Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Inanna
Rico Tubbs
Viestit: 1245
Liittynyt: Ma Heinä 24, 2017 5:38 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Inanna »

Tuossa on video missä lasketaan Pyhäkurua alas, potentiaalisesti juurikin mitä tulivat vyöryn mukana alas.
https://www.youtube.com/watch?v=uO05Pd9rOnk
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja ABC »

Paju kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 12:41 am Täällä kun on moneen kertaan jauhettu noista tuuliolosuhteista ja Laukukeron havainnoista pitkin ketjua, niin tuossa Pallaksen huippujen välisessä notkossa joka johtaa Pyhäkuruun on katabaattiset tuulet ihan mahdollisia maaston muotojen perusteella. Siltä tuo alkaa kuulostaa, kun paikalla olleiden kuvailuja lukee. Kysyin tästä yhdeltä meteorologiltakin ja se sanoi, että on mahdollista. Ajattelin vielä pistää Ilmatieteenlaitokselle varmistusta tuulihavainnoista, kun itsekin sen kokenut useamman kerran noilla paikkeilla, että se tuuli on ihan älytön siinä notkossa.

Törmäsin itse tähän ilmiöön ekaa kertaa, kun suunnittelin reissua Kebnekaiselle. Siellä korkeuserot on isompia, mutta Tarfalan laaksossa noita ilmenee ja siellä on mitattu 81m/s valumatuulia joskus 90-luvulla ja siellä se on ihan yleinen ilmiö. Normaalisti puhutaan jostain 20m/s, mutta voi myös olla hirmumyrskylukemia jos olosuhteet on oikeat. Ihan helvetin pelottava ilmiö.

Se on vielä yleistä, että ne voi laukaista lumivyöryjä.
Mielenkiintoinen ajatus. Periaatteessa kai tuollainen tuuli olisi voinut syntyä, kun ilma Pallaksen huipuilla yhtäkkiä alkoi jäähtyä pimeän tullessa ja lämpötilan laskiessa, mikä samalla synnytti sen tiivistymiskeskuksen joka näkyy myrskypilvenä kirkkoherran ottamassa kuvassa. Aiemmin päivällä olleen inversion ansiosta ilma olisi edelleen ollut lämpimämpää huippujen juurella, mikä olisi synnyttänyt tarpeeksi ison lämpötilagradientin katabaattisen virtauksen syntymiselle. Kylmä ilma olisi virranut huipuilta alas ja vahvistunut kapeikoissa kuten Lehmäkeron ja Taivaskeron välillä, josta se puhalsi suoraan Pyhäkuruun.
Viimeksi muokannut ABC, Su Tammi 07, 2024 9:30 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Every ship must sail a world.
Sellaista
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 1:53 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sellaista »

Kosiiri kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:22 pm
poliisikoiran pentu kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 8:12 pm
SmileToad kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 7:31 pm
Todella hyvää ja asiallista pohdintaa. --
Taloudellinen aspekti tekee tapauksesta entistäkin surullisemman. En usko että istumapaikkoja valittiin junan täyttymisen takia, kun reissu oltiin sovittu jo syksyllä, junassa oli taatusti tuolloin makuupaikkoja jäljellä. (Vaihtoehtoisesti oli motiivina kärsi, kärsi, kirkkaimman kruunun saat -mentaliteetti.)

Univelkaa luultavasti tuli jo menomatkalla. Väsyneenä lähdettiin matkaan, väsymys kumuloitui päivä päivältä. Metsäsuksia ei ollut, vain tunturisukset, ja lainatut lumikengät.

--
Surettaa niin paljon tuo lapsi. Oli varmasti loputtoman uupunut ja epätoivoinen viimeisillä hetkillään.
Minustakin Minietsivällä oli hyvää pohdintaa, ja minulle siinä oli uutta tietoa, että myös matkajärjestelyissä oli samaa järjetöntä ankeutta. (Järjetöntä siksi, että tuollaisen yön jälkeen on jo valmiiksi väsynyt.) Ja jos pitää valita niin minäkin pitäisin tuota "kärsi ja kirkkaimman kruunun saat" todennäköisimpänä jos kerran suunnitelmia oli jo syksyllä. Samoin yleistä niukkuuden ihannointia tai pihiyttä. Lapsirukka on varmaan luullut, että uusi reissu muistuttaa jotain aurinkoisilla keväthangilla tehtyä lapinreissua. Siinä jäätävässä kylmyydessä ja yli voimien ponnistelussa on ollut hänellä kestämistä loppuun asti.

Samaa pohdin tänään vasta, kun katsoin ädin suunnitelmat instasta, en olisi jaksanut itse kovin hyvin tuollaita matkaa. Mutta jotkut ovat yli-ihmisiä.

"Luottokaveri" > mulle tästä tulee lähinnä mieleen lapsen manipulointi reissuun kehumalla.
Kieltämättä itsellekin tuli kurja fiilis jo noista matkajärjestelyistä. Ehkä kaksi reipasta nuorta aikuista olisi jaksanut istua yöjunat ja taittaa samana päivänä ekat/vikat etapit, mutta ei tuo menomatkan jälkeinen, iltaa vasten pimeälle reitille lähtö ole kyllä lasten puuhaa. Aika karseeta touhua suoraan sanottuna. Aikuistenkin kesken ollaan aina otettu hotellit lähtö- ja paluupäähän samalle vaellukselle, jotta Hetassa on hyvät energiat lähteä ja jotta Pallaksella päästään heti lepäämään ennen pitkää kotimatkaa.
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

PelderH kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 7:35 pm Sen verran, mitä noita muita tarinoita kaamosvaelluksista Pallaksella ja lumivyöryistä Suomessa olen tässä lukenut, pitäisin jopa 1% todennäköisyyttä nähdyn kaltaiselle eli pahimmalle mahdolliselle lopputulokselle yliampuvana.
Prosentin todennäköisyys pahimmalle mahdolliselle lopputulokselle siinä vaiheessa, kun köröteltiin yöjunassa kohti Pallasta saattaa olla hyvinkin yläkanttiin. Todennäköisyys pahimmalle tai erittäin pahalle lopputulokselle oli kuitenkin jotakin muuta, kun taukotuvalta lähdettiin painaltamaan viimeiselle osuudelle. Pidän erittäin pahan lopputuloksen todennäköisyyttä tuossa vaiheessa n. 80 %:na. Erittäin paha lopputulos voisi kattaa mm. vaikeat paleltumisvammat, jotka aiheuttavat osittaisen elinikäisen invaliditeetin jommallekummalle matkalaiselle.

Pahimman mahdollisen lopputuloksen todennäköisyydestä on paha mennä antamaan mitään arviota, mutta tuolla kokemuksella ja varustuksella noissa oloissa se oli kaikkea muuta kuin 1% ilman lumivyöryvaaraakin. Kuoliaaksi paleltuminen olisi uhannut joka tapauksessa jossakin vaiheessa, mikäli etsintäpartiot eivät olisi tavoittaneet ajoissa.
Avatar
taotao
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: To Maalis 24, 2016 12:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja taotao »

Instakuvista; mielestäni osassa kuvissa kovin kevyen näköinen vaatetus lapsella pakkaslukemiin nähden.

Jos nuo matkustusseikat pitää paikkaansa, niin ankeaa todellakin. Pitkä istuminen junassa ei tosiaan ole mitään lepoa, vaan aika epämukavaa.

Onkohan eväätkin ollut minimitasolla..?

Viimeisessä kuvassa kyllä ilmeet on rasittuneet, lapsella tyhjä katse.

Varmasti alkuun on ollut helpompaa ja mukavia hetkiä, mutta kokonaisuus aivan liian rankka lapselle

Ja siis täällä on oletus, että jollei lumivyöryä olisi tapahtunut, niin kaikki olisi päätynyt hyvin. Näinköhän on? Olisi siinä saattanut hypotermia kolkutella, mikäli apu ei olisi saapunut riittävän ajoissa. Ja keli oli sellainen, ettei siellä niin vain liikuttu. Ei ole hypotermia mikään lasten leikki sekään, vaan vakava tilanne. Vai onko sekin tietyn tason seikkailijoille pikku juttu, että kyllä sitä nyt pikkuisen voi hypotermiassakin olla, kunhan ei kuole.
Terra
Martin Beck
Viestit: 822
Liittynyt: La Elo 25, 2012 2:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Terra »

Vauva.fi:ssä tulkittu kuvista lapsen olleen kylmettynyt/alilämpöinen jo ennen viimeistä etappia. Sinertävät huulet ja valkoiset kasvot.
Kalinka Holmes
Harjunpää
Viestit: 306
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Terra kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:57 pm Vauva.fi:ssä tulkittu kuvista lapsen olleen kylmettynyt/alilämpöinen jo ennen viimeistä etappia. Sinertävät huulet ja valkoiset kasvot.
:roll:
Avatar
Jasonnn
Christopher Lorenzo
Viestit: 1601
Liittynyt: To Elo 01, 2019 9:17 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Jasonnn »

SmileToad kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:08 pm Aita tunturiin :lol: Se oli varmasti sarkasmia. Vielä parempi olisi räjäyttää koko tunturit pois vaaraa aiheuttamasta.

Oisko sitä vaellusryhmän kuvaa reittimerkinnästä ja maaston viettämisestä mahdollista saada tänne?

Ilmeisesti moottorikelkka ei samalla tavalla lähde liukumaan kohti kurua, eikä ilman ahkion painoa seisova ihminen? Mietin vain niitä ensimmäisiä pelastajia. Myöhemmät eivät onneksi enää menneet sinne.
Ahkio voi jäisellä rinteellä muuttua helposti mukaansa vieväksi veturiksi.. Tuulen takia kun menettää tasapainon ja kaatuu niin ahkio voi noissa olosuhteissa viedä mukanaan kun ei ihminen saa otetta rinteestä.
Sellaista
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 1:53 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sellaista »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 8:44 pm Tällä videolla tyyppi laskee tuon Pyhäkurun.
Minusta tuosta ei saa käsitystä jyrkkyydestä, koska edes mun polvet ei tutissut katsoessa🤣

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/las ... #gs.39xx8v

Ei ne nuku talviunta. Se on liian vaarallinen tähän aikaan vuodesta.
Juu, näytti ihan iisiltä vetää. Ei tainnut olla ihan kaamospakkasilla tuo vedetty.
Inanna
Rico Tubbs
Viestit: 1245
Liittynyt: Ma Heinä 24, 2017 5:38 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Inanna »

minietsivä kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 6:07 pm
Joka tapauksessa budjettimatka kyseessä: mennen tullen suunniteltu istumapaikat yöjunaan ilman yöpymisiä muutoin kuin maastossa.
Menomatka junassa on tehty istumapaikoin yöjunassa, jolloin hiihtoon on lähdetty valmiiksi väsyneenä. Paluukin on suunniteltu varsin karuksi: pisimmän ja rankimman taipaleeen päätteeksi bussiin, siitä yöjunaan ja istumapaikoille yöjunaan. Jokainen pidemmän reissun tunturissa tai muuten maastossa tietää, miten hieno tunne on päästä vihdoin suihkuun ja oikeaan sänkyyn nukkumaan, ja ainakin tällä tavoin luulisi kenen vain haluavan keventää lapsen reissua.
Matka on suuniteltu ja tuhoisaan loppuun saakka vedetty minimillä. Syy voi olla todellinen perheen taloustilanne tai sitten asenne, että tällaiseen askeettiseen rääkkiin hakeudutaan aivan tietoisesti. Että sekin on osa sitä extremeä, eipä muut tekisi!

Molemmat tavallaan johtavat samaan, eli päätöksiä tehdään tällaisen kummallisen kiemuran kautta, eikä tosiasioita, turvallisuutta ja uskaltaako edes sanoa, mukavuutta silmälläpitäen.

Tuloksena on virheet aivan kaikessa.
- univelkaa kertyy
- tarvikkeet on, mutta so-so
- eväistä kuten muustakin on tingitty, mukaan minimin minimi millä pärjää juuri suunnitellun ajan - joustoa ei ole. Tyyliin wc-paperi loppuu kesken ja äiti ei sen vuoksi ylimääräisiin yöpymisiin halua. Paljonko lisärullat painavat ahkiossa? Litistyvät vielä pieneen tilaan.
- Ei levätä mennessä, ei oikein välilläkään, eikä ollut aikomus palatessakaan
- jatkuvasti kylmissä tai kylmähköissä oloissa, välillä hiki, välillä kylmä
- viimeisen päivän aikataulu täysin epärealistinen klo 10 lähtivät liikkeelle, kohti Pallas hotellilla olevaa bussia klo 17 jotain. Äiti unohti, ettei ole Finlandia hiihdon loppumatkalla, vaan talvikäytöstä poissaolevalla vaarallisella reitillä, jossa merkittävä ylänousu ahkioita perässä vetäen ja vaarallisen jäisen satulan ylitys.

Näyttääkö se pastellinsävyinen taivaanranta jotenkin eriltä ja kauniimmalta kaiken tuon ähkinnän ja raadannan jälkeen? En tiedä.
SmileToad
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja SmileToad »

@Miss Holmes kiitos pysäyttävästä murtumalinjan kuvasta (ei Pyhäkurusta).

@Megakehveli, täällä on ollut useaan kertaan tiistain säätiedot, ja aamuyöstä alkaen oli vähintään -20 ja tuulta 14-18m/s ennen tapahtumahetkeä. En tarkalleen tiedä missä mittauspiste sijaitsee suhteessa esim. Nammalakuruun. Ennusteet puolestaan kantautuivat tänne eteläänkin jo hyvissä ajoin joulun jälkeen, että Lappiin tulee erittäin vaativat sääolosuhteet pakkasen ja tuulen vuoksi. Eli vaikka Nammalakuru olisi ollut täysin tuulensuojassa (tuskinpa), ennusteista on pitänyt ymmärtää, että jo merenpinnan tasolla on kova tuuli. Siitä sitten se vastuullinen, ei yliväsynyt aikuinen on voinut päätellä, että koskapa huipulla tuulee aina niin tänään siellä tuulee helvetisti.

Takaisin kääntyminen olisi myös ollut mahdollista useiden tuntien ajan, kun on puskettu kovaan vastatuuleen kohti huippua.
Inanna
Rico Tubbs
Viestit: 1245
Liittynyt: Ma Heinä 24, 2017 5:38 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Inanna »

taotao kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:52 pm

Ja siis täällä on oletus, että jollei lumivyöryä olisi tapahtunut, niin kaikki olisi päätynyt hyvin. Näinköhän on? Olisi siinä saattanut hypotermia kolkutella, mikäli apu ei olisi saapunut riittävän ajoissa. Ja keli oli sellainen, ettei siellä niin vain liikuttu. Ei ole hypotermia mikään lasten leikki sekään, vaan vakava tilanne. Vai onko sekin tietyn tason seikkailijoille pikku juttu, että kyllä sitä nyt pikkuisen voi hypotermiassakin olla, kunhan ei kuole.
He olivat kylmettyneitä jo soittaessa häkeen. Ilman lumivyöryä, jos etsijät olisivat heidät välittömästi löytäneet se olisi kuitenkin ollut 50 min- 1 h tuosta soitosta. Paikoilleen he eivät voineet jäädä. Mutta toisaalta vaikea mihinkään liikkuakaan ilman suksia ja sauvoja. Kylmyys, yhdistettynä tuulee oli äärimmäisen raaka, jo 10 minuuttia on piiiiiiiiiitkä aika seistä moisessa. Hyvässä tapauksessa heidät olisi löydetty pahoin paleltuneina, mutta hengissä.
Avatar
taotao
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: To Maalis 24, 2016 12:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja taotao »

" viimeisen päivän aikataulu täysin epärealistinen klo 10 lähtivät liikkeelle, kohti Pallas hotellilla olevaa bussia klo 17 jotain. Äiti unohti, ettei ole Finlandia hiihdon loppumatkalla, vaan talvikäytöstä poissaolevalla vaarallisella reitillä, jossa merkittävä ylänousu ahkioita perässä vetäen ja vaarallisen jäisen satulan ylitys."

No tämä! Eikö tuo ole ihan kamalan tiukkaan vedetty aikataulutus!?! Lapselle!?!

Ja luulis, että tuommosen vaelluksen jälkeen haluaa päästä saunaan/suihkuun/sänkyyn/syömään kunnolla.
delila
Martin Riggs
Viestit: 625
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja delila »

taotao kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:52 pm Instakuvista; mielestäni osassa kuvissa kovin kevyen näköinen vaatetus lapsella pakkaslukemiin nähden.

Jos nuo matkustusseikat pitää paikkaansa, niin ankeaa todellakin. Pitkä istuminen junassa ei tosiaan ole mitään lepoa, vaan aika epämukavaa.

Onkohan eväätkin ollut minimitasolla..?

Viimeisessä kuvassa kyllä ilmeet on rasittuneet, lapsella tyhjä katse.
Onko porukka katsonut vaan postatun kuvan, vaiko nuo kymmenet kuvat, mitä Evan kirjoittamin tekstein on lisätty hänen instansa kohokohtiin? Siellä on pidetty lounastaukoja ja syöty pizzaa aamupalaksi, tuskin on ollut minimieväät. Ovat olleet edellä aikataulusta ja pitäneet siksi välipäivääkin. Reittivalinta kesäreittiin on valikoitunut matkan varrella, ja muitakin saman reitin hiihtäjiä on ollut.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 189
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Su Tammi 07, 2024 9:15 pm Tästä kuvasta näkyy hyvin millainen on vyöryn murtumakohta.
Tuota kuvaa kannattaa zoomata, niin huomaa, että pienet ”kärpäsen kakat” on ihmisiä.
Hahmottuu vähän tuo koko kuva heidän avullaan.

JA TÄMÄ EI OLE PYHÄKURUSTA.
Ihan tavallinen lippa, jollainen on jokaisen kurun reunoilla. Voisitko Miss Holmes kertoa mistä? Arvelen salmikurua ja ihan eri paikassa.
Viimeksi muokannut 135piispa, Su Tammi 07, 2024 10:49 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin