Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
eloq
Sabrina Duncan
Viestit: 351
Liittynyt: Ma Marras 05, 2007 9:16 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja eloq »

Suomi on maailman onnellisin kansa. Miksi 12 vuotias lapsi ottaa aseen kouluun mukaan, tappaa yhden lapsen ja haavoittaa vakavasti kahta muuta? Millähän mittarilla tuo onnellisuus on määritelty…….
phonyjoker
Sabrina Duncan
Viestit: 354
Liittynyt: Pe Joulu 14, 2018 9:21 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja phonyjoker »

Minfo oli totaalisen jumissa pari päivää tän takia ja mulla oli pahasti yhden mielenkiintosen 30 vuotta vanhan katoamistapauksen keskustelun lukeminen kesken. Ai jai! Kirjotin sitten vauva-palstan Ampuja oli koulukiusattu -ketjuun seuraavaa:
Kiusaaminen on väärin. Silti monesti näissä väitteissä on vähintäänkin tekijän oman hauraan psyykkeen tuottamaa valheellista tietoa mukana.

Katsoin eilen ohjelmia ja luin artikkeleita Kauhajoen murhaaja Matti Saaresta, joka sanoi olleensa pahasti koulukiusattu. Tai näin oli lähipiirilleen kertonut, vaikkei kiusaamisesta ollut mitään näyttöä. Kuitenkin tämä kiusattu oli heilutellut veitseä luokkaretkellä ja uhannut itsemurhalla toisten opiskelijoiden seurassa ollessaan. Puhui myös avoimesti kouluampumisista ihannoivaan sävyyn ja muutti tyylinsä muistuttamaan Pekka-Eric Auvisen tyyliä. Armeijasta sai fudut ku oli ammuskellut miten sattuu aiheuttaen vaaran muille. Mun on myös todella vaikee uskoo väitettä, että toinen varusmies olis oikeesti kiusannut Saarta ja kussut hänen vuoteeseensa. Noi väitteet oli silkkaa potaskaa ja niillä hän vaan oikeutti omat tekonsa.

12-vuotiaalla oli paha olla, se oli selvää, mutta johtuko se kiusaamisesta, psyykkisistä ongelmista vai yksinäisyydestä tai ulkopuolisuuden tunteesta, joka voi johtua tuhannesta eri syystä. Siinäpä vasta pulma.
Täytyy myöntää, et en tykkää tosta vauva-palstasta yhtään ku alotettuja keskusteluja ja kommentteja poistetaan mielivaltasesti. Ylilaudalta löytää välillä "salattua" tietoa esim. ampujan ja uhrien nimet, mut muuten sitä ei jaksa selata sisältönsä puolesta pätkääkään. Jatkoaika palstallekkin näytti syntyneen ketju tästä aiheesta, jota selasin ku en tänne päässy.

Kun kiusaamiseen vastataan ampumalla kuoliaaksi on päässä vikaa. Kuuntelin pari viikkoa sit Anja Snellmannin podcastin Mieletöntä, jossa vieraana lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen. Löytyy Spotifyista ainakin nimellä Mieletöntä, Anja Snellman Psykopaatti nauttii toisten kärsimyksestä. Aihe käsitteli psykopatiaa ja lasten tunnekylmyyttä. Kannattaa tsekata.
aumari
Axel Foley
Viestit: 2002
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja aumari »

LENI kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:03 am Ei kannata kiusata. Voi käydä hassusti
Tuo on totta! Hyvin usein kiusauksen uhriksi valikoituu henkilö, joka ei millään tavalla ansaitse sitä. Voi oll arka ja ujo, voi pukeutua epämuodikkaasti, pärjää koulussa hyvin tai huonosti jne. Ei tarvitse olla kovinkaan muista poikkeava piirre. Kiusaajia löytyy kaikissa paikoissa, niin kouluissa kuin työpaikoillakin, harrastusryhmissä, naapurustossa, kaverien kesken ja perheen sisällä. Ei tarvita kuin yksi pirullinen tyyppi, jolla on tarve pönkittää egoaan ja häntä seuraavat lampaat, jotka tieten tai tietämättään pelkäävät itse joutuvansa kiusatuksi. Esim. kouluympäristössä kahdenkeskisissä keskuskusteluissa olen kuullut jokaisen tuomitsevan kiusaamisen, mutta porukassa nämä samat hlöt osallistuvat siihen. Eivätkö jotku kiusaajat miellä omaa käytöstään kiusaamiseksi? Toiset kiusaajat taas ovat tarkoituksella ilkeitä. Kiusaamista ei kouluissa saada loppumaan jos ei henkilökunta tunnista sitä. Silmiä päähän siellä Kivakouluissa!
MrAhab
Poliisikoira Rex
Viestit: 272
Liittynyt: Ti Syys 01, 2020 10:13 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja MrAhab »

