Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Murheli
Axel Foley
Viestit: 2010
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2016 12:34 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Murheli »

Toto Riina kirjoitti: To Helmi 03, 2022 9:55 am
Murheli kirjoitti: To Helmi 03, 2022 1:37 am Millaiset virtaukset tuossa kohtaa mahtaa olla? Salmissa usein vesi virtaa johonkin suuntaan siis
On siinä sen verran virtausta että kylmänäkin talvena sillan alus on sulana.
Lähinnä siksi sitä mietin, että ruumis siitä varmaan ajelehtii johonkin, jos sinne pudotetaan. Eli taitaisi aika turhaa olla siitä etsiä
Voi voi, kun päättyi elämän koi
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5313
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Vaikka nyt tiedettäisiin kuvitteellisesti noin paikka, jossakin vedessä missä Raisa olis mitä hänestä on enää jäljellä?

Ei Suannon veljeksillä oo laitteita, millä löytyisi luita. Luutkin ovat varmaan irronneet toisistaan, koko ranka tuskin on koossa.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
teho77
Remington Steele
Viestit: 228
Liittynyt: Ti Elo 16, 2011 6:27 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja teho77 »

Heikoilla jäillä ollaan ja mielummin seuraisi kuumempia jälkiä, mutta onko niitä....?

Tutkinnanjohtaja puhuu naisparilinjan vanhemmasta naisesta kuin poliitikko:

"kyllä meillä epäilty henkilö on mutta emme ole vielä saaneet tarkemmin yksilöityä tätä, tai näyttöä hänen syyllisyydestään"

Hmm... Syyllisyydestä mihin? Syyllistyi mahdollisesti Raisan kanssa kävelyyn. No, saivartelu sikseen ja takaisin sillalle. Jos sieltä on pudotettu, niin ensin se kai painuisi pohjaan. Ja voidaan olettaa, että on tarttunut kiinni johonkin, kun ei ole ikinä löytynyt ja ajalehtinut rantaan löydettäväksi.
kid

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja kid »

Toto Riina kirjoitti: Ma Tammi 31, 2022 10:59 am Raatihuoneen nurkkaa kuvannut valvontakamera on ollut tuona iltana päällä, sillä poliisi on julkaissut pysäytyskuvan kyseisen kameran tallenteesta kyseiseltä illalta:

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000007422750.html
Joo, totta turiset. Kiitos korjauksesta. Eli siis, poliisihan on sanonut että Raisaa ei noista nauhoista voi tunnistaa mm. huonon laadun takia (mikä ei yllätä - elettiin ysärin valvontakamera-aikaa, eikä mitään 8k CCTV-aikaa). Eli tämä EI tarkoita, etteikö Raisa ole tallenteilla. Se tarkoittaa, ettei poliisi ole varmuudella pystynyt Raisaa noista tallenteista tunnistamaan. Ymmärrän oikein hyvin, ettei jotain täysin suttuisia nauhoja, joissa jokainen blondi näyttää samalta, kannalta lähteä sen enempää penkomaan.

Liitän tähän vielä tuon Aamulehden artikkelin, jossa selvitetään noita epäselvyyksiä vuosien varrelta.
*******

Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta 20 vuotta sitten – Tämä juttu kertoo kaiken olennaisen tapauksesta ja korjaa vuosia eläneitä virhetietoja
Aamulehti kokosi yhteen kaiken, mikä Räisäsen liikkeistä tiedetään katoamisyönä. Ajan kuluminen on myrkkyä henkirikostutkinnalle. 20 vuodessa on kuitenkin saattanut tapahtua myös asioita, jotka tarjoavat poliisille ratkaisun avaimet.

(Kuva Raatihuoneen eteläkulmalta)
Tältä Hämeenkadulla näytti Raisa Räisäsen katoamisiltana.


