HOVIOIKEUS

Keskustelua Ulvilan tapauksesta
pasi
Martin Beck
Viestit: 818
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 10:58 am

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja pasi »

MTV3:n uutisen sanamuoto näyttää muuttuneen:
MTV3 kirjoitti: http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ ... -riittanyt
...
Syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily

Kun lisäksi oli erittäin epätodennäköistä, että Anneli Auer olisi hätäkeskuspuhelun jälkeisessä lyhyessä ajassa voinut lavastaa olosuhteet ulkopuoliseen tekijään viittaaviksi, syytteen tueksi esitetty näyttö ei riittänyt osoittamaan Aueria syylliseksi. Hovioikeus katsoi, että Anneli Auerin syyllisyydestä jäi siis varteenotettava epäily.
...
Aiempi sanamuoto löytyy Aizerbaidzanin viestistä:
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... 85#p396785
Eliza
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: La Touko 21, 2011 4:36 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Eliza »

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011070 ... 5_uu.shtml
Näin hovioikeus perusteli tuomiota

Perjantai 1.7.2011 klo 11.24

Vaasan hovioikeuden mukaan murhasyytettä tuki vain se, että hätäkeskuspuhelusta ei kuulunut ulkopuolisen ääniä ja Jukka Lahti kuoli sinä aikana, kun Auer oli poissa puhelimesta. Kaikki muut seikat puhuivat Auerin syyttömyyden puolesta.

Vaasan hovioikeuden ratkaisu hylätä murhasyytteet Anneli Aueria vastaan oli yksimielinen. Ratkaisun tekivät hovioikeudenlaamanni Mika Huovila sekä hovioikeudenneuvokset Kaija Suvilehto-Nieminen ja Juhani Palmu.

Hovioikeus totesi, että tunnustuksella ei rikosasiassa ole sitovaa vaikutusta, vaan tuomioistuimen on kussakin tapauksessa erikseen tutkittava, mikä vaikutus vastaajan tunnustuksella on todisteena. Poliisi tiedotti syksyllä 2009, että Auer on tunnustanut miehensä murhan. Auer kuitenkin perui "tunnustuksensa" melko pian.

Hovioikeuden mukaan vakavissa rikosasioissa syytetyn tunnustuksen ei ole ilman muuta katsottu riittävän syyksilukevan tuomion antamiseen, ellei syytteen tueksi ole esitetty myös muuta vakuuttavaa näyttöä. Tuomiota ei voida perustaa yksin tai pääasiassa syylliseksi epäillyn esitutkinnassa antamaan, sittemmin peruutettuun lausumaan.

Oikeuden mukaan Auerin esitutkinnassa antamia tunnustukseen viittaavia lausumia ei voitu edes luonnehtia aidoiksi tunnustuksiksi. Lisäksi Auer perui sanomisensa.

Hovioikeus katsoi, että murhasyytettä tukivat oikeastaan vain Anneli Auerin soittaman hätäkeskuspuhelun tallenteelta ilmenevät seikat, kuten se, että ulkopuolisen tekijän puhetta tai kamppailun ääniä ei kuulu, ja erityisesti se, että Jukka Lahden kuolemaan johtanut isku oli annettu puhelun aikana siinä vaiheessa, kun Auer ei ollut puhelimessa.

Oikeuden mukaan ulkopuolisen tekijän äänien puuttuminen nauhalta ei kuitenkaan sulje pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuutta.

Äidin ja tyttären kertomukset

Syytettä vastaan puhuivat Anneli Auerin ja perheen vanhimman tyttären kertomukset ulkopuolisesta tekijästä.

Lisäksi ulkopuoliseen tekijään ja Auerin syyttömyyteen viittasivat myös tapahtumapaikalta löydetyt veriset kengänjäljet ja kurainen kengänjälki sekä ruskeankirjavat tekokuidut, joiden alkuperää ei pystytty selvittämään. Myös sillä oli merkitystä, että Auerin ja Lahden sängyssä olleesta halosta löydettiin tuntemattoman miehen DNA:ta eikä toista tekovälinettä koskaan löydetty.

Oikeuden mukaan oli myös erittäin epätodennäköistä, että Anneli Auer olisi hätäkeskuspuhelun jälkeisessä lyhyessä ajassa voinut lavastaa olosuhteet ulkopuoliseen tekijään viittaaviksi.

