Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
aumari
Axel Foley
Viestit: 2002
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja aumari »

lonesjucca kirjoitti: La Huhti 06, 2024 1:46 am
Skloddi kirjoitti: La Huhti 06, 2024 12:33 am
1101 kirjoitti: La Huhti 06, 2024 12:27 am Tästä olisi hyvä - ja helppo - lähteä.
Opettajille auktoriteettiin vaadittavat kyvyt takaisin, ja koulupäivän ajaksi kännyt kaappiin.
Niin että opettajalle lupa nostaa korvasta ja tempoa karttakepillä sormille ja kännykät opettajan laatikkoon päiväksi, niin tältä tragedialta olisi vältytty? Ihan ihme pa*kaa täällä jaksetaan jauhaa. Koulupolitiikalle ja sen arvostelulle on varmaan omat fooruminsa jossain vauva.fi:ssä tai vastaavissa.
Kyllähän nuo älylaitteet ovat pitkälti kouluissa lisääntyneiden häiriöiden syynä.
Mielestäni inkluusiolla on merkittävä vaikutus, erityisluokat takaisin ja turhanpäiväinen tasa-arvohömpötys -vai mikä se on- pois. Ja pienemmät ryhmäkoot parantavat ja rauhoittavat oppimisympäristöä.
1101
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Syys 16, 2021 9:51 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja 1101 »

Herra Presidentti kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 6:14 pm
Eaglegoat kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 12:40 pm Näinpä. Alle 10 000 asukkaan paikkakuntia Uudellamaalla taitaa olla nykyisin vain nämä: Pornainen, Siuntio, Inkoo, Askola, Myrskylä, Pukkila ja Lapinjärvi.
Uudellamaalla alle 10 000 asukkaan paikkakuntia lisäksi: Karkkila ja Hanko.
Ensimmäisen sekunnin mulkaisu karttaan tuotti tuloksena esim. Karjalohja, Sammatti..
Milläs nimellä näitä kutsutaan?
TosiJees
Scooby-Doo
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Maalis 13, 2024 8:10 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja TosiJees »

Rousku kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 11:40 pm Jos henkilökunnalle haluaa haistatella, henkilökunta on jo menettänyt auktoriteettiasemansa, oli seuraamus haistattelusta mikä tahansa. Ei mitään oikeaa auktoriteettia sillä ole, jota totellaan vain seuraamusten välttelyn takia.
Juuri näin :D

Kun kiellettyjä ja pahoja asioita yritetään estää seurausten ja rangaistuksen uhalla , niin peli on jo menetetty vai?

Rikoslaki ja rangaistusseuraamukset olisi kyllä syytä lopettaa välittömästi, ihan vaan rouskuilun ^^takia :?:
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 210
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

1101 kirjoitti: La Huhti 06, 2024 5:00 am Ensimmäisen sekunnin mulkaisu karttaan tuotti tuloksena esim. Karjalohja, Sammatti..
Milläs nimellä näitä kutsutaan?
Sammatti vuodesta 2009 osa Lohjaa, Karjalohja vuodesta 2013 osa Lohjaa.

Sanottu, että pieneltä paikkakunnalta Uudellamaalla. Vaikka selviäisi varmasti, että mikä paikka on kyseessä, niin se tuskin lisäisi kenenkään tietoa tapahtuneesta muuten. Ellei joku lähtisi sinne keskelle toria huhuilemaan, että onko jollain lisätitetoa.

Ilmeisesti tällä haetaan sitä, että ampuja on ollut siellä pikkukunnassa kiusattu, tullut ongelmia pakoon Vantaalle, ongelmat jatkuneet täällä ja siksi päätynyt tähän. Tuossa on neljä olettamusta peräkkäin, joista jokainen voi yksinään pitää tai olla pitämättä paikkaansa, ja joita tukee ainoastaan se, että julkisuudessa on jostain syystä puhuttu jotenkin epämääräisesti kiusaamisen liittyvän tapahtumiin.

