Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
pääsulakkeet
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Su Marras 15, 2020 2:43 pm

Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja pääsulakkeet »

Pori
Tummiin pukeutunut mies tulee kävellen oikeustalon suunnalta Valtakadun ja Yrjönkadun risteykseen. Mies lähtee tallustamaan Porin postitalona tunnetun kerrostalon viereistä jalkakäytävää kauppatorin suuntaan.
On aamupäivä. Kello näyttää 10.34. Katukuvaa katsoessa ei arvaisi, että on tapaninpäivä vuonna 2016. Maa on paljas lumesta. On synkkää ja harmaata.
Kulkijoita liikkuu Porin keskustassa vähän. Iäkäs mies ohittaa torin sähköskootterillaan. Vastaan tulee pyöräilijä, joka ajaa Kokemäenjoen suuntaan.
Tummiin pukeutunut mies on edennyt palvelukeskus Porinan edustalle. Hän nostaa kädessä kantamansa kassin olalleen. Tumma hahmo katoaa Porin kauppatorin valvontakameran näkyvistä. Mies on siirtynyt vaivihkaa Yrjönkadulta talon sisäpihalle johtavaan ajoluiskaan.
Porin kauppatorin valvontakameraan tallentunut tummiin pukeutunut mies on poliisin esitutkinnan perusteella Kari Olavi Toivonen. Hänet tunnetaan lempinimellä ”Lilla”.
Lohjalla asuva Toivonen on poliisille entuudestaan tuttu hahmo. Hän on moninkertainen rikoksenuusija. Toivonen on ollut toistakymmentä kertaa etsintäkuulutettuna pelkästään parin viime vuoden aikana.
Toivonen tullaan tuomitsemaan neljä ja puoli vuotta myöhemmin eräästä Porin tunnetuimmasta omaisuusrikoksesta vankeusrangaistukseen. Sitä mies ei vielä tiedä tallustellessaan tapaninpäivän harmaudessa Yrjönkatua kohti itselleen vieraan kaupungin toria.
Poliisitutkinnasta ja oikeusprosessista tulee pitkä ja mutkikas. Se sopii kuvaan, sillä tutkinnan käynnistänyt rikos, joka tultaisiin muistamaan Porina-murtona, ei ole kokeneelle Toivoselle ihan läpihuutojuttu.
Tummiin pukeutunut mies ilmaantuu torin valvontakameraan tapaninpäivänä vielä kaksi kertaa.

Kameroista näkyy päivän mittaa useamman kerran myös poliisin Toivosen käytössä olevaksi Audi-merkkiseksi farmariksi epäilemä henkilöauto ja valkoinen pakettiauto, jossa poliisi epäilee Toivosen rikostoverien lymyilevän.
He ovat poliisin myöhemmin keräämien tietojen valossa ammattirikollisia, jotka taitavat rikosta edeltävän tiedustelun ja suunnittelivat koko keikan.
Tapaninpäivänä 2016 poliisilla ei kuitenkaan vielä ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan.
”Jerkkuraudat” murtavat tien Porinaan
Kadulta parkkihalliin kadonnut Toivonen murtaa mukanaan olevalla vääntöraudalla parkkihallin ja talon kellarin välisen oven. Oven avautumisesta jää digitaalinen merkintä, jonka poliisi myöhemmin kirjaa osaksi esitutkintaa. Kello on 10.43.
Toivonen onnistuu avaamaan myös seuraavan oven, jonka takaa on kulku yläkertaan.

