Sateenvarjomurha. Georgi Markov

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Harriet Makepeace

Sateenvarjomurha. Georgi Markov

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace »

Sateenvarjomurha

Kylmän sodan tunnetuimpia agenttitarinoita on bulgarialaisen toisinajattelijan Georgi Markovin murha Lontoon Waterloon sillalla syyskuussa 1978.

Georgi Ivanov Markov (01.03.1929- 11.09.1978) oli bulgarialainen toimittaja, palkittu kirjailija ja toisinajattelija, joka kuoli sateenvarjosta annosteltuun myrkkyyn vuonna 1978 Britanniassa. Tapaus tunnetaan maailmalla ns sateenvarjomurhana (umbrella murder).

Kuva

Vuonna 1969 Georgi Markov matkusti Italiaan jossa hänen veljensä asui. Hänen aikomuksensa oli odottaa, kunnes hänen näytelmänsä julkaistaan kotimaassa.
Syyskuussa vuonna 1971 Bulgarian hallitus ilmoitti että hänen matkustuslupaa ei uusita, jolloin hän päätti jäädä ulkomaille ja muuttaa Lontooseen. Markov sai töitä BBC World Service’n bulgariankieliseltä osastolta vuonna 1972. Hän työskenteli myös Deutsche Wellellä ja Radio Free Europella.

Markov sai tietää vuonna 1972, että Bulgarian kirjailijaliitto oli puhdistettu Markovin kaltaisista nuorista kirjailijoista, ja monet oli tuomittu julkaisukieltoon. Hänet tuomittiin kotimaassaan poissaolevana kuudeksi vuodeksi vankilaan.
Markovin kirjat vietiin pois kirjastoista ja kirjakaupoista, ja hänen nimensä pyyhittiin pois Bulgarian mediasta ennen vuotta 1989.

Vuonna 1974 hänen näytelmiä esitettiin Lontoossa ja Edinburghissa. Markov avioitui vuonna 1975 Annabelle Dilkin kanssa. Pariskunta sai yhden tyttären Alexandra-Rainan, joka syntyi vuonna 1975. Vuosina 1975 ja 1978 Markov kirjoitti kirjaa “In Absentia Reports”, joka analysoi elämää kommunistisessa Bulgariassa. Markov luki kirjansa kappaleita viikoittain Radio Free Europessa. Hän hyökkäsi kirjassaan kommunistihallintoa ja sen itsevaltaista johtajaa Todor Živkovia vastaan, mikä teki Markovista vihatun henkilön Bulgarian hallinnossa.

Murha


7. syyskuuta vuonna 1978 (Todor Živkovin syntymäpäivänä), kun Markov käveli Lontoossa Waterloo sillalla, Markovia piikitettiin jalkaan sateenvarjolla, jonka kärkeen oli asennettu risiinimyrkkykapseli. Markov kertoi myöhemmin lääkäreille miehen puhuneen englantia aksentilla.
Kun hän palasi työpaikalleen BBC:hen, hän huomasi punaisen näppylän kohdassa, johon sateenvarjon kärki oli osunut. Hän kertoi tapauksen työtovereilleen. Sinä iltana hän sai kovan kuumeen ja hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän kuoli kolme päivää myöhemmin 49-vuotiana.

Waterloo Bridge Lontoossa

Kuva

Sairaalassa Markov kertoi lääkäreille epäilevänsä, että hänet olisi myrkytetty. Scotland Yard määräsi ruumiinavauksen. Ruumiinavauksessa patologit löysivät pienen, pyöreän, metallisen, nuppineulanpään kokoisen kuulan Markovin reidestä.

