Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Touko 17, 2011 5:09 pm

Tästä ei yllätyksekseni ollut omaa alustusta täällä, eli vuonna 2005 yrittäjä Jorma Riikola surmasi lapsuudenaikaisen kaverinsa Pauli Tapio Erjon Helsingissä ja yritti piilottaa/hävittää ruumiin ja kun poliisit pääsivät ennestään rikkeettöntä elämää viettäneen yrittäjämiehen jäljille, tämä aloitti epätoivoisen, ympäri Suomea kestäneen pakomatkansa jääden sitten lopulta kiinni.
Syyttäjä syytti Riikolaa murhasta mutta käräjäoikeus tuomitsi taposta, hovioikeudessa teko kuitenkin katsottiin murhaksi ja tuomio oli yksiselitteisesti elinkautinen vankeus.
Alla suoraan Helsingin Sanomista poimittua tietoa tapauksesta, lisäksi tapausta on käsitelty ohjelmassa Rikostarinoita Suomesta nimellä "Lopullinen velkajärjestely" ja tämä on katsottavissa Ylen elävästä arkistosta (jossa uhrista käytetään nimeä Taisto Elo ja tekijästä nimeä Kuukola), eli en ole tästä asiasta pöytäkirjoja katsonut aiheelliseksi tilata, sillä tapahtumat selviävät artikkeleista ja ohjelmasta niin hyvin.
Tietääkseni kukaan ei enää hakenut tai ainakaan saanut Korkeimmalta oikeudelta valituslupaa joten Riikola istuu elinkautista tänäkin päivänä.
Olen laittanut artikkelit aikajärjestykseen.
HS - Kaupunki - 22.1.2005 - 921 merkkiä - 1. painos
Miehen katoamiseen Helsingissä maanantaina liittyy rikos

Maanantai-iltana Helsingissä kadonneen 39-vuotiaan Pauli Tapio Erjon katoamiseen liittyy poliisin mukaan varsin todennäköisesti rikos.

Viimeisin havainto Erjosta on Pohjoisesplanadilla sijaitsevasta Cafe Strindbergistä maanantaina noin klo 17. Erjo poistui kahvilasta toisen miehen kanssa valkoisella Toyota Hiace -pakettiautolla, jonka molemmissa etuovissa on vihreällä teksti Fidesta Oy.

Kadonnut on pituudeltaan noin 190 cm, normaalivartaloinen ja hänellä on vaaleanruskeat, hieman harmaantuneet lyhyet ja kihartavat hiukset sekä siniharmaat silmät.

Erjolla oli kadotessaan yllään harmaa, lähes polvipituinen duffelitakki, sinivalkoinen villapaita ja siniset farkut.

Havaintoja miehestä pyydetään ilmoittamaan Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköön, virka-aikana numeroihin 1895307 tai 1895308 ja muulloin 1894240.

HS
HS - Kaupunki - 27.1.2005 - 1775 merkkiä - 1. painos
Poliisi etsii yrittäjää epäiltynä Erjon surmasta

Poliisi on etsintäkuuluttanut helsinkiläisen 40-vuotiaan yrittäjän epäiltynä huoltomies Pauli Tapio Erjon murhasta. Etsintäkulutettu mies on julistettu vangituksi poissa olevana. Erjo katosi Helsingistä maanantaina 17. tammikuuta illalla, eikä hänestä ole havaintoja sen jälkeen.

Poliisi on selvittänyt tutkimuksissaan, että etsitty mies oli tiistaina 25. tammikuuta Oulussa. Hän osti kello 11.30 Oulun rautatieasemalta auton, jolla liikkuu nyt. Auton on punainen vuoden 1987 mallia oleva Nissan Sunny, jonka rekisteritunnus on OPA-719. Miehen ja auton olinpaikkaa ei tiedetä.

Nissanin myyjällä ja rekisteriin merkityllä omistajalla ei ole mitään tekemistä surman kanssa.

Poliisin tietojen mukaan Erjo ja etsintäkuulutettu mies tapasivat Erjon katoamispäivänä Helsingissä kahvila Strindbergissä.

