Kelasalapoliisit töihin!

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Stonedar
Lauri Hanhivaara
Viestit: 135
Liittynyt: Ma Joulu 11, 2023 9:45 am

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja Stonedar »

meitzi kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 1:21 pm
Stonedar kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 8:39 amBy the way, 70-vuotiaat äänestää aika paljon kokoomusta ja persuja.
Luultavasti muutokset ovat marginaalissa tuolta osin, koska valtaosa ei ole elintasopakolaisina
No, miten sen nyt ottaa. Jos ovat muuttaneet sen takia että eläminen halvempaa.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5202
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Stonedar kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 3:02 pm
meitzi kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 1:21 pm
Stonedar kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 8:39 amBy the way, 70-vuotiaat äänestää aika paljon kokoomusta ja persuja.
Luultavasti muutokset ovat marginaalissa tuolta osin, koska valtaosa ei ole elintasopakolaisina
No, miten sen nyt ottaa. Jos ovat muuttaneet sen takia että eläminen halvempaa.
Valtaosaa muutos ei koske ollenkaan, sillä asuvat yhä suomessa
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
viivahattu
Christopher Lorenzo
Viestit: 1629
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

Stonedar kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 8:39 am
damfin kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 8:15 am
Kun kansaneläke maksetaan henkilölle joka asuu jossain toisessa maassa, hän myös käyttää sen rahan muualla kuin Suomessa eli se raha ei palaa Suomeen eli kansantalouden kannalta sillä on heikentävä vaikutus.
Näinhän se on, ja nyt pakotetaan muuttamaan inflaation runtelemaan Suomeen kuluttamaan.
"Inflaation runtelema" on siinä mielessä hölmösti sanottu, että 2008 syksyllä alkoi subprime-kriisin seurauksena keinotekoinen, keskuspankkien helikopterirahalla luotu nollakorkojen ja käytännössä nollainflaation aika, joka alkoi horjua jo koronapandemian seurauksena ja hukkui liekkeihin ja kaaokseen Venäjän aloitettua täysimittaisen invaasionsa Ukrainaan. 14 vuoden aikana karttunut "inflaatiovelka" tuli maksuun lähes kerralla, kun energian ja sitä kautta kaiken muunkin hinta lähti jyrkkään nousuun. Jos tarkastellaan tästä hetkestä vaikka 50 vuotta taakse päin, inflaatio on ollut sen suurin piirtein 2-3% vuodessa, siis keskimäärin. Vuodet 2008-2022 olivat keinotekoinen anomalia.
neiti_etsivä
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: To Huhti 04, 2024 10:14 pm

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja neiti_etsivä »

Kelan eläkkeiden maksu vain kotimaahan on ihan loogista koska kelan eläke ei ole ansaittua eläkettä vaan osa Suomen sosiaaliturvaa. Ellei asu Suomessa ei ole oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan muutenkaan.

Kokemuksen mukaan esimerkiksi Espanjassa asuvat eläkeläiset muuttavat joka tapauksessa takaisin Suomeen kun alkavat tarvitsemaan enemmän terveyspalveluja eli nimenomaan aktiivinen aika vietetään ulkomailla mutta lopulta Suomi maksaa sairaanhoitokulut.

Espanjaan liittyen, pelkästään kela ei ole se jota jallitetaan vaan valtion muutkin tuet: https://yle.fi/a/74-20066382 (ks alla). Eli oikeastaan kelasalapoliisin sijaan ehdottaisin sitä että digi- ja väestövirasto edes reagoisi jotenkin saadessaan tietää rekisterimerkintärikoksesta. Nyt siitä itsessään ei vaikuta olevan mitään seurauksia. Kela voi periä tukia takaisin mutta se ettei ilmoita DVVlle muuttaneensa maasta pitäisi jollain tavalla olla rangaistavaa, muutenhan perseily jatkuu. Opetusministeriö on tehnyt asiasta selvitystä jo yli vuoden eikä mtn tapahdu paitsi että edelleen Espanjassa asuvat perheet nostavat valtion tukia, jotka Suomessa asuvat veronmaksajat kustantavat. Opetusministeriö on tiennyt asiasta vuosikausia muttei asiassa näytä tapahtuvan mitään.

