Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Avatar
Kissankello
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1404
Liittynyt: To Loka 23, 2014 8:46 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Kissankello »

Tiedoksi, telsussa oli just mainos tulevasta Perjantai-ohjelmasta (TV1 klo 21.05), jakson nimi "Mikä murhassa kiehtoo?", jossa ilmeisesti jotain myös Piian katoamisesta (mainoksen perusteella, "Piia ei koskaan palannut", vai tulisiko erillisessä Perjantai-dokkarissa?).

https://areena.yle.fi/1-4247857

Edit:
Tässä linkki Piia-ohjelmaan:

https://areena.yle.fi/1-50012304
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves."
- Confucius (Chinese philosopher & reformer, 551 BC - 479 BC)

Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Ei tuohon aikaan teini-ikäisillä ollut kortteja. Se Silvermatoc oli rikkaiden pentujen juttu tai joka hankittiin reilaajan turvaksi. Tavallisella nuorella ei ollut mitään pääsyä omiin tileihinsä ja kaikki käyttöraha oli vanhemmilta saatua käteistä. Siksi vanhemmilla oli tuohon aikaan yleensä aika hyvä tieto siitä, mitä nuorella on rahaa. He tiesivät milloin ja paljonko ovat antaneet ja yleensä isommat ostokset ainakin oli kerrottu kotona ja rahan käyttö oli tiedossa. Ei tuohon aikaan shoppailtu ajanvietteeksi samoin kuin nykyään. Ei ainakaan jossakin Piikkiössä. Pikkupaikoilla ylipäätään ei juuri ollut mitään karamellejä kummempaa mihin tuhlata.

Useimmissa kioskeissa tai pikkukaupoissa piti erikseen kysyä kävikö korttimaksu jos sellaista halusi. Kaikilla kioskeilla ei korttihöylää edes ollut tai sen käytöstä laskutettiin erikseen. Aikuisekin maksoivat kortilla lähinnä suuria ja kalliita ostoksia. Käteinen oli sen ajan normiraha.

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7283
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Tiina »

^Sitä on nykyihmisten vaikea käsittää mitä oli elämä rankalla 80-luvulla. :)

Foxie
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Täysi Purenta kirjoitti:Ei tuohon aikaan teini-ikäisillä ollut kortteja.
- - -
Tavallisella nuorella ei ollut mitään pääsyä omiin tileihinsä ja kaikki käyttöraha oli vanhemmilta saatua käteistä.
Eiköhän kyse ollut ihan tavallisesta PIKApankkikortista?

Sellaisenhan sai 15-vuotiaana ja muistaakseni vanhempien suostumuksella nuorempanakin. Mitään maksuominaisuutta niissä ei ollut, mutta pankkiautomaateista pystyi nostamaan käteistä. Mä hankin omani vuonna 1991 eikä se ollut siihen aikaan edes mikään uusi juttu.

Piialla on hyvin todennäköisesti ollut jo vuonna 1988 pikapankkikortti. Järkevin ajankohta sen hankinnalle oli viimeistään silloin, kun Piia lähti opiskelemaan Turkuun. Ei 80-90-luvun taitteessa nuoret enää käyneet missään pankkisalissa nostamassa pankkikirjalla rahaa virkailijalta.

https://www.youtube.com/watch?v=soTftjUvzwU

Videon tiedoissa sanotaan, että mainos olisi 70-luvulta. Joka tapauksessa 80-luvulla pikapankkikortit olivat yleisiä myös nuorten keskuudessa. 90-luvun taitteessa "kaikilla" yläasteikäisillä oli jo sellainen.

nuuskija
Nikke Knakkertton
Viestit: 159
Liittynyt: Ti Elo 21, 2012 4:11 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja nuuskija »

Aikalaisena nuorena voin vahvistaa, että nimenomaan niitä automaattikortteja oli monella nuorella silloin. Piikkiötä pienemmilläkin paikkakunnilla. :D Helposti niitä sanottiin pankkikorteiksi. Itse olin aika myöhäisherännäinen korttien kanssa, mutta tosiaan muistan että monilla oli 80-luvun lopulla. Ja ihan perheestä riippui, mikä rahapolitiikka oli ja kuinka vapaasti rahaa oli omassa käytössä. Asuikos Piia jo viikot opiskelupaikkakunnalla? Varsinkin sen vuoksi on varmasti ollut helpompi kun on se kortti ollut.

