Tapaus Dyatlov pass (1959)

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Renault
Neuvoja-Jack
Viestit: 500
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Kuolemannaakka kirjoitti: To Helmi 11, 2021 11:06 pm
Renault kirjoitti: To Helmi 11, 2021 6:27 pm
Kuolemannaakka kirjoitti: To Helmi 11, 2021 5:29 pm Puukon hallussapito oli luvanvaraista. Ainoastaan Kolevatovilla oli luvallinen puukko, ja Tibolla ja Krivonichenkolla luvaton. Muita puukkoja ei tiedetä matkassa olleen. Kaikki nämä kolme löytyivät teltasta. Dyatlovilla oli linkkuveitsi, joka löytyi takin taskusta maasta teltan vierestä.

Jollain muulla oli jonkinlainen pikkuveitsi myös taskussa, en nyt muista nimeä ulkomuistista, taisi olla Slobodin.

Raviinin läheltä löytyi puukon tuppi, muttei puukkoa.


Kenellä oli ollut puukko, jolla viillettiin teltta hajalle ja katkottiin oksia, ja mihin se joutui?
Nämä kaksihan aika veijareita, Tibo ja Krivo, kun liikkeellä ihan luvattomien puukkojen kanssa. Eikös tuosta olisi ollut aika kovat rapsut, jopa vankeustuomio jos kiinni olisi jääty?!
Vai oliko luonnossaliikkujilla vähän eri tavat ja osittain jopa sallittiin tuollainen sääntöjen noudattamatta jättäminen, en tiedä mitä silloin ajateltiin? Luulisi silti, että ei otettaisi turhia riskejä, kun nuo kuitenkin olivat vähän niin kuin neuvostoihmisten eliittiporukkaa. Saattaisi uralla eteneminen tyssätä, kun yliopistoihminen löytäisi itsensä telkien takaa.

Kai alhaalla metsässä yksi puukko on ollut mukana, kun kuitenkin katkotuissa risuissa niitä puukonjälkiä oli. Tuppikin kerran löytyi, niin on arveltu että puukko kyllä löytyi mutta sitä ei vain kirjattu löytyneeksi. Tietysti voisi sanoa, jos muita teorioita ottaa tässä käyttöön, että asemiehet, mansit tai khantit takavarikoivat puukon.
TAI ettei kellään ollut puukkoa alhaalla metsässä, vaan oksat ja latvat olivat muiden katkomia ja niitä haettiin raviinin pohjalle, kun nuotionjämillä pääsi rosmojen poistuttua käymään.
Tosin sivustolla mainitaan, että kuolleiden vaatteita oli leikattu jollain teräaseella, mutta kai siihen voisi käydä yhtä hyvin Slobodinin kynäveitsikin.


Mutta jos raviinissa on kolme miestä, joista kahden puukko on todistettavasti jäänyt telttaan, niin kolmas mies on todennäköisin puukon omistaja, jos sovinistisesti ajattelemme, ettei Dubininalla ollut puukkoa. Eli Zolotaryov. Mies, jolla oli kompassi ja kamerakin. Hänkö sen teltankin rikkoi? Mutta hänenhän piti olla ulkona, kun katastrofi iski...



Back in 1959 in the former USSR it was a big deal to have a Finnish knife. It was considered a cold weapon and it required a permission from the police to carry one. Krivonischenko deliberately displayed his Finnish knife while not having a permission for it. Tibo carried a Finnish knife without permission too. Only Kolevatov had his officially, but he was not in a habit to display it publicly. All three Finnish knives were found in the tent. Tibo's and Krivo’s knives were found in their parkas and Kolevatov's Finish knife was described found in the tent, but its black plastic sheath was found later on May 6 in the area of the tent when the snow started melting down. Dyatlov's was a pocket knife and it was found in his jacket outside the tent. Kolevatov's knife is not mentioned in the initial lists of findings in the tent. There was a knife sheath found in the ravine which was initially considered to be from Kolevatov's Finish knife. Later on Kolevatov's Finnish knife in its black leather sheath was listed among the items found inside the tent.
Tuossa tekstissä Kolevatovin puukko ja sen tuppi seikkailevat oikein kunnolla. Eli: Alkuperäisessä listastauksessa puukkoa ei edes mainita teltasta löytyneissä tavaroissa. Raviinista löydetään tuppi ja oletetaan sen olevan Kolevatovin puukon tuppi.
Sen jälkeen (6. May) löydetään tuppi teltan ympäristöstä ja oletetetaan että se onkin Kolevatovin.
Lopulta puukko ja tuppi listataan löytyneen teltasta. Yhdessä.

