Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
lillarejoete
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Su Elo 17, 2014 12:16 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja lillarejoete »

Hesari on julkaissut pitkän jutun Piiasta. Uutta tietoa on, että Poliisi on syksyllä tehnyt kotietsintöjä Jehovan Todistajien tiloihin Paimiossa ja Vantaalla ilmeisesti tarkoituksena löytää jehovien omista arkistoista Piiaan liittyviä papereita/raportteja.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010092274.html

Katoamiset
Piia Ristikankareen katoamisessa uusi käänne – Poliisi tehnyt kotietsintöjä Jehovan todistajien tiloihin
Keskusrikospoliisi on tehnyt kotietsintöjä Jehovan todistajien tiloihin vuonna 1988 kadonneen Piia Ristikankareen tapauksessa. Tutkinnanjohtajan mukaan yhdistystä tai siellä vastuuasemassa olevia henkilöitä ei epäillä asiassa.


Piia Ristikankareen katoamisesta on 35 vuotta.
Piia Ristikankareen katoamisesta on 35 vuotta. KUVA: KAARINA SALMI

Riika Nykänen HS
2:00
KESKUSRIKOSPOLIISI teki HS:n tietojen mukaan syksyllä kotietsintää Jehovan todistajien hallinnoimiin tiloihin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Etsinnät liittyivät vuonna 1988 Piikkiössä kadonneen 15-vuotiaan Piia Ristikankareen henkirikostutkintaan.

Kyseessä oli erityinen kotietsintä, joten krp joutui hakemaan siihen luvan tuomioistuimelta. Oikeus määräsi etsinnän kahteen Jehovan todistajien hallinnoimaan tilaan. Lisäksi se määräsi luvan takavarikoida tai jäljentää Piia Ristikankaretta koskevat mahdolliset asiakirjat ja tiedot.

Päätöksen perusteella erityisen kotietsinnän kohteena olivat Jehovan todistajien valtakunnansali Paimiossa ja Jehovan todistajien Suomen-haarakonttorin arkisto Vantaalla.

Ristikankareen perheineen on julkisuudessa kerrottu kuuluneen katoamisen aikaan Paimion Jehovan todistajien seurakuntaan.

Oikeus myönsi luvan samassa yhteydessä myös laite-etsintään, jos arkistomateriaali olisi digitaalisessa muodossa.

Krp perusteli tarvetta erityiselle kotietsinnälle sillä, että tapauksessa on syytä epäillä henkirikosta. Krp epäilee Ristikankareen joutuneen murhatuksi lokakuussa 1988.

PIIA RISTIKANKARE katosi perjantaina 7. lokakuuta 1988 poistuttuaan iltakahdeksan tienoilla perheensä omakotitalosta Piikkiössä.

Ennen katoamistaan Ristikankareella oli tullut pikkuveljensä kanssa kinaa kaukosäätimestä. Perhe uskoi tytön lähteneen suututtuaan ystävänsä luokse lähipaikkakunnalle Paimioon. Hän ei kuitenkaan koskaan käynyt ystävänsä luona.

Perheenjäsen teki Ristikankareesta katoamisilmoituksen maanantaina, kun hän ei palannut kotiin tai mennyt ammattikouluunsa Turkuun.

Sunnuntaina hän ei ollut saapunut myöskään Paimiossa järjestettyyn Jehovan todistajien tilaisuuteen, johon hänen oli ollut määrä osallistua.

Erityinen kotietsintä:
Tavallista kotietsintää harvinaisempi toimenpide. Liittyy oletetusti luottamuksellisiin tai arkaluonteisiin tietoihin.
Etsinnän kohteeksi oletetaan joutuvan tietoa, jonka perusteella jollakulla on oikeus tai velvollisuus kieltäytyä todistamasta, tai aineistoa, johon ei saisi kohdistaa takavarikkoa tai jäljentämistä.
Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi potilastiedot, asianajosalaisuudet sekä toimittajien lähdesuojan alaiset tiedot. Niiksi voidaan laskea myös papin tai muun vastaavassa uskonnollisessa luottamusasemassa olevan henkilön ripissä tai sielunhoidossa saamat tiedot.
Erityistä kotietsintää valvomaan määrätään aina käräjäoikeudessa etsintävaltuutettu, jonka on oltava etsinnässä paikalla ja seurattava sitä.


TUTKINNANJOHTAJA, rikoskomisario Matti Airaksinen vahvistaa, että erityinen kotietsintä liittyy Ristikankareen tapaukseen ja että poliisi teki etsintöjä ratkaisun kohteena olevissa tiloissa etsintävaltuutetun seurassa.