Saamiensa ohjeiden varassa etenevä Toivonen murtaa seuraavaksi Porinan aulaan johtavan oven vääntörautaa käyttäen. Tämän jälkeen Toivonen avaa rappukäytävän sivu-oven ja jättää sen väliin maton, jotta ovi ei sulkeutuisi.
Kun reitti on selvä, murtomies piiloutuu takaisin parkkihalliin odottamaan. Tai näin Toivonen ainakin myöhemmin väittää poliiseille.
Poliisi on tapahtumienkulusta eri mieltä, sillä Toivosen siniseksi Audiksi epäilty auto ilmestyy yllättäen kello 10.52 valvontakameroiden kuviin. Myöhemmin sama auto palaa valkoisen pakettiauton kanssa saman kameran kuviin.
Tumma hahmo saapuu uudelleen kadulle Porinan eteen ja katoaa hetken kuluttua näkyvistä. Siitä poliisi ja Toivonen ovat yhtä mieltä, että Toivonen palaa Porinan tiloihin toistamiseen saman aamupäivän aikana.
Porinan tilojen liiketunnistin antaa hälytyksen vartiointiliikkeelle kello 11.26. Vartija saapuu paikalle vartin kuluttua, mutta ei huomaa ulkoa tarkasteltuna mitään outoa. Hänellä ei ole pääsyä Porinan tiloihin, joten vartija kuittaa hälytyksen virheelliseksi.

Kolmas kerta toden sanoo
Porinan liiketiloissa Toivonen etenee erään toimistopöydän ääreen. Hän tietää, mitä etsiä. Toivonen murtaa laatikoston, jonka sisältä hän tietää löytävänsä Porinan holvin avaimen.
Teknisen palvelukeskuksen tiloissa on Postipankin vanha Kaipio-merkkinen pankkiholvi, jossa säilytetään Porin kaupungin pääkassaa.

Kaupungilla on muitakin kassoja esimerkiksi perusturvassa ja kirjastossa, mutta Porinan kassa on niin sanottu pääkassa ja siksi siellä on myös eniten käteistä.
Käteiskassa pullistelee nyt seteleistä tavallista viikonloppua enemmän, sillä porilaiset ovat käyneet maksamassa sähkö- ja vesilaskujaan ennen joulunpyhiä.
Toivonen pääsee holviin, mutta ei löydä sieltä luvattuja mittavia käteisvaroja. Toivonen poistuu Porinasta jälleen ja ajaa autollaan tapaamispaikkaan, jossa tapaa rikoskumppaninsa.
Poliisin epäilyjen mukaan Toivonen on ajanut autollaan rikollisten tukikohtaan Pomarkkuun, jossa rikostoverit ovat antaneet ohjeita ongelmaan, johon Toivonen on Porinan sisällä törmännyt.
Tähän viittaa sekin, että ammattirikollisen osaamisella Toivosen puhelin on ollut sammutettuna koko päivän, mutta nyt puhelin ottaa yllättäen yhteyden Pomarkussa sijaitsevaan tukiasemaan. Yhteys katkeaa myöhemmin Porissa Konepajanrannassa.
Kolmas kerta toden sanoo. Kello 13.12 tumma hahmo saapuu jälleen Porinan eteen ja katoaa kadulta.
Toivonen on saanut rikoskumppaneiltaan ohjeen murtaa holvissa olleet lokerikot.

Jättipotti! Lokerikoista löytyy lähes 70 000 euroa käteistä ja useita matkapuhelimia. Toivonen kasaa saaliin mukaansa. Hän poistuu Porinasta viimeisen kerran.
Kadulle livahtanut ”Lilla” Toivonen katsahtaa lähelle parkkeeratun valkoisen pakettiauton suuntaan. Peukalo nousee pystyyn.
Autot poistuvat valtatien varteen levähdyspaikalle, jossa mittava saalis jaetaan.
Oliko Porissa tapahtunut täydellinen rikos? Porinan murto vaikuttaa pitkään pimeältä, eikä tietoja käynnistyneestä poliisitutkinnasta juuri tihku julkisuuteen.

Poistuessaan viimeisen kerran Porinan holvista Kari Toivonen oli sulkenut oven ja ottanut avaimen mukaansa. Tämä aiheutti rikospaikkaa tutkimaan saapuneille poliiseille melkoisen pähkinän purtavaksi, sillä holviin ei löytynyt Porinasta vara-avainta.
Poliisin (ei siis rosvojen) käskystä holvin seinään jouduttiin poraamaan reikä, jotta nähtiin, mitä holvissa oli tapahtunut. Seinään poratusta reiästä aukeni näkymä, joka paljasti karun totuuden. Kymmeniä tuhansia euroja käteistä oli kadonnut ja holvin sisusta oli pahoin sotkettu.

Kari Toivonen otetaan kiinni kotinsa lähellä Lohjalla 22. marraskuuta 2017. Hänen kanssaan oli ehditty sopia jo ilmoittautumisesta paikalliselle poliisiasemalle, mutta nähtyään poliisiauton, Toivonen lähtee pakoon.
Poliisi taltuttaa epäillyn voimakeinoin. Hänet kuljetetaan Porin poliisiasemalle putkaan.
Toivosta kuulustellaan ensimmäisen kerran Porin poliisiasemalla marraskuussa 2017, lähes vuosi Porina-murron jälkeen.
Toivonen kiistää osallisuutensa murtoon ja turvautuu kiviseinäkiistoon. Ammattirikollisten suosimassa taktiikassa kaikkiin, merkityksettömiinkin, kysymyksiin vastataan lyhyesti: en kommentoi.
Toivosen toinen kuulustelu järjestetään Porissa 2. joulukuuta 2017. Toivonen ei vieläkään myönnä mitään.
Kolmannessa kuulustelussa 12. joulukuuta 2017 poliisin taktinen rikostutkija lyö pöytään vastaansanomattoman valttikortin: Toivosen dna:ta on saatu taltioitua Porinan holvin sisältä.
Kiistämisestä ei olisi enää ollut hyötyä, sillä dna:n päätyminen lukittuna pidettyyn holviin olisi ollut mahdotonta selittää muilla tavoin.
Toivonen tunnustaa. Hän suostuu nyt kertomaan omin sanoin murtokeikasta.
– Olen mennyt sinne sisään sellaisesta lasiovesta. Minulla on ollut mukanani joku vääntörauta ja väänsin sillä oven auki. Aulatilassa oli ikkunan alla laatikosto. Laatikostosta löysin sellaisen pitkän avaimen. Sillä menin holviin, Toivonen latelee kuulusteluissa.
Poliisin pääepäilty varoo kuitenkin visusti paljastamasta tietoja, jotka voisivat johtaa hänen rikoskumppaniensa jäljille. Avaimen hän kertoo löytäneensä heti ensimmäisestä kokeilemastaan paikasta silkalla tuurilla.
Sitä, miten hän osasi ulkopaikkakuntalaisena murtautua juuri Porinaan, Toivonen ei suostunut kertomaan.
Kuulusteluja jatketaan kaksi päivää myöhemmin. Nyt Toivonen paljastaa saaneensa vinkin Porinasta murtokohteena. Vinkin antajia hän ei kuitenkaan suostu nimeämään.
Toivonen kertoo rikoskumppaniensa näyttäneen hänelle Porinan ikkunasta, missä holvin avain löytyisi. Toivonen myös myöntää saapuneensa Poriin jo aiemmin suunnittelemaan keikkaa rikostoveriensa kanssa.

Kuulusteluissa Toivonen käyttää Porinan ovet avanneesta murtovälineestä ammattimiesten käyttämää nimitystä ”jerkkurauta”.
Poliisille valkenee kuulusteluissa ainakin osittain se, miksi Toivonen pääsi rahoihin käsiksi vasta kolmannella yrittämällä saman päivän aikana.
Ongelmia murtokeikalla aiheuttaa muun muassa se, että ”keikasta tipsanneet” (Toivosen oma luonnehdinta) olivat kertoneet, että rahojen olisi pitänyt olla holvissa näkyvissä.
Kun näin ei ollut, Toivonen poistuu rikospaikalla neuvotellakseen rikostoveriensa kanssa.
Uudet ohjeet saatuaan Toivonen kertoo palanneensa Porinaan matolla auki jättämästään sivuovesta. Tällä kertaa hän tiesi murtaa holvissa olevat lokerot, joihin käteinen oli kätketty.

Kari Toivosen kannalta kohtalokkaaksi koitui hänen toteuttamansa aiempi murtokeikka Porin raviradalla. Poliisi löysi joulukuussa 2016 raviradalta tupakannatsan, jonka Toivonen oli polttanut. Poliisi taltioi tuolloin Toivosen dna-näytteen ja tunnistetieto tallennettiin poliisin rekisteriin.
Toivosen dna:ta löytyi myös Porinan pankkiholvista. Tieto löydöksestä avasi osaltaan myös Porina-murron tutkintaa, sillä dna-löydöksestä kuultuaan Toivonen oli valmis kertomaan omasta osuudestaan poliisille.

Tutkintavangiksi päätynyt Kari Toivonen joutuu odottamaan seuraavaa kuulustelua aina tammikuun loppupuolelle vuonna 2018.
Kuulusteluissa käydään läpi poliisin keräämiä televalvontatietoja. Poliisi on jo tässä välissä päässyt Toivosen epäiltyjen rikoskumppanien jäljille.
Epäillyt ovat sammuttaneet puhelimensa tapaninpäivänä 2016. Puhelimet ovat kuitenkin paikantuneet aiemmin useita kertoja samoihin mastoihin eri kaupungeissa.
Televalvontatiedoista poliisi on päätellyt, että Toivonen ja rikoskumppanit ovat tavanneet ja suunnitelleet keikkaa jo ennen joulupyhiä.
Jouluaattona 2016 tai sen jälkeen iskun suunnittelusta epäillyn kolmikon puhelimista ei olla enää lainkaan yhteydessä Toivoseen. Yhteydenpito järjestetään muilla tavoin.
Kuten kokenut rikollinen Toivonen itse kuulusteluissa sanoo, on itsestään selvää, että puhelimilla ei olla yhteydessä keikan aikana.
Poliisi voi hakea takautuvasti käräjäoikeudelta lupaa televalvontaan, jossa paljastuu etsittyjen puhelinten sijaintitietoja tarvittaessa useita kuukausia taaksepäin. Tämän Toivonen alan miehenä tietää.
Yksi epäillyistä rikostovereista on majoittunut Porissa hostellissa joulupyhien aikaan.
Kaksi muuta olivat kirjautuneet Omenahotelliin Tampereelle. Molempien puhelimet sammutettiin aamulla ja käynnistettiin illalla tapaninpäivänä Tampereella. Poliisin epäily on, että toimenpiteellä yritettiin peittää todellisuudessa Porissa operoineen kaksikon sijainti.
Uusista todisteista huolimatta pääepäilty Toivonen vaikenee yhä tyystin rikostovereidensa henkilöllisyydestä.
Epäillyt rikostoverit
Toivosen epäillyiksi rikostovereiksi ovat hahmottuneet poliisin esitutkinnassa 24-vuotias pomarkkulainen opiskelija, kuusamolainen 52-vuotias yrittäjä ja porilaislähtöinen 49-vuotias levyseppä-hitsaaja.
Toivonen on jäänyt poliisin haaviin ensimmäisenä 22. marraskuuta 2017.
Seuraavana on kuusamolaisen yrittäjän vuoro. Hänet otetaan kiinni 18. tammikuuta 2018. Poliisi yrittää saada yrittäjän tutkintavangiksi, mutta ei tässä onnistu.
Käräjäoikeus ei pidä poliisin näyttöä riittävänä. Pelkkä televalvontatietojen perusteella saatu tieto puhelimen paikantumisesta kanssaepäiltyjen kanssa samoihin paikkoihin ei riitä siihen, että kuusamolaista voisi epäillä rikoksesta todennäköisin syin.
Käräjäoikeus laskee miehen vapaalle, eikä poliisi yritä vangitsemista enää uudelleen. Tutkinnanjohtaja kantelee vapautuspäätöksestä hovioikeuteen, mutta kantelu ei menesty.
Pomarkkulainen opiskelija päätyy putkaan 18. maaliskuuta 2018. Hänet myös vangitaan parin kuukauden ajaksi.
Perusteena on erityisesti se, että poliisi on onnistunut selvittämään miehen vuokranneet valkoisen pakettiauton, joka voisi olla juuri Porinan ympärillä pyörinyt auto. Opiskelija vapautetaan toukokuussa vankilasta matkustuskieltoon. Kielto kumotaan myöhemmin.

Neljättä miestä ei esitutkinnan aikana oteta kiinni tai pidätetä. Hänet kuitenkin tavoitetaan kuulusteluihin, joissa hän toteuttaa epäiltyjen rikoskumppaniensa kanssa totuttua taktiikkaa: kysymyksiin ei vastata.
Poliisi epäilee yrittäjän ja levyseppä-hitsaajan toteuttaneen yhdessä toisen murron joulukuussa 2016. Tuolloin kohteeksi valikoitui videovuokraamo Filmtownin liiketila Herralahdessa.
Polttavin kysymys jää tutkinnassa vaille vastausta: mihin Porinasta anastetut rahat ovat päätyneet? Saalista ei saada esitutkinnassa takaisin.
Toivonen veistelee kuulusteluissa piilottaneensa oman osuutensa linnunpönttöön. Rahat hän kertoo tuhlanneensa ennen kuin poliisi nappasi miehen kiinni.
Oikeudenkäynti: kolme neljästä tuomitaan
Satakunnan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Porina-murron syytteistä 23. kesäkuuta 2021.
Oikeusprosessi oli varsin pitkä. Pääistuntoa siirrettiin koronaviruspandemian takia ja myös siksi, että kaikkia vastaajia ei tavoitettu.
Oikeudenkäynnissä nähtiin erikoinen vahingonkorvausvaatimus, kun yksi Espanjaan muuttanut syytetty vaati valtiolta korvauksia saavuttuaan turhaan Poriin oikeudenkäyntiin, joka jouduttiin perumaan.

Oikeudessa Kari Olavi Toivonen tuomittiin 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hänen tuomionsa olisi ollut tätäkin pidempi, mutta Toivonen on hiljattain tuomittu useista muistakin omaisuusrikoksista, mikä alensi nyt langetetun rangaistuksen mittaa.
Satakunnan Kansa julkaisee Toivosen nimen tässä artikkelissa, koska hänet on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä rikoksesta, jolla on suurta yhteiskunnallista merkitystä.
Kaksi Toivosen epäillyistä rikostovereista tuomittiin kumpainenkin 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.
Pomarkkulainen opiskelija ja kuusamolainen yrittäjä kiistivät olleensa osallisina Porina-murtoon, mutta käräjäoikeus katsoi heidän olleen tasavertaisia rikoskumppaneita Toivosen kanssa.
Kaikkien kolmen rangaistuksia mitattaessa käytettiin koventamisperustetta, sillä käräjäoikeus katsoi teon suunnitelmallisuuden osoittaneen tekijöissä tavanomaista suurempaa rikollista tahtoa ja syyllisyyttä.
Poliisin neljäs epäilty, vuonna 1971 syntynyt porilaissyntyinen levyseppä-hitsaaja katsottiin syyttömäksi Porina-murtoon ja hänelle luetut syytteet törkeästä ja perusmuotoisesta varkaudesta kaatuivat.

Pitkä teksti lainattu Satakunnan Kansan jutusta Poria pitkään kuohuttaneesta rikoksesta.
pääsulakkeet
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Su Marras 15, 2020 2:43 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja pääsulakkeet »

Porina-murtoa tutkinut konstaapeli teki poikkeuksellisen testin. Pääsisikö Postitalon tiloissa kulkemaan keskellä päivää henkilökunnan huomaamatta ?

Porina-murrosta tuomitusta kolmikosta kaksi haluaa tuomioiden kumoamista, päätekijä alennusta `yhteistyokykyisyytensä´ vuoksi.

Hovioikeus kokoontuu käsittelemään asiaa.

Kuulustelija: ”Miten olet saanut alun perin tiedon, että Porissa on tällainen kohde (Porina), johon murtautua.”

Epäilty: ”Olen tavannut joitakin ihmisiä, jotka kertoivat tämän tipsin Porinasta.”
Kuulustelija: ”Oliko nämä samat henkilöt tai henkilö sinua neuvomassa Porissa”
Epäilty: ”Joo.”

Porina-murtona tunnettu omaisuusrikos etenee tiistaina 7. maaliskuuta Vaasan hovioikeuden ratkaistavaksi. Avainasemassa uudessa oikeudenkäynnissä on se, viittasiko Porinaan murtautunut vuonna 1969 syntynyt lohjalainen raudoittaja kuulusteluissa sisäpiiriläiseen.
Poliisi selvitti esitutkinnassa niin sanotun sisäpiiriläisavustajan mahdollisuutta. Tällä tarkoitettiin sitä, että joku Porinassa tai Postitalossa työskennellyt henkilö olisi avustanut murtorikoksessa esimerkiksi näyttämällä, missä Porinan holvin avainta säilytettiin. Sisäpiiriläisen käytöstä ei saatu esitutkinnassa todisteita.

PARHAILLAAN MITTAVAN remontin kohteena olevassa Porin postitalossa sijainneisiin Teknisen palvelukeskus Porinan tiloihin murtauduttiin kellarin kautta tapaninpäivänä 2016.
Murtomies osasi etsiä tiloissa olevan kassaholvin avainta ja löysikin sen. Murtomies ei heti löytänyt hänelle etukäteen vinkattua mittavaa rahasaalista, vaan poistui välillä Porinan tiloista. Myöhemmin mies palasi holviin ja anasti sieltä lähes 70 000 euroa käteistä rahaa.

Holviin murtautuja oli lohjalainen raudoittaja. Paremmin mies tunnetaan kuitenkin ammattirikollisena. Porina-murron tutkinnan yhteydessä selvisi, että raudoittaja oli ollut yksistään parin vuoden sisällä toistakymmentä kertaa etsintäkuulutettuna.
Hänen dna-näytteensä taltioitiin holvin sisältä, minkä jälkeen mies tunnusti tehneensä varkausrikoksen. Hän kieltäytyi nimeämästä rikostovereitaan.

POLIISIN ESITUTKINNAN perusteella hyvin suunniteltuun ja peiteltyyn murtokeikkaan osallistui eri rooleissa päätekijänä pidetyn lohjalaisen raudoittajan lisäksi vuonna 1996 syntynyt pomarkkulainen opiskelija, vuonna 1969 syntynyt kuusamolainen yrittäjä ja samana vuonna syntynyt porilaislähtöinen levyseppä-hitsaaja.
Myös syyttäjän mielestä Porina-murto oli ollut tämän nelikon yhteishanke. Syytteet menestyivät käräjäoikeudessa yhtä lukuun ottamatta. Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2021 raudoittajan, yrittäjän ja opiskelijan kunkin törkeästä varkaudesta. Varsinaisen murtoiskun tekijän tuomio oli aiempi rikollisuus huomioon ottaen ehdoton. Opiskelija ja yrittäjä pääsivät ehdollisilla tuomioilla. Levy-seppähitsaajaa vastaan nostettu syyte hylättiin.
Tuomittu kolmikko valitti tuomiostaan Vaasan hovioikeuteen. Syyttäjä vastustaa tuomittujen vaatimuksia.
Lohjalainen raudoittaja haluaa alennusta tuomioonsa, koska hän oli mielestään yhteistyökykyinen ja auttoi asian selvittämisessä.
Opiskelija ja yrittäjä puolestaan vaativat tuomioidensa kumoamista kokonaan. He eivät omien sanojensa mukaan olleet mukana keikan suunnittelussa.

Tekijä on toteuttanut varkauden yksin ja saanut sitä varten niin sanottua sisäpiirintietoa joltakin Porin kaupungin tai kiinteistöosakeyhtiön työntekijältä”, pomarkkulaisen opiskelijan hovioikeudelle osoittamassa valituskirjelmässä todetaan.

TAPAUSTA TUTKIESSAAN poliisi teki poikkeuksellisen testin. Porina-murron tutkintaan osallistunut vanhempi konstaapeli saapui murron jälkeen Porinan tiloihin siviilivaatteissa. Konstaapeli käveli Porinan aukioloaikana sisään palvelukeskuksen aulatiloista alakertaan ja kellaritiloihin sekä edelleen pysäköintihalliin. Kukaan työntekijöistä ei puuttunut tuntemattoman kulkijan liikkumiseen mitenkään.
Testin tarkoituksena oli osoittaa Porina-murtoa edeltäneen tiedustelun mahdollisuudet. Murtautumisreitti oli mahdollista kävellä väärään suuntaan ja selvittää etukäteen, mistä ovista oli murtauduttava, jotta pääsi lähemmäs holvia.
Vaasan hovioikeus käsittelee Porina-murron valituksia kuluvalla viikolla kahtena päivänä.

Lähde Satakunnan Kansa 7.3
Murheli
Axel Foley
Viestit: 2011
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2016 12:34 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja Murheli »

Kyllä se tuosta poliisin rakennuksessa liikkumistestistä huolimatta vaikuttaa kovasti siltä, että kohteesta on annettu sisäpiiritietoja. Kuinka muuten olisikaan sattunut holvin avain noin helposti löytymään?
Voi voi, kun päättyi elämän koi
canis lupus
Javier Pena
Viestit: 1889
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2020 11:35 pm

Näyttää

Viesti Kirjoittaja canis lupus »

Murheli kirjoitti: Ti Maalis 07, 2023 11:20 am Kyllä se tuosta poliisin rakennuksessa liikkumistestistä huolimatta vaikuttaa kovasti siltä, että kohteesta on annettu sisäpiiritietoja. Kuinka muuten olisikaan sattunut holvin avain noin helposti löytymään?
Näyttää toki, mutta pitäisi löytää todisteet. Kerrankin kohtuullisen onnistunut isompi ryöstö. Voipi olla että istujalle jäi vielä vuosipalkka käteen kun käveli sellistä ulos?
Mens malus in corpore sano
pääsulakkeet
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Su Marras 15, 2020 2:43 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja pääsulakkeet »

Tekijät on onnistuneet tässä tekemään kerrankin lähes täydellisen rikoksen. Taloudellinen hyöty vs tuomiot todella hyvät. Ei mitään kilikali sakkia piripäissään tai sitten käynyt todella tuuri.
Varmaa kuitenkin on että joku vinkkimies kävelee vapaana iloisesti setelit taskussa.

Toisaalta Porin poliisi on kunnostautunut näiden isojen juttujen sähläämisessä.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7811
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Porina-murron tuomiot pitivät hovissa – päätekijän rangaistukseen pieni kevennys
Hovioikeuden mukaan rangaistusta oli lievennettävä, koska tekijä oli esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä tekonsa tunnustanut ja siten edesauttanut asian selvittämistä.

TAPANINPÄIVÄNÄ 2016 Porin kaupungin palvelupiste Porinaan Yrjönkadulla tehdystä murtovarkaudesta annetut tuomiot pysyivät pääosin ennallaan Vaasan hovioikeudessa. Lähes 70 000 euroa käteistä rahaa katosi viraston holvista keskellä päivää joulunpyhinä. Rahat ovat jääneet kateisiin.
Jutun esitutkinta ja käräjäoikeuskäsittely kestivät pitkään. Kaikkia syytettyjä ei saatu samaan aikaan käräjäsaliin ennen toukokuuta 2021. Satakunnan käräjäoikeus antoi jutussa tuomionsa kesäkuussa 2021.
53-vuotias lohjalainen Kari Olavi Toivonen (s. 1969) tuomittiin törkeästä varkaudesta vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hän toteutti varkauden yksin.
Rangaistusta alentavina otettiin huomioon useita aiempia vankeustuomioita. Ilman niiden alentavaa vaikutusta Toivonen olisi tuomittu viisi kuukautta pidempään rangaistukseen.

TOIVOSTA rikoksessa tekijäkumppaneina avustaneet 54-vuotias kuusamolaismies (s. 1969) ja 26-vuotias pomarkkulaismies (s. 1996) tuomittiin törkeästä varkaudesta vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.
Miehet olivat mukana suunnittelemassa tekoa ja myös läsnä murtopaikan lähistöllä rikoksen tapahtuessa. Kolmikko jakoi rahasaaliin keskenään.
Käräjäoikeuden mukaan erityisen raskauttavaa tapauksessa oli teon edellyttämä huolellinen etukäteisvalmistelu ja suunnitelmallisuus.
Vaasan hovioikeus lievensi torstaina antamallaan ratkaisulla päätekijäksi katsotun Toivosen rangaistusta kahdella kuukaudella. Hovioikeuden mukaan rangaistusta oli lievennettävä, koska Toivonen oli esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä tekonsa tunnustanut ja siten edesauttanut asian selvittämistä.
Rikoskumppanit vaativat hovioikeudelta tuomioidensa kumoamista, mutta hovioikeus piti tuomiot ennallaan.
Tuomitut velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan rikosperusteisia vahingonkorvauksia yhteensä yli 81 000 euroa.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunt ... 75633.html
Aldrig
Nikke Knakkertton
Viestit: 186
Liittynyt: Pe Heinä 29, 2022 4:40 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja Aldrig »

Huh,huh,täytyy hattua nostaa. Myös oikeudenjakajille! Ei itseni kaltainen vanha ruuna voi käsittää miten silkkihansikkain nykyään konnia käsitellään.Tämä Lohjan sankari,pitkän linjan konna hakee kassaholvista 70.000 egee eli millä kurssilla tahansa mitattuna n neljäkymmentätuhatta mummon markkaa , saa reilusti alle kahden vuoden ehdottoman josta hovi vielä pudottaa tätä paljon kritisoitua
paljousalennusta hyväksikäyttäjän muutaman kuukauden.Minun ”nuoruudessani” tästä teosta,saaliista sekä rikosrekisteristä johtuen olisi istunut varmaan viisi suvea.Ja kirsikkana kakussa muut osanottajat ehdollista. Tämä keikka kyllä kannatti tehdä.
speedy669
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: To Elo 11, 2022 3:39 pm

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja speedy669 »

Ammattimiameas
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5200
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Porina - Porin kaupungin kassapalvelupisteen murto

Viesti Kirjoittaja meitzi »

pääsulakkeet kirjoitti: Ti Maalis 07, 2023 4:02 pmVarmaa kuitenkin on että joku vinkkimies kävelee vapaana iloisesti setelit taskussa
Ei muuten läheskään välttämättä ole seteliäkään taskussa. On myös saattanut väärässä seurassa kertoa miten naurettavalla tolalla on turvaratkaisu hyötyyn suhteutettuna, eikä edes siitä kertoessaan tajunnut kuulijoiden hyödyntävän tietoa sillä tavoin kuin hyödynsivät. Ehkä jopa luotti, että eivät niin tekisi, koska ohi suunsa höpöttänyt joutuisi huonoon valoon....
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Vastaa Viestiin