Kuvans ns kuulasta


Kuva

Kuula oli 1,52 mm leveä, 90 % platinaa ja 10 % iridiumia. Siinä oli kaksi reikää, joiden halkaisija oli 0,35 mm, reikiin oli upotettu X muotoinen syvennys. Kuulaa tutkittiin Porton Downin sotilaslaboratoriossa. Tutkijat saivat selville, että kuulassa oli todennäköisesti puhdistettua risiiniä. Reikiä käytettiin risiinin täyttämiseen. Kuula oli voideltu erikoisella eristeellä joka sulaisi 37° C lämpötilassa (ihmisen ruumiinlämpötila) ja vapauttaisi risiinin Markovin verenkiertoon aiheuttaen tämän kuoleman. Vaikka Markov olisi selviytynyt elossa, olisi ollut vaikeata löytää Markovin ruumista todisteita risiinimyrkytyksestä, sillä risiini ei näy verenkierrossa.

Luonnos sateenvarjosta joka olisi Markovin murhan väline

Kuva

Risiini on erittäin voimakas myrkky, joka pystyy tappamaan ihmisen jo 70 mikrogramman annoksena. Se on 6000 kertaa myrkyllisempää kuin syanidi.

Kymmenen päivää Markovin murhan jälkeen eräs toinen bulgarialainen toisinajattelija, kirjailija Vladimir Kostov sai samanlaisen piston Pariisissa metroasemalla. Lääkärit löysivät samanlaisen kuulan Kostovin reidestä. Kostov selvisi murhayrityksestä hengissä. Kostov kertoi että hän oli nähnyt miehen, joka kantoi pientä salkkua, ei sateenvarjoa.

Bulgarialainen lehtimies Hristo Hristov on väittänyt että tekijä oli Tanskassa asuva italialainen Francesco Giullino. Giullino oli Bulgarian salaisen palvelun palkkaama agentti, joka kierteli matkailuautolla ympäri Eurooppaa ja esiintyi muun muassa antiikkikauppiaana. Giullino oli asunut Tanskassa ja vieraillut 40 päivää Lontoossa ja oli asunut lähellä Markovin asuntoa. Giullino tiettävästi elää vielä ja matkustelee ympäri Eurooppaa vapaasti. Häntä vastaan ei koskaan nostettu syytettä, mutta myös Scotland Yard on pitänyt miestä pääepäiltynä.

Uskotaan että surman takana olivat KGB ja Bulgarian silloinen salainen palvelu. Venäläis-brittiläinen kaksoisagentti Oleg Gordievski väitti vuonna 1990, että KGB toimitti myrkyn ja suunnitteli murhan, mutta veriteon toteuttivat Bulgarian salaisen poliisin edustajat. Paria vuotta myöhemmin KGB:n entinen vastavakoilun päällikkö Oleg Kalugin sanoi murhakäskyn tulleen itseltään Bulgarian kommunistijohtajalta Todor Zhivkovilta. Bulgarian entistä johtajaa Todor Živkovia on myös haastateltu, tämä kiisti asian.

Vuonna 1992 tuomittiin entinen tiedustelupalvelun päälikkö Vladimir Todorov vankeuteen 16 kuukaudeksi sillä hän oli tuhonnut tapaukseen liittyviä asiakirjoja. Bulgarian ex-apulaisministeri Stoyan Savov, jota epäiltiin myös asiakirjojen tuhoamisesta, teki itsemurhan ennen oikeudenkäynnin alkua.
Bulgarian salaisen palvelun agentti Vasil Kotsev, jota epäiltiin osallisuudesta Markovin murhaan, kuoli autoonnettomuudessa epäselvissä olosuhteissa.

Tapaus on edelleen selvittämättä, jutun tutkinnassa on Bulgarian ja Britannian viranomaisten lisäksi ollut mukana myös Interpol.

Scotland Yard on tutkinnut tapausta viimeaikoina aktiivisesti ja haastatellut Bulgariassa kymmeniä todistajia tapauksen tiimoilta. Brittipoliisit ovat vierailleet Bulgariassa tutustumassa kommunistiaikaisiin salaisen poliisin arkistoihin Syynä siihen lienee se, että Bulgarian lakien mukaan tapaus vanhenee 30 vuodessa eli syyskuussa 2008.

Lähteet: Helsingin Sanomat, BBC etc

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7464902.stm
http://www.cnn.com/2003/WORLD/europe/01 ... bulgarian/
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/u ... 530164.ece
CHG
Nikke Knakkertton
Viestit: 150
Liittynyt: Ma Touko 14, 2007 4:04 pm

Viesti Kirjoittaja CHG »

Tämä tosiaan oli erittäin mielenkiintoinen tapaus, ja ns 'agenttielokuva' tyylinen, mutta eipä paljon keskustelua taida irrota koska tuossahan ne kaikki tunnetut yksityiskohdat tuli jo kerrottua.

Hyvin kerrottu toki, ja lisää sinänsä kyllä vakoilija-tyylisestä toiminnasta saisi vaikka mitä irroteltua, erittäin kiinnostavaa on esim. JamesBond- kirjailija Flemingin ja hänen johtamansa ryhmän toiminta II maailmansodan aikoihin:

http://en.wikipedia.org/wiki/30_Assault_Unit

johon kai oikeasti perustuu monikin epäuskottavana pidetty juonenkäänne miehen myöhemmissä romaaneissa... Tosin Fleming tosiaan oli siis vain se pomo, eli tavallaan 'M', eikä Bond.


Ja tuoreehko Litvinenko- tapaus on täsmälleen samaa osastoa; ei oikeasti ole mitään epäselvyyttä että tyyppi murhattiin tai siitä ketkä sen murhasivat...
rapier
Vic Mackey
Viestit: 1902
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 6:21 pm
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja rapier »

Tuossa HM:n postauksessa oli esitetty aseen mekanismiksi ns ilmakivääri. Joissain uutisissa oli että sateenvarjolla pistettiin, jossain kerrottin että pontimena olisi ollut ruuti. Siten että ruutikaasut jäävät aseen sisälle tulpan taakse, jolloin laukausääni jää kuulumatta.
Tuollaista sateenvarjoa ei liene siis koskaan saatu tutkittavaksi.
Onko kellään tietoa tästä?
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6660
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Iltalehti kirjoitti:http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200809 ... 3_ul.shtml

Lehti: Tanskalaisagentti on sateenvarjomurhaaja
5.9.2008 12:33

Tanskalainen agentti on ilmeisesti ainoa epäilty 30 vuoden takaisessa jutussa.

Kylmän sodan aikainen sateenvarjomurha on käytännöllisesti katsoen selvitetty, kirjoittaa bulgarialainen Dnevik-sanomalehti.

Kuuluisassa rikostapauksessa on kyse bulgarialaisen loikkarin Georgi Markovin murhasta, joka tehtiin Lontoossa Waterloon sillalla syyskuussa 1978. Häntä pistettiin jalkaan sateenvarjolla, jonka kärkeen oli asennettu risiinimyrkkykapseli.

Dnevik-lehden mukaan ainoa murhasta epäilty on tanskalainen Francesco Gullino, joka työskenteli kylmän sodan aikana Bulgarian salaisessa palvelussa. Lehti sanoo uutisensa perustuvan Bulgarian poliisin keräämiin salaisiin tietoihin.

Bulgarian salaisen palvelun on jo pitkään ajateltu olleen murhan takana.

Palkintoja murhan jälkeen

Dnevikin mukaan Gullino värvättiin salaiseen palveluun 25-vuotiaana vuonna 1971. Hän sai erikoiskoulutusta Bulgariassa 1978 ja matkusti Lontooseen saman vuoden aikana ainakin neljä kertaa. Häntä kutsuttiin Agentti Piccadillyksi.

Pian Markovin murhan jälkeen Gullino sai salaisen palvelun erikoispalkinnon, ilmaisen Bulgarian-loman ja 30 000 dollaria käteistä.

Rikos vanhenee sunnuntaina

Murhan selvittämisellä on jo todella kiire, sillä Bulgarian lakien mukaan kyseinen rikos vanhenee 30 vuodessa, ja määräaika tulee täyteen ensi sunnuntaina.

Lehdessä ei kuitenkaan kerrottu, ollaanko Gullinoa vastaan vielä nostamassa syyte ennen viikonvaihdetta. Häntä kuulusteltiin Tanskassa vuonna 1990, mutta syytettä ei ole koskaan nostettu.

