Mies tehtaili 34 murron sarjan ja tuomitaan nyt vuosien pakoilun jälkeen

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8378
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Mies tehtaili 34 murron sarjan ja tuomitaan nyt vuosien pakoilun jälkeen

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Teot tapahtuivat vuosina 2015 ja 2016. Poliisi pääsi dna:n avulla nopeasti tekijöiden jäljille, mutta toinen miehistä onnistui pakoilemaan vuosia.

BALTIASTA Suomeen tullut mies on syytettynä 34 murrosta joulukuussa 2015 ja tammikuussa 2016. Tuomio annetaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa 11. syyskuuta 2023. Rikosnimikkeet ovat törkeä varkaus tai sen yritys.

Haastehakemuksen mukaan murrot on sarjoitettu ja liitetty toisiinsa useilla eri tavoilla. Syytetyltä on jäänyt paikalle kengänjälkiä ja dna:ta. Myös tekotapa on ollut sarjassa samankaltainen. Syytteen mukaan vastaaja on tehnyt rikokset yhdessä toisen henkilön kanssa. Siitä kertoo muun muassa se, että henkilöt ovat tulleet maahan, vaihtaneet kaupunkia ja majoittuneet yhdessä. Toinen henkilö on tuomittu nyt käsittelyssä olevista rikoksista jo vuonna 2017.
Syyttäjä vaatii vastaajalle kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeutta. Vahingonkorvauksia tapauksista kertyy maksettavaksi yhteensä yli 100 000 euroa. Lisäksi vastaajalta vaaditaan oikeudenkäyntikuluja.
Syytetty on ollut vangittuna Suomessa toukokuusta lähtien.

Vuosien jäljitys
Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista kertoo, että tekijöiden henkilöllisyys saatiin selville dna-jäljen perusteella kansainvälisellä yhteistyöllä Ruotsista, jossa he olivat myös syyllistyneet vastaaviin rikoksiin.
”He pääsivät livahtamaan Suomesta Liettuaan tammikuussa 2016. Lähdimme silloin tutkijan kanssa Liettuaan, jossa teimme kotietsintöjä ja yritimme saada näitä henkilöitä kiinni yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa”, Länsipuro kertoo.
Nyt tuomiolla oleva mies oli tuolloin 25-vuotias ja kirjoilla vanhempiensa luona. ”Kävimme myös hänen kotonaan ja keskustelimme vanhempien kanssa, että pojan olisi nyt syytä järjestää asiansa.”
Länsipuro jätti vanhemmille yhteystietonsa ja toinen tekijöistä soittikin hänelle Suomeen. Noin vuoden neuvottelujen jälkeen mies tuli vapaaehtoisesti Suomeen ja poliisi haki hänet Helsinki-Vantaan lentoasemalta. ”Hänen tapauksensa käsiteltiin käräjäoikeudessa jo 2017. Hän sai tuomionsa, istui sen ja on jo vuosia sitten poistunut maasta.”
Nyt tuomiolla oleva mies ei tarttunut mahdollisuuteen, joten hänet vaadittiin vangittavaksi poissaolevana ja etsintäkuulutettiin kansainvälisesti. Schengen-alueella mies onnistui pakoilemaan vuosia jäämättä kiinni, koska henkilöllisyyttä ei ollut kyselty. ”Viime keväänä hän jäi lopulta kiinni yrittäessään matkustaa Britanniaan. Sieltä hänet sitten luovutettiin Suomeen vastaamaan teoistaan.”
Länsipuron mukaan poliisi on tehnyt murtosarjan selvittämiseksi valtavasti töitä. ”Olemme todella tyytyväisiä, että tämä ratkesi nyt lähes kahdeksan vuotta tekojen jälkeen, koska nämä rikokset vanhenevat kymmenessä vuodessa.”

Ylöjärvellä viisi murtoa
Murtojen sarja alkoi Vaasasta itsenäisyyspäivän tienoilla vuonna 2015 kolmella murrolla ja jatkui sieltä Pirkanmaalle.
Haastehakemuksen mukaan syytetty murtautui viiden päivän aikana 8. joulukuuta alkaen yhdessä toisen henkilön kanssa yhdeksään omakotitaloon Nokialla, Sastamalassa, Kangasalla, Ylöjärvellä ja Valkeakoskella. Viisi näistä murroista tehtiin Ylöjärvellä kolmen päivän aikana. Sastamalassa teko jäi yritykseksi, koska tekijät tulivat yllätetyiksi ja poistuivat paikalta. He olivat kuitenkin jo murtautuneet sisälle taloon.
Uusi murtosarja alkoi 21. tammikuuta 2016. Haastehakemuksen mukaan syytetty murtautui ensin Laukaassa viiteen taloon. Teoista kaksi jäi yritykseksi. Pirkanmaalla sarja alkoi 25. tammikuuta 2016. Haastehakemuksen mukaan syytetty murtautui yhteensä 12 omakotitaloon Lempäälässä, Ylöjärvellä, Nokialla, Kangasalla ja Valkeakoskella viiden päivän aikana.
Haastehakemuksen mukaan syytetty jatkoi sarjaa kumppaninsa kanssa vielä viidellä murrolla Satakunnassa Kankaanpäässä.

Rikokset sarjoitettu
Rikoksia on tutkinnassa sarjoitettu muun muassa tekotavan perusteella. Se on kaikissa samankaltainen. Taloihin on murtauduttu rikkomalla ikkuna tai vääntämällä auki tuuletusikkuna. Syytteen mukaan vastaaja on kumppaneineen etsinyt taloja iltaisin ja palannut yöllä tekemään murrot. Näillä retkillä kaksikko on syytteen mukaan soitellut ovikelloja, tunkenut asuntojen ovien ja karmien väliin puutikkuja tai laittanut esteitä oviin.
Puutikuista on taltioitu vastaajan dna:ta. Myös kenkien jäljet täsmäävät useilla rikospaikoilla. Haastehakemuksen mukaan syytetyllä oli mukanaan useita kenkiä. Varkauden jälkeen jalkineet on tavallisesti heitetty roskiin.
Taloista lähti matkaan useimmiten koruja, käteistä rahaa, keräilyrahoja, tietokoneita ja tablettitietokoneita.
Anastettu omaisuus postitettiin Liettuaan. Tutkinnassa on selvitetty muun muassa lähetettyjä paketteja ja vastaajan vierailuja eri toimipisteissä useina päivinä. Syytetty on myöntänyt postilähetykset. Osan teoista syytetty on myöntänyt siltä osin, että on murtautunut taloon, mutta kaikissa niissä hän ei muista, onko anastanut taloista tavaraa.

Yleistä edelleen
Länsipuron mukaan Itä-Euroopasta tulee edelleen rikoskoplia Suomeen. ”Näitä asuntomurtoihin erikoistuneita rikollisia tulee jatkuvasti etenkin Viro–Latvia–Liettua-akselilta. Kopla on vähän väärä sana, sillä asialla on yleensä kaksi tai kolme henkilöä, jotka pyrkivät toimimaan mahdollisimman huomaamattomasti vähentäen näin riskiä jäädä kiinni.”
Viime keväänä Länsipuro oli itse mukana tutkimassa tapausta Keski-Suomessa, jossa asukas oli yllättänyt tekijät kotoaan ja tullut raa’asti pahoinpidellyksi. Tekijät ehtivät paeta poliisia Tallinnan-lautalle, mutta Viron poliisi otti heidät heti satamassa kiinni ja heidät palautettiin tuomiolle Suomeen.

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000009827515.html