Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Valtapallo
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 04, 2023 4:23 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Valtapallo »

_C_ kirjoitti: Pe Huhti 12, 2024 7:21 pm Olisi kiva tietää, onko kouluampujilla ollut esim. Ssri masennuslääkkeitä käytössä
Linkin haastattelu julkaistiin muutama päivä sitten Mtv -uutiset sivuilla. Ei koske suoraan Vantaan tapausta, mutta haastattelusta saa vastauksia tässäkin ketjussa yleisesti kouluampujia koskeviin kysymyksiin mm lääkkeet, terapia, kiusaaminen, kotiolot, aseen hankkiminen jne.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pys ... #gs.78fdm0
nelit
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: La Touko 06, 2023 4:36 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja nelit »

Täällä on käyty monta sivua japinaa aseen säilytyksestä, mikä on aivan turhaa. Ensinnäkin tuon ikäinen on nokkela löytämään avaimen piilopaikan, jos on oikeasti kiinnostunut aseesta. Se että tuon ikäinen on aseesta ja sen käytöstä henkisen yliotteen tekemiseen valmis. Niistä asioista voisi mielummin keskustella, kuin jostain sukulaisen erehtyväisyydestä avaimen kätkennän suhteen.
lukutoukka
Christopher Lorenzo
Viestit: 1579
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

Jos ajatellaan, että poika on ymmärtänyt, mitä teoista seuraa, niin hänen on täytynyt olla todella epätoivoinen. Epätoivon syyt voivat olla monenlaiset. Hallitsematon viha, pelko tai jopa häpeä jostain, minkä kohteeksi hän on kokenut joutuvansa voi olla syitä. Voi olla myös masennus tai jopa harhat. Murrosikäisen lapsen tai nuoren tunnekuohut saattavat toisinaan olla paljon voimakkaampia kuin aikuisella, jolla on jo kokemusta monenlaisten tunteiden tai tapahtumien selvittelystä. Aikuinen saattaa jopa naurahtaa jollekin asialle, jonka lapsi kokee todella voimakkaasti. Me aikuiset olemme usein jo unohtaneet, miten pienestä jokin draama saattoi syntyä teini-iässä.
aumari
Vic Mackey
Viestit: 1998
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja aumari »

lukutoukka kirjoitti: La Huhti 13, 2024 7:18 pm Jos ajatellaan, että poika on ymmärtänyt, mitä teoista seuraa, niin hänen on täytynyt olla todella epätoivoinen. Epätoivon syyt voivat olla monenlaiset. Hallitsematon viha, pelko tai jopa häpeä jostain, minkä kohteeksi hän on kokenut joutuvansa voi olla syitä. Voi olla myös masennus tai jopa harhat. Murrosikäisen lapsen tai nuoren tunnekuohut saattavat toisinaan olla paljon voimakkaampia kuin aikuisella, jolla on jo kokemusta monenlaisten tunteiden tai tapahtumien selvittelystä. Aikuinen saattaa jopa naurahtaa jollekin asialle, jonka lapsi kokee todella voimakkaasti. Me aikuiset olemme usein jo unohtaneet, miten pienestä jokin draama saattoi syntyä teini-iässä.
Eikä lapsi ja nuori välttämättä ymmärrä, että jokaisella valinnalla on jonkinlaiset seuraukset, hyvät tai huonot. Sekin on asia, joka pitää oppia kotona eikä koulussa tai kylillä.
art74
Lauri Hanhivaara
Viestit: 131
Liittynyt: Su Marras 06, 2022 9:56 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja art74 »

Yleistasolla kysytään.
Vammautuneilta varmasti tulossa jopa elinikäiset korvausvaatimukset mutta millaiset korvaukset kuolleen uhrin omaisilta voisi tulla? Millaiset korvaukset oli vastaavissa tapauksissa?
Paikalla
Pölijä
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Pe Helmi 11, 2022 3:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Pölijä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010356005.html

Epäilty kouluampuja voi saada maksettavakseen mittavat korvaukset

Ikänsä puolesta 12-vuotias poika ei ole teostaan rikosoikeudellisessa vastuussa. Alle 15-vuotiaat rikoksentekijät ovat kuitenkin lähtökohtaisesti vahingon­korvaus­vastuussa.

Alaikäisiin sovellettavassa korvausvastuussa on tiettyjä eroja verrattuna yleiseen korvaus­vastuuseen, kertoo vakuutus- ja vahingon­korvaus­oikeuden professori Olli Norros Helsingin yliopistosta.

