Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4667
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja dazu »

Täällä on ollut keskustelua siitä, että miten kiusaamiseen voisi puuttua. Olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut, että Suomeen tarvittaisiin kokonaisvaltainen lainsäädännön uudistaminen siten, että lainsäädäntöön otettaisiin mukaan "saalistajamainen" muoto kaikista rikostyypeistä koventamisperusteeksi ja, että tätä "saalistajamaisuutta" jatkettaisiin sitten rikostyyppien lisäksi myös mm. työpaikkakiusaamiseen ja koulukiusaamiseen, sekä esimerkiksi politiikan tekemiseen.
Eli, jos mä nyt väännän rautalangasta, niin rikoslainsäädännössä tulisi olla esim. törkeän pahoinpitelyn rinnalla saalistajamainen törkeä pahoinpitely, missä eroavaisuutena on se, että tekijän voidaan katsoa valinneen uhrinsa saalistajamaisesti siten, että tekijällä on ensin ollut päässään rikos ja hän on sitten etsinyt uhrin, johon tämän rikoksen voisi kohdistaa. Sama homma raiskausrikoksissa ja henkirikoksissa. Tämä voitaisiin sitten laajentaa kiusaamisiin, jossa lainsäädännössä määriteltäisiin kiusaaminen "saalistajamaiseksi" toiminnaksi. Jos tämä saalistajamaisuus koskisi myös esim. vakavaa koulukiusaamista, niin vakavan koulukiusaamisen tapauksissa voitaisiin lainsäädäntöön vedoten ottaa kiusaaja, tai kiusaajat laitokseen.

Mitä tulee väkivaltaisiin lapsiin, niin kyllähän se on tiedossa, että etenkin, jos joku alle kouluikäinen pikkulapsi käyttää kovasti väkivaltaa ja toimii tunnekylmästi ja huiputtaa toisia lapsia, niin ne ovat niitä klassisia psykopatian merkkejä.
Monilla kommentoijilla on täällä mennyt todellisuus ja ääriliberaalit poliittiset seksifantasiat sekaisin. Semmoisia, kuin heikot sosiaaliset taidot omaavia kiusaajia ei tosielämässä juurikaan ole. Kiusaajat, etenkin psykopaattiset kiusaajat, ovat sosiaalisesti äärimmäisen taitavia ja yleensä kykenevät manipuloimaan aikuisiakin mennen tullen.
Meidän kulttuurissa on jo pitkään ollut sellainen sairaus, että normaalit ja empaattiset lapset kuvataan "sosiaalisesti jälkeenjääneiksi" ja psykopaattisia, tällaisia jotain Juha Valjakkalan tyyppisiä henkilöitä esitetään oikeanlaisiksi liberaalisen yhteiskunnan ihmisiksi. Valjakkalan kykyä siittää yli 30 naista elämänsä aikana voidaan sitten pitää standardina ja kaikkea sen alle menevää incelinä, sosiaalisesti vajavaisena ja joukkoampumisuhkana.

Yleensä, kun puhutaan kovasta väkivallasta vaikkapa 12-vuotiailla lapsilla, niin väkivallan tekijä on sosiaalisesti äärimmäisen taitava, ikätasoaan kymmenen kertaa taitavempi, psykopaattinen kiusaaja, joka on kulmakunnan suosituin lapsi. Aikuisina nämä ovat niitä, joille tulee facebook-julkaisuihin satoja tykkäyksiä.
Tällaisille paskoille kiusatun tökkiminen puukolla on mukavaa huvia. Ja ei, näiden kohdalla se puukolla tökkiminen ei kerro pahoinvoinnista, vaan siitä, että he tykkäävät tehdä sellaista. Ihan sama juttu on myös vaikka terveyskeskuslääkäreillä, kun he täysin tietoisesti jättävät syöpäpotilaan tutkimatta tietäen, että potilas kuolee kituen kotiinsa. Ei se terveyskeskuslääkäri siinä pahoin voi, vaan se saa A) vallantunnetta ja B) seksuaalista tyydytystä ja C) kiitosta aluehallinnolta siitä, että on toteuttanut säästötoimia käytännön tasolla. Aivan sama juttu on niiden poliisien kanssa, jotka sanovat joukkoraiskatulle 16-vuotiaalle tytölle, että "hei kuule tässä on viiden miehen sana sinun sanaa vastaan, että sinä itse halusit sitä seksiä, niin ei me voida tätä tutkia".
Kaikki ihmiset eivät pyri pohjimmiltaan hyvään, vaan noin 15% ihmisistä pyrkii menestymään toisten ihmisten kustannuksella. Juuri näiden tyyppien takia tarvitaan sen lainsäädännön uudistaminen, jossa otetaan huomioon saalistajamainen käyttäytyminen.