Miehet lähtivät kahvilasta valkoisella Toyota Hiace -pakettiautolla, jonka rekisteritunnus on BYC-736. Auton kummassakin etuovessa on teksti Fidesta Oy.

Erjon seurassa olleen ja autoa kuljettaneen miehen henkilöys on poliisin tiedossa. Hän on Erjon pitkäaikainen tuttu. Miehet olivat sopineet tapaamisesta kahvilassa. Tapaaminen liittyi miesten keskinäiseen asiaan. Poliisin mukaan on erittäin todennäköistä, että Erjo on surmattu.

Poliisi pyytää yleisöltä tietoja punaisesta Nissanista ja sillä liikkuvasta miehestä.

Tietoja otetaan vastaan Helsingin poliisissa virka-aikana numeroissa (09)1895382 ja (09)1895307 ja muulloin (09)1894240.

Punaiseen Nissan Sunnyyn liittyvät havainnot voi ilmoittaa poliisin hälytysnumeroon 10022.

HS
HS - Kaupunki - 29.1.2005 - 667 merkkiä - 1. painos
Miehen murhasta epäilty jatkaa pakoaan

Tammikuun puolivälissä kadonneen helsinkiläismiehen murhasta epäilty mies on edelleen karkuteillä. 40-vuotias epäilty on mahdollisesti ulkomailla. Miehestä tehdään nyt Schengen-aluetta koskeva eurooppalainen pidätysmääräys.

Epäilty nähtiin viimeksi tiistaina Oulussa, mistä hän osti itselleen Nissan Sunny -merkkisen henkilöauton.

Helsinkiläinen huoltomies Pauli Tapio Erjo, 39, katosi tammikuun 17. päivänä, jolloin hän tapasi murhasta epäillyn miehen Helsingin keskustan kahvilassa. Poliisin mukaan miehet tunsivat toisensa ja mahdollinen surma liittyy heidän keskinäisiin asioihinsa.

STT
Viimein lain pitkä koura tavoitti Riikolan:
HS - Kaupunki - 31.1.2005 - 1750 merkkiä - 1. painos
Poliisi pidätti Erjon surmasta etsityn kadulla Helsingissä

JARMO HUHTANEN

Poliisi on saanut kiinni 40-vuotiaan uusmaalaisen miehen, jonka epäillään surmanneen huoltomies Pauli Tapio Erjon. Käräjäoikeus vangitsi poissaolevana 40-vuotiaan epäillyn jo aiemmin viime viikolla, ja hän oli poliisin etsintäkuuluttama.

Epäilty jäi kiinni lauantaina aamupäivällä Helsingissä. Kiinniotto sujui rauhallisesti.

"Poliisin partio tavoitti miehen tuntomerkkien perusteella kadulta", kertoi tutkinnanjohtaja rikoskomisario Antti Leppilahti sunnuntaina.

"Meillä oli tiettyjä havaintoja ja vihjeitä hänen liikkeistään."

Poliisi on myös löytänyt Tapio Erjon surmattuna.

Erjo katosi maanantaina 17. päivä tammikuuta. Hän ja surmasta epäilty 40-vuotias olivat tavanneet katoamispäivänä Helsingissä kahvila Strindbergissä.

Miehet olivat lähteneet kahvilasta yhdessä valkoisella Toyota Hiace -pakettiautolla. Erjosta ei ole sen jälkeen havaintoja.

Surmasta epäilty mies nähtiin seuraavan kerran tiistaina 25. tammikuuta Oulussa, jonka rautatieasemalla hän osti aamupäivällä punaisen Nissan Sunny -henkilöauton. Mies oli matkustanut Ouluun todennäköisesti junalla.

Poliisi on löytänyt myös molemmat 40-vuotiaan käyttämät autot.

Kiinni otetun miehen varsinaiset kuulustelut alkoivat sunnuntai-iltana. Surmaamiseen ja ruumiin löytymiseen liittyviä yksityiskohtia Leppilahti ei vielä sunnuntaina halunnut tutkinnallisista syistä kertoa tarkemmin.

Epäilty ja Erjo olivat entuudestaan tuttuja jo vuosien takaa.