– Pykälässä on mainittu erilaisia harkintakriteerejä, kuten teon laatu sekä tekijän ikä, kehitystaso ja varallisuus, hän luettelee.

Alaikäisen kohdalla teosta ei tuomita täyttä korvausta, vaan summaa kohtuullistetaan. Sitä, kuinka suureksi korvaussumma kasvaa, puntaroidaan kriteerien kautta.

– 12-vuotias on selkeästi vielä lapsi, joka ei ole lähelläkään täysi-ikäisyyttä. Se alentaa korvaus­summaa. Teon laatu sen sijaan on ankaroittava tekijä. Lehtitietojen mukaan kyseessä oli tahallinen ja suunniteltu teko, Norros sanoo.

– Lapsella on harvoin omaa varallisuutta, mikä taas olisi tässä tapauksessa korvaus­vastuuta laskeva tekijä. On hankalaa sanoa, mikä kokonais­harkinnan lopputulos on, hän jatkaa.

Kouluampumistapauksessa ampujan ikäinen poika sai surmansa ja kaksi tyttöä loukkaantui. Norroksen mukaan epäilty ampuja joutuu maksamaan kuolleen pojan omaisille kärsimys­korvauksia ja hautauskuluja. Jos tapauksessa loukkaantuneille uhreille jää esimerkiksi vakavia vammoja eivätkä he toivu työ­kykyisiksi, lankeaa epäillyn tekijän maksettavaksi hoitokuluja ja ansion­menetys­korvauksia.
lukutoukka
Christopher Lorenzo
Viestit: 1579
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2009 3:02 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja lukutoukka »

Onnistunut hoitosuhde voi auttaa paljonkin elämänlaadussa, mutta väärät tai väärin annostellut lääkitykset tai jopa heikkolaatuinen terapia voivat myös heikentää ihmisen harkintakykyä. Monet potilaat voivat joutua pallotelluiksi eri hoitavien tahojen välillä, niin että sekin heikentää hoitotulosta. Tulos voi silloin olla mitä tahansa.
Tay77
Theo Kojak
Viestit: 1165
Liittynyt: Su Tammi 24, 2010 12:01 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Tay77 »

Suosittelen kaikkia katsomaan tämän.
Ei tietenkään liity tähän tapaukseen eikä ole koulusurma.

Mutta antaa myös OIKEASTI toisenlaista perspektiiviä sille oletetulle perusasetelmalle; "teini tappaa kiusaajansa, kun mitta täyttyy".


https://www.youtube.com/results?search_ ... eric+smith
Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä

gou övei, gou övei juu agli hipi, juu smel of narkotiks
Calabash
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Calabash »

_C_ kirjoitti: Pe Huhti 12, 2024 7:21 pm Olisi kiva tietää, onko kouluampujilla ollut esim. Ssri masennuslääkkeitä käytössä
Ainakin Columbinen kouluampujat Eric Harris ja Dylan Klebold, Jokelan Auvinen ja Kauhajoen Matti Saari käyttivät. Samoin Germanwingsin lentäjä Andreas Lubiz ja monet muut.

Yhdysvalloissa niitä ei enää suositella ollenkaan alle 18-vuotiaille. Ensimmäinen, joka huomasi joihinkin yksilöihin erittäin kielteiset vaikutukset, olikin FDA. Suomi taas on täysin psykofarmaseuttinen yhteiskunta, jossa tiedeyhteisö luultavasti kiistelee asiasta aina vain.

Tutkimusten mukaan lääkkeen käyttö voi lisätä aggressiivisuutta ja itsetuhoisia yllykkeitä etenkin lapsilla ja nuorilla. Ilmeisesti on joku ehkä pienikin prosentti niitä, joille ei sovi ollenkaan. Aina puhutaan, että "vain lääkärin valvonnan alla" mutta eihän se lääkäri siinä mitään valvo. Resepti kouraan ja ulos. Muutaman kuukauden päästä tavataan, jos tavataan.

