Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Spekulointia kadonneista henkilöistä.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
UglyBetty
Sammakkoprofessori
Viestit: 445
Liittynyt: Ke Loka 29, 2014 2:03 am
Paikkakunta: Cloud Cuckoo Land

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja UglyBetty »

mielikki kirjoitti:Kyllä oman tuttavan tunnistaa,ei sitä sotke saman näköiseen.En usko henkirikokseen kyllä tämä on vapaa ehtoinen katoaminen.Itsekästä tosin.Tv.ssä tuli joku vuosi sitten ohjelma asunnottomista jossa hörisi joku alkkis vanha mies.Omaiset tunnistivat oitis hänet omaksi isäkseen .Ukko oli ollut kateissa parikyt vuotta.Ja täm tapahtui Suomessa.
Ismo esiin kun luet tätä.
Vanha juttu, mutta kyllähän tässäkin ketjussa muutama on sanonut, että luullut nähneensä tutun, mutta esim. jutustelun aloittaessa huomannut että ihan joku muu kyseessä.
Ihan yleisestikin on tiedossa, että eri ihmiset havainnoi eri asioita. Itselläni on tosi hyvä kasvomuisti ja muutenkin huomaan tarkasti ihmisiä ja asioita / erilaisissa tilanteissa, kun taas joidenkin tuttujen kanssa liikkuessa huomaa, että he eivät näe tuttujaan vaikka sellainen jopa ohimennessä moikkaisi.
Vaikea sanoa onko omaehtoinen katoaminen kyseessä, vai jonkunlainen rikos. Sillä en myöskään pitäisi mitään merkitystä, että edellinen "katoaminen" on sujunut eri tavalla. Kerrankos sitä ottaisi opikseen, ja hoitaisi uuden katoamisen paljon perusteellisemmin.
Voihan silti olla hyvin suunniteltu rikoskin, tästä ketjusta en löytänyt mitään linkkiä tms. tietoa siitä, onko 100% varmaa, että kadonnut on ylipäätään laivareissulta palannut.

mikaelk

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja mikaelk »

^^Eikösenyt ole 99.9% varmaa ettei hän enää ole elävien kirjoissa. Vaikea tänäpäivänä on kadota niin ettei kukaan tavoita, pitäs olla hyvät suhteet alamaailmaan&rutosti hynkkyä. Jynkkyähän ei ilmeisesti ollut loppuelämän pitimiksi.. Eikö jotain velkoja pohdittu motiivina? Ei rikoksen edes tarvii olla erityisen hyvin suunniteltu josei tutkijoilla ole mitä tutkia. Se lienee selvää että kuollut on ja kuopattu, eikä selviä ellei joku tunnontuskissaan puhu. Vaan ei ole tähän pv asti puhunut.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Ismo ei edelleenkään ole aiemmin kadonnut. On asunut Ruotsissa, mutta on pitänyt yhteyttä sukulaisiinsa ja lapsiinsa, eikä kukaan ole häntä ilmoittanut poliisille kadonneeksi.

Kukaan ei pysty syöttämään vääriä tietoja henkilöstä, jota ei ole viranomaisrekistereihin, kuten terveydenhuoltoon, poliisille ym. Ajokortti ja passi täytyy uusia, lääkärissä käydä ym. Ismon sotu ei ole käytetty katoamisen jälkeen lainkaan missään pohjoismaissa missään viranomaisrekisterissä
Henkilökortit jäivät kotiin,rahat tilille ja puhelin oli mykkä jo samana iltana kun katosi. Oli uhkauksia takana. Kaikki tässä tapauksessa viittaa henkirikokseen.

Itse olen sitä mieltä, että tapaus on selvitettävissä, kunhan todistajia alettaisiin painostaa kunnolla alkaen tuosta Esasta, joka tietää, kuka Ismoon otti tuona päivänä yhteyttä ja sopi tapaamisen.Tutkinta KRP:lle, ei paikallisen poliisin kyvyt ole riittäneet.

corppi
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 728
Liittynyt: To Tammi 20, 2011 8:14 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja corppi »

Väärän henkilöllisyyden rakentaminen 15v sitten on ollut ehkä pykälän helpompi projekti kuin tänä päivänä.
Ei ollut vielä sirukortteja,pahvinenkin ajokortti kelpasi,passeissakin taisi olla vielä paperinen se tietosivu jne...
Jos silloin on saanut värkkäiltyä tuollaisen alkuun,niin eihän kenelläkään enää tänään ole mitään syytä kyseenalaistaa "uutta henkilöllisyyttä". Kaikki on voinut lähteä jostain vanhasta kela-ajokortti-passi muunnelmasta ja nyt on pankkitilit ja kaikki muut kunnossa...
Varmasti olisi siis yksi mahdollisuus tuokin muiden joukossa.

