Mallinnusketju

Nimi kertonee kaiken. Muista hyvä (huono) maku!
papillon
Perry Mason
Viestit: 3635
Liittynyt: Su Joulu 23, 2007 12:12 pm
Paikkakunta: Ei kenenkään maa.

Viesti Kirjoittaja papillon »

Oulunmies kirjoitti:papi, 8) , otappas iltalääke jos tulee vainoharhanen olo.
??????????????? :shock:
Oulunmies
Martin Beck
Viestit: 826
Liittynyt: Ke Loka 31, 2007 5:27 am

Viesti Kirjoittaja Oulunmies »

No aattelin että luulet mua awaksi vieläkin? :roll:
kujala
Martin Riggs
Viestit: 610
Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 11:55 pm

Viesti Kirjoittaja kujala »

Rikospaikkapiirustuksista v. 1960
(mallinnus Gösta Lönnbergin rikospaikkapiirustuksesta ja sen merkityksestä)

1. Luotettavuusarvo

Gösta Lönnberg on piirtänyt rikospaikkapiirustukseensa Nilsin sekä kolme uhria.

Rikospaikkapiirustukset ovat rikostutkinnassa karkeissa yksityiskohdissa luotettavuusarvoltaan rikosvalokuviin verrattavia. Aivan toista luokkaa kuin silminnäkijähavainnot, joiden luotettavuus on jo lähtökohdiltaan alhainen, sitä alhaisempi, mitä useampi päivä tapahtumasta on. Rikospaikkapiirustuksia ei jälkikäteen retusoida tai muunnella eikä niihin myöskään piirtämisen hetkellä lisätä yksityiskohtia, joita poliisi ei näe. Poliisi ei kierrä väkijoukossa kyselemässä, mitäs tossa ja tossa oli 15 minuuttia sitten, ja lisäile sen jälkeen näiden tietojen perusteella yksityiskohtia piirustukseen. Piirros kertoo tilanteen "as is" hetkellä X, ja jos poliisi saapuu paikalle myöhässä, hän myös piirtää tämän myöhäisen tilanteen - tällöin piirroksen puutteita voidaan pyrkiä paikkaamaan esim. silminnäkijähavainnoilla (kuulustelut), mutta näitä silminnäkijöiden havaintoja ei piirroksiin lisätä.

2. Lavastus

Toinen tärkeä seikka on aikaisemmin mainittu uhrikuvan "lavastus". Tämä "lavastus" koskee vain kuolleita henkilöitä, ei eläviä. "Lavastus" on siis sitä, että jos ambulanssimiehen on siirrettävä uhria elintoimintojen varmistamiseksi, uhri siirretään takaisin alkuperäiselle paikalle, jos uhri todetaan kuolleeksi. Ilman tätä "lavastus" proseduuria ei minkäänlainen rikostutkinta/onnettomuustutkinta olisi mahdollista, sillä ambulanssi saattaa usein tulla paikalle ennen poliisia eivätkä ambulanssimiehet voi jäädä odottelemaan poliisia vaan ryhtyvät itsenäisesti tarkastamaan uhreja. Kuitenkin rikostutkinta/onnettomuustutkinta nojaa siihen, että uhrien asennot löytöhetkellä ovat tarkasti tiedossa. En tiedä aivan tarkkaan, miten "lavastus" on käytännössä järjestetty, mutta uskoakseni se kuuluu osana ambulanssimiesten koulutukseen.

"Lavastus" ei koske eläviä henkilöitä. Jos ambulanssimiehistö toteaa jonkun uhrin olevan elossa ja hoidon tarpeessa, tämä henkilö pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti sairaalaan. Uhri siirretään pois autosta/teltasta/whatever paareille ja lähdetään kiikuttamaan ambulanssiin. Jos poliisi sattuu tulemaan paikalle juuri tällä hetkellä, uhria ei heitetä takaisin löytöpaikalle, jotta poliisi voisi raapustaa piirroksensa. Poliisilla on tällöin kaksi vaihtoehtoa: piirtää tilanne ilman ko. uhria tai piirtää esim. teltan viereen paarit ja lisätä siihen selvennys "elävä, siirretty paareille".

