Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Catdog
Harjunpää
Viestit: 334
Liittynyt: Ma Syys 30, 2019 3:48 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Catdog »

aumari kirjoitti: Ma Joulu 07, 2020 8:24 pm Onko nämä partiolaiset (retkeilijät, leireilijät) oikeasti olleet mormooneja vai onko mormooniseurakunta tms. järjestänyt nuorille toimintaa kaidalla tiellä pysymiseksi? Onhan nuo pojat voineet olla syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia. Siinä valossa ei ole ihme jos joukossa on joku väkivaltaan taipuva.
Hyvä huomio. Artikkeleissa kerrotaan, että "Nielsen oli matkustanut Varsinais-Suomen Sauvossa järjestetylle mormonikirkon pohjoismaiselle leirille". Kuului mormonikirkkoon tai ei, niin pelkkä kuuluminenkin voi joissain tapauksissa merkitä vain ulkoista uskonnollisuutta, jos sitäkään. Mitä kirkkoihin ylipäätään tulee, järjestävät ne kaikenlaista toimintaa nuorille, joista osa ei ole uskonnosta kiinnostuneita, vaan järjestetystä toiminnasta itsestään / muiden nuorten seurasta.
Viimeksi muokannut Catdog, Ma Joulu 07, 2020 8:49 pm. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
KriminologistiX
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Su Elo 25, 2019 10:02 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja KriminologistiX »

Jostain vanhasta lehtileikkeestä luin, että ainakin osa partiopojista oli ensimmäistä kertaa liikkeellä ilman vanhempia ja vapauden huuma oli mennyt vähän yli. Käytös oli mennyt aika villiksi ja jotkut matkustajat olivat valittaneet poikien käytöksestä henkilökunnalle.

Usein näiden nuorena henkirikoksen tehneiden taustalta löytyy kontrolloivat, väkivaltaiset ja mahdollisesti muutenkin kaltoinkohtelevat vanhemmat. Ja uskovaisten piirissä tällainen kaltoinkohtelu voi pysyä helpommin piilossa. Tekijällä on voinut olla myös jotain mielenterveydellisiä ongelmia tekohetkellä. Tai sitten teot on tehty jotenkin kiihtyneessä mielentilassa. Ehkä jotkut kanssamatkustajat ovat sanoneet poikien käytöksestä pahasti tai jopa uhrien kanssa ollut jotain riitaa ennen tekoa. Ja ehkä tekijä on jostain saanut vaikka alkoholiakin, todennäköisesti ensimmäistä kertaa elämässään.

Ehkäpä tekijä ollaan osattu yhdistää tapaukseen, jos hän on myöhemmin käyttänyt samanlaista väkivaltaa muihin ihmisiin. Ei välttämättä ole murhannut ketään, mutta vaikkapa pahoinpidellyt.

Ja kun ottaa huomioon teon vakavuuden ja tekijän nuoren iän silloin, voi hän olla nyt keski-ikäisenä jo psykiatrisessakin hoidossa, siis tahdosta riippumattomassa hoidossa. Tämänkin vuoksi häntä ei ole ehkä vangittu, kun ei karkaamisen riskiä suljetulta oikein ole. Ihmettelisin suuresti, jos hänellä ei tuohon ikään mennessä viimeistään olisi tullut mitään vakavampia mielenterveysongelmia.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17112
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Sivulla 47 oleva Apu-lehdessä oleva vanha kuva on niin hieno löytö, että menee ihan top kymppiin heittämällä. Arvostan suuresti, että vaivaudutaan etsimään tietoja, eikä odoteta valmista.
räpsy kirjoitti: Ma Joulu 07, 2020 7:17 pm Palokirves ei ollut tekoväline, olisiko partiolaisella ollut mukana retkikirves ??
Palokirves -teoria on kumottu jo vuonna 1988/1989, mutta legenda jäi elämään:

Teksti Rikosposti 1988 tai 1989.
Teksti Rikosposti 1988 tai 1989.
ei_palokirves.jpg (18.14 KiB) Katsottu 1554 kertaa
Retkikirves voisi olla tekoväline - yksi niistä.

tutkintatunnus_Schelkle.jpg
tutkintatunnus_Schelkle.jpg (19.64 KiB) Katsottu 1554 kertaa
Onkohan tapauksen "tutkintatunnus" muuttunut sitten vuoden 1989?

Osittain käännettyä.
Osittain käännettyä.
Ekstrabladet_kuva.jpg (162.18 KiB) Katsottu 1554 kertaa
Partiopojan haastattelu oli aikoinaan Ekstra bladet -lehdessä.

YLE:n sivuilta otsikolla:
Opiskelijapari nukkui Viking Sallyn kannella makuupusseissaan, kun tappaja hyökkäsi – Turun poliisin mukaan 33 vuotta vanha murha on selvinnyt
...
Tutkinta pysyi keskeytettynä vuoteen 2016 saakka. Silloin tapahtui jotakin, josta poliisi vaikenee tyystin. Tuolloin saadut tiedot saivat kuitenkin poliisin aloittamaan tutkinnan uudelleen.
DNA, joku kertoi, partiopojan myöhemmät toimet/teot, kerskunut teollaan... Kiehtovan kiinnostavaa kyllä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Ghost hunting
Horatio Caine
Viestit: 6474
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Sauvossa partioleirejä järjestettiin Suojalassa ja taisi 80 luvun lopulla olla jo Ahtelan nuorisoleirikeskuskin valmiina.
Lehtileikkeen kuvan reunassa teksti kertoo hyvin sen, miten epäilykset on siirretty nuoresta pois.
Nerokas suunitelma jos asia on tiedetty mormooniporukan kesken, salailu oli näin uskonnon varjolla sallittua.
Viimeksi muokannut Ghost hunting, Ma Joulu 07, 2020 8:57 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Teckel
Armas Tammelin
Viestit: 76
Liittynyt: Su Marras 03, 2019 1:46 am

Re:

Viesti Kirjoittaja Teckel »

Aivan tämän ketjun alkupuolella Ailar on postannut otteita Seura-lehdessä vuonna 1987 olleesta Thomas Nielsenin haastattelusta. Kopioin alle osa tuosta viestistä, tekstin korostukset minun tekemiäni:
Ailar kirjoitti: Ke Syys 24, 2008 8:25 pm Seurassa nro 32/1987, 7.8.87 (mulla on tosi tuoreita lehtiä) on laivasurman uhrit löytäneen Thomas Nielsenin haastattelu. Tässä pääkohtia:

Thomas Nielsen oli matkalla Sauvoon partioleirille ystäviensä kanssa.
Thomas oli käynyt laivan kannella jo klo 24 maissa haukkaamassa raitista ilmaa ja katselemassa kaunista saaristoa. Hän näki jo silloin saksalaisnuoret helikopterikannella makuupusseissaan nukkumassa, mutta kaikki oli vielä hyvin.

Klo 3 aikaan yöllä hän päätti lähteä uudelle kävelylle. -Kävelin helikopterikannella ja yhtäkkiä näin kolme muuta poikaa makuupussien äärellä. Samalla huomasin, että jotain oli vinossa. Kun menin lähemmäksi, huomasin, että verta oli joka puolella ja makuupusseissa maanneet nuoret olivat yltäpäältä veressä. Poika yritti nousta ylös, silloin hän oli makuupussin ulkopuolella, mutta hän ei pystynyt nousemaan. Tyttö oli vielä puolittain makuupussin sisällä ja yritti sanoa jotain. Heidän vierellään oli tyhjiä sekä täysiä olutpulloja.

Pojat päättivät heti lähteä hakemaan apua laivan sisältä. Thomas sanoi, että jonkun oli jäätävä nuorten luo. Hän palasi helikopterikannelle. Thomas on oppinut partiossa ensiaputaitoa, mutta nyt ei ollut mitään tehtävissä. Kun Thomas palasi takaisin, poika oli istumassa ja tyttö yritti nousta ylös. Tämän jälkeen kesti vielä noin 10 minuuttia ennen kuin laivan henkilökunta tuli paikalle. Thomas ehti jo lähteä katsomaan, mihin pojat joutuivat, kun eräs miehistöön kuuluva jäsen tuli paikalle.

-Sitten vain yritimme keskittyä pitämään pahoinpidellyt nuoret aloillaan. Kasvoja ei oltu lyöty tai potkittu eikä pahoinpitelijä minun mielestäni ollut myöskään käyttänyt veistä. Heidän kasvonsa olivat kuin sohjoa, ikään kuin niitä olisi hakattu jollain vasaran tapaisella. Heidän vartalossaan ei näkynyt mitään haavoja. Tytöltä oli lisäksi veistetty yksi sormi irti, Thomas kertoo.

Thomas ei ollut nähnyt nuoria aiemmin laivalla, eikä mitään häiriköintiä ollut tapahtunut laivalla partiolaisten kertoman mukaan.

