Oletko rasisti? Onko väärin olla rasisti?

Tänne kaikki visat, listat, kyselyt, gallupit ja äänestykset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4106
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Ma Elo 04, 2008 5:51 pm

Rasismi on käsitteenä täysin yksiselitteinen: sillä tarkoitetaan rodun tai kansallisuuden tapahtuvaa syrjintää. Käsitettä on pyritty laajentamaan joka suuntaan, mutta esimerkiksi uskonnon perusteella tapahtuva syrjintä ei ole nimenomaan rasismia, se on vain syrjintää.

Rasismia ei ole:
- oman kansallisuuden ja uskonnon hyvien puolien (yli)korostaminen ja itsekehu
- maahanmuuttopolitiikan ongelmien arvostelu
- joitakin etnisiä, uskonnollisia tai ideologisia ryhmiä koskevan tutkimustiedon esilletuominen, vaikka tulokset olisivat vähemmän mairittelevia
- uskonnollisten tai poliittisten systeemien arvostelu, mukaanlukien näihin ryhmiin kuuluvien ihmisten uskontoihin/ideologioihin liittyvät teot

Kannattaa myös huomata, että rasismi-korttia käytetään kuten natsikorttiakin nykyisin vaikka missä yhteyksissä ilman perusteita. Huomattavaa on myös, että rasismiin syyllistyvät myös vähemmistöjen edustajat, eivätkä vain niiden, jotka ovat niskan päällä systeemissä.
Every ship must sail a world.

rimma
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1541
Liittynyt: Ma Marras 19, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: Pripyat

Viesti Kirjoittaja rimma » Ma Elo 04, 2008 6:11 pm

Rasismin kitkemisellä on varmasti hyvät tarkoitusperät mutta kun miettii mikä nykyään luetaan rasismiksi se on katkaisematon kierre.
Kun tänä päivänä kuulutetaan kovaan ääneen sitä miten jokainen saa olla oma itsensä ja rohkaistaan olemaan erilainen, on väistämätöntä että konflikteja syntyy enemmän.
Rasismin raja on häilyvä ja välillä rasismia käytetään tekosyynä moniin asioihin.
Mikä sitten on rasismia mikä ei? Syrjintää vai rasismia. ABC kiteytti hyvin joitakin seikkoja tuossa ylempänä.
Kumpi on pahempi: totuus joka saa itkemään vai valhe joka saa hymyilemään?
век живи, век учись.

raippa
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 243
Liittynyt: Su Kesä 01, 2008 10:53 pm

Viesti Kirjoittaja raippa » Ma Elo 04, 2008 6:22 pm

loneliness kirjoitti:
raippa kirjoitti:
Rasismikortin käytöstä on tullut jo naurettavan yleistä. Milloin sitä kuulee käytettävän jos nuori pistää Suomileijonariipuksen kaulaansa tai käyttää puhuessaan sanaa neekeri. Itse en helyillä itseäni koristele, mutta kertoo aika vinksahtaneesta ajattelutavasta, jos oman synnyinmaan symbolin kantamisesta aletaan syyttämään syrjinnästä muita rotuja sekä kulttuureja kohtaan.
Joo se Suomi-jellonahan vain kertoo valtavasta isänmaaylpeydestä kantajassaan. En tiedä miksi, mutta minua ärsyttävät hieman nuo kaikki Suomi-hupparit, kiitos-paidat, Suomi-riipukset.
Omaan pelkistettyyn vaatemakuun nuo ovat hieman liian fanituotemaisia, mutta eipä nuo itseäni ärsytä, enkä tavallaan näe syytä miksi ne itse symbolit ärsyttäisivät ketään suomalaista, ellei sitten taustalla ole halveksuntaa koko maata kohtaan. Sitä vastoin mua toisinaan ärsyttävät näiden vaatteiden ja riipuksien sellaiset kantajat, jotka osoittavat "kiitollisuuttaan" ja "isänmaallisuuttaan" örveltämällä kännipäissään. Ryyppääminen on kai osa suomalaisuutta, mutta jotain tilannetajua pitäisi silti löytyä.

Ja Kiitos-paita oli hyvä idea.

sorsake
Scooby Doo
Viestit: 624
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:06 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sorsake » Ti Elo 05, 2008 10:51 am

ABC on oikeassa rasismin määritelmän suhteen. Käytännössä rajanveto on kuitenkin usein hankalaa.

Esimerkiksi seuraavista
ABC kirjoitti: - oman kansallisuuden ja uskonnon hyvien puolien (yli)korostaminen ja itsekehu
- maahanmuuttopolitiikan ongelmien arvostelu
- joitakin etnisiä, uskonnollisia tai ideologisia ryhmiä koskevan tutkimustiedon esilletuominen, vaikka tulokset olisivat vähemmän mairittelevia
-Itsekehu voi olla pohjustusta rasisimille, lisäksi jos väittää oman rotunsa/kansansa olevan paras, se kai tarkoittaa että muut ovat huonompia-> heitä voi kohdella sellaisina -> rasismia
-maahanmuuttopolitiikan arvostelu voi olla sitä, että halutaan estää vain rodultaan tai kansallisuudeltaan "väärien" ihmisten pääsy maana -> rasismia
-tutkimustietoa voidaan tuoda esille valikoivasti eli vain haluttu negatiivinen tutkimustieto-> taaskin pohjustusta syrjinnälle

Olen siis viime ajat ollut ympäristössä, jossa poliittinen korrektius on kova juttu, kuten varmaan tästäkin vastauksesta huomaa... Toi alkaa jo itsestänikin kuulostaa vähän hassulta, mutta käytännössä tätä pohdintaa käyvät monet ihmiset. Määritelmistä huolimatta rasistisen puheen ja käytöksen raja on varsin häilyvä.

Toinen asia on sitten se, minkälainen rasistinen käytös voidaan esim kieltää lailla. Mutta esim kun puhutaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (jossa opn kyse puheista, ei varsinaisesta konkreettisesta teosta kuten syrjinnästä työhönotossa) juuri tätä rajankäyntiä joudutaan käymään.

sorsake
Scooby Doo
Viestit: 624
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:06 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sorsake » Ti Elo 05, 2008 10:59 am

ABC kirjoitti:Huomattavaa on myös, että rasismiin syyllistyvät myös vähemmistöjen edustajat, eivätkä vain niiden, jotka ovat niskan päällä systeemissä.
Joo, ja tuohan on tietysti ihan selvä homma. Rasisimi on ihmisrodulle tyypillinen piirre. Mutta koska yleensä vähemmistöillä ei ole juurikaan valtaa, ei se ole samanasteinen ongelma. Sama juttu vitsien kanssa: jos halventavia vitsejä heitetään kansanryhmästä, joka on kuitenkin taloudellisesti ja sosiaalisesti vahvassa asemassa, se ei ole yhtä uhkaavaa kuin silloin, jos vitsin kohteena ovat ihmiset, jotka käytännössäkin ovat syrjittyjä.

Mutta en todellakaan halua leimautua miksikään poliittisen korrektiuden airueeksi tässä. En mulla oikeastaan ole edes näistä asioista kovin vahvoja mielipiteitä. Näitä juttuja vaan tulee jotakuinkin automaattisesti mieleen, kun on ollut useita vuosia maassa, jossa media on täynnänsä tätä pohdintaa.

combat18
Matlock
Viestit: 793
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 1:07 am
Paikkakunta: Taistelu ei loppunut 1945 ??? se on vasta alkanut!

Viesti Kirjoittaja combat18 » Ti Elo 05, 2008 3:09 pm

Esimerkki: Kun valkoinen mies tappaa mustan miehen ja käyttää samalla sanaa "neekeri", syntyy mediassa valtava kohu; mutta kun esimerkiksi mustan Yahweh -lahkon jäsenet suorittavat rituaalimurhiaan valkoisten joukossa, media vaikenee. Kouluissa kielletään negatiiviset kommentit ei-valkoihoisista, koska ne katsotaan "rasistisiksi", mutta samalla jätetään huomiotta valkoisiin kohdistuneet hyökkäykset.
WARNING: THIS MEMBER CONTAINS NATIONALISM
If Multi-culturalism is the answer, It must have been one hell of a stupid question
http://patriootti.com/
Kuva

Tirskis
Poliisikoira Rex
Viestit: 592
Liittynyt: Ma Touko 12, 2008 5:49 pm
Paikkakunta: Kuusamo

Viesti Kirjoittaja Tirskis » Ti Elo 05, 2008 3:13 pm

combat18 kirjoitti:Esimerkki: Kun valkoinen mies tappaa mustan miehen ja käyttää samalla sanaa "neekeri", syntyy mediassa valtava kohu; mutta kun esimerkiksi mustan Yahweh -lahkon jäsenet suorittavat rituaalimurhiaan valkoisten joukossa, media vaikenee. Kouluissa kielletään negatiiviset kommentit ei-valkoihoisista, koska ne katsotaan "rasistisiksi", mutta samalla jätetään huomiotta valkoisiin kohdistuneet hyökkäykset.
Tämäkin on totta.

combat18
Matlock
Viestit: 793
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 1:07 am
Paikkakunta: Taistelu ei loppunut 1945 ??? se on vasta alkanut!

Viesti Kirjoittaja combat18 » Ti Elo 05, 2008 3:27 pm

"rasismia" Se pitää varmasti sisällään enemmän merkityksiä kuin mikään sanakirja pystyy antamaan. Rasismi on kaikenlaista vastarintaa valkoisten taholta sitä menettelyä kohtaan, joka antaa etusijan muille roduille juuri niiden etnisen alkuperän perusteella. Rasismi on valkoisten harjoittamaa suosimista omaa kansaa ja kulttuuria kohtaan. Rasismi tarkoittaa sitä, että valkoiset vastustavat ajatusta vähemmistöksi joutumisesta. Se tarkoittaa haluttomuutta joutua sysätyksi syrjään; eli normaali ihmisyyden tavoite, joka on määrittänyt valtioita aina historian alusta asti.
WARNING: THIS MEMBER CONTAINS NATIONALISM
If Multi-culturalism is the answer, It must have been one hell of a stupid question
http://patriootti.com/
Kuva

hidas mutta heikko
Alibin satunnaislukija
Viestit: 133
Liittynyt: Ti Elo 21, 2007 11:26 pm

Viesti Kirjoittaja hidas mutta heikko » Ke Elo 06, 2008 8:35 am

En pidä itseäni rasistina, eli mielestäni ihonvärillä tai väitetyllä "rodulla" tms ei ole merkitystä. Samaa settiä kaikki, vain yksilölliset ominaisuudet ratkaisee. Näin ollen siis, vaikka Tatu Vanhasen hieman epäselviä älykkyysosamäärätutkimuksia pidettäisiinkin paikkaansapitävinä, niin en silti yleistäisi niiden tuloksia, vaan edelleen tavatun yksilön luonteen ja ominaisuuksien perusteella muodostaisin mielipiteeni ihmisestä.

Toisaalta, pidän erittäin paljon Suomesta, täkäläisestä kulttuurista, kielestä sekä Länsi-Euroopan vastaavista. Afrikan heimoasiat tai Aasia tai muslimimaat ei herätä niin suuria intohimoja. Ongelmia mielestäni muodostaa lähinnä muslimien ja afrikkalaisten kulttuurit jotka eivät oikein tunnu sopivan yhteen meikäläisen tyylin kanssa suomalaisessa hyvinvointivaltiossa. Toki on hyvä että on useita erilaisia tapoja elää ja olla, pääasia että ihmiset ovat tyytyväisiä. Maahanmuuttjien suhteen se on aina tänne tulijasta itsestään kiinni mitä tekee ja miten on. Eli tässä kulttuurimielessä olen ennakkoluuloinen, mutta en pidä mitään geeniperimää tms ratkaisevana seikkana ihmistä arvioidessa. Joten en ymmärtääkseni ole rasisti.

Loka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5301
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: On The Edge

Viesti Kirjoittaja Loka » To Elo 14, 2008 9:29 pm

Yhdysvaltain valkoihoiset vähemmistö jo vuonna 2042
14.8.2008 9:54

Yhdysvalloissa asuvat valkoihoiset muuttuvat vähemmistöksi luultua aiemmin, kertovat tuoreet väestöennusteet.

Yhdysvaltain väestörekisterin mukaan nykyiset vähemmistöt, kuten latinot, mustat ja aasialaiset, muodostavat väestön enemmistön jo vuonna 2042.

Aiemmat ennusteet povasivat muutoksen tapahtuvan kahdeksaa vuotta myöhemmin.

Merkittävin muutos tapahtuu latinoväestön kohdalla. Heidän osuutensa yhdysvaltalaisista odotetaan lähes kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Nyt Yhdysvaltojen asukkaista latinoita on noin 15 prosenttia, eli 47 miljoonaa. Ennusteen mukaan vuonna 2050 heitä olisi jopa 133 miljoonaa, eli latinot muodostaisivat jo kolmanneksen koko väestöstä.

Aasialaisten osuus nousee ennusteiden mukaan nykyisestä neljästä prosentista yhdeksään samassa ajassa. Mustan väestön osuus kasvaa prosenttiyksikön verran 15 prosenttiin.

Vähemmistöjen nousu enemmistöksi selittyy valkoista väestöä suuremmalla syntyvyydellä sekä maahanmuutolla.

Kokonaisuudessaan Yhdysvaltain väkiluku kasvaa edelleen ripeästi. Vuonna 2050 amerikkalaisia uskotaan olevan 439 miljoonaa, kun väkiluku on nyt 305 miljoonaa.

Asiasta kertoi uutiskanava CNN.

Otus85
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: La Maalis 15, 2008 2:57 am

Viesti Kirjoittaja Otus85 » La Elo 23, 2008 11:37 pm

En ole rasisti ja se on väärin. Miksi syrjiä ja arvostella ihmisryhmiä jotka ovat kuitenkin suurempia ja näin myös "normaalimpia"??? Esim. tummaihoiset. Ja vetoomalla siihen että maahanmuuttajat tekevät paljon rikoksia on minun mielestäni harhausko. Kukaan vain ei pane merkille naapurin Reinon varastamaa aamulehteä... Eikö maailma olis aika tylsä paikka jos jokainen olisi kuin samasta muotista. Erota siitä nyt isä pojasta ja mummo vaarista... :lol:

combat18
Matlock
Viestit: 793
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 1:07 am
Paikkakunta: Taistelu ei loppunut 1945 ??? se on vasta alkanut!

Viesti Kirjoittaja combat18 » Su Elo 24, 2008 1:40 am

vetoomalla siihen että maahanmuuttajat tekevät paljon rikoksia on minun mielestäni harhausko.
Tuo onkin sinun harhauskosi. Tilastot puhuvat puolestaan!
WARNING: THIS MEMBER CONTAINS NATIONALISM
If Multi-culturalism is the answer, It must have been one hell of a stupid question
http://patriootti.com/
Kuva

loneliness
Sherlock Holmes
Viestit: 3253
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness » Su Elo 24, 2008 1:43 am

combat18 kirjoitti:
vetoomalla siihen että maahanmuuttajat tekevät paljon rikoksia on minun mielestäni harhausko.
Tuo onkin sinun harhauskosi. Tilastot puhuvat puolestaan!
Jos sinä olisit musta Suomessa ja et puhuisi Suomea, olisi riski, että työnsaanti olisi vaikeaa ja rupeaisit tekemään rikoksia.
Paavo Arhinmäki on äijä!

combat18
Matlock
Viestit: 793
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 1:07 am
Paikkakunta: Taistelu ei loppunut 1945 ??? se on vasta alkanut!

Viesti Kirjoittaja combat18 » Su Elo 24, 2008 2:25 am

Paskapuhetta vaikka olisin vihreä tai oranssi saisin töitä jos niitten eteen näkisin vaivaa vähäsen.
WARNING: THIS MEMBER CONTAINS NATIONALISM
If Multi-culturalism is the answer, It must have been one hell of a stupid question
http://patriootti.com/
Kuva

rapier
Charlien Enkeli
Viestit: 1958
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 6:21 pm
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja rapier » Su Elo 24, 2008 2:31 am

Lone, onko pakko tehdä rikoksia? Väristä riippumatta. Ei.

Vastaa Viestiin