Voi olla, että ei ollut kiusattu missään vaiheessa. Voi olla, että on muutettu täysin lapsen koulunkäyntiin liittymättömistä syistä. Voi olla, että ongelmat ovat alkaneet vasta muuton jälkeen. Voi olla, vaikka olisi kiusaamista suuntaan ja toiseenkin, että tapahtuman varsinainen syy on jossain muualla. En tarkoita erityisesti kolmiodraamaa. En mahdollista lääkkeistä sekaisin menemistä, jos edes oli määrätty mitään. Enkä mitään synnynnäistä psykopatiaa. Kaikki on arvailujen varassa. Joten parasta, mitä kukaan voi tehdä, on listata kaikki vaihtoehdot, ja olla kuvittelematta, että tähän tapaukseen henkilöityy aivan kaikki ja vähän päälle. Tai edes mikään tietty listatuista vaihtoehdoista.

En ole koskaan nähnyt The Exorcistia. Mutta olen kuullut siitä sellaisen kritiikin, että siihen on yritetty saada samaan käsikirjoitukseen mahtumaan suunnilleen jokainen ilmiö, mitä koskaan on yhdistetty possessioon. Joka tietenkin on epärealistista niiden kannalta, joille asiassa on kyse muustakin kuin tuosta yhdestä elokuvasta. Riippumatta siitä, miten todellisena kukin sitä pitää. Mutta saman kritiikin voisi helposti kohdistaa melkein jokaiseen minfon keskusteluun, että yhteen tapaukseen helposti ladataan kaikki mahdolliset ja mahdottomat piirteet. Sitten niistä keskustellaan vuorotellen niin kuin niiden merkitys tai tapaukseen liittyminen olisi jotenkin jo varmistunut.
MrAhab
Poliisikoira Rex
Viestit: 272
Liittynyt: Ti Syys 01, 2020 10:13 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja MrAhab »

TosiJees kirjoitti: La Huhti 06, 2024 5:05 am
Rousku kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 11:40 pm

Jos henkilökunnalle haluaa haistatella, henkilökunta on jo menettänyt auktoriteettiasemansa, oli seuraamus haistattelusta mikä tahansa. Ei mitään oikeaa auktoriteettia sillä ole, jota totellaan vain seuraamusten välttelyn takia.
Juuri näin :D

Kun kiellettyjä ja pahoja asioita yritetään estää seurausten ja rangaistuksen uhalla , niin peli on jo menetetty vai?

Rikoslaki ja rangaistusseuraamukset olisi kyllä syytä lopettaa välittömästi, ihan vaan rouskuilun ^^takia :?:
Hyvin sanottu (siis tuo vastaus).

Kyllä se etenkin lapsilla se auktoriteetin kehittyminen perustuu keppiin ja porkkanaan.



Ja mitä vaikeammaksi meidän sosiaalitoimi sen tekee "normaali" kasvatuksen yhteydessä, sen todennäköisimmin näitä surullisia asioita nähdään jatkossakin.
Avatar
Villeri
Jessica Fletcher
Viestit: 3038
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Rousku kirjoitti: La Huhti 06, 2024 2:02 am
Villeri kirjoitti: La Huhti 06, 2024 12:59 am
Rousku kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 11:40 pm

OT, mutta mikä rangaistus tuo tilasta poistaminen on olevinaan? Minulle ainakin se olisi kouluaikoinani ollut palkkio, sillä en tykännyt istua tunneilla.

Jos henkilökunnalle haluaa haistatella, henkilökunta on jo menettänyt auktoriteettiasemansa, oli seuraamus haistattelusta mikä tahansa. Ei mitään oikeaa auktoriteettia sillä ole, jota totellaan vain seuraamusten välttelyn takia.
Sillä on ihan helvetin iso merkitys, että kakarat tietävät, että heille ei mahdeta mitään. Kyllä se sanktioita varoo paatuneempikin taparikollinen.
Taidetaan tarkoittaa eri asioita sanalla auktoriteetti. Sinulle se tarkoittaa sitä, jolla on valta päättää asioista, kun taas minulle sitä, jota arvostaa eli jolla siis on arvovaltaa. Jos kasvattajalla olisi arvovaltaa, mitään sanktioita ei tarvittaisi.

Sanktioita voi varoa joo, mutta sen voi tehdä myös varomalla kiinnijäämistä. Ei haistattele suoraan, mutta vaivihkaa käy naarmuttamassa auton, tai parhaassa tapauksessa rekrytoi/pakottaa asialle toisen, ja kiistää kaiken. Ja kyllä niitä opettajan lellikki -kiusaajia on myös nähty, joista ei millään uskota että voisivat luokkakavereilleen jotain ilkeää tehdä. Ja sitten pitää tosiaan tietää, että sanktiolla on aiottu tarkoitus. Ettei käy niin että tekee rikoksen päästäkseen vankilaan, tai, kuten vaikka minun tapauksessani olisi voinut käydä, häiriköi tunnilla päästäkseen luokasta poistetuksi.