Mutta,ehkä se yksinkertaisin on se totuus. Omasta mielestäni yksinkertaisin vaihtoehto on se,että Ismo on tappanut itsensä ja tehnyt sen niin hyvin,että ruumista ei ole löytynyt. Ja toinen ei niin yksinkertainen vaihto ehto sitten se,että olisi tapettu... Henkirikosta vastaan sotii omassa mielessäni vain se,että näillä on yleensä tapana selvitä...

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Luuletko tosiaan, että pelkkä henkilöllisyyskortin väärenminen riittää uuden henkilöllisyyden ylläpitämiseen? Ihminen näkyy REKISTEREISSÄ, poliisin rekisteri, terveydenhuollon rekisteri, väestörekisteri. Ei näihin rekistereihin pysty syöttämään mitään vääriä henkilöllisyyksiä, ei pystynyt vuonna 2000 eikä pysty nyt. Lisäksi passi ja ajokortti ja henkilökortti pitää säännöllisesti uusia, eli henkilön olisi täytynyt käyttää myös sirullisia henkilökortteja ym.

Miksi Ismo olisi surmannut itsensä? Hänellä oli lapsia, puoliso ja oli ilmeisesti muutenkin naistenmies ja vekkuli luonteeltaan. Oli ystäviä ja oli aktiivinen rallinharrastaja. Ei mitään itsetuhoisuuteen viittaavaa historiaa. Poliisi ei ole esittänyt itsetuhoisuutta edes vaihtoehtona. Katoamispaikan välittömässä läheisyydessä ei ole vesistöä tai muutakaan paikkaa, mihin voisi pysyvästi kadota.

Esa on ollut Ismon kanssa koko päivän ja illan katoamiseen asti, ja jos kyseessä on henkirikos, hänen on pakko tietää, ketkä ovat Ismolle tuona päivänä soittaneet ja keiden kanssa Ismo on sopinut tapaamisen.

Ehkä todennäköisin skenaario on, että velkoja on soittanut Ismolle ja Ismo ja Esa ovat sopineet tapaavansa hallilla velkojan saunomisen ja keskustelun merkeissä. Selittäisi, miksi he menevät hallialueelle illaksi, kun olisivat voineet saunoa kotonakin ja miksi ylipäätään jaksoivat sinne lähteä raskaan reissun jälkeen. Ismo on siitä voitu napata mukaan aseen kanssa heti. Selittäisi, miksi saunatavarat ovat jääneet käyttämättöminä paikalle. Ja Esa on peloteltu hiljaiseksi ja sepittämään tarina, että Ismo vain katosi, eikä hän tiedä mitään.

Ja kyllä niitä selvittämättömiä henkirikoksia on paljonkin. Poliisilla on tässäkin varmaan epäilty, mutta ilman ruumista ja todistajien yhteistyötä on vaikea todistaa mitään.

corppi
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 728
Liittynyt: To Tammi 20, 2011 8:14 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja corppi »

En luule,että pelkkä henkilökortin väärentäminen riittäisi... Mutta sillä on voinut 15v sitten päästä hyvään alkuun. Enemmän veikkaisin sen suuntaan,että jonkilainen toisen henkilöllisyyden käyttö tulisi kyseeseen...
Paljon asioita voi tänäkin päivänä hoitaa ilman henkkareita,lääkäri palvelut voi käydä yksityisellä kelakortissa ei ole kuvaa jne...

Mutta,edelleen todennäköisimpänä vaihtoehtona pidän itsemurhaa...