Tuomas Rimpiläinen
15.10.2019 9:56 | Päivitetty 20.10.2019 19:44
Aamulehti

Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta lauantai-iltana 16. lokakuuta 1999. Katoamisesta tulee keskiviikkona kuluneeksi 20 vuotta. Räisäsen liikkeet katoamisillalta tiedetään varsin hyvin noin kello 23.00 saakka.

Siitä eteen päin tiedot alkavat hämärtyä. Räisäsen kohtalosta on olemassa useita erilaisia mahdollisuuksia. Tässä jutussa Aamulehti kertoo kaiken oleellisena pidetyn tiedon ja analysoi syitä siihen, miksi juttu on yhä ratkaisematta.

Varmaa (21.00–23.00)

Räisänen poistui kotoaan Laalahdenkadulta lauantai-iltana. Hän lähti viettämään iltaa samanikäisen naispuolisen ystävänsä luokse Ruotulaan. Kello 21:n jälkeen tytöt lähtivät bussilla keskustaan ja menivät ravintola Casablancaan, joka sijaitsi Hämeenkatu 18:ssa. Nykyään saman osoitteen kellarikiinteistössä sijaitsee ravintola Bricks. Casablanca puolestaan sijaitsi ylemmässä kerroksessa.

Tytöt saapuivat Casablancaan noin kello 21.30.

16-vuotias Räisänen oli lainannut täysi-ikäiseltä ystävältään henkilöllisyyspaperit. Hän pyrki ilmeisesti tehostamaan väärää henkilöllisyyttään pukeutumalla ”aikuismaisesti”. Paperit ovat kadonneet Räisäsen mukana, ja poliisi on etsintäkuuluttanut ne.

(Kuva Raisan vaatteista katomamisiltana)
Poliisin mukaan Räisänen oli pukeutunut tällaisiin vaatteisiin katoamisyönään.


Iltalomalla ollut asevelvollinen tanssi Räisäsen kanssa Casablancassa, mutta miehen oli pian lähdettävä takaisin kasarmille. Poliisi on kuulustellut hänet todistajana ja pitää varmana, että mies tanssi juuri Räisäsen kanssa.

Räisänen oli juonut alkoholia ja oli päihtynyt. Hänen seurassaan olleiden mukaan hän ei kuitenkaan ollut tolkuttomassa humalassa.

UUSI TIETO
Räisänen soitti kahdelle eri miehelle
Räisänen soitti Tampereelta myös toiselle miehelle, joka puolestaan oli Kangasalla korjaamassa autoaan. Tämä mies ei vastannut puhelimeen mutta soitti takaisin myöhemmin. Tuolloin Räisänen ei enää vastannut. Julkisuudessa on aiemmin puhuttu molemmista miehistä poikaystävinä, mutta varmuutta suhteiden laadusta ei ole.


Tytöt poistuivat Casablancasta kymmenen aikaan. Räisänen soitti viimeisen perille menneen puhelunsa kello 22.18 poikaystävälleen. Poikaystävä oli Pirkkalassa kotibileissä. Puhelussa Räisänen kertoi, että hän yrittäisi saada kyydin Pirkkalaan.

Hieman ennen kello 23:a Räisäsen ystävä nousi poikakaverinsa kuljettamaan Peugeot 205 -merkkiseen autoon Sokoksen edessä Hämeenkadulla. Autossa oli ystävän lisäksi kuljettaja sekä kolme muuta nuorta. Yhteensä autossa oli siis viisi henkilöä. Aiemmin poliisi on kertonut, että autossa olisi ollut neljä henkilöä.

Tilanteessa kuljettaja päätti, että Raisa ei voi tulla kyytiin, koska auto oli täynnä.

UUSI TIETO
Autossa oli viisi ihmistä
Aiemmin poliisi on kertonut julkisuuteen, että autossa oli neljä henkeä, mutta Räisänen ei silti kuskin mukaan mahtunut mukaan. Ylelle tutkinnanjohtaja kertoi kuitenkin, että autossa oli viisi henkeä. Aamulehden pyynnöstä tutkinnanjohtaja tarkisti asian kuulustelupöytäkirjoista ja vahvisti, että autossa todella oli viisi henkeä, kun se lähti Sokoksen edestä.