Näin niitä asioita siellä listattiin, eli vähän miten sattuu. Puukkoja löytyi kuitenkin kolme ja tuppeja oletettavasti neljä, eli puuttuuko sitten se yksi veitsi? Ihmeen vähän noita puukkoja ollutkin mukana, nykyään niitä olisi joka pojalla ja tytöllä vähintään yksi. Tietysti hieman rajoittaa, jos puukkoon tarvitaan "aseenkantolupa".
Sitähän ei voi sanoa, että puuttuva puukko olisi ollut raviinissa kuolleen henkilön hallussa. Pyörihän siellä varmaan tuo muukin porukka samoissa maisemissa. Paitsi ehkeivät nuotiolle kuolleet Doro ja Krivo, mutta sekään ei tietysti ole varmaa.
tsepposka
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Helmi 05, 2021 11:49 am

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja tsepposka »

Yhdistelin tässä vielä muutamaa teoriaa oletuksella että mukana olevat puut on ns. sytykkeitä ja muuten puut on tarkoitus kerätä metsästä. Ei koko reissun puita ole pystynyt millään kantamaan mukana. Jossain oli maininta, että Dyatlov halusi kokeilla myös ns. kylmää yötä teltassa, koska oli ehkä tiedossa, että joku yö ollaan paikassa esim. jollain vuorella jossa ei ole metsää/puita saatavilla.

Tämä on osin samaa tarinaa kuin ensimmäinen teoriani joku sivu taaksepäin. Kun on saavuttu siihen teltan paikalle, paikka valikoitui täysin sattumalta koska Dyatlov ei halunnut mennä enää alemmas puurajaan koska ylempänä vuorella oli ehkä helpompi hiihtää kuin siellä alhalla suistossa, jossa on paljon enemmän lunta. Toinen asia oli se, että jos haluttiin kasata teltta päivän valossa oli se tehtävä viimeistään silloin.

Kun teltta on saatu pystytettyä ja kömmitty sisään syömään on pistetty maata. On ollut kuitenkin niin tuulista ja kylmä jopa teltassa (jossa pieniä reikiä päiväkirjan mukaan, jonkun takki tungettu reikään), että kaksi epäonnen sankaria ovat sanoneet kiitti mulle riitti ja läheteneet alas metsään tekemään tulet ja lumimaja. Seuraava on yhtä venäläistä teoriaa mukaileva: Seuraava lähtijä on ollut Thibo, joka on harhautunut edellisten jäljistä ja loukannut itsensä rinteen kivikoissa ja taskulamppu jäänyt siihen. Kesäkuvista/videoista näkee millaista rakkakivikkoa maasto on, sopivilla jyrkemmillä kohdilla maustettuna. Perään lähtee epäonnen kolmikko, jotka harhautuvat ns. puron väärälle puolelle alas mennessä liian vasemmalle ja tipahtavat isoimman virran vieressä olevalta "jyrkänteeltä" (ei ole tarkkaa kuvaa, onko jyrkänne pystysuora 8m) Kolevatov ei loukkaannu niin pahasti ja koittaa saada muita raahattua kohti seetriä, josta näkyy tulen loimu. Hän käy seetrillä yksin, etsimässä kahden ekana lähteneen apua, mutta he ovat menehtyneet syyhyn x/paleltuneet. Takaisin tullessa hän pudottaa osan kuolleilta oteuista vaatteista (vaatteita löytyy myöhemmin matkan varrelta), mutta hän lopulta saa vain kaverit kasaan jonkinlaiseen lumivallin suojaan ja paleltuu itsekin koittaessa pitää porukkaa lämpimänä yhdessä kasassa. Porukka löytyy sitten keväällä sieltä, mihin hän sai muut raahattua lähelle risupetiä.