Muista siru,että mielipiteet on vähän niin ku persereijät,meillä kaikilla on omamme :mrgreen:

Roy Orbison
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Kesä 29, 2015 5:47 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Roy Orbison »

Tämä on sekavaakin sekavampi katoaminen.
Itsari samoin kuin murha sopii molemmat tähän juttuun.Miksi Siru käyt tämän Esan kimppuun joka viestissä noin agressiivisesti?? :roll:
Saat Siru kuulostamaan itsesi siltä kuin olisit katkeroitunut Esalle jostakin.
Oletko kenties Esan hylkäämä ex-tyttöystävä?
Lyö mieluimmin todisteita pöytään.Asiallisuutta kirjoituksiin jotta niitä jaksaa lukea.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

corppi kirjoitti:Enemmän veikkaisin sen suuntaan,että jonkilainen toisen henkilöllisyyden käyttö tulisi kyseeseen..
Paljon asioita voi tänäkin päivänä hoitaa ilman henkkareita,lääkäri palvelut voi käydä yksityisellä kelakortissa ei ole kuvaa jne...

Mutta,edelleen todennäköisimpänä vaihtoehtona pidän itsemurhaa...
Kenenkään toisen henkilöllisyyttä ei voi käyttää 15 vuotta jäämättä kiinni. Ihmisen täytyy olla väestörekisterissä, jotta voi uusia ajokortin, passin ym. Tai edes ottaa pankkitilin käyttöön.

Mihin Ismo, joka muuten oli isokokoinen 187 cm/90 kg, olisi sinun mielestäsi surmannut itsensä niin, ettei löytyisi? Katoamispaikan läheisyydessä ei ole vesistöä, ja helmikuussa 2000 kauempanakin olevat vesistöt olivat jäässä. Myöskään metsää ei ole ihan lähellä ja tuskin kukaan jaksaa kovin kauaksi kulkea illalla talvipakkasessa ilman autoa tekemään itsemurhan. Ja kuten sanottu Ismon historiassa mikään ei viittaa itsemurhan mahdollisuuteen. Perheellisellä miehellä, jolla on vaimo, kolme lasta, tärkeä harrastus, paljon ystäviä, hyvät välit sukulaisiin eikä päihde- tai mielenterveysongelmia, ei ole mitään syytäkään tehdä itsemurhaa.

Voihan sitä sanoa, että Kai Salomaa on tehnyt itsemurhan, mutta hän kuten Ismokin ovat henkirikoksen uhreja, joiden ruumista ei ole löytynyt.

Poliisi dokumentissa ja IL:n haastattelussa:
Tapaus on mystinen, mutta hyvin nopeasti päästiin ajatukseen, että taustalla saattaa toki olla myös rikos. Katoaminen on hyvin yllättävä. Kumpulaisen taustassa tuli meille tietoon seikkoja, jotka joissakin tapauksissa on myöskin ollut henkirikoksen motiiveja. Kumpulaisella oli meidän tietojen mukaan useampiakin velkoja ja yleisen elämänkokemuksen mukaisesti tietysti tällaset velat joissakin tapauksissa saattavat jopa johtaa rikokseen. Ismo Kumpulaisesta ei ole olemassa yhtään varmaa elonmerkkiä. Meistähän jää jälkiä, kun elämme: pankkitilit, maksuvälineet, puhelut, vakuutukset... Passi ja kaikki henkilökohtaiset tavarat jäivät kotiin. Autokorjaamoissa pätkätöitä tehnyt ja rallipajaa pyörittänyt Kumpulainen oli velkaa eri suuntiin. Häntä oli niiden takia uhkailtukin. Kumpulaisen puhelin on ollut tämän lauantai-illan jälkeen täysin mykkä. Ismosta on tehty katoamisilmoitus Pohjoismaihin.
Esa dokumentissa ja lehtijutussa:
Siin oli useamman päivän rallirupeama, niin tota takasin menomatkat takasin tulomatkat, ni siin oisin varmasti huomannu, jos ois jotaki tosi poikkeavaa mielessä ollu kaverilla, mutta ei ainakaan tota en osannu aavistaa mitään noinki tommosta. Et ei ainakaan mulle maininnu missään kohtaa. Että tietenki vikana iltana, ku tultiin takasin päin, ni rallireissut on aina vähän rankempia, ni niin niin, ei siinä kukaa enää hirveesti jaksanu naureskella, mutta kummiski ihan normaalisti saunottiin siinä viel laivallaki ja oleiltiin.

