Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Firefox69 kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 3:49 am
SineNomen kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 9:57 pm Eilen kuulin syntyperäisen ruotsalaisen määrittelevän puheena olevan henkilön kotipaikan "Per om Malmö".
Tulipa siinä mieleen, että josko allekirjoituksessa pitäisikin lukea "Tom om Borås" eli kyseessä olisi näppäinvirhe, ja "om" olisi muuttunut "on"-sanaksi.
Tätä yksinkertaista selitysta tukee, että n-kirjain on heti m-kirjaimen vasemmalla puolella ja b-kirjaimen oikealla puolella. Eli sormi olisi kirjoittaessa oikaissut ja ollut jo matkalla kirjoittamaan "Borås".
Kokeilin ihan huvikseni Googlen kielenkääntäjällä ruotsista suomeksi Tom om Borås, joka on suomeksi Tom Boråsista.

Kyseessä on ilmeisesti siis kirjoitusvirhe. Kirjaimet N ja M ovat näppäimistöllä vierekkäin heti B-kirjaimen jälkeen.
Laitoin kyselyä tuttavalleni, joka joitain kuukausia sitten muutti takaisin Ruotsista Suomeen asuttuaan siellä 30 vuoden ajan. Odotan häneltä vastausta siihen, kuinka yleistä on om-sanan käyttö Ruotsissa från-sanan sijaan, kun on joltain paikkakunnalta - ja kuinka paljon sitä käytetään Ruotsissa suomenruotsalaisten keskuudessa. Minun pitäisi tavata tämä tuttavani ensi viikonloppuna ja voin kysäistä häneltä vielä tarkemmin kasvotusten. Hänellä on kaksoiskansalaisuus. Voin selvitellä asiaa myös ruotsalaiselta ystävältäni.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Lauha kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 10:48 pm
sossikran kirjoitti: Ma Loka 18, 2021 10:25 pm Luulen selvittäneeni "Tom on Borås" -nimimerkin taustan.

Piian katoamis iltana juuri ennen katoamista televisiossa näytettiin neljäs eli viimeinen osa "Susikoira Roi - seikkailu saaristossa" tv-sarjasta.

Kyseisessä sarjassa yksi päärooleista on Rane, poika joka on hiljattain palannut perheensä kanssa Ruotsin Boråsista Suomeen.

Pääosassa Paavo Westerberg näyttelee Tomia.

Tom on Borås.



Sarja on katsottavissa yle areenassa:

https://areena.yle.fi/1-4412127
Oliko tämä teoria kumottu? Tuliko tällaista ohjelmaa edes silloin?
Susikoira Roi oli siuosittu sarja Piian katoamisen aikaan. Piian ja veljen riitakin taisi johtua siitä, että toinen heistä halusi katsoa Susikoira Roita ja toinen Murhasta tuli totta sarjaa. Siitä on kirjoiteltu täällä aiemmin.

Susikoira Roi on oululaisen kirjailija Jorma Kurvisen kirjoittama nuortenkirjasarja, jossa seurataan nuoren Tomi-pojan ja tämän pelastaman saksanpaimenkoira Roin seikkailuja. Kirjasarjan ensimmäinen teos, Susikoira Roi, ilmestyi vuonna 1976 ja viimeinen, Susikoira Roi ja karkulainen, vuonna 2002.

Kirjasarjan kaksi ensimmäistä osaa, Susikoira Roi sekä Susikoira Roi ja seikkailu saaristossa, on myös kuvattu televisiosarjoiksi. Sarjojen pääosassa Tomia esitti Paavo Westerberg, ja Roin roolissa nähtiin poliisikoira Jami.

Mieleeni tuli, että olisiko kirjeen kirjoittaja ja lähettäjä palannut perheensä kanssa Ruotsin Boråsista takaisin Suomeen - tai pelkästään kirjeen kirjoittaja olisi muuttanut takaisin Suomeen ilman muuta perhettä. Tällöin kirjeen kirjoittaja ja lähettäjä ei olisi enää asunut Ruotsissa kirjeen lähettämisen aikaan, vaan Turussa, missä kirje oli leimattu. Paljon mahdollista myös, että kirjeen kirjoittaja olisi muuttanut takaisin Paimion tai Piikkiön seudulle suhteellisen lähelle Turkua.

Susikoira Roi ohjelmasarja on katsottavissa edelleen Yle Areenassa. Piian katoamisiltana tullut jakso oli Susikoira Roi - seikkailu saaristossa. Saisiko tästä ohjelmasta jotain vinkkiä PIian katoamiseen liittyen, jos katsoisimme sen? Voisiko Piian katoamisiltana tullut jakso liittyä jotenkin hänen katoamiseensa?


Löysin Wikipediasta tästä ohjelmasarjasta Susikoira Roi - seikkailu saaristossa:

Susikoira Roi – seikkailu saaristossa on Yleisradion vuonna 1988 valmistunut neliosainen televisiosarja. Sarja perustuu kirjailija Jorma Kurvisen samannimisen kirjasarjan osaan. Sarja oli jatkoa edellisenä vuonna valmistuneelle Susikoira Roi -televisiosarjalle.

Televisiosarja kuvattiin Kotkassa, Hangon saaristossa, Sipoon saaristossa ja Kirkkonummella. Sarjan ensiesitys tapahtui televisiossa Yle TV1-kanavalla syys-lokakuussa 1988.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Susikoira ... aaristossa
Viimeksi muokannut Firefox69, Ke Tammi 24, 2024 1:30 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Vanhakansa
Frank Drebin
Viestit: 391
Liittynyt: Ma Heinä 02, 2018 12:05 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Vanhakansa »

Kasasin tähän muutamia Piia-linjoja ja lyhyet tiivistelmät joka linjasta, koska kaikki eivät varmaan minfon koko hyvin pitkää Piia-ketjua jaksa lukea läpi. Aika hengästyttävä projekti tästäkin tuli, mutta listaa saa mielellään täydentää, ei tämä missään nimessä täydellinen ole.