Tässä tarinassa kolmikko dyatlov, kolmogorova ja slobodin jäävät viime hetkiin teltalle, mutta en ymmärrä miksi he olisivat lopulta lähteneet vaikkapa etsimään muita niin vähissä vaatteissa. Ainut selitys on se, että he nukkuivat ja saivat nukkuessa hypotermian oireita ja lähtivät viime keinoin kohti metsää pelkkien jälkien perusteella. Jos hypotermian on edennyt tarpeeksi, ei välttämättä ole enää ns kylmä. Toinen vaihtoehto on, että ei ollut teltallakaan enää mitään kuivaa yllepantavaa, vain edellisen hiihdon hiestä kastelemat vaatteet. Jos he jäivät teltalle, niin ehkä ovat lähtenee lopulta itsekin hakemaan lisää puuta, jotta saavat kaminaan tulet. Alhaalla on muiden tilanne paljastunut ja epätoivoisesti yritetty takasin teltalle, koska siellä on sukset, joita ilman ei kannata mihinkään kauemmas tuolla erämaassa umpihangessa yrittää lähteä. Ylämäkeen uppurointi hangessa on vaan ollut liian työlästä väsyneille ja kylmettyineille ihmisille.
Vihaliemi
Susikoski
Viestit: 43
Liittynyt: Ma Helmi 08, 2021 5:40 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Vihaliemi »

Mikä tässä tapauksessa olisi nyt on vahvin todiste että joku/jotkut ulkopuoliset eivät olisi (aseella) uhaten/pakottaen laittaneet porukkaa kävelemään teltasta ulos? ja josta seurannut sitten muut käsirysyt ja muut tapahtumat vähän etäämmällä...
Jotenkin tuo nyt vaan kuulostaa selkeimmältä ja järkevimmältä vaihtoehdolta. Teltan ympäristö sotkettu, teltta viillelty rikki (oliko vielä katkenneiden kuitujen suunnista päätelty että ulkoapäin), jälkiä peitelty lumessa, tuuli peittänyt vielä osaltaan lumella teltan ympäristöä.

Joku mainitsi että alkuperäiskansat käyttävät leveämpiä suksia niin olisi hiihtojäljistä paikalle huomannut, tuo oli ihan hyvä pointti.
tsepposka
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Helmi 05, 2021 11:49 am

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja tsepposka »

Ehkä se, jos keli oli huono niin kuka muu siellä halusi liikkua? Toki sen ymmärrän jos tarkoitus hyökätä päälle, niin pimeässä tai yöllä helpointa. Mutta syystä että? En toki itsekään täysin poissulje, mutta hiukan erikoista. Ainut ketä voisi olla, niin paikalliset mutta ehkä silloin nämä kaverit olisi kadonneet lopullisesti jälkiä jättämättä.
Renault
Neuvoja-Jack
Viestit: 500
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Niitä manseja myös kuulusteltiin perusteellisesti, varmaan selvitettiin kuka missäkin ollut turman aikoihin. Mitään viitteitä mansien osallisuudesta ei siis löydetty. Khanteista en kyllä tiedä, ehkä heitä ei sitten osattu epäillä...
Missä nuo khantit oikein vaikuttivat noin maantieteellisesti ajatellen, en ole perehtynyt.

Niin ja tuosta teoriasta, että siellä on ryhdytty sooloilemaan ja päätetty joidenkin toimesta tehdä ihan omia ratkaisuja, ei käytännössä kyllä ole mahdollista kuin villeimmissä kuvitelmissa.
Tuollaisissa olosuhteissa toimimalla oman pääsi mukaan, vaarannat et vain oman turvallisuutesi vaan myös koko ryhmän turvallisuuden. Sitä Dyatlov ei olisi mitenkään sallinut.
Sinällään täysin teoreettista kysyä mitä Dyatlov olisi tehnyt siinä tapauksessa, koska porukka nyt oli yhteenhitsautunutta jo pidemmältä ajalta poislukien Zolotarev. Eli Zolo olisi saanut tehdä poistumisen teltalta ihan vain keskenään, mikä taas olisi ollut käytännössä tarkoittanut itsemurhaa.
Vihaliemi
Susikoski
Viestit: 43
Liittynyt: Ma Helmi 08, 2021 5:40 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Vihaliemi »

