen tutustui eläkeikäiseen Nybakkaan.

Perhekodin edustajan todistuksen mukaan Nybakkalla ei ollut virallista roolia perhekodin toiminnassa. Nybakka kuitenkin osallistui säännöllisesti viikonloppuihin avustaen toiminnassa ja osallistui harrastuksiin.

Todistajan mukaan Nybakkalla ja perhekodissa käyvillä oli ollut hyvä suhde. Nuoret pitivät häntä isähahmona.

Nybakka osallistui myös perhekodin yhteisille matkoille.

Kaikki kyseisessä perhekodissa käyvät ovat jollakin tavalla kehitysvammaisia.

”Osaa myös kieltäytyä”
Nybakka kiisti rikokset mutta myönsi osan seksuaalisesta kanssakäymisestä tapahtuneeksi. Hän myönsi muun muassa suuseksin, koskettelua, yhteistä pornon katsomista ja dildon ostamisen. Viimeksi mainitun esineen Nybakka oli väitteensä mukaan ostanut nuoren naisen sitä pyydettyä.

Nybakka kiisti peniksen työntämisen emättimeen tai peräaukkoon.

Nybakkan mukaan hän ei ole milloinkaan toiminut vastoin asianomistajan (uhrin) tahtoa. Asianomistaja on itsenäinen ihminen ja osaa halutessaan myös kieltäytyä.

Asiaomistaja ei myöskään ollut kokematon. Hänellä oli muitakin suhteita.

Esko Tapani Nybakka totesi myös, ettei asianomistajan kehitysvamma ole riidaton. Hänen terveydentilastaan ei ole esitetty selvitystä. Väitetyn sairautensa johdosta asianomistaja ei ollut avuttomassa tilassa.

Rikosilmoitus
Seksuaalisluonteiset teot päätyivät tutkintaan, koska nuori nainen kertoi niistä perhekodista vastanneelle henkilölle antaen ymmärtää, etteivät teot tapahtuneet hänen tahdostaan. Kertomukset olivat yksityiskohtaisia.

Myöhemmin nuori nainen teki tukihenkilönsä kanssa yhdessä rikosilmoituksen.

Poliisikuulusteluissa asianomistaja kertoi myös sellaisia yksityiskohtia, joista ei ollut aiemmin puhunut.

Asiaomistajan mukaan Nybakka oli puhunut, että heillä oli ”aikuisten salasuhde”, josta ei tullut muille puhua.

Osa asianomistajan kertomuksista käy yksiin Nybakkan myöntämien tapahtumien kanssa. Käräjäoikeus katsookin, että nuoren naisen kertomusta voidaan pitää rikoksista luotettavana näyttönä. Esiin ei ole tullut motiivia miksi hän valehtelisi.
Uhri nähnyt painajaisia

Rikokset on näytetty toteen. Osatekoja on ollut useita.

Teot ovat aiheuttaneet asianomistajalle pelkoa. Hän on todistajan mukaan muun muassa nähnyt painajaisia Nybakkasta. Asianomistaja pelkää, että joutuu vielä jonakin päivänä kahden Nybakkan kanssa.

Rangaistusta mitatessaan käräjäoikeus otti huomioon sen, että asianomistajan ja Nybakkan ikäero on huomattava.

Osapuolet eivät olleet samassa asemassa. Nybakka oli nauttinut luottamusasemasta perhekodin aktiivina. Asianomistaja oli luottanut Nybakkaa ja sekä myös ihastunut.

Asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu.

Oikeuden mukaan Nybakka on ollut tietoinen asiaomistajan keskimääristä alemmasta henkisestä kehitystasosta, joka käy kyllä ilmi hänestä. Edelleen Nybakka tiesi, että kaikki perhekotitoimintaan osallistuneet olivat jollakin tavalla kehitysvammaisia.

Passitus suoraan vankilaan
Antamallaan tuomiolla Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Esko Tapani Nybakkan neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Rangaistus syyksi luetuista teoista olisi neljä vuotta vankeutta. Nybakkan luottamusasema perhetyössä kiristi rangaistusta vielä puolella vuodella.

Nybakka ei ollut tutkinnan aikana vangittuna. Nybakka esitti, ettei häntä vangittaisi nytkään. Oikeus määräsi kuitenkin hänet vangittavaksi.

Passituspaikka on Kylmäkosken vankila.

Tuore tuomio ei ole lainvoimainen. Osapuolet ja syyttäjä voivat valittaa siitä Turun hovioikeuteen.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Avatar
poikani
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2739
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Kehitysvammaisen raiskaaja Esko Tapani Nybakka, Tampere

Viesti Kirjoittaja poikani » Ti Tammi 08, 2019 7:53 pm

Sitä alkaa katsoa epäillen tiettyihin vapaaehtoishommiin, kuten valmentajaksi tai vaikka tällaiseen perhekotityöhön, hakeutuvia ihmisiä. Varmaankin suurin osa on ihan oikeista syistä mukana, mutta kyllähän tuollaiseen asemaan pyrkii suhteettoman paljon niitä, joilla on taka-ajatuksia.
????? ?? ??????.

L. Ron Bumqvist

Re: Kehitysvammaisen raiskaaja Esko Tapani Nybakka, Tampere

Viesti Kirjoittaja L. Ron Bumqvist » Ti Tammi 08, 2019 7:57 pm

poikani kirjoitti:Sitä alkaa katsoa epäillen tiettyihin vapaaehtoishommiin, kuten valmentajaksi tai vaikka tällaiseen perhekotityöhön, hakeutuvia ihmisiä. Varmaankin suurin osa on ihan oikeista syistä mukana, mutta kyllähän tuollaiseen asemaan pyrkii suhteettoman paljon niitä, joilla on taka-ajatuksia.
Eli pieni vähemmistö pilaa enemmistön maineen?

Avatar
poikani
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2739
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Kehitysvammaisen raiskaaja Esko Tapani Nybakka, Tampere

Viesti Kirjoittaja poikani » Ti Tammi 08, 2019 8:03 pm

L. Ron Bumqvist kirjoitti:
poikani kirjoitti:Sitä alkaa katsoa epäillen tiettyihin vapaaehtoishommiin, kuten valmentajaksi tai vaikka tällaiseen perhekotityöhön, hakeutuvia ihmisiä. Varmaankin suurin osa on ihan oikeista syistä mukana, mutta kyllähän tuollaiseen asemaan pyrkii suhteettoman paljon niitä, joilla on taka-ajatuksia.
Eli pieni vähemmistö pilaa enemmistön maineen?
Kirjoitin "epäillen". En siis suhtaudu niin luottavaisesti kuin vaikkapa parturi-kampaajaan. En väittäisi sitä maineen pilaamiseksi.

Tässä on hyvä miettiä, että kumpi oli ensin - muna vai kana.
????? ?? ??????.

Maukka Peruslätkä
Parranpäristäjä
Viestit: 82
Liittynyt: Ti Tammi 29, 2019 7:30 am

Perhekodin tukihenkilö raiskasi toistuvasti kehitysvammaisen naisen – yritti turhaan ulos vankilasta

Viesti Kirjoittaja Maukka Peruslätkä » Pe Tammi 03, 2020 7:26 am

Perhekodin tukihenkilö raiskasi toistuvasti kehitysvammaisen naisen – yritti turhaan ulos vankilasta

Kehitysvammaista nuorta naista toistuvasti raiskannut perhekodin iäkäs tukihenkilö pysyy yhä vankilassa.

Turun hovioikeus on hylännyt 71-vuotiaan valkeakoskelaisen Esko Tapani Nybakkan valituksen lukuisista seksirikoksista saamastaan vankeustuomiosta.

Nybakka sai neljän ja puolen vuoden tuomion useista raiskauksista ja useista pakottamisista seksuaalisiin tekoihin. Hovin mukaan vankilassa pitäminen ei Nybakkan iän tai henkilökohtaisten olojen vuoksi ole kohtuutonta.

Järkyttävä retki
Uhriksi valikoitunut 19-vuotias henkisesti kehitysvammainen nainen tutustui Nybakkaan viettäessään viikonloppuja perhekodissa, jossa tämä toimi eräänlaisena tukihenkilönä.

Nybakka sai rakennettua luottamuksellisen suhteen itseään viitisenkymmentä vuotta nuorempaan naiseen. Tätä suhdetta hän ryhtyi tietoisesti ja toistuvasti käyttämään hyväksi raiskatessaan ja pakottaessaan uhrinsa mitä erilaisimpiin seksuaalisiin tekoihin.

Rikokset tapahtuivat osin perhekodin pyykkihuoneessa ja yläkerrassa, osin kodin ulkopuolella Nybakkan ollessa kahden uhrinsa kanssa.

Joulukuussa 2016 Pikkusyötteelle suuntautunut nuorten retki sai järkyttävän käänteen, kun ensimmäistä kertaa laskettelurinteessä ollut uhri tuli majapaikkaan ennen muita. Nybakka odotti häntä ja vei hänet huoneeseen raiskattavaksi.

Yksi raiskauksista tapahtui Särkänniemen huvipuiston parkkipaikalla Nybakkan autossa.

”Aikuisten salasuhde”
Perhekodissa oli vaihtelevasti jopa kymmenkunta kehitysvammaista nuorta aikuista, joihin Nybakkalla oli hyvät välit. Hän toimi nuorille eräänlaisena isähahmona.

19-vuotiaan pakottamisen omien halujensa välineeksi hän pystyi kuitenkin salaamaan kaikilta.

– Pidetään tämä aikuisten salasuhteena, josta ei kerrota kenellekään, uhri kertoi Nybakkan sanoneen.

Kun rikosvyyhti alkoi paljastua, Nybakka myönsi osan teoista. Hän kuitenkin vetosi siihen, ettei kyse ollut pakottamisesta, vaan yhteisymmärryksestä kahden aikuisen kesken. Lisäksi hän väitti, ettei tiennyt naisen kehitysvammasta.

Oikeus ei kuitenkaan selityksiä uskonut.

Määrätietoinen rikossarja
Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi Nybakkan käyttäneen hyväksi uhrin älyllistä kehitysvammaa ja sitä, että tämä oli ollut sellaisessa avuttomassa tilassa, ettei ollut kyennyt puolustautumaan eikä muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Oikeus myös viittasi tekojen laatuun ja monimuotoisuuteen, pitkäkestoisuuteen ja menettelyn määrätietoisuuteen. Se katsoi, että Nybakka oli rikokset tehdessään käyttänyt teossa hyväkseen perhehoitotyössä luomaansa luottamussuhdetta.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi Esko Nybakkan maksamaan uhrilleen yhteensä 11000 euron kärsimys- ja haittakorvaukset.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2f91 ... 26135c6c97

Tänään klo 0:01

Vastaa Viestiin