Pahinta on kuitenkin, että niiden teho masennukseen on lumelääkkeen tasoa, mutta se on jo toinen tarina.
Tuskaista Parahdusta
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Kesä 27, 2023 6:12 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Tuskaista Parahdusta »

Kiusaaminen on hyvä tekosyy. Muotiin näyttää myös tulleen kertomukset uhkailuista.
Satunnaisohikulkija
Remington Steele
Viestit: 230
Liittynyt: Ti Touko 23, 2023 10:49 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Satunnaisohikulkija »

lukutoukka kirjoitti: La Huhti 13, 2024 7:18 pm Jos ajatellaan, että poika on ymmärtänyt, mitä teoista seuraa, niin hänen on täytynyt olla todella epätoivoinen.
On muitakin vaihtoehtoja. Aloitteellinen ja välinpitämätön on yksi vaihtoehto. Jopa laskelmointi on realistinen vaihtoehto: lapsikin tajuaa, että alle 15-vuotias ei saa teosta käytännössä muita henkilökohtaisia seurauksia kuin sosiaalitätien ja psykologien paapomista. Sellaiselle, jolla ei ole kivaa kotona eikä koulussa, tuo voi olla ihan maksettavissa oleva hinta siitä, että on hetken voinut tuntea pitelevänsä parin syystä tai toisesta itseään suuresti ärsyttäneen elämiä tai kuolemia hyppysissään. Jollekin se voi olla jopa motiivi - Suomessa on ollut henkirikoksen tekijöitä, joiden motiivi rikokselleen on ollut päästä kiven sisään, siis joko mielisairaalaan tai vankilaan. Siellä kun on muutamaksi vuodeksi täysi ylöspito ja palvelut.

Se, että sanoin olevan muitakin vaihtoehtoja kuin "todella epätoivoinen", ei tarkoita, että väitän yhtään mitään tästä nimenomaisesta tekijästä. Tarkoitus on vain kyseenalaistaa senkaltainen ajattelu, että asioiden täytyy olla jollakin tietyllä tavalla, koska "eihän kukaan normaali..." jne. On totta, että 12-vuotias on hyvin nuori, mutta jos yhtään muistan oikein itseäni tuossa iässä, niin sen ikäisen pään sisään mahtuu jo todella kompleksisia maailmoja eri todellisuuksineen. Usein pari vuotta siitä eteenpäin päinvastoin vähentää sitä kompleksisuutta, kun mieli alkaa urautua vahvasti teini-intresseihin, kaoottinen luovuus vähenee (tai kaventuu) ja oma sosiaalinen identiteetti ja rooli suhteessa muihin vääjäämättä vakiintuu. Sen sijaan 12-vuotiaana voi olla tänään yhtä ja huomenna jotain aivan muuta, on yhä muovailuvahaa, jota lähinnä vain rohkeuden puute rajoittaa. Ja tuolla tyypillä rohkeudesta ei ollut puutetta - ikävä vain, että se ilmeni noin surullisella ja tuhoisalla tavalla.
Satunnaisohikulkija
Remington Steele
Viestit: 230
Liittynyt: Ti Touko 23, 2023 10:49 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Satunnaisohikulkija »

Tay77 kirjoitti: Ti Huhti 16, 2024 6:36 pm Mutta antaa myös OIKEASTI toisenlaista perspektiiviä sille oletetulle perusasetelmalle; "teini tappaa kiusaajansa, kun mitta täyttyy".
Joskus tapahtuu sitä, mutta paljon useammin tapahtunee päinvastainen, eli se, että kiusaajat saavat lopulta uhrinsa hengiltä. Kuten vaikka Koskelassa. Vielä useammin uhri saadaan hengiltä itsemurhan tai "onnettomuuden" kautta. Jos tekijät tarpeeksi nuoria, mitään ei seuraa, kunhan eivät ole menneet niin pitkälle kuin Koskelan nuoret sadistit. Edes murha.info ei todennäköisesti koskaan kuule suuresta osasta tapauksia.
Satunnaisohikulkija
Remington Steele
Viestit: 230
Liittynyt: Ti Touko 23, 2023 10:49 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Satunnaisohikulkija »

Calabash kirjoitti: Ke Huhti 17, 2024 3:17 am Ainakin Columbinen kouluampujat Eric Harris ja Dylan Klebold, Jokelan Auvinen ja Kauhajoen Matti Saari käyttivät. Samoin Germanwingsin lentäjä Andreas Lubiz ja monet muut.

Yhdysvalloissa niitä ei enää suositella ollenkaan alle 18-vuotiaille. Ensimmäinen, joka huomasi joihinkin yksilöihin erittäin kielteiset vaikutukset, olikin FDA. Suomi taas on täysin psykofarmaseuttinen yhteiskunta, jossa tiedeyhteisö luultavasti kiistelee asiasta aina vain.
Ei suinkaan. Tiedeyhteisö eristää ja vaientaa tehokkaasti ne, jotka ovat hyviä provikoita maksavista lääketeollisuuden tuotteista eri mieltä. Vähä niin kuin korruptoituneessa poliisiorganisaatiossakin (jollaisia meillä Suomessa ei tietenkään tai toivottavasti ole) työtoverit kyllä huolehtivat liian periaatteellisen rauhanhäiritsijän, pesänlikaajan ja pilliinpuhaltelijan rankaisemisesta.
Satunnaisohikulkija
Remington Steele
Viestit: 230
Liittynyt: Ti Touko 23, 2023 10:49 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Satunnaisohikulkija »

_C_ kirjoitti: Pe Huhti 12, 2024 6:07 pm Kyllä tekijän vanhemmista löytyy ensisijainen syy tekoon olivat he keitä tahansa. Ei lapsi kasva täysin kieroon tasapainoisessa ja turvallisessa kodissa. Vanhemmat ovat yleensä täysin sokeita omalle toiminnalleen. Sen näkee esim. ylen nepsyt ohjelmasta. Ei mitään itsekritiikkiä. Ihmettelen miksei huostaanottoja tehdä enemmän ja matalammalla kynnyksellä. Ei tuollaiset vanhemmat kärsi siitä kun lapsi otetaan pois mutta lapsen elämä ja tulevaisuus voi pelastua.
Omien epätäydellisten kokemusteni perusteella väkivaltaisten kiusaajien vanhemmat ovat yleensä ylpeitä lapsistaan ja siitä kuinka nämä kyykyttävät ikätovereitaan. Jos kiusaajalapseen kajotaan tai edes sanotaan pahasti, vanhemmat kiusaavat opettajaa.

Kiusattujen vanhemmat taas yleensä häpeävät lapsiaan ja pahimmillaan osallistuvat kiusaamiseen, varsinkin jos lapsi tai tämän opettaja erehtyy kertomaan vanhemmille kiusaamisesta.

Tämä kahtiajakoisuus kertoo paljon vanhemmista. Molemmissa tapauksissa.
Satunnaisohikulkija
Remington Steele
Viestit: 230
Liittynyt: Ti Touko 23, 2023 10:49 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Satunnaisohikulkija »

Tomaatti kirjoitti: La Huhti 13, 2024 10:37 am Sekavaa. Alle 15v ei saa rikosrekisterimerkintää. Mutta silti rikos voi estää asioita, esim. tiettyjä ammatteja, aikuisuudessa. En ymmärrä millä logiikalla nämä merkinnät toimii, luulin että jos rikosrekisteri on puhdas, se on puhdas. Pitäähän ihmisen itsensä voida tietää vaikuttaako joku menneisyyden teko nykyisyydessä vai ei. Kurjaa jos yllätyksenä tulisi vastaan työnhaussa tai muussa...
Sehän riippuu ihmisestä itsestään, hänen lähipiiristään samoin kuin siitä työpaikasta, johon on hakemassa töihin. Esimerkiksi koulukiusatun voi olla vaikeaa saada myöhemmin elämässään töitä, koska hänestä puhutaan pahaa ja kiusaajat ovat yleensä verkostoituja- ja juoruaja-luonteita, kun taas kiusatut introverttejä. Kiusaaminen ylipäätään perustuu paljolti tähän samaan dynamiikkaan. Siksi koulukiusaaminen ja työpaikkakiusaaminen eivät ilmiöinä poikkea toisistaan kovin paljon, vaikka niissä käytetyt menetelmät vaihtuvat. Työpaikoilla käytetään vähemmän fyysistä alistamista ja somejulkisuutta kuin kouluympäristössä, ja sidotaan kiusaaminen enemmän muodolliseen hierarkiaan ja rahanansainnan muodostamaan pakkoon.
Tackleberry kirjoitti: La Huhti 13, 2024 12:28 pm Erilaisissa turvallisuusselvityksissä saadaan kyllä tietoa muistakin rekistereistä. Mutta tiedä sitten onko tämä sankari koskaan menossa sellaisiin hommiin, että turvallisuusselvityksiä kaivataan.
Mihin "muihin rekistereihin" viittaat ja kuka niitä ylläpitää?
Vastaa Viestiin