Jos ajatellaan sitä, että mikä on todennäköisyys sille, että psykopaattinen, sosiaalisesti äärimmäisen taitava ja kiero lapsi, joka käyttää täysin ilman kynnystä ja huvikseen erittäin raakaa väkivaltaa, joutuisi kiusatuksi, niin sanoisin, että todennäköisyys lähentelee nollaa.
Sen sijaan tiedän, että tällainen lapsi reagoi hyvin voimakkaalla väkivallalla, jos häntä jollain tavalla vastustaa, tai vaihtoehtoisesti hän pyrkii valehtelemalla ja manipuloimalla saamaan opettajat laittamaan kiusaamansa uhrit kuriin.

Voisiko sitten pahasti kiusattu 12-vuotias ryhtyä tällaiseen ampumiseen, niin mielestäni voisi ja onhan tällainen tapaus nähtykin Raumalla 1989. Tällöin kuitenkin kyseessä pitäisi olla todella ahdistava ja painostava ja myös pitkään jatkunut erittäin väkivaltainen kiusaaminen, kuten Rauman tapauksessa. Tällöin myöskin uhreiksi oli rajoittunut vain ne tietyt kiusaamiseen syyllistyneet tyypit. Tässä Vantaan tapauksessa tekijä on uhitellut myös täysin sattumanvaraisille vastaantulijoille kadulla.
Jokin tässä Vantaan jutussa nyt haisee, mutta en vielä tiedä, mikä se on. Jokatapauksessa pidän selvänä, että tässä ei ole Rauman keissin kaltainen juttu kyseessä, vaan, että tämä 12-vuotias on saanut toiminnalleen mallin muista kouluampumisista. Pidän myöskin selvänä, että tekijä ei ole ollut tällaisen painostavan väkivallan uhrina tässä uudessa koulussaan. Ehkäpä saamme lähitulevaisuudessa tietää enemmän.
Arvioisin, että tämä 12-vuotias on triggeröitynyt Vaasan tapauksesta, jossa 23-vuotias nainen saatiin kiinni joukkomurhan suunnittelusta.

Sekin voi olla mahdollista, että tämä poika on päättänyt tehdä tämän teon, saatuaan tällaiseen tekoon mallin ja hän on sitten käyttänyt jonkinlaista kevyempää kiusaamista aasinsiltana teon tekemisessä.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Murheli
Axel Foley
Viestit: 2010
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2016 12:34 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Murheli »

Inehmo kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:10 pm
cyklon kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:57 am Olen totaalisen kyllästynyt sanaan 'koulukiusaaminen'.
Minusta se on vähättelyä, kaunistelua.
Kyseessä on väkivalta, henkinen ja fyysinen väkivalta.
Eli kouluväkivaltaa.
Juuri näin. Lasten harjoittama väkivalta ei ole sen lievempään kuin aikuistenkaan. Lisöksi jokaisessa meissä on taipumusta pahaan mutta sille ei saa antaa pikkusormea eikä kasvutilaa.
Minulla on henkilökohtainen kokemus siitä, kuinka jopa opettaja, ollessani kolmannella luokalla, tempautui lasten mukana kiusaamaan minua siitä (haukkumalla pilkkanimellä), kun olin pitänyt muiden oppilaiden mielestä vääränä päivänä kumisaappaita. Tämä tapahtui 80-luvulla, mutta oli niin nöyryyttävä kokemus, etten ole siitä kenellekään kertonut tätä aiemmin, mutta en ole myöskään koskaan unohtanut. Ja kaiken lisäksi kyseinen opettaja eteni koulutoimen johtajaksi myöhemmin.
Voi voi, kun päättyi elämän koi
Murheli
Axel Foley
Viestit: 2010
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2016 12:34 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Murheli »

QwertyKeyboard kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:14 pm Tässä tapauksessa on kyllä outoja piirteitä:
  • Tekijä on ollut uudessa koulussaan vasta muutaman kuukauden siitä huolimatta on omasta mielestään niin kiusattu, että ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin listiä luokkatoverinsa ja ampua kahta tyttöä.
  • Tekijä uhkaili aseella myös täysin sivullisia toisessa koulussa olevia koululaisia, joka viittaa siihen, että pelkkä kiusaamisen kostaminen ei voinut olla todellinen motiivi vaan hän halusi itsekin olla kiusaaja se joka aiheuttaa kauhua ja harmitusta myös täysin sivullisissa. Hän siis halusi tulla kiusaajaksi, mutta ei kyennyt siihen ilman asetta ja aseen tuomaa hetkellistä valta-asemaa heti valta-aseman saatuaan hän alkoi toteuttamaan kiusaamista ja muuttui kiusaajaksi itsekin.
  • Outoa oli myös se, että tekijä koki tytöt kiusaajikseen, niin suuresti, ett'ä päätti ampua heitäkin. Omilta kouluajoiltani muistan, että ala-asteella kiusaaminen oli hyvin sukupuolittunutta pojat kiusasivat pääasissa muita poikia ja tytöt pääasiassa muita tyttöjä. Kaikki paineetkin siitä millainen kenenkin piti olla kelvatakseen tulivat pääasiassa tuossa iässä siltä omalta sukupuolelta.
En muista yhtään ainoaa tapausta omilta kouluajoilta olin isossa koulussa missä tyttö olisi kiusannut poikaa. Yläasteella oli korkeintaan jotain sellaista tytöiltä tulevaa wöö wöö ei noin saa tehdä wöö wöö, jonka joku voi käsittää kiusaamiseksi. Esim. tilanteissa missä kiusattu puolustautui omaa sukupuoltaan olevia kiusaajia vastaan. Myös sellaista seläntakana juoruilua oli. Korkeintaan se tyttöjen kiusaaminen oli sellaista, että siihin hikinörttiin ei kiinnitetty huomiota yhtä paljon kuin koulun pahiksiin. Tätäkään ei vielä ala-asteella esiintynyt. Jos nyt tuon haluaa käsittää kiusaamiseksi.
Minua taas tytöt kyllä ovat kiusanneet haukkumalla, ja jopa fyysisesti (koska pidin kiinni siitä, että mies ei lyö naisia), sekä Ala-asteella että yllä-asteella. Pojat vähemmän, koska olin tarpeeksi vahva fyysisesti antamaan nyrkkiä heille tarvittaessa
Voi voi, kun päättyi elämän koi
Nice shirt
Adrian Monk
Viestit: 2503
Liittynyt: To Joulu 17, 2020 4:58 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Nice shirt »

