Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
PineBeetle
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 9:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja PineBeetle »

↑↑

Mahdollisuuksia on varmaan monia, mutta esim. se että on kysytty "oletko hereillä" tiukan "herää!" käskyn sijaan voi yksinkertaisesti kertoa toimijoiden shokista sekä hapuilusta joskus saadun ohjeistuksen osalta. Hapuilua tuntuu koko toiminta olevan, niinkuin täällä on aika moni jo todennut.. jokaisen tilanteessa olevan vartijan / JV:n toimesta. No es bueno. :/

Piiitkä lainaus korvattu nuoliviittauksella siihen viestiin mihin kommentoitiin
-NILS-
sivullinenvain
Sofia Karppi
Viestit: 444
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Skloddi kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:50 am
sivullinenvain kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:43 am Tärkeää toki, että nyt asiat selvitetään tältäkin osin.
On tosiaan äärimmäisen tärkeää, että tapaus tutkitaan huolellisesti ja pohjia myöten, sillä on melko todennäköistä, että tästä halutaan ennakkotapaus, joka käydään läpi ja käsitellään käräjä- ja hovioikeuden lisäksi Korkeinta Oikeutta myöten. Se voi olla syy myös kuolinsyyn tutkimisen venymiselle. Mihinkään virheisiin ei ole nyt tutkinnassa varaa.
Kyllä, ennakkotapauksen hakeminen vaikuttaa odotettavalta, ja joka tapauksessa on tärkeää että itse asiasta opitaan kaikki mitä voidaan ja niitä oppeja sovelletaan jatkoon, ettei lopputulema toistu.
Katamkoo
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Kesä 18, 2021 4:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Katamkoo »

Olisikohan tässä nyt vagushermon aiheuttama äkkikuolema.

Valmiiksi stressaantunutta ihmistä on väännelty asentoon, jossa vagushermo on joutunut pinteeseen/venytykseen. Vagushermon kaksinkertainen stimulointi eri lähteistä (stressi + ulkoinen ärsytys) on saattanut saada aikaan sen ylikuormittumisen ja sitä mukaan sydämen palautumattoman asystolisen tilan ja kuoleman.

Tähän viittaisi myös se, että Deffaa oli yritetty käyttää. Deffa iskee vain jos sydämessä on rytmihäiriö. Se ei lyö iskua jos sydän on pysähtynyt kokonaan.

Henkilön olisi ehkä, ja hyvin varauksellinen ehkä, voinut pelastaa jos häntä olisi elvytetty ihan vanhanaikaisesti puhallus-painelu-elvytyksellä ambulanssin tuloon asti.

Harvinaista eikä kenenkään syy.
Helluby
Hetty Wainthropp
Viestit: 498
Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Helluby »

Tässä järkyttävässä tapauksessa on monia spekulaatioita. Itse taas olen nyt ihmetellyt tätä "mysteerimiestä" eli miestä, joka meni vartijoille valittamaan uhrista.
Mieleen vaan nousee mahdollisuus, että tällä miehellä olisi jotain yhteistä historiaa uhrin kanssa. Olisiko jopa mies, joka määrättiin lähestymiskieltoon vuonna 2009 uhria kohtaan?

Tai mies, joka vuonna 2018 tuomittiin uhriin kohdistuneesta pahoinpitelystä?
Kostohan on tunnetusti parasta kylmänä. Ja sen nyt sitten tämä naista kaltoinkohteleva mies sai. Miehen väite, jossa hän väittää joutuneensa ahdistelluksi on mahdollisesti täysin keksitty eli lähtöisin miehen omasta päästä.

Toki on mahdollista, että joku psykoottinen on myös mennyt vartijoille väittämään jotain omia hallusinaatioitaan. Tällöin nämä alhaisen tietämystason omaavat vartijat ovat menneet täysillä mukaan psykoottisiin kuvitelmiin. Eipä yllättäisi.

Jäänen kiinnostuneena odottamaan löytyykö tätä mysteerimiestä ikinä tai näkyykö yhdessäkään valvontavideossa uhrin keskustelevan jonkun miehen kanssa?

Kaikille heikon luetun ymmärtämisen tason omaaville painotan (vaikka moni on jo tämän aiemmin tehnyt), että nyt menehtynyt nainen oli myös uhrina molemmissa edellä mainituissa tapauksissa. Eikä suinkaan, niin että hän olisi ollut tekijä eli tuomittu.
Ihan sivusta sanoisin ettei 1+1 ole koskaan 2, vaan ihan tilanteesta johtuen se on joko 1, tai 3, joskus jopa 4.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11436
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja URSA »

Eiköhän tuossa väännetty muuta kuin vagushermoa.

Tuskin videota on kuvattu heti maahan viskaamisesta lähtien, koska ympärille on ehditty asetella sermit.
Toinen vartija sanoo: "Jos se alkaa yhtään vastustella, lopeta heti..."
Mielestäni tuo viittaa siihen, että naisen kuviteltiin jatkavan vastustelua jollakin tavalla. Kouristelemalla?

Ilmeisesti jotain remmiä tai reppua naisen yltä pois riuhtonut vartija pelkäsi naisen kuristuneen hihnaan.
sivullinenvain
Sofia Karppi
Viestit: 444
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Helluby kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:09 amJäänen kiinnostuneena odottamaan löytyykö tätä mysteerimiestä ikinä tai näkyykö yhdessäkään valvontavideossa uhrin keskustelevan jonkun miehen kanssa?
Helsingin Sanomien tiistaina kertoman mukaan häiriöstä ilmoittaneen/kohteena väitetysti olleen miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa.
Chinaski
Nikke Knakkertton
Viestit: 175
Liittynyt: Ke Loka 13, 2021 5:13 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Chinaski »

sivullinenvain kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:16 am
Latvakakkonen kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:13 am
Tämä linkki on tässä ketjussa jokunen sivu sitten. Olisi ystävällistä myös avata linkin sisältö viestiin, kun pelkkä linkki saattaa olla katoavaista tavaraa.
Kirjoitus on hyvä ja sen sisältö on avattu muutama sivu sitten. Kenties hopeareunuksena tämä surullinen tapaus yhdessä tämän kirjoituksen kanssa herättävät aiheellista keskustelua toimintatavoista, jos siis asialle löytyy yhteyttä.
Mielisairaaloista varmaan löytyy paras asiantuntemus ihmisten turvalliseen kiinnipitämiseen. Veikkaan että vartiointiliikkeissä ei seurata alan tutkimusta.
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4464
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

"Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydämen pysähtymisestä elvytyksen aloittamiseen. Nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan mahdollisuudet selvitä."
-> https://www.punainenristi.fi/ensiapu/en ... t/elvytys/

6-8 minuutin odottelu vei uhrilta mahdollisuuden selvitä.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5214
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Attorney kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:51 pm
PeteKoo kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:42 pm Toki jos nainen on käyttäytynyt oudosti niin häntä on voitu olettaa päihteiden väärinkäyttäjäksi ja sammuneen vartijoiden taltutettua hänet. Sen takia pidetty kiinni, koska hän voisi olla aggressiivinen herättyään.
Taitaa olla stevarilogiikkaa. Jos normaali ihminen olisi kohdistanut kovaa väkivaltaa toiseen ihmiseen, joka on maannut kuolleena/tajuttomana maassa ainakin miltei 8 minuuttia, niin normaalin ihmisen huolena ei olisi roikkua uhrin jaloissa edelleen kiinni. Olisi tullut muuta tekemistä ja huolenaihetta mieleen kuin "mahdollisen heräämisen jälkeinen mahdollinen aggressiivisuus". Tapon ja törkeän kuolemantuottamuksen rajamaastossa liikutaan.
Tässä lienee kuitenkin stevarilogiikan lisäksi koulutusta. Toki siellä koulutetaan tilanteiden ja ihmisten kohtaamista, asioiden selvittämistä, toimien arviointia, voimannäytön jälkeisiä toimia ja ensiapua. Nyt oli vaan niin huono tuuri, että asiakaspalvelutilanteeseen päätyi vain neljä voimannäyttöön ja yksi tarkkailuun erikoistunutta, joten niillä korteilla oli pelattava, joita jaossa oli tullut.
Steeffan kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 12:50 amJos kerran opetetaan, että sellainen henkilö joka huutaa ettei pysty hengittämään, pystyykin hengittämään itseasiassa aivan hyvin, koska ääni vielä kulkee, niin millä tavalla henkilön pitäisi ilmaista että happi on loppumassa, jotta hänet huomioitaisiin
Menehtymällä. Voi sitten varmaan stevarilogiikalla jättää asiasta asiakaspalautetta jälkikäteen. Ehkä tällekin asiakkaalle on jo lähtenyt tekstiviestinä palautekysely, jossa voi arvioida eri osa-alueita, ja ellei tule palautetta, niin todetaan kaiken menneen ihan ohjeiden ja koulutuksen mukaan. Noitahan tännekin kirjautuneet stevarit hokevat. Se varmaan opetettiin siinä voimannäyttöosuudessakin.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Chinaski
Nikke Knakkertton
Viestit: 175
Liittynyt: Ke Loka 13, 2021 5:13 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Chinaski »

Pureva puheenjohtaja kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:07 am
Kun sitä maahanvientiäkin on täällä mainostettu brutaalina hyökkäyksensä. Hyvä se on täältä ruudun takaa huudella näille kuinka toimivat uudessa, täysin odottamattomassa tilanteessa. Kuitenkin lähtivät toimimaan asian eteen.

Kysymys on edelleen mikä tähän menehtymiseen on vaikuttanut. Harvinaisen epänormaalia että muutaman minuutin maassapidolla on taju pois ja sydän pysähtynyt.
Ei ole harvinaisen epänormaalia, vaan yleistä. Lue se Lääkärilehden artikkeli, johon on linkki.

Lainauksia korjattu
-NILS-
micce1974
Scooby-Doo
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 03, 2010 11:25 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja micce1974 »

Maikkarin videon jälkeen itse ihmettelen eniten sermien paikalle tuontia. Oliko tarkoitus odottaa käytävällä niin pitkään, että poliisi tulee paikalle? Yleensähän kaikki kiinniotetut viedään mahdollisimman nopeasti valvomoon odottamaan poliisin saapumista. Se, että aikaa tajunnan tason selvittämiseen kuluu minuutteja ei ole varsinaisesti yllättävää. Keskustelupalstalla on varsin helppo kommentoida tilannetta jälkikäteen. Kun normaali ihminen ensimmöistä kertaa kohtaa elvytystilanteen niin paniikki iskee ja mahdolliset EA kurssien opit saattavat olla hyvinkin hukassa. Tässä tapauksessa vielä, kun tilanne on omalla toiminnalla vähintään välillisesti aiheutettu, niin ajatukset ovat varmasti todella kaaottiset.

Junnuna tein itse reilut 5 vuotta vartijan töitä osittain opiskelun ohessa ja osittain päivätyönä. Näiden vuosien aikana olin 2 kertaa mukana tilanteessa, jossa ihminen oli kuollut. Yhdessä tilanteessa ihminen menehtyi pihalle vaikka oli vielä elossa ehditty siirtää ambulanssiin. Voin kertoa, että jokainen tilanne ja tilanteeseen liittyvät tapahtumat ovat 20 vuoden jälkeenkin pysyvästi mielessä lopun elämääni. Tilanteet eivät todellakaan ole helppoja.
Avatar
Cielo
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: La Heinä 19, 2014 6:11 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Cielo »

Skloddi kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:36 am
Missä tuosta on kerrottu, että se häirintä oli kuin olikin ilmoittajan mukaan sananjulistusta? Vai otitko nyt täällä esitetyt spekulaatiot ja arvaukset jo faktaksi?
Ketjua on luettu, mutta myös useita lehtijuttuja ja haastatteluja. Niiden ja eritoten veljen, naapureiden ja palstalaisen lukiotoverin kertomusten pohjalta muodostin käsitykseni uhrin harjoittamasta helluntailaisesta sananjulistuksesta.

Onneksi vähitellen on saatu karisteltua huhut ja fiktio faktoista, siihen luotan jatkossakin. Siinäpä sitten omakin ymmärrykseni kirkastukoon.

Uhri kuitenkin on kuollut vartijoiden ympäröimänä keskellä vilkasta ostoskeskusta. Hyvä jos tapahtumien kulku selvitetään ja äkkikuolemariskin vuoksi ainakin tuosta päinmakuulle rajoittamisesta vartijakoulutuksessa luovutaan.

Koska sivulla 142 on ilmeisesti jo ollut palstan sääntöjen mukaisesti avattu linkki (linkeillähän on ikävä taipumus toisinaan vanhentua), laitan tähän nyt vain sen linkin ja kuvan artikkelin alusta.

Päinmakuulle rajoittamisessa äkkikuoleman riski
Päinmakuulle rajoittamisessa äkkikuoleman riski
49D3DE2D-D990-4756-AC7B-ABDC461607D7.jpeg (93.52 KiB) Katsottu 297 kertaa
https://www.laakarilehti.fi/terveydenhu ... man-riski/

Kuvan kokoa kohtuullistettu
-NILS-
Chinaski
Nikke Knakkertton
Viestit: 175
Liittynyt: Ke Loka 13, 2021 5:13 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Chinaski »

micce1974 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:23 am Maikkarin videon jälkeen itse ihmettelen eniten sermien paikalle tuontia. Oliko tarkoitus odottaa käytävällä niin pitkään, että poliisi tulee paikalle? Yleensähän kaikki kiinniotetut viedään mahdollisimman nopeasti valvomoon odottamaan poliisin saapumista. Se, että aikaa tajunnan tason selvittämiseen kuluu minuutteja ei ole varsinaisesti yllättävää. Keskustelupalstalla on varsin helppo kommentoida tilannetta jälkikäteen. Kun normaali ihminen ensimmöistä kertaa kohtaa elvytystilanteen niin paniikki iskee ja mahdolliset EA kurssien opit saattavat olla hyvinkin hukassa. Tässä tapauksessa vielä, kun tilanne on omalla toiminnalla vähintään välillisesti aiheutettu, niin ajatukset ovat varmasti todella kaaottiset.

Junnuna tein itse reilut 5 vuotta vartijan töitä osittain opiskelun ohessa ja osittain päivätyönä. Näiden vuosien aikana olin 2 kertaa mukana tilanteessa, jossa ihminen oli kuollut. Yhdessä tilanteessa ihminen menehtyi pihalle vaikka oli vielä elossa ehditty siirtää ambulanssiin. Voin kertoa, että jokainen tilanne ja tilanteeseen liittyvät tapahtumat ovat 20 vuoden jälkeenkin pysyvästi mielessä lopun elämääni. Tilanteet eivät todellakaan ole helppoja.
Kun ensimmäinen vartija huomasi naiset elottomuuden ja liikkumattomuuden, olisi pitänyt heti soittaa ambulanssi. Nyt varmaan, inhimillistä kyllä, toivottiin että jos siitä vaikka virkoaisi. Ja tuhlattiin kalliita minuutteja.
Sadenainen
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Su Helmi 21, 2021 11:30 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Sadenainen »

Yksi näkökohta: uhri on naiseksi pitkä videoiden perusteella ja ehkä myös tukeva. Pitkät henkilöt (erityisesti miehet) herättävät joissain pelkoa ja siten myös kovaa kukkoilun tarvetta. Olisiko vartijoilla ollut siksi niin ronskit otteet ja pitäneet maassa pitkään, kun pelänneet etteivät edes neljästään pärjäisi isolle naiselle? Ja miettineet miten noloa ois ottaa pataan naiselta..
Helluby
Hetty Wainthropp
Viestit: 498
Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Helluby »

sivullinenvain kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:12 am
Helluby kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:09 amJäänen kiinnostuneena odottamaan löytyykö tätä mysteerimiestä ikinä tai näkyykö yhdessäkään valvontavideossa uhrin keskustelevan jonkun miehen kanssa?
Helsingin Sanomien tiistaina kertoman mukaan häiriöstä ilmoittaneen/kohteena väitetysti olleen miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa.
Tuo HS:n väite on jo vanhaa tietoa. Poliisi on sen jälkeen ilmoittanut, että henkilöllisyys ei ole tiedossa.
Ihan sivusta sanoisin ettei 1+1 ole koskaan 2, vaan ihan tilanteesta johtuen se on joko 1, tai 3, joskus jopa 4.
Vastaa Viestiin