Kamputsean hirmutyöt - Pol Pot ja punakhmerit

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
karramurmur
Nikke Knakkertton
Viestit: 178
Liittynyt: Ma Joulu 29, 2008 12:50 am

Kamputsean hirmutyöt - Pol Pot ja punakhmerit

Viesti Kirjoittaja karramurmur »

Tulipa käytyä lomalla Kamputseassa ja siellä vankilamuseossa ja kuoleman kentillä Phnom Penhissä. Aika hiljentäviä paikkoja varsinkin tuo Tuol Slengin vankilamuseo jossa tapettiin "vain" n.20000 Pol Potin vastustajaa. Kuoleman kenttien uhriluku vaihtelee kahdesta miljoonasta seitsemään miljoonaan. Tulipa otettua sieltä teloitettujen muistomerkiltä pieni matkamuisto,joka hiukan jännitti maasta poistuttaessa. Pol Pot oikealta nimeltään Saloth Sar (Sa lot Sor) (19.5.1925-15.4.1998) toimi demokraattisen Kamputsean pääministerinä vuosina 1976-1979, jolloin teloitutti muutaman miljoonan ihmisen. Vankilamuseossa olleet kuvat tapetuista ihmisistä vetivät mielen vakavaksi :roll: .Pol Pot avasi salaisen toimiston S-21,eli tän vankilan 17.4 -75 ja se suljettiin 17.1 -79. Museona se avattiin 19.8 -79 muistuttamaan ihmisiä Punaisten Khmerien hirmutöistä.

Otsikkoon kajottu
-NILS-
Arlene
Christopher Lorenzo
Viestit: 1688
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja Arlene »

Punaisilla khmereillä oli omituinen ideologia, jonka mukaan he halusivat "aloittaa vuodesta 0" (?). Tällä he perustelivat teloituksiaan. Kauhea historia kauniissa maassa. Paikan päällä en ole käynyt, mutta mitä olen kuvia ja filmejä televisiossa nähnyt.
D-Block
Alibin satunnaislukija
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Joulu 15, 2008 5:19 pm
Paikkakunta: Tha Great East

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja D-Block »

Arlene kirjoitti:Punaisilla khmereillä oli omituinen ideologia, jonka mukaan he halusivat "aloittaa vuodesta 0".
Ei siis pahemmin poikkea Perussuomalaisten vaalikamppanjasta...
keittoherne
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Ti Kesä 17, 2008 2:19 pm

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja keittoherne »

Hiljattain suomennettiin erään kuoleman kentiltä selvinneen naisen kirjoittama kirja. http://www.ess.fi/?article=237477

Hänen miehensä katosi, poika yritettiin aivopestä ja tytär kuoli nälkään.
Maan hallitus on suhtautunut vanhojen tonkimiseen varauksellisesti. Suuri osa punakhmerien entisistä paikallistason teloittajista viettää nykyisin rauhallista elämää Kambodzhassa. Hallituksen mukaan heidän saattamisensa oikeuden eteen voisi suistaa koko maan sisällissotaan.
Neljän vuoden häpeällinen ajanjakso onkin pyritty lakaisemaan maassa tehokkaasti maton alle.
- Uusi sukupolvi ei tiedä siitä mitään, sillä asiaa käsittelevä lyhyt jakso hyväksyttiin kambodzhalaisiin oppikirjoihin vasta tänä vuonna. Siinäkin punakhmerit kuvataan enimmäkseen positiivisessa valossa, Affonco huomauttaa.
Oikeudenkäyntiin taas liittyy useita juridisia ongelmia. Vaikka kukaan täysijärkinen ei enää kehtaa kieltää tapahtumia, on kättä väännetty muun muassa siitä, voidaanko Kambodzhan tapahtumia pitää suoranaisena kansanmurhana. Kansainvälisen lain pykälistä ei tahdo löytyä työkaluja, joilla päästäisiin kiinni kokonaisen kansanosan nälkään tappamiseen.
On se harmillista ettei päästä yksimielisyyteen lakitermeistä, mikäs sen tärkeämpää. :roll:
Valdovas
Axel Foley
Viestit: 2433
Liittynyt: Ke Syys 24, 2008 12:25 pm
Paikkakunta: Paikallinen ryhmä, Orionin haara 4 B 13

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja Valdovas »

D-Block kirjoitti: Ei siis pahemmin poikkea Perussuomalaisten vaalikamppanjasta...
No persujen saavutukset joukko- ja kansanmurhien "kunniakkaalla" saralla taitavat ainakin vielä toistaiseksi jäädä aika kauas punakhmerien vastaavista... 8)
Hopalong Cassidy
Sofia Karppi
Viestit: 415
Liittynyt: Pe Heinä 04, 2008 7:28 am

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja Hopalong Cassidy »

Punakmerien parhaita teurastajia ja kiduttajia oli alta 12-vuotiaat lapset ja loput penskat tuhottiin. Nyt turisteja palvelee "hymyssä sui" nuo entiset murhamiehet. Ei ihan viitti lähteä sinne päin lomailemaan varsinkaan kun esim. poliisi ja palolaitos sulkee ovensa kello 21:00 (kirjaimellisesti) Sitten jos jotain tapahtuu tai vaikka syttyy hotellissa tulipalo, niin turha luulla että palokunta ja poliisi tulisi paikalle.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2590
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja MEG »

Tämä ei taida olla "ajankohtaista-nyt" ,mutta muuten mielenkiintoinen ja tärkeä historian episodi.
Tapahtumista on paljon kirjoitettu, muttei mitenkään tyhjentävästi selvitetty mystisen pahuuden syitä ja syntyä.
Harhaan johtavaa on nähdä Pol Pot y.m. , Moskovasta tai Pekingistä johdettuna maailman kommunismin marionettina, kyllä he olivat itsenäisiä toimioita.
Sen sijaan ulkoiset tapahtumat kyllä laukaisivat hirmuhallintoon johtavan tapahtuma ketjun.
Kambodza oli 1960-luvulla ainoa puolueeton indokiinan valtio. USA n johto ,Nixon ja Kissinger laajensivat Vietnamin sotaa, kukistamalla Kambodzhan riippumattoman johtajan Norodom Sihanoukin.
Käynnistyneessä vapaussodassa USA.-ta ja sen vasallihallintoa vastaan, Sihanouk jäi keulakuvaksi, vallan ottivat fanaattiset Punaiset Kmerit .Samantapainen kehitys kuin myöhemmin e.sim Afganistanissa, kiihkomieliset maanalaiseen toimintaan tottuneet piirit pääsevät valtaan poikkeusoloissa vakiintuneen yhteiskunnan sortuessa.
Vaikka siis Nixonia ja Kissingeriä voidaan pitää jonkinlaisina osasyyllisinä niin vastuun kantavat tietenkin Pol Pot ja muut Punaiset Kmerit.
Anonyymi pseudonyymi
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 106
Liittynyt: To Touko 21, 2009 3:52 pm

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja Anonyymi pseudonyymi »

MEG kirjoitti:T
Harhaan johtavaa on nähdä Pol Pot y.m. , Moskovasta tai Pekingistä johdettuna maailman kommunismin marionettina, kyllä he olivat itsenäisiä toimioita.
Katselehan tarkkaan kun telkkarista taas tulee dokumentti punakhmereitä ja kiinnitä erityistä huomiota aseisiin. Eivät niitä ainakaan Kremlin tai Pekingin porukat ole jakaneet, koska M 16 on leimallisesti erään toisen suurvallan liitolaisien rynnäkkökivääri. Netissä kerrotaan, että CIA ystävällisesti toimitti aseet Pol Potin poppoolle ja kyllähän sillä on pääsy US Armyn asevarikoille.

Sekin kannattaa muista, että punakhmerien hallinnon kaatoi Vietnamin armeija ja USA vikisi, että se oli törkeää suvereenin valtion asioihin sekaantumista.

Jokin hämäräoperaatio siitä varmaan paljastuisi jos asiaa alettaisiin kunnolla tutkia. Nykyisin teorioita on Illuminatin maailmanvalloituspyrkimyksitä lähetien ja ties mihin päätyen.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2590
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: (U) Pol Pot:in Kamputsean hirmutyöt

Viesti Kirjoittaja MEG »

USAn salainen ase y.m. apu Punaisille Kmereille alkoi 1979 jolloin nämä joutuivat vetäytymään Thaimaan raja-alueille taistellen Vietnamin tukemaa uutta hallintoa vastaan. USA käytti häikäilemättä hyväkseen Pol Potin hirmuhallitusta diplomaattisessa pelissään.
Mutta itse Punaisten Kmerien valtaan nousu ja hirmuhallinnon synty 1970-luvulla, ei mistään sala-liitosta johtunut , vaan taustalla olivat moninaiset syy-ja-seurausketjut kuten historian tapahtumissa muutenkin.
Vastaa Viestiin