Räisänen keskusteli hetken ystävänsä kanssa kadulla. Ystävä antoi Räisäselle 20 markkaa ja varmisti, että tämän bleiserin taskussa oli kännykkä, jonka akussa oli virtaa. Kaverukset sopivat, että he soittelevat myöhemmin illalla.

Räisänen siirtyi Hämeenkadun ylitse takaisin Casablancan puolelle, ja autoseurue lähti ajamaan Huittisten seurahuoneelle.

Lämpötila oli +4 astetta. Tuulta ei ollut nimeksikään, ja sää oli poutainen.

Todennäköistä (23.00–24.00)

Ruusuja kaupitteleva opiskelija näki kello 23.00–24.00 välisenä aikana Räisäsen näköisen tytön Hämeenkadulla KappAhlin edessä. Ruusukauppiaan mukaan tyttö keskusteli 2–4 nuoren kanssa. Poliisi ei ole tavoittanut silminnäkijän tarkoittamia nuoria. Ruusunmyyjä näki myöhemmin saman tytön kävelevän Kuninkaankatua pohjoiseen.


Kuvassa näkyvät henkilöt havaitsivat kuvanottohetkellä edessään Kauppakadun ja Kuninkaankadun risteyksessä nuoren naisen, joka sopii Räisäsen tuntomerkkeihin.

Kello 23.53 tamperelaispariskunta oli palaamassa ravintola Kaksista kasvoista Kauppakadulta, kun he kiinnittivät huomiota nuoreen naiseen tai tyttöön. Kevyesti pukeutunut tyttö käveli nopein askelin Kuninkaankatua pohjoiseen Kauppakadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella.

Poliisilla ei ole hallussaan valvontakameran kuvaa, jolla näkyisi Räisänen. Aiemmin poliisi piti mahdollisena, että tällaista kuvaa on olemassa. Nyt tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoo, että Räisänen ei näy millään tallenteella.

Toinen todistaja on kertonut, että hän tanssi katoamisiltana Tampereen seurahuoneella puolen yön aikaan Räisäsen näköisen tytön kanssa. Miehen mukaan tyttö oli ravintolan asiakaskuntaan verraten hyvin nuori ja hänen kätensä olivat ”aivan jäässä”.

Mies haki tyttöä tanssimaan ja tanssi hänen kanssaan kaksi tanssia. Myöhemmin mies etsi tyttöä ravintolasta, mutta ei enää löytänyt tätä.

Julkisuudessa esiintyi vuoteen 2009 saakka väärää tietoa siitä, mille Seurahuoneelle Räisäsen ystävä seurueineen lähti Sokoksen edestä katoamisiltana. Räisäsellä saattoi olla tilanteesta väärä käsitys.

Poliisin mukaan Räisäsen ystävä ei muista, että hän olisi puhunut Räisäsen kanssa mitään millekään Seurahuoneelle menemisestä. Poliisi pitää kuitenkin mahdollisena, että tällainen keskustelu on käyty.

(Kuva Casablancasta, nykyinen Bricks)
Näillä paikoilla Raisa Räisänen nähtiin viimeisen kerran varmasti 17 vuotta sitten


On mahdollista, että Räisänen sai syystä tai toisesta väärän käsityksen seurueen määränpäästä ja luuli yhyttävänsä ystävänsä Tampereen seurahuoneelta. Se sijaitsi Hämeenpuisto 17:ssä noin 600 metrin päässä Sokoksesta.

Varmaa (0.00–1.00)

Räisäsen ystävä kävi autoseurueen kanssa Huittisten seurahuoneella, mutta he eivät viipyneet siellä kauan. Seurue palasi Tampereelle aamuyön puolella.

Ystävä soitti matkalta Räisäselle puolen yön jälkeen ja antoi puhelimen soida pitkään. Räisänen ei vastannut. Noin viiden minuutin kuluttua ystävä soitti Räisäselle uudelleen ja antoi puhelimen hälyttää hetken. Sitten hän lopetti puhelun ja ajatteli, että Räisänen soittaa varmasti takaisin, kun näkee numeron. Ystävä päätteli, että Räisänen on mennyt yöbussilla kotiin.

Vuosia julkisuudessa liikkui tieto, että Räisäsen puhelin olisi ”vaiennut” jo ennen yhtätoista illalla. Aamulehti uutisoi vuonna 2016, että puhelin hälytti vielä aamuyön puolella.

Aamulla Räisäsen äiti soitti tyttärensä puhelimeen. Puhelin ei enää hälyttänyt, vaan puhelu meni suoraan vastaajaan.

(Kuva Nokia 2110i-kännykästä)
Räisäsen kännykkä oli tällainen tai musta Nokia 2110i.


Tutkinnan alkuvaiheessa kerrottiin virheellisesti, että Räisäsen puhelin olisi ollut toisenlainen. Myöhemmin selvisi, että hän oli hieman ennen katoamistaan hankkinut 2110i:n. Kännykkää ei ole löydetty, ja poliisi on etsintäkuuluttanut sen.

Mahdollista (23.00–0.30)

Kello 23.00 alkaen Räisäsen liikkeistä on useita eri mahdollisuuksia. Poliisi on tutkinut esimerkiksi lukuisia erilaisia autovihjeitä.

Aamulehti uutisoi 14. lokakuuta 2019 aikaisemmin julkistamattoman vihjeen, jonka mukaan Räisänen olisi saattanut nousta Sokoksen edessä 1970–1980-luvun amerikkalaiseen autoon, joka tallentui Leonia-pankin automaatin valvontakameraan Tempon talossa.

Poliisi pyytää apua tämän auton merkin ja mallin tunnistamisessa. Mikäli kyseessä on sama auto, se on ajanut edestakaisin Hämeenkatua noin kello 22.02 ja 23.11.

Vuonna 2006 poliisi tiedotti, että se tutkii havaintoa, jonka mukaan Raisa Räisänen olisi noussut katoamisiltanaan tumman museoauton kyytiin Hämeenkadulla. Auton omistajaa etsittiin kuumeisesti, ja apuna auton tunnistamisessa oli autoharrastajia. Auton omistajaa ei ole tavoitettu.

Poliisin mukaan vihjettä ei ole suljettu pois, mutta kaikki voitava sen selvittämiseksi on tehty. 14. lokakuuta 2019 julkistettu vihje koskee samaa havaintoa, mutta kyseessä on eri auto.

Tällä hetkellä poliisi keskittyy linjaan, jonka mukaan Räisänen saattoi ajaa ulkomaalaistaustaisen miehen mukana Multisiltaan.

Nykyään eläkkeellä oleva tamperelainen taksikuski kertoi kesällä 2015 poliisille, että hän otti katoamisyönä kyytiin Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan nuoren naisen Hämeenkadulla noin kello 23.00–24.00.

Kuljettaja on ajoittanut muistikuvansa sen perusteella, että tuolloin ei vielä ollut pitkiä taksijonoja, jotka muodostuvat baarien sulkeutumisaikaan. Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro tarkkaa paikkaa, mutta kyyti alkoi taksitolpalta Hämeenkadulta.

Kuljettajan mukaan kyyti jäi hänen mieleensä, sillä sen alku oli poikkeuksellinen. Nuori nainen istui taksin etupenkille. Hänen seurassaan oli eteläeurooppalaisen tai turkkilaisen näköinen mies, mutta mies ei heti istunut taksiin.

(Kuva poliisista naaraamassa Ratinansuvantoa)
Poliisi etsi Räisästä Ratinansuvannosta 19.11.1999. Katoamisesta oli tuolloin kulunut runsas kuukausi.


Taksin taakse ajoi auto, joka oli mahdollisesti japanilainen. Ulkomaalaismies meni auton oikeanpuoleiselle etuikkunalle ja jutteli sisällä olevan kanssa. Samaan aikaan taksissa nuori nainen sanoi kuljettajalle jotakin sen tapaista kuin ”mitenköhän minulle käy”. Kuljettaja tarjoutui viemään naisen kotiin, mutta tämä ei halunnut.

Ulkomaalaismies tuli takaisin ja istui taksin takapenkille. Tämän jälkeen taksissa ei enää keskusteltu.

Vihjeeseen liittyen poliisi on kiinnostunut Hämeenkatu 16:ssa sijainneen kebabpaikan työntekijöistä. Aamulehti selvitti vuonna 2016 yritysrekisterin historiatietojen avulla kyseisen ravintolan yrittäjän. Hän ei väestörekisteritietojen perusteella ole koskaan asunut Multisillassa.

Joidenkin tutkinnassa kuultujen henkilöiden mukaan jotkut kebabpaikan työntekijöistä kuitenkin nousivat öisin Multisiltaan menevään bussiin.

Poliisi pohti Multisillan alueen maastonmuotojen ja kriminaalipsykologisten tutkimustulosten perusteella, mille alueelle tekijä todennäköisesti kätkisi ruumiin, jos hän olisi tehnyt henkirikoksen Multisillassa. Poliisi myös sai alueen asukkailta vihjeitä kaivamisen jäljistä metsiköissä. Vihjeet on tarkistettu, mutta mitään ei ole löytynyt.

Valtavasta työmäärästä huolimatta Raisa Räisäsen katoamisesta ei vieläkään tiedetä juuri mitään varmaa. Varmuutta ei ole edes siitä, onko hän kadonnut rikoksen uhrina.

Miksi juttu ei ole selvinnyt?


(Kuvia vanhoista lehtileikkeistä)
Ensimmäinen juttu Räisäsen katoamisesta (oik.) julkaistiin 20.10.1999. Jo samassa kuussa poliisi alkoi epäillä henkirikosta.


Yleisesti voidaan sanoa, että kaikkein vaikeimmin selvitettäviä henkirikoksia ovat sellaiset, joissa uhrin ruumista ei ole löydetty. Lisäksi rikostutkinnan lentävän lauseen mukaan ”menetetty aika on kadotettu totuus”.

Jutun tutkinta oli vuoteen 2005 saakka Tampereen poliisin vastuulla. Jutun nykyinen tutkinnanjohtaja, Krp:n rikoskomisario Paavo Tuominen toimi tuolloin tutkinnanjohtajana Tampereen poliisissa, mutta hän ei juuri osallistunut Räisäsen tapauksen tutkintaan ennen kuin juttu siirtyi Krp:lle vuonna 2005. Tuolloin Tuominen oli Krp:ssä ja otti jutun tutkinnanjohtajuuden.

Tutkinnan alussa poliisi oli päätynyt ratkaisuun, että vain yhtä Sokoksen eteen pysähtyneen auton kyydissä olleista nuorista kuultiin virallisesti todistajana. Tutkinnan kannalta varmempaa olisi ollut, että jokaisen kertomus olisi erikseen kirjattu heti pöytäkirjaan. Näin todistajien muistikuvat olisi saatu talteen tuoreeltaan ja niitä olisi voinut verrata toisiinsa. Krp kuulusteli loput autossa olleet todistajina vuonna 2005.

Julkisuudessa eli vuosia väärä käsitys, että autoseurue olisi lähtenyt Tampereen seurahuoneelle. Todellisuudessa seurue lähti Huittisten seurahuoneelle. Poliisi pitää mahdollisena, että myös Räisäselle jäi asiasta väärä käsitys.

Vuosien varrella poliisin kertomat tiedot esimerkiksi autoseurueessa olleiden lukumäärästä ovat muuttuneet. Aiemmin poliisi on kertonut, että autossa oli neljä henkeä. Nyt tutkinnanjohtaja Tuominen korjaa, että Peugeot 202-merkkisessä autossa oli viisi henkeä.

Myös tiedot Räisäsen hiustyylistä ja kännykän mallista ovat muuttuneet vuosien varrella.

Ajan kulumisesta voi olla myös hyötyä


Toisaalta pitkään selvittämättä pysyneessä jutussa aika saattaa myös hyödyttää tutkintaa.

Kahdessa vuosikymmenessä ihmisten elämäntilanteet muuttuvat: Esimerkiksi avioero voi johtaa siihen, että todistajana kuultu puoliso ei enää olekaan halukas vahvistamaan ex-puolisonsa alibia. Ihmisten ajattelutapa ja arvomaailma saattavat myös muuttua, jolloin jokin asia saattaa alkaa vuosien kuluttua tuntua kertomisen arvoiselta.

Tällä hetkellä merkittävin tutkintalinja liittyy taksikuskiin, jonka mukaan hän kyyditti katoamisyönä Räisästä muistuttavan tytön Tampereen Multisiltaan.

Taksikuski päätyi kertomaan tietonsa poliisille vasta vuonna 2015.

Usein uusien tietojen saaminen vaatii kuitenkin sitä, että poliisi puhuttaa uudelleen jo kertaalleen kuultuja todistajia.
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5313
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

^^ Kiitos tästä. Vaikka olenkin juttua paljon seurannut, en kunnolla muista, millä aikajanalla mikäkin etsintä, havainto ja kuulustelut ovat olleet.

Tää selkeytti asiaa kummasti.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5189
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Kuinkahan hyväksi tuon valvontakameran kuvan saisi editoitua. Ihan mielenkiinnosta, vaikka siinä ei Raisaa olekaan.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
teho77
Remington Steele
Viestit: 228
Liittynyt: Ti Elo 16, 2011 6:27 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja teho77 »

Tampereen Tyttö kirjoitti: Pe Helmi 04, 2022 12:53 am Kuinkahan hyväksi tuon valvontakameran kuvan saisi editoitua. Ihan mielenkiinnosta, vaikka siinä ei Raisaa olekaan.
Mietin samaa pankin kamerakuviin liittyen mistä autokuvat. Voiko olla niin että 20-luvulla ei saada paremmiksi.
Toto Riina
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: La Heinä 20, 2019 7:37 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Toto Riina »

Raisa olisi helposti tunnistettavissa tuolta kameralta, sillä he tulivat klo 21.30 bussilla nro 7 Ruotulasta keskustaan ja jäivät bussista Keskustorin suihkulähteen luona ja kävelivät siitä kadun samalla puolella olevaan Casablancaan. Kellonaika ja bussin numero kun on tiedossa niin kovin pitkään ei tarttisi nauhoja kelailla, pysäkiltä lähtevä bussi näkyisi myös tuolla kameralla. Kovin montaa Raisaan ja tämän kaveriin sopivaa paria tuskin bussista on pois tullut. Onko poliisi näin jo tehnyt, vaikea sanoa. Toivottavasti!
Avatar
Yggdrasil
Jane Marple
Viestit: 1012
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 10:31 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Yggdrasil »

Toto Riina kirjoitti: Pe Helmi 04, 2022 1:01 pm Onko poliisi näin jo tehnyt, vaikea sanoa. Toivottavasti!
Tuskin, koko case on sen takia pimeä.
---
kid

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja kid »