Eikä kaikki niitä sanktioita varo siltikään. Tulee koulumaailmasta mieleen se tapaus 70 - 80 -lukujen vaihteissa, kun lukiolainen koulussa tappoi opettajansa, vaikka varmaan hyvin tiesi, mitä siitä seuraa.

Milloin se sitten on edes alkanut, ettei kakaroille mahdeta mitään? Kyllä ainakin 70-luvulla kiusattiin koulussa minkä kerettiin. Ihan fyysistä väkivaltaa esiintyi. Opettajat saattoivat kuitata tappelun sanomalla "pojat on poikia", ja seksuaalisen ahdistelun sanomalla "rakkaudesta se hevonenkin potkii". Ja vanhemmilta tuli neuvo "opettele pitämään puoliasi!"
Paljon hyviä pointteja. Itse näen sanktiot selkeänä osana arvovaltaa. Sillä ei tietenkään tarkoiteta lasten kohdalla kuution kokoiseen huoneeseen sulkemista, kuten joku apina ylempänä viisasteli, vaan normaaleja asioita: ulos ei mennä ennen kuin lelut on kerätty tai jäljet siivottu, ja jälkkää tulee, jos mäjäytät kaveria nyrkillä.

Tilasta poistaminen on ehkä sikäli huono esimerkki, että olen itse töissä paikassa, mistä lapset ja nuoret eivät halua tulla poistetuiksi.

Liikkeellä on paljon nuoria, joista monet ovat suoraan sanottuna ihan helvetin sekaisin tai eivät kerta kaikkiaan suostu tunnustamaan minkäänlaista auktoriteettia. Koulukotilapset ja kehitysmaamuslimikakarat ovat erityisesti sellaisia ryhmiä, joista löytyy sellaisia ongelmatapauksia, joille auktoriteetit ovat punaisia vaatteita - ja nämä ryhmät tietävät aivan saatanan hyvin, ettei heille mahdeta mitään, jos he vain kieltäytyvät tekemästä mitään. Varmaan teini-ikäiselle Juha Valjakkalallekin on joku yrittänyt tarjota apua ja ottaa auktoriteettiasemaa.

Näiden moniongelmaisten tapausten kohdalla heidän vanhempansa ovat yleensä syöneet lastensa eväät. Osalle heistä, aika harvalle, yhteiskunta onnistuu järkkäämään uuden mahdollisuuden. Itsellä olisi aikaa lähinnä poistaa heidät paikalta silloin, kun eivät osaa olla. Psyyken korjaus ei vain varsinaisesti ole osa omaa työtäni.

Itsekin tuli kouluaikoina kokeiltua kymmenien jälki-istuntotuntien edestä sanktioita. Varmaan ihan hyvä niin. Eikä se luokasta poistaminenkaan oikeasti ollut kivaa, vaikka niin saattoi esittää.
Avatar
taotao
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: To Maalis 24, 2016 12:59 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja taotao »

Tässä selkeästi esitettynä, miten prosessi alle 15-vuotiaan kohdalla menee:

https://www.prosessioikeus.fi/alle-15-v ... epailtyna/

" Aiempien kahden kouluampumistapauksen yhteydessä on valtioneuvosto päättänyt turvallisuustutkinnan tekemisestä. Tällöin tutkinnan suorittaa Onnettomuustutkintakeskus.

Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten tutkintaraportit on julkaistu keskuksen sivuilla. Myös tässä Viertolan tapauksessa olisi syytä harkita turvallisuustutkinnan käynnistämisestä. Esitutkintalain toimenpiteet on pian tehty, kun lastensuojelun tarpeet on kartoitettu. Edellä mainittuja muita syitä esitutkinnan jatkamiselle on vaikea perustella."
Sarjo
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: Ma Helmi 22, 2021 3:14 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sarjo »

Toistan itseäni, kun edellisen kommentin lainaus meni ikävästi pieleen.

Kun pohditaan noita alle 10 000 asukkaan kuntia, Askola olisi vahva veikkaukseni. Huom veikkaus vaan.

Askolan koululla on ollut levotonta ja väkivaltaista syksyllä 2023
https://yle.fi/a/74-20052209
Täälläkin on ketju aiheesta.