Jossakin tilanteessa ambulanssimiehet voinevat siirtää jotakin uhria sinä aikana, kun poliisi rustaa piirustusta. Nopea hahmotelma vienee n. 30 sekuntia ja sinä aikana vikkelimmätkään ambulanssimiehet tuskin pystyvät siirtämään enempää kuin yhtä henkilöä. Tällöin lienee mahdollista se, että poliisi piirtää tämän uhrin alkuperäiselle paikalleen, koska on nähnyt varmuudella, mistä uhri siirrettiin. Siis tilanteessa X + 30 sekuntia poliisi on saanut valmiiksi piirroksen, joka kuvaa tilannetta hetkellä X.

3. Mitä Lönnbergin piirustuksesta voidaan päätellä?

Lönnberg ei ole voinut tulla paikalle kovinkaan paljon sen jälkeen, kun ambulanssi on tullut paikalle, sillä Nils on vielä ollut teltan päällä. Kuva on piirretty todennäköisesti samaan aikaan, kun ambulanssimiehistö on tutkinut jonkun uhrin tilaa tai alkanut siirtää Nilsiä paareille.

On myös täysin mahdotonta se, että muita uhreja olisi kovinkaan paljon siirretty teltasta ennen Lönnbergin paikalle tuloa. Se olisi merkinnyt, että Nils olisi ensin siirretty teltan ulkopuolelle, tämän jälkeen olisi esim. Irmeli/Tuulikki siirretty teltan sisältä ulkopuolelle, ja tämän jälkeen vammautunut Nils olisi vielä heitetty teltan päälle. Tämä on täysin järjetöntä, sillä mitä itua olisi siirtää Nils oikealle löytöpaikalleen, kun muu tilanne on jo sekoitettu - puhumattakaan siitä, että ambulanssimiehistö ei tee tällaista poliisin piirustusten vuoksi vaan lähtee kiikuttamaan hoidon tarpeessa olevaa pikimmiten sairaalaan.

4. Miten KRP on suhtautunut Lönnbergin piirustukseen?

Lönnbergin piirustus on luultavasti antanut KRP:lle riittävän lähtökohdan uhrien asennoille "löytöhetkellä" (tarkoittaa hetkeä ennen ambulanssin/poliisin saapumista), mikä selittänee osaltaan sitä, miksi KRP olisi v. 1960 kuulustellut silminnäkijöitä vain tiettyyn rajaan saakka.

Uusien tutkimusten yhteydessä KRP:n kiinnostus silminnäkijöihin selittynee nimenomaan kiinnostuksella Nilsin liikkeitä kohtaan eikä kiinnostuksena kuolleiden asentoja kohtaan. Tätä tukee se, että ETP:n kohdassa 6.2 on lähes jokaisen todistajan kohdalla tuotu/haluttu tuoda esille todistajan havaintoja Nilsin liikkeistä.
kukkuu
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1369
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:25 pm

Viesti Kirjoittaja kukkuu »

kujala kirjoitti:
On myös täysin mahdotonta se, että muita uhreja olisi kovinkaan paljon siirretty teltasta ennen Lönnbergin paikalle tuloa.
Ei mahdotonta vaan nimenomaan näin on tapahtunut. Niin se vain on.
konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4611
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

kujala kirjoitti: Uusien tutkimusten yhteydessä KRP:n kiinnostus silminnäkijöihin selittynee nimenomaan kiinnostuksella Nilsin liikkeitä kohtaan eikä kiinnostuksena kuolleiden asentoja kohtaan. Tätä tukee se, että ETP:n kohdassa 6.2 on lähes jokaisen todistajan kohdalla tuotu/haluttu tuoda esille todistajan havaintoja Nilsin liikkeistä.
Totta kyllä, mutta samalla yksi syyttäjän keskeisistä väitteistä Nilsiä vastaan oli juuri Irmelin liikuttelu. Húitasemalla tehty esitutkinta antoi tällaiseen mahdollisuuden.