"Motiivi on vielä auki. Se selviää, kun epäiltyä ensin kuulustellaan."

Käräjäoikeus käsittelee 40-vuotiaan vangitsemisasiaa viimeistään ensi keskiviikkona.

HS
HS - Kaupunki - 31.5.2005 - 692 merkkiä - 1. painos
Helsinkiläisen huoltomiehen surma syyttäjälle

Helsinkiläisen huoltomiehen tammikuinen surma etenee pian syyttäjälle. Poliisi epäilee teosta 40-vuotiasta yrittäjämiestä. Uusimaalainen mies on ollut vangittuna murhasta epäiltynä.

Yrittäjä ja 39-vuotias huoltomies tapasivat Helsingissä sijaitsevassa kahvilassa tammikuussa. He keskustelivat keskinäisistä velka-asioistaan ja lähtivät yrittäjän autolla lenkille Etelä-Suomeen. Kaksikko päätyi Espooseen, jossa yrittäjä poliisin mukaan ampui huoltomiehen. Poliisi sai epäillyn kiinni tammikuussa. Huoltomiehen ruumis löytyi yrittäjän kertoman perusteella. Mies on tunnustanut poliisille aiheuttaneensa kuoleman.

STT
Syyttäjä syytti murhasta:
HS - Kaupunki - 12.7.2005 - 911 merkkiä - 1. painos
Epäillylle syyte huoltomiehen murhasta

Helsinkiläisen huoltomiehen surmaajaksi epäilty yrittäjämies saa syytteen murhasta. Asiasta päätti Espoon kihlakunnansyyttäjä Heli Haapalehto. Juttu tulee käräjäoikeuden käsittelyyn heinäkuun lopulla.

Veriteko tapahtui viime talvena tammikuun puolivälissä, jolloin 40-vuotias yrittäjä ja 39-vuotias huoltomies tapasivat kahvilassa Helsingin keskustassa.

Parivaljakko oli tuntenut toisensa jo pitkän aikaa. He puhuivat keskinäisistä velka-asioistaan ja lähtivät sen jälkeen liikkeelle yrittäjän pakettiautolla.

Yrittäjä ja huoltomies päätyivät Espooseen. Poliisin mukaan uusimaalainen yrittäjämies ampui Espoossa huoltomiehen.

Surmatyöstä epäilty jäi kiinni Helsingissä tammikuun lopulla. Huoltomiehen ruumis löytyi yrittäjän kertomuksen perusteella Helsingistä. Epäilty on myöntänyt poliisille aiheuttaneensa kuoleman.

STT
HS - Kaupunki - 26.7.2005 - 1918 merkkiä - 1. painos
Huoltomiehen surman tutkinta jatkuu

STT

Helsinkiläisen huoltomiehen surman pääkäsittely peruttiin maanantaina Espoon käräjäoikeudessa, ja jutun tutkinta jatkuu.

Murhasta syytetyn yrittäjämiehen asianajaja Risto Kyytinen vetosi oikeudessa yhdeksään eri seikkaan, joiden perusteella hän pyysi lisätutkintaa. Kyytinen halusi, että poliisi selvittää muun muassa kadonneen surma-aseen olinpaikkaa ja uhrin väitettyä väkivaltaisuutta.

Oikeudessa kuultiin myös mahdollisesta puukosta, josta ei aiemmin ole ollut tietoa. Hiukan ennen surmatyötä paikalla oli syytetyn mukaan ollut hänen ja huoltomiehen lisäksi kolmaskin henkilö, joka olisi ojentanut puukon uhrille.

Veriteko tapahtui tammikuun puolivälissä, jolloin 40-vuotias yrittäjä ja 39-vuotias huoltomies tapasivat kahvilassa Helsingissä.

Miehet setvivät velka-asioita ja lähtivät sen jälkeen liikkeelle yrittäjän pakettiautolla. He päätyivät Espooseen, jossa yrittäjä ampui toverinsa.

Yrittäjä on myöntänyt ampuneensa huoltomiehen, mutta syytteen murhasta hän kuitenkin kiistää.