Tampereen Tyttö kirjoitti: Pe Helmi 04, 2022 12:53 am Kuinkahan hyväksi tuon valvontakameran kuvan saisi editoitua. Ihan mielenkiinnosta, vaikka siinä ei Raisaa olekaan.
Kokemuksella voin sanoa, että dataa tai pikseleitä joita ei kuvassa ole, ei sieltä voi kaivaa esiin. Vähän samaan tapaan kun yrittäisit kaukaa lukea itsellesi aivan liian pientä fonttia. Vaikka kuinka siristää, niin ei sitä tarkemmaksi saa.
Toto Riina kirjoitti: Pe Helmi 04, 2022 1:01 pm Raisa olisi helposti tunnistettavissa tuolta kameralta, sillä he tulivat klo 21.30 bussilla nro 7 Ruotulasta keskustaan ja jäivät bussista Keskustorin suihkulähteen luona ja kävelivät siitä kadun samalla puolella olevaan Casablancaan. Kellonaika ja bussin numero kun on tiedossa niin kovin pitkään ei tarttisi nauhoja kelailla, pysäkiltä lähtevä bussi näkyisi myös tuolla kameralla. Kovin montaa Raisaan ja tämän kaveriin sopivaa paria tuskin bussista on pois tullut. Onko poliisi näin jo tehnyt, vaikea sanoa. Toivottavasti!
Riippuen siitä missä seiska on tuolloin pysähtynyt, niin onhan mahdollista, että bussi on kuvassa peittänyt Raisan ja kaverin juuri kun he ovat kävelleet Casaan. Onhan tietenkin myös mahdollista, että mikä tahansa muu bussi kuvassa on peittänyt näkyvyyden juuri sille tieosuudelle, mitä Raisa ja ystävä olisivat kulkeneet. Lisäksi ei ole tietoa, onko kamera kuvannut jatkuvasti, vai ottanut kuvan esim. kerran minuutissa (mikä oli ennen muinoin ihan normaalia, ja joissain paikoissa edelleenkin). Itse uskon, että nuo tallenteet eivät ole olleet jatkuvaa kuvaa, vaan juurikin esim. kerran minuutissa napattuja kuvia.

Mutta tämä kamerakeskustelu tuskin tulee olemaan Raisan tapaukseen se ratkaisu.
inka
Jane Marple
Viestit: 1036
Liittynyt: To Maalis 10, 2011 5:54 pm
Paikkakunta: Santa Catarina

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja inka »

7 pysähtyi tuohon aikaan viistokadulle. Itse kuljin tuohon aikaan seiskalla, niin tiedän asian varmaksi.
Pää kiinni painajainen -Klamydia-
Sigsegv
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ti Joulu 03, 2019 1:14 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Sigsegv »

inka kirjoitti: La Helmi 05, 2022 9:10 am 7 pysähtyi tuohon aikaan viistokadulle. Itse kuljin tuohon aikaan seiskalla, niin tiedän asian varmaksi.
Aamulehden mukaan se on muutettu torialueeksi 1998?
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000007394159.html
Raisa Räisäsen katoamistapaus kartalla - https://maphub.net/Sigsegv/raisa
Toto Riina
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: La Heinä 20, 2019 7:37 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Toto Riina »

inka kirjoitti: La Helmi 05, 2022 9:10 am 7 pysähtyi tuohon aikaan viistokadulle. Itse kuljin tuohon aikaan seiskalla, niin tiedän asian varmaksi.
Viistokatua ei enää ollut vuonna 1999, tarkistin asian tuon vuoden ilmakuvista. Liikenneinsinöörin mukaan seiska pysähtyi tuolloin Hämeenkadulla suihkulähteen kohdalla.

Nimimerkki kid avaa hyvin tuota valvontakameroiden problematiikkaa. Voipi olla, että valvontakamerat eivät tuo läpimurtoa tutkimuksissa, mutta edelleen haluan palata aivan sinne alkuun ja tuoreisiin havaintoihin. Vuosia myöhemmin tulleet vihjeet museoautoista, takseista ja hervantajärvistä kun eivät tunnu tuottavan mitään ja ovat arvelluttavia siinä mielessä, että niistä ollaan ilmoitettu todella pitkällä viiveellä, jopa yli 15 vuotta myöhemmin.

Lisäksi ihmettelen kyllä poliisin ulostuloja videonauhojen osalta; ollaanko niitä katseltu, näkyykö Raisa niillä vaikkapa alkuillasta jne. Nythän poliisi lausunnoillaan antaa ymmärtää, että niitä ei juuri olla edes katseltu. Toki poliisin ei tarvitse kertoa tarkkaan mitä on tai ei ole tehnyt, mutta jos Raisasta on kuva nauhoilla, vaikkapa alkuillasta, olisi ihmeellistä kieltää tämä tai olla näyttämättä sitä kuvaa julkisuudessa.
Routalempi
Poliisikoira Rex
Viestit: 273
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 11:17 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Routalempi »

teho77 kirjoitti: Ma Tammi 10, 2022 5:09 pm Eräs nimimerkki täällä tuntui olevan enemmän perillä tutkinnasta ; "kohta alkaa tapahtua tyyppisillä viesteillä". Tuotekadultakaan ei ole kuulunut mitään. Tapaus elää hiljaiseloa. Uusi tutkinnanjohtaja tuonee muutoksen. Vieläkö Tuominen vetää tätä?
Kyllä, minä se olin. Luulin kesällä, että nyt on saumat selvittää tämä, mutta totuuden nimissä, poliisin tiedot ovat sittenkin samaa tasoa ketjun arvailujen kanssa. Tai ehkä jopa vähän lennokkaampia, sillä poliisi ei ole sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että Raisa olisi kaapattu ulkomaille ihmiskaupan uhrina. Sitä voi sitten jokainen miettiä, miten se käytännössä tapahtuisi, ja montako ihmistä on Hämeenkadulta tähän päivään mennessä kaapattu jonnekin.

Kulunut aika ja tapahtumien vähyys kertoo kaiken oleellisen. Ei tarvitse pelätä, että tämä koskaan selviäisi. Sitten kun tutkinnanjohtaja jossain kohtaa vaihtuu, niin siinä on teoriassa pieni mahdollisuus, jos uusi päällikkö kaataa palapelin pöydälle ja nollaa kaiken tähän asti tehdyn. Sillä tavalla siitä ei tule mitään, että jatketaan märehtimistä samasta pisteestä, jossa nyt ollaan.

Oleellista on se, mitä jäi tekemättä vuosina 1999 – 2005, tai mitä tehtiin väärin. Todellisuudessa aikahaarukka on huomattavasti pienempi, mutta asetin takarajan tuohon ajankohtaan, jolloin tapaus eteni KRP:in.

Siinä nostan käden ylös virheen merkiksi, että luulin todella taksivihjeen olevan se totuus. Se oli niin hyvä, että se sumensi alleen kaikki muut, aiemmat päätelmät. Jos joku nyt tulisi kertomaan, että teki sen puhtaasti harhautusmielessä, niin kättelisin ja onnittelisin. Mutta nyt uskon sen olleen vain väärä mielikuva, joka vuosien aikana paisui taksarin omassa päässä liian suuriin mittasuhteisiin. Ja miksei olisi paisunut, koska eihän hänellä ollut mitään mahdollisuutta tuulettaa ajatuksiaan asian tiimoilta. Ei mahdollisuutta tarkistaa keneltäkään, voisiko hänen havaintonsa olla totta.
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5189
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Tällä sivulla oli hyvä koonti asioista. Ihmettelen vähän, että miksi ei mainita tämän kolmen hengen porukan havainnossa, että näkivät vartijan avaavan jonkun oven ja tämän kävelevän tytön menneen sinne. Tätähän on täällä kerrottu totena ja olisi erittäin mielenkiintoinen seikka siksikin, että jos ei ollut Raisa, niin olisiko mahdotonta selvittää kuka sitten.
Kameroiden kuvaamia ihmisiä pitäisi pyrkiä tunnistamaan. Joku on varmasti havainnoinut jotain tärkeää.
Ja voisi poissulkea muita kevyissä vaatteissa kulkeneita.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Vastaa Viestiin