Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

daemons1982
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 206
Liittynyt: To Syys 20, 2012 7:05 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja daemons1982 » Ti Kesä 18, 2019 10:41 am

https://keskustelu.suomi24.fi/t/1568510 ... toamisesta

Ehkä kaikkein asiallisin aloitus Suomi24.fi -keskustelupalstalla minkä olen bongannut. Aloituksessa olleita on ehkä jo täälläkin käsitelty.

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4441
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ti Kesä 18, 2019 12:57 pm

Kaikkia noita ja paljon muuta on täällä käsitelty
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Henri Blavatsky
Parranpäristäjä
Viestit: 98
Liittynyt: Ti Elo 09, 2011 12:57 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Henri Blavatsky » Ti Kesä 18, 2019 2:02 pm

Alipukeutunut alaikäinen, kylmä ilma, humalatila ja runsaasti paikkoja, joista on mahdollista päätyä vesistöön. Kertokaa minulle mikä erottaa tämän tapauksen ns. normicasesta, joissa katoamisen syy on humalassa veden varaan joutuminen ja hukkuminen? Selittäisi myös erittäin hyvin miksei ruumista ole koskaan löytynyt.

teho77
Parranpäristäjä
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Elo 16, 2011 6:27 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja teho77 » Ke Kesä 19, 2019 1:10 am

Henri Blavatsky kirjoitti:Alipukeutunut alaikäinen, kylmä ilma, humalatila ja runsaasti paikkoja, joista on mahdollista päätyä vesistöön. Kertokaa minulle mikä erottaa tämän tapauksen ns. normicasesta, joissa katoamisen syy on humalassa veden varaan joutuminen ja hukkuminen? Selittäisi myös erittäin hyvin miksei ruumista ole koskaan löytynyt.
Niin, ihan hyvä kysymys. Eiköhän tässä käynyt niin että kun alku vaiheessa vesistöjä naarattiin ja kun mitään ei löytynyt oli pakko siirtyä muihin tutkintalinjoihin ja sillä tiellä ollaan sekä tutkinnassa että täällä spekuloinnissa. Tapaus sai nopeasti leiman missä etsitään urheilullista, menestyvää, kunnollista tyttöä. Ehkä ihmismieli on sellainen että on täytynyt tapahtua jotain muuta kuin yksinkertaisesti humalassa hukkuminen. Voi kuitenkin olla, että joutui veden varaan ja hukkui eikä vaan löydetty etsinnöistä huolimatta. Lukuisat tapaukset on ratkenneet niin että on löytynyt vesistöstä. Esim. Karoliina K. oli lopulta vedessä vaikka oli auto linjaa ym. kuten tässäkin tapauksessa. Tampereella ollaan koko ajan lähellä jotain järveä, koskea tai ojaa. Huomioitavaa Raisaa koskevissa mahdollisissa havinnoissa katoamisillalta on se että kaikki niistä painottuvat Hämeenkadun pohjois puolelle eli Näsijärven puolelle. Kävelykatu, Seurahuone, casablanca, Armonkallio, Lapinniemi...Siinä mielessä voisi ajatella että olisi joutunut mielummin Näsijärveen jos mietitään joutumista jompaan kumpaan suurista järvistä. Mustalahti Särkänniemen edustalla on mahdollinen putoamispaikka.

Tammerkoskesta olisi löytynyt koska se tyhjennetään säännöllisesti. Ns. alaranta eli Laukontori Hämeenkadun etelä puolella on potentiaalinen putoamispaikka ja sieltä voi virtaukset kuljettaa pyhäjärvelle niin ettei löydy koskaan. Mutta niin kuin sanottu, sieltä suunnilta ei ole tullut havaintoja liikkeistä mikä ei tietenkään tarkoita sitä ettei olisi silti voinut olla siellä.

Toisaalta on ollut hyytävä lokakuinen yö. Vähissä vaatteissa liikkuvan luulisi pysyvän kaukana rannoilta ja vesistöistä missä on kaikista kylmintä. Todennäköisesti on pyrkinyt sisätiloihin tai autoon. Jos taksikuski vei Multisiltaan, silloin voidaan unohtaa hukkumisonnettomuus.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2326
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Kesä 19, 2019 7:26 am

Henri Blavatsky kirjoitti:Kertokaa minulle mikä erottaa tämän tapauksen ns. normicasesta, joissa katoamisen syy on humalassa veden varaan joutuminen ja hukkuminen? Selittäisi myös erittäin hyvin miksei ruumista ole koskaan löytynyt.
No se syy on tuossa sinun viestissäsi, kun se hukkuminen nimenomaan ei selitä sitä kateisiin jäämistä. Tampereen seudulla on aika vähän kateisiin jääneitä ja niiden kohdalla, jotka ovat kateisiin jääneet, yleensä epäillään henkirikosta. Vesistöön päätyneet ovat löytyneet.
Kateisiin jääneissä on vain yksi tapaus, jossa on vahvana epäilynä, että henkilö, keski-ikäinen mies on hukkunut.
Raisa Räisäsen kohdalla vesistöön joutuminen on mahdollista, mutta suurin todennäköisyys on, että on lähtenyt jonkun henkilön matkaan.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2326
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Kesä 19, 2019 10:10 am

Eipä noilla tuolla suolessa näytä olevan edes perusfaktat hanskassa. Siellä ihmetellään asioita, joista on tiedot julkistettu aikapäiviä sitten ja siellä jauhetaan itsepintaisesti, että valvontakamerakuvien Cadillacia ei ole tavoitettu, vaikka se on löydetty jo vuonna 2005 ja siinä ollut porukka tuolloin kuulusteltu.

Omat vastaukseni tuolta suomi24 ketjusta näyttävät poistuvan samantien, kun olen ne sinne lähettänyt. Siellä on joku ylläpidon kyttä hengittämässä niskaan ja poistelee heti, kun viesti lähtee.

Lähetin sinne vähän aikaa sitten tällaisen viestin tästä samasta jutusta, mitä olen aina ennenkin tuonut esiin, mutta suomi24 ylläpito poisti viestin:
Vastataan nyt tähänkin tämä oma jo 10 vuotta vanha teoriani tapahtumien kulusta:

Taustaa: Raisa oli ollut ylä-asteella ysin oppilas koulussa ja hän kuului koripallon maajoukkuevalmennettaviin. Raisa oli juuri paria kuukautta aikaisemmin aloittanut opinnot urheilulukiossa. Raisalla oli paljon ystäviä ja hän tykkäsi bilettää.
Asia, mikä ei yleensä ole kuitenkaan ollut kovin paljon esillä, niin Raisalla oli nuoresta iästään huolimatta ollut jo melkoinen seurusteluhistoria. Olen itse saanut kaivettua eri lähteistä, että hänellä olisi ollut viimeisen puolen vuoden aikana ennen katoamistaan peräti viisi eri ukkoa kierroksessa. Yksi näistä miehistä olisi ollut noin 30-vuotias, jonka kanssa hänellä olisi ollut jonkinlainen seksisuhde.
Tähän 30-vuotiaaseen ja erääseen lähempänä omaa ikäänsä olevaan mieheen hän oli tutustunut baarissa.
Yksi mies väittää olleensa Raisan kanssa seksisuhteessa samaan aikaan tämän tunnetun poikaystävän kanssa.

Teoriani illan kulusta ystävästä eroamisen jälkeen: Raisa oli varmasti todella pettynyt, koska hän oli kuvitellut saavansa kaverinsa poikaystävältä kyydin Pirkkalaan oman poikaystävänsä luokse, mutta näin ei ollut käynytkään ja hän olikin jäänyt yksin Tampereen keskustaan.
Ystävä oli lähteissä sanonut Raisalle, että hän soittaa Raisalle, kun he tulevat puolen yön jälkeen takaisin, että he voisivat vielä nähdä, jos Raisa on edelleen keskustassa...
Uskon, että Raisa on palannut ystävästä eroamisen jälkeen takaisin tuttuihin kuvioihin, eli Casablancaan. Casablancassa Raisa on tavannut jonkun itselleen aiemmasta tutun itseään vuosia vanhemman, 20-30-vuotiaan miehen. Raisa on viettänyt Casablancassa noin tunnin, jonka jälkeen hän on jostain syystä lähtenyt käymään Tampereen Seurahuoneella. Hänet nähtiin tällöin liikkumassa ilman bleiseriä ja villatakkia, koska hän oli rahaa säästääkseen jättänyt ne ja mm. puhelimensa Casablancan narikkaan, ettei joudu maksamaan Seurahuoneen narikkaa ja Casablancan narikkaa toiseen kertaan.
Raisa on ollut Seurahuonereissulla noin tunnin ajan, jonka jälkeen hän on palannut Casablancaan. Melko nopeasti tämän jälkeen Raisa on ottanut narikassa olleet tavaransa mukaansa ja lähtenyt tämän Casablancassa jo aiemmin tapaamansa 20-30-vuotiaan miehen kanssa miehen asunnolle.
Täällä miehen asunnolla mies on raiskannut ja surmannut Raisan, koska Raisa ei olekaan halunnut seksiä miehen kanssa. Myöhemmin mies on hävittänyt Raisan ruumiin.

Raisa ei ole vastannut ystävänsä puheluihin, eikä soitellut poikaystävälleen, koska puhelin on ollut ensin Casablancan narikassa ja sitten hänellä onkin jo ollut kuviot selvillä sen suhteen, että päämääränä on ollut tämän Casablancassa tavatun miehen asunto.

