Tamperelaisen vuokravälittäjän epäillään kavaltaneen puoli miljoonaa euroa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8378
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Tamperelaisen vuokravälittäjän epäillään kavaltaneen puoli miljoonaa euroa

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Tamperelaisen vuokravälittäjän epäilty kavallus tuli ilmi konkurssin yhteydessä heinäkuussa 2021. Poliisin mukaan epäillyt kavallukset jatkuivat pitkään ja asianomistajia on jo noin 400.

TAMPERELAISEN vuokravälittäjän rikosvyyhdissä epäillään rikosvahingon olevan jo noin puoli miljoonaa euroa. Myös asianomistajien määrä on yli kaksinkertaistunut tammikuusta, ja heitä on nyt noin 400.
Tammikuussa Aamulehti uutisoi, että asianomistajia on 180 ja epäiltynä jutussa on toiminimi Knuutmark Petri Knuuttila.
Tapauksen tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Juha Siljamäki kertoo, että esitutkinta on kesken. Epäiltyä on kuultu ja kuuleminen jatkuu. Nyt meneillään ovat asianomistajien kuulemiset, jotka tehdään pääosin kirjallisesti lomakkeella. Oleellisia poliisin kannalta ovat Siljamäen mukaan välittäjän kanssa tehty sopimus, vuokravakuuden määrä, onko asianomistajalle koitunut vahinkoa ja onko hänellä vaatimuksia epäillylle.

Jatkui pitkään
Siljamäen mukaan epäillyt kavallukset ovat jatkuneet pitkään. Se on ollut mahdollista, koska tyypillisesti vuokrasuhteet ovat olleet pitkiä, ja vakuuden puuttuminen on tullut ilmi vasta sen jälkeen. Lisäksi tutkinnassa on käynyt ilmi, että vuokravakuuksille ei ole ollut omaa tiliä. ”Vakuudet ovat osittain sekoittuneet toiminimen varoihin. Kun vuokravakuuksia on pitänyt palauttaa, epäillyillä uusilla rikoksilla on korvattu tapahtunutta vahinkoa.”
Epäillyt kavallukset tulivat ilmi heinäkuussa 2021 konkurssimenettelyssä, jossa havaittiin, että välittäjän hallinnassa olleita vuokravakuuksia on kadonnut. Vuokravälittäjällä on lakiin perustuva velvollisuus säilyttää asiakasvaroja erillään välitysliikkeen omista varoista. Vastuu vakuuden palauttamisesta on kuitenkin vuokranantajalla, vaikka vakuus olisi annettu ulkopuoliselle taholle hoidettavaksi.

Pitkä tutkinta
Tekoa tutkitaan törkeänä kavalluksena. ”Vaikka yksittäiset teot ovat omaisuusarvoltaan vähäisiä, rikosvahinko kokonaisuutena on huomattava.” Siljamäki sanoo, että perusmuotoisen ja törkeän kavalluksen raja on noin 15 000 eroa.
Siljamäki sanoo, että tutkinta vaatii vielä aikaa, eikä vielä voida sanoa, milloin asia etenee syyteharkintaan.
”Vyyhti on laaja ja ajallisesti pitkäjänteinen, onhan tämä siinä mielessä poikkeuksellinen”, Siljamäki sanoo.

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000009787916.html