Aikuisethankin maalittavat jatkuvasti toisia aikuisia ja puhuvat näistä jatkuvasti paskaa. Nyt sitten ollaan niin ymmärtäväisiä ja kaksinaismoralisteja. Maalittaminenkin rikoslakiin. Mitä tulee kiva-koulun "syyttämiseen", suomalaisessa yhteiskunnassa kiusaaminen ollut sallittua kaikkina aikakausina. Jo silloin, kun täällä ei ollut muita kuin valkoisia kantasuomalaisia. Kiusaaminen ollut kiusatun syy ja sanottu voi, voi. Koita kasvaa mieheksi/naiseksi.
Linda: "Lasse Sievisen jälkeen kaikki nuori liha tulee tarpeeseen." Salatut Elämät.
Kotietsivä
Alibin satunnaislukija
Viestit: 58
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 9:50 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Kotietsivä »

Mikromuovi kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:09 am
Doris Watson kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:22 pm Moniko tuon ikäinen lapsi " pimahtaa" noin totaalisesti jos on välittävä, turvallinen perhe?
Suomessa vallitsee kumma tabu että vanhempia ei saa syyllistää. Miksei saa jos eivät hoida hommaansa ja kanna vastuutaan?
Ei pidä paikkaansa. Kouluampujilla on yleensä ehjä perhe eikä talousongelmia.

Usein syy ollut skitsofrenia/ psykoosi (kuviteltu kiusaaminen) tai psykopatia / narsismi.
Suomen viime vuosikymmenen tapauksissa ymmärtääkseni lapsilla ollut kovinkin välittävät perheet ja muutoinkin nuo talous-ja muut asiat kunnossa.

Josko tässäkin tapauksessa just vanhemmat on olleet se välittävä osapuoli ja vaihtaneet paikkakuntaakin lapsen parhaaksi? En tiedä onko näin,mutta spekuna.Ei niitä käsiaselupiakaan ole vuosikausiin ihan surkimukset saaneet, joten siitäkin voi jotain ajatella.
Avatar
JudgeCooper
Sofia Karppi
Viestit: 417
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2023 4:44 pm
Paikkakunta: NY

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja JudgeCooper »

CSI kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 1:41 am Joten antaa lasten ratkoa tämä laillansa. Nyt tuli yksi ratkaisumalli. Kiusaaja ei enää kiusaa. Rehtori vaan jakamaan ratkaisuvälineitä kiusatuille joka viikon maanantai, niin kiusatut saavat itse hoitaa asian.
Paras ratkaisumalli tähän mennessä. Loppuu kiusaaminen eikä tarvitse juhlapuheiden pitäjiä tai voivottelevia puhuvia päitä.
Välinpitämättömyys on valinta.
Saimaanorppa
Hetty Wainthropp
Viestit: 488
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

Skloddi kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 8:47 am
Villeri kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 8:32 am
LiamNeeson kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 8:18 am

Hyvä ettei ole jaettu. Jos kosovolainen tyttö menehtyy tai vammautuu pahasti niin kuumaverinen yhteisö saattaisi reagoida.
Joo, ihan hyvä ettei ole jaettu. Tosin samalla luokalla olleen pojan ulkonäkö ei varmaan oikein salattavissakaan ole.
Olihan se tekijäksi väitetyn kuvakollaasi tässäkin ketjussa useampaan kertaan. En ole tarkistanut onko nyt poistettu.

HS tietää kertoa nyt uutta. Tässä on siis mahdollisesti käynyt niin kuin aiemmin tuolla spekuloin, että jostain tuppukylästä on muutettu "hesoihin" ja oletushan näillä maalaisilla aina on että "hesoissa" kaikki ovat jotain roadmaneja ja tappelee ja on muutenkin koviksia. Sitten on tultu koviksen rooli päällä uuteen kouluun, mutta se ei olekaan saanut toivottua vastakaikua vaan on aiheuttanut kiusaamista ja naureskelua, mikä on sitten katkaissut pikkukamelin selän.

