Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4538
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Eli Suomi auttaa mm. veroparatiisivaltio Libanonia aikas paljon. Tähän väliin on pakko muistella, että mitäs me pohjoiseurooppalaiset olemmekaan saaneet Libanonilta. Libanonin suurin "lahja" on kyllä tainnut mennä naapurimaahan Ruotsiin, missä libanonilaistaustainen Ali Khanin suku vaikuttaa erittäin vahvasti Göteborgin seudun elämään. Kovan luokan rikollisuutta pyörittävän suvun piiriin kuuluu "satoja sotilaita". Noin 80 prosentilla suvun miehistä on poliisirekistereissä joko rikostuomio tai ainakin epäily rikoksesta. Nuorimmat Ali Khan -suvun rikolliset ovat 10-vuotiaita poikia.

Suomen osalta tyydyn tässä vaiheessa toteamaan, että ollaanhan mekin saatu maahanmuuttajia Libanonista :roll:
Minusta voisimme tehdä pikemminkin sellaista yhteistyötä Libanonin kanssa, että he antavat avustusrahoja vastaan Suomelle timanttejaan. Suomen avustustoimintaa voitaisiin kohdistaa mm. jätekriisin ratkaisemiseen ja koulutuksen kehittämiseen. Libanonilaiset voisivat myös ottaa rikollisensa takaisin niin Suomesta, Ruotsista kuin muistakin EU-maista. Libanonissa muutamia vuosia asuneita syyrialaispakolaisia olisi puolestaan hyvä ohjata palaamaan kotimaahansa ainakin niille seuduille, missä on jo riittävän turvallista. Muun muassa Tanska on alkanut ohjata syyrialaisia palaamaan kotimaahansa.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
Solttuetsivä
Adrian Monk
Viestit: 2523
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Vähiten avoin talous on ihan eri asia kuin veroparatiisi.
Vähiten avoin talous tarkoittaa vain sitä että pankkisalaisuus on korkea ja tietoja ei anneta.

Libanonilainen pankki on varmasti huonoin paikka pitää rahoja.
Ei ole pankeilla niitä rahoja.
Paikalliset polttaa pankkeja kun eivät saa rahojaan pankista.

Libanonin pankkijärjestelmä oli pyramidihuijaus.
Rahaa otettiin vastaan kovilla lupauksilla mutta ne rahat jaettiin omistajille osinkoina.
Homma toimi niin kauan kun tuli uusia ulkolaisia sijoittajia mutta lopulta koko järjestelmä romahti.

7.3.2020
Helpon rahan juhlat ohi "Lähi-idän Sveitsissä" – arabimaailman pankkiirivaltio Libanon päätti jättää velkansa maksamatta
https://yle.fi/uutiset/3-11243387
Even Steven kirjoitti: Pe Touko 17, 2024 4:02 pm Esim. Zelensky julisti sodan Venäjää vastaan - 21 ja sitten ihmetellään miksi joku hyökkää niin laittomasti.
Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4538
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Solttuetsivä kirjoitti: Ke Loka 06, 2021 4:50 am Vähiten avoin talous on ihan eri asia kuin veroparatiisi.
Vähiten avoin talous tarkoittaa vain sitä että pankkisalaisuus on korkea ja tietoja ei anneta.

Olet aivan oikeassa sen suhteen, että "vähiten avoin talous" on tarkkaan ottaen eri asia kuin veroparatiisi, mutta käytännössä kaikki veroparatiisit ovat vähiten avoimia talouksia. Kun puhutaan valtioista, joiden lainsäädäntö ja pankkisektori lukeutuu vähiten avoimiin, käytetään usein termiä salaileva valtio.

Veroparatiisi (myös verokeidas tai veroetuvaltio) tarkoittaa maata tai aluetta, jossa on matala tai olematon verotusaste, alhainen säätely ja usein myös tiukka pankkisalaisuus tai muita salassapitokäytäntöjä. Tietojen saaminen veroparatiiseista on usein vaikeaa tai mahdotonta, mikä mahdollistaa myös rahanpesun ja muun talousrikollisuuden. Veroparatiiseihin siirretään rahoja verotuksen välttämiseksi tai varojen kätkemistarkoituksessa.