- Kun laivan henkilökunta saapui paikalle päätimme siirtää nuoret sisätiloihin. Poika pystyi kävelemään hoitajan tukemana, mutta tyttö oli pakko kantaa. Minun mielestäni tyttö näytti paljon huonokuntoisemmalta kuin poika. En voi uskoa, että poika on nyt kuollut.
Thomas kertoo, että laivan henkilökunta pyysi partiopoikia auttamaan nuorten hoitamisessa.
-Kun ensin autoimme poikaa laivan sisälle, tyttö tuli aivan villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisään ja käteni ja vaatteeni olivat aivan veressä.
...
Thomas on saattanut jo aiemmalla "happihyppelyllään" käydä rusikoimassa Klasun ja Bettinan. Myöhemminkin hän jäi oman tarinansa mukaan vielä yksin uhrien kanssa, jolloin on ollut mahdollisuus yrittää viimeistellä homma, kun eivät olleetkaan kuolleita. Tytön kohdalla ei onnistunut, mutta poika pääsi hengestään.
Huopa
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 90
Liittynyt: Ti Kesä 09, 2020 10:44 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Huopa »

Kyllähän nuo partiopojan tarinat "happihyppelystä" antavat syytä epäilyyn. Luulisi, että olisi epäilty jo vuosia sitten? Jää kuitenkin vielä kaksi isoa kysymystä.

1) Eikö Bettina tunnistanut hyökkääjää vai miksi ei pystynyt itse tilanteessa esim. Osoittaa sormella partiopoikaa? Oliko niin kovassa shokissa? Eikö yksinkertaisesti nähnyt hyökkääjää?

2) Olivatko muut partioporukasta mukana jutussa jotenkin? Kenties jopa tekijöinä? Vai onko todennäköisempää, että murhaajakaveri huijasi heitä eikä heillä ollut mitään syytä hänen kertomuksiaan epäillä?
KriminologistiX
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Su Elo 25, 2019 10:02 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja KriminologistiX »

Normaalistihan ensimmäisinä epäiltyjen listalla on se henkilö, joka on viimeiseksi nähnyt uhrin elossa. Toisena sitten tulee se, joka on uhrin löytänyt.

Jos Thomas olisi tehnyt kirveshommat silloin ensimmäisellä happihyppelyllä ja onnistunut tekemään hommat niin, että roiskeita on tullut hänen itsensä päälle melko vähän? Uhrien päällä ollut makuupussi on voinut imeä osan verestä itseensä ja isommat verilammikot olisivat tulleet myöhemmin, kun veri olisi valunut makuupussin läpi. Jos Thomasilla olisi ollut pitkähihainen paita tai takki päällänsä ja vain se olisi kunnolla likaantunut veriroiskeista, niin päällimmäisen vaatekerroksen olis voinut vaan viskata mereen. Sen jälkeen hän olisi voinut mennä hyttiin pesulle ja vaihtaa kenties kaikki vaatteet, ilman että kukaan sen enempää kiinnittäisi tähän huomiota. Ja sitten houkutella kaverit mukaan kannelle käymään, koska hän ei ehkä ollut aivan varma olivatko uhrit jääneet vielä henkiin.

Kun miettii tuota tilannetta, että 18-vuotias löytää uhrit tuossa kunnossa, niin moniko jäisi oikeasti yksin odottamaan paikalle apua, kun ei ole tietoa tekijästä, joka voisi vielä vaikka vaania lähistöllä? Thomas ei osannut kuitenkaan sanojensa mukaan oikein auttaa uhreja, koska olivat niin huonossa kunnossa. Eikö hän olisi voinut itsekin lähteä muiden kanssa hakemaan lisäapua paikalle?
aumari
Vic Mackey
Viestit: 1998
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja aumari »

Enpä ollut huomannut syyllinen-galluppia, joten en äänestänyt. Sivulla 23 veikkasin tekijäksi joko henkilökuntaan kuuluvaa tai partiopoikaa, mutta en tiedä kumpaa olisin veikannut gallupissa. Ei kovasti yllättänyt tuo partiopojan epäily/syyttäminen.
KriminologistiX
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Su Elo 25, 2019 10:02 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja KriminologistiX »

Huopa kirjoitti: Ma Joulu 07, 2020 9:14 pm Kyllähän nuo partiopojan tarinat "happihyppelystä" antavat syytä epäilyyn. Luulisi, että olisi epäilty jo vuosia sitten? Jää kuitenkin vielä kaksi isoa kysymystä.