Uskon, että tekijällä on ollut oma asunto Tampereella ja hänellä on lisäksi ollut oma auto, jota hän on tarvinnut ruumiin hävittämisessä.
Tekijä ei ole ollut syrjäytynyt, vaan hän on luultavasti joku yliopisto/korkeakouluopiskelija, tai sitten joku vakaasti työelämässä ollut mies. Tekijä on ollut teon aikaan sinkku.
Sinänsä suomi24 ylläpidon toiminta ei yllätä ollenkaan. Aikoinaan exäni raiskannut äijä haukkui tuolla minua ja exääni ja kerskaili raiskauksella ja jos sen viesteistä sinne jotain kommentoi, niin heti poistettiin. Sitten, kun selvittelin asioita, niin ylläpidon ämmä löytyi raiskarin Facebook-kavereista.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2326
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu » La Kesä 22, 2019 9:00 am

Suoli24:ssa on näköjään syntynyt keskustelua, jossa on väitetty, että nämä esiintuomani jutut Raisan mahdollisesta seurusteluhistoriasta, olisivat naisvihamielisiä ja uhrin mustamaalaamista. Puhutaanpa siellä jo jostain naisenhakkaajistakin.
Noista viesteistä sain sellaisen käsityksen, että keskustelusta kadonneet viestini olisi tuon ketjun primus motor -keskustelijan toimesta ilmoitettu ylläpidolle ja siksi kadonneet. Näin ollen tuosta koko suomi24 keskustelusta on alkanut tulemaan lähinnä trollailun maku.

Mielestäni tapauksen kannalta on olennaista, kuten olen jo useasti täällä perustellut, että millainen tämä kadonnut henkilö on luonteeltaan ja, että millainen henkilöhistoria hänellä on. Esimerkiksi 16-vuotias uskovainen tyttö, joka ei ole koskaan seurustellut, olisi tuskin lähtenyt kenenkään vieraan miehen matkaan. Sen sijaan tyttö, jolla on jo ollut kokemuksia seurustelusta ja jopa baarituttavuuksista, olisi hyvin voinut lähteä baarista jonkun miehen matkaan etenkin, jos mies oli hänelle ennalta jollain lailla tuttu.
Raisan luonne, henkilöhistoria ja katoamisen olosuhteet mielestäni johtavat väkisin siihen, että Raisan tapauksessa on pidettävä todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että hän lähti jonkun miehen matkaan, mitä kautta sitten taas henkirikos näyttää tapauksessa hyvin todennäköiseltä.

Raisaa itseään ei kukaan täysipäinen voi kuitenkaan syyttää mahdollisesta henkirikoksen uhriksi joutumisesta. Tekijä on yksin vastuussa teostaan. Normaali akuinen mies ei myöskään käyttäisi teinitytön humalatilaa hyväkseen.

Edit. Kirjoitin vähän aikaa sitten viestin tuohon suomi24 -ketjuun, johon linkitin mm. tämän viestin, niin meniköhän viittätoista minuuttia, kun viestini jo poistettiin.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Eilisaamu
Sammakkoprofessori
Viestit: 439
Liittynyt: To Touko 15, 2008 11:06 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Eilisaamu » La Kesä 22, 2019 11:28 am

Dazu,aika erikoista tuo oikeastaan kuitenkin on. Sun teksti on kuitenkin ihan asiallinen ja totuudenmukainen, ei oikeastaan mitään perustetta poistaa sitä.
Mikähän kalikka siellä ylläpitäjään kalahtaa?
Itse pidän vahvimpana vaihtoehtona kuitenkin sitä ulkomaalais-linjaa. Siis mitään vaihtoehtoa pois sulkematta. Luulen Raisa lähtenyt tällaisen ulkomaalaisen mukaan, kieltäytynyt paikan päällä seksistä, halunnut jopa mahdollisesti kotiin, ja mies ei ole kieltäytymistä hyväksynyt. Sitten mennyt överiksi.

Avatar
dazu
Columbo
Viestit: 2326
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu » La Kesä 22, 2019 10:23 pm

Tämä on vähän offtopicia, mutta koska tuo daemons1982 tuota suomi24:ää tänne linkitteli, niin annan sellaisen yleisen vinkin, että jos on kiinnostunut Raisa Räisäsen tapauksesta, niin kannattaa tulla keskustelemaan siitä joko tänne Murha.infoon, tai sitten jollekin muulle suljetulle foorumille, missä asiaa käsitellään. Tuo suomi24 on sen verran epäluotettava saitti, että siellä ei mikään asiallinen keskustelu ole mahdollista.

Luulen, että on mahdollista, että tuon suomi24:ssa olevan keskustelun aloittaja, joka ilmeisesti on myös ketjussa aktiivisimmin kirjoittava henkilö, on suomi24:n ylläpidon leivissä oleva henkilö, joka trollailee tuolla ja poistelee toisten vastauksia. Toinen vaihtoehto on, että tuolla kirjoittajalla ei ole mitään tekemistä suomi24 ylläpidon kanssa vaan, että siellä on vain todella aktiivisesti keskustelua seuraava ylläpitäjä, jolla on jotain vikaa päässä. Voi olla, että trollailee ihan kiusallaan noilla poistoillaan, tai voi olla, että on vain niin mielisairas, että näkee viestit jotenkin asiattomina.
Hyvänä esimerkkinä suomi24 tasosta voisin ottaa tapauksen, kun joskus 2007 aikoihin, kun tuli uusi lastensuojelulaki, suomi24:ssä oli niiden etusivullakin mainostettu pitkä keskusteluketju, jossa oli toistasataa vastausta, joissa kaikissa ihannoitiin lasten pahoinpitelyä. Siellä hekumoitiin, kuinka 50-luvulla kasvatettiin tervepäisiä lapsia, kun niitä piestiin oikein vyöllä, eikä tullut yhtään kouluampujia, tai narkomaaneja "niin, kuin nykyään". Kaikkien eri mieltä olevien viestit poistettiin välittömästi ja sitä ennen heidät haukuttiin "täysin mielisairaiksi".
Kyseessä on täysin pellesaitti ja pahimpia pellejä siellä ovat nämä ylläpitäjät.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

wine_1
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 169
Liittynyt: Ti Marras 20, 2018 12:02 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja wine_1 » Su Kesä 23, 2019 1:49 pm

Uskoisin, että autolinja liittyy tähän tapaukseen. Kylmissään ollut Raisa on tarvinnut kyydin ja saanut sen.

Taksinkuljettaja ei varmaan ole muistanut tarkkaa päivää, mutta kuullessaan Raisan tapauksesta on yhdistänyt oikean vuoden ja kuukauden juuri Raisan tapaukseen. Raisan hätä ja sanat mitenköhän mulle käy on varmasti jäänyt mieleen sekä yhdistelmä nuori alaikäinen tyttö ja turkkilaissyntyinen mies.

Mitäpä veikkaatte, että jos tekijänä on ollut turkkilaissyntyinen mies, niin miten hän on Raisan ruumiin hävittänyt? Itse en usko, että Raisa olisi ainakaan vedessä.

helmi
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 50
Liittynyt: Su Maalis 03, 2013 1:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja helmi » Ma Heinä 01, 2019 7:24 pm

Väkivaltavideoista viehättynyt lääkäri alkoi yllättäen kertoa naisystävälleen Raisa Räisäsestä – näitä kaikkia vaihtoehtoja poliisi on selvittänyt 20 vuoden takaisesta katoamisesta

16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereella vietettyään iltaa ystävänsä kanssa. Tapauksesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 20 vuotta.
Vuoden 2006 syksyllä keskusrikospoliisi sai varteenotettavan vihjeen lokakuussa 1999 kadonneen Raisa Räisäsen kohtalosta.

Muuan nainen kertoi poliisille, että oli alkanut seurustella kolmekymppisen lääkärin kanssa vuosi Räisäsen katoamisen jälkeen.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä lääkäri oli viehättynyt väkivallasta. Eräänä iltana kun hän katsoi tapansa mukaan väkivaltavideoita, Räisäsen tapaus tuli puheeksi.

Hän kertoi naiselle tietävänsä, mitä kadonneelle tytölle tapahtui. Lääkärin mukaan katoamiseen oli sekaantunut henkilöitä, joiden ei ikinä uskoisi olevan asiassa mukana.

Hän vaikutti ylpeältä, koska tiesi tytön kohtalon.

Kun nainen kertasi poliisille kuulemaansa, hän kertoi lääkärin olleen ”maanisen seksuaalinen” ja epäili, että tämä itse on voinut surmata 16-vuotiaan koripallotytön.

Mies oli kertonut usein, kuinka halusi iskeä naisia ja näyttää, mihin pystyy.

Lääkäri omisti sitä paitsi asunnon sen reitin varrelta, jota Raisa toisinaan kulki kävellessään isänsä luo Tampereen keskustasta Petsamoon.

Poliisi piti mahdollisena, että lääkäri ja Räisänen ovat tavanneet tuolla matkalla.

Marraskuussa 2006 Tampereen käräjäoikeus myönsi keskusrikospoliisille luvan kuunnella ja valvoa lääkärin neljää liittymää.

Poliisi kuunteli lääkäriä salaa kuukauden päivät, mutta tulokset jäivät rikoksen selvittämisen kannalta laihoiksi.

Raisa Räisänen katosi vuonna 1999 ollessaan 16-vuotias. (KUVA: Reijo Hietanen)

– Hän ei ollut Tampereella enää Raisan katoamisiltana vaan pankkitietojen mukaan jo Helsingissä, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Paavo Tuominen.

Kun poliisi joutui lopulta paljastamaan kuuntelun, lääkäri kertoi Iltalehdelle, ettei hänellä ollut hajuakaan kuuntelun syystä.

– Olin pöyristynyt ja ihmettelin, että mikä ihmeen poliisivaltio tämä oikein on ja mitä muuta ne seuraa, mies hämmästeli lehdelle.

Päihdeongelmainen lääkäri kuoli muutama vuosi sitten. Siitä, mitä hän kuvitteli tietävänsä Raisan katoamisesta, ei ole tarkkaa tietoa. Tuomisella on kuitenkin vahva arvaus.

