Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Murhasta Tuli Totta kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 12:50 pm
Talvi24 kirjoitti: Ti Maalis 12, 2024 1:16 pm Tikkasen olisi ollut mahdollista kokeilla joihinkin / useampiin masennuslääkkeisiin huonosti reagoineeseen masennukseensa muitakin hoitoja.

Lääkeresistentin masennuksen hoidosta Duocecimin artikkeli  (2013;129(20):2149-56) / alla artikkelin tiivistelmä

MASENNUS ON LÄÄKERESISTENTTI, JOS OIREIDEN VOIMAKKUUS EI OLE PUOLITTUNUT lähtötilanteesta, vaikka hoito olisi toteutettu asianmukaisesti KAHDELLA ERI farmakologiseen ryhmään kuuluvalla MASENNUSLÄÄKKEELLÄ. Lääkeresistentin masennuksen esiintyvyys väestössämme on noin 1 %. Sitä hoidetaan Suomessa liian passiivisesti, mikä lisää työkyvyttömyyseläkkeiden määrää. Lääkeresistentin masennuksen hoito suunnitellaan kullekin potilaalle yksilöllisesti.

Käypiä hoitoja ovat MASENNUSLÄÄKKEIDEN YHDISTEKMÄT, MASENNUKSEN LISÄLÄÄKKEET, PSYKOTERAPIA, SÄHKÖHOITO ja SARJAMAGNEETTISTIMULAATIO. Eri hoitomuotojen käyttäminen samanaikaisesti saattaa olla edullista, sillä esimerkiksi sarjamagneettistimulaation aiheuttama aivojen muovautuvuuden lisääntyminen saattaa parantaa samanaikaisen psykoterapian tehoa. VIIKOTTAISET subanesteettisina pitoisuuksina annetut KETAMIINI-INFUUSIOT ovat jo päivien kuluessa vaikuttava ja tehokas lääkeresistentin masennuksen hoito. Tieto ketamiinihoidon pitkäaikaisturvallisuudesta on vielä puutteellista, ja se on toistaiseksi potilaan tietoisen suostumuksen edellyttävää kokeellista hoitoa. 

Artikkeli on 10 vuoden takaa. Tällä ajalla on em. Ketamiini-infuusioista kertynyt kokemusta ja 2019? tullut käyttöön esketamiini nenäsuihkekin, mutta käsittääkseni sekin annostelleeaan hoitajan seurannassa?

https://www.duodecimlehti.fi/duo11274
Masennuksen hoidossa on oltava dokumentoitua lääkehoitoa vähintään kahdella eri depressiolääkkeellä, usein useammallakin ennen kuin voidaan puhua lääkeresistenssistä.

Suomessa annetaan lääkärin lähetteellä sähköhoitojaksoja, ketamiini-infuusioita sekä rTMS-sarjoja (magneettistimulaatio) sairaaloissa. Nämä kaikki ovat neuromodulaatiohoitoja, joihin tiukat kriteerit ja kohtuullisen pitkät jonot. Sähkö- ja ketamiinisarjat annetaan nukutuksessa.

Esketamiini on erittäin vähän käytetty Suomessa. Se ei sovellu päihdeongelmaisille ja/tai skitsofrenisesta psykoosista kärsiville. Haitta- ja päihdevaikutuksia ovat esimerkiksi hallusinaatiot, hyvän olon tunne ja mielialavaihtelut.

Ketamiinin hoitovaste tuppaa olemaan kohtalaisen lyhyt, esketamiinin vielä lyhyempi. Pelkkä ketamiini ei yleensä paranna masennusta. Yhdistettynä psykoterapiaan se voi kuitenkin olla hyvä lääke. Yksi esketamiinisumuteplo maksaa kolmatta sataa euroa.

Esketamiinisumutteen reseptinkirjoitukseen liittyy suht tarkkoja kriteerejä normaalisti. Lääkeresistenttiä masennusta on ollut yritettävä hoitaa kolmella eri masennuslääkkeellä pitkäjänteisesti. Näistä kolmesta yhden lääkityksen on ollut oltava 1) kahden masennuslääkkeen yhdistelmä tai
2) masennuslääkkeen ja psykoosilääkkeen yhdistelmä tai
3) masennuslääkkeen ja litiumin yhdistelmä.
Kriteerien täyttyessä on potilaalle laadittava myös hoitosuunnitelma.

Mitä tulee masennuslääkkeiden mahdollisesta vaikutuksesta ihmisen persoonaan, tällaista ei nykylääkkeillä tapahdu.
Kiitos taas asiantuntevasta, selkeästä vastauksesta Murhasta Tuli Totta. Hyvä kun huomioit tuon toisenkin asian:
"Mitä tulee masennuslääkkeiden mahdollisesta vaikutuksesta ihmisen persoonaan, tällaista ei nykylääkkeillä tapahdu." kun tällaisessa ketjussa näyttää ajatus joillakin lähtevän hyvin herkästi rientämään luulojen pohjalta.

Tunnen erään naisen, joka oli juuri saanut 7 vai 8 kertaa viikon välein ketamiini-infuusion. Kertoi välittömän vaikutuksen tulleen varsin nopeasti. Hän asuu varsin pitkän matkan päässä sairaalasta, että kertoi olleensa joka viikko pari päivää sairaalaan sisäänkirjoitettuna. En ole kuullut viimeisiä tietoja, miten pidemmässä ajassa on käynyt. Ehkä hänellä oli psykoterpiankin meneillään. Onhan tuo esketamiini nenäsuihke todella kallis, rajoittaa sen käyttöä. Aika jännä juttu tuo, ettei pelkkä ketamiini yleensä paranna masennusta, mutta kuitenkin psykoterapiaan yhdistettynä voi olla hyvä yhdistelmä.
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

keijo_kaleva kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 3:16 pm
Talvi24 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 2:42 pm
Koetko itsellesi esitetyt kysymykset vääntämisenä, miksi?
Ylläpito voi poistaa ja toivottavasti poistaakin:

Aika ajoin koen hiusten halkomista täällä tehtävän siinä määrin, että vääntäminen kuvaa sitä parhaiten ja koko ketju menee sivuraiteille ja sitä myöten pilalle. Väännössä on keskiössä ihan muu kuin tasavertainen keskustelu. Ymmärrystä siitä koska olisi hyvä lopettaa uupuu.

Eikä tarvitse vastata. Vere id significo!
En vastaa, mutta ihmettelen, että et itse vastaa omista heitoistasi nousseisiin kysymyksiin. Ilmeisesti niihin vastaaminen olisi ollut sinulle hiuksien halkomista. Minusta ei, vaan relevantteja kysymyksiä juuri tapaukseen liittyen - nämä tähän uudelleen laittamani:

"Minkälainen on epäorganisoitunut ihminen? Minkälainen on esim. vaikeasti masentunut ihminen? Millä keinoilla T tavoitteli omaa etuaan? … Mistä T ei kantanut vastuuta? Milloin? Ei kait kumpaakaan painostettu sitoutumaan?"

Toisten kysymyksethän voi aina kuitata "höpö höpönä" tai että joku yrittää muka vääntää.
Mutta ei tarvitse halkoa hiuksiasi - ei siis tarvitse vastata.
Avatar
Miss Holmes #1
Christopher Lorenzo
Viestit: 1683
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Yleisesti ottaen ei kaiketi olla puhuttu siitä, että Tikkanen olisi sekoittanut päänsä masennuslääkkeillä tai niiden mixeillä.

Minä olen ymmärtänyt, että on puhuttu huomattavasti vahvemmista lääkkeistä, joita on käytetty väärin. Esim aiemmin mainittuja bentsoja, joiden jatkuaa, pitkäaikaista käyttöä ei suositella.

Tikkasen oikeuksia ei rajoitettu masennuslääkkeiden käytöstä, vaan unilääkkeiden väärinkäytöstä. Ja erittäin todennäköisesti bentsodiatsepiini-pohjaisten unilääkkeiden väärinkäytöstä.
Eli loogisesti ajateltuna tuollainen tapa voi säilyä. Ja noilla napeilla pitkällä syklillä saa päänsä sekaisin.

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01048

- Bentsodiatsepiinit ovat rauhoittavia lääkkeitä lyhytaikaiseen käyttöön
- Bentsodiatsepiinien pitkäaikainen käyttö voi haitata terveyttäsi
- Lääkeriippuvuuden tunnusmerkkejä
- Keskitä hoitosi yhdelle lääkärille ja tee siitä sopimus
- Vieroitusoireet ja niiden välttäminen
- Lääkeriippuvuuden ehkäiseminen
- Lisätietoa lääkeriippuvuudesta

Rauhoittavat lääkkeet ja monet unilääkkeet aiheuttavat helposti riippuvuutta. Niiden pitkäaikaisesta käytöstä voi olla sinulle muutakin haittaa.

Tarpeeton tai haitallinen lääkitys kannattaa purkaa. Älä kuitenkaan lopeta rauhoittavien lääkkeiden käyttöä yhtäkkiä. Suunnittele lopetus lääkärin kanssa. Pitkäaikaisen lääkityksen lopetus sujuu hyvin, kun teet vieroituksen rauhallisesti useiden viikkojen aikana.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
keijo_kaleva
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: La Helmi 10, 2024 6:47 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja keijo_kaleva »

Overall, it is unclear whether antidepressant agents influence personality beyond the effects on mood or anxiety, and if they do, whether the magnitude is subjectively or objectively observable and what aspects of personality are involved.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 271200300X

Tässä on kyse antidepressanteista. Ehkä 10 vuodessa on saatu asiaan kuitenkin selvyys.
Entä jos käytössä on lisäksi esimerkiksi ADHD-lääkitys, sentraalisia kipulääkkeitä ja nukahtamislääkkeitä ja käyttö on pitkäaikaista?

Toisaalta vaikkapa etenkin patologisesti valehtelevan käytökseen liittyy tyypillisesti myös näytteleminen. Mikä sitten onkaan persoonallisuus? Tietääkö sitä kukaan? Tietääkö itsekään? Oli sitten lääkityshistoriaa tai ei.
Paikalla
skoune
Martin Riggs
Viestit: 604
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja skoune »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 3:39 pm Tikkanen ei ole kokenut olevansa SUOMENKIELINEN.
Hänen tiedoissaan terveystalon sivuilla, ennen kuin ne poistettiin, oli ruotsi äidinkielenä, suomi kakkoskielenä.

Miksi hän olisi kokenut itsensä ulkopuoliseksi suomenruotsalaisessa ympäristössä, jos itse mielsi itsensä enemmän ruotsinkieliseksi, kuin suomenkieliseksi?

...
koen nyt itseni todella hämmästyneeksi, että sinä tiedät minkäkieliseksi RT on itsensä tuntenut. Kannattaisi lukea vähän kaksikielisyydestä, jos ajattelee noin kuin sinä.

1. Uskoisin, että koska RT oli käynyt ruotsinkielisen koulun, niin hän oli oppinut ruotsia muuna kuin tunnekielenä ja ehkä oli siellä suomenruotsalaisessa ympäristössä uskonut tulevansa hyväksytyksi kun kielsi olevansa suomenkielinen. Hänelle jäi tämä asia ns päälle niin, että jos puhun ruotsia, niin olen ruotsinkielinen ja minut hyväksytään.
2. Luultavasti ruotsinkielisiä psykiatreja ei kovin paljon Terveystalossa ollut, niin tällä keinoin oli parempi sauma hankkia asiakkaita. Siis ruotsinkielisiä asiakkaita.
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 3:39 pm
skoune kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 3:15 pm
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 2:27 pm ...
Olen samaa mieltä siitä, että täällä tulee erittäin paljon esille Tikkasen sympatiseeraamista. Muutamat nikit hakemalla hakevat syytä kenestä tahansa muusta, jopa koirasta.
...
Hyvä Miss, olen "yksi nikki", joka esitti tuossa mereenajo -teoriassa olleen mahdollista, että koira olisi voinut sählätä kuskin jaloissa ja olla yhtenä syynä siihen, että auto joutui mereen.. Huom! tässä ei ollut kyseessä koiran syyllistäminen. - Ja jos kiinnostaa, olen edelleen sitä mieltä, että mereenajo ei ollut suunniteltu, vaan vahinko.

Toisessa paikassa aiemmin pähkäilin sitä, että RT olisi tuntenut ulkopuolisuutta kodissaan, kun koirallekin piti puhua ruotsia. Se nyt ei nähdäkseni syyllistä koiraa tässä tapauksessa.- Mutta ihan omien kokemusteni takia tunnen myötätuntoa RTsta kohtaan juurikin tässä asiassa. - En ole kylläkään koiraihminen, sillä pidän enemmän kissoista.- Ikävä kyllä tulin aikoinani allergiseksi omalle kaksikieliselle /sic!/ (suomi/ruotsi) kissalleni ja jouduin luopumaan siitä.. Oli hienoa, että voin puhua kissalleni suomea huolimatta siitä, että se oli paljastassuinen ruotsalainen katti, joka kutsui minua mammaksi...
Tikkanen ei ole kokenut olevansa SUOMENKIELINEN.
Hänen tiedoissaan terveystalon sivuilla, ennen kuin ne poistettiin, oli ruotsi äidinkielenä, suomi kakkoskielenä.

Miksi hän olisi kokenut itsensä ulkopuoliseksi suomenruotsalaisessa ympäristössä, jos itse mielsi itsensä enemmän ruotsinkieliseksi, kuin suomenkieliseksi?

Minusta on turha tehdä johtopäätöksiä, jotka sotivat vastaan faktoja, jotka ihminen itse itsestään kertoo.

Ja jos suomenruotsalainen ympäristö ei ollut hänelle hyväksi, miksi ihmeessä hakeutui sinne? Idempää helsingistä löytyy ihan vaikka venäjää äidinkielenään puhuvia, jopa lääkäreitä.
Minä kirjoitin ruotsinkielestä ainoastaan siihen liittyen, kun Tn vanhemmat laittoivat kaksoset ruotsinkieliseen kouluun - ja että se on varmasti tuossa kohtaa ollut lapsille iso juttu. Ovat kyllä 7 v täyttävinä olleet toki vielä sellaisessa iässä, että kielen oppimiseen on ollut ns. herkkyysaikaa. En tieä, mutta voisin kuvitella että 2. luokka on sujunut heiltä jo paremmin. Työssään luulisin Tn käyttäneen pääasiassa suomenkieltä? Tieteelliset julkaisut englanniksi.

Ei kait kukaan muukaan, mutta en ainakaan minä tuonut esille sitä, että T olisi suomenruotsalisen ympäriston kokenut kielen vuoksi itselleen vieraksi. Ei tietenkään, eiköhän hän hallitse molemmat kielet ihan hyvin. Minä kuvittelin Tn mahdollisesti kokeneen sen suomenruotsalaisen eliittiin kuuluvan yhteisön itselleen vieraaksi. T on käsittääkseni keskiluokkaisesta taustasta lähtöisin. On käsite "bättre folk "= ruotsia äidinkielenään puhuva ylempi keskiluokka ja yläluokka. Mitä ilmeisimmin sellaiseen V on kuulunut. Mahtaako tuo yhteisö olla miten sisäänlämpiävä? Voisi kuvitella, ettei enää nykyään. Vn ex-mies kuuluu sanaan yhteiskunnalliseen luokkaan. Joka tapauksessa T ja V ovat tienneet toistensa taustat ja ei kait niiden vuoksi sinänsä heidän suhteensa ole lähtenyt heikentymään. Suhteen "alamäkeen on mielestäni vaikuttanut ainakin mereenajo, Tn sairastuminen, Tn mustasukkaisuus ja siihen liittyvä kontrollointi.
Avatar
Miss Holmes #1
Christopher Lorenzo
Viestit: 1683
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

skoune kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 5:02 pm
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 3:39 pm Tikkanen ei ole kokenut olevansa SUOMENKIELINEN.
Hänen tiedoissaan terveystalon sivuilla, ennen kuin ne poistettiin, oli ruotsi äidinkielenä, suomi kakkoskielenä.

Miksi hän olisi kokenut itsensä ulkopuoliseksi suomenruotsalaisessa ympäristössä, jos itse mielsi itsensä enemmän ruotsinkieliseksi, kuin suomenkieliseksi?

...
koen nyt itseni todella hämmästyneeksi, että sinä tiedät minkäkieliseksi RT on itsensä tuntenut. Kannattaisi lukea vähän kaksikielisyydestä, jos ajattelee noin kuin sinä.

1. Uskoisin, että koska RT oli käynyt ruotsinkielisen koulun, niin hän oli oppinut ruotsia muuna kuin tunnekielenä ja ehkä oli siellä suomenruotsalaisessa ympäristössä uskonut tulevansa hyväksytyksi kun kielsi olevansa suomenkielinen. Hänelle jäi tämä asia ns päälle niin, että jos puhun ruotsia, niin olen ruotsinkielinen ja minut hyväksytään.
2. Luultavasti ruotsinkielisiä psykiatreja ei kovin paljon Terveystalossa ollut, niin tällä keinoin oli parempi sauma hankkia asiakkaita. Siis ruotsinkielisiä asiakkaita.
Okei. Sinä tiedät, ettei hän kokenut sydämessään olevansa ruotsinkielinen ja tappoi siksi vaimonsa, koska tajusi sen vasta lähes 50-vuoden iässä tavattuaan tappamansa vaimon.
Minä koen, että hän on haluammalla halunnut olla ''bättrefolk'', vaikka ei sitä ollut. Eikä sitä edes itse tajunnut, koska oli ihan pelle pyrkyri.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Ulrica

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Ulrica »

^^
Pyydän ylläpitoa siirtämään ylläolevan keskustelun kokonaan Lautamiesten Tikkas-ketjuun, jonne se kuulunee. Kiitos.
Paikalla
skoune
Martin Riggs
Viestit: 604
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja skoune »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 4:16 pm Jos koira olisi härvännyt autossa mereenajotilanteessa, olisi se varmasti tuotu esiin tuolloisessa tutkinnassa.
(Mäyräkoira on huono pomppimaan autossa valtoimenaan.
) 1)

...

Minusta faktojen voi antaa olla faktoina. 2)
A)Tikkanen olisi kokenut ruotsin itselleen haastavaksi, hän ei varmasti olisi ilmoittanuyt ruotsia äidinkielekseen, eikä varmasti olisi hakeutunut suhteeseen suomenruotsalaisen naisen kanssa.
B)Eikä hän varmasti olisi vaatinut tutkintaa ruotsiksi, eikä olisi etsinyt ruotsinkielistä asianajajaa itselleen.
C) Ei olisi puhunut lapsilleen kotona ruotsia, eikä olisi etsinyt ''tinderistä'' suomenruotsalaista vaimo-kandidaattia.


Eikö ole aika selväksi tullut, että huolimatta suomenkielisestä lapsuudestaan, hän oli erittäin sinut 'suomenruotsalaisen' identiteettinsä kanssa? 4)

...
1) Niin, ei ilmeisesti ole tullut koirasta mitään juttua tutkinnassa, sillä sehän ehkä olisi ollut RTeen kertomusta vahingosta vahvistava tekijä. - Ja koira oli ilmeisesti Vn sylissä tai jalkatilassa etupenkillä.

2)
A. vrt mun aiempiin sanomisiin, joissa olen selittänyt miten lapsi estääkseen tulevansa kiusatuksi päättää taistella oppimaan kielen ja päästä kiusaajiensa kanssa tasvertaiseksi kieltämällä oman äidinkielensä.
B. Koska RTn vastapuoli ei olisi ehkä ymmärtänyt suomenkielistä oikeudenkäyntiä, niin oli hyvä saada kaksikielinen asianajaja Ruotsista (sillä hänellä ei oletettavasti ole pahemmin kytköksiä suomenruotsalaisiin "piireihin" ja voidaan olettaa hänen olevan objektiivinen työssään.
C. Tämä on aivan uutta tietoa minulle. Tiedät siis, että RT puhui kotonaan lapsilleen ruotsia? Vai vainko siellä Ullanlinnan "kodissaan"? Traagista, jos lapset puhuivat suomea äitinsä kanssa. - Ja tiedät, että RT etsi nimenomaan suomenruotsalaista vaimo-kandidaattia. - No, onneksi ei etsintä osunut kehenkään tuttuun suomenkieliseen ehdokkaaseen...

4) Noin asiantuntemattomaan väittämään en jaksa vastata mitään..
Avatar
Miss Holmes #1
Christopher Lorenzo
Viestit: 1683
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Tikkasen vanhassa avioliitossa vaimo puhui suomea ja Tikkanen ruotsia lapsille. Niin kuin monessa sr-perheessä tehdään. Eikä siitäkään sekoa identiteetti.
En voi kertoa mistä tuon kuulin. Olisiko vaikka vanha naapuri tai tarhatäti?
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Ulrica kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 5:29 pm ^^
Pyydän ylläpitoa siirtämään ylläolevan keskustelun kokonaan Lautamiesten Tikkas-ketjuun, jonne se kuulunee. Kiitos.

Pyydän ylläpitoa /NILSiä ensin tarkastaaan em. keskustelun.
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Maalis 13, 2024 5:36 pm Tikkasen vanhassa avioliitossa vaimo puhui suomea ja Tikkanen ruotsia lapsille. Niin kuin monessa sr-perheessä tehdään. Eikä siitäkään sekoa identiteetti.
En voi kertoa mistä tuon kuulin. Olisiko vaikka vanha naapuri tai tarhatäti?
Näin tekevät hyvin monet vanhemmat muidenkin kielien yhdistelmässä, esim. omassa tuttavapiirissäni toinen vanhempi puhui suomea, toinen italiaa. Lapsista tuli automaattisen helposti kaksikielisiä.

On kuitenkin eri juttu, kun lapset alkavat oppia molempia kieliä yhtaikaisesti siinä vaiheessa, kun puheen oppiminen alkaa. Välillä lapset puhuvat molempia kieliä sekaisin. On eri juttu verrattuna siihen, että lapsi on jo oppinut suomenkielen 7 v mennessä ja sitten laitetaan ruotsinkieliseen kouluun.
Tuo suomalais-italialainen perhe on asunut koko ajan Suomessa, lapset käyneet koulut täällä, mutta melko paljon ovat viettäneet aikaa myös Italian kodissaan ja italiassa asuu puolet heidän sukulaisistaan.

Noista tunnekieli tai identiteetti kielen perusteella jutuista en tiedä mitään.
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Tässä EI TÄSMÄÄ se, että T kertonut uhrin haluavan muuttaa Tn kanssa yhteen 2021 ALUSSA, ja Vn ystävän mukaan noin vuoden seurustelun jälkeen V halunnut erota (ajoittunut EHKÄ 2021 ALKUUN?). Seurustelu alkoi 2020 ja Vn mieli olisi ikäänkuin muuttunut Tn kosinnan myötä? Oliko suhteen alkuihastumisen vaihe ohittunut ja sitten tuli uutta "kivaa" kihlautumisen myötä? Muutto yhteen ajoittui kait alkuvuoteen -21? Ystävä oli yllättynyt Vn mielen muutoksesta. Mahtoiko T olla jollain tavoin tietoinen Vn epäröinnistä ja siksi kosinut?

"Tikkanen on esitutkinnassa itse kertonut tutustuneensa edesmenneen vaimoonsa, eli uhriin, aikoinaan deittisovelluksen kautta. Miehen mielestä UHRI OLI heistä se, joka oli suhteessa SE AKTIIVISEMPI OSAPUOLI SUHTEEN ALKUMETREILLÄ.

Tikkasen mukaan NAINEN OLI SANONUT HALUAVANSA MUUTTAA MIEHEN KANSSA YHTEEN VUODEN 2021 ALUSSA, ja Tikkanen oli kosinut naista 15.2.2021.

Tikkanen mainitsi omassa todistelussaan, että jotain joka "ei tuntunut hyvältä" oli tapahtunut ennen kuin he menivät naimisiin.
Kyseinen kohta todistelusta on kuitenkin salattu, joten on epäselvää, mistä on ollut kyse.
– (Salattu osuus) Siitä huolimatta he olivat menneet naimisiin 22.7.2021, asiakirjassa mainitaan."

"Ystävättären mukaan NAINEN OLISI ALKUUN OLLUT TODELLA IHASTUNUT Tikkaseen, mutta että NAINEN OLI ALKANUT EPÄRÖIMÄÄN SUHDETTAAN Tikkaseen noin vuoden kestäneen seurustelun jälkeen. ALKUVUOSI 2021 - jolloin Tn mukaan olisi halunnut muuttaa yhteen).

Ystävä paljasti, että NAINEN OLI HALUNNUT EROTA, mutta että Tikkanen oli kosinut häntä ja suhde jatkui.

Ystävän mukaan NAINEN OLI AIEMMIN OLLUT SITÄ MIELTÄ, ETTEI HÄN HALUA MENNÄ NAIMISIIN. Nainen ja Tikkanen kuitenkin avioituivat kesällä 2021."

(Seiska 31.1.24 pitkästä välituomion tekstistä. En saa linkattua tänne)
Talvi24
Jane Marple
Viestit: 1085
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Tänään ollut keskustelua Tikkasen kaksikielisyydestä ja identiteetistään suhteessa kieleen ja myös, miten on kokenut itsensä vaimonsa suomenruotsalaisessa yhteisössä. Itse hän toki identiteettinsä ja em. kokemuksensa tietää parhaiten.

Katsoin mielenkiinnosta vähän tietoja mainitusta tunnekielestä ja kielenkehityksen herkkyyskaudesta.

"Tunnekieli on tärkein kielemme"

"Lapsesta asti meitä opetetaan ilmaisemaan tunteemme sanoin. Kyyneleiden vieriessä lapsen poskille kysytään miltä tapahtui, mihin sattui, miksi itket? Aikuisena sama jatkuu ja meidän tulee osata sanoittaa tunteita, usein jopa useammalla kielellä. Työelämässä tämän erityisesti huomaa. Jokaisella meillä on kuitenkin tunnekielemme, joka on usein äidinkielemme, olimme sitten kuinka monikielisiä tahansa. Se on se kieli, jolla kirjoitamme soljuvimmin, se on se kieli, jolla tulistuessamme päästämme ilmoille muutaman ärräpään. Se on se kieli, joka on meille kaikista vahvin, ensimmäisenä selkäpiihimme kaivautunut."

"Kielellisen kehityksen herkkyyskaudella lapsi omaksuu oman äidinkielensä, puhutun kielen. Lisäksi lapsi on hyvin kiinnostunut myös kirjoitetusta kielestä: sekä lukemisesta että kirjoittamisesta. Kielen omaksuminen alkaa pian syntymän jälkeen ja herkkyyskausi kestää noin kuusivuotiaaksi saakka."

Tässä määritelty herkkyyskauden kesto vähän pidemmälle:
"Kielellisen kehityksen herkkyyskausi alkaa puolen vuoden iässä ja kestää noin yhdeksän vuotta. – Herkkyyskausi tarkoittaa, että lasta vie hänen luontainen uteliaisuutensa. Oppiminen tapahtuu ilman vaivaa, kuin itsestään."
keijo_kaleva
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: La Helmi 10, 2024 6:47 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja keijo_kaleva »

Minun tunnekieleni ei ole lapsena ensimmäisenä oppimani kieli, vaan kaikkiaan yhdeksästä osaamastani se, jonka opin teini-iässä.

Monessa elämän valinnassa omaa tietään päättäväisesti kulkeneen (esim.opiskellut myös teologiaa, koska on halunnut, on tehnyt jotakin Valviran puuttumisen arvoista,koska on halunnut, on työskennellyt vailla oikeutta, koska on halunnut, on eronnut ja eroriidassa perusteetta mustamaalannut ex-puolisoa, koska on halunnut, on valehdellut koeajoautosta ja myöhemminkin toistuvasti ainakin poliisille, koska on halunnut jne) aikuisen ihmisen osalta voidaan hyvin olettaa, että hän myös käyttää arjessaan nimenomaan sitä kieltä mitä haluaa ja jättää käyttämättä niitä, joita ei halua. Suomessa on sitä paitsi varsin helppoa valita nimenomaan se suomenkielinen toimintaympäristö. Ruotsinkielisen osalta pitää nähdä vähän vaivaa.
Vastaa Viestiin