"Suomalaisperheet muuttavat Espanjaan, mutta jättävät lasten osoitteen Suomeen – syy on yllättävä
Aurinkorannikon suomalainen koulu saa valtiolta miljoonia euroja, jotta se järjestäisi opetusta tilapäisesti Espanjaan muuttaville. Opetusministeriö on aloittanut koulusta selvityksen.

3.1. 5:29

Miltä kuulostaisi elää Espanjan lämmössä, mutta niin, että palvelut lasten peruskoulua myöten saisi suomalaisena?

Erittäin hyvältä, toteaa moni suomalainen. Esimerkiksi suomalaisten suosimassa Fuengirolan kaupungissa asuu arvioiden mukaan jopa 10 000 suomalaista, ja määrä kasvaa tasaisesti.

Yksi vetovoimatekijä on Fuengirolan Aurinkorannikon suomalainen koulu. Se on 300 oppilaan yksityinen peruskoulu ja lukio, joka saa pääosan rahoituksestaan Suomen valtiolta. Tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi koululle yli kolme miljoonaa euroa valtionosuuksia.

Suomi ylläpitää ulkomailla neljää peruskoulua
Ulkomailla toimivia suomalaisia peruskouluja on neljä: yksi Venäjällä, yksi Espanjassa ja kaksi Virossa.

Ulkomailla toimivissa suomalaisissa peruskouluissa annetaan suomenkielistä perusopetusta tilapäisesti ulkomailla asuville oppivelvollisille Suomen kansalaisille.

Koulujen ajateltiin alun perin hyödyttävän etenkin vientikaupan ja kehitysyhteistyön parissa työskenteleviä.

Kouluissa on lukukausimaksut. Suurin osa rahoituksesta tulee kuitenkin valtiolta.

Vuonna 2023 koulut saivat valtionosuuksia noin 3,5 miljoonaa euroa, josta 3 miljoonaa meni Aurinkorannikon suomalaiselle koululle.

Koulun opetusluvan ja valtiolta saadun rahoituksen ehtona on, että opetusta annetaan tilapäisesti Espanjassa asuville Suomen kansalaisille.

Ylen selvityksen mukaan näin ei käytännössä ole. Osa koulun oppilaista opiskelee koulussa hyvin pitkiä aikoja, jotkut jopa koko peruskoulun.

OKM on aloittanut asiaa koskevan selvityksen. Koulun rehtori kiistää, että koulu rikkoisi opetusluvan ehtoja.

Vanhempien osoite Espanjassa, lapset kirjoilla mummolassa
Aurinkorannikon koulu ja muut ulkomaankoulut perustettiin alun perin tilapäisille työkomennuksille lähteviä suomalaisvanhempia varten. Pysyvästi ulkomaille muuttaneiden tulisi laittaa lapsensa paikallisiin kouluihin.

Tästä syystä Aurinkorannikon suomalaiskouluun hyväksytään vain oppilaita, joiden kotikunta on Suomessa.

Espanjassa asuvat vanhemmat täyttävät ehdon pitämällä lastensa osoitteen Suomessa, esimerkiksi lähisukulaisen luona.

Yksi osoitekikkailun seuraus on, että kaikki halukkaat eivät mahdu kouluun.

Lauran suunnitelmissa oli viettää kuluva lukukausi Espanjassa, joten hän haki lapsilleen Aurinkorannikon koulusta opiskelupaikkaa heti kun haku avautui. Yritys oli turha. Koulu suosii oppilaaksiotossa entisiä oppilaitaan, vaikka nämä olisivat asuneet Espanjassa jo vuosia.

– Minun puolestani koulussa saa olla niitäkin, jotka asuvat Espanjassa pysyvästi. Mutta on väärin, että he vievät paikat niiltä, jotka muuttaisivat tänne tilapäisesti, Laura sanoo.

Yle on haastatellut yhteensä yhdeksää Aurinkorannikon koulun henkilökunnan jäsentä tai koulua käyvien tai kouluun pyrkineiden oppilaiden vanhempaa.

Fuengirolan suomalaisyhteisö on tiivis, ja kouluun suhtaudutaan intohimoisesti. Tästä syystä kukaan ei halunnut kommentoida asiaa nimellään, vaan vanhempien nimet on muutettu tähän juttuun.

Pasin lyhyeksi tarkoitettu muutto Fuengirolaan on venynyt vuosien mittaiseksi, mutta lapsi käy edelleen Aurinkorannikon koulua. Paikallinen espanjalainen koulu ei ole käynyt mielessä.

– Ei se espanjalainen koulu mikään paras ole, Pasi sanoo.

Pasi maksaa veronsa Espanjaan ja on kirjoilla Fuengirolassa, mutta pitää lapsensa osoitteen Suomessa. Pasi ei pidä käytäntöä ongelmallisena, vaan Suomen etuna.

– Jos lapsi laitetaan espanjalaiseen kouluun, on epätodennäköisempää, että hän joskus lähtisi suomalaiseen yliopistoon tai olisi tulevaisuudessa suomalainen veronmaksaja. Kun käy suomalaista koulua, pysyy kiinni suomalaisessa kulttuurissa.

Fuengirolaan puolitoista vuotta sitten muuttanut Jasmin sen sijaan halusi noudattaa sääntöjä ja laittoi lapsensa espanjalaiseen kouluun.

– Me ollaan sellaisia, että haluttaisiin tehdä kaikki oikein. Ei minulla ole oikeutta asua täällä ja kouluttaa lasta verorahoista, jotka menee lapsen mummon eläkkeestä.

Maijan tytär on käynyt Aurinkorannikon suomalaista koulua viisi vuotta. Hänen mielestään opetuksen ehtoihin liittyvien sääntöjen venyttäminen on ongelmallista, mutta ymmärrettävää.

– Luulen, että täällä asuvat vanhemmat arvostavat suomalaista koulujärjestelmää niin paljon, että he ovat valmiita tulkitsemaan sääntöjä toisin kuin olisi oikein.

Maijan mielestä paras ratkaisu olisi, että tilapäiseen asumiseen liittyvä ehto poistettaisiin.

– Ainoan kriteerin pitäisi olla, että oppilaalla on Suomen passi ja hän puhuu äidinkielenään suomea.

Ministeriö kiinnostui jälleen koulun asioista
Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo saaneensa lukuisia ilmoituksia ja valituksia vanhemmilta, jotka ovat yrittäneet saada lapsiaan Aurinkorannikon kouluun.

Ministeriö on alkanut selvittää, kuinka monen oppilaan asumista Espanjassa ei voida pitää tilapäisenä.

– Pidämme kiinni siitä, että ulkomaankoulut on tarkoitettu tilapäisesti ulkomailla asuville. Yritämme saada tähän selkeyttä, mutta miten se tehdään, en osaa vielä sanoa, kertoo OKM:n hallitusneuvos Anne-Marie Brisson.

Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori Saara Ikonen ei antanut Ylelle haastattelua, vaan vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Rehtorin mukaan ehto tilapäisestä Espanjassa asumisesta voi olla ristiriidassa paikallisen lainsäädännön kanssa. Hän kertoo, että Andalusiassa voimassa olevan asetuksen mukaan koulut ovat velvollisia pitämään oppilaansa koulussa oppivelvollisuuden päättymiseen asti.

OKM:n Brissonin mukaan koulun pitäisi noudattaa Suomen lakia.

– Kyseessä on suomalainen koulu, joka rahoitetaan Suomen valtion varoista. Jos koulu haluaa toimia osana suomalaista koulutusjärjestelmää, niin sen pitäisi toimia Suomen lakien mukaan.

Rehtori Ikosen mukaan koulu kuitenkin noudattaa lakia ja opetusluvan ehtoja. Hänen mukaansa ehdot täyttyvät, kunhan oppilaan kotikunta on merkitty Suomeen. Hän perustelee asiaa myös lain tulkinnanvaraisuudella.

Kotikuntalain mukaan henkilöllä, joka muuttaa vuotta pidemmäksi ajaksi Suomesta, ei ole kotikuntaa Suomessa. Säännöstä voidaan poiketa vain erityistilanteissa, kuten silloin, jos ”henkilöllä on elinolosuhteidensa perusteella kiinteämpi yhteys Suomeen kuin ulkomaiseen asuinmaahansa”.

Koulu ei voi kyseenalaistaa väestötietorekisteriin merkittyä tietoa kotikunnasta, rehtori katsoo.

– Jos vanhempi ilmoittaa, että lapsella on kiinteämpi yhteys Suomeen kuin Espanjaan, koulu ei voi ryhtyä ”tuomariksi” arvioimaan tiedon paikkansapitävyyttä.

Opetusluvan ehtojen rikkominen on käynyt koululle kalliiksi
Aurinkorannikon koulu on jo kerran joutunut pahoihin ongelmiin opetusluvan ehtojen rikkomisen takia.

Vuonna 2014 OKM päätti periä koululta yli puoli miljoonaa euroa maksettuja valtionosuuksia. Syy oli se, että koulussa oli opiskelijoita, jotka eivät asuneet Espanjassa tilapäisesti eikä heillä edes ollut kotikuntaa Suomessa.

Koulu valitti päätöksestä ja korkein hallinto-oikeus (KHO) käsitteli asian. Samalla KHO määritteli, että tilapäinen asuminen ulkomailla voisi enimmillään kestää kolme vuotta.

Tästä syystä opetusministeriö selvittää myös nyt, kuinka moni koulun oppilaista on käynyt koulua enemmän kuin kolme vuotta.

Ministeriö ei kuitenkaan lähde arvioimaan, voiko selvitys johtaa taas valtionosuuksien takaisinperintään."
Esa Gee
Armas Tammelin
Viestit: 76
Liittynyt: La Heinä 07, 2018 8:46 am

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja Esa Gee »

QwertyKeyboard kirjoitti: Ti Huhti 23, 2024 12:20 pm
Esa Gee kirjoitti: Pe Maalis 22, 2024 3:39 pm Vuonna 1995 velkaa oli 60 miljardia ja vuoteen 2019 mennessä velkataakka oli kasvanut 106 miljardiin.
Eli 24 vuodessa kasvoi 46 miljardia ( 24 v = 6 hallituskautta ).
Huvittavaa tässä velkapelottelussa on se, että jos inflaatio eli rahan arvon alentuminen huomioidaan velkamäärä ei oikeastaan ole kasvanut yhtään, koska vuoden 2019 raha on arvottomampaa kuin vuoden 1995 raha ostovoimaltaan.

Aikavälillä 1995 - 2019 rahan arvo on inflaation takia alentunut -41,58%. Eli 106 miljardia euroa velkaa vuoden 2019 rahassa vastaa 0,5842 x 106 = 61,92 miljardia vuoden 1995 rahassa. Eli reaalisesti velkamäärä on kasvanut tänä aikana noin 2 miljardilla eurolla. Johtuen siitä, että vuoden 2019 rahaa tarvitaan inflaation takia paljon enemmän, jotta sillä voidaan ostaa sama määrä tavaraa ja palveluita kuin mitä vuoden 1995 rahalla voidaan ostaa.

Tämä koko velkapelottelu on kusetus millä köyhien rahat viedään rikkaille, koska suurin osa köyhistä suomessa ei ymmärrä inflaatiota tai edes prosenttilaskua sen verran, että ymmärtäisi inflaation merkityksen rahan arvolle. Jos nykypäivänä velkaa ei olisi enemmän kuin ennen velan määrä olisi inflaation takia alentunut huomattavasti, koska rahan arvo alenee kokoajan.
No 2019 -> 2023 valtionvelka kasvoi 106 -> 156 miljardiin.
Ei sitä ihan inflaatiolla mustasta valkoiseksi selitetä.
Viisikko teki uuden suomen ennätyksen tällä saralla kirkkaasti. 50 miljardia lisää piikkiä, wuhuu.

Eikä velkaantumisen kehitys mitään lineaarista ole ollut 1995-2023. Jossain 2007-2008 paikkeilla oltiinko alle 50 miljardissa.
viivahattu
Christopher Lorenzo
Viestit: 1629
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Kelasalapoliisit töihin!

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

Esa Gee kirjoitti: Su Huhti 28, 2024 12:06 am Eikä velkaantumisen kehitys mitään lineaarista ole ollut 1995-2023. Jossain 2007-2008 paikkeilla oltiinko alle 50 miljardissa.
Juu, ja sitten Jygäys Käteisen katastrofikabinetti painoi oman velkavipunsa pohjaan ja alkoi tehdä "hyviä bisneksiään".
Vastaa Viestiin