1) Eikö Bettina tunnistanut hyökkääjää vai miksi ei pystynyt itse tilanteessa esim. Osoittaa sormella partiopoikaa? Oliko niin kovassa shokissa? Eikö yksinkertaisesti nähnyt hyökkääjää?
Bettina on ollut ainakin jonkinasteisessa humalassa, mahdollisesti myös syvässä unessa kun pahoinpitely on alkanut. Ja kun kannella käy kova tuuli, on pääkin saattanut olla syvällä makuupussissa. Ei ole siis välttämättä nähnyt tekijää, kun vielä vertakin on voinut virrata silmien päälle. Ja vaikka olisikin nähnyt, niin verenhukasta ja pään traumasta johtuva shokki olisi kyllä estänyt kaikenlaisen kommunikoinnin tekijästä, kun ei ole selvää sanaa saanut enää suustaan.
Vekku11
Jane Marple
Viestit: 1012
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 10:54 am

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Vekku11 »

Kun ensin autoimme poikaa laivan sisälle, tyttö tuli aivan villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisään ja käteni ja vaatteeni olivat aivan veressä.

Villiksi.

Tämä siis Seura-lehden haastattelusta.
Vekku11
Jane Marple
Viestit: 1012
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 10:54 am

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Vekku11 »

kuten sanottua jossain oli se valokin rikki, jos tuolla niin hämärää ollut..
sossikran
Harjunpää
Viestit: 343
Liittynyt: Ma Loka 01, 2018 10:50 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja sossikran »

Vaikka ketju ei tiettävästi (?) koskekaan sukellusveneharrastaja Peter Madsenia on asiassa yhtymäkohtia. Kuten irtileikattu sormi. Orastavaa paloittelumurhaa merellä?

Ei koske Madsenia.
-NILS-


"Tutkinta pysyi keskeytettynä vuoteen 2016 saakka. Silloin tapahtui jotakin, josta poliisi vaikenee tyystin. Tuolloin saadut tiedot saivat kuitenkin poliisin aloittamaan tutkinnan uudelleen."

"HS kertoi kesäkuussa, että Madsen on ollut tutkittavana ainakin kolme kertaa toisesta tunnetusta surmasta.

Kyse on vuonna 2016 kadonneesta ja kuolleena löydetystä tanskalaisesta Emilie Mengistä. Hän oli tapahtuma-aikaan 17-vuotias. Meng katosi sen jälkeen, kun hän oli ollut juhlimassa ystäviensä kanssa 10. heinäkuuta. Hänet löydettiin viisi kuukautta myöhemmin lammesta yli 60 kilometrin päästä paikasta, jossa hänet oli viimeksi nähty."


Koppalakki näyttää olleen Tanskalaisilla muodissa jo tuolloin. Näyttääkö joku taustalla olevista partiopojista Peter Madsenilta?

Kuva
Madsen.jpg
Madsen.jpg (44.01 KiB) Katsottu 1258 kertaa
Madsenin kuvan kokoa kohtuullistettu.
-NILS-
Ghost hunting
Horatio Caine
Viestit: 6474
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Kävikö tässä perinteiset kuokkimiset? Kaikesta taustasta huolimatta jäbä oli vonkaamassa naisia, toisten pöydistä ja ukko kimpaantui ja henki lähti?
Viimeksi muokannut Ghost hunting, Ma Joulu 07, 2020 9:40 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1514
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

Nythän tämä ei niin kovin hämmästytäkään, kun on mainittu partiopojan ikä, voi olla, että on joskus aiemminkin mainittu, mutten muistanut, ja omissa mielikuvissa partiopojat on olleet nuorempia. Nuori tietysti 18 vuotiaskin on tappajaksi, mutta silti jotenkin helpompi uskoa.

Olikohan tosiaan siinä yhdessä kuvassa tämän partiopojan isä, iän ja nimen puolesta niin voisi päätellä.
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5189
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Henkirikos ja henkirikoksen yritys ruotsinlaivalla v. 1987

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Näköjään kirjoitukset tulevat huonosti perille, katoavat prkl.
Lyhyesti siis.
Uhrit kävivät puolilta öin hakemassa makuupussit. Samoihin aikoihin oletettu tekijä sanoo käyneensä kannella.
Ehkä kävi niin, että uhrit olivat jo palanneet. Olut saattoi houkuttaa. Poika saattoi jopa pyytää sitä, mutta ehkä ei annettu.
Tästä suivaantuneena jäi kyttäämään uhrien nukahtamista.
Mitä sitten tapahtui. En usko että yritti suoraan varastaa, koska uhrit olivat makuupusseissa ja poika olisi ehtinyt kyllä häipymään paikalta kiinni jäämättä. Ehkä
Ihmisten kertomat aikajanat ovat mahdollisesti epämääräisiä. Tekijä on voinut vaikuttaa kavereidensa muisteluihin omilla väitteillään. Vielä ruotsin ja suomen kellonaikojen ero voisi kavereita hämätä.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Vastaa Viestiin