1) Vihjekirje
Vihjekirje on ilman epäilystä olennaisin linja kaikista, koska Piian katoaminen muuttui sen myötä murhatutkimukseksi ja piti tapauksen elossa, tehden siitä samalla yhden Suomen rikoshistorian puhutuimmista tapauksista. Eli siis, Tom on Borås -nimimerkki lähetti 2001 poliisi-tv:lle kirjeen, jossa kertoi, miten hän Piian katoamisyönä näki Piikkiössä puolen yön aikaan, kun tajuttoman oloista tyttöä nostettiin vaalean Volvon kyytiin. Kirje sisälsi myös Volvon rekisterinumeron, joka viittasi paimiolaiseen raiskausporukkaan, mikä herätti poliisin kiinnostuksen. Kirjeen kirjoitusasun analyyseihin on minfossa käytetty paljon palstatilaa, sillä se on eräänlaista suomiruotsi -sekakieltä. Oliko kirje ruotsinsuomalaisen tai suomenruotsalaisen kirjoittama, vai suomalaisen yritys olla jompaa kumpaa? Kirjeeseen liittyy monta muutakin kysymysmerkkiä. Miten vanhaa ykköstietä ajava on voinut ohiajaessaan nähdä auton rekisterinumeron, varsinkin kun aikalaistodistuksen mukaan puolen yön aikaan satoi kaatamalla? Onko tarina ylipäätään uskottava, vai kenties jäynä tai kosto? Mihin viittaa nimimerkki Tom on Borås?

2) Pontela
Piian katoamisiltana Piikkiö oli täynnä paimiolaisia nuoria. Pontelan diskossa tapeltiin ja disko jouduttiin keskeyttämään. Ympäri yön tapeltiin pitkin Piikkiön keskustaa. Piikkiöläiset Jouni ja Keijo Utter hakattiin diskossa sairaalakuntoon, Jounia lyötiin vasaralla päähän. On useampia väitettyjä havaintoja siitä, että Piia olisi kulkenut Pontelan ohi tai ollut Pontelan parkkipaikalla tai jopa Pontelassa. Osan silminnäkijöistä väitetään myös käyneen poliisin puheilla. Kaikkiin havaintoihin liittyy epäselvyyksiä, eikä niitä ole voitu vahvistaa. Yhtään varmaa havaintoa ei ole siitä, että Piia olisi poistunut kotoaan.

3) Koti
Yksi minfon suosituimmista linjoista on se, että Piia kuoli tapaturmaisesti tai surmattiin kotiinsa. Katoamisperjantai oli Ristikankareilla saunapäivä ja kotona olivat appiukko, Piian isä Heikki ja veljet Teijo (14 v) ja Kalle (3 v). Appiukko ilmeisesti asui tähän aikaan talon yläkerran erillishuoneistossa, mutta tätä ei ole vahvistettu. Appiukko on muutenkin jäänyt mysteeriksi. Tarina kertoo, että Heikki ja appi olivat saunassa, kun Piialle ja Teijolle tuli riitaa ja Piia paineli ulos koskaan palaamatta. Kotiin kuolinpaikkana uskovat ajattelevat, että 1) Piia ei koskaan poistunut kotoaan vaan siellä tapahtui jokin onnettomuus 2) Piia poistui pihalla mahdollisesti olleeseen asuntovaunuun, johon Heikki hänet surmasi tai 3) Piia poistui kotoaan, palasi myöhemmin yöllä ja Heikki oli odottamassa, kun muu perhe jo nukkui. Koti-teoriaa on poliisikin viime aikoina tutkinut mm. avaamalla autotallin lattian ja tuomalla Heikin ja Teijon kuulusteltavaksi. Autotallin lattian alta mahdollisesti löytyi koiran luita tai sitten ei löytynyt.

4) Volvo ja raiskausporukka
Vihjekirjeessä mainittu Volvo liittyy paimiolaiseen raiskausporukkaan, joka on syyllistynyt useampaan seksuaalirikokseen, joista osa vakavia ja rajuja joukkoraiskauksia, mutta kaikki on soviteltu rahalla alan lakien moisen salliessa. Vihjekirjeen kirjoittajalla on ollut tieto tästä porukasta ja halu 13 vuotta Piian katoamiseen jälkeen liittää porukka Piian katoamiseen. Onko ollut tietoa tai halu kostaa? Voisiko kyseessä olla jäynä tai halu johdattaa tutkintaa harhaan. Tuskinpa. Poliisi on tutkinut epäillyn Volvon kahdesti 20 vuoden välein. Rekisterinumero viittaa suoraan ainoan tunnistetun raiskausporukan jäseneen. Jäljet johtavat rikoksentekijöihin yhteiskunnan huipulla. Mutta liittyvätkö ne jäljet Piiaan?

5) Jehovat
Ylen Viimeinen johtolanka -podcastissa kävi ilmi, että jehovayhteisössä on ollut nuoria tyttöjä ahdistellut nuorehko mies. Väitetysti myös Piia on kutsuttu paikallisen neuvoston kuultavaksi asiasta, ilmeisesti joko todistajana tai ahdistelun kohteeksi joutuneena. Ilmeisesti kuulemista ei koskaan ehditty suorittaa, koska Piia katosi ”sopivasti” ennen kuulemista. Tietysti ahdasmielinen jehovayhteisö luo pohjaa myös monille muille spekulaatioille. Kärsikö Heikki häpeää tai painostettiinko hänet laittamaan ”punkkarityttärensä” kuriin? Ahdistelijan nimi on sittemmin saatu selvitettyä ja hänen henkilöhistoriansa on vähintäänkin hämärä muutenkin.