OECD:n mukaan veroparatiisin määrittää kolme keskeistä tekijää:

1. Olemattomat tai vain nimelliset verot. Lisäksi alueet tarjoavat mahdollisuuden välttää veroja myös sellaisille henkilöille, jotka eivät asu alueella.
2. Puutteellinen tietojen vaihto. Alueiden lait ja hallintokäytännöt tavallisesti salaavat liiketoiminnan tai ihmisten tiedot muilta veroviranomaisilta.
3. Avoimuuden puute. OECD:n mukaan lakeja pitäisi soveltaa avoimesti ja johdonmukaisesti. Jos yksi alue salaa tietoja, eivät muiden alueiden veroviranomaiset voi soveltaa lakejaan tehokkaasti tai reilusti.

Tyypillistä veroparatiiseille on myös se, että niiden tarjoamat edut on rajattu pääosin ulkomaisille sijoittajille. Eräiden arvioiden mukaan maailmassa on yhteensä noin 70–80 veroparatiisia.

Lue lisää täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Veroparatiisi
Solttuetsivä kirjoitti: Ke Loka 06, 2021 4:50 am Libanonin pankkijärjestelmä oli pyramidihuijaus.
Rahaa otettiin vastaan kovilla lupauksilla mutta ne rahat jaettiin omistajille osinkoina.
Homma toimi niin kauan kun tuli uusia ulkolaisia sijoittajia mutta lopulta koko järjestelmä romahti.

Olen kanssasi samaa mieltä tästäkin: Libanonin pankkijärjestelmä on todellakin viimeisinä vuosina ollut pyramidihuijaus. Aiemmin Libanonin pankkisektori hoiteli vuosikymmenten ajan arabivaltioiden öljyrahoja ja muutakin arabien rahaliikennettä tarjoten Sveitsin tasoisia pankkisalaisuuksia. Pankkisektori tuotti Libanonille niin paljon tuloja, että se oli valtiontalouden peruspilari. Ilmeisesti libanonilaiset luottivat tähän ikuisen rahantulon lähteeseen kuin vuoreen, koska he eivät ajoissa ryhtyneet monipuolistamaan ja tervehdyttämään talouttaan. Valitettavasti runsaana pulpunnut arabiraha aiheutti Libanonissa myös sakean korruption, jonka vuoksi maa on nyt rähmällään täysin halvaantuneena. Suhteellisen korkeaan elintasoon ja hauskanpitoon tottunut libanonilaisten keskiluokka ihmettelee, mihin koko omaisuus yhtäkkiä katosi ja milloin Suuri Pelastaja tulee, kytkee bilemusan ja -valot uudestaan päälle, täyttää pöydät drinksuilla & vesipiipuilla sekä kertoo vaikeuksien olevan ohi. Libanonin romahduksen syyt juontavat tietysti juurensa arabimaihin, joiden talouskasvu pysähtyi tai ainakin hidastui arabikevään myötä. Öljyn hinnan lasku taisi olla suurin yksittäinen taustasyy, mutta muitakin ongelmia oli, kun erilaiset kansannousut, mielenosoitukset, sekasorto ja vallankaappaukset levisivät arabimaissa.

Muun rahoitusalan rötöstelyn lisäksi Libanon on kyllä myös tunnettu veroparatiisi. Pari päivää sitten ulkomaisissa lehdissä kerrottiin, että nimenomaan näiden ketjun aiheena olevien Pandoran papereiden kautta paljastui, että Libanonin poliitikot omistavat eniten offshore-yrityksiä maailmassa. Termiä offshore-yritys käytetään veroparatiisiyhtiön synonyymina. Sitä en osaa sanoa, miten hyvin tämä mediapaljastus kuvaa todellisuutta. Pandoran paperit on kuitenkin vain yksi vuoto ja sen jälkeen tulee taatusti taas joku uusi vuoto jossain vaiheessa jne.

Sinänsä on kyllä kiinnostavaa, että Arabiliiton perustajajäsenmaihin lukeutuva Libanon nousee poliitikkojensa kautta tällaiselle tasolle veroparatiisiyhtiöiden omistajina. Etteivät libanonilaiset vaan toimisi sheikkien bulvaaneina?