Espoon kihlakunnansyyttäjä Heli Haapalehto vaatii rangaistusta murhasta ja ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän mukaan mies oli tahallaan tappanut huoltomiehen ampumalla tähän pakettiauton ohjaamossa viisi laukausta. Lisäksi mies oli lyönyt uhriaan aseen perällä päähän.

Yrittäjän mukaan ensimmäinen laukaus oli vahinko ja loput neljä itsepuolustusta.

Syyttäjä korostaa, että teko oli tehty vakaasti harkiten, koska syytetty oli hankkinut ennen tekoa aseen ja panokset. Lisäksi hän oli hankkinut jätesäkkejä, lapion ja kirveen. Haapalehdon mukaan ilmeisenä tarkoituksena oli ruumiin hävittäminen.

Syytetty oli myös nostanut suuren summan rahaa yrityksensä tililtä pakomatkaa varten. Syyttäjän mukaan vakaata harkintaa osoittaa sekin, että ase vaati ennen jokaista laukausta viritysliikkeen. Jutun käsittely jatkuu syyskuun lopulla.
HS - Kaupunki - 23.9.2005 - 2673 merkkiä - 1. painos
Syyttäjä vaatii huoltomiehen surmasta elinkautista vankeutta

MIKKO PAAKKANEN

Kihlakunnansyyttäjä Heli Haapalehto vaati torstaina Espoon käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä 40-vuotiaalle yrittäjämiehelle elinkautista vankeutta 39-vuotiaan helsinkiläisen huoltomiehen murhasta. Syyttäjän mukaan yrittäjä surmasi huoltomiehen vakaasti harkiten tammikuun puolessavälissä.

Hän perusteli vakaata harkintaa muun muassa sillä, että yrittäjä oli ennen tekoa hankkinut aseen ja siihen kuuluvat panokset. Syyttäjän mukaan yrittäjä oli myös hankkinut jätesäkkejä, lapion ja kirveen tarkoituksenaan ruumiin hävittäminen.

Yrittäjä myönsi ampuneensa huoltomiestä, mutta asianajajansa Risto Kyytisen mukaan hän kiistää teon olleen murha. Yrittäjän mukaan kyse oli hätävarjelutilanteesta.

Yrittäjä kertoi tapahtumista oikeudessa. Yrittäjä ja huoltomies olivat tavanneet kahvilassa Helsingissä ja lähteneet sen jälkeen ajamaan yrittäjän pakettiautolla.

Yrittäjän mukaan raivostunut huoltomies oli käynyt hänen kimppuunsa pysäköidyn pakettiauton ohjaamossa ja tässä tuoksinassa autossa ollut ase laukesi vahingossa. Tästä huoltomies sai yrittäjän mukaan vielä pahemman raivokohtauksen ja uhkasi tappaa.

"Lauoin asetta ja samalla yritin päästä pois autosta", yrittäjä kuvaili tapahtumia.

Syyttäjän mukaan huoltomieheen osui viisi laukausta, jotka oli ammuttu järeällä, 45-kaliiberisella revolverilla. Hän perusteli väitettään vakaasta harkinnasta myös sillä, että kyseinen asetyyppi vaatii viritysliikkeen ennen jokaista laukausta. Näin ampujalla olisi ollut syyttäjän mukaan aikaa miettiä tekoaan ennen jokaista laukausta.

Puolustuksen mukaan vahinkolaukauksen jälkeiset laukaukset ammuttiin itsepuolustukseksi ja hyvin nopeasti. Jätesäkit ja lapio kuuluivat yrittäjän mukaan hänen työssään käyttämääänsä varustukseen, ja kirves oli hankittu jälkeen päin.

Teon motiivina syyttäjä pitää vanhaa velkariitaa, joka miesten välillä oli ollut. Riita oli saanut alkunsa vuonna 1990 tehdyistä autokaupoista, joissa huoltomies oli kokenut tulleensa huijatuksi. Syyttäjän mukaan huoltomies oli monin tavoin yrittänyt periä velkaa.

Yrittäjä kertoi tarjonneensa huoltomiehelle liikekumppanuutta yrityksessään.

Oikeudessa oli syytettynä myös nainen, joka myönsi välittäneensä yrittäjälle aseen. Hänelle syyttäjä vaati ehdollista rangaistusta ampuma-aserikoksesta. Yrittäjä kertoi välittäneensä naisen avulla aseen huoltomiehelle tämän pyynnöstä.

Tapauksen käsittelylle on varattu kolme päivää.

HS
Käräjäoikeus katsoi teon tapoksi:
Yrittäjälle vankeutta huoltomiehen taposta

MIKKO PAAKKANEN

Helsinkiläisen 39-vuotiaan huoltomiehen ampuminen viime tammikuussa oli tappo, päätti Espoon käräjäoikeus maanantaina. Oikeus tuomitsi 41-vuotiaan yrittäjän Jorma Olavi Riikolan yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjä oli vaatinut elinkautista rangaistusta murhasta. Käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteen, koska katsoi, ettei teko ollut vakaasti harkittu.

Oikeuden mukaan huoltomies ammuttiin pysäköidyn pakettiauton ohjaamossa teollisuusalueella Espoossa.

Riikola kertoi oikeudessa, että hän ja huoltomies olivat aiemmin samana päivänä tavanneet helsinkiläisessä kahvilassa ja lähteneet ajamaan. Autossa oli ollut 45-kaliiberinen revolveri, jolla miesten oli tarkoitus käydä ampumassa.

Miehille oli tullut autossa riitaa, jonka tuoksinassa ase oli lauennut vahingossa, Riikola kertoi. Hänen mukaansa huoltomies oli laukauksen jälkeen raivostunut entisestään ja uhannut tappaa. Riikola oli paennut autosta ja samalla ampunut huoltomiehen suuntaan.

Huoltomieheen oli osunut viisi laukausta.

Puolustuksen mukaan kyseessä oli hätävarjelu. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin eri kannalle. Oikeus ei pitänyt uskottavana, että huoltomies olisi ensimmäisen laukauksen jälkeen voinut tehdä vastarintaa.

Huoltomies katosi viime tammikuussa. Poliisi otti Riikolan kiinni kadulla Helsingissä saman kuun lopulla.

Oikeudenkäynti alkoi syyskuussa. Tuomio annettiin vasta nyt, koska oikeus odotti mielentilatutkimuksen tulosta. Sen mukaan Riikola oli tekohetkellä täysin syyntakeinen.

Riikola ja huoltomies olivat tunteneet toisensa lapsuudesta asti. Heidän välejään oli viime aikoina varjostanut autokaupoista syntynyt velkariita.

HS
Tapaus sai sitten pisteen marraskuussa 2006 hovioikeudelta joka tulkitsi teon huomattavasti törkeämmäksi:
HS - Kaupunki - 26.11.2006 - 1441 merkkiä - 1. painos
Huoltomiehen surma muuttui hovioikeudessa taposta murhaksi

TEUVO AROLAINEN

Helsingin hovioikeus on tuominnut 41-vuotiaan Jorma Olavi Riikolan murhasta elinkautiseen vankeuteen. Riikola surmasi vajaat kaksi vuotta sitten ampumalla 39-vuotiaan huoltomiehen.

Tammikuussa Espoon käräjäoikeus katsoi teon tapoksi ja langetti siitä yhdeksän vuoden vankeustuomion. Hovioikeuden tuomio vastaa päätöksestä valittaneen syyttäjän rangaistusvaatimusta.

Riikola ampui lapsuudenystävänsä tammikuussa 2005 vanhasta velasta kehkeytyneen riidan aikana pakettiautossa. Surman jälkeen hän kuljetti ruumista autossa ympäri Suomea.

Riikolan kertomuksen mukaan 45-kaliberinen ase laukesi ensin vahingossa. Sen jälkeen uhri raivostui ja hän joutui hätävarjeluksi ampumaan ystäväänsä viidesti.

Käräjäoikeuden mielestä tapahtumat eivät kertoneet Riikolan vakaasta aikeesta surmata. Surmaamispaikka, Riikolan oman yhtiön piha, ja auton siivoamattomuus eivät tukeneet käsitystä suunnitellusta surmaamisesta.