Olen Kukkuun kanssa samaa mieltä, että uhreja oli siirrelty ennen rikospaikkatutkintaa, senkin jälkeen, eikä ole varmuutta, koska Lönnberg tuon piirroksen teki.
KO:Edellä todetut lukuisat seikat tukevat vahvasti johtopäätöstä Gustafssonin syyttömyydestä, eikä asiassa esitetty näyttö edes kokonaisuutena arvostellen osoita, että Gustafsson olisi kohdistanut syytteessä kerrotussa tilanteessa väkivaltaa...
kujala
Martin Riggs
Viestit: 610
Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 11:55 pm

Viesti Kirjoittaja kujala »

^Siirtelyllä ei ole mitään tekemistä Nilsin eikä hyökkääjän kanssa, koska se ei sinänsä todista oikein yhtään mitään. Siirtelykeskustelu onkin mielekästä ihan muista syistä kuin Bodomin murhaajaa selvitettäessä.

Ambulanssimiesten siirtelymalli muuttuu vakavasti otettavaksi malliksi, jos joku pystyy edes auttavasti selittämään, missä uhrit olisivat olleet ennen siirtelyä ja missä järjestyksessä siirtely olisi tapahtunut. Tämä on melko helppoa, koska oletettu siirtelyjen loppuasento (rikospaikkapiirros) on jo olemassa. Muutama piirros riittänee. Siirtelymallissa pitää olla myös logiikka mukana. Jos todetaan, että Seppo on siirretty ulos elintoimintojen tarkistamista varten ja sitten takaisin sisään, pitää selittää, miksi muita kuolleita ei siirretty takaisin sisään. Jos todetaan, että Seppo tarkistettiin aukon kautta, pitää selittää, miksei muita tarkistettu aukkojen kautta vaan siirrettiin. Jne.
awa
Angus MacGyver
Viestit: 6555
Liittynyt: Su Huhti 08, 2007 10:53 pm

Viesti Kirjoittaja awa »

kujala kirjoitti:^Siirtelyllä ei ole mitään tekemistä Nilsin eikä hyökkääjän kanssa, koska se ei sinänsä todista oikein yhtään mitään. Siirtelykeskustelu onkin mielekästä ihan muista syistä kuin Bodomin murhaajaa selvitettäessä.
Ei todista mitään ei, mutta erikoistahan tuo Irmelin riisuminen on. Riisuminen tuskin tapahtui teltassa - ehkäpä Irmeli oli vedetty teltasta ja riisuttu alaruumiiltaan paljaaksi. Kiilusilmän outoja tai peräti selittämättömiä tekosia tuokin.

Kiilusilmä ilmeisesti peitteli telttaa/ruumiskasaa myös huovilla? Olenko oikein ymmärtänyt?

Niin, kiilusilmä myös siirteli ruumiita se lienee mahdollista ja jopa toennäköistä.

Myös Gustafsson kertoo, että häntä raahattiin kohti rantaa - siirtelyä sekin. Ja sitten heitettiin kasan päälimäisksi.

Siinä Gustafsson selvittää tutkijoille jo monta asiaa - vainajien siirtelyn - hänen itsensä siirtelyn ja päätymisen teltalla päälimmäiseksi jne.

- hymm -
Totuus on faktojen tunnustamista.

http://www.youtube.com/watch?v=v4YNI-1bw6I

http://www.youtube.com/watch?v=5mFSOqKMaJA

http://www.youtube.com/watch?v=aXMM9CHrxlw

"kalanpää minun, minun pää pirun, minä pirun, kala minun"
kujala
Martin Riggs
Viestit: 610
Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 11:55 pm

Viesti Kirjoittaja kujala »

awa kirjoitti:Kiilusilmä ilmeisesti peitteli telttaa/ruumiskasaa myös huovilla? Olenko oikein ymmärtänyt?
Ymmärtääkseni ainakin Tuulikki on peitetty. Kuka sen sitten teki - niin, senpä kun tietäisi.

