Sivu 1/3

Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 8:33 pm
Kirjoittaja Iivis
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f2b5 ... 6056ecf727
Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella - oikeus: ”Vankeus haittaisi sosiaalista selviytymistä”
Tänään klo 18:54

Mies oli löytänyt seksuaalisesti kokemattoman uhrinsa Facebookista. Oikeus kuitenkin sympatisoi raiskaajan ankeita taustoja ja määräsi vankeustuomion ehdolliseksi.
Tyttö oli hämmentynyt ja kauhuissaan. Hän kertoi tapahtuneesta heti ystävälleen. KuvituskuvaTyttö oli hämmentynyt ja kauhuissaan. Hän kertoi tapahtuneesta heti ystävälleen.

Rikos tapahtui toissa kesäkuussa Joensuussa, missä Facebookissa tutustuneet mies ja koulutyttö tapasivat ensi kertaa kasvotusten. Tyttö oli vasta täyttänyt 15 vuotta, mies puolestaan oli juuri täyttämässä 19 vuotta.

Tapaamispaikaksi oli sovittu puisto, mistä kaksikko jatkoi Pielisjoen rantaan juttelemaan.

Ennen pitkää mies ehdotti, että he lähtisivät käymään hänen ystävänsä asunnolla. Tähän asti kummankin kertomus oli yhtenevä. Mitä asunnolla tapahtui ystävän poistuttua, sitä oikeus pohti pitkään ja perusteellisesti.

Kävi heti käsiksi
Tyttö kertoi, että hän oli miehen ystävän kanssa istunut sohvalla musiikkia kuunnellen ja kännykkää näpytellen. Kun ystävä oli lähdössä ulos, tyttö lähti hänen kanssaan. Sisään jäänyt Fb-tuttavuus kuitenkin pyysi tyttöä takaisin.

Kahden jäätyään mies otti tytön syliinsä ja alkoi väkisin suukotella tätä. Mies painoi tytön makuulle sohvalle ja nousi hänen päälleen. Tyttö kielsi moneen kertaan ja sanoi, ettei hän halunnut. Hän yritti kaikin tavoin päästä tilanteesta irti.

Tyttö oli hämmentynyt ja peloissaan. Hänellä ei ollut ollut mitään aiempia seksuaalisia kokemuksia. Mies ei kuitenkaan välittänyt tytön estelyistä, vaan ryhtyi väkisin avaamaan tämän housuja. Lopulta hän tunkeutui uhriinsa.

Tilanne keskeytyi, kun tytön nenästä alkoi valua verta. Mies lähti hakemaan paperia, jolla tyttö sai pyyhittyä kasvojaan.

Heikotti ja pyörrytti
Tapahtuman jälkeen mies halusi saattaa tytön bussipysäkille. Hän pyysi tätä viestittelemään kanssaan.

Päästyään bussiin itkuinen tyttö laittoi WhatsApp-viestin ystävälleen ja kertoi, mitä oli juuri tapahtunut. Hän kirjoitti, ettei pystynyt kävelemään kunnolla ja että häntä heikotti ja pyörrytti. Lopulta tytön sisar haki tämän ystävän luota kotiin.

Oikeudessa mies kiisti jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Hän myönsi ainoastaan suudelleensa tytön kanssa ja väitti, että se oli tapahtunut kummankin tahdosta.

Mies kertoi halunneensa tutustua tyttöön ja sanoi ihmetelleensä, kun tämä oli poistanut hänet Facebookista tapaamisen jälkeen.

Käräjäoikeus totesi, että periaatteessa kummankin osapuolen kertoma tapahtumainkulku oli mahdollinen. Tytön kertomus oli oikeuden mukaan kuitenkin huomattavasti yksityiskohtaisempi kuin syytetyn. Myös todistajan kertomus, WhatsApp-keskustelujen sisältö sekä gynekologin lausunto puolsivat tytön kertomusta.

Painavat syyt
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi, ettei miehen syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Raiskausta arvioidessaan oikeus katsoi, että sukupuoliyhteys oli ollut vastaajan harjoittamattoman ”hellittämättömän väkivallan seurausta”. Vaikka oikeuden mukaan väkivalta oli lajissaan lievää, se oli ollut riittävä murtamaan asianomistajan tahdon.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1998 syntyneen Ismael Kaban kahden vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta. Tuomio määrättiin ehdollisena.