HS:

"Poliisi: Epäilty kävi aiemmin koulua pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Epäilty aloitti Vantaan Viertolan koulussa vuoden alussa.

VANTAAN kouluampumisesta epäilty 12-vuotias kuudesluokkalainen kävi aiemmin koulua pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta kuitenkin Suomessa.

Asian vahvistaa HS:lle rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi ei tässä vaiheessa esitutkintaa kerro tarkemmin, millä paikkakunnalla epäilty asui ja kävi koulua..."

-> https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010338913.html
Mutta siinä olet väärässä että ei pidä sekoittaa aiempaa koulua tähän..
sieltähän se taitaa löytyä se syy..kuten täällä pari sivua sitten oli linkattu juttu.
Usein "niinhän mä sanoin"mutta haervenmin toteet että väärässä olet..
Avatar
JudgeCooper
Sofia Karppi
Viestit: 417
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2023 4:44 pm
Paikkakunta: NY

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja JudgeCooper »

Murheli kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:32 am
Minulla on henkilökohtainen kokemus siitä, kuinka jopa opettaja, ollessani kolmannella luokalla, tempautui lasten mukana kiusaamaan minua siitä (haukkumalla pilkkanimellä), kun olin pitänyt muiden oppilaiden mielestä vääränä päivänä kumisaappaita. Tämä tapahtui 80-luvulla, mutta oli niin nöyryyttävä kokemus, etten ole siitä kenellekään kertonut tätä aiemmin, mutta en ole myöskään koskaan unohtanut. Ja kaiken lisäksi kyseinen opettaja eteni koulutoimen johtajaksi myöhemmin.
Kyllä opettajatkin osaavat. Turhaa glooriaa ei kannata tuntea koko ammattikuntaa kohtaan. Suuri osa siellä ei ole kutsumusammatissa, vaan rahan ja lomien perään. Ihan ovat samaa inhimillistä paskaa kuin muutkin ammattiryhmät.
Välinpitämättömyys on valinta.
Pakkopäästäsanomaan
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: To Huhti 04, 2024 9:29 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Pakkopäästäsanomaan »

maxi kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:59 pm
Pakkopäästäsanomaan kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:30 am On se kiva lukea täältä näitä ”koulun on puututtava kiusaamiseen”, ”opettajille silmät päähän” -kommentteja. Ulkopuolelta on kovin helppo huudella.

Toki kouluista, niin kuin kaikista työyhteisöstä, löytyy niitä silmänsä epäkohdilta ummistavia ääliöitä, mutta sanoisin, että 99% opettajista tekee kaikkensa mitä ehtii, pystyy ja kykenee kiusaamisen lopettamiseksi.

Mut koska se kiusaamisen lopettaminen tuntuu ulkopuolisten mielestä olevan niin helppoa, niin kertokaa toki, miten te sen tekisitte? Tai parempaa, tulkaa paikan päälle näyttämään lakien ja sääntöjen puitteissa kuinka se tehdään. Ja please, jos sun vastaus on, että kiusaaja vaihtaa koulua niin menkää vastauksessanne vähän pintaa syvemmälle. Millä perustein? Miten? Mihin kouluun? Kuka kuljettaa kauemmas lähikoulusta tai kuka muuttaa koko perheen toiselle paikkakunnalle? Kuka ottaa asiakseen tämmösen show’n? Ja ennen kuin kukaan ehtii sanomaan, et samalla tavalla kuin se kiusattukin on laitettu vaihtamaan koulua niin fyi ketään ei ole ikinä hallinnon puitteissa laitettu vaihtamaan koulua. Ne ovat perheen omia (ymmärrettäviä) päätöksiä, ei kenenkään muun.

Itse opettajana oon kiusaamistapausten tultua ilmi puhuttanut hyvällä, puhuttanut pahalla, kutsunut huoltajat paikan päälle, ottanut kuraattorin/rehtorin/toisen opettajan mukaan selvittämään, pyytänyt kuraattoria tai kokemusasiantuntijoita pitämään tuntia, jätättänyt jälki-istuntoon, keskeyttänyt kyseisen oppilaan koulupäivän, kirjoituttanut esseitä, evännyt etuuksia, rajannut välituntialueita, muuttanut istumajärjestystä, hajottanut kiusaajaporukoita eri ryhmiin… mitä näitä nyt on. Joihinkin tehoaa, toisiin ei koskaan, yleensä siitä saa kiittää kotikasvatusta. Mitä te kaikkitietävät tekisitte?

Itse en oo työssäni onneksi koskaan törmännyt niin vakaviin tekoihin, että erottaminen olisi tullut kysymykseen. Toisaalta hyvä, koska sekin rangaistus on hallinnollisesti täysi farssi. Sehän ei tapahdu mitenkään taikaiskusta (lue alta) vaan byrokratian rattaiden pyöriessä se oppilas käy ihan normaalisti koulua.