Foxie
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Foxie »

nuuskija kirjoitti:Aikalaisena nuorena voin vahvistaa, että nimenomaan niitä automaattikortteja oli monella nuorella silloin. Helposti niitä sanottiin pankkikorteiksi.
Ei niitä ainakaan Turussa nuorten keskuudessa kutsuttu millään muulla nimellä kuin pankkikortti.

Pieni nostalgiamuistelma:

Silloin oli "(pankki-) kortti taskussa ja käytiin nostamassa sentti seinästä". "Sentti seinästä" tarkoitti tuhannen markan nostoa. Kun automaatista nosti tuhat markkaa, niin siitä tuli löysässä nipussa (noin 1cm) kymmenen satasen seteliä. "Sentti seinästä"

Olisiko ollut vielä niin, että tonnin nostot pystyi tekemään vain niillä automaateilla, joilla pienin seteli oli 100mk? Nuorten keskuudessahan oli hyvin tiedossa ainakin ne Turun keskustan automaatit, joista pystyi nostamaan myös 50mk seteleitä. Kaikistahan niitä ei saanut.

Se nostalgiamuisteloista!
nuuskija kirjoitti:Asuikos Piia jo viikot opiskelupaikkakunnalla? Varsinkin sen vuoksi on varmasti ollut helpompi kun on se kortti ollut.
Tästä ei mun käsittääkseni ole ollut mitään mainintaa, mutta uskoisin hänen asuneen vielä kotona Piikkiössä. Muistan vielä hyvin omilta lukioajoiltanikin, kun vielä 18-vuotiaatkin tulivat kouluun juuri Raisiosta, Kaarinasta, Liedosta, Piikkiöstä, Naantalista ja vastaavista lähikunnista. Esim. Piikkiön naapurikunta Paimio alkoi jo olla siinä rajoilla, mutta kyllä ainakin osa paimiolaisista kävi koulussa joka päivä kotoaan. Turun lähikunnista muutettiin opiskeluiden (ammattikoulu, kauppaoppilaitos, lukio) takia Turkuun lähinnä vain siinä tapauksessa, jos matkaa oli 30+ kilometriä. Muutto tuli yleensä ajankohtaiseksi vasta lukion jälkeisissä opiskeluissa esim. Yliopistossa tai Kauppakorkeakoulussa. Tämä siis 90-luvun alkupuolella. En usko, että 80-luvun loppupuolella oli hirvittävästi eri meininkiä. Tämä siis yleisellä tasolla. Missään ei kuitenkaan ole mainittu, että Piia olisi asunut viikot Turussa ja käynyt vain viikonloppuisin Piikkiössä.
Viimeksi muokannut Foxie, To Marras 15, 2018 12:58 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Kissankello
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1404
Liittynyt: To Loka 23, 2014 8:46 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Kissankello »

Ei mitään uutta, mutta katsottuani tuon aiemmin linkkaamani dokumentin (https://areena.yle.fi/1-50012304 ) sanon itseni toistamisen uhallakin, etten usko, enkä ole koskaan uskonut, Piian isällä olevan asian kanssa tekemistä. Uskon, että kyseessä on epäonninen väärään autoon joutuminen (näitähän muistamme 80-luvulta muitakin) ja että Piian maalliset jäännökset on upotettu joko veteen tai peitelty jonnekin metsään sellaiseen paikkaan, missä luonto on suojannut salaisuuttaan nyt jo 30 vuoden maatuneella lehtikerrostumalla. En usko luiden löytymiseen, jollei sitten kyseessä ole paikka, jota esim. rakennustöiden vuoksi jossain vaiheessa alettaisiin kaivamaan ja luut tulisivat esiin. Surullista. Kun näin pitkä aika on mennyt, olisi voinut toivoa tekijän/tekijöiden omatunnon kolkuttavan ja ottavan edes jonkinlaista yhteyttä poliisiin... mikäli tekijä on vielä elossa, niin miten kukaan normaali ihminen voisi elää tuollainen teko omatunnollaan? Onhan noita pimeitä seksuaali-/henkirikoksia kyllä. Vai onko kyseessä ollut psykopaatti tai esim. uskonnollisilla syillä toimintansa oikeuttanut henkilö...

Videossa näkyvän Poliisi-tv:n lähetyksen jälkeen saapuneesta vihjekirjeestä kirjoitin jo aiemmin postauksissani enkä niitä enää toista. Sen lisään, että lopussahan lukee allekirjoituksena "Tom on Borås", mikä onkin sekä erikoista että väärin... miksi "on"... eikä "från" tai edes "from", jos nyt olisi halunnut kielillä leikitellä... onko koko kirje pelkkää hämäystä ja oliko tarkoituksellinen harhaanjohdatus tai jonkun mielestä peräti hauska vitsi... joko kyseessä on henkilö joka ei ole edes asunut Ruotsissa (varmasti olisi halutessaan ruotsiksi osannut kirjoittaa "från") tai on osannut huonosti englantia. Muita aiemmin kirjoittamiani kirjeteorioita en nyt toista...

Mitä pankkiautomaattikortteihin tulee, muistan hyvin kuin ensimmäiset maksuautomaattikortit alkoivat ilmestymään omaan kaveripiiriini n. v. 86-87 tienoilla, eikä niitä silloin ollut vielä edes kaikilla. Muuta niillä ei siihen aikaan voinut tehdä kuin nostaa rahaa pankkiautomaatista omalta tililtä.
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves."
- Confucius (Chinese philosopher & reformer, 551 BC - 479 BC)

skoone
Perry Mason
Viestit: 3845
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja skoone »

Täysi Purenta kirjoitti:Ei tuohon aikaan teini-ikäisillä ollut kortteja. Se Silvermatoc oli rikkaiden pentujen juttu tai joka hankittiin reilaajan turvaksi. ..
Oliskohan ollut niin, että Piian äiti maksoi elatusmaksuja ja ne oli suunnattu Piian tilille, minne hänellä oli myös kortti. On mahdollista, että Piia hoiti lasten vaateostokset, ja myös enimmäkseen ruokaostokset? Tämän vuoksi olisi ollut tarkoituksenmukaista ja käytännöllistä tämä oma kortti.
Muista lähdekritiikki!

Avatar
Marjatta58
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 98
Liittynyt: La Loka 17, 2015 8:45 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Marjatta58 »

skoone kirjoitti: Oliskohan ollut niin, että Piian äiti maksoi elatusmaksuja ja ne oli suunnattu Piian tilille, minne hänellä oli myös kortti. On mahdollista, että Piia hoiti lasten vaateostokset, ja myös enimmäkseen ruokaostokset?
Tuskin äiti mitään elatusmaksuja maksoi kun rahat taisi mennä viinaan. Ei taida olla muutenkaan tapana, että elatusmaksut maksetaan lapselle.

Niin tai näin. Mistä isä tiesti kuinka paljon rahaa Piialla oli mukanaan? Mistä hän tiesi liikkuiko raha Piian tililtä? 1988 ei kännykällä tai PC:llä katseltu tilitietoja - ei omia, eikä lasten.

LAWoman
Christopher Lorenzo
Viestit: 1601
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 5:36 pm
Paikkakunta: Länsirannikko

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja LAWoman »

Isä tuon varmasti pankista vähintään sai tietää onko tililtä ollut nostoja. Ja varmasti tuolloin tuli kuukausittain tilitiedot kotiin. Eiköhän isä sitä rahankäyttöä seurannut ja varmasti oli myös se henkilö, joka tarvittaessa Piian tilille rahaa siirsi niin tiesi jokseenkin missä rahankäytön suhteen mentiin.
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet memory will die
Killer on the road, yeah.

skoone
Perry Mason
Viestit: 3845
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja skoone »

Marjatta58 kirjoitti:
skoone kirjoitti: Oliskohan ollut niin, että Piian äiti maksoi elatusmaksuja ja ne oli suunnattu Piian tilille, minne hänellä oli myös kortti. On mahdollista, että Piia hoiti lasten vaateostokset, ja myös enimmäkseen ruokaostokset?
Tuskin äiti mitään elatusmaksuja maksoi kun rahat taisi mennä viinaan. Ei taida olla muutenkaan tapana, että elatusmaksut maksetaan lapselle.

Niin tai näin. Mistä isä tiesti kuinka paljon rahaa Piialla oli mukanaan? Mistä hän tiesi liikkuiko raha Piian tililtä? 1988 ei kännykällä tai PC:llä katseltu tilitietoja - ei omia, eikä lasten.
Kyllä on Marjatta58 kiukkuinen emäntä (vaikka on 11 vuotta minua nuorempi ;) Käsittääkseni lapset saivat myös lapsilisää ja ainakin minun poikani (syntynyt 1972) lapsilisät meni hänen pankkitililleen (asuimme kyllä toisessa maassa, jossa saattoi olla eri säännöt... Huom! Emme asuneet Boråsissa :D :D
Muista lähdekritiikki!

Vanhakansa
Alibin satunnaislukija
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Heinä 02, 2018 12:05 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Vanhakansa »

Marjatta58 kirjoitti:
skoone kirjoitti: Oliskohan ollut niin, että Piian äiti maksoi elatusmaksuja ja ne oli suunnattu Piian tilille, minne hänellä oli myös kortti. On mahdollista, että Piia hoiti lasten vaateostokset, ja myös enimmäkseen ruokaostokset?
Tuskin äiti mitään elatusmaksuja maksoi kun rahat taisi mennä viinaan. Ei taida olla muutenkaan tapana, että elatusmaksut maksetaan lapselle.

Niin tai näin. Mistä isä tiesti kuinka paljon rahaa Piialla oli mukanaan? Mistä hän tiesi liikkuiko raha Piian tililtä? 1988 ei kännykällä tai PC:llä katseltu tilitietoja - ei omia, eikä lasten.
Onhan se mielenkiintoista, että mihin perustuu arvio, paljonko Piialla lähtiessä oli käteistä mukanaan. Sen, ettei Piian tili ole katoamisen jälkeen ole ollut käytössä, niin sen on poliisi myöhemmin selvittänyt ja se on ollut esillä ainakin YLEn Kadonneet -dokumentissa. Tästä voisi arvioida, että Piialla olisi ollut mukanaan myös automaattikortti tai tilikirja, eli teoriassa tilinkäyttö olisi ollut mahdollista.

Foxie
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Marjatta58 kirjoitti:Mistä isä tiesti kuinka paljon rahaa Piialla oli mukanaan? Mistä hän tiesi liikkuiko raha Piian tililtä? 1988 ei kännykällä tai PC:llä katseltu tilitietoja - ei omia, eikä lasten.
Mitä jos Piia on vaikka itse ottanut asian puheeksi jo aiemmin?
"Mä tarviin sitten rahaa, kun menen sinne Paimioon. Mulla ei ole kuin parikymppiä."

Mitä jos isä on avannut postin mukana tulleen Piian tiliotteen?

thumbsup
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: La Huhti 28, 2018 11:33 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja thumbsup »

Ennenvanhaan oli ihan tavallista, että lasten rahankäyttöä seurattiin. Muutenkin on ihan normaalia, että yh-isä tai yh-äiti pitää tarkkaa lukua rahan käytöstä ja seuraa nuoren rahan kulutusta. Kun ei sitä rahaa kuitenkaan kasva puissa, tuskin Piiankaan kodissa.

Itse muistan ihan selkeästi, että jos isäni vaikka joskus antoi minulle 20mk, niin sitten minulla oli 20mk. Jos joskus pyysin rahaa ja sain sitä, niin sitten minulla oli juuri sen verran rahaa kuin mitä olin saanut. Tai jos oli viikko-/kuukausirahapäivä, kaikki tiesivät, että sinä päivänä minulla oli sen verran rahaa.

Minun vanhempani olisivat ainakin osanneet sanoa, paljonko minulla on käteistä jonain tiettynä hetkenä. Itsekin kyselen välillä nuoreltani hänen rahavarantojaan. Rahasta puhuminen nuoren kanssa muuten auttaa nuortan rahan käytön opettelussa. Hämmästelen tätä valtavaa hämmästelyä siitä, että Piian isä tiesi, paljonko Piialla oli käteistä.

peimari
Remington Steele
Viestit: 246
Liittynyt: Pe Syys 18, 2009 3:57 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan -Piikkiö 1988 (ketju 2

Viesti Kirjoittaja peimari »

Ei kai sinne amikseenkaan ihan perus seppälä farkuilla menty.Uudet kaverit ja uudet kuviot jotka ei tiennyt menneistä.On kirjoitettu.Pikapankkikortti tai pankkikirja ni kuitti niistä silti jää!Yksinhuoltajalle ne on isoja rahoja vielä tänäpäivänäkin.

Vastaa Viestiin