6) Meriläisvene
Vuonna 2013 julkistettiin tieto paikallisen kalastajan havainnosta Piian katoamisyönä tai sen välittömässä ajallisessa läheisyydessä. Paikallinen kalastaja oli ollut sumuisena aamuyönä kalastamassa Piikkiön Jauhosaaren läheisyydessä, kun sumusta oli puskenut lähelle Meriläisvene, jonka kannelta oli heitetty jotakin isoa mereen. Lastin mereen heittäneet olivat kironneet kalastajaa tämän nähtyään ja ajaneet pois. Poliisi on ilmeisesti tutkinut aluetta löytämättä mitään. Kalastajan verkkoihin on tarttunut myöhemmin mm. tennaria ja sukkahousuja, mutta se ei välttämättä tarkoita mitään, sillä saari oli aikanaan suosittu juhannuksenviettopaikka. Kalastaja ei ollut koskaan ennen kyseistä, vähän erikoisenmallista venettä nähnyt, mutta toisaalta vene ei olisi sumussa voinut aamuhämärässä luovia kapeissa salmissa ilman hyvää paikallistuntemusta. Tuskinpa vene laillisilla asioilla oli. Sumuinen aamu sopii ajallisesti hyvin sateisen yön jälkeiseksi sääksi.

7) Ahvenanmaa
Päiväkirjan ja luokkakaverien kertoman perusteella tiedämme, että Piia oli keväällä n. puoli vuotta ennen katoamistaan ollut luokkaretkellä Ahvenanmaalla ja siellä liftannut paikallisten poikien kyytiin pariin otteeseen ja käynyt myös ”metsässä” yhden ”Börjen” kanssa. Mahdollisesti kyseessä oli suurempikin ihastus. Ihastuksia Piialla kuitenkin päiväkirjamerkintöjen mukaan oli lukuisia muitakin. YLEn Marko Niemi onnistui selvittämään, kuka Börje-ihastus oli, mutta tämä oli jo edesmennyt. On epätodennäköistä, että Börje liittyisi Piian katoamiseen, sillä Piian saapumista pienelle paikkakunnalle olisi ollut käytännössä mahdotonta salata. Perhe kuitenkin piti Piian katoamisen jälkeen yhtenä todennäköisimpänä vaihtoehtona, että Piia olisi lähtenyt karkuun Ahvenanmaalle.

8) Mustalaiset
Piian kotitalon lähistöllä sijaitsi helluntailaisyhteisö, johon iso osa Piikkiön mustalaisista kuului. Osa mustalaisista oli väkivaltaisia ja harjoitti mm varastetun tavaran ja pimeän viinan myyntiä. Ristikankareen suku oli ainakin jossain määrin tekemisissä näiden mustalaisten kanssa, eikä aina hyvissä merkeissä. Piiaa potkittiin koulun pihalla ja Teijon kämmeneen viillettiin jo pikkupoikana verinen merkki veriveljeyden merkiksi. Yksi teoria on, että Piia olisi potkittu kostoksi äidin viinaveloista. Jos Piia on lähtenyt kotoaan ja kulkenut kohti ykköstietä, hän on hyvinkin saattanut törmätä myös näihin mustalaisiin, onhan Pontelan ympäristö ollut täynnä potentiaalista asiakaskuntaa pimeän viinan ostoon.

9) Kiusaajat
Piiaa ja Teijoa kiusattiin koulussa paljon. Kiusaaminen johtui erityisesti jehovalaisuudesta ja aktiivisimpia kiusaajia olivat helluntailaiset, mutta myös moni muu. Yksi usein esiin nostettu teoria sanoo, että Piia olisi kotoa lähdettyään törmännyt kiusaajiinsa ja kiusaajilla olisi mennyt pahasti ”yli”. Hyvin epäselvää tässä teoriassa on, miten teini-ikäiset kiusaajat olisivat kätkeneet ruumiin ja onnistuneet pitämään tapahtuman salassa ilman, että joku olisi jossain vaiheessa murtunut. Kiusaajateorian kanssa voidaan käsitellä myös kuuluisat ”veljekset”, jotka on usein palstoilla nostettu esiin. Rikostuomioita tuli myöhemmin mm kiristyksestä ja lapsiin sekaantumisesta, mutta vuosikausia he välttelivät tuomioita, vaikka oikeudessa käytiin useasti ja epäiltyjen rikosten lista oli pitkä kuin nälkävuosi sisältäen mm. huumekauppaa. Ruumiitakin jäi näiden veljesten jäljiltä ainakin kaksi, joista molemmissa tapauksissa tuli lakituvassa vapauttava tuomio. Veljistä vanhempi oli Piian ikäinen.

10) Luonnollinen kuolema tai itsemurha
Yksi minfon alkuaikojen suosituimpia teorioita oli, että Piia olisi heittäytynyt tai vahingossa päätynyt Piikkiön läpi kulkevaan jokeen ja ajautunut siitä Piikkiönlahdelle. Teoriaa ei juuri tue joen mataluus ja lahden umpinaisuus, mistä hänet luultavasti olisi löydetty. Mahdoton tämä teoria ei luonnollisestikaan ole. On jäänyt ristiriitaiseksi, kuinka tasapainoinen Piia katoamishetkellä oli. Ihastuksia oli useita ja uusi koulu oli varmasti parempi kuin peruskoulu, mutta ilmeisesti myös uudessa koulussa oli raivokohtauksia ja muuta häiriökäyttäytymistä.