– Se on valitettava tapa joillakin, että halutaan humalapäissään tehdä vaikutus tällaisilla jutuilla. Samanlaisia tapauksia on muitakin. Niistä tulee poliisille turhaa vaivaa, mutta pakko ne on tutkia ja poissulkea.

Poissulkea. Se on sana, joka toistuu Tuomisen puheessa usein.

Kun ei ole ruumista, surma-asetta, sormenjälkiä, dna:ta, hiuksia, kuituja tai oikein mitään muutakaan konkreettista tutkittavaksi, ainoaksi vaihtoehdoksi jää vihjeiden sinnikäs tarkistaminen siihen saakka, kunnes ne osoitetaan perättömiksi tai ainakin epätodennäköisiksi.

Raisan ruumista tai merkkejä hänestä on etsitty Tammerkoskesta, Näsijärvestä, Pyhäjärvestä, Kaupin metsistä, Tampereen keskustan juhla- ja saunatiloista, Orivedeltä ja Pälkäneeltä. Kuulusteluja on tehty parisataa ja epävirallisempia puhuttamisia toinen mokoma.

Raisan katoamispäivän kulku tunnetaan hyvin iltayhteentoista asti. Sen jälkeen varmat tiedot vähentyvät ja illan kulku haarautuu useille, epävarmoille poluille.

Kerrataanpa, mitä päivästä tiedetään.

Raisan viimeinen päivä alkoi koripallopelillä. Hän kävi Tampereen Sammon urheilulukiota ensimmäistä vuotta ja pelasi Tampereen naisten ja A-tyttöjen joukkueessa. (KUVA: Reijo Hietanen)

Lauantai 16. lokakuuta 1999 oli Tampereella kolea mutta poutainen päivä.

Raisa aloitti sen menemällä koripallopeliin. Hän kävi Tampereen Sammon urheilulukiota ensimmäistä vuotta ja pelasi Tampereen naisten ja A-tyttöjen joukkueessa.

Kummassakin hän oli pistetilaston kärkipaikoilla, ja vuonna 1983 syntynyttä tyttöä pidettiin tulevaisuuden maajoukkueurheilijana.

Kaupungissa oli meneillään perjantaina alkanut Euroopan unionin erityishuippukokous, jota isännöivät presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Paavo Lipponen. Paljon poliiseja, mustia autoja ja miehiä italialaisissa puvuissaan.

Monessa kodissa jännitettiin EU-päätösten sijaan Malesian Grand Prixin aika-ajoja. Kesken F1-kauden jalkansa katkaissut Michael Schumacher teki sairauslomaltaan yllätyspaluun Ferrarin rattiin ja otti paalupaikan yli sekunnin erolla maailmanmestaruutta puolustavaan McLarenin Mika Häkkiseen.

Raisa teki joukkueelleen 20 pistettä.

Pelin jälkeen Raisa meni kotiinsa Tampereen Ruotulaan. Hän vietti alkuillan siellä lukiokaverinsa kanssa.

Tytöt aikoivat lähteä illalla keskustaan, ja Raisa mietti, näkisikö poikaystäväänsä jossain vaiheessa iltaa. Raisaa vanhempi poikaystävä oli juuri täyttänyt 19. Seurustelua oli takana pari kuukautta.

Iltayhdeksän aikaan tytöt lähtivät bussilla keskustaan.

Raisa oli pukeutunut säähän nähden kevyesti. Hänellä oli musta lyhyt puolihame, punainen toppi, musta paitapusero ja musta bleiseri. Punaruskean tukkansa hän oli jättänyt auki.

Suurin piirtein tältä Raisa Räisänen näytti myös katoamisiltanaan, sillä hän oli jättänyt hiuksensa auki. Oikealla poliisin kuvassa näkyy, millaiset vaatteet Raisalla oli yllään. (KUVA: Poliisi)

He menivät tanssimaan Hämeenkatu 18:ssa sijaitsevaan ravintola Casablancaan, jonka paikalla sijaitsee nykyään Bricks.

Raisa ei ollut täysi-ikäinen, mutta hän pääsi sisään täysi-ikäiseltä tutultaan lainaamillaan henkilöllisyyspapereilla.

Illan aikana Raisa tanssi iltalomalla olleen varusmiehen kanssa ja joi jonkin verran alkoholia. Ei kuitenkaan niin paljon, että olisi ollut kovassa humalassa.

Iltakymmenen jälkeen Raisa yritti soittaa poikaystävälleen, mutta tämä oli laittamassa autoaan eikä kuullut, kuinka Raisan puhelu meni lankapuhelimen vastaajaan.

Kello 23:n aikaan tytöt siirtyivät Hämeenkadun varteen Sokoksen eteen. Raisan ystävä nousi oman poikaystävänsä autoon, jossa oli muitakin nuoria. He olivat matkalla Huittisten Seurahuoneelle.

Viimeisten varmojen tietojen mukaan Raisa jäi Sokoksen tavaratalon eteen. (KUVA: Reijo Hietanen)
Sokoksen kulmalla sijaitsi muun muassa seiskabussin pysäkki. (KUVA: Reijo Hietanen)

Raisa ei mahtunut kyytiin, joten hän jäi Sokoksen eteen. Oli puhetta, että kaverukset soittelisivat illan aikana vielä toisilleen.

Puolenyön aikaan ystävä yrittikin soittaa Raisalle. Kännykkä hälytti, mutta kukaan ei vastannut.

Tuominen sanoo, että jos nykyiset vihjeet olisivat olleet paikallispoliisin tiedossa heti tutkinnan alussa, jutun selviämisen mahdollisuudet olisivat olleet paremmat.

Yleensä oli niin, että nuori lähti omille teilleen joko puhtaasta seikkailunhalusta tai riideltyään vanhempiensa kanssa ja palasi takaisin viimeistään sitten, kun näki kuvansa lehdessä. Tällaista tapahtui etenkin kesäisin.

Paikallispoliisin rajalliset resurssit kiinnitettiin siksi mieluummin törkeämpiin rikoksiin, ryöstöihin ja henkirikoksiin.

– Noin nuoret henkilöt yleensä löytyvät, kun ei ole mistään vesionnettomuudesta kysymys. En itsekään muista kuin yhden toisen vastaavanlaisen tapauksen Tampereelta, missä samanikäinen poika katosi ilman minkäänlaista selitystä.

Tuominen viittaa 17-vuotiaan Teemu Puumalan katoamiseen maaliskuussa 2007.

Hän katosi Lamminpään kaupunginosasta riitaannuttuaan kotibileissä kavereidensa kanssa. Poika soitti useita puheluita lähdettyään asunnolta, ja puhelutiedot päättyvät Tohloppijärven lähistölle.

Järvi on kuitenkin tarkistettu vuosien varrella useaan otteeseen, ja poika on yhä kadoksissa.

Entä Raisa? Hänestä tai häntä muistuttavista naisista ja tytöistä on iltayhdentoista jälkeen lukuisia havaintoja eri puolilta Tamperetta.

Erityisenä tuntomerkkinä Raisasta on mainittu kevyen vaatetuksen lisäksi pituus.

Raisa oli 175-senttinen, ja hänen illalla käyttämänsä korkeat korot tekivät hänestä vielä kymmenen senttiä pidemmän.

Raisan näköinen tyttö oli nähty illalla myös Koskipuistossa. (KUVA: Reijo Hietanen)

Erään havainnon mukaan Raisan näköinen tyttö olisi liikkunut puolenyön aikaan hotelli Tammerin lähellä Koskipuistossa ”lyhyemmän ja vanhemman naisen” kanssa. Vihje nousi esiin niin sanottujen Pirkkalan ja Tampereen paloittelumurhien yhteydessä.

Gladiaattorit-tv-sarjasta Timanttina julkisuuteen noussut Virpi Butt ja hänen ystävänsä Janne Hyvönen surmasivat ja paloittelivat kaksi miestä 2002–2003.

Poliisi selvitti Buttin liikkeitä hyvin tarkkaan siltä varalta, että tämä olisi sekaantunut jotenkin myös Raisan katoamiseen. Työn tuloksena myös gladiaattori ruksattiin epäiltyjen listalta pois.

Kun Raisan katoamisesta oli kulunut kuusi vuotta, tapaus siirtyi keskusrikospoliisille, ja Paavo Tuomisesta tuli jutun tutkinnanjohtaja.

Silloin Hämeenkadun valvontakameratallenteita alettiin siirtää digitaaliseen muotoon. Suuri osa tallenteista on kuitenkin huonolaatuisia, rakeisia ja hämäriä. Raisaa itseään ei näy yhdessäkään kuvassa.

– Vuonna 1999 elettiin säästöaikaa, eikä toimivia valvontakameroita juuri ollut. Materiaalia on enimmäkseen EU-kokouksen ajalta ja se oli jo aiemmin päivällä, sanoo Tuominen.

Poliisi ryhtyi haarukoimaan materiaalista autoja, jotka liikkuivat Hämeenkadulla katoamisiltana.

Useammassa vihjeessä toistui nimittäin kertomus, että Raisan näköinen tyttö olisi noussut johonkin autoon. Vaaleaan Citroën Visaan, kenties kullanväriseen Mercedes Benziin, neuvostovalmisteiseen Tshaikaan, tummaan Cadillac Fleetwoodiin tai Lincoln Continentaliin.

Viimeiset kolme olivat niin harvinaisia, että niistä käynnistyi niin sanottu museoautotutkintalinja.

Tätä tuki erään autoharrastajan kertomus. Hän oli nähnyt, kuinka kello 23.03 mies oli pakottanut nuoren, kevyesti pukeutuneen vaalean naisen nousemaan mustaan museoautoon.