Lebanon politicians own most offshore companies in the world, Pandora Papers find

Lähde: https://www.middleeastmonitor.com/20211 ... pers-find/
Offshore-yritys on veroparatiisiyhtiöihin liitetty käsite.

Verohallinnon mukaan offshore-yrityskäsitteessä "Veroparatiisiyhtiön keskeinen tunnusmerkki ja edullisen verokohtelun edellytys on yleensä se, että yhtiön (liike)toiminta tapahtuu muualla kuin rekisteröintivaltiossa. Nimi offshore-yhtiö juontaa siis juurensa tästä, eli toiminta tapahtuu muualla kuin rekisteröintivaltiossa.

Mikäli yhtiö harjoittaa toimintaa rekisteröintivaltiossa (onshore), kuuluu se tämän valtion sääntelyn piiriin eikä saa mitään erityiskohtelua verotuksen tai muun lainsäädännön suhteen."

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Offshore-yritys

Libanon on toiminut arabimaiden öljyrahojen pankkiirimaana, vaikka sillä itsellään ei ole tunnettuja öljyvaroja. Paljon toiveita ja odotuksia on kuitenkin ladattu sellaiselle ajatukselle, että Libanonin meri- tai maa-alueilta löytyisi joko öljyä tai kaasua. Mieluiten tietysti molempia :mrgreen: Minusta Libanonin kannattaisi satsata kuitenkin myös muiden toimialojen kehittämiseen. Kolme tärkeintä vientituotetta ovat hedelmät, kasvikset ja tekstiilit, joita viedään erityisesti arabimaihin ja Turkkiin. Huolimatta maatalousalan tärkeydestä Libanonin taloudelle, maassa ei ole huolehdittu jätehuollosta eikä ympäristönsuojelusta. Maaperän ja pohjavesien saastuminen onkin yksi jo tällä hetkellä Libanonin maataloutta rajoittava asia. Romahtaneeksi valtioksi kutsutussa Libanonissa siis riittää paljon tekemistä ennen kuin asiat saadaan oikealle tolalle.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
Solttuetsivä
Adrian Monk
Viestit: 2523
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Ei kuulosta veroparatiisilta.
Libanon, sähköt pokki koko maassa.

Eikä saada sähkölä ainakaan viikonloppuna.
Viranomaisten mukaan sähkökatko jatkuu ainakin useita vuorokausia.

Ne saa sähköä joilla on oma generaattori, jonkin aikaa kun dieseliä/kerosiinia riittää.
Polttoainetta ei oikein ole saatavilla.

Iran tuo tankkereilla Libanonin jonkin verran.
Mutta Iranin polttoaineet menee Hezbollahille, ja Hezbollah päättää kuka saa polttoainetta järjestöltä.

https://yle.fi/uutiset/3-12136992
Libanonissa suljettiin kaksi voimalaitosta polttoainepulan takia – koko maa jäi ilman sähköä
Even Steven kirjoitti: Pe Touko 17, 2024 4:02 pm Esim. Zelensky julisti sodan Venäjää vastaan - 21 ja sitten ihmetellään miksi joku hyökkää niin laittomasti.
Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4538
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Solttuetsivä kirjoitti: La Loka 09, 2021 6:35 pm Ei kuulosta veroparatiisilta.
Libanon, sähköt pokki koko maassa.
Tarkoitatko ettei Libanon voisi olla veroparatiisi, koska siellä on kohtuuttoman pitkä sähkökatko ja polttoaineesta pulaa?
Perusteluita odotellessa...
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

