Sivu 1/13

Ruotsinlaivalla kadonneet - sarjamurhaajako?

Lähetetty: Ti Maalis 27, 2007 3:52 am
Kirjoittaja EuroJR
Vielä 90-luvun alussa oli alan lehdistössä villejä spekulaatioita ruotsinlaivoilla riehuvasta sarjamurhaajasta. Jamppoja katosi siellä sangen mystisissä merkeissä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tämä murhaajateoria unohdettu/vaiettu. Ihan yhtä omituisia katoamisia on silti sattunut (kaivan tuonnenpana hieman lisää infoa) yhtä mittaa. Muutamia kysymyksiä herää pohtijan mieleen
a) kadonneita yhdistää usein se seikka että viime töikseen etsivät jotakuta laivan henkilökunnasta. Miksi? Onko laivojen asiakaspalvelun tapana heittää hankalat henkilöt yli laivan vai mitä pirua siellä oikein on tapahtunut?

b) jokainen vähänkin reissannut tietää miten pieni alue on tuo mihin kannelle pääsee. Miksi siellä ei ole kameroita? On se vaan ihme ja kumma että miljoonia ja miljoonia maksaneilla lautoilla ei ole varaa panna ympärivuorokautista valvontakamerajärjestelmää tälle alueelle. Paranoidihan tässä luulisi että tarkoituksella on jätetty laittamatta noi... Satun kuitenkin tietämään että laivojen sisäkansitilat ovat lähes ilman katvealuetta nauhoituksessa. Miksi ei siis tuo kansi, muualta taitaa olla aika vaikeata laivasta pudota varsinkaan kun ei ole noissa ruotsinlautoissa torpedoputkiakaan...

c) usein kadonneita yhdistää aikamoinen tuiskeessa olo. Ei kuitenkaan aina. Miten hemmetissä sieltä normaali kaveri katoaa noin vain?

Ydin

Lähetetty: Ti Maalis 27, 2007 10:51 pm
Kirjoittaja Kylli
Satun tietämään sisäpiirin tietoa eräästä kadonneesta, johon eivät täsmää juuri mitkään yleiset mielikuvat kadonneista. Kyseessä oli ns. kunnollinen perheenisä, matkalla perheensä kanssa, vain parin oluen "tuiskeessa", tarkoituksena käväistä enää yhdellä päivän muun ohjelman päätyttyä. Henkilöllä ei ollut minkäänlaista rikos- tai päihdetaustaa. Eikä mukanaan suuria summia rahaa. Laivan valvontakamerakuvista jne ei selvinnyt y h t ä ä n mitään! Puhelutiedoista kuitenkin selvisi, että ko. henkilön puhelin oli jotenkin joutunut eteläiseen naapuriimme.
Omasta kokemuksesta voinen kertoa, että käväisin laivalla viime kesänä, ja kansialue oli yllättävä laaja. Laivoissa on eroja.

Re: Ydin

Lähetetty: Ke Maalis 28, 2007 3:08 pm
Kirjoittaja EuroJR
Kylli kirjoitti:Omasta kokemuksesta voinen kertoa, että käväisin laivalla viime kesänä, ja kansialue oli yllättävä laaja. Laivoissa on eroja.
Noh vaikka se olisi aika lailla laajempikin niin muutama ylimääräinen kamera kattaisi koko alueen. On käsittämätöntä ettei laivayhtiöitä velvoiteta näin tekemään, sen sijaan tuhlataan moninkertaisesti aikaa ja rahaa yhteiskunnan taholta näitten kadonneitten etsintään ja tutkintaan.

Re: Ydin

Lähetetty: Pe Maalis 30, 2007 1:35 am
Kirjoittaja Yökiitäjä
Yksi syy laivoilla tapahtuneisiin katoamisiin on itsemurhat, mutta varmuudella ei voi tietenkään sanoa miksi joku oli "pudonnut mereen". Osa itsemurhista on ennakkoon suunniteltuja, osa taas äkkinäisiä päätöksiä kun laskuhumala ja ihmissuhdeongelmat iskevät päälle. Yöllä talvella laivalta hyppääminen on tavallaan varma tapa, koska todennäköisyys on pieni että löydettäisiin enää elossa. Ainakin mielikuvissa hukkuminen jääkylmään veteen on riittävän nopea ja melko tuskaton tapa kuolla.

Re: Ydin

Lähetetty: Pe Maalis 30, 2007 1:55 am
Kirjoittaja Yökiitäjä
Kylli kirjoitti:Omasta kokemuksesta voinen kertoa, että käväisin laivalla viime kesänä, ja kansialue oli yllättävä laaja. Laivoissa on eroja.
Laivojen sivukannella on pelastusveneet, pelastuslautat ja niihin liittyvät laukaisumekanismit. Yön pimeydessä sieltä löytyy katvealueita mitkä eivät ole kovin hyvin valaistuja. Joku voi huvikseen kiipeillä siellä kaiteen ulkopuolella, jos on sopiva humalatila päällä. Vastaavasti sieltä voi joku tönäistä kaverinsa yli laidan, ilman että kukaan huomaa.

Olen ymmärtänyt niin että pääsy laivan pelastuskannelle pitää olla aina mahdollinen ja siellä olevat pelastusvälineet ja systeemit aina käyttövalmiina. Määräykset tulevat merenkulkuun liittyvistä säädöksistä. Laivayhtiön kannalta taas liikkuminen kannella tapahtuu omalla vastuulla.

Voisi varmaan lukita kannelle johtavat ovet ja rakentaa jonkunlaisen hätäkahvan oviin. Matkustajat taas kokisivat sellaisen ahdistavana, koska kannelle pääsemistä on totuttu pitämään laivamatkailuun kuuluvana asiana.

Laivoilta kadonneet

Lähetetty: Su Huhti 01, 2007 8:32 pm
Kirjoittaja Tampereen Tyttö
Ovia ei voida lukita, ns. pelastustie sääntö. Kameroita voisi lisätä.
Kyllähän laivoilla varmasti jonkun verran pyörii rullaus ja ilotyttö porukoita, joten muutaman miehen katoaminen selittynee.
Naisia ei taida laivoilta kadota... :shock:
Silti samanlailla hoippuu kännissä jne. Siksi ilotyttö teoria on vahvoilla mielestäni.

Mieleeni minun tulevi

Lähetetty: Ma Huhti 02, 2007 3:47 am
Kirjoittaja EuroJR
Tässä muutama vuosi sitten oli joku jamppa kertoillut kännispäissään muijalleen tapelleensa ruotsinlaivalla jonkun kanssa ja heittäneensä kiistapukarin kannelta mereen. Asia meni poliisille ja taisi mies aivan ekaksi tunnustaakin surman. Myöhemmin kiisti ja muistan että tapausta käsiteltiin lehdistössä suht. laajaltikin. Muistaako kukaan mitä tuli tuomioksi? Ainakin tunnustus piti aikaslailla kutinsa mitä erääseen kadonneeseen tuli, ainakin mitä tapahtuma-aikaan tulee.

Lähetetty: Ma Huhti 09, 2007 9:42 pm
Kirjoittaja metallikukko
Tietääkö kukaan miten vakuutusyhtiöt suhtautuvat näihin laivalla jäljettömiin kadonneisiin mahdollisissa henkivakuutusten korvausten maksutapauksissa?
Itsemurhan tehneen korvauksethan kai evätään?

Kuvitellaanpa tällainen tilanne:
Asuntovelallisen lapsiperheen vanhemmista jompikumpi saa tietää olevansa vakavasti sairas ja kuolevansa pian.
Huoli eloonjäävien tulevaisuudesta on ehkä omaa kohtaloa raskaampi taakka kantaa.

Niinpä tämä ei kerro kenellekkään sairaudestaan vaan jatkaa elämää niinkuin ennenkin lukuunottamatta sitä että nostaa henkivakuutuksen korvaussumman jäljellä olevan lainan suuruiseksi.

Perhe lähtee laivamatkalle, jolta yksi ei koskaan palaa.

En poissulkisi tällaistakaan vaihtoehtoa.

Kuolleeksi julistaminen

Lähetetty: Ma Huhti 09, 2007 11:00 pm
Kirjoittaja Kylli
Kuolleeksi voidaan julistaa vasta, kun katoamisesta on kulunut 10 vuotta. En usko että vakuutusyhtiöt maksavat henkivakuutuskorvauksiakaan mikäli näyttöä kuolemasta ei ole.

Lähetetty: Ti Huhti 10, 2007 3:17 am
Kirjoittaja EuroJR
Harva itsemurhaaja lähtee ilman viestiä lähimmäisilleen. Muistaakseni alle 10 % luokkaa. Lisäksi tuo tapa lähteä on äärimmäisen vastenmielinen. On kuulemma erittäin suuri todennäköisyys joutua noiden potkureiden sekaan ja lihamurekkeeksi silputuksi. Ei varmasti ole kyllä ihan kärkipäässä tekotapana. Tietenkin on näitä alkoholin vaikutuksen alaisena tehtyjä hetken tyhmyyksiä mutta mielestäni sangen useassa kirjoitetussa tapauksessa hyvin epätodennäköinen.

Lähetetty: Ti Huhti 10, 2007 4:07 pm
Kirjoittaja metallikukko
Eikös tuota kuolleeksijulistamisen aikarajaa lyhennetty kymmenestä vuodesta tsunamin jälkeen vai sovellettiinko sitä vain tsunamiuhreihin?

Lähetetty: Ke Huhti 11, 2007 3:08 pm
Kirjoittaja EuroJR
metallikukko kirjoitti:Eikös tuota kuolleeksijulistamisen aikarajaa lyhennetty kymmenestä vuodesta tsunamin jälkeen vai sovellettiinko sitä vain tsunamiuhreihin?
Enpä ole tuosta kuullutkaan? Huomattavasti järkevämpi se näin olisikin. Muutamat erehdykset voidaan helposti paikata (ja tällä tarkoitan siis papereiden korjausta enkä mafiatyylistä "paikkausta" :D ). Kymmenen vuoden periodi on kyllä aika raskas omaisille.

Re: Mieleeni minun tulevi

Lähetetty: Ke Huhti 18, 2007 5:23 pm
Kirjoittaja vasikka
Uhri oli ainakin Kuopiolainen kultaseppä, kai kohtuu tavallinen perheellinen mies. Riitaa oli tullut aiemmin tuntemattoman miehen kanssa jostain pikkuasiasta. Surmaajan silloinen vaimo oli muistaakseni näkemässä tilanteen.
EuroJR kirjoitti:Tässä muutama vuosi sitten oli joku jamppa kertoillut kännispäissään muijalleen tapelleensa ruotsinlaivalla jonkun kanssa ja heittäneensä kiistapukarin kannelta mereen. Asia meni poliisille ja taisi mies aivan ekaksi tunnustaakin surman. Myöhemmin kiisti ja muistan että tapausta käsiteltiin lehdistössä suht. laajaltikin. Muistaako kukaan mitä tuli tuomioksi? Ainakin tunnustus piti aikaslailla kutinsa mitä erääseen kadonneeseen tuli, ainakin mitä tapahtuma-aikaan tulee.

Jouni Mäki

Lähetetty: To Touko 03, 2007 4:23 pm
Kirjoittaja EuroJR
Alibi 2/2004
-------------
Silja Serenaden risteilyllä ollut Jouni Mäki katosi selittämättömällä tavalla. Kokemäkeläinen Jouni Mäki oli matkalla Helsingistä Tukholmaan ja Alibin saamien tietojen mukaan tarkoitus oli osallistua erään Bandidos-moottoripyöräjengin jäsenen hautajaisiin Tanskassa.
Mäki oli itsekin liikkeellä Harley Davidson - merkkisellä moottoripyörällä. Mäki oli pukeutunut laivalla moottoripyöräkerhon liiviin, jossa oli teksti "No Speed Limit MC Finland".
Jouni Mäki oli liikkeellä kahden kaverinsa kanssa, ja hekin olivat liikkeellä moottoripyörillä.
Jouni Mäestä on tehty laivalla havaintoja aina yöyhteen asti. Sen jälkeen jäljet katoavat. Mäen matkapuhelin on ollut käytössä viimeisen kerran kello 0:48, jolloin hän on yrittänyt tavoittaa erästä kaveriaan. Mäki ei saanut tähän kuitenkaan yhteyttä.
Mäki katosi siis yöllä ja melko pian hänen kaverinsa tekivät siitä ilmoituksen henkilökunnalle. Mäen käyttämiä vaatteita, kuten liivi ja keltainen lippalakki, löytyivät laivan takakannelta aamulla kello 6.35.
Mäki on 178 senttiä pitkä ja hän painaa 71 kiloa Mäellä on siniset silmät ja hänellä on lyhyet vaaleat hiukset.
Jouni Mäen katoamista on tutkinut Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikkö. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Arto Karalahti vahvisti Alibille jo aiemmin, ettei asiaa tutkita rikoksena.
-----------------------------------------------

Nikko Arkke

Lähetetty: To Touko 03, 2007 4:30 pm
Kirjoittaja EuroJR
Alibi 2/2004 jyrää
--------------------------
Myös 24-vuotias Niko Arkke oli kadotessaan laivaristeilyllä. Nuori rakennusalan opiskelija vietti aikaansa Silja Operalla, jossa hänestä tehtiin viimeiset havainnot 18.10. kello yksi yöllä. Tuolloin Arkke oli ollut laivan seitsemännen kannen discossa ja hänen seurassaan oli ollut myös tuntemattomia tyttöjä.
Arkke oli aiemmin aiheuttanut laivalla jonkinlaista häiriötä. Hän oli muun muassa soittanut kavereittensa kanssa musiikkia niin äänekkäästi, että laivan henkilökunta päätti takavarikoida soittimen.
niko Arkke oli pukeutunut ruskeaan kaulukselliseen t-paitaan ja vaaleansinisiin farkkuhihin. Arkke on pituudeltaan 180-senttinen, tummavartaloinen ja tummahiuksinen. Poliisi toivoo, että erityisesti kadonneen seurassa discossa olleet tytöt ilmoittautuisivat kertomaan havainnoistaan.
------------------------------------------------------