Hovioikeus tulikin siihen päätökseen, että syytteen tueksi esitetty näyttö ei riittänyt osoittamaan, että Anneli Auer olisi surmannut Jukka Lahden. Hovioikeuden mukaan Auerin syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

TIIA RANTALAINEN
[email protected]
No, tällä näytöllä ihan oikea päätös.
Ankkalinna
Harjunpää
Viestit: 317
Liittynyt: Ti Touko 04, 2010 3:59 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Ankkalinna »

Satakunnan Kansa tarjoaa selkokielisen uutisen niille, joiden on vaikea ymmärtää hovioikeuden päätöksen perusteluja:
Hovioikeus yksimielinen: Auerin syyte hylättiin

Vaasan hovioikeus on odotetusti hylännyt Anneli Aueria, 46, vastaan nostetun syytteen Ulvilan murhasta joulukuussa 2006.

Hovioikeus päästi Auerin jo yli kuukausi sitten poikkeuksellisesti oikeuskäsittelyn jälkeen vapaalle jalalle odottamaan tuomiota.

Hovioikeuden mukaan syytteen tueksi esitetty näyttö ei riitä osoittamaan, että Anneli Auer olisi surmannut aviomiehensä Jukka Lahden. Hovioikeus katsoo, että Anneli Auerin syyllisyydestä jää siten varteenotettava epäily.

– Syyte murhasta tai taposta on sen vuoksi hylättävä, hovioikeus määrää.

Hovioikeus teki vapauttavan päätöksen yksimielisesti. Satakunnan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut Auerin murhasta äänestyspäätöksen jälkeen äänin 2–1.
Toistan:
Hovioikeuden mukaan syytteen tueksi esitetty näyttö ei riitä osoittamaan, että Anneli Auer olisi surmannut aviomiehensä Jukka Lahden. Hovioikeus katsoo, että Anneli Auerin syyllisyydestä jää siten varteenotettava epäily.

– Syyte murhasta tai taposta on sen vuoksi hylättävä, hovioikeus määrää.
Onko tämä nyt selvä? Valhalla?
Tarkoitus ei ole ketään loukata. Kaikki viestissä mainitsemani on ihan faktaa, joka kyllä käy ilmi myös aiemmista viesteistä.
Valhalla
Watson itse
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Valhalla »

Paljon ymmärrettävämpi toki noin, mutta kumpi lainaus on oikea? Molemmat on toimittajan tekemiä ei suoria lainauksia. Tuo on ollut sentää otsikkotasollakin.

No useampia artikkeleita nyt lukeneena, väärin ymmärretty minultakin ensialkuun. Pikkuisen voisivat lakituvassa ja toimittajien toimesta skarpata:

Mutta onpahan kaksimerkityksinen epämääräinen ilmaisu. Koko perustelu toki kertoo siis, että syyllisyys ei ole selvä, vaan sen kumoaa se, että epäilys jää. Toisaalta taas pelkä lause lukien syyttömyyskin on epäilyksen alainen - ikään kuin se ei olisi sitä täysimääräisenä.
.....

Tuossa juuri radiossa oikeusoppinut sanoo, ettei todettu syyttömäksi vaan kumottiin syyllisyys. Aika vatvontaa.
Eliza
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: La Touko 21, 2011 4:36 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Eliza »

Valhalla kirjoitti:Pikkuisen voisivat lakituvassa ja toimittajien toimesta skarpata:

Mutta onpahan kaksimerkityksinen epämääräinen ilmaisu. Koko perustelu toki kertoo siis, että syyllisyys ei ole selvä, vaan sen kumoaa se, että epäilys jää. Toisaalta taas pelkä lause lukien syyttömyyskin on epäilyksen alainen - ikään kuin se ei olisi sitä täysimääräisenä.
.....

Tuossa juuri radiossa oikeusoppinut sanoo, ettei todettu syyttömäksi vaan kumottiin syyllisyys. Aika vatvontaa.
Vähän OT, mutta eihän ketään Suomessa oikeudessa voida tuomita syyttömäksi sanan varsinaisessa merkityksessä.
Avatar
turumurre
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4783
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja turumurre »

MollyMalone kirjoitti:Onko hovi tosiaan todistanut että Anneli on syytön. Ei ole. Mistä tälläinen tieto on kotoisin?

ulkosuomalainen kirjoitti: Hopsista Turrelle. Hovi tuli siihen tulokseen, ettei naytto riittanyt. Tasta saatan olla jopa samaa mielta. Annelin syyllisyydesta saattoi jaada jarkeva epaily ihan normaalijarkisille ihmisille.
Kukaan ei kuitenkaan -- saati HOVI -- todistanut Annelia syyttomaksi.