Mansit eivät varmaan päälle käyneet, mutta nämä Ostoyakin Khantit on eri juttu. He olivat paljon tarkempia ketä mailla liikkuu, - ja aggressiivisempia. Heillä oli luola (Ushma cave) jossa he säilyttivät heillä arvokkaita tavaroita, turkiksia ym. Luola oli Dyatlovin ryhmän reitillä, ja he kävivät siellä, tai sen lähellä 26. tai 27. tammikuuta. Luola oli Khanteille pyhä paikka, ja erityisesti naiset eivät saaneet tulla kahta kilometriä lähemmäs tätä paikkaa, tai edes katsoa sen suuntaan.
Eräs Khantimetsästäjä oli jopa tehnyt tunnustuksen eräälle ulkopuoliselle 1981:

’We had a sacred pit where we stored gold and valuable furs. Tourists found that place and they took stuff from there. We found out pretty fast and we started to watch them. At night, we approached the tent. Then our shamans made in teargas agent [a kind of datura was ignited creating smoke]. We waited for some time until the tourists started to feel bad and came running out of the tent. Eventually, we finished them all off.’
(S. Oss)
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10918
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 6:26 pm Mikä tässä tapauksessa olisi nyt on vahvin todiste että joku/jotkut ulkopuoliset eivät olisi (aseella) uhaten/pakottaen laittaneet porukkaa kävelemään teltasta ulos? ja josta seurannut sitten muut käsirysyt ja muut tapahtumat vähän etäämmällä...
Jotenkin tuo nyt vaan kuulostaa selkeimmältä ja järkevimmältä vaihtoehdolta. Teltan ympäristö sotkettu, teltta viillelty rikki (oliko vielä katkenneiden kuitujen suunnista päätelty että ulkoapäin), jälkiä peitelty lumessa, tuuli peittänyt vielä osaltaan lumella teltan ympäristöä.

Joku mainitsi että alkuperäiskansat käyttävät leveämpiä suksia niin olisi hiihtojäljistä paikalle huomannut, tuo oli ihan hyvä pointti.
Teltta oli viilletty sisältäpäin, se pääteltiin siitä, että löytyi viiltoja, jotka eivät olleet menneet läpi. Mut nää nyt on aina tämmöisiä, että mihin voi sitten loppujen lopuksi luottaa. Toki se asemies voi teltan sisältäpäinkin viillellä, kun on porukan sieltä saanut ulos.
Mitään rosvojahan nämä eivät olleet, kun eivät mitään omaisuuttakaan vieneet. Mutta jos olisivat vaikka olleet paikallisia viranomaisia tai muita kerrostalokyttääjiä, jotka luulivat saaneensa kiinni teltallisen vakoilijoita... Jollain tämän kaltaisella teorialla saa mielestäni aika hyvin kaikki yksityiskohdat selitettyä, että ainakin semmoisen tarinan pystyy luomaan.

Nuo askeleiden näkyviin jäämiset perustuu siihen, että jalka (etenkin lämmin) painaa lumen kasaan ja aavistuksen sitä lämmittää, ja sitten tuuli puhaltaa ympäriltä lumen pois ja lopulta jälki on KOHOLLA, ei siis kuoppana. Suksien jäljet eivät tuon sivuston mukaan niin näkyisi, koska ei ole niin paljon painoa, eikä lämpöä. Ja lumi on voinut olla aika kovaa ja kantavaa muutenkin.

Mutta ei tätä nyt varmaksi voi ratkaista kukaan.
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
erämaaetsivä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1335
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

KN:
Nuo askeleiden näkyviin jäämiset perustuu siihen, että jalka (etenkin lämmin) painaa lumen kasaan ja aavistuksen sitä lämmittää, ja sitten tuuli puhaltaa ympäriltä lumen pois ja lopulta jälki on KOHOLLA, ei siis kuoppana. Suksien jäljet eivät tuon sivuston mukaan niin näkyisi, koska ei ole niin paljon painoa, eikä lämpöä. Ja lumi on voinut olla aika kovaa ja kantavaa muutenkin.