”Määräaikaisesta erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin. Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen tulee olla edustettuna käsiteltäessä oppivelvollisen lapsen koulusta erottamista koskevaa asiaa opetustoimesta vastaavassa toimielimessä, jollei sosiaalihuollosta vastaava toimielin arvioi läsnäolon olevan ilmeisen tarpeetonta.
Ennen oppilaan määräaikaista erottamista on yksilöitävä toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Ennen määräaikaista erottamista on oppilaan huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Määräaikaisesta erottamisesta tulee antaa päätös.
Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus, joka estää määräajaksi erotetun oppilaan jäämisen jälkeen vuosiluokkansa ja opetusryhmänsä edistymisestä.” OPH

Ja sitten vielä bonuksena: opettajien tietoisuuteen tulee ihan murto-osa kiusaamistapauksista. Lapset ja nuoret on todella taitavia toimimaan katseiden ulottumattomissa. Ei me mitään selvännäkijöitä olla, vaikka ilmeisesti pitäisi.

Joten kiitos, syyttäkää vaan meitä opettajia ja koulua. Ihan kuin ei venyttäis äärirajoille näiden mussukoiden takia ihan joka päivä ja kiitoksena heiltä kuuntelet vittuilua, väännät samoista asioista kymmenen kertaa joka päivä ja saatat vielä bonuksena saada luodinkin päähäsi 🙏🏻
Kukapa sitä koululaitosta syyttää? kirjoittamisesi asusta on helppo todeta opettajien kuoreenvetäytyminen silloin kun ilmenee ongelma joka pitäisi kyetä ratkaisemaan laadukkaasti. Tuossa aiemmin kirjoitin, että koululaitoksen suurin ongelma on ryhmäkoot ja pienten paikkakuntien epäpätevät opettajat. Koulun tehtävä on koulupäivän aikana turvata opiskelurauha turvallisessa kouluympäristössä. Tämän takeeksi kouluun on työnantajan toimesta palkattu henkilökuntaa jonka yksi tehtävistä on edellämainittu. Täysin lintukotoa tuskin koskaan kyetään järjestämään, vaikka asiat tehtäisiin kaiken tieteen ja taiteen sääntöjen mukaan. Hyvin usein opettajakunta ongelmien yhteydessä toitottaa, että parhaamme yritetään niillä resursseilla mitä on, mutta yritetäänkö sittenkään? aiemmin ketjussa kerroin, että olen ollut kymmenisen vuotta sitten viimeksi sisällä koulumaailmassa ja minun hämmästys oli suuri miten paljon ongelmia liittyi juurikin opettajiin ja heidän opetusmetodeihin. Vanhempien valituksia tuli viikottain siitä miten lievästi opettajat suhtautuu koulussa käyttäytymishäiriöihin ja opiskelurauhan ylläpitämiseen. Oli myös opettajia jotka toiminnallaan aiheuttivat suoranaisia vaaratilanteita sellaisissa opetustapahtumissa missä käytettiin erilaisia työstölaitteita. Tuli valituksia siitä, että opettaja ei vastaa virkapuhelimeen edes silloin kun jättää soittopyynnön akuutissa selvittelyä vaativassa oppilasta koskevassa asiassa. Wilman käyttö oli kangertelevaa ja tunti sekä opiskelumerkinnät tekemättä. Tätä voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkään, mutta on osittain jo ohi aiheen ja epäkohdat tulee jo tuostakin julki eli ei se koululaitos mikään esimerkki ylpeydenaihe ole, parannettavaa löytyy huomattavasti.
Ammattiylpeyttä pitää löytyä muulloinkin kuin palkkapäivänä on omistauduttava työlleen niin, että kykenee erottamaan oppilaissa tapahtuvat pienetkin muutokset. Siitä lähtee vyyhti purkautumaan kun keskustelee lasten kanssa, silloin on mahdollista saada oppilaisiinsa se kontakti jota kutsutaan myös auktoriteetiksi. Lasten arvostus vanhempiaan ja koulussa opettajia kohtaan tulee auktoriteettien kautta. Kasvatustapahtuma on kodin ja koulun yhteinen jos jompikumpi ontuu tulee helposti ylilyöntejä oppilaan toimesta molemmissa sekä koulussa, että kotona.

”Kukapa sitä koululaitosta syyttää?”
No tässä nyt esimerkkinä pelkästään sinun kommenttisi jälkeen tulleita nostoja:

- Kouluihin pitää saada riittävästi resursseja ja ne opettajat sieltä opettajan huoneesta välitunnille valvomaa ja tarkkailemaan!

- Ja se Wilma sitten iloisemmin laulumaan kaksisuuntaisesti, jotta kullannuppujen käytöshäiriöt kantautuvat kotiin asti niin, että opettaja/kuraattori tietää niihin reagoidun.