Voisi hyvin kuvitella, että siellä kiusatun perhe on päättänyt muuttaa pois. Sitten kun uudessa koulussa on tullut jotain, ampujan mitta on tullut täyteen.
En missään tapauksessa puolustele ampujaa. Kiusaaminen ei oikeuta tappamiseen.
Alex Smith
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1436
Liittynyt: Su Helmi 18, 2018 12:05 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Alex Smith »

Kiva-koulu on moraaliproseerausta, joka ei ole koskaan missään toiminut.

Kehittäjänä muutama vasemmistolaisopiskelija, joilla yhteyksiä lehdistöön. Siksi aikanaan hehkutettiin.

Kuka tätä moraaliposeerausta vielä kouluihin ottaa ? Naisrehtorit
Paikalla
QwertyKeyboard
Martin Riggs
Viestit: 644
Liittynyt: To Huhti 25, 2019 4:05 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja QwertyKeyboard »

Oma veikkaukseni on, että ampuja ampui uhrejaan päähän. Ainakin kuollutta poikaa ja toista tyttöä, koska edelleen puhutaan, että toinen tytöistä taistelee hengestään. Tässä on jo kulunut monta päivää jos kyse olisi muunlaisista vammoista kuin päävammasta tässä vaiheessa yleensä tiedettäisiin jo selviääkö tyttö hengissä vai ei. Päävammoista taas on vaikeaa ennustaa mihin suuntaan ne lähtevät kehittymään ja jääkö tyttö aivokuolleeksi tai henkiin ollenkaan. Päävammojen kohdalla uhri voi olla teholla kuukaudenkin ja kuolla vasta sitten.

.22 on kuitenkin sen verran heikkotehoinen ase, että muutamalla laukauksella ei saa henkeä pois helpolla paitsi päähän ampumalla tai suoraan sydämmeen ampumalla. Käsittääkseni tekijä oli ampunut media tietojen perusteella yhteensä neljä laukausta luokassa.

Se, että tekijä ampui suoraan päähän kertoo siitä, että teko oli tarkkaan harkittu ja siinä oli tarkoitus murhata uhrit. Eikä mitään hetken mielijohteessa raivon vallassa tapahtuvaa räiskimistä. Vaan on päänsisällä tarkkaan harkittu, että minä ammun päähän jo ennen tekoa. Tekoa on poliisin keräämän aineiston perusteella suunniteltu pitkään ja harjoiteltukin etukäteen.
nelit
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: La Touko 06, 2023 4:36 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja nelit »

Se on selvää, että henkilöt oli valmiiksi valittu keitä ampui. Tutkinta selvittää mistä oli kysymys kunkin kohdalla.
Mukava valkku
Sofia Karppi
Viestit: 419
Liittynyt: Su Touko 16, 2021 11:22 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Mukava valkku »

Sarjo kirjoitti: La Huhti 06, 2024 9:15 am Toistan itseäni, kun edellisen kommentin lainaus meni ikävästi pieleen.

Kun pohditaan noita alle 10 000 asukkaan kuntia, Askola olisi vahva veikkaukseni. Huom veikkaus vaan.

Askolan koululla on ollut levotonta ja väkivaltaista syksyllä 2023
https://yle.fi/a/74-20052209
Täälläkin on ketju aiheesta.

Voisi hyvin kuvitella, että siellä kiusatun perhe on päättänyt muuttaa pois. Sitten kun uudessa koulussa on tullut jotain, ampujan mitta on tullut täyteen.
En missään tapauksessa puolustele ampujaa. Kiusaaminen ei oikeuta tappamiseen.
Noilla Askolan yläkoulun tapahtumilla tuskin on mitään yhteyttä tähän alakoululaisen tekoon.
– Minä olen ihminen ja kaipaan joskus iloa, valoa ja hauskuutta
Stonedar
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ma Joulu 11, 2023 9:45 am

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Stonedar »

nelit kirjoitti: La Huhti 06, 2024 9:59 am Se on selvää, että henkilöt oli valmiiksi valittu keitä ampui. Tutkinta selvittää mistä oli kysymys kunkin kohdalla.
Kai yhtä hyvin voi olla niin, että vain yksi oli kohde, kaksi muuta vaikka viereisissä pulpeteissa, ja teki mieli ampua rulla tyhjäksi.
Avatar
Universal Exports
Nikke Knakkertton
Viestit: 173
Liittynyt: La Helmi 19, 2011 12:43 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Universal Exports »

disposal kirjoitti: To Huhti 04, 2024 1:55 pm
Tarkastaja Levisi kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:17 pm Iltasanomissa oli juttu siitä, kuinka epäillyn käyttämällä revolverilla ampuminen vaatii voimaa sekä harjaantumista. Poika on siis ehtinyt harjoitella ampumista pitempäänkin. Puhelin ja tietokone on myös tutkittu ja sieltä on löytynyt materiaalia joka tukenee teon suunnitelmallisuutta.


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010334434.html


Peukalolla virittäminen on helpompaa kuin kaksitoimisesti virittäminen.

– Kaksitoimisesti ampuminen vaatii hirveästi voimaa.

Laurila kertoo, että laukaisuvastus kaksitoimisena on lähestulkoon mallista riippumatta yli viisi kiloa.

– Eli yli viisi kiloa pitää sormella jaksaa vetää. Kun joutuu käyttämään voimaa, tarkkuus voi siitä herpaantua.

Laurilan mukaan toimenpide vaatii harjoitusta.

– Sanotaan, että pystymetsästä on aika vaikea uskoa... Olisi melkein pakko olla nähnyt tai itse kokeillut joskus.

Tarvittavaa voimaa voi miettiä esimerkiksi kuvittelemalla, että vetäisi yhdellä sormella viisi maitopurkkia narun päässä ilmaan.

– Kyllä kaksitoimisella pystyy ampumaan yhden rullallisen nopeastikin, jos on sormissa voimaa, mutta vaatii harjaantuneisuutta.

Myös revolverin lataaminen vaatii harjoittelua.

– Väittäisin, ettei (kokematon ampuja) saa sitä rullaa auki. Toki yrityksen ja erehdyksen kautta.

Tämä "asemestari" kyllä on sellainen huuhaatyyppi kuin voi olla Päivälehtien tarpeisiin. Ihan näin kokemuksesta sanon että 12v voi olla jo hyvinkin fyysisesti voimakas ja ei se aseen käsittely vaadi kummoista voimaa. kuulostaa toki hurjalta heittää että 5kg laukaisuvastus olisi verrattavissa nostaa etusormella viiden kilon punnus...Miettikää tovi että mitä ne neljä muuta sormea, kämmen ja käsivarsi tekee? roikkuuko pyssy ilmassa ja liipaisinsormella vain tehdään työ?


Eikös tuo nyt ollut jo aika selvää, että kyseessä on ns. yksitoiminen revolveri?
Silloin ei liipasimesta painaessa tapahdu mitään, ellei iskuria ole itse painanut alas ensin eli virittänyt aseen.

Sen enempää asetekniikkaa tähän sotkematta.
Tästä voi katsoa kuinka .22 cal yksitoiminen - single action reukku toimii.

https://youtu.be/LxBH9XC7s70

Itse olen omistanut sekä yksitoimisia- että kaksitoimisia revolvereja.
Kaksitoimisella voi toki ampua nallipyssytyyliin, eli pumppaa vain liipasinta ja antaa luotien lentää niin kauan kuin panoksia on rullassa.
Se vaatii jonkun verran voimaa.

Yksitoimisella se iskurin virittäminen eli alaspainaminen ei vaadi juurikaan voimaa.

nelit kirjoitti: La Huhti 06, 2024 9:59 am Se on selvää, että henkilöt oli valmiiksi valittu keitä ampui. Tutkinta selvittää mistä oli kysymys kunkin kohdalla.


Ja johtuen edelläolevasta, jokainen laukaus on harkittu päätös, koska ase pitää virittää joka pamauksen jälkeen uudelleen.
"Et sinä syntejäsi kirkossa sovita, vaan kadulla "
- Mean Streets

"My ghosts have become my teachers"
-Gavin de Becker
lukutoukka
Christopher Lorenzo
Viestit: 1585
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Kouluammuskelu Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

Kun kaikki tutkinnat on suoritettu tulemme saamaan jonkinlaisen yhteenvedon tapahtumista ja niiden mahdollisista syistä. Tosin on hyvinkin todennäköistä, että julkisuuteen annettavat tiedot ovat eräänlaista siivottua versiota, jolla halutaan rauhoittaa tilannetta.
Vastaa Viestiin