Mutta ei tätä nyt varmaksi voi ratkaista kukaan.
Ei siihen kyllä lämpöä tarvita, perustuu lumen präsäämiseen/puristamiseen. Siellähän ne näkyi kengillä astutut vierivieressä sukkasillaan käyskenneltyjen kans. Samalla periaatteella myös ladut näkyy, varsinkin jos yhdeksän suksiparia vetelee samaa ränniä ja niinhän etsijät kertoivat teltan löytyneen latua seuraamalla.
Tämä kaikki edellyttää otollisia olosuhteita, otollista lumen koostumusta ja otollista paikkaa, mikä tunturi yleensä on.

Joo ei voi ratkasta ei.
Renault
Neuvoja-Jack
Viestit: 500
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 11:01 pm Mansit eivät varmaan päälle käyneet, mutta nämä Ostoyakin Khantit on eri juttu. He olivat paljon tarkempia ketä mailla liikkuu, - ja aggressiivisempia. Heillä oli luola (Ushma cave) jossa he säilyttivät heillä arvokkaita tavaroita, turkiksia ym. Luola oli Dyatlovin ryhmän reitillä, ja he kävivät siellä, tai sen lähellä 26. tai 27. tammikuuta. Luola oli Khanteille pyhä paikka, ja erityisesti naiset eivät saaneet tulla kahta kilometriä lähemmäs tätä paikkaa, tai edes katsoa sen suuntaan.
Eräs Khantimetsästäjä oli jopa tehnyt tunnustuksen eräälle ulkopuoliselle 1981:

’We had a sacred pit where we stored gold and valuable furs. Tourists found that place and they took stuff from there. We found out pretty fast and we started to watch them. At night, we approached the tent. Then our shamans made in teargas agent [a kind of datura was ignited creating smoke]. We waited for some time until the tourists started to feel bad and came running out of the tent. Eventually, we finished them all off.’
(S. Oss)
Kuulostaa kyllä siltä miltä näyttääkin. Shamaanihommilta...
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10891
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja damfin »

Usein näyttää toistuvan tuo käsitys että suksien jäljet eivät näkyisi tai eivät näkyneet, mutta kuitenkin teltan löytymisestä kerrotaan näin:
On February 25 Boris Slobtsov and his group finally discovered the trail of skis that he assumed to be that of Dyatlov. The next day on February 26th they discovered the tent on the slope of Kholat Syakhl in the Dyatlov Pass.
Lisäksi joku etsintäryhmästä kertoi että suksien jäljet löydettyään he seurasivat jälkiä ja löysivät teltan.

Eli kyllä siellä ne suksien jäljet näkyivät, toki nyt sitten voidaan teorioida sillä että mansit ja khantit käyttää leveämpiä taikasuksia joista ei jää jälkiä. :D
Shercock
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: Pe Tammi 29, 2021 2:55 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Shercock »

Renault kirjoitti: La Helmi 13, 2021 8:03 am
Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 11:01 pm Mansit eivät varmaan päälle käyneet, mutta nämä Ostoyakin Khantit on eri juttu. He olivat paljon tarkempia ketä mailla liikkuu, - ja aggressiivisempia. Heillä oli luola (Ushma cave) jossa he säilyttivät heillä arvokkaita tavaroita, turkiksia ym. Luola oli Dyatlovin ryhmän reitillä, ja he kävivät siellä, tai sen lähellä 26. tai 27. tammikuuta. Luola oli Khanteille pyhä paikka, ja erityisesti naiset eivät saaneet tulla kahta kilometriä lähemmäs tätä paikkaa, tai edes katsoa sen suuntaan.
Eräs Khantimetsästäjä oli jopa tehnyt tunnustuksen eräälle ulkopuoliselle 1981:

’We had a sacred pit where we stored gold and valuable furs. Tourists found that place and they took stuff from there. We found out pretty fast and we started to watch them. At night, we approached the tent. Then our shamans made in teargas agent [a kind of datura was ignited creating smoke]. We waited for some time until the tourists started to feel bad and came running out of the tent. Eventually, we finished them all off.’
(S. Oss)
Kuulostaa kyllä siltä miltä näyttääkin. Shamaanihommilta...
Sinällään on hyvä pitää mieli avoinna eri vaihtoehdoille, mutta tämänkin mysteerin kohdalla näitä ”tunnustuksia”, joita joku on tehnyt jollekin, on vuosien aikana löytynyt useampia. Esimerkiksi eräässä jokin aika sitten katsomassani videoklipissä jonkun setä oli kuolinvuoteellaan tehnyt tunnustuksen, että olivat olleet siellä purolla kaivelemassa laittomasti valtion kultaa, ja pahaksi onneksi paikalle sattui retkeilijäporukka, joka sitten piti hakata hengiltä.
Nämä ovat aika kyseenalaisia juttuja. Itse tunnustajaa kun ei koskaan saada kuulusteluihin, ja kaikki on välikäsien kautta tullutta kuulopuhetta.
Shercock
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: Pe Tammi 29, 2021 2:55 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Shercock »

Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 6:26 pm Mikä tässä tapauksessa olisi nyt on vahvin todiste että joku/jotkut ulkopuoliset eivät olisi (aseella) uhaten/pakottaen laittaneet porukkaa kävelemään teltasta ulos? ja josta seurannut sitten muut käsirysyt ja muut tapahtumat vähän etäämmällä...
Jotenkin tuo nyt vaan kuulostaa selkeimmältä ja järkevimmältä vaihtoehdolta. Teltan ympäristö sotkettu, teltta viillelty rikki (oliko vielä katkenneiden kuitujen suunnista päätelty että ulkoapäin), jälkiä peitelty lumessa, tuuli peittänyt vielä osaltaan lumella teltan ympäristöä.

Joku mainitsi että alkuperäiskansat käyttävät leveämpiä suksia niin olisi hiihtojäljistä paikalle huomannut, tuo oli ihan hyvä pointti.
Yleensä niin ulkopuolisten tekijöiden kuin kaikkien muidenkin tapahtumien osuutta pyritään perustelemaan todisteilla, ei niiden puuttumisella. Meillä olisi muuten helposti kasassa sata erilaista teoriaa, joita emme voi osoittaa vääriksi, mutta kaikki eivät kuitenkaan voi olla oikeitakaan.

Sinällään ymmärrän käänteisenkin ajattelun. Erilaisia teorioita on vaikka kuinka, ja olisi hyvä pystyä rajoittamaan joitakin vaihtoehtoja pois varmuudella, tai tutkimaan edes, onko se oma suosikkivaihtoehto kuinka vedenpitävä.
Renault
Neuvoja-Jack
Viestit: 500
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Shercock kirjoitti: La Helmi 13, 2021 10:23 am
Renault kirjoitti: La Helmi 13, 2021 8:03 am
Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 11:01 pm Mansit eivät varmaan päälle käyneet, mutta nämä Ostoyakin Khantit on eri juttu. He olivat paljon tarkempia ketä mailla liikkuu, - ja aggressiivisempia. Heillä oli luola (Ushma cave) jossa he säilyttivät heillä arvokkaita tavaroita, turkiksia ym. Luola oli Dyatlovin ryhmän reitillä, ja he kävivät siellä, tai sen lähellä 26. tai 27. tammikuuta. Luola oli Khanteille pyhä paikka, ja erityisesti naiset eivät saaneet tulla kahta kilometriä lähemmäs tätä paikkaa, tai edes katsoa sen suuntaan.
Eräs Khantimetsästäjä oli jopa tehnyt tunnustuksen eräälle ulkopuoliselle 1981:

’We had a sacred pit where we stored gold and valuable furs. Tourists found that place and they took stuff from there. We found out pretty fast and we started to watch them. At night, we approached the tent. Then our shamans made in teargas agent [a kind of datura was ignited creating smoke]. We waited for some time until the tourists started to feel bad and came running out of the tent. Eventually, we finished them all off.’
(S. Oss)
Kuulostaa kyllä siltä miltä näyttääkin. Shamaanihommilta...
Sinällään on hyvä pitää mieli avoinna eri vaihtoehdoille, mutta tämänkin mysteerin kohdalla näitä ”tunnustuksia”, joita joku on tehnyt jollekin, on vuosien aikana löytynyt useampia. Esimerkiksi eräässä jokin aika sitten katsomassani videoklipissä jonkun setä oli kuolinvuoteellaan tehnyt tunnustuksen, että olivat olleet siellä purolla kaivelemassa laittomasti valtion kultaa, ja pahaksi onneksi paikalle sattui retkeilijäporukka, joka sitten piti hakata hengiltä.
Nämä ovat aika kyseenalaisia juttuja. Itse tunnustajaa kun ei koskaan saada kuulusteluihin, ja kaikki on välikäsien kautta tullutta kuulopuhetta.
Useimmat näistä kaikenlaisista tarinoista on erittäin helppo osoittaa keksityiksi jos vähääkään tietää jutun yksityiskohtia. Setäkin kertoo hengiltä hakkaamisesta, vaikka retkeilijöistä ainakin viisi kuoli pelkästään hypotermian seurauksena. Kullankaivelutkin suoritetaan yleensä sulan maan aikaan, jolloin on sitä vettäkin saatavissa helpommin huuhtomoon.
erämaaetsivä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1335
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

Shercock kirjoitti: La Helmi 13, 2021 10:27 am
Vihaliemi kirjoitti: Pe Helmi 12, 2021 6:26 pm Mikä tässä tapauksessa olisi nyt on vahvin todiste että joku/jotkut ulkopuoliset eivät olisi (aseella) uhaten/pakottaen laittaneet porukkaa kävelemään teltasta ulos? ja josta seurannut sitten muut käsirysyt ja muut tapahtumat vähän etäämmällä...
Jotenkin tuo nyt vaan kuulostaa selkeimmältä ja järkevimmältä vaihtoehdolta. Teltan ympäristö sotkettu, teltta viillelty rikki (oliko vielä katkenneiden kuitujen suunnista päätelty että ulkoapäin), jälkiä peitelty lumessa, tuuli peittänyt vielä osaltaan lumella teltan ympäristöä.

Joku mainitsi että alkuperäiskansat käyttävät leveämpiä suksia niin olisi hiihtojäljistä paikalle huomannut, tuo oli ihan hyvä pointti.
Yleensä niin ulkopuolisten tekijöiden kuin kaikkien muidenkin tapahtumien osuutta pyritään perustelemaan todisteilla, ei niiden puuttumisella. Meillä olisi muuten helposti kasassa sata erilaista teoriaa, joita emme voi osoittaa vääriksi, mutta kaikki eivät kuitenkaan voi olla oikeitakaan.

Sinällään ymmärrän käänteisenkin ajattelun. Erilaisia teorioita on vaikka kuinka, ja olisi hyvä pystyä rajoittamaan joitakin vaihtoehtoja pois varmuudella, tai tutkimaan edes, onko se oma suosikkivaihtoehto kuinka vedenpitävä.
Ensinnäkin minulla ei ole yhtä suosikkia ja pidän kaikki auki, ymmärrän miksi joku ei halua suksenjälkien näkyvän, no tietenkin siksi kun oma suosikki vetää Hantteihin tai Manseihinn !
Kyllä kaikessa tutkinnassa käytetään poissulkevaa tutkintaa... Täsääkin jää auki kapeammilla suksilla retkeilijöiden ladun seuraaminen ja helikopteri.
Toki oma suosikkini menee säteilyyn. Nimittäin maamalmeissa (maanpinnalla olevat lohkareet) ei esiinny luonnossa nuin suuria säteilyarvoja, mitä asiantuntijat arvioivat neljän vaatteista löytyvän ennen huuhtelua ja jopa purosta noston jälkeenkin ylittää työntekijälle asetetut normit. Sisäelimien vähäiset arvot taas viittaavat siihen, että ovat saaneet säteilyn vaatteisiinsa kuoltuaan, tai sen jälkeen purossa.
Ihmettelen ihmettelemästä päästyä, miksi tämä ei kiinnosta ketään, varsinkin kun muiden vaatteet ovat puhtaat ?
Uskon tässä olevan avaimen, jos vaan lukko löytyy.

ps. Meidän harrastajien täytyy perustaa päätelmät olemassaolevaan tietoon, sivustoilta imuroituun ja osattava myös suodattaa sitä. Suodattaa vaikkapa itsellämme olevaan tietoon ja kokemukseen peilaamalla.
Yksi oma kokemus ja kiinnostuneena paljon lukenut tuosta lapin kullan kaivuusta ja täytyypä sanoa, etten juurikaan monesti ole törmännyt talvella kaivajiin, jos koskaan. Yhden yrityksen muistan. (Tämä viittaus tunnustaneen kullankaivajan... Shercosk ¨¨^^)
erämaaetsivä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1335
Liittynyt: Ke Huhti 21, 2010 5:55 pm

Re: Tapaus Dyatlov pass (1959)

Viesti Kirjoittaja erämaaetsivä »

Seuraavaan on vaikea löytää faktaa ja onkin ketjun sijainnin mukaan Huu-haata:
Puna-armeijan tappioista suuren siivun talvisodassa sai aikaan pakkanen. Divisioonat paleltuivat raatteen korpiin ja samaa helvettiä myöhemmin Leningradin piirityksessä, sakuja sinne hyytyi myös. Ydinteknologian kehittyessä sen käytön rajat olivat vielä hakusessa ja pahoilta onnettomuuksilta ei voitu välttyä. Kuitenkin aika oli suuren kehityksen aikaa ja muistaakseni Zolotryov (en viitsi tarkistaa muistan nimet huonosti) työskenteli kaksi vuotta ennen kuolemaansa Moskovan salaisessa ydintutkimus-laitoksessa ja virallisesti saattoi työskennellä edelleen. Koko retkue oli jollainlailla kytköksessä tutkimukseen ja siis valtion palkkalistoilla, olivat suorittamassa kykyjensä mukaista tehtävää.
Tehtävänä oli testata lämityslaitetta ,jollaisella pärjää ankarissa olosuhteissa ja on riippumaton polttopuista. Ryhmä testasi laitetta onnistuneesti metsässä, missä tarvittaessa löytyi myös polttopuita, jos koe ei onnistuisi. Ryhmän viimeinen siirtymä on ajallisesti ja matkana myös hyvin lyhyt, siirtyivät vaan 1,5km vaikkakin vastamäkeen on matka silti olematon.
Otollinen paikka oli löydetty ja päiväkirjaan oli luonnollisestri aijemmin kirjoitettu kylmä yöpymisestä, sillä eihän näitä voinut paperille laittaa, raportin aika olisi myöhemmin.
Jotain meni pieleen, kun lumi-muuri sortui teltan päälle, neljä ryhmäläistä lähti kuljettamaan lumen alta pelastettua laitetta puron varteen myöhemmin kaivettavan suojan lämmittämiseksi. Muut viisi seurasivat viiveellä, ensin epätoivoisesti haalittuaan jotain vaatetta teltan alta, mutta joutuivat kylmissään turvautumaan liikkumiseen ja pakenivat alas.
Loppu tapahtumat kuten aijemmin spekuloitu, kuka kuoli milloinkin ja kuka otti kenen kin vaatteita. Kuitenkin neljän kuolema myöhemmin johtui mini-reaktorin räjähdyksestä.
Tästä tietoisena jotkin etsijät olivat varustautuneet säteilymittareilla ja ruumiiden löydyttyä, ehkäpä väärien silmäparien poistuttua, hakivat mahdolliset metallit ja muun säteilevän parempaan talteen.
Mansit kertoivat sotilasvirkamiesten kieltäneet joidenkin kaivojen käytön kolmeksi vuodeksi ym...

Tosiaan Huu-Haa varoitus ! Mutta ei niin huhua, etteikö voisi olla palanen totta. Jotainhan mysteeristä tässä on ja salailun kyllä ymmärtää. Muistutan vielä, etten väitä mitään...

ps. Kertomuksessa ei merkitystä moniko lähti viemään laitetta ja missä järjestyksessä, Vaikkapa kaksi lähti ja muut olivat jo mennet edellä tekemään tulet... ei merkitystä myöhempiin tapahtumiin. Tästä löytyy kyllä paljon aukkoja, niistä ehkä lisää.
Vastaa Viestiin