Yritin sitte, ko aikani oottelin, ni sitte tavotella, soittaa ja kattoo siitä pihamaalta ja naapuripajasta, niin ei näkyny vieläkään sitte, ni ei nyt vielä siinä kohtaa hirveen huolestunu ollu, jos hetken aikaa oli pois, mutta kyllä sit illan mittaan rupesin sit soitteleen vähä muuallekki ja kyseleen missä, onko sielä päin. Ei sitte ollu ainakaan näkyny sielä, minne mä soittelin. Siinä se oli tota et et sen jälkeen mä en oo ainakaan mitään nähny enkä kuullu.
Huutelin ensin pesuhuoneen ovelta. Odotin hetken, haahuilin hallissa ja pihalla. Illalla soitin hänen vaimolleen, onko mies tullut kotiin vai missä keikkuu.
Eli Esa ei ole soitellut moneen paikkaan, vaan Ismon vaimolle ainoastaan, ja lehtijutussa ei sano olleensa toisessa hallissa, vaan pihalla, josta on voinut katsella toisen hallin suuntaan, mutta tuon perusteella ei ole ketään toista nähnyt siellä tai keskustellut jonkun toisen henkilön kanssa. Sanoo siis etsineensä pihamaalta, mutta käytännössä tälle ei ole todistajia.

Ismo ja Esa olivat siis aamulla nukkuneet ja myöhemmin lähteneet hallille saunomaan. Saunoa olisi voinut kotonakin, joten jo se, että sinne hallille lähdetään rankan rallireissun jälkeen illaksi saunomista varten, on outoa, ellei sinne oltu erikseen tapaamista sovittu esimerkiksi juuri velkojien kanssa. Katoamisilmoituksen teki Ismon vamo seuraavana maanantaina.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Ismon sisko dokumentissa:
Myös meidän korviin on tullut tämmönen väite, että Ismo olis ollu kolme vuotta kateissa, mutta ei se perheeltä ole ollut kateissa, ei äidiltä, ei sisaruksilta, asu kyllä pois paikkakunnalta, vaihto asuinpaikkaa monesti, mutta ei se ollu kateissa niinku nyt, et kyl me tiedettiin, missä ismo on. Eikä se ollu niinku, ei oo ollenkaan sama asia niinku tää, mikä tapahtu sit vuonna 2000, et sen jälkeen ei oo näkyny eikä kuulunu.

Mä en henkilökohtaisesti usko siihen, että Ismo olis kadonnu tahallaan, menny Havaijille tai Viroon tai johonki muuhun. Mä en jaksa uskoo, et se ois pystyny siihen, koska esimerkiks tää pieni tyttö, mikä hänellä on, niin ja niinku kaikki muutki lapset omani mukaanlukien, niin Ismo ei olis pystyny niitä jättään niin pitkäks aikaa, ku nyt on kulunu ilman, et se ottaa mitään yhteyttä. Mä en vaan usko siihen. Mä en oo uskonu siihen koko aikana.

No sitte näitten kuuden vuoden reilun aikana, mitä Ismo on ollu kateissa, niin kyllä minä henkilökohtasesti niinku varmaan kaikki mun sisaruksetki ollaan tultu siihen tulokseen, että jokuhan sen on varmaan ottanu päiviltä näitten kaikkien bisnesten, velkojen, mitä ikinä sillä sitten olikaan, niin niitten takia. En usko, et mikään perheasia, minkä takia siltä on henki menny, ennemminki se on joku velkajuttu, mitä se ei oo pystyny hoitamaan tai on hoitanu niin huonosti, että. Mut mä en jaksa uskoo, et se ois mikään pakoilu tai muu, et kyllähän siltä kaverilta on henki viety.

Iroquis
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 198
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2015 7:45 pm
Paikkakunta: Helsingistä 960 km pohjoiseen

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Iroquis »

Eipä tähän juttuun osaa sanoa mitään semmosta,mitä ei olisi jo sanottu,mutta ehkä ehkä se vaan näki sinne hallille tulevan jonku tai sitten sai kenties semmosen puhelun että lähettävä oli ja äkkiä.
Pääsikin ehkä pakoon joksikin aikaa mutta tällä kertaa velkojat veti pitemmän korren.
Näille päivin ei liene enää hengissä,en usko minäkään,ellei ole sitte muuttanu johonki Nicaraguaan tai Pohjois-Koreaan.
Siitä Esasta on paha sanoa yhtään mitään,joko tietää jotain tai sitte ei.
:mrgreen:

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Iroquis kirjoitti:Eipä tähän juttuun osaa sanoa mitään semmosta,mitä ei olisi jo sanottu,mutta ehkä ehkä se vaan näki sinne hallille tulevan jonku tai sitten sai kenties semmosen puhelun että lähettävä oli ja äkkiä.
Siitä Esasta on paha sanoa yhtään mitään,joko tietää jotain tai sitte ei.
Minä en usko, että pienessä korjaamotallissa ei kuule mitään, jos henkilö poistuu sieltä, vähintään oven kuulisi käyvän. Ottaen huomioon, että katoamisesta on 15 vuotta aikaa ja kaikki jäljet loppuvat katoamisiltaan, on henkirikos erittäin suurella todennäköisyydellä tapahtunut katoamisiltana.

Ismon omaiset ovat varmoja siitä, että kyseessä on henkirikos, niin olisi mielenkiintoista kuulla omaisilta, mitä mieltä he ovat Esan versiosta katoamisillasta ja ovatko väleissä Esan kanssa.

Poissuljettua ei ole sekään, että Esa on tekoon osallinen ja saunailta hallilla oli ansa Ismolle. Mikäli Esa vaikka on jonkun velkojan ystävä.

Iroquis
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 198
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2015 7:45 pm
Paikkakunta: Helsingistä 960 km pohjoiseen

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Iroquis »

Sikäli kun olen oikein ymmärtänyt niin se Ismo oli semmonen yli varojensa elävä rahan vippaaja ja pikkufuulaaja muutenki.
Semmoset ihmistyypit on todella ärsyttäviä ja yleensä ne velkojensa takia kusessa ovatkin.
Joku kuitenki laittaa ne vähintään sairaalaan ellei ihan hautaan asti.
Osasko poliisit joskus 2000 luvun alussa katsoa dna jälkiä kovin hyvin? tuskin on siellä hallilla ainakaan tapettu,verijälkiä kun on nähtävissä vaikka kuinka huuhtelis.
Joku vei sen sieltä hallilta tai sitte se lähti itse,mikäli hallilla olikaan...
:mrgreen:

Foxie
Alibin satunnaislukija
Viestit: 144
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Jokin aika sitten ollessani sukuloimassa käsiini eksyi muutaman kuukauden takainen Seura. Lehdessä oli juttua Ismo Kumpulaisesta. Mitään uutta jutussa ei tosin ollut, mutta ajomatkalla kotiin mielikuvitukseni alkoi laukata.

Mitä jos kyseessä on kuitenkin omaehtoinen katoaminen?

Useimmitenhan se tyrmätään täysin mahdottomana vaihtoehtona. Ismon sosiaaliturvatunnusta eikä mitään muutakaan henkilökohtaista (puhelinliittymät, pankkitilit) ole käytetty katoamisen jälkeen. Ismolla oli kuitenkin jo Suomessa kaksi nimeä (Immonen, Kumpulainen) sekä yksi sotu. Mikä estää ettei näitä olisi voinut olla useampiakin?
Siru83 kirjoitti:Ismo ei edelleenkään ole aiemmin kadonnut. On asunut Ruotsissa, mutta on pitänyt yhteyttä sukulaisiinsa ja lapsiinsa, eikä kukaan ole häntä ilmoittanut poliisille kadonneeksi.
Ehkä tämä antaa vähän osviittaa ajatuksilleni. Ismo on siis todistettavasti ollut aiemminkin kolme vuotta "kateissa" ja todennäköisesti Ruotsissa. Tässä ei ilmeisesti ollut mitään hämärää, joten Ismo oli luultavasti hoitanut asiansa virallisesti. Suomen kansalaisena kolmen vuoden asuminen Ruotsissa edellyttää ilmoittautumista Ruotsin veroviranomaisille. Nämä sitten myöntävät "väliaikaisen ruotsalaisen henkilötunnuksen" tai "rinnakkaisnumeron", jonka avulla selviää päivittäisistä tapahtumista.