Hovioikeuden mukaan huolellinen valmistautuminen etukäteen eli aseen ja patruunoiden hankkiminen kertoi surmatyön vakaasta harkinnasta.

Samaan suuntaan todistivat ruumiin kätkeminen ja muut teonjälkeiset toimet.

Vakaan harkinnan puolesta puhui myös ampujan ja uhrin yhteisen automatkan pitkä kesto ennen ampumista ja laukausten lukumäärä. Riikolalla oli myös selvä motiivi, vapautuminen velan perinnästä.

HS

DollariExpress
Lovejoy
Viestit: 1702
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja DollariExpress » Ti Touko 17, 2011 6:14 pm

lienee ottaa pattiin kun 9 vuoden tuomio muuttuu elinkautiseksi... tuli vähintään 8 vuotta enemmän istumista
kun linkität,niin kopioi asia samalla ketjuun,koska linkit kuolevat joskus jopa muutamassa viikossa ja asia katoaa bittiavaruuteen

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Touko 17, 2011 7:13 pm

DollariExpress kirjoitti:lienee ottaa pattiin kun 9 vuoden tuomio muuttuu elinkautiseksi... tuli vähintään 8 vuotta enemmän istumista
Aivan varmasti. Jos käräjäoikeuden tuomio olisi jäänyt voimaan, niin Riikola olisi ollut jo noin pari vuotta vapaana mutta nyt saa odottaa vielä melkein 7 vuotta ennen kuin voi edes armahdusta hakea.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ti Touko 17, 2011 7:52 pm

matlockb kirjoitti:Tästä ei yllätyksekseni ollut omaa alustusta täällä
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... 59&start=0

Tosin eipä ole keskustelulla loistanut.

*EDIT*: Poistin aikaisemmin avatun keskustelun. Puolestani jatkukoon tässä.

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4504
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja matlockb » To Touko 19, 2011 3:43 pm

Aizerbaidzan kirjoitti:
matlockb kirjoitti:Tästä ei yllätyksekseni ollut omaa alustusta täällä
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... 59&start=0

Tosin eipä ole keskustelulla loistanut.

*EDIT*: Poistin aikaisemmin avatun keskustelun. Puolestani jatkukoon tässä.
En ehtinyt/muistanut (onneksi) pyytää tähän yp:ltä lukkoa enkä kunnolla lukea Aizerin aloittamaa ketjua. Oliko, Aizer, avaamassasi ketjussa jotain sellaista tietoa mitä tässä ei ole tai onko sinulla muuten asiaan jotain lisätietoja?

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » To Touko 19, 2011 6:28 pm

matlockb kirjoitti:Oliko, Aizer, avaamassasi ketjussa jotain sellaista tietoa mitä tässä ei ole tai onko sinulla muuten asiaan jotain lisätietoja?
Ei ollut mitään lisätietoa. Itse asiassa tämä uusi alustus on paljon informatiivisempi noiden uutisartikkeleiden ansiosta.

Lisätään vielä linkki Rikostarinoita Suomesta -ohjelman jaksoon: http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1 ... 753&a=7117

Ihmettelijä
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 31
Liittynyt: La Heinä 23, 2011 6:10 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Riikola

Viesti Kirjoittaja Ihmettelijä » Ti Elo 02, 2011 10:15 pm

mä olin murhajorman kaa samalla osastolla vantaalla ja se väitti et rekonstruktio puhu sen puolesta mut eihän se pitäny paikkaansa vaan päinvastoin. tietääkö kukaan missä murhajorma sovittelee rikostaan?

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Su Kesä 23, 2013 7:15 pm

Tästä sen näkee, että lapsuudenystävä ja hyvä kaveri voi olla se murhaaja tai tekoon sekaantunut, ja kun sellainen on viimeiseksi uhrin elossa nähnyt, se on jopa todennäköistä. Vuodesta 2000 asti kateissa ollut velkaantunut Ismo Kumpulainenkin nähtiin viimeksi hyvän ystävänsä Esan seurassa, joka väittää, ettei tiedä mitään siitä, mitä Ismolle tapahtui mutta että Ismo on varmaankin Ruotsissa piileskelemässä.

Yhteistä näissä tapauksissa on sekin, että asianosaiset olivat kaikki kunnollisia työssäkäyviä miehiä.

Nemesis de Facto
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Syys 05, 2018 4:52 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Nemesis de Facto » To Syys 06, 2018 12:03 am

matlockb kirjoitti:
DollariExpress kirjoitti:lienee ottaa pattiin kun 9 vuoden tuomio muuttuu elinkautiseksi... tuli vähintään 8 vuotta enemmän istumista
Aivan varmasti. Jos käräjäoikeuden tuomio olisi jäänyt voimaan, niin Riikola olisi ollut jo noin pari vuotta vapaana mutta nyt saa odottaa vielä melkein 7 vuotta ennen kuin voi edes armahdusta hakea.
Tuo tekijä on ollut vapaana jo vuosia.

L'amourha
Columbo
Viestit: 2332
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja L'amourha » To Syys 06, 2018 12:29 am

^ Millä ilveellä jos ek:n sai syyntakeisena. Vuosia vapaana olleena olis siis selvinnyt tyyliin kympillä?
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Nemesis de Facto
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Syys 05, 2018 4:52 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Nemesis de Facto » To Syys 06, 2018 12:13 pm

L'amourha kirjoitti:^ Millä ilveellä jos ek:n sai syyntakeisena. Vuosia vapaana olleena olis siis selvinnyt tyyliin kympillä?
Sitä en tiedä, mutta sen tiedän että tekijä on vapaalla. Tunsin tuon uhrin läheisiä (ja uhrinkin teini-iässä) ja pari vuotta sitten ohimennen tavatessa eräs heistä mainitsi, että T:n tappaja on päässyt vapaaksi.

Calamity Jane
Wallander
Viestit: 1023
Liittynyt: To Maalis 23, 2017 2:14 am
Paikkakunta: Villi länsi

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Calamity Jane » To Syys 06, 2018 2:05 pm

Nemesis de Facto kirjoitti: pari vuotta sitten ohimennen tavatessa eräs heistä mainitsi, että T:n tappaja on päässyt vapaaksi.

Niin mainitsi? Siis ei sen enenpää tietoa? Tuskin on vuosia ollut vapaana, pikemminkin lomat pyörinyt. Se ei tarkoita kokonaan vapaana olemista.

Nemesis de Facto
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Syys 05, 2018 4:52 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Nemesis de Facto » To Syys 06, 2018 5:53 pm

Calamity Jane kirjoitti:
Nemesis de Facto kirjoitti: pari vuotta sitten ohimennen tavatessa eräs heistä mainitsi, että T:n tappaja on päässyt vapaaksi.
Niin mainitsi? Siis ei sen enenpää tietoa? Tuskin on vuosia ollut vapaana, pikemminkin lomat pyörinyt. Se ei tarkoita kokonaan vapaana olemista.
Kyllä se tekijä on varmaan ainakin sen pari vuotta suunnilleen ollut vapaana, koska tästä asiasta juteltiin ensimmäistä kertaa suunnilleen pari vuotta sitten ja tekijä oli silloin ollut vapaana jo jonkin aikaa. Mistään lomasta ei ollut kysymys, varmuudella. Hän tuntee T:n omaisen. Asiasta on muutakin silloin ja sen jälkeenkin tietysti juteltu, mutta ei sellaisia mitä täällä haluaisi kirjoitella. Huomasin vaan ketjun vanhoja lueskellessa ja ajattelin kommentoida. Mitä tekijä nykyään puuhaa, sitä en tiedä tai sitä missä hän on.

PeeJii
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Marras 02, 2015 7:33 pm

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja PeeJii » Pe Joulu 28, 2018 10:58 am

Nemesis de Facto kirjoitti:
Calamity Jane kirjoitti:
Nemesis de Facto kirjoitti: pari vuotta sitten ohimennen tavatessa eräs heistä mainitsi, että T:n tappaja on päässyt vapaaksi.
Niin mainitsi? Siis ei sen enenpää tietoa? Tuskin on vuosia ollut vapaana, pikemminkin lomat pyörinyt. Se ei tarkoita kokonaan vapaana olemista.
Kyllä se tekijä on varmaan ainakin sen pari vuotta suunnilleen ollut vapaana, koska tästä asiasta juteltiin ensimmäistä kertaa suunnilleen pari vuotta sitten ja tekijä oli silloin ollut vapaana jo jonkin aikaa. Mistään lomasta ei ollut kysymys, varmuudella. Hän tuntee T:n omaisen. Asiasta on muutakin silloin ja sen jälkeenkin tietysti juteltu, mutta ei sellaisia mitä täällä haluaisi kirjoitella. Huomasin vaan ketjun vanhoja lueskellessa ja ajattelin kommentoida. Mitä tekijä nykyään puuhaa, sitä en tiedä tai sitä missä hän on.
Ilta-Sanomat 28.12.2018:

Hovioikeus laskee elinkautis­vangin vapaaksi – murhasi lapsuuden­ystävänsä paketti­autoon ja meni ruumis autossa töihin

Helsingin hovioikeus laskee elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen miehen, joka murhasi ampumalla 39-vuotiaan huoltomiehen pakettiautoon 17. tammikuuta 2005 Espoossa. Mies ampui lapsuudenystäväänsä etukäteen hankkimallaan laittomalla, erittäin järeällä käsiaseella. Lopuksi hän vielä löi uhria takaraivoon aseen perällä. Laukaukset osuivat uhria ylävartaloon ja vasempaan käteen.

Teon jälkeen yrittäjämies sulloi ruumiin jätesäiliöön ja meni ruumis pakettiautossaan seuraavana päivänä töihin. Kun poliisi soitti miehelle, hän lähti pakomatkalle ruumis yhä autossaan. Ruumis ehti olla pakettiautossa päiväkausia ennen kuin mies hylkäsi ruumiin Helsingin Arabiaan.

Teon jälkeen mies joi omat syntymäpäiväkahvinsa Humppilassa.

– Join Humppilassa syntymäpäiväkahvit, oikein torttukahvit, mies kertoi poliiseille.

Uhri nähtiin viimeksi elossa yrittäjän kanssa kahvila Strindbergissä Helsingissä. Yrittäjä oli velkaa uhrille. Oikeudessa mies väitti aseen lauenneen vahingossa. Laukauksia oli viisi.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen ensin yhdeksän vuoden vankeuteen taposta, mutta Helsingin hovioikeus katsoi teon vakaasti harkituksi murhaksi ja langetti miehelle elinkautisen vankeusrangaistuksen. Hovioikeuden mukaan miehellä oli myös selkeä motiivi tekoonsa, vapautuminen velan perinnästä.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista. Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon mukaan murhaa ”voitiin pitää poikkeuksellisessa elämäntilanteessa tehtynä ainutkertaisena tekona”.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat lähes moitteeton vankila-aikainen käyttäytyminen, kouluttautuminen vankeusaikana sekä pitkä avolaitossijoitus, jonka aikana hän on käynyt vankilan ulkopuolella töissä.

Vapauttamista puolsi hovioikeuden mukaan myös se, että miehellä on hyvä vankilan ulkopuolinen läheis- ja tukiverkosto. Miehellä ei hovioikeuden mukaan ole päihdeongelmaa eikä yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. ”Kaikki rangaistusajan suunnitelman tavoitteet olivat edenneet tai toteutuneet osittain.” Miehen riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen oli arvioitu oikeuspsykiatrisessa kokonaisarvioinnissa matalaksi.

Mies pääsee vapaaksi 1. heinäkuuta ensi vuonna.

Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005948414.html

Calamity Jane
Wallander
Viestit: 1023
Liittynyt: To Maalis 23, 2017 2:14 am
Paikkakunta: Villi länsi

Re: Tapio Erjon surma Helsingissä v.2005 -surmaaja Jorma Rii

Viesti Kirjoittaja Calamity Jane » Pe Joulu 28, 2018 3:12 pm

Niin no se ei sitten ollut päässyt aikaisemmin vapaaksi !
Minun puolesta saisi jatkaa lusimista vaikka elämänsä loppuun asti.

Vastaa Viestiin