- Mä olen jo vuosia ihmetellyt, että miten se yksi opettaja siellä luokassa valvoo, ettei sillä pädillä pelata, vaan oikeasti tehdään mitä pitää?

- Väitetään, että luokkakoko olisi 20 oppilasta / opettaja. Mikäli näin on niin jotain on pahasti vikana opetuksessa, jos noin pienissä luokissa pääsee häiriötä esiintymään.

- Nykyaikana koulukiusaaminen väitetään otettavan kouluilla vakavasti, mutta opettajien vastaukset on tyyliä: " seurasimme lastasi välitunnilla eikä näkynyt kukaan kiusaavan" tai " lapsesi ei ole kertonut kiusaamisesta itse tai ei sellaista kysyttäessä myönnä, joten ei ole ongelmaa".. No kukaan lapsi ei kerro, kun kouluilla eivät osaa hoitaa asioita! Kiusaaminen pahenee, kun puhutellaan oppilaita ja tyyliin " no niin lyökääpäs kättä päälle ja asia sovittu, eiko juu kaverit?" ja homma jatkuu, kun opettajanhuoneen ovi suljetaan.

- Myös konfliktin sattuessa opettajat kertoo puhuneensa LAPSIEN kanssa, MUTTA missä on ne soitot koteihin!? Ei soiteta ja sanota vanhemmille miten heidän pieni kullannuppunsa on häiriintynyt paskiainen joka nauttii muiden KIUSAAMISESTA ja saatetaan Wilmaan jakaa koko luokan vanhemmille yleismallinen ilmoitus kuinka luokassa on ollut levotonta ja osa lapsista käyttäytyi asiattomasti ja pyydetään juttelemaan lapsille kotona ja asia jätetään siihen.

”kirjoittamisesi asusta on helppo todeta opettajien kuoreenvetäytyminen silloin kun ilmenee ongelma joka pitäisi kyetä ratkaisemaan laadukkaasti.”
Mitä ne laadukkaat tavat ratkaista mielestäsi olisivat, joita meillä opettajilla on valtuudet suorittaa? Mielestäni tein aika kattavan listan keinoista, joita olen itse käyttänyt ja jos ne eivät mielestäsi ole laadukkaita niin valitettavasti ne ovat melkeinpä niitä ainoita keinoja, joita meillä on.

”Ammattiylpeyttä pitää löytyä muulloinkin kuin palkkapäivänä on omistauduttava työlleen niin, että kykenee erottamaan oppilaissa tapahtuvat pienetkin muutokset.”
Voin kertoa, että se palkkapäivä päinvastoin nakertaa aika monen opettajan ammattiylpeyttä. Mut niin on tainnut joku viisas sanoa, että kutsumuksellakin elää. Ja sit tää omistautuminen… Mä oon huono esimerkki opettajasta, koska ennen oman lapseni syntymää omistauduin mun työlle täysin. Tein illat pitkät suunnitelmia, murehdin yöt läpeensä itsetuhoisen nuoren tilannetta tai sitä kuinka mun luokan puhumatonta autistia oli kohdeltu retkipäivänä, ei osattu huomioida erityisyyttä. Kärsin liiallisesta empaattisuudesta, en osannut erottaa työtä ja vapaa-aikaa vaan olin 100% opettaja. Toivoisin, et itseni kaltaisia opettajia olis vähemmän, mut meitä on itseasiassa aika paljon, koska se kuuluisa kutsumusammatti. On sanoinkuvaamattoman surullista lukea, kuinka sun mielestä opettajien pitäis omistautua vähän enemmän. Enkä kiellä etteikö Suomesta löydy niitäkin ammatinharjoittajia, jotka toimivat kuvaamallasi välinpitämättömällä tavalla, mutta kyllä enemmistössä ollaan me, jotka aidosti välittää ja yrittää. Välittää ja yrittää niin paljon et itse paloin loppuun enkä lapseni syntymän jälkeen voinut enää palata takaisin työhöni yläkoulun syrjäytyneiden erityisoppilaiden opettajaksi kun halusin työni sivussa olla ennen kaikkea jaksava ja hyvä äiti lapselleni.

Aina kun mediassa käsitellään koulumaailmaa niin se paskan määrä on melkoinen. Toivoisin et silloin ne kaikki paremmin tietäjät tulis edes kuukaudeks suoriutumaan opettajan työstä, mielellään vaikka sinne Vantaan lähiöön, ja katottais kuukauden jälkeen kirjoittaisko ne edelleen samanlaisen kommentin.
viivahattu
Christopher Lorenzo
Viestit: 1619
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

CSI kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 8:23 am
viivahattu kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 6:20 am
CSI kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 1:50 am Siis mitä kakkaa se poliisi nyt kommentoi?

Ei kiusaamista pysty selvittämään "muilta kyselemällä".

Kiusaaminen on määritelty niin, että jos jostakusta tuntuu, että häntä kiusataan - niin silloin hän on kiusattu. Piste.