Wikipedia: Samordningsnummer
Väestörekisteri: Ruotsi

Tämä "rinnakkaisnumero" on tarkoitettu lyhytaikaiseen (alle vuosi) käyttöön, mutta kerran sen saatuaan numero on pysyvä. Numero muutetaan viralliseen ruotsalaiseen henkilötunnukseen, kun henkilö muuttaa pysyvästi Ruotsiin. Ismon sanottiin myös ensimmäisen "katoamisensa" aikana muuttaneen usein. Voisiko olla mahdollista esim. 11 kuukautta Ruotsissa, 2 kuukautta Suomessa, 11 kuukautta Ruotsissa jne.? Tällöinhän "rinnakkaisnumero" olisi koko ajan virallinen eikä sitä tarvitsisi päivittää pysyvään ruotsalaiseen henkilötunnukseen.
Siru83 kirjoitti:Kukaan ei pysty syöttämään vääriä tietoja henkilöstä, jota ei ole viranomaisrekistereihin, kuten terveydenhuoltoon, poliisille ym. Ajokortti ja passi täytyy uusia, lääkärissä käydä ym. Ismon sotu ei ole käytetty katoamisen jälkeen lainkaan missään pohjoismaissa missään viranomaisrekisterissä
Tässä vaiheessa Ismolla on käytössään Suomen sosiaaliturvatunnus sekä vähintään ruotsalainen "rinnakkaisnumero". Se riittää Ruotsin viranomaisille eikä käsittääkseni tietoa siitä lähetetä automaattisesti Suomen viranomaisille. Tämä "rinnakkaisnumero" on mahdollista vaihtaa viralliseksi ruotsalaiseksi henkilötunnukseksi, mutta tällöin siitä ainakin tänä päivänä lähtee automaattisesti tieto myös Suomen viranomaisille - yhdellä poikkeuksella. Pitää myös ottaa huomioon se, että tämän päivän kaltainen automaattinen tietojensiirto ei ole välttämättä ollut voimassa vielä 90-luvulla.

Maistraatti: Ulkomailla asuvan suomalaisen henkilötietojen päivitysvelvoite

"Maaliskuun 2010 alusta voimaan tullut laki väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista (661/2009) velvoittaa ulkomailla oleskelevan Suomen kansalaisen ilmoittamaan välittömästi ulkomailla oleskelunsa aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista, muun muassa lapsen syntymästä, avioliitosta, avioerosta ja nimenmuutoksesta.
- - -
Velvollisuus ei koske Suomen kansalaisia Ruotsissa koska tietojen välittämisestä on solmittu erillinen valtiosopimus. HUOM. tämä ei kuitenkaan koske suomalaisia joilla on myös Ruotsin kansalaisuus. He ovat edelleen velvollisia ilmoittamaan henkilötietomuutoksistaan.
"

Jos jonkun puliveivauksen kautta Ismo on saanut keploteltua itselleen kaksoiskansalaisuuden (Suomi, Ruotsi), niin siinä tapauksessa hän on ITSE velvollinen ilmoittamaan henkilötietojensa päivittymisestä (kuten nimenmuutos) Suomen väestörekisteriin. Pohjoismaalainen voi hakea Ruotsin kansalaisuutta asuttuaan kaksi vuotta Ruotsissa. Kaksoiskansalaisuuden hakemisen ehdoista en tiedä. Kuitenkin kaksoiskansalaisena Ismolla olisi itsellään velvollisuus ilmoittaa henkilötietojensa muuttumisesta Suomeen. Kerrankos sitä joku tuollainen "unohtuisi", kun kerran Ismolle oli jo aiemmin se entinen ajokorttikin "unohtunut" taskun pohjalle.

Ruotsin "rinnakkaisnumero" mahdollistaisi sen, että Ismon ei välttämättä ole tarvinnut käyttää suomalaista sotuaan kertaakaan Ruotsissa sen ensimmäisen "katoamisensa" jälkeen. Kaksoiskansalaisuus mahdollistaisi vastaavasti sen, että Suomen viranomaiset eivät saisi automaattisesti mitään tietoja Ismon mahdollisista nimenmuutoksista jne. Ruotsin kansalaisena. Ismo olisi itse velvollinen ilmoittamaan näistä muutoksista.
Siru83 kirjoitti:Henkilökortit jäivät kotiin,rahat tilille ja puhelin oli mykkä jo samana iltana kun katosi.
Korjataan vähän: suomalaiset henkilökortit jäivät kotiin, rahat jäivät suomalaiselle tilille ja suomalainen puhelin (-liittymä) oli mykkä jo samana iltana kuin katosi.

Systeemihän mahdollistaa sen, että kaksoiskansalainen Ismo Immonen/Kumpulainen saattaa tänä päivänä olla vaikka Mats Eriksson Suomen viranomaisten tietämättä. Tällä Mats Erikssonilla saattaa olla ollut jo 15 vuotta ruotsalaiset henkilökortit, rahaa ruotsalaisella tilillä, ruotsalainen puhelinliittymä, ruotsalainen työpaikka jne. Toisaalta myös ruotsinsuomalainen Mats Eriksson saattaa olla muuttanut pysyvästi pois Ruotsista ja elellä vaikkapa Thaimaassa. Kaikki tämä on ehkä mahdollista ihan virallisiakin reittejä.

Epätodennäköinenhän tämä ajatelmani on, mutta periaatteessa saattaisi olla mahdollinen. Suomen viranomaiset ovat kysyneet Ruotsin viranomaisilta, että onko Ismo Kumpulaisen (suomalaista) henkilötunnusta käytetty Ruotsissa helmikuun 2000 jälkeen. Vastaus on ei. Sitä on käytetty viimeksi (tyyliin) vuonna 1996, kun Ismo Kumpulaiselle on myönnetty Ruotsin "rinnakkaisnumero". Ehkä Ruotsin viranomaisia ei ole kiinnostanut riittävästi tarkastaa mitä tällä "rinnakkaisnumerolla" on sen jälkeen puuhasteltu. Eihän Suomen viranomaiset olleet siitä kiinnostuneita. Tai ehkä Ruotsin viranomaisilla ei ole edes oikeutta luovuttaa kyseisen "rinnakkaisnumeron" tietoja toisen maan viranomaisille?

Ehkä Ismo Kumpulaisen suomalainen sosiaaliturvatunnus on jäänyt kuvainnollisesti siihen hallille jääneeseen saunakassiin. Tämän jälkeen Suomesta Ruotsiin on matkannut Ismo Kumpulainen (tai jopa Mats Eriksson), jolla on käytössään ainoastaan ruotsalainen "rinnakkaisnumero" (tai jopa virallinen henkilönumero).

Muutama linkki aiheesta:
Kansalaisuus Ruotsissa
Skatteverket: skatteregistering
Väestörekisteröinti Ruotsissa

Nimen vaihtaminenkin Ruotsissa vaikuttaa olevan enemmän ilmoitusluontoinen asia:
Nimenmuutos Ruotsissa

Eivätkä Ruotsin viranomaiset tunnu ottavan suuria paineita näistä:
23.07.2014 - YLE: Ruotsalaismiehen nimenmuutos meni läpi – vaikkei hän ollut hakenut sellaista

"Peter Johansson Ruotsin veroviraston Norrköpingin väestörekisteritoimistosta pahoittelee tapahtunutta. Hänen mukaansa veroviranomaisilla ei ole mahdollisuutta tarkistaa jokaista nimenmuutoshakemusta.

– Meillä ei ole resursseja henkilöllisyyden tarkastamiseksi. Järjestelmä perustuu siihen, että ihmiset ovat rehellisiä nimenmuutostensa suhteen, Johansson toteaa.
"

Niin tai näin ehkäpä Ismo Kumpulainen on tehnyt hyvinkin perusteellisia valmisteluja jo tuon ensimmäisen "katoamisensa" aikana. Jo tuolloin mahdollisesti saadusta Ruotsin henkilönumerosta ei tieto ole välittynyt Suomen viranomaisille saakka. Ehkä valtioiden väliset sopimukset olivat tuolloin erilaisia, ja Ismolla olisi ollut itsellään velvollisuus ilmoittaa asiasta Suomen väestörekisteriin? Tai ehkäpä ruotsalaisilla viranomaisilla on käynyt asiassa kömmähdys (ilmoitus Suomeen unohtunut?), jonka Ismo on vasta jälkeenpäin tajunnut?

Tässä nyt muutamia ajatuksiani, jotka ehkä mahdollistaisivat omaehtoisen katoamisenkin.

Foxie
Alibin satunnaislukija
Viestit: 144
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Foxie kirjoitti:Suomen viranomaiset ovat kysyneet Ruotsin viranomaisilta, että onko Ismo Kumpulaisen (suomalaista) henkilötunnusta käytetty Ruotsissa helmikuun 2000 jälkeen. Vastaus on ei. Sitä on käytetty viimeksi (tyyliin) vuonna 1996, kun Ismo Kumpulaiselle on myönnetty Ruotsin "rinnakkaisnumero".
- - -
Tai ehkä Ruotsin viranomaisilla ei ole edes oikeutta luovuttaa kyseisen "rinnakkaisnumeron" tietoja toisen maan viranomaisille?
Suomi-Seura lyö lisää hönkää kiukaalle tähän asiaan:

Henkilötietojen päivittäminen on kansalaisvelvollisuus

"Säännöllisin väliajoin Ruotsin ja Suomen välillä vaihdetaan maiden väestötietojärjestelmässä olevien toisen maan kansalaisten henkilötietoja. Mutta jos Suomessa tai Ruotsissa asuva henkilö on Suomi-Ruotsi kaksoiskansalainen, tietoja ei vaihdeta. Tämä johtuu siitä, että valtio ei jaa omien kansalaistensa tietoja vieraan valtion kanssa, vaikka tämä henkilö olisikin myös toisen valtion kansalainen. Tässä tapauksessa henkilön on itse hoidettava henkilötietopäivitykset toisen maansa väestötietorekisteriin."

"Ei ole olemassa tarkempaa arviota siitä, kuinka monella ulkosuomalaisella on puuttelliset tiedot väestötietojärjestelmässä. Se kuitenkin tiedetään, että kun kansallisten vaalien yhteydessä noin 230 000 ulkomailla asuville äänioikeutetuille Suomen kansalaisille lähetetään ääniliput, noin 25 000 äänilippua palautuvat puutteellisen tai olemattoman osoitetiedon takia."

Täysin mahdollista siis on, että Suomen viranomaiset eivät koskaan saa tietoja Ismo Immosesta/Kumpulaisesta Ruotsin viranomaisilta. Tämä edellyttää ainoastaan sen, että Ismo Immonen/Kumpulainen on jollain tavalla saanut ensimmäisen "katoamisensa" aikana keploteltua itselleen myös Ruotsin kansalaisuuden siten, että Suomen viranomaiset eivät ole saaneet asiasta tietoa.

L.G.W.Persson
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 232
Liittynyt: To Syys 25, 2014 2:23 pm

Re: Ismo Kumpulainen, kadonnut v. 2000 Riihimäellä

Viesti Kirjoittaja L.G.W.Persson »

Kiitos Foxie! Ketju (ja koko palsta) tarvitsee kirjoittamasi kaltaista faktoihin perustuvaa älyllistä pohdintaa vastapainoksi lähinnä subjektiivisiin oletuksiin perustuvalle "se nyt on täysin selvää ettei tavallinen rallimies pysty pysyvään omaehtoiseen katoamiseen" -jauhamiselle. Lisäisin vielä, että Ismo on voinut pidemmällä aikavälillä kadota myös muualle kuin vaikka Ruotsiin tai Viroon. Esim. Etelä-Amerikka ja Kaukoitä mahdollistanevat rahaa vastaan olosuhteita, joissa on etäännytty varsin pitkälle suomalaisten / pohjoismaalaisten papereiden merkityksellisyydestä arkielämässä.

Kun asiassa ei ole ollut syytä virallisesti epäillä rikosta, onko minkään viranomaistahon intressi ollut ainakaan tarkemmin selvitellä Ismon mahdollista uutta henkilöllisyyttä ja myöhempiä vaiheita. Kun mies on hävinnyt niin mies on hävinnyt, ja jos Ismo Kumpulaisen tiedot ovat jossain virastossa avattu, ovat ne ilman mahdollista päivitystä tms. suurempaa intressiä jääneet dos-pohjaisen järjestelmän mustille ruuduille, jotka on työpäivän tai kahvitauon jälkeen suljettu, eikä niihin ole välttämättä palattu koskaan. Poliisi on ollut poikkeus, mutta katoamistapaukselle ilman suoraa rikosepäilyä on kohdistettu vain omat rajalliset resurssinsa. "Kyllähän ihminen kadota saa" -on poliisin kanta, mikä on joissain tapauksessa erittäin perusteltu ja oikeaan osuva kanta, virallisten tahojen näkökulmasta. Mahdollisten velkojien tapauksessa asiaan liittyvät tietenkin merkittävät moraaliset kysymykset.

Vastaa Viestiin