Airaksisen mukaan etsintää tehtiin rikosasiaan liittymättömän yhdistyksen tiloissa.

”Ei ole siis kyse siitä, että yhdistyksen tai siellä vastuuasemassa olevien epäiltäisiin jotenkin liittyvän tähän tapaukseen. He eivät ole epäiltyinä asiassa.”

Poliisi etsi tiloista mahdollista tietoa, todistelua tai asiakirjoja, jotka liittyisivät Ristikankareen tapauksen tutkintaan. Airaksinen ei kerro tarkemmin, mitä tietoja Jehovan todistajien tiloista syksyllä etsittiin tai löydettiinkö niitä.

”Tässä on kysymys siitä, että tapaukseen liittyvää mahdollista todistelua tai tietoa on voitu erittäin pätevin perustein olettaa löytyvän etsinnän kohteena olevista tiloista.”

Airaksisen mukaan kyse oli lähinnä tietojen varmistamisesta ja asioiden pois sulkemisesta.

Esitutkinnan ollessa kesken Airaksinen ei kommentoi, onko poliisilla jutussa tällä hetkellä epäiltyä tai epäiltyjä.

”Teemme edelleen aktiivisesti tutkintaa, lähinnä varmistavia ja pois sulkevia toimenpiteitä. Miten, millä intensiteetillä ja laajuudella, sitä ei ole mahdollista tarkemmin selventää.”

YLEISELLÄ tasolla Jehovan todistajien tiedetään kirjaavan monenlaista informaatiota jäsenistään muun muassa oikeuskomiteoiden pöytäkirjoihin.

Oikeuskomiteat ovat seurakunnan omia ”tuomioistuimia”, joissa käsitellään esimerkiksi jäsenten sopimatonta käytöstä ja yhteisön sisäisten sääntöjen rikkomisia mutta myös epäiltyjä lain rikkomisia.

Kuulustelukertomuksia ja raportteja oikeuskomiteassa käsitellyistä asioista voidaan säilyttää seurakunnan arkistossa jopa vuosikymmeniä.


Piia Ristikankareen tapaus on noussut viime vuosina uudelleen aktiiviseen tutkintaan.
Piia Ristikankareen tapaus on noussut viime vuosina uudelleen aktiiviseen tutkintaan. KUVA: SANOMAN ARKISTO

YLE KERTOI vuonna 2021 uudesta vihjeestä, joka liittyi seurakuntaan kuuluneeseen mieheen.

Ylen Viimeinen johtolanka -podcastiin haastatellun henkilön mukaan kyseinen Jehovan todistaja olisi aikoinaan ahdistellut hänen siskoaan.

Vihje oli tullut myös poliisin tietoon. Aiemman tutkinnanjohtajan Kimmo Heinosen mukaan oli tarkoitus selvittää miehen henkilöllisyys ja se, liittyykö hän Ristikankareen katoamiseen, mutta aikataulu oli vielä auki.

Ei ole tiedossa, liittyykö krp:n syksyinen kotietsintä tähän aiemmin julki tulleeseen vihjeeseen. Uusi tutkinnanjohtaja Airaksinen ei asiaa kommentoi.

Tutkinnanjohtaja Airaksisen mukaan Ristikankareen tapauksessa on tehty viime vuoden aikana ”erinäisiä muitakin tutkintatoimenpiteitä”. Hän ei kuitenkaan kommentoi, mistä niissä on ollut kyse.

Airaksinen siirtyi viime vuonna jutun tutkinnanjohtajaksi aiemman tutkinnanjohtajan jäätyä eläkkeelle. Myös tutkijoita vaihtui.

POLIISILLA on ollut tapauksessa vuosien varrella useita tutkintalinjoja.

Tapausta alettiin tutkia epäiltynä murhana jo 2000-luvun alussa. Poliisi sai tuolloin Poliisi-tv:n kautta käsiinsä kirjeen, jonka lähettäjä kertoi nähneensä, että tajuttomalta vaikuttanut tyttö olisi nostettu valkoiseen Volvoon Piikkiössä Ristikankareen katoamisyönä.

Kirjeen kirjoittaja käytti nimimerkkiä Tom on Borås. Hänen henkilöllisyytensä ei ole tiettävästi selvinnyt.

Ylen mukaan kirjeessä mainittu rekisterinumero olisi ollut autossa, jota vuonna 1988 käyttänyttä miestä oli epäilty Turun seudulla seksuaalirikoksista. Ylen mukaan tutkinnassa ei kuitenkaan olisi tullut kirjeen lisäksi esille mitään, mikä olisi yhdistänyt miehen katoamiseen.

Myös Ristikankareen kotitalon autotallia tutkittiin viime syyskuussa repimällä sen lattia auki.
YLE kertoi lokakuussa Viimeinen johtolanka -podcastissa, että poliisi tutki viime kesänä tätä Ristikankareen katoamiseen yhdistettyä autoa.

Farmariauton nykyinen omistaja kertoi Ylelle, että poliisi tutki autoa ensimmäisen kerran jo vuonna 2002 ja uudelleen kesällä 2023.

Iltalehden aiemmin kertomien tietojen mukaan myös Ristikankareen kotitalon autotallia tutkittiin viime syyskuussa repimällä sen lattia auki. Tätä ennen krp oli käynyt läpi perheen kotitaloa ja pihapiiriä ruumiskoirien kanssa vuonna 2018.

Entinen tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen on aiemmin kertonut medioille, ettei mikään ole viitannut siihen, että tytön perheenjäsenillä olisi tekemistä katoamisen kanssa.

Heinonen on aiemmin sanonut pitävänsä todennäköisenä, että Ristikankare olisi noussut tai nostettu jonkin auton kyytiin pian kotoa poistumisensa jälkeen. Liftaaminen oli tuolloin huomattavasti yleisempää kuin nykyisin.

Ristikankareen ruumista ei ole löydetty, mutta hänet on virallisissa kirjoissa julistettu kuolleeksi.
Avatar
LexVeritas
Michael Knight
Viestit: 4139
Liittynyt: Ke Loka 13, 2021 8:07 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja LexVeritas »

^ Kiitos viitseliäisyydestä.
Heinonen on aiemmin sanonut pitävänsä todennäköisenä, että Ristikankare olisi noussut tai nostettu jonkin auton kyytiin pian kotoa poistumisensa jälkeen. Liftaaminen oli tuolloin huomattavasti yleisempää kuin nykyisin.
Ne päiväkirjamerkinnät ilmeisestikin luokkaretkeltä ja jälkeen:

3.5.1988: Tänään me vilkutettiin kahdelle jätkälle jotka ajoi autolla ohi. Ne pysähtys, ja me hypättiin kyytiin.

5.5. 1988: Eilen diskon jälkeen me taas vilkutettiin niille. Mä hyppäsin sen Börjen autoon, hän oli yksin sillon. Me käytiin metsässä.

18.8.1988: Mä olen selvästi rakastunut, siis ihastunut yhteen jätkään.

Näihin perustuen ei ehkä olisi huono arvaus, että ensirakastaja Börje olisi saapunut Ahvenanmaalta vierailulle Paimioon tai Piikkiöön autonsa kera. Ainekset monenlaiseen draamaan olivat mahdollisesti kasassa.
5 no viisia Perhettä
Puu elohim jahvella
-Ai, sä oot. Mä en, veli.
Jopi ja genesis
‏אלהים‎ Sten näin Isä
ykseydellä Raidaa
Sepä Elia Me ts. Kaa
naassa ja
Luminol-Lennard

In Omnibus Veritas Suprema Lex Esto
Zipe
Hetty Wainthropp
Viestit: 485
Liittynyt: Ti Huhti 19, 2016 3:51 pm
Paikkakunta: Twin Peaks

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Zipe »

lillarejoete kirjoitti: To Tammi 04, 2024 3:52 am
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010092274.html


YLEISELLÄ tasolla Jehovan todistajien tiedetään kirjaavan monenlaista informaatiota jäsenistään muun muassa oikeuskomiteoiden pöytäkirjoihin.

Oikeuskomiteat ovat seurakunnan omia ”tuomioistuimia”, joissa käsitellään esimerkiksi jäsenten sopimatonta käytöstä ja yhteisön sisäisten sääntöjen rikkomisia mutta myös epäiltyjä lain rikkomisia.

Kuulustelukertomuksia ja raportteja oikeuskomiteassa käsitellyistä asioista voidaan säilyttää seurakunnan arkistossa jopa vuosikymmeniä.
On todella hyvä, että jutussa lopultakin on tutkinnanjohtaja, joka tekee perusteellista työtä. Vaikka jehovat ovat kuluneen 35 vuoden aikana todennäköisesti poistaneet kaiken Ristikankareen perheeseen liittyvän aineiston arkistoistaan, ei yhtään kiveä saa jättää kääntämättä.
VittoriaVetra
Harjunpää
Viestit: 349
Liittynyt: Su Loka 18, 2015 5:05 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja VittoriaVetra »

" Ylen Viimeinen johtolanka -podcastiin haastatellun henkilön mukaan kyseinen Jehovan todistaja olisi aikoinaan ahdistellut hänen siskoaan.

Vihje oli tullut myös poliisin tietoon. Aiemman tutkinnanjohtajan Kimmo Heinosen mukaan oli tarkoitus selvittää miehen henkilöllisyys ja se, liittyykö hän Ristikankareen katoamiseen, mutta aikataulu oli vielä auki."

Mielenkiintoinen väittämä. Toisaalta en jaksa uskoa, että juuri silloin kun Piialla ja hänen veljellään on tullut riitaa ja Piia olisi (Ristikankareiden mukaan) lähtenyt lätkimään ulos, niin Piia olisi tavannut tämän ahdistelijan. Liian hyvä sattuma. Ahdistelia voi toki olla ollut perhetuttu tai ainakin Jehovista tuttu "tuttu" joka oltiin kutsuttu saunomaan myös Ristinkankareille tuona iltana...jätetty mainitsematta koska hänestä on kirinyt kyseenalaista mainetta ja jota ehkä Ristikankareen isäntäväki ei halunnut miehestä uskoa tms.

Summa summarum, eiköhän tähänkin caseen päde Occamin partaveitsi.
Urmas Viilunk
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 3:24 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Urmas Viilunk »

Katsokaas Turun Sanomissa aikoinaan katoamisilmoituksessa ollut kuva. En muista koskaaan sitä nähneeni. Onko se harhaanjohtava ala-asteikäisen kuva tullut viralliseksi uutisointikuvaksi vain koska on värillinen?

https://www.ts.fi/uutiset/6204692
Avatar
Eaglegoat
Remington Steele
Viestit: 236
Liittynyt: To Joulu 15, 2022 7:39 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Eaglegoat »

Urmas Viilunk kirjoitti: To Tammi 04, 2024 1:38 pm Katsokaas Turun Sanomissa aikoinaan katoamisilmoituksessa ollut kuva. En muista koskaaan sitä nähneeni. Onko se harhaanjohtava ala-asteikäisen kuva tullut viralliseksi uutisointikuvaksi vain koska on värillinen?

https://www.ts.fi/uutiset/6204692
On monen monta kertaa nähty. Tuo oli juuri se kuva, josta Heikki väitti että on väärän tytön kuvaa poliisi levittänyt. Piia ei koskaan ollut noin raskaassa silmämeikissä vanhoillisen isänsä seurassa, eikä ollut koskaan aiemmin nähnyt tätä kyseistä koulussa otettua kuvaa.
Vanhakansa
Frank Drebin
Viestit: 391
Liittynyt: Ma Heinä 02, 2018 12:05 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Vanhakansa »

VittoriaVetra kirjoitti: To Tammi 04, 2024 1:36 pm " Ylen Viimeinen johtolanka -podcastiin haastatellun henkilön mukaan kyseinen Jehovan todistaja olisi aikoinaan ahdistellut hänen siskoaan.

Vihje oli tullut myös poliisin tietoon. Aiemman tutkinnanjohtajan Kimmo Heinosen mukaan oli tarkoitus selvittää miehen henkilöllisyys ja se, liittyykö hän Ristikankareen katoamiseen, mutta aikataulu oli vielä auki."

Mielenkiintoinen väittämä. Toisaalta en jaksa uskoa, että juuri silloin kun Piialla ja hänen veljellään on tullut riitaa ja Piia olisi (Ristikankareiden mukaan) lähtenyt lätkimään ulos, niin Piia olisi tavannut tämän ahdistelijan. Liian hyvä sattuma. Ahdistelia voi toki olla ollut perhetuttu tai ainakin Jehovista tuttu "tuttu" joka oltiin kutsuttu saunomaan myös Ristinkankareille tuona iltana...jätetty mainitsematta koska hänestä on kirinyt kyseenalaista mainetta ja jota ehkä Ristikankareen isäntäväki ei halunnut miehestä uskoa tms.

Summa summarum, eiköhän tähänkin caseen päde Occamin partaveitsi.
Poliisilla on nykyään tiedossa ahdistelijan henkilöllisyys. Ilmeisesti ahdistellut myös Piiaa, ainakin Piian oli pitänyt mennä yhteisön neuvoston kuultavaksi liittyen tämän ahdistelijan toimintaan. Mutta sitten Piia katosi.
Veikka
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: La Syys 09, 2023 11:41 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Veikka »

Vanhakansa kirjoitti: To Tammi 04, 2024 12:25 am
Mariangel kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 10:24 pm Miten Paatero liittyisi tähän?
Ainakin seuraavasti... Paatero oli Kaarinan nimismiespiirin nimismies aikaan, kun Piia katosi. Ainakin periaatteessa hän on ollut Piian katoamisen tutkinnan sujumisesta vastuussa, vaikka omien sanojensa mukaan hän ei muista koko tapausta.

Faktat:
1) tutkimukset käynnistyivät hitaasti ja virheitä tehtiin useita
2) vaikka poliisi on toisin väittänyt, Pontelan paimiolaisia lukiolaisia ei kuultu, vaikka he olivat Pontelan enemmistö ja poliisi väittää kuulleensa kaikki Pontelassa olleet
3) Poliisi ei aktiivisesti koittanut löytää Piiaa esim paikallislehtiä tiedottamalla ja (siksi?) lehtien uutisointi oli olematonta
4) Nimismiespiirin tutkimusten arkistot katosivat "isolta osin", eikä mahdollisesti tehdyistä tutkimuksista ollut juuri dokumentteja toimittaa KRP:lle 2003. Arkistot toki ovat saattaneet kadota Paateron lähdön jälkeenkin.

Spekulaatiot ja salaliittoteoriat:
1) Suomi24:ssä 2004 joku syytti Paateroa suoraan siitä, että hän "esti Piian katoamistutkimukset". Paljonko tässä on totta ja paljonko valhetta, kovin vahva käsitys jollekin oli syntynyt, että Paatero oli salaamisessa aktiivinen ja asia on jäänyt selvästi kirjoittajaa painamaan.
2) Jotain omituista liittyy Pontelan tappeluihin, kun tappeluiden tuomioista uutisoitiin vain pari viikkoa tappeluiden jälkeen - eli poliisi hoiti esitutkinnan huippunopeasti, siitä syyttäjälle ja heti oikeuteen. Nykyaikaan ei voi tietty verratakaan, mutta ei tuo normaali tahti ollut silloinkaan. Kirsikkana kakun päällä Piikkiön tuomiokunnan arkistoista ei näitä pahoinpitelykäsittelyjä löydy, mistä Kunnallislehti on uutisoinut.
3) palstoilla eläneet huhut, että ihmiset olisivat nähneet Piian kulkevan Pontelan ohi ja käyneet poliisille asiasta kertomassa, mutta poliisilla ei tästä dokumentaatiota ole.
4) Pian Piian katoamiskeissin jälkeen Paateron ura lähti rakettimaiseen nousuun.
5) Lisäksi mukaan hämmennetty vuosien saatossa ainakin vapaamuurarit ja Paateron poika Sami, jonka on huhuttu olleen Pontelassa katoamisyönä, mutta näistä ei kai koskaan mitään isompaa

Eli ota tuosta sitten selvää, miten paljon oikeasti Paatero liittyy tapaukseen, mutta jotenkin kuitenkin.
Arkisto on aivan varmasti jossakin, mutta missä ja mikä näissä mahtaa olla itse säilytysaika. Tietyt asiakirjat tuhotaan tietyn ajan jälkeen. Joku varmasti tietää arkistosta ja kadonneista asiakirjoista. On vaan eläkkeellä/kuollut ja jätetty unholaan sellaisenaan.
sikapäivät2020
Hetty Wainthropp
Viestit: 463
Liittynyt: To Loka 08, 2020 12:02 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja sikapäivät2020 »

Veikka kirjoitti: To Tammi 04, 2024 4:11 pm
Vanhakansa kirjoitti: To Tammi 04, 2024 12:25 am
Mariangel kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 10:24 pm Miten Paatero liittyisi tähän?
Ainakin seuraavasti... Paatero oli Kaarinan nimismiespiirin nimismies aikaan, kun Piia katosi. Ainakin periaatteessa hän on ollut Piian katoamisen tutkinnan sujumisesta vastuussa, vaikka omien sanojensa mukaan hän ei muista koko tapausta.

Faktat:
1) tutkimukset käynnistyivät hitaasti ja virheitä tehtiin useita
2) vaikka poliisi on toisin väittänyt, Pontelan paimiolaisia lukiolaisia ei kuultu, vaikka he olivat Pontelan enemmistö ja poliisi väittää kuulleensa kaikki Pontelassa olleet
3) Poliisi ei aktiivisesti koittanut löytää Piiaa esim paikallislehtiä tiedottamalla ja (siksi?) lehtien uutisointi oli olematonta
4) Nimismiespiirin tutkimusten arkistot katosivat "isolta osin", eikä mahdollisesti tehdyistä tutkimuksista ollut juuri dokumentteja toimittaa KRP:lle 2003. Arkistot toki ovat saattaneet kadota Paateron lähdön jälkeenkin.

Spekulaatiot ja salaliittoteoriat:
1) Suomi24:ssä 2004 joku syytti Paateroa suoraan siitä, että hän "esti Piian katoamistutkimukset". Paljonko tässä on totta ja paljonko valhetta, kovin vahva käsitys jollekin oli syntynyt, että Paatero oli salaamisessa aktiivinen ja asia on jäänyt selvästi kirjoittajaa painamaan.
2) Jotain omituista liittyy Pontelan tappeluihin, kun tappeluiden tuomioista uutisoitiin vain pari viikkoa tappeluiden jälkeen - eli poliisi hoiti esitutkinnan huippunopeasti, siitä syyttäjälle ja heti oikeuteen. Nykyaikaan ei voi tietty verratakaan, mutta ei tuo normaali tahti ollut silloinkaan. Kirsikkana kakun päällä Piikkiön tuomiokunnan arkistoista ei näitä pahoinpitelykäsittelyjä löydy, mistä Kunnallislehti on uutisoinut.
3) palstoilla eläneet huhut, että ihmiset olisivat nähneet Piian kulkevan Pontelan ohi ja käyneet poliisille asiasta kertomassa, mutta poliisilla ei tästä dokumentaatiota ole.
4) Pian Piian katoamiskeissin jälkeen Paateron ura lähti rakettimaiseen nousuun.
5) Lisäksi mukaan hämmennetty vuosien saatossa ainakin vapaamuurarit ja Paateron poika Sami, jonka on huhuttu olleen Pontelassa katoamisyönä, mutta näistä ei kai koskaan mitään isompaa

Eli ota tuosta sitten selvää, miten paljon oikeasti Paatero liittyy tapaukseen, mutta jotenkin kuitenkin.
Arkisto on aivan varmasti jossakin, mutta missä ja mikä näissä mahtaa olla itse säilytysaika. Tietyt asiakirjat tuhotaan tietyn ajan jälkeen. Joku varmasti tietää arkistosta ja kadonneista asiakirjoista. On vaan eläkkeellä/kuollut ja jätetty unholaan sellaisenaan.
Tuohon aikaan vielä paperiversiot ilmeisesti käytössä.Käsitykseni mukaan on asiaa tiedusteltu.Vastaus ollut että tuskin on mitään säilytetty,tiedä sitten tarkoitaako että ne ovat mystisesti kadoneet.
Avatar
Eaglegoat
Remington Steele
Viestit: 236
Liittynyt: To Joulu 15, 2022 7:39 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Eaglegoat »

Ymmärrykseni mukaan jehovien nuo muistiinpanot ja arkistot liittyen komiteoihin sun muihin ovat olleet todella amatööriotteella hoidettuja eikä mihinkään kirkonkirjoihin tai viranomaisarkistoihin verrannollisia. Ovat saattaneet olla todella ylimalkaisia alunperinkin ja saattaneet siirtyä silppuriin jonkun ison kihon hetken mielijohteesta tai sen kummemmin miettimättä kevätsiivouksia tehdessä.
Annabelle
Sofia Karppi
Viestit: 410
Liittynyt: To Helmi 25, 2021 3:43 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Annabelle »

sikakyösti kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 12:47 pm
Mariangel kirjoitti: Ma Tammi 01, 2024 11:27 pm Onkohan tämä nyt oikea paikka kysyä 🤔

Piian katoamisesta keskustellaan paljon, ja hyvä niin.

Miksei Turengissa aikoinaan kadonneen pojan suhteen keskustelu ota tuulta alleen? Hän oli kuitenkin nuorempi.
Klassinen missing white woman syndrome. (Nuori) kadonnut valkoinen nainen on aina kiinnostavampi tapaus kuin joku miespuolinen, oli sitten kyseessä vanha äijä tai pikkupoika. Lisäksi Piia Ristikankareen tapaukseen tuntuu nivoutuvan monenlaisia eri nyansseja: nimismies Paatero, mystinen volvomies, paikalliset raiskausporukat ja kadonneen perheen kuuluminen uskonlahkoon. Sokerina pohjalla sitten 13 vuotta tapauksen jälkeen lähetetty vihjekirje. Piia Ristikankareen tapaukseen verrattuna tuo Turengin tapaus vaikuttaa selvältä: isäpuoli tappoi pojan, mutta ruumista ei vain ole löydetty.

Piia Ristikankareen tapaus olisi varmaan jo unohdettu ilman Tom on Boråsin vihjekirjettä. Mutta mikä oli se syy, miksi tapaus nousi esille Poliisi-tv:ssä keväällä 2001. Olihan katoamisesta tuossa vaiheessa kulunut jo yli 12 vuotta.
Tuota "missing white woman syndrome"-asetelmaa on käytetty Yhdysvalloissa ei valkoisten kadonneiden naisten tapauksiin verrannollisesti; esimerkiksi kadonnut musta nainen ei kiinnosta yhdysvaltalaista mediaa yhtä paljon kuin valkoinen. Tuota asetelmaa ei ole käytetty verrannollisena miehiin lainkaan. Esimerkiksi Suomessa kadonneet miehet ja naiset herättävät yhtä paljon huomiota mediassa, etenkin siinä vaiheessa, kun katoamiseen alkaa liittyä rikos. On toki huomattavaa, että naisten katoamisiin saattavat rikokset liittyä useammin kuin miesten katoamisiin.

Esimerkiksi voidaan ottaa vaikka ihan tuore tapaus, oululainen Atte Väänänen; hänen tapaukseensa ei käsittääkseni ainakaan vielä liitetä rikosta mutta tästä huolimatta katoaminen on herättänyt huomiota.
"SUPO:n tusinapassipolisit, jotka nettejäkin terrorisoi ovat jo fyysisestikin virkansa ryypänneitä, narkkareita, huume diilereitä, henkisesti loppuun poltettuja hylsyjä ja isomahasekopäitä."
-Tv:sta Tuttu Arto
Mat-Lock
Jack Bauer
Viestit: 909
Liittynyt: La Syys 20, 2008 11:15 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Mat-Lock »

Eaglegoat kirjoitti: To Tammi 04, 2024 5:02 pm Ymmärrykseni mukaan jehovien nuo muistiinpanot ja arkistot liittyen komiteoihin sun muihin ovat olleet todella amatööriotteella hoidettuja eikä mihinkään kirkonkirjoihin tai viranomaisarkistoihin verrannollisia. Ovat saattaneet olla todella ylimalkaisia alunperinkin ja saattaneet siirtyä silppuriin jonkun ison kihon hetken mielijohteesta tai sen kummemmin miettimättä kevätsiivouksia tehdessä.
Mihin tämä perustuu? Oman mutun mukaan juuri jehovien kaltainen porukka pitää hyvin pikkutarkkaa kirjanpitoa jäsenistään että kaikki synnit on kirjoissa ja kansissa viimeisellä tuomiolla eli kun ihminen erotetaan jehovista ja muuttuu epähenkilöksi.
Utelias-Iita
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Ke Loka 18, 2023 6:53 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Utelias-Iita »

Mua kiinnostaisi tietää tuosta ahdistelijasta lisää, siis siitä joka oli Piian kanssa samassa seurakunnassa. Tietääkö Vanhakansa hänen henkilöllisyytensä? Saisiko jotain tuntomerkkejä tai nimikirjaimet tms. Voisin yrittää kysellä, tunnen jonkun verran ihmisiä, jotka myös ovat olleet Jehovan todistajia tuolloin. Tosin he eivät ehkä olleet juuri Piian kanssa samassa, mutta kaipa piirit aika pienet ovat.
Veikka
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: La Syys 09, 2023 11:41 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Veikka »

sikapäivät2020 kirjoitti: To Tammi 04, 2024 4:25 pm
Veikka kirjoitti: To Tammi 04, 2024 4:11 pm
Vanhakansa kirjoitti: To Tammi 04, 2024 12:25 am

Ainakin seuraavasti... Paatero oli Kaarinan nimismiespiirin nimismies aikaan, kun Piia katosi. Ainakin periaatteessa hän on ollut Piian katoamisen tutkinnan sujumisesta vastuussa, vaikka omien sanojensa mukaan hän ei muista koko tapausta.

Faktat:
1) tutkimukset käynnistyivät hitaasti ja virheitä tehtiin useita
2) vaikka poliisi on toisin väittänyt, Pontelan paimiolaisia lukiolaisia ei kuultu, vaikka he olivat Pontelan enemmistö ja poliisi väittää kuulleensa kaikki Pontelassa olleet
3) Poliisi ei aktiivisesti koittanut löytää Piiaa esim paikallislehtiä tiedottamalla ja (siksi?) lehtien uutisointi oli olematonta
4) Nimismiespiirin tutkimusten arkistot katosivat "isolta osin", eikä mahdollisesti tehdyistä tutkimuksista ollut juuri dokumentteja toimittaa KRP:lle 2003. Arkistot toki ovat saattaneet kadota Paateron lähdön jälkeenkin.

Spekulaatiot ja salaliittoteoriat:
1) Suomi24:ssä 2004 joku syytti Paateroa suoraan siitä, että hän "esti Piian katoamistutkimukset". Paljonko tässä on totta ja paljonko valhetta, kovin vahva käsitys jollekin oli syntynyt, että Paatero oli salaamisessa aktiivinen ja asia on jäänyt selvästi kirjoittajaa painamaan.
2) Jotain omituista liittyy Pontelan tappeluihin, kun tappeluiden tuomioista uutisoitiin vain pari viikkoa tappeluiden jälkeen - eli poliisi hoiti esitutkinnan huippunopeasti, siitä syyttäjälle ja heti oikeuteen. Nykyaikaan ei voi tietty verratakaan, mutta ei tuo normaali tahti ollut silloinkaan. Kirsikkana kakun päällä Piikkiön tuomiokunnan arkistoista ei näitä pahoinpitelykäsittelyjä löydy, mistä Kunnallislehti on uutisoinut.
3) palstoilla eläneet huhut, että ihmiset olisivat nähneet Piian kulkevan Pontelan ohi ja käyneet poliisille asiasta kertomassa, mutta poliisilla ei tästä dokumentaatiota ole.
4) Pian Piian katoamiskeissin jälkeen Paateron ura lähti rakettimaiseen nousuun.
5) Lisäksi mukaan hämmennetty vuosien saatossa ainakin vapaamuurarit ja Paateron poika Sami, jonka on huhuttu olleen Pontelassa katoamisyönä, mutta näistä ei kai koskaan mitään isompaa

Eli ota tuosta sitten selvää, miten paljon oikeasti Paatero liittyy tapaukseen, mutta jotenkin kuitenkin.
Arkisto on aivan varmasti jossakin, mutta missä ja mikä näissä mahtaa olla itse säilytysaika. Tietyt asiakirjat tuhotaan tietyn ajan jälkeen. Joku varmasti tietää arkistosta ja kadonneista asiakirjoista. On vaan eläkkeellä/kuollut ja jätetty unholaan sellaisenaan.
Tuohon aikaan vielä paperiversiot ilmeisesti käytössä.Käsitykseni mukaan on asiaa tiedusteltu.Vastaus ollut että tuskin on mitään säilytetty,tiedä sitten tarkoitaako että ne ovat mystisesti kadoneet.
Paperilla kyllä ja mapeissa, se on asia toinen, kauanko niitä säilytetään. Useimmiten jonkinlainen kirjaus niistä tehdään. Tosin aina voi organisaatio muutoksissa hävitä mapit.
Vanhakansa
Frank Drebin
Viestit: 391
Liittynyt: Ma Heinä 02, 2018 12:05 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Vanhakansa »

Utelias-Iita kirjoitti: To Tammi 04, 2024 10:35 pm Mua kiinnostaisi tietää tuosta ahdistelijasta lisää, siis siitä joka oli Piian kanssa samassa seurakunnassa. Tietääkö Vanhakansa hänen henkilöllisyytensä? Saisiko jotain tuntomerkkejä tai nimikirjaimet tms. Voisin yrittää kysellä, tunnen jonkun verran ihmisiä, jotka myös ovat olleet Jehovan todistajia tuolloin. Tosin he eivät ehkä olleet juuri Piian kanssa samassa, mutta kaipa piirit aika pienet ovat.
Joo tiedän kyllä ja olen poliisillekin sen kertonut useita kuukausia sitten. Laitoin sulle yksityisviestin asiasta, mutta veikkaan, että ei näitä juttuja juuri ole salien ulkopuolelle vuodettu.
Vastaa Viestiin