Tamperelaisen kohupanimon johtoon nousee mies, joka kertoo olevansa entinen talousrikollinen – ”Tällainen ympäristö edellyttää mieheltä vähän munaakin”
Uusi johtaja kuvaa tamperelaispanimon nykyistä toimintaa näpertelyksi. Hän aikoo muuttaa suuntaa radikaalisti. Pyynikin Brewing teki viime vuonna tappiota lähes 250 000 euroa.
- Pyynikin käsityöläispanimon värikäs historia saa jatkoa. Yhtiön hallitukseen on nimitetty juristi, teologi ja kirjailija Juhani Tamminen (kuvassa). Hän on kertonut olevansa entinen talousrikollinen. Yhtiön pääomistaja Samu Saarikoski on ollut otsikoissa viime kuukausien aikana sosiaalialan yritysten epäselvyyksien ja Tampereen kaupungin kanssa solmittujen sopimusten vuoksi. Kuva: Maaria Koskelo / Aamulehden arkisto, Sirli Pent
- jktamminen.jpg (53.68 KiB) Katsottu 2456 kertaa
Pyynikin käsityöläispanimona tunnetun Pyynikki Brewingin Companyn ylimpään johtoon on noussut
Juhani Tamminen. Virossa asuva Tamminen on kertonut julkisuudessa olevansa entinen ammattirikollinen, tehneensä talousrikoksia ja auttaneensa vuosia järjestäytyneitä rikollisia. Aiemmin yhtiön hallituksessa on istunut yhtiön isoin omistaja, otsikoissa viime kuukausina ollut tamperelaisyrittäjä
Samu Saarikoski.
Nyt Saarikoskella ei ole enää muodollisia vastuuasemia yhtiössä. Ainoa hallituksen jäsen on Tamminen, kun varajäsenenä on hänen puolisonsa. Patentti- ja rekisterihallitukseen muutos on tehty 22. heinäkuuta ja virolaiseen tytäryhtiöön 24. heinäkuuta.
”Ihan kiva pikkumerkki”
Panimon yhteystiedoissa Tammisen vastuualueiksi on merkitty markkinointi, myynti ja viestintä. Käytännössä hän hoitaa toimitusjohtajan tehtäviä, vaikkei tätä ole PRH:n tietoihin kirjattu.
Aamulehti tavoitti puhelimitse Tammisen Viron Haljalasta Pyynikin Brewingin panimolta. Tamminen kertoo käyvänsä tällä hetkellä neuvotteluita ja sanoo majoittuvansa tehtaan tiloissa kenttäsängyllä nukkuen. Tamminen sanoo sitoutuneensa sopimuksella siihen, että hän neuvottelee panimolle uuden ison tuotemerkin 90 päivässä.
Pyynikin Brewingin tilikausi 2023 oli 241 000 euroa miinuksella. Tamminen kertoo tehtäväkseen kääntää yhtiön tulos ”isosti voitolliseksi” kahdessa vuodessa. Yrityksen kannattavaksi saamiseksi ei riitä se, että se tuottaa oluita vain Pyynikin käsityöläispanimolle.
”On ihan selvää, että Pyynikki on kaunis paikka ja tuotemerkki on hyvä. Mutta tarvitsemme myös volyymituotteita. On ihan sama tehdä mitä tahansa hienoa pikkumerkkiä, mutta tämä koneisto on niin iso, että meidän pitää saada säiliöt täyteen niin monta kertaa vuodessa kuin mahdollista.”
”Pitää saada sellaisia tuotemerkkejä, jotka ovat kansainvälisesti merkittäviä. Sellainen ollaan juuri saamassa, neuvottelut ovat pitkällä.”
Haljalan panimo käy tyhjäkäynnillä ja kapasiteettia uusille tuotteille olisi rutkasti. Ei Pyynikin tuotteille, vaan muille, Tamminen sanoo. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta panimoalalta.
...
Ei tuomittu
Tamminen on koulutukseltaan juristi ja teologian maisteri. Virossa vuosikymmeniä asunut ja kieltä sujuvasti puhuva Tamminen on kunnostautunut viime vuosina kirjailijana J. K. Tammisen nimellä. Hän kertoo kirjoittavansa samalla kirjaa Pyynikin käsityöläispanimosta. Se julkaistaan ensi vuoden syksyllä.
Tamminen on kirjoittanut rikoshistoriastaan vuonna 2016 julkaistussa
Konkursseja ja muita konnuuksia – talousrikollisen muistelmat (Minerva). Siinä hän kuvaa toimintaansa talousrikollisten kanssa. Häntä ei ole tuomittu mistään.
”Saan toimeksiantoni yleensä yrityksen kolmessa mahdollisessa vaiheessa, joita ovat (1) perustaminen, (2) ylläpito ja (3) lopettaminen erilaisin vaihtoehdoin. Yleisin vaihtoehto on, että yrityksen taival Virossa päättyy kaupalla kokeneelle ostajalle siten, että ostajalle maksetaan korvaus.”
Esikoisteoksessaan hän ottaa itselleen kunniaa yritysten saattohoidon käsitteen keksimisestä. Saattohoidossa vaikeuksissa oleva velkainen yritys siirretään saattohoitajalle, joka ajaa liiketoiminnan alas, mahdollisesti tyhjentää yrityksen ja saattelee sen näin konkurssiin eli yritysten hautausmaalle. Kirjassaan Tamminen kertoo työskennelleensä saattohoitajana vuosina 1987–2016 ja toimineensa myös osana järjestäytynyttä rikollisuutta.
”Olen elänyt värikkään elämän ja se tekee minusta erityisen hyvän johtajan. Tällainen ympäristö edellyttää mieheltä vähän munaakin, minulla sitä riittää”, Tamminen sanoo hänen rikoshistoriastaan puhuttaessa.
Oletko tekemässä saattohoitoa Pyynikin käsityöläispanimolle?
”Emme ole missään tapauksessa lopettamassa firmaa, vaan tekemässä sitä paremmaksi. Aion onnistua tässä jutussa.”
Tamminen kertoo olevansa ”vanha kommari ja punikin poika”, joka arvostaa työntekoa, eikä halua sanoa panimon työntekijöille, että työt loppuvat.
”Ei tämä ole mikään saattohoito.”
Oletko laittamassa Viron panimoa myyntikuntoon?
”Todennäköisempää on se, että minusta tulee jonain vuonna osakas tähän hommaan.’”
Aiotko itse ostaa joskus yhtiön?
”Olisi röyhkeää vastata tuohon sen takia, koska en ole osakas vielä.”
...
”Tämä ei ole leikkimistä”
Tamminen sanoo, ettei yhtiön hallitukseen aiota ottaa muita, vaan kyse on pelkästään hänen projektistaan. ”Tämä on laitettava kerralla kuntoon tämä juttu. Tässä on hifistelty ihan riittävän paljon.”
Kuka on hifistellyt?
”Aikaisemmat omistajat. Tämä on bisnestä, tämä pitää panna pyörimään ja tehdä kannattavaa liiketoimintaa.”
Vuonna 1956 syntyneen Tammisen mukaan yhtiötä ei voi hoitaa Tampereelta ”kauko-ohjauksella”, vaan paikalla Virossa tarvitaan johtajaa.
”Tämä ei ole leikkimistä, pillipiiparihommaa tai hyssyttelyä, vaan tämä on panimo, jossa on ihmisiä töissä. Heillä on asuntolainaa ja lapsia.”
”Panen tämän kukoistukseen”
Saarikoski kysyi Tammista mukaan projektiin. Tamminen kertoo tavanneensa Saarikosken yhden kerran pohjoistamperelaisella huoltoasemalla.
Tamminen sanoo, ettei ole tehnyt aiemmin yhteistyötä Saarikosken kanssa. Panimon osakkeita hän ei omista, ainakaan vielä. Hän kertoo olevansa mukana yhtiössä ”sataprosenttisella riskillä”, eikä ole ”nukka, mikä tekee sitä, mitä Tampereelta sanotaan.” Jos Pyynikin Brewing tekee kahden vuoden jälkeen voittoa, Tamminen saa palkkaa.
”Minun on helppo tehdä näin, kun lompakko on kunnossa. En halua olla palkallinen, jota osakkaat tai joku muu ohjaa omien mielihalujensa mukaan. Olen täällä omalla riskillä, olen tämän firman pomo, johdan tätä ja panen tämän kukoistukseen.”
...