11) Jammu-setä
Tottakai tähän tarinaan pitää liittyä myös Suomen rikoshistorian kuvottavin tunnettu pahantekijä, Antti Veikko Ilmari Siltavuori. Minfon Jammu-linjassa on jo vuosikymmen sitten liitetty Jammu myös Pian tapaukseen, asuihan Jammun naisystävä Piikkiössä ja vielä melko lailla Ristikankareiden suunnalla. Poliisi yhä väittää, että Piian katoamisen aikaan Jammu istui vankilassa, mutta minfon Jammu-keskustelulinjan mukaan näin ei ollut. Perustelut ovat aika uskottavia. Useampi aikalainen on myös muistellut, että Jammua olisi aikanaan epäilty syylliseksi Piian katoamiseen. Julkisuudessa Jammu muistetaan lähinnä yksittäisestä Hopiavuoren ja Pirisen tyttöjen kaksoismurhasta ja ruumiiden polttamisesta, mutta lukemalla esim minfon Jammu-linjaa paljastuu aivan uskomaton ihmissaasta, jonka hirveydet olivat jatkuneet vuosikymmeniä ja suurin osa jäi varmasti kokonaan selvittämättä. Kaikenlaista todella kuvottavaa salaliittoteoriaakin Jammun ympärillä, mutta myös hyvää analyysiä siitä, koska hän on rikoksistaan istunut vankilassa ja luultavasti -88 syksyllä hän oli vapaalla jalalla, väittää poliisi mitä väittää. Väitettyjä, aika uskottavia silminnäkijähavaintojakin Jammusta on -88 syksyltä. Itse pitäisin tämän vaihtoehdon avoinna, kunnes poliisi esittää jotain oikeasti konkreettista siitä, että Jammu oikeasti istui poikkeuksellisesti pidennettyä tuomiota edellisistä rikoksistaan. Hopiavuoren ja Pirisen murhat tapahtuivat alle puoli vuotta Piian katoamisesta -89 maaliskuussa.

12) Gunilla
Piian äiti Gunilla oli väkivaltainen alkoholisti, sen ovat monet lähipiiriin kuuluneet ihmiset todistaneet. Piian äiti asui virallisesti Turussa, mutta vietti aikaa myös Piikkiön keskustassa sijainneessa vanhassa kanttorin talossa, joka sijaitsi aivan keskustassa, mutta kuitenkin suojassa tontin perukoilla vanhojen jalopuiden suojassa. Paikassa aikaa vietti lukuisia muitakin pultsareita, lähinnä tai pelkästään miehiä. Piiankin joskus nähtiin menneen sinne, oletettavasti äitiään etsimään, vaikka välit huonot olivatkin. Piian katoamisen jälkeen yksi teoria koulussa oli, että nämä pultsarit olisivat tappaneet Piian ja hukuttaneet suohon. Puhdasta spekulaatiota se oli ja Teijon kiusaamiseksi sanottu.

13) Päiväkirja
Piia piti päiväkirjaa ja merkitsi menojaan myös jonkinlaisiin teinikalentereihin. Päiväkirjasta paljastetut otteet kertovat toisaalta rankasta kiusaamisesta, mutta myös positiivisesta otteesta elämään. Piialla oli odotuksia ja haaveita, mitä tulevaisuuteen tulee. Keskustelupalstoilla on liikkunut sitkeästi huhuja, että päiväkirjasta olisi revitty sivuja, mutta mitään todisteita tästä ei ole, eikä ole selvää, mistä nämä huhut ovat saaneet alkunsa.

14) Paatero ja muu herraskansa -teoriat
Piian katoamisen aikaan Kaarinan nimismiespiirin nimismiehenä toimi Mikko Paatero, jonka ura aloitti pian Piian katoamisen jälkeen hurjan nousukiidon, joka lopulta johti Paateron koko Suomen poliisilaitoksen johtajaksi. Paateron hakiessa ylijohtajan virkaa, keskustelupalstoilla väitettiin hänen aktiivisesti haudanneen Piian katoamiseen liittyvät tutkinnat. Palstoilla (lähinnä allekirjoittaneen toimesta) tapaukseen on sotkettu myös Paimion nimismiestä, kihlakunnan silloista tuomaria ja Paimion rahasukuja. Kaikilla näistä oli sopivanikäisiä poikia, joista useimmat eivät olleet maineeltaan todellakaan sieltä puhtoisemmasta päästä. Omat mausteensa tähän soppaan tuovat tuomiokunnan kadonneet arkistot ja Piikkiö-Paimio -alueen paikallislehti, jonka uutisoinnin taso Piian katoamisesta ja Pontelan tappeluista ei todellakaan kestä päivänvaloa. Paatero myöhemmin ryvettyi monessa muussakin liemessä, mikä on osaltaan nostanut kiinnostusta hänen toimintaansa myös Piian katoamiseen liittyvässä tutkinnassa.

15) Paimion liftarit
Piian katoamisyönä, Paimiossa noin kello kymmenen aikaan, kaksi nuorta miestä poimi raitilta kyytiin pari teinityttöä. Ajelemisen ja muiden vaiheiden jälkeen tytöt jätettiin Piikkiöön ykköstien varteen hyvin lähelle Piian kotia. Satoi kaatamalla. Toinen tytöistä vastasi kuvaukseltaan Piiaa ja toinen Piian Jehova-kaveria (ei julkisuudessa mainittua Tiina Ristimäkeä). Tytöt olivat pukeutuneet hyvin ”eriparisesti” eivätkä todellakaan olleet ”laittautuneet baanalle”. Toinen tytöistä oli Piia nuorempi. Tämä on kaikista tutkimuslinjoista ainoa, joka selittäisi hyvin Tomin kirjeen ajankohdan eli puolenyön, mutta toisen tytön kohtalo jää tässä hyvin epäselväksi. Eiväthän he ole yhdessä voineet mennä Piian kotiin niin, että Piialle olisi tapahtunut jotain pahaa? Olisiko toinen tyttö liftannut kotiin Paimioon? Tämän jälkeen kaikki teoriat Tomin kirjeestä kotona tapahtuneisiin asioihin ovat auki ja mahdollisia. Eli tässä teoriassa Piia olisi matkannut bussilla Paimioon, palannut puolenyön aikaan Piikkiöön ja Tomin havainnot sopisivat ajallisesti yksiin muun tarinan kanssa.

16) 90-luvun pidätys
On hyvin painavia syitä uskoa, että Tom on Borås -vihjekirjeeseen perustuvan epäilyn ja pidätyksen lisäksi Piia-keississä on jo 90-luvulla tehty toinenkin pidätys, jossa pidätyksestä ja kuulusteluista ovat vastanneet Paimion ja Kaarinan nimismiespiirin poliisit. Pidätetty on ollut 80-luvun alussa tuomittu ja istunut seksuaalirikollinen, mutta ei ole tiedossa, millä perustein poliisi on häntä aikanaan epäillyt Piian katoamisesta. KRP:n mukaan tätä ei kuitenkaan ole koskaan tapahtunut. Voiko asia liittyä ns. ”kadonneisiin arkistoihin”, joista tutkinnanjohtaja Heinonen puhui YLEn Kadonneet -dokkarissa 2007? Vai löytyisikö vastaus Paimion nimismiespiirin arkistoista? Meillä tavan tallaajilla ei tietenkään ole mitään keinoa selvittää asiaa.

17) Kivilänmäki
Puolisen vuotta sitten Paimion FB-sivuilla Piian katoaminen nousi keskustelunaiheeksi ja eräs ryhmäläinen kertoi äitinsä havainnosta Piian katoamisiltaa seuraavana aamuna. Aamuhämärän aikaan hakiessaan lehteä vanhan 1-tien varresta hänen äitinsä oli nähnyt tien toisella puolella sijaitsevan autiotalon vieressä parkissa auton, jonka vieressä oli seisoskellut hoikka ponnaripäinen mies, ylemmäs Kivelänmäkeen tuijotellen, paikassa jossa ”ei koskaan ollut autoa parkissa”. Havainto oli tuoreeltaan kerrottu poliisille ja jäänyt siksi mieleen. Ajallisesti havainto on osuva ja kuvaus henkilöstä sopii hyvin raiskausporukan epäiltyihin. Parkissa ollut auto ei kuitenkaan ollut Volvo vaan punaruskea japanilaistyylinen pikkuauto.

-----

Paljon pienempiä linjoja jäi mainitsematta ja varmaan joku isokin. Käsittelemättä jäi nyt ainakin Kemiölinja, 90-luvun vihjesoitto, E3, Hiekkahelmi jne. Saa tosiaan täydentää näitä ja eri linjoja, tämä nyt oli lähinnä tarkoitettu lyhyeksi yhteenvedoksi Piian keissistä, entisistä ja nykyisistä linjoista.

Jos joku kokee tarvetta kommentoida tätä postausta, älköön hän tehkö sitä lainaamalla koko viestiä, vaan vain kommentin kannalta olennaisen osan. Kiitos etukäteen.
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Vanhakansa kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 7:29 pm
Silti veikkaan itsekin, että nimimerkki Tom on Borås sisältää jonkin vihjeen tekijästä, jotain mitä ei ole vielä keksitty. Koska kirje lähetettiin poliisi-tv:lle, uskon kirjeen kirjoittajan toivoneen sen päätyvän julkisuuteen. Ehkä siinä on ollut vihje, jonka vain Piian tappaja voi ymmärtää. Jossain Paimion lähivesillä on pieni saari/luoto nimeltä Borå... ei löydy kyllä kartoista edes haulla, mutta johonkin merikarttaan tai vastaavaan se on merkitty.
Pidän tätä Borå nimistä saarta myös vinkkinä tässä PIian katoamistapauksessa. Voisiko PIian hautapaikka olla tämän saaren/luodon lähistöllä? Voisiko PIia olla sinne haudattu? Kuinka suuresta saaresta on kyse, jos sitä ei edes löydy kartoista haulla? Tämä olisi sopiva piilopaikka, koska se ei ole helposti löydettävissä kartoista haulla. Lähinnä paikkakuntalaiset tai siellä joskus asuneet tietävät tämän paikan.

Tunteeko Vanhakansa ketään, joka olisi muuttanut Ruotsista Boräsista takaisin Paimion tai Piikkiön seudulle ennen vihjekirjeen lähettämistä? Hän olisi voinut muuttaa Ruotsiin "väljemmille vesille" pian Piian katoamisen jälkeen tai olla silloin käymässä täällä Suomessa. Vihjeet tulevat myös Susikoira Roi - seikkailu saaristossa ohjelmasta, joka esitettiin Piian katoamisiltana.

Wikipedian mukaan Suskoira Roi - seikkailu saaristossa sarjan viimeinen jakso on esitetty Piian katoamisiltana. Neliosainen ohjelmasarja on siis esitetty 16. syyskuuta 1988 – 7. lokakuuta 1988. Eipä ihme, että sisaruksille tuli riita kaukosäätimestä, koska silloin tuli sarjan viimeinen päätösjakso, jossa sen ratkaisu.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
skoune
Neuvoja-Jack
Viestit: 588
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skoune »

Vanhakansa kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:21 am Kasasin tähän muutamia Piia-linjoja ja lyhyet tiivistelmät joka linjasta, koska kaikki eivät varmaan minfon koko hyvin pitkää Piia-ketjua jaksa lukea läpi. Aika hengästyttävä projekti tästäkin tuli, mutta listaa saa mielellään täydentää, ei tämä missään nimessä täydellinen ole.

..
Et ilmeisesti lue minun kirjoittaniani viestejä. Olen jossain viestissä vuosien varrella esittänyt myös sitä, että tämä Tom olisikin muuttanut joskus Piian katoamisen jälkeen Ruotsiin ja palannut sieltä sitten takaisin Suomeen.
Viimeksi eilen esitin tällaisen terorian.
"Ehkä tätä kirjeen kirjoittajaa oli seksuaalisen suuntauksensa vuoksi porukoissa kiusattu ja siksi oli allekirjoitus vähän samanlainen kuin se tunnetun Piikkiön lähiseudulta kotoisin olleen Tomin "nimi"?
Se Borås olisi ollut vaikka vitsi, jos joku tuttu olisi sinne muuttanut. Suomessahan on aina väitetty, että naapurimaassamme on paljon "tomeja
".
Pk_etsijä
Sabrina Duncan
Viestit: 353
Liittynyt: Su Maalis 20, 2016 9:16 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Viesti:

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pk_etsijä »

Tuossa Väärän auton kyytiin- kirjassa kerrotaan myös yhtenä vihjeenä Piian tapauksessa, että kalastaja oli nähnyt kun veteen, Piikkiön edustalla oli pudotettu mahdollisesti jotain isompaa ja sen lähdetty nopeasti pois. Toki voi olla salakalastajien pyydyksiäkin.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2590
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja MEG »

Kalastajan kertomus mainittu Vanhankansan yhteenvedossa. Outoa, ettei niin poikkeavaa venemallia löydetty. Ei luulisi kauempaa seilanneen noin sisäsaaristoon. Vaan kotiranta lähellä.
kyr-12
Harjunpää
Viestit: 298
Liittynyt: La Maalis 02, 2019 9:55 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja kyr-12 »

MEG kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 12:36 pm Kalastajan kertomus mainittu Vanhankansan yhteenvedossa. Outoa, ettei niin poikkeavaa venemallia löydetty. Ei luulisi kauempaa seilanneen noin sisäsaaristoon. Vaan kotiranta lähellä.
Trailerilla siirretty...
Veikka
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: La Syys 09, 2023 11:41 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Veikka »

Kun tuli mietittyä Tomin kirjettä. Jos kadonnut ilmoituksessa Piia lähti kotoaan noin klo 20? Ja nuo Ruotsinlaivat tulevat illalla klo 20. Niin aikataulullisesti eivät mene yksi yhteen, ellei itse Borås olisi tullut aamu laivalla ja sitten siitä selvinnyt…
reaper
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 3:20 am

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja reaper »

Veikka kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:27 pm Kun tuli mietittyä Tomin kirjettä. Jos kadonnut ilmoituksessa Piia lähti kotoaan noin klo 20? Ja nuo Ruotsinlaivat tulevat illalla klo 20. Niin aikataulullisesti eivät mene yksi yhteen, ellei itse Borås olisi tullut aamu laivalla ja sitten siitä selvinnyt…
siis millä perusteella ei mene? Ei tietenkään mene laivan saapuminen ja kotoa lähteminen yksi yhteen, mutta eihän niiden kuuluisikaan :D
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

MEG kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 12:36 pm Kalastajan kertomus mainittu Vanhankansan yhteenvedossa. Outoa, ettei niin poikkeavaa venemallia löydetty. Ei luulisi kauempaa seilanneen noin sisäsaaristoon. Vaan kotiranta lähellä.
MTV Uutiset tekivät erikoisraportin Piian katoamisesta. Siinä oli tästä kalastajan havainnosta. Luin myös jostain, että kalastaja olisi nähnyt tämän veneen Piian katoamista seuraavana aamuna lauantaina ja, että vene olisi saapunut Turun saariston suunnalta. Joka tapauksessa Piian katoamisiltana tullut viimeinen jakso sarjasta Poliisikoira Roi - seikkailu saaristossa voisi antaa vinkkiä siitä, että on liikuttu vesillä ja mahdollisesti myös saaristossa. Piikkiönlahtea ei taideta laskea saaristoalueeseen kuuluvaksi, minne Piia olisi päätynyt jo heti katoamistaan seuraavana aamuna aamuvarhaisella.

JULKAISTU 08.05.2016 07:04

Ensin aamun rauhan rikkoo etäinen moottorin rummutus. Kohta sumun keskeltä ilmestyy iso vene, jota kalastaja ei ole aiemmin nähnyt.

Hän on kalastanut Piikkiönlahdella 1950-luvulta saakka ja tuntee ulkonäöltä muiden alueen asukkaiden veneet. Tuntematon vene on tullut Turun suunnalta. Se on meriläismallinen, eli suippo molemmista päistä, siinä on etukajuutta ja ajohytti, sen keskiosa on tavallista pulleampi.

Vene hidastaa vauhtia muttei pysähdy. Sen kannelle ilmestyy kaksi miestä. Noin 300 metrin päässä kalastajasta jotain isoa molskahtaa veteen.

Kalastaja lähtee ottamaan selvää, mitä miehet puuhaavat.

Vene kaasuttaa kiireesti pois. ”Saatanan kalastaja”, veneestä kuuluu.

Kohtaaminen lokakuussa 1988 jää kalastajan mieleen. Hän kirjaa paikan muistiin. Miksi miehet tuohtuivat, kun huomasivat hänet? Ja mikä aiheutti ison molskahduksen? Mitä veneestä ikinä pudotettiinkin taisi mennä suoraan pohjaan.

Samaa venettä ei tule vastaan toista kertaa.

Menee muutama vuosi. Kalastaja kokee verkkojaan Piikkiönlahdella kuten ennenkin.

Eräänä aamuna hän on taas tutussa paikassa Jauhosaaren edustalla. Verkkoihin on takertunut outo roska. Lähempi tarkastelu paljastaa roskan ruskeiksi nailonsukkahousuiksi. Outo vene ja iso molskahdus käyvät mielessä.

Vuosia kuluu ja muistikuvat veneestä haalistuvat. Kuinka monta miestä veneessä todella oli? Olivatko kaikki miehiä? Miltä he näyttivät? Mitä kaikkea kannella juteltiin?

Vuoden 1999 paikkeilla verkkoihin takertuu taas jotain poikkeuksellista: naisen kengästä irronnut pohja. Kenkä on ollut kooltaan alle 40. Kalastaja heittää kengän muiden roskien mukana pois.

Kuluu vielä vuosia ennen kuin kalastajan havainnot päätyvät poliisin tietoon. Silloinkin kiertotietä, kun kalastaja kertoo havainnoistaan toiselle henkilölle, joka kertoo asiasta toiselle henkilölle, joka soittaa poliisin vihjepuhelimeen vuonna 2003.

Poliisi ymmärtää nopeasti, että kyseessä on varteenotettava havainto piikkiöläisen Piia Ristikankareen katoamisviikonlopulta.


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eri ... #gs.3hupv2


Seura kirjoitti vain lyhyesti tästä kalastajasta ja oudosta veneestä 30. elokuuta 2018.

Havainto vesillä

Vuonna 2003 poliisi puhutti kalastajaa, joka oli ollut Piikkiönlahdella lokakuussa 1988. Hän kertoi nähneensä veneen ja sen kannella kaksi henkilöä, jotka heittivät veteen jotakin raskasta.

Kalastajan kertomuksen perusteella poliisi teki vesietsintöjä, mutta mitään ei löytynyt.


https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/piia- ... tunut-nyt/


Olen myös ihmetellyt sitä, ettei kyseistä venettä ole löydetty ja sen silloista omistajaa. Kenellä olisi ollut mahdollisuus käyttää kyseistä venettä? Vene oli saapunut jostain kauempaa, koska kalastaja ei ollut nähnyt sitä koskaan aiemmin, eikä sen jälkeen. Salaperäinen vene katosi täysin. Kalastajan muistikuvat veneestä olivat hämärtyneet vuosien saatossa.

Oliko meriläisveneitä tuohon aikaan kuinka paljon? Poliisi olisi voinut käydä kuvaamassa näitä veneitä ja näyttää kuvia kalastajalle, jos hän olisi tunnistanut kuvasta kyseisen veneen ja ja näin muisti olisi tarkentunut nähdessään kuvan näkemästään veneestä. Ihmettelen sitä, miksi poliisi ei tarttunut enempää tähän vihjeeseen ja etsinyt sen enempää kyseistä venettä. Onko ollut vain poliisin saamattomuutta vai ovatko pitäneet jotain toista vaihtohetoista linjaa varteenotettavampana linjana tutkinnassa?
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2590
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja MEG »

Oudolta tuntuu, että Pia olisi -elävänä tai kuolleena- autolla kuskattu jonnekin kauemmas, sieltä veneellä kuljetettu matalaan Piikkiönlahteen upotettavaksi. Kun olisi veneen kotisatamasta voitu viedä suoraan avomerelle.
Olisiko Pian ruumis ollut väliaikaisessa kätkössä rantakasvustossa. (lisäys)
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Löysin Hejacista kirjoitetun koosteen Piian tapaukseen liittyen. Siinä on myös tästä kalastajan venehavainnosta.

Piian tapauksesta julkaisi MTV erikoisraportin, jossa tapausta puitiin laajemmin. Tässä artikkelissa kerrottiin Piikkiönlahdella lokakuussa 1988 tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa kalastaja oli havainnut ison, meriläismallisen veneen, joka oli hänelle entuudestaan tuntematon. Veneessä oli ollut etukajuutta ja ajohytti, keskiosaltaan vene oli ollut tavallista pulleampi. Kannelle oli ilmestynyt kaksi miestä. Noin 300 m päässä kalastajasta jotain isoa molskahtu veteen. Kalastaja kuuli miesten puheen "saatanan kalastajasta". Vene kaasutti kiireesti tiehensä. Kalastaja kirjasi paikan muistiin.

Muutaman vuoden päästä kalastaja (siis sama kuin edellä) koki verkkojaan Piikkiönlahdella, Jauhosaaren edustalla. Verkkoon oli takertunut nailonsukkahousut. Vuosien kuluttua kalastajan muistikuvat ovat haalistuneet, eikä hän enää varmuudella muistanut montako miestä veneessä oli. Vai olivatko he miehiä? Mitä kannella juteltiin?

1999 paikkeilla verkkoon takertui puolestaan naisen kengästä irronnut pohja. Kengän arvioitiin olleen alle 40 kokoa. Kalastaja heitti kengän pois (oma huomautus: tarkoitetaan kait pohjan, eihän se ollut kenkä?)

Kaikki nämä kalastajan havainnot päätyivät poliisin tietoon vasta vuosien kuluttua ja silloinkin kiertotietä. Kalastaja oli kertonut havainnoistaan toiselle henkilölle, joka taas kertoi kolmannelle, joka soitti poliisin vihjenumeroon vuonna 2003. Vihjeen antoon saattoi vaikuttaa se, että tapauksesta oli kerrottu paikallislehdessä näyttävästi.

Myös tässä artikkelissa kerrotaan etsinnöistä:

Marraskuussa 2003 tehtiin KRP:n toimesta vesietsintöjä Piikkiönlahdella yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Lahden mutaista pohjaa tutkittiin sukeltajan avustuksella. Jauhosaaren edusta saatiin tutkittua päivässä ja etsinnät lopetettiin tuloksettomina. Kalastajan osoittama kohta on korkeintaan 3 m syvyydessä. Vaikeinta oli ollut naarattavan alueen järkevä rajaaminen. Ruumis voi ajautua kauaksikin, mutta ei komisario Heinosen mukaan kuitenkaan avomerelle ja tavoittamattomiin.

https://www.hejac.com/forum/viewtopic.p ... &start=280



Kiinnitin huomioita uutisten ristiriitaisuuteen. MTV uutisoi aiemmin, että kuluu vielä vuosia ennen kuin kalastajan havainnot päätyvät poliisin tietoon. Silloinkin kiertotietä, kun kalastaja kertoo havainnoistaan toiselle henkilölle, joka kertoo asiasta toiselle henkilölle, joka soittaa poliisin vihjepuhelimeen vuonna 2003.

Seura oli uutisoinut aiemmin, että vuonna 2003 poliisi puhutti kalastajaa, joka oli ollut Piikkiönlahdella lokakuussa 1988. Hän kertoi nähneensä veneen ja sen kannella kaksi henkilöä, jotka heittivät veteen jotakin raskasta.

Mietinkin, että oliko kalastaja vielä elossa vuonna 2003, koska vihje veneestä tuli kiertoteitä pitkin? Kuulusteliko poliisi kalastajaa vai vain vihjeen antajaa? Olisiko meriläisvene jäänyt löytymättä sen vuoksi, ettei kalastaja olisi ollut enää elossa ja voinut siten tunnistaa venättä kuvista? Uskon kalastajan mahdollisuuteen tunnistaa vene kuvasta, vaikka muistikuva olikin haalistunut vuosien aikana, koska oudon veneen näkeminen Piikkiönlahdella oli ollut mieleenpainuva kokemus, jonka hän muisti vielä vuosia myöhemmin kalastaessaan Jauhosaaren edustalla.


Pitääpä kuunnelle Marko NIemen Podcast uudelleen. Tämä tuli vastaan Vauva-alustan keskustelussa:

Viimeinen johtolanka -podcastissa toimittaja Marko Niemen mukaan Heikki Ristikankare ilmoitti itse venevihjeen poliisille. Heikki oli kuullut venetapauksesta yhteiseltä tutulta, jolle kalastaja oli kertonut havainnoistaan.

Minulla Piian kanssa ei ole montaa vuotta ikäeroa. Tästä syystä olen seurannut Piian katoamista alusta asti oltuamme samaa ikäluokkaa. Nuoruudessani ja etenkin murrosiässä emme käytäneet nailonsukkahousuja, vaan kuljimme kartsalla paljain kintuin pillifarkuissa jopa kovallakin pakkasela. Olisiko siis Piia käyttänyt nailonsukkahousuja, jotka tarttuivat kalastajan verkkoon Piikkiönlahdella? Hänen löytämänsä kengänpohja, kokoa alle 40, olisi voinut ollakin Piian kokoa etenkin, jos kyseessä oli naisten kengän pohja. Piian katoamisen aikaan meillä oli tapana liftata paljon. Itsekin liftatessani tien varsilla näkyi usein muitakin liftaajia.
Viimeksi muokannut Firefox69, Ke Tammi 24, 2024 6:50 pm. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
sikakyösti
Sofia Karppi
Viestit: 439
Liittynyt: Ma Syys 21, 2015 2:06 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja sikakyösti »

Firefox69 kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:40 am Pidän tätä Borå nimistä saarta myös vinkkinä tässä PIian katoamistapauksessa. Voisiko PIian hautapaikka olla tämän saaren/luodon lähistöllä? ratkaisu.
Ei varmasti ole mitään Borå-nimistä saarta, koska å on joki. Ja BorÅS:n Ås merkitsee harjua, niinkuin esimerkiksi Helsingin kaupunginosan Harjun ruotsinkielisessä nimessä.
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Piia Ristikankare, katosi kotoaan - Piikkiö 1988 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

sikakyösti kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 6:12 pm
Firefox69 kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:40 am Pidän tätä Borå nimistä saarta myös vinkkinä tässä PIian katoamistapauksessa. Voisiko PIian hautapaikka olla tämän saaren/luodon lähistöllä? ratkaisu.
Ei varmasti ole mitään Borå-nimistä saarta, koska å on joki. Ja BorÅS:n Ås merkitsee harjua, niinkuin esimerkiksi Helsingin kaupunginosan Harjun ruotsinkielisessä nimessä.
Minulla ei ole mitään tietoa tästä saaresta/luodosta. Koetin etsiä sitä, mutta en löytänyt, kuten oletinkin Vanhakansan kertoman mukaan. Olen itse kotoisin keskisestä Suomesta, joten en tunne Piikkiön ja Paimion seutua.

Vanhakansa siis kirjoitti tästä Borå saaresta/luodosta edellisellä sivulla tässä ketjussa. Kopion tähän koko kappaleen hänen viestistä. Lihavointi tässä kappaleessa minun.

Silti veikkaan itsekin, että nimimerkki Tom on Borås sisältää jonkin vihjeen tekijästä, jotain mitä ei ole vielä keksitty. Koska kirje lähetettiin poliisi-tv:lle, uskon kirjeen kirjoittajan toivoneen sen päätyvän julkisuuteen. Ehkä siinä on ollut vihje, jonka vain Piian tappaja voi ymmärtää. Jossain Paimion lähivesillä on pieni saari/luoto nimeltä Borå... ei löydy kyllä kartoista edes haulla, mutta johonkin merikarttaan tai vastaavaan se on merkitty. Jotain tällaista tai vastaavaa. Ja jos vihjekirje onkin tekaistu, saattaa tarina silti olla jotain henkilön omassa elämässä tapahtunutta, tai sen variaatio. Tämä voisi selittää esim "selviämiseen kuluneet pari tuntia" ja paikkakunnan päätymisen kirjeeseen. Tai sitten nuo pari tuntia on tarvittu mukaan tarinaan, koska kirjeen kirjoittaja uskoo/tietää rikoksen tapahtuneen puolen yön aikaan. On näitä teorioita ja hyvä niitä on pyöritellä.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Vastaa Viestiin