Oikeus huomautti, että näin pitkä ehdollinen täysi-ikäiselle edellyttää poikkeuksellisen painavia perusteita. Se löysi perusteiksi muun muassa sen, että mies opiskeli ammattiopistossa eikä hän kertomansa mukaan käyttänyt päihdyttäviä aineita.

”Vankeus haitaksi”
Oikeus piti ”varsin ilmeisenä”, että rikokseen oli vaikuttanut tuomitun ”ikään liittyvä kypsymättömyys”. Se myös korosti, että mies oli tullut Suomeen 15- tai 16-vuotiaana ilman vanhempiaan, eikä siitä huolimatta ollut joutunut aiemmin poliisin kanssa tekemisiin.

Oikeus arvioi, että pitkästä vankeudesta voisi olla olennaista ja merkityksellistä haittaa tuomitun sosiaaliselle selviytymiselle.

Ehdollisen tuomion lisäksi tekijälle määrättiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Uhrilleen hänet tuomittiin maksamaan runsaan 5000 euron suuruiset kärsimyskorvaukset.

Itä-Suomen hovioikeus vahvisti tuomion hiljattain antamallaan päätöksellä.
Olisi taas syytä mielenosoitukselle, ihan käsittämätön tuomio :evil:
Tapaukselle on varmaan ketju jo olemassa?

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 8:58 pm
Kirjoittaja jukuripää
Kummallinen suvaitsevaisto taas ymmärtänyt kovasti kunnollisen maahanmuuttajapojan elämää ja antanut päänsilitystä hänelle. Ettei vaan mene elämä pilalle raiskaajalta. Opiskelee ja on sanonut, ettei käytä päihteitä.

Eikö nämä mamut millään pysty ymmärtämään, että meillä (niin lapsilla kuin naisillakin) on oikeus kieltäytyä seksistä.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 9:04 pm
Kirjoittaja Iivis
Ja nuoren elämästä vähät väliä :cry:

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 9:07 pm
Kirjoittaja Grobiaani
Käsittämätön tuomio. Suomen oikeuslaitos on vitsi.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 9:48 pm
Kirjoittaja sine qua non
Johan oli taas "poikkeuksellisen painavat perustelut". Luulisi, että tuomarit kirjoittavat korvat punaisina häveten näitä tragikoomisia selityksiä ratkaisuilleen. Pisteet IL:n toimittajalle. Ilmeisesti hänenkin maljassaan on joku ääri, kun tällä kertaa näin tarkkaan kertoo oikeuden ratkaisun perustelut ja myös ehdollisen tuomion saaneen raiskaajan nimen, vaikka kyseessä on nuori rikoksentekijä ja nimestä päätellen vielä erityisen hädänalaisten ryhmään kuuluva henkilö.

Eihän tämä ole eka kerta suinkaan, kun raiskaajan näennäisrangaistusta perustellaan täällä aivan asiaankuulumattomilla syillä. Niitä ovat olleet mm. raiskaajan vakituinen työ, tai se, että on hän rikoksen jälkeen saanut työpaikan ja hänellä on perhe, raiskaus on ollut nopea, raiskaus on tapahtunut "tuttujen kesken", raiskaus/raiskaajat ovat saaneet runsaasti huomiota medioissa...

Silmiinpistävää tässä on, että oikeus päätöksessään toteaa olevan poikkeuksellista (ja ehdollista tuomiota puoltavaa), että alaikäisenä yksin Suomeen tullut turvapaikanhakija (sellainenhan tämä "nuorukainen" on) ei ole aiemmin joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Eli toisinpäin sanottuna, oikeuden mielestä on odotuksenmukaista, että yksintulleet "pakolaislapset" joutuvat poliisin kanssa tekemisiin. Meille on kerrottu, että pieni vähemmistö tp-hakijoista syyllistyy rikoksiin/on epäiltynä rikoksista, mutta tässä oikeuden ratkaisussa epäsuorasti sanotaan, että se ei pidä paikkaansa ainakaan yksintulleiden alaikäisten tp-hakijoiden kohdalla.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 10:04 pm
Kirjoittaja Tracker
Se, että Ismael Kaba ei ole ollut aikaisemmin poliisin kirjoissa, ei tarkoita sitä etteikö hän olisi voinut puuhailla ilmitulematta vaikka mitä?