Poliisi julkaisi museoautoista valvontakamerakuvaa. Esimerkiksi alla olevan näköistä autoa poliisi etsi. (KUVA: Poliisi)

Erilaisia kuvaukseen sopivia autoja tarkastettiin satakunta, ja autoharrastajia ilmoittautui poliisille toisensa perään. Eräs heistä oli Apulannan rumpali Sipe Santapukki, joka osti 1990-luvun lopussa vuosimallin 1963 Cadillac Limousinen Popedan kitaristilta Markku Petanderilta.

Tamperelainen lääkäri, paloittelumurhaaja ja punkyhtyeen rumpali ovat vain pieni otos siitä joukosta ihmisiä, joiden elämää Raisan katoaminen on ohimennen koskettanut.

Se kertoo jotain siitä, kuinka laaja tutkinta on ollut ja kuinka tutkinnan piiri laajenee yhä.

Katoamisessa on karmivaa se, ettei kadonnut elä eikä kuole. Hän vain katoaa. Jäljelle ei jää kuolinpäivää vaan katoamispäivä, jota muistellaan vuosittain syntymäpäivän sijaan.

Raisan syntymäpäivä oli muuten torstai 10. maaliskuuta 1983. Hän olisi nyt 36-vuotias, saman ikäinen kuin menestyksekäs laulaja Jenni Vartiainen tai vihreiden poliitikko Emma Kari.

Tuominen sanoo, että juuri epävarmuuden vuoksi kadonneiden omaisten suru on erilaista kuin esimerkiksi henkirikoksen uhrien omaisten. Siihen suruun yhdistyy huoli.

Kun ihminen kuolee, häntä voi surra, mutta hänestä ei tarvitse enää kantaa huolta. Kuolleilla ei ole nälkä eikä jano. Eikä vilu eikä kuuma.

Kadonneen kohdalla tästä ei voi olla varma. Vaikka kuolema näyttäisi todennäköiseltä, kadonnutta ei voi haudata.

– Se, että vainajan voisi haudata, olisi surutyön kannalta tärkeää, sanoo Tuominen.

Kadonneen elämä jatkuu myös kohtaloa koskevissa spekulaatioissa, jotka saavat sytykkeen milloin mistäkin.

Esimerkiksi sen jälkeen, kun Saksassa Braunschweigista mystisesti 1984 kadonnut Petra Pazsitka löytyi yli 30 vuoden jälkeen elossa Düsseldorfista, toimittajat kyselivät Tuomiselta, voisiko Raisakin löytyä kaikkien vuosien jälkeen hengissä.

Olisiko Raisa jättänyt Petra Pazsitkan tavoin entisen elämänsä taakseen ja aloittanut sen jossain muualla?

Tuominen antaa sen ainoan vastauksen, jonka tietää varmaksi.

– Sitä ei ole voitu poissulkea.

Viime ajat vahvin tutkintalinja on liittynyt taksiin, jonka kyytiin Raisa Räisänen ehkä nousi katoamisiltanaan puolenyön maissa.

Eläköitynyt taksinkuljettaja kertoi poliisille kesällä 2015 ottaneensa Raisan katoamisiltana Hämeenkadulla taksitolpalta kyytiin kevyesti pukeutuneen nuoren naisen ja naisen seurassa olleen vanhemman, turkkilaisen näköisen miehen.

Taksikuski kertoi Raisan matkustaneen yöllä Multiojankatu 28:aan. (KUVA: Reijo Hietanen)

Kuljettaja ei muistanut tarkkaa aikaa kyydille, mutta sanoi sen kuitenkin olleen ennen ravintoloiden sulkeutumisesta aiheutuvaa taksiruuhkaa.

Taksinkuljettaja oli vienyt pariskunnan runsaan kahdeksan kilometrin päähän Multiojankatu 28:aan Multisillan kaupunginosaan.

Poliisi onkin käynyt ruumiskoirien kanssa läpi Multisillan maastoa siltä varalta, että Raisa olisi surmattu jossakin läheisessä asunnossa ja sen jälkeen haudattu metsään.

Tällä hetkellä Raisa Räisäsen tapausta tutkitaan tappona. Se vanhenisi rikoksena 20 vuodessa, eli nyt lokakuussa.

Tuominen sanoo, että Räisäsen tapauksessa rikosnimike muuttuu murhaksi, sillä murhankaan mahdollisuutta ei voi varmuudella sulkea pois.

Osa saaduista vihjeistä kertoo kuitenkin autoon pakottamisesta, mahdollisesta sieppauksesta ja kenties suunnitellusta henkirikoksesta.

Voi olla, ettei Tuominen tutki tapausta enää ensi vuoden jälkeen, sillä hänellä on mahdollisuus jäädä runsaan 40 vuoden uran jälkeen eläkkeelle.

– On vain hyvä, että joku muu tulisi ja katsoisi tapausta uusin silmin. Jotain uutta voi sillä tavalla löytyä.

Tuominen on ollut tutkinnanjohtajana Raisa Räisäsen tapauksessa kolmasosan koko urastaan. Hän ei usko jutun jäävän vaivaamaan häntä.