Gullino on ilmeisesti paennut Unkariin ja kadonnut sen jälkeen teille tietymättömille.

Dnevik-lehti on nostanut sateenvarjomurhan tänä vuonna julkisuuteen aiemminkin. Kesäkuussa lehti kertoi Lontoon poliisin aikovan tutkia tapauksen vielä kerran uudelleen.

Lehden mukaan brittipoliisit olivat vierailleet Bulgariassa tutustumassa kommunistiaikaisiin salaisen poliisin arkistoihin ja pyytämässä lupaa kymmenien todistajien kuulusteluihin.

STT-AFP
rapier
Vic Mackey
Viestit: 1902
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 6:21 pm
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja rapier »

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200809 ... 8_ul.shtml

Britannia tutkii yhä sateenvarjomurhaa
8.9.2008 3:22

Britannia ei aio lopettaa niin sanotun sateenvarjomurhan tutkimista, vaikka bulgarialaisen toisinajattelijan Georgi Markovin kuolemasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 30 vuotta.
lisää tietoa

Georgi Markovia käsittelevä artikkeli Wikipediassa

Markov tapettiin Lontoossa pistämällä häneen myrkkyä sateenvarjolla.

Bulgariassa tutkimukset aiotaan lopettaa, sillä rikoksen katsotaan vanhentuneen 30 vuoden jälkeen. Britannia on pyytänyt Bulgariaa tekemään poikkeuksen ja jatkamaan tutkimuksia.

Kylmään sotaan kietoutuvasta murhasta on jo pitkään epäilty Bulgarian salaista palvelua.

- Olisi pöyristyttävää, jos Bulgarian hallitus antaisi -- tuhota jäljellä olevat todisteet tai palauttaa ne Bulgarian salaiselle palvelulle, sanoo Britannian konservatiivipuolueeseen kuuluva kansanedustaja Julian Lewis.

Britannia lähetti viimeksi viime keväänä poliiseja Bulgariaan tutkimaan juttua.

Viime viikolla bulgarialainen sanomalehti Dnevik kirjoitti, että jutussa on ainoastaan yksi epäilty: tanskalainen Francesco Gullino, joka työskenteli Bulgarian salaisessa palvelussa.


STT-AFP
Paskanen tukka
Tatum
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 115
Liittynyt: Ma Kesä 16, 2008 1:28 pm

Viesti Kirjoittaja Tatum »

Nyt tulee ykköseltä dokumentti tästä..
What would Grissom do ?
Television has brought back murder into the home - where it belongs
- Alfred Hitchcock
makara
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Heinä 27, 2008 3:07 pm

Viesti Kirjoittaja makara »

"Sateenvarjomurhan", tai Pariisissa aiemmin tehdyn samantyylisen murhayrityksen asetta ei tietääkseni ole löydetty. Arvailut aseen toimintaperiaatteesta (ilma-ase tai tuliase sulkijamännällä) lienee tehty sen ilmeisen äänettömyyden perusteella: Näillä tavoilla aseesta saa mahdollisimman hiljaisen. Molemmat periaatteet ovat jo vanhoja, ilma-aseet 1700-luvulta ja tuliaseen sulkijamäntärakenne 1800-luvun lopulta.
Ei liene sattumaa että sulkijamäntätekniikkaa on laajimmin käytetty Neuvostoliitossa, kylläkin niin että patruunat ovat vaimennettuja eikä itse ase.

Koon ja materiaalin perusteella ammuksen on arveltu olleen mekaanisen kellon laakerikuulan. Kuulan läpi oli siis tehty kaksi 0.35mm reikää ristikkäin, ja myrkky suljettu reikiin ruumiinlämmön vaikutuksesta sulavilla tulpilla. Pariisin tapauksessa tulpat olivat ilmeisesti pettäneet kuulaa ammuttaessa, ja uhrin myrkytyskin jäi lievemmäksi.
Vastaa Viestiin