On aivan turha laukata muualta kyselemässä, että "oliko Pena mielestäsi kiusattu". Sillä ei ole mitään merkitystä. Jos Pena sanoo, että kokee olevansa kiusattu, silloin hän on.

Tämä on ensimmäinen asia minkä opin aikoinaan kun kävin työnantajan kustantamana kiusaamisenehkäisyn kurssin.
Kuten olen aikaisemminkin tässä ketjussa sanonut, tunteet ovat subjektiivisia. On täysin mahdollista, että poikaa on kiusattu aikaisemmassa koulussa, ja se on traumatisoinut hänet, mutta uudessa koulussa häntä ei tosiasiassa ole kiusattu. Hänestä on ainoastaan tuntunut siltä, että vanhassa koulussa koettu kiusaaminen jatkuu. Hyvin harvat aikuisetkaan ymmärtävät ja osaavat käsitellä traumojaan, saati sitten 12-vuotiaat lapset.

Poliisin työ on selvittää, mitä siellä on oikeasti tapahtunut. Jos ampujaan on tosiasiassa suhtauduttu uudessa koulussa neutraalisti tai korkeintaan on ollut jotain tuon ikäisten lasten tavalliseen käyttäytymiseen kuuluvaa pientä kinastelua, niin ei poliisi voi vain ottaa itsestäänselvyytenä, että koska poika koki tulleensa kiusatuksi niin sitten häntä kiusattiin. Tämä on rikostutkinnan ihan peruskauraa. Vai pitääkö jatkossa mennä henkirikostutkinnat aina niin, että jos tekijä esimerkiksi sanoo, että no kun oli pikku psykoosi siinä päällä, niin poliisi vain toteaa että ei kai siinä sitten mitään, jätetään syyte nostamatta koska olit syyntakeeton, sen sijaan että selvitettäisiin, onko sitä psykoosia oikeasti ollut?
Ei poliisi pysty sitä kiusaamisen kyseessä ollessa tuon kummemmin selvittämään.

Kiusaaminen on määritelmällisesti sitä, että jos susta tuntuu, että sua kiusataan, niin silloin sua kiusataan. Ei sitä pysty kukaa ulkopuolinen sanomaan, että "tässä ei nyt ole kiusaamista".

Psykoosiin vertaaminen ei toimi, koska kyseessä on aivan eri asia ja lääketieteellinen tila. Jonka selvittämiseen on ihan omia koulutettuja ammattilaisia metodeineen.
Tietenkin poliisi selvittää mahdollisimman tarkkaan, että mitä siellä on ihan konkreettisesti tapahtunut. Jos kyseessä on ollut normaali tuon ikäisten lasten kanssakäyminen, eikä ampujaan ole kohdistunut nimittelyä, uhkailua, fyysistä väkivaltaa tai syrjimistä, mutta hän on esimerkiksi aiemman kiusaamisen vuoksi kokenut, että kiusaaminen jatkuu, koska ei saanutkaan heti uusia kavereita uudessa koulussa, niin ei se mitään kiusaamista ole vaan sitä, että poika on oireillut aiemmin saatua traumaa.
Micoz
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ti Syys 28, 2021 3:10 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Micoz »

Matti Ja Maija kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 4:09 am
art74 kirjoitti: To Huhti 04, 2024 8:51 pm Kosovolainen tyttö taistelemassa hengestään ja poliisit yrittivät välistä käydä jututtelee tapahtumaa? Wtf? Onko niin kiire saada tytön näkemystä tapahtumasta?
Laittaisit koko uutisen koska sitä toista tyttöähän on päästy alustavasti kuulemaan, myöhemmin lisää pyritään kuulemaan.

kosovon tyttö liian vakavasti loukkaantunut, ettei häntä voida kuulla.

"POLIISI kertoi torstaina, että toista Vantaan kouluampumisessa loukkaantunutta 12-vuotiasta tyttöä pystytään kuulemaan lähiaikoina. Poliisi oli keskustellut tytön kanssa tuoreeltaan ampumisen jälkeen, mutta tuolloin keskustelu jäi lyhyeksi.

– Molemmat ovat edelleen sairaalahoidossa erittäin vakavasti loukkaantuneina, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä Ilta-Sanomille.

Sairaalahoidossa olevista tytöistä toinen on Suomen ja Kosovon kaksoiskansalainen ja toinen Suomen kansalainen.

KOSOVOLAISTYTTÖÄ poliisi ei ole päässyt kuulemaan, kerrotaan tytön lähipiiristä.

– Tytön vointi on aika huono, myös lääkäreiden mukaan, toteaa tytön perheystävä IS:lle vanhempien luvalla.

Hän sanoo lääkäreiden antaneen ymmärtää, että tytön toipumismahdollisuudet ovat hyvin pienet.

Hän ei halua tässä vaiheessa kertoa tarkemmin tytön vammoista, mutta huomauttaa niiden olevan äärimmäisen vakavia.