aumari kirjoitti: To Huhti 04, 2024 2:57 am Hyvin usein kiusauksen uhriksi valikoituu henkilö, joka ei millään tavalla ansaitse sitä. Voi oll arka ja ujo, voi pukeutua epämuodikkaasti, pärjää koulussa hyvin tai huonosti jne. Ei tarvitse olla kovinkaan muista poikkeava piirre. Kiusaajia löytyy kaikissa paikoissa, niin kouluissa kuin työpaikoillakin, harrastusryhmissä, naapurustossa, kaverien kesken ja perheen sisällä. Ei tarvita kuin yksi pirullinen tyyppi, jolla on tarve pönkittää egoaan ja häntä seuraavat lampaat, jotka tieten tai tietämättään pelkäävät itse joutuvansa kiusatuksi. Esim. kouluympäristössä kahdenkeskisissä keskuskusteluissa olen kuullut jokaisen tuomitsevan kiusaamisen, mutta porukassa nämä samat hlöt osallistuvat siihen. Eivätkö jotku kiusaajat miellä omaa käytöstään kiusaamiseksi? Toiset kiusaajat taas ovat tarkoituksella ilkeitä. Kiusaamista ei kouluissa saada loppumaan jos ei henkilökunta tunnista sitä. Silmiä päähän siellä Kivakouluissa!
Tämä on erittäin totta.
Valitettavasti kun kyse on lapsista, niin näin syvälliset ja filosofiset pohdinnat usein unohtuvat.

Kiusaaminen varsinkin tuossa varhaisteini-iässä voi olla joko todella raakaa, eli väkivaltaa (henkistä ja fyysistä) yhdistettynä ah, niin ihanaan sosiaaliseen mediaan (julkinen nöyryytys), tai sitten rankemman puoleista huumoria kaveriporukassa, jossa ei ymmärretä, että se yksi kaveri ei nyt ole ihan messissä ja tuntee olonsa jatkuvasti kiusan kohteeksi ja voi todella pahoin.
Ei kuitenkaan uskalla kertoa siitä, koska voi kokea jäävänsä ihan yksin.

Varsinkin pojat ovat laumaeläimiä tuossa iässä ja ainakin itselle paskakin kaveri oli parempi, kuin ei kaveria ollenkaan.
Avatar
Villeri
Jessica Fletcher
Viestit: 3038
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Ilmeisesti tekoa on hauduteltu koko pääsiäisloman ajan, kun toimeen on alettu heti loman jälkeen. Yleensähän tunteet laimenevat, kun tilanteeseen saa etäisyyttä, mutta nyt on tainnut käydä päinvastoin.

Koulukiusausmotiivia hieman kyseenalaistaa se, että tekijä on uhkaillut revolverilla vielä kaukana koulustaan Siltamäessä. Muutenkin on aika outoa, että noin äärimmäisen teon jälkeen lapsi ei vaikuta yhtään viilenneen tai romahtaneen tekonsa karseuden takia vaan homma jatkuu.

Lapselta voi puuttua kyky nähdä tekonsa seurauksia etukäteen, mutta aseella huitomisen jatkaminen sen jälkeen, kun luokkakaverit makaavat verilammikoissa, kertoo jostain paljon muustakin kuin mahdollisesta koulukiusaamisesta.
Tepadj
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Helmi 21, 2017 6:10 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Tepadj »

Yleensähän tunteet laimenevat, kun tilanteeseen saa etäisyyttä, mutta nyt on tainnut käydä päinvastoin.
Nykyisin kun ei koulukiusaaminen enää rajoitu kouluun vaan maanpäällinen helvetti jatkuu myös vapaa-aikana sosiaalisessa mediassa.

Vaikka olinkin rankasti koulukiusattu, olin sinänsä onnekas, että se tapahtui aikana, jolloin sosiaalinen media oli vasta lastenkengissään: kiusaamisesta sai tauon kun pääsi kotiin neljän seinän sisälle.
Olinko eka
Harjunpää
Viestit: 306
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 4:24 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Olinko eka »

Jätän vaan tähän muistutukseksi kaikille taaperoille, junioreille ja vanhemmille:

Hank Voight
Christopher Lorenzo
Viestit: 1652
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 9:34 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Hank Voight »



Noin yleensä en oikein arvosta kun jaetaan biisejä keskusteluketjuihin, mutta tämä tekee kyllä poikkeuksen. Sopii tähän ketjuun ja tähän maailman aikaan ihan helvetin hyvin.

Tuo on tätä nykyä niin todellista valitettavan monelle lapselle. Ja kuten joku tuossa aiemmin mainitsikin, niin ennen internetin ja somen aikakautta sai kiusatut sentään hengähdystauon kodeissaan. Nykyään ei enää saa, kun kiusaajat tunkee bittivirtana seinienkin läpi.

No, ei se kiusatun elämä ennenkään helppoa ollut, en mä sitä meinaa. Mut tulipa vaan mieleen.
possu kirjoitti: To Maalis 21, 2024 1:29 am HANK the hunk
oh my
Scooby-Doo
Viestit: 22
Liittynyt: Ma Joulu 11, 2023 8:19 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja oh my »

Nykyään 12v ei ole samanlainen 12v kuin esim itse olin. Pojasta liikkuu kahdenlaisia kuvauksia, koulukiusattu ja häirikkökriminaalin alku. Kumpi on oikea vai onko kumpikaan?
Jos jälkimmäinen niin heipat vaan jo alkuunsa tuhoutuneelle, joka olisi ollut paras päästää lakanoille. Kiusattua taas käy sääliksi vaikka tappamisen on varmasti ymmärtänyt.
Mutta tosiaan tuon ikäiset jo harjoittelee seksiä yms eli turha väittää, etteivät halua edes tyttöä pitää kädestä...saavat myös liikaa vapauksia tuon ikäisiksi.
neitietsiva
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: To Joulu 27, 2018 4:20 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja neitietsiva »

Tyyppi muuttanut ties mistä hevon kuusesta Vantaalle ja aloittanut ko. koulussa 3kk sitten ja ehtinyt siinä ajassa jo luomaan maineen häirikkönä, sähkötupakanmyyntiverkoston ja vielä kuolemaan johtaneen kolmiodraamankin. Siis 12-vuotias. Herätkää nyt olettavasti aikuiset ihmiset ja lakatkaa uskomasta tuota tiktokteinipaskaa.
Kyllä ihmiset muuttaa ihan Vantaan sisälläkin, eli tekijä voi hyvinkin olla uhreille jo ennestään tuttu.
Pelleyks1
Harjunpää
Viestit: 343
Liittynyt: To Heinä 26, 2018 7:12 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Pelleyks1 »

Mä olen sitä mieltä että kiusaaminen on väärin ja myös tappaminen on väärin. Kouluihin pitäisi saada vartijoita ja somekielto alle 15 vuotiaille lainsäädäntöön. Vanhemmille sakko jos lapset jäävät kiinni somen käyttämisestä.
Avatar
Kaketus
Nikke Knakkertton
Viestit: 193
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 9:11 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Kaketus »

Kiusaamisselitys ei uppoa ainakaan minun,koska uhreina tyttöjä.
Voihan sairasta tekoa selitellä vaikka millä,onko tuohon selitykseen järkevä heti tarttua onkin toinen juttu..
Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1423
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Kaketus kirjoitti: To Huhti 04, 2024 6:33 am Kiusaamisselitys ei uppoa ainakaan minun,koska uhreina tyttöjä.
Voihan sairasta tekoa selitellä vaikka millä,onko tuohon selitykseen järkevä heti tarttua onkin toinen juttu..
Kovasti tuodaan esiin tätä kiusaamista, mutta sitäkin on aika monenlaista. Kukaan ei suostu erittelemään, millaista tämänkertainen on ollut. Tuskin on kyse tönimisestä ja onko kyse edes kiusaamisesta?

Kyllä tyttölapsetkin osaavat väkivallan muotoja käyttää. Ampuja on ajatellut, että menkööt nuokin horot samaan tiliin, kun tekivät niin ja niin. "Murhainfon uutissulusta" johtuen olen tietoinen vain kaikkien osallistujien Suomen kansalaisuudesta, mutta suomalaisuudesta en tiedä. Veikkaanpa kuitenkin rotukysymyksenkin tulevan vielä esille.
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?
Shakawkaw
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 104
Liittynyt: La Touko 31, 2014 7:00 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Shakawkaw »

Voiko poliisit olla tänäpäivänä niin sinisilmäisiä, etteivät tajuaisi 12-vuotiaan olevan mukana roadman-kulttuurissa? Jos 12-vuotias esim sanoo "ne kävi porukalla päälle, ne aukoi päätään jatkuvasti", ja kyse ei olisikaan "perinteisestä" kiusaamisesta, vaan "kilpailevan jengin" pään aukomisesta, niin poliisit olisivat niin pihalla etteivät osaisi erottaa toisistaan kiusattua ressukkaa ja roadmania?
JanitaSlim
Jessica Fletcher
Viestit: 3110
Liittynyt: Pe Syys 18, 2020 5:51 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja JanitaSlim »

Hank Voight kirjoitti: To Huhti 04, 2024 4:27 am Tuo on tätä nykyä niin todellista valitettavan monelle lapselle. Ja kuten joku tuossa aiemmin mainitsikin, niin ennen internetin ja somen aikakautta sai kiusatut sentään hengähdystauon kodeissaan. Nykyään ei enää saa, kun kiusaajat tunkee bittivirtana seinienkin läpi.

No, ei se kiusatun elämä ennenkään helppoa ollut, en mä sitä meinaa. Mut tulipa vaan mieleen.
Onhan niissä laitteissa sellainen nappi millä sen saa pois päältä. Se, että vanhemmat antavat lasten koukuttua niin paljon noihin laitteisiin, että se on osa lasta on sitten kasvatuksellinen asia.

Sen sijaan koulusta ei voinut lintsata vaan siellä piti käydä. Oli kiusattuna, tai ei.
Vastaa Viestiin