H.Moilanen kirjoitti: La Loka 09, 2021 8:27 pm
Solttuetsivä kirjoitti: La Loka 09, 2021 6:35 pm Ei kuulosta veroparatiisilta.
Libanon, sähköt pokki koko maassa.
Tarkoitatko ettei Libanon voisi olla veroparatiisi, koska siellä on kohtuuttoman pitkä sähkökatko ja polttoaineesta pulaa?
Perusteluita odotellessa...
No jos olisit hakemassa sopivaa veroparatiisia, niin miten korkealla mahtaisi joku Libanon olla vaihtoehdoissa?
Itseäni ainakin houkuttaisi sellainen paikka jossa edes infra olisi siinä kunnossa että voisin asioida 24/7 nopeasti ja sujuvasti. Lisäpisteitä saa myös siitä että voin nukkua yöni hyvillä mielin että ilman että tarvitsee huolehtia siitä että varani oikeasti pysyvät tallessa.
Avatar
Tarkastaja Levisi
Angus MacGyver
Viestit: 6927
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Maskikohussa 2020 keväällä ryvettynyt Onni Sarmaste 'ei muista' että hänellä on yhtiöitä veroparatiiseissa.
Kuulemma ihan huumorilla yhden yhtiöistä perustanut :)

https://yle.fi/uutiset/3-12134995

Pandoran paperit paljastaa maskikauppias Onni Sarmasteen veroparatiisiyhtiöt – Suomessa nollatulot, rahasiirtoja Brittiläisille Neitsytsaarille ja käteisnostoja luottokortilla

Liikemies Onni Sarmaste sanoo, ettei muista mitään kahdesta veroparatiisiyhtiöstään. Häntä epäillään tällä hetkellä törkeästä petoksesta liittyen Huoltovarmuuskeskuksen maskihankintoihin koronakriisin alussa.


10.10.2021 17:33

Asiakirjoista selviää, että Kyproksen yhtiöstä rahaa on siirretty myös Sarmasteen neitsytsaarelaiselle yhtiölle Maxivantagelle.

– En minä muista tuollaisia firmoja, vastaa liikemies Onni Sarmaste, kun Ylen MOT-toimitus soittaa hänelle kysyäkseen yhtiöiden toiminnasta.

Jatkamme kysymällä, miksi yhtiöt on perustettu. Sarmaste alkaa kuitenkin kertoa kolmannesta veroparatiisiyhtiöstä.

– Minulla on ollut ihan huumorilla sellainenkin firma Karibialla kuin Wolf of Wall Street Ltd. Nimi oli vapaana, ja minusta se oli hyvä leffa, Sarmaste sanoo.
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.
Ghost hunting
Angus MacGyver
Viestit: 6593
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Se on näemmä bisnesmiehillä sama vika kuin murhamiehillä hönö stooreja, "hitto kun nyt just ei tuu mielleen" vartti dementiaa mutta ääniä kyllä kuulin.
Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4538
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

ReissuLasse kirjoitti: Su Loka 10, 2021 12:26 pm
H.Moilanen kirjoitti: La Loka 09, 2021 8:27 pm
Solttuetsivä kirjoitti: La Loka 09, 2021 6:35 pm Ei kuulosta veroparatiisilta.
Libanon, sähköt pokki koko maassa.
Tarkoitatko ettei Libanon voisi olla veroparatiisi, koska siellä on kohtuuttoman pitkä sähkökatko ja polttoaineesta pulaa?
Perusteluita odotellessa...
No jos olisit hakemassa sopivaa veroparatiisia, niin miten korkealla mahtaisi joku Libanon olla vaihtoehdoissa?
Itseäni ainakin houkuttaisi sellainen paikka jossa edes infra olisi siinä kunnossa että voisin asioida 24/7 nopeasti ja sujuvasti. Lisäpisteitä saa myös siitä että voin nukkua yöni hyvillä mielin että ilman että tarvitsee huolehtia siitä että varani oikeasti pysyvät tallessa.
Ahaa, kiitos näistä näkökulmista. Kirjoittelinkin jo aiemmin johonkin viestiin, että toivottavasti Libanonin rikkaimmat ihmiset, joista monet ovat Libanonin johtavia poliitikkoja (hehe), tajusivat siirtää viimeisimmätkin varansa pois Libanonista ENNEN talousromahdusta. Kun Libanonin punnan arvo on romahtanut noin 80% parin vuoden aikana, niin sekin kertoo, että ei siitä nyt niin kauaan ole kun asiat olivat vielä toisin. Tosin minä kuulun niihin, joiden mielestä Libanon on ollut jo vuosikymmenten ajan kupla. Siis kuplavaltio. Teennäisesti epärehelliseen touhuun perustuvan pankkisektorin avulla paisutettu kupla-yhteiskunta, josta on nyt sitten useiden valtiollisten kriisien (mm. jätekriisi), rajun korruption, poliittisen halvaannuksen, talousromahduksen, satamaräjähdyksen ja covid19-pandemian vuoksi pihissyt viimeisetkin ilmat pihalle. Tällä hetkellä Libanon ei oikein ole enää mitään muuta kuin romahtanut valtio. Aikoinaan Libanonia kutsuttiin Lähi-idän mallivaltioksi, mutta minun mielestäni sekin oli pelkkää kuplapuhetta.

Yllä kirjoittamastani huolimatta Libanonin veroparatiisitoiminta pyöri tosi hyvin - niin kauan kuin pyöri. Ja kun kirjoitit, että mitä sinä haluaisit valtiolta, jolta haluaisit hankkia veroparatiisipalveluita, niin äläpä ajattele itseäsi. Vai oletko arabi? Libanonin pankkisektorin asiakkaat olivat nimittäin ennen kaikkea arabeita. Arabit ovat tottuneet aivan erilaiseen elämänmenoon kuin sinunkaltaiset länsimaalaiset. Ei heitä välttämättä kiinnosta mikään 24/7 tai sujuvuus. He huitovat käsillään, huutavat, polttavat vesipiippua, lähettävät palvelijoitaan lentokoneella hoitelemaan asioitaan, ottavat tarvittaessa keskustelun tueksi kalashnikovit yms.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
velipuolikuu
Poliisikoira Rex
Viestit: 254
Liittynyt: Su Heinä 12, 2020 8:53 pm

Re: Pandoran paperit - Valtava tietovuoto eliittien veroparatiisikytköksistä

Viesti Kirjoittaja velipuolikuu »

Tällaisia ovat Pandoran papereiden suomalaiset

Pandoran paperit raottavat salamyhkäisyyden verhoa veroparatiisien ympärillä. Vuoto sisältää liki 12 miljoonaa asiakirjaa. Mukana on maailman isokenkäisiä, rikollisia ja tähtiä, mutta myös tavallisempia ihmisiä kuten yrittäjiä.

Millaisia ovat Pandoran papereiden suomalaiset? Kokosimme tähän juttuun heidän taustatietonsa: iän, sukupuolen, asuinpaikan sekä ulosotto- ja rikostaustan.

Pandoran paperin vuodosta löytyy yhteensä 210 suomalaisen nimet.
Heistä 186 on miehiä ja 24 naisia.
Asuinpaikka on tiedossa 178 henkilön osalta.
Suurin osa heistä asuu Uudellamaalla, kaikkiaan uusmaalaisia on 90.
Pirkanmaalta löytyy 6 henkilöä ja Varsinais-Suomesta 7 henkilöä.
Missään muussa maakunnassa ei ole yli neljää ihmistä. Kaikkiaan muualla Suomessa asuu 25 henkilöä.
Ulkomailla asuvia Suomalaisia on 50.
Ulosotossa merkintöjä on 49 henkilöllä.
Yli 50 000 euron ulosottovelat on 22:lla vuodosta löytyvällä suomalaisella. Tämän ryhmän ulosottovelkojen määrä on yhteensä n.20 miljoonaa euroa.
Ehdolliseen tai ehdottomaan vankeuteen tuomittuja aineistossa on vähintään 19. Ainakin kaksi henkilöä on parhaillaan rikossyytteessä ja yksi rikoksesta epäilty. Mukana oli murha, veropetoksia, kavalluksia, törkeä huumausainerikos, pahoinpitely, sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Nuorin on 22-vuotias, vanhin 91.
Eniten vuodossa on mukana viisikymppisiä henkilöitä. Heitä on 51 kappaletta.
Eniten veroparatiisiyhtiöitä on Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Siellä oli 63 yhtiöllä paperit.
Lähes yhtä paljon yhtiöitä on Seychelleillä. Siellä oli 58 yhtiötä.

https://yle.fi/uutiset/3-12124898?origin=rss
Vastaa Viestiin