– Aina sitä täytyy toivoa, että vielä joku vihje tulisi ja vainajan olinpaikka selviäisi. Ei se sillä tavalla kuitenkaan jää vaivaamaan, kun tietää, että kaikki mahdollinen on tehty. Jos jotain olisi jäänyt tekemättä, kyllä se sitten vaivaisi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006159910.html

mobiililaiteukkeli
Aloitteleva dekkari
Viestit: 515
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 3:05 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja mobiililaiteukkeli » Ti Heinä 02, 2019 3:53 pm

Onko todella niin, että katoamisen voi muuttaa murhatutkinnaksi ihan sillä perusteella, ettei murhankaan mahdollisuutta voi poissulkea? Kuulostaa erikoiselta.
Oon ihan tavallinen suomalainen mies. Mä käytän harmaita housuja ja tykkään katsella kun kala syö ja syntyy renkaita.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12441
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Heinä 05, 2019 10:20 am

mobiililaiteukkeli kirjoitti:Onko todella niin, että katoamisen voi muuttaa murhatutkinnaksi ihan sillä perusteella, ettei murhankaan mahdollisuutta voi poissulkea? Kuulostaa erikoiselta.
Tappona tutkiminen vanhenee syksyllä, murha ei koskaan ja kait siinä on erilaisia pakkokeinojen mahdollistamisia jos niikseen tulee.

Mutta näin kävi:
Kateissa
Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta 20 vuotta sitten. Poliisilla on ollut kymmeniä epäiltyjä, mutta jokaisen syyllisyys on lopulta suljettu pois.

YKSI Suomen tunnetuin epäilty ja selvittämätön henkirikostapaus ei edes välttämättä ole henkirikos. Kun tamperelaisen Raisa Räisäsen katoamisesta tulee lokakuussa kuluneeksi kaksikymmentä vuotta, tappo rikosnimikkeenä vanhenee. Loppua tutkinnalle ei silti näy.
Räisänen_tutkinta.jpg
Räisänen_tutkinta.jpg (60.01 KiB) Katsottu 3725 kertaa
Fakta
Räisäsen tuntomerkit
*Raisa Räisänen, 16, katosi ravintolaillan aikana Hämeenkadulla 16. lokakuuta vuonna 1999. Tiedot hänen liikkeistään loppuvat puolen yön paikkeilla.
*Hänen tiedetään olleen väärällä henkilötodistuksella ainakin tuolloisessa ravintola Casablancassa Hämeenkadulla.
*Hän oli 175-senttinen ja hoikka, hiukset puolipitkät ja punaruskeat.
*Hänellä oli päällään musta lyhyt puolihame, punainen olkaintoppi, samettinen lyhythihainen musta paitapusero, musta bleiseri ja sandaalimalliset korkokengät.
*Poliisin yhteystiedot: [email protected] ja [email protected]. Puhelinnumero on 050 337 8829.
Helsingin Sanomat
5.7. 2:00 , Päivitetty: 5.7. 9:41
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Näytöt
Sammakkoprofessori
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Touko 22, 2009 4:11 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Näytöt » Pe Heinä 05, 2019 1:36 pm

mobiililaiteukkeli kirjoitti:Onko todella niin, että katoamisen voi muuttaa murhatutkinnaksi ihan sillä perusteella, ettei murhankaan mahdollisuutta voi poissulkea? Kuulostaa erikoiselta.
Tutkintanimike voi olla käytännössä lähes mikä vaan, mutta se ei sinällään määrittele mitään muuta kuin sen että tutkinta jatkuu. Jos poliisi löytää joskus kymmenen vuoden päästä mahdollisen surmaajan, niin kyllä sen on käräjäoikeudelle jotenkin perusteltava miksi häntä epäillään nimenomaan murhasta, jos haetaan vaikka vangitsemista tai telekuuntelulupaa. Se millä nimikkeellä poliisi asiaa tutkii ei sido tuomaria mitenkään, vaan ainoastaan poliisin oikeudelle esittämä näyttö.

EL Coyote
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: La Elo 11, 2018 8:57 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja EL Coyote » La Heinä 06, 2019 2:47 pm

Aina on ihmetyttänyt tuossa Räisäsen illanvietossa tuo käynti seurahuoneella.Se on todella outo valinta alaikäiselle tytölle koska keskustassa on vieri vieressä diskoja,baareja/pubeja missä olisi ollut nuorta väkeä.
Seurahuone oli lähinnä ns humppapaikka missä asiakkaiden keski ikä oli n50v.
Itse olin tuohon aikaan päälle 2kymppinen ja vaikka baarit tuli viikonloppuisin koluttua aika perusteellisesti niin en muista kenenkään ikinä ehdottaneen että mennään seurahuoneelle.
Joku tietty syy Räisäsellä oli sinne mennä ja voisi kuvitella että tuo syy oli joku itseään vanhempi tuttavuus,tätä tukee myös se että seurahuone oli tavallaan syrjässä keskustan ytimestä vaikkei kaukana ollutkaan.

Vastaa Viestiin