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 10:11 pm
Kirjoittaja Käyttäjä1
Jos löytyy facesta niin ei muutaku tekee feikkiprofiilia jollakin tyttösen kuvalla ja sitten tapaamisiiin...

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 10:32 pm
Kirjoittaja tutkijax
Miten tämä voi olla mahdollista :( tätä se vasemmiston salliminen tiesi..

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 10:40 pm
Kirjoittaja meitzi
Mä en nyt ymmärrä ollenkaan, että miten noi eirtyisen painavat syyt nyt lainkaan olisivat erityisen painavia syitä.

Ihan niin kuin ehdottomaan vankeuteen tarvittaisiin erityisen painavat syyt silloinkin, kun se olisi ilmeisin seuraus.

Ja varsinkin tilanteessa, jossa tekijä ei edes ymmärrä tekojaan.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 11:01 pm
Kirjoittaja disposal
Suomen oikeusjärjestelmän mukaan vapausrangaistus on vain vapauden menetys, mikäli vankeus aiheuttaa tekijälle liiallista muuta haittaa, voidaan tuomita ehdottomaan. Eikä minulla löydy mitään käsitystä tälle logiikalle. Oma sukulaispoika ryösti muinoin narkkikaverinsa kanssa kaupan, niin että mora myyjän kaulalle. Sitten vaan oikeudessa tarinat kuinka aikovat opiskella ja päästä töihin ja vankeus pilaa mahdollisuudet, lopputuloksena törkeästä ryöstöstä ehdollista.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Su Maalis 17, 2019 11:36 pm
Kirjoittaja phonyjoker
Ruotsissa nämä alkavat olemaan jo normi. Näemmä valumassa meille myös. Ihan hirveetä kuraa! Oikeuslaitoksessa työskentelevillä ei oo kaikki kotona.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Ma Maalis 18, 2019 6:36 am
Kirjoittaja Villeri
Kun tänä etnopalvonnan aikana täytyy ylistää rupisintakin naistensortokulttuuria, niin on jo syöty puolet teinityttöjen eväistä varoa ko. tilanteita. Tiettyjen etnoryhmien yliedustus raiskauksissa huitelee tuhansissa prosenteissa ja groomingia eivät muut edes tee.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Ma Maalis 18, 2019 9:40 am
Kirjoittaja meitzi
Grooming on ollut mukana kuvioissa jo kauan ennen kuin kukaan osasi sanoa asylum rajalla. Siinä on sitten enää aika hiuksenhieno moraalinen ero, että ainakin pääosin uhri valitsi asemansa, ja varsinaisia raiskauksia tapahtui aika vähän, saati porukalla raiskaamisia.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Ma Maalis 18, 2019 9:52 am
Kirjoittaja Tackleberry
Oikeus huomautti, että näin pitkä ehdollinen täysi-ikäiselle edellyttää poikkeuksellisen painavia perusteita. Se löysi perusteiksi muun muassa sen, että mies opiskeli ammattiopistossa eikä hän kertomansa mukaan käyttänyt päihdyttäviä aineita.

Oikeus piti ”varsin ilmeisenä”, että rikokseen oli vaikuttanut tuomitun ”ikään liittyvä kypsymättömyys”. Se myös korosti, että mies oli tullut Suomeen 15- tai 16-vuotiaana ilman vanhempiaan, eikä siitä huolimatta ollut joutunut aiemmin poliisin kanssa tekemisiin.
Ei saatana, mitä perusteluita. Opiskelee ammattiopistossa, eikä ainakaan myönnä käyttävänsä päihteitä. Ja ensikertalainenkin vielä, voi hellanlettas.

Toivotaan, että Häkkäsen aloite johtaa johonkin konkreettiseen tuomioiden koventamisen suhteen. Nää tuomiot on naurettavia.

Re: Joensuu: Lapsen raiskannut selvisi ehdollisella

Lähetetty: Ma Maalis 18, 2019 9:54 am
Kirjoittaja meitzi
Tackleberry kirjoitti:[Toivotaan, että Häkkäsen aloite johtaa johonkin konkreettiseen tuomioiden koventamisen suhteen. Nää tuomiot on naurettavia.
Turha toivo, ainoastaan maksimituomioita nostettiin, minimeihin ei puututtu.