Kiekkojuniorin puukotus Ruotsi

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Olinko eka
Harjunpää
Viestit: 305
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 4:24 am

Kiekkojuniorin puukotus Ruotsi

Viesti Kirjoittaja Olinko eka »

Kopsataanpa tänne lyhennetty versio IS:https://www.is.fi/urheilu/art-2000010304963.html

15-vuotiasta Henrik Myllykoskea ei näkynyt missään, kun isä palasi kotiin lokakuisena iltana. Noin viikkoa myöhemmin kauhistuttava totuus katoamisesta paljastui läheisestä joesta. Järkytys sen kuin syveni, kun selvisi, ketä nuoren kiekkojuniorin hengen riistämisestä epäiltiin.

Etsinnät olivat jatkuneet yötä päivää lähes viikon. Nuoren kiekkojuniorin raa’asti pahoinpidelty ruumis löytyi vain muutaman sadan metrin päästä hänen kotoaan.
15-vuotias Henrik Myllykoski katosi maanantaina 2. lokakuuta 2023. Viimeinen jälki nuorukaisesta oli pikaviestisovellus Snapchatin karttaan jäänyt sijaintitieto. Sen mukaan Henrik oli ollut risteyksessä aivan kotinsa lähellä.
Poliisi ja pelastusviranomaiset haravoivat kiivaasti läheisen Säveån-joen ympäristöä. Pojan omaiset odottivat kuumeisesti tietoa.

Henrik asui isänsä kanssa Länsi-Ruotsissa noin 25 000 asukkaan Alingsåsissa. Pojan äiti oli kuollut jo vuosia aiemmin.
Isä ja poika juttelivat viimeisen kerran katoamispäivän iltapäivänä keittiönpöydän äärellä. Henrik oli puhunut koulupäivästään. Kun isä myöhemmin palasi kotiin kello 18.45, Henrikiä ei enää näkynyt.
Pojasta ei kuulunut seuraavanakaan päivänä. Isä otti yhteyttä poliisiin.

Sunnuntaina, kuusi päivää katoamisen jälkeen, uutiset olivat pahemmat kuin olisi voitu kuvitella. Henrik oli kuollut. Poikaa oli puukotettu ja viilletty noin 140 kertaa, minkä jälkeen hänen ruumiinsa oli heitetty jokeen.

Jo samana päivänä poliisi otti kiinni henkilön, jonka se epäili olevan teon takana.
Epäilty oli vain vuoden Henrikiä vanhempi, 16-vuotias poika. Henrikin isä ei ollut ikinä kuullutkaan hänestä.

Maaliskuun 20. päivänä Alingsåsin käräjäoikeus aloitti Henrikin kuolemaan johtaneiden tapahtumien käsittelyn. Kolmipäiväisen oikeudenkäynnin viimeinen istunto pidettiin tiistaina 26. maaliskuuta.
Syyttäjä Rebecka Nordlund kuvaili tekoa häikäilemättömäksi. Henrikiä puukotettiin kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja, pääosin ylävartaloon. Silmittömästä hyökkäyksestä syytetystä 16-vuotiaasta ei puolestaan löytynyt vamman vammaa.

Poliisin tutkinnan aikana saatiin viitteitä siitä, että teko olisi ollut suunnitelmallinen. Vaikka Henrikin epäillyn murhaajan nimi ei sanonut isälle mitään, tutkinnan perusteella pojat tunsivat toisensa entuudestaan.

16-vuotias epäilty yritti silti aluksi kiistää asian.
– Minulla ei ole mitään suhdetta häneen, hän totesi ensimmäisessä kuulustelussaan lokakuun alussa.
Poika väitti aluksi olleensa Henrikin katoamisen aikaan kotona katsomassa Star Warsia.

Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun tarina alkoi muuttua. Yllättäen poika paljasti halunneensa tavata Henrikin, koska väitti tämän valehdelleen ja puhuneen hänen selkänsä takana.

Myös Henrikin ystävät kertoivat poliisille, että Henrik oli puhunut tapaamisesta jonkun kanssa katoamispäivänsä iltana. Heidän mukaansa Henrik oli ilmaissut jopa pelkäävänsä henkilöä, jonka aikoi tavata.
16-vuotiaan mukaan Säveån-joen läheisyyteen sovittu tapaaminen kärjistyi tappeluksi, tönimiseksi ja lopulta siihen, että esille kaivettiin teräase.
– Sitten minä vedän veitsen esiin. Sitten tilanne riistäytyy käsistä. Muistan, että puukotin häntä.

Syytteen mukaan 16-vuotias hävitti Henrikin ruumiin raahaamalla Säveån-jokeen. Teinipoika puolestaan on väittänyt, että Henrik olisi itse hypännyt veteen. Oikeuslääketieteelliset tutkimukset kuitenkin osoittivat, että hän ei kuollut hukkumalla.

Teinipoika on myöntänyt käyttäneensä jonkin verran väkivaltaa, mutta hän on väittänyt kyse olleen itsepuolustuksesta. Poika sanoi pelänneensä, että Henrikilläkin olisi veitsi.

Pojan puhelimeen tehdyn tutkinnan perusteella hän haki verkon hakukoneesta tietoja, jotka vaikuttivat varsin epäilyttäviltä.

Poika etsi vastauksia esimerkiksi siihen, miten tavaroista poistetaan sormenjälkiä ja millaisen rangaistuksen alaikäinen saa henkirikoksesta. Englanniksi hän syötti hakukoneeseen kysymyksen ”Can sniffer dogs smell their way even if it's raining”, eli pystyvätkö jäljestyskoirat saamaan vainun sateesta huolimatta.

Raskauttavimpia teknisen tutkinnan löydöksiä tehtiin epäillyn murhan tapahtumapaikalta. Sen lähistöltä löytyi sekä 16-vuotiaalle epäillylle että Henrikille kuuluneita palaneita vaatekappaleita.

Nuori murhaepäilty myönsi polttaneensa vaatteita.
– Koska niissä oli verta ja niin edelleen. En tiennyt mitä tehdä.
Henrikin dna:ta oli pojan vaatteissa ja kengissä. Ruumiin etsintäoperaation yhteydessä sukeltajat löysivät Säveån-joesta kaikkiaan kolme veistä.

Lisäksi poliisi syynäsi murhasta syytetyn teinipojan päiväkirjaa, jossa hän käsitteli muun muassa mielialaansa ja näkemiään unia. Kirjoitusten perusteella hän ei vaikuttanut viihtyvän kotona perheensä luona.
– Minusta on helppo vihata, vaikea rakastaa, hän kirjoitti.

Ruotsin minfokeskustelu jollekin kieltä taitavalle:https://www.flashback.org/t3560594