– Voinnissa ei ole tapahtunut edistystä, ehkä jopa huonompaan. Voimme vain odottaa, mitä tapahtuu, perheystävä sanoi torstaina."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010338188.html
Vaikuttaa tuon lausunnon perusteella siltä, että tyttö on ollut heti tapahtuman jälkeen hetken tajuissaan, sen jälkeen todennäköisesti ei. Eli heti tapahtuman jälkeen on päästy lyhyesti puhuttamaan. Vakavat vammat vievät tajun aika nopeasti. Koomaan vaivuttaminen on myös mahdollinen skenaario. Enempää lienee turha spekuloida, kun ei ole tietoa kummankaan tytön vammojen sijainnista.
Suonikuristaja
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ke Syys 04, 2019 2:52 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Suonikuristaja »

Joku sanoi että uudessa koulussa ei ole kiusattu. Jos se on joutunut vaihtamaan koulua kiusaamisen takia niin pienikin kiusaaminen voi laukaista mielialan että nyt tämä loppuu.

Kiusaaminen on todella todella vakava asia. Itseänikin on koulussa kiusattu. Kaikki ei ole vahvoja. Nykyään on vielä netti vielä päälle. Se mitä on ollut viime vuosituhannella. Joten se kiusaaminen on laajempaa ja todella pahaa.

Kiusaamisen kitkemisen työhön lisää voimaa. Harmi että se meni näin ennenkuin oikeesti asoille jotain tehdään.
EI PASKIN MUTTA HEIKOIMMASTA PÄÄSTÄ
Avatar
Villeri
Jessica Fletcher
Viestit: 3037
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Murheli kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 8:58 am
Villeri kirjoitti: To Huhti 04, 2024 8:30 am
JanitaSlim kirjoitti: To Huhti 04, 2024 7:24 am

Eikös tää lapsi ollut erityislapsi, tai ts. autistinen? Autisti hautoo asioita sisällään ja lopputulos voi olla tuollainen totaaliräjähdys, kun eikös tuossa iässä pojilla ala pallejakin pakottamaan ja testosteronin määrä kasvaa kasvamistaan. Se selittää sitä, että riehuminen on kestänyt pidempään mitä aikuisella autistilla.

Ja mitä siihen toiseen aseella uhkailuun liittyy niin taisi lapsilla käydä tuuri, veikkaan, että luoteja olisi tullut, jos panoksia olisi vielä ollut jäljellä.
Jotain reipasta erityisyyttä se edellyttää, että vihaa ei ole kyetty yhtään käsittelemään, eikä mikään suojamekanismi ole noussut estämään tappamista, ja murhapaikalta on vielä lähdetty jatkamaan uho päällä. Yleensä kun pikkupoikaa oikein suututtaa, mäjäytetään toista vaikka nyrkillä ja kadutaan omaa toimintaa korvat luimussa aika lailla välittömästi. Koulukiusaaminen pystyy tapahtumista selittämään kovin vähän.

Aika paljon samoja piirteitä kuin Kannelmäen bunkkerisurmassa. Mikähän lienee ollut silloin diagnoosi?
Jos on epäsuhtaa voimissa, niin on järkevää ottaa kättäpidempää avuksi. Eikä tuosta välittömästä katumisesta pysty tämän hetken tiedoilla mitään sanomaan. Kyllä sitä on nyrkkitappelunkin jälkeen poistuttu paikalta katuen, mutta ulkoisesti vielä uhoten
Nyrkkitappelu ja tappaminen ovat niin eri tason asioita, että ihmisen psyyken olisi ihan syytä toimia eri tavoilla. Hiukan verta vuotavan nenän ja verilammikoissa makaavien ihmisten kuuluukin vaikuttaa eri tavoin - ja niin se myös tekee, jos psyyke on edes jossain kunnossa.
Hurjimus
Axel Foley
Viestit: 2195
Liittynyt: La Helmi 22, 2020 10:41 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Hurjimus »

Tuosta Rauman meren koulun tapauksesta on kyllä kirjoitettu hölynpölyä, että paskiaisen ampui ja kiusaaminen oli syy teoille.
Kyllä poliisi on kertonut julkisuuteen, ettei kiusaaminen ollut se päämotiivi, vaikkakin ampuja näin on kertonut kokeneensa.
Muu henkinen romahdus, näin poliisi on ilmaissut asian.
Matemaatikko
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Helmi 14, 2022 1:08 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Matemaatikko »

Muistatteko tapauksen, jossa lapset menivät koululakkoon erään häirikön takia. Tämän jälkeen lapsi siirrettiin toiseen kouluun.....tuli vain mieleen.

Suhtautuisin vielä skeptisesti tähän kiusaamisasiaan. Tiedot siitä ovat olleet jokseenkin epämääräisiä.

Kun yhteiskunta ei pysty käsittelemään sitä, että lapsi toimii näin, halutaan hysteerisesti saada teolle joku selitys. Nyt kiusaaminen. Toivottavasti tästä keskustelusta seuraa jotakin hyvää ja asennemuutos uusine ideoineen kiusaamisen torjuntaan, vaikka se ei tässä tapauksessa olisikaan taustalla.
Vastaa Viestiin