Awa muuten - eikös Sinulla ole tuttu Bodomin lanssikuski? Voitko kysellä häneltä, minkälaista ohjeistusta v. 1960 oli annettu kuolleiksi todettujen uhrien käsittelystä rikos/onnettomuuspaikoilla? Ja noudatettiinkö näitä ohjeita Bodomilla?
konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4611
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

kujala kirjoitti:
Awa muuten - eikös Sinulla ole tuttu Bodomin lanssikuski? Voitko kysellä häneltä, minkälaista ohjeistusta v. 1960 oli annettu kuolleiksi todettujen uhrien käsittelystä rikos/onnettomuuspaikoilla? Ja noudatettiinkö näitä ohjeita Bodomilla?
Ei pelkästään lanssikuski, vaan "se" lanssikuski. Eli Bodomin lanssikuski.
KO:Edellä todetut lukuisat seikat tukevat vahvasti johtopäätöstä Gustafssonin syyttömyydestä, eikä asiassa esitetty näyttö edes kokonaisuutena arvostellen osoita, että Gustafsson olisi kohdistanut syytteessä kerrotussa tilanteessa väkivaltaa...
konsta
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4611
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta »

kujala kirjoitti:
Ymmärtääkseni ainakin Tuulikki on peitetty. Kuka sen sitten teki - niin, senpä kun tietäisi.
Tuskin tajuton ainakaan. Veikkaisin jotakin lanssimiestä, tai poliisia.
KO:Edellä todetut lukuisat seikat tukevat vahvasti johtopäätöstä Gustafssonin syyttömyydestä, eikä asiassa esitetty näyttö edes kokonaisuutena arvostellen osoita, että Gustafsson olisi kohdistanut syytteessä kerrotussa tilanteessa väkivaltaa...
kukkuu
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1369
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:25 pm

Viesti Kirjoittaja kukkuu »

kujala kirjoitti:^Siirtelyllä ei ole mitään tekemistä Nilsin eikä hyökkääjän kanssa, koska se ei sinänsä todista oikein yhtään mitään. Siirtelykeskustelu onkin mielekästä ihan muista syistä kuin Bodomin murhaajaa selvitettäessä.

Ambulanssimiesten siirtelymalli muuttuu vakavasti otettavaksi malliksi, jos joku pystyy edes auttavasti selittämään, missä uhrit olisivat olleet ennen siirtelyä ja missä järjestyksessä siirtely olisi tapahtunut. Tämä on melko helppoa, koska oletettu siirtelyjen loppuasento (rikospaikkapiirros) on jo olemassa. Muutama piirros riittänee. Siirtelymallissa pitää olla myös logiikka mukana. Jos todetaan, että Seppo on siirretty ulos elintoimintojen tarkistamista varten ja sitten takaisin sisään, pitää selittää, miksi muita kuolleita ei siirretty takaisin sisään. Jos todetaan, että Seppo tarkistettiin aukon kautta, pitää selittää, miksei muita tarkistettu aukkojen kautta vaan siirrettiin. Jne.
Nuo II-sivun Mäen verijäljet ovat jossain määrin suuri mysteeri. Olisi helppoa väittää kaikkien uhrien olleen sisällä teltassa ja ambulanssikuskien viiltäneen aukon telttaan. Todistajien näkemät möykyt kankaan alla tukisivat tätä. Kuitenkin teltan ulkopuolella on runsaasti veriroiskeita. Näiden syntymekanismia ei tiedetä.
Oikeastaan voisi lähestyä ongelmaa vastakkaisesta suunnasta. Mitä jälkiä II-sivulta mahdollisesti puuttuu? Kun Mäelle on syntynyt verta vuotava haava päähän ja oletetaan hänen itsensä tulleen ulos teltasta, olisi oletettavaa hänen koskettaneen käsillään vuotokohtaa. Tällöin teltan pinnasta puuttuisi Mäen kosketusverijäljet käsistä.
Teltan pinnasta löytyy jonkinnäköinen veriroiskeiden lähtöpiste, mutta iskuista syntyneestä haavasta tullutta vuotoverta ei ole missään teltan päällä.
Hessu52
Watson itse
Viestit: 5685
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 7:36 am

Viesti Kirjoittaja Hessu52 »

Olisiko Mäki kolkattu jossain ulkona ja sitten kun kaikki on ollut selvää, viskattu teltan päälle, jolloin veriroiskeet ovat syntyneet pään osuessa telttakankaaseen, ehjä puoli ensin.

Tällöinhän ei verenvuotoa olisi ollut, koska Tuulikki olisi ollut kuollut, eikä verta silloin enää olisi vuotanut.

Roiskeethan ovat tulleet melko matalata, vai miten sen kujalan teoria oli?

Sen jälkeen surmaaja on peittänyt Tuulikin pään viltillä, koska ei ole voinut katsoa viattomia, kenties tuttuja, mutta elottomia silmiä.
yövuoro
Martin Beck
Viestit: 781
Liittynyt: To Joulu 11, 2008 5:26 pm
Paikkakunta: HUS

Viesti Kirjoittaja yövuoro »

Oliko Tuulikilla avomurtumaa.
Astalon ja pään välissä on ollut jokin suoja tai este, oliko näin juuri Tuulikilla. Olisiko tullut ulos teltasta huopaan kääriytyneenä. Huopa imenyt siten veret.
Tuo Hessun visio uhrin heittämisestä teltan päälle aiheuttaisi tietynlaiset roiskeet niin Gustafssonin kuin Tuulikin tapauksessa.
Oikea lähestymistapa on pohtia sekä sitä mitä oli ja mitä ei ollut kuten Kukkuu painottaa.
Mysteereitä ei ole. Ainakaan mun tietääkseni.
kujala
Martin Riggs
Viestit: 610
Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 11:55 pm

Viesti Kirjoittaja kujala »

Uudet mallipiirustukset

Konstan ja papillonin ehdotusten pohjalta olen piirtänyt uudet pihtimallit. Jotta keskustelu ei taas eksyisi turhaan sotimiseen, olen tehnyt mallit sekä siirtopihdeille että yhdistelmäpihdeille (linjapihdeille). Olen pyrkinyt tekemään molemmista pihdeistä ns. järeät versiot. Knipexin sivuilla pisimmät linjapihdit olivat 250 mm, jonka pituuden valitsin mallinnuksen pohjaksi, siirtopihtejä oli aina 56-senttisiin asti; siirtopihtien pituudeksi valitsin 300 mm, joka voisi vielä juuri ja juuri mennä takataskuun. Omien kokeilujeni perusteella 250 mm:n jakoavain kulkee vielä melko hyvin takataskussa.

Kuvia

uudet siirtopihdit

yhdistelmäpihdit

Jotta pihtien kahvoille saataisiin osumaan edes joitakin verijälkiä, on teltan liepeen pitänyt olla melko voimakkaasti taittuneena:
taitos

Liepeen ollessa näin taittuneena saadaan sekä siirtopihdit että yhdistelmäpihdit melko hyvin kohdilleen verijälkien päälle:
kikkapihdit asennossa I
linjapihdit asennossa I

Toinen asento on lyöntipuolen toinen puoli, jolloin kärjessä luonnollisesti on verta paljon vähemmän kuin toisella puolella. Kahvalle voidaan löytää yksi täsmäävä verijälki:
kikkapihdit asennossa II
linjapihdit asennossa II

täsmäävät verijäljet

Tässä yhteydessä olen luopunut kahdesta verijäljestä, joiden aikaisemmin oletin olleen kahvojenpäät. Pihtien kahvoissa tapaa olla aina jonkinlaista pyöristystä, ja siksi voidaan asettaa kyseenalaiseksi, onko siirto/linjapihtejä olemassa täysin neliskanttisella kahvanpäällä. Tästä syystä siirsinkin ko. jäljet objektigalleriaan. Näin saadaan siis taas yksi uusi esine teltan päälle - olkoon tämän nimi "kapulakuvio":
"kapula"

Teltan II-2-sivu näyttää olleen täynnä jos jonkinmoista esinettä. Tulee väistämättä mieleen, onko hyökkääjä käyttänyt ko. sivua jossakin vaiheessa eräänlaisena työpöytänä esim. käydessään läpi teltan tavaroita. :?:
papillon
Perry Mason
Viestit: 3635
Liittynyt: Su Joulu 23, 2007 12:12 pm
Paikkakunta: Ei kenenkään maa.

Viesti Kirjoittaja papillon »

^ Valitettavasti nuo mitä nimität siirtopihdeiksi, eivät edes muistuta siirtopihtejä, tuon malliset ne eivät yksinkertaisesti ole.


Se tuntuu vaikealta käsittää. Kokeilen kertomaasi " taikasanaa ", jonka kuultuasi kerroit käsittäväsi: " epäsymmetrinen reikä "

Auttoiko? :lol:

Toki ymmärrän että haluat niiden sopivan verilänttiisi, mutta ei se niinpäin mene.
Vastaa Viestiin