(allev turumurre)

Valhalla kirjoitti: Suomessa ei ketään julisteta oikeudessa syyttömäksi. Eli voidaan tuomita myöhemmin uudelleen jos siltä näyttää. Tässäkin tapauksessa hovin päätös oli vapauttava esitettyihin syytöksiin niihin annetuin todistein. Vieläpä maininnalla näytön puuttuessa. Ja tuomarit tai oikeus ei todista mitään vaan tuomitsee. Syyttäjä ja puolustus todistelee.

(allev turumurre)




Tuomiona oli : Syytön, ei mikään muu tai jokin ehdollinen variaatio. Hovioikeuden päätökseen sisältyvä lause, "Hovioikeus katsoo, että Anneli Auerin syyllisyydestä jää siten varteenotettava epäily", tuntuu tuottavan edelleen jollekin ongelmia. Pokkana porukka heittelee termiä 'näytön puutteessa'. Eniten ihmettelen ulkosuomalaista jota olen tottunut pitämään kirjoittajana joka selvittää jos ei jotain tiedä...
Muistin virkistämiseksi:

Suosittelen paneutumaan ajatuksella alla olevaan tekstiin:
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yle ... -1.1031672

Väärinkäsitys hovi-oikeuden päätöksestä

Pohjalaisen pääkirjoittaja korostaa lauantaina "Odotettu vapauttava päätös"-pääkirjoituksessa sen merkitystä, että epäselvässä tapauksessa juttu tuomitaan syytetyn eduksi.

Sen jälkeen hän jatkaa: "Tosin hovioikeus jätti lopullisen tuomion ilmaan myöntämällä, että Auerin syyllisyydestä puolisonsa surmaan jäi varteenotettava epäily."

Pääkirjoituksen laatijalle näyttää tässä valitettavasti sattuneen fataali väärinymmärrys, joka ei tee oikeutta Auerille eikä myöskään Vaasan hovioikeudelle.

Oikeus ei suinkaan jättänyt lopullista tuomiota ilmaan myöntämällä, että Anneli Auerin syyllisyydestä puolisonsa surmaan olisi jäänyt varteenotettava epäily.

Hovioikeus on tuomionsa perusteluissa ns. hypoteesimetodia käyttäen analysoinut syytteen teonkuvauksia sekä niille vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja.

Näin toimien oikeus pohti, tukiko oikeudenkäyntiaineisto vaihtoehtoisia hypoteeseja siinä määrin, että syytettä vastaan jäi varteenotettava epäily.

Ja syytettä vastaan, siis nimenomaan syytettä vastaan, jäi oikeuden mukaan varteenotettava epäily.

Todistustaakkaa kantaneen syyttäjän olisi pitänyt kyetä näyttämään syytetyn syyllisyys toteen niin, ettei syyllisyydestä jää varteenotettavaa epäilystä.

Sitä syyttäjä ei oikeuden mielestä kyennyt tekemään, vaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Tästä hovioikeuden tuomion johtopäätöksessä on kyse eikä suinkaan siitä, että hovioikeus olisi jättänyt tuomion jotenkin ilmaan myöntämällä, että Auerin syyllisyydestä puolisonsa surmaan jäi varteenotettava epäily.

Kupru on sen verran paha, että sen oikaiseminen tavalla tai toisella olisi suotavaa.

Muussa tapauksessa Pohjalaisen lukijoille jää Vaasan hovioikeuden huolellisesti perustellusta ja syyttäjän teorian kohta kohdalta musertavasta tuomiosta vallan väärä kuva.

Markku Lehtola
toimittajaHelsinki
Valhalla
Watson itse
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Valhalla »

Ymmärrä nyt turre hyvä. Oikeus ei määritä suomessa ketään syyttömäksi vaan vapauttaa esitetyistä syytöksistä. On syytön esitetyn näytön nojalla mutta ei ole sitä koskaan ehdottomana. Tämä tarkoittaa suomessa ensinnäkin valitusteitä mutta myös sitä, että vapauttamisesta huolimatta voi tulla tuomituksi samasta rikoksesta uudelleen. Vapauttava päätös, lainvoimainenkin - ei anna syytesuojaa.
ulkosuomalainen
Michael Knight
Viestit: 4021
Liittynyt: Su Huhti 25, 2010 3:08 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja ulkosuomalainen »

Voi onnetonta Turrea.

Se etta syyllisyydesta jaa varteenotettava epaily tarkoittaa tietenkin sita, ettei syytetta ei ole pystytty todistamaan riittavalla varmuudella. Naytto Annelin SYYLLISYYDESTA ei siis riittanyt. Jarkeva ihminen saattaa uskoa ulkopuoliseen surmaajaan.

Taman kaanteispuoli ei kuitenkaan millaan muotoa ole, etta syytetty on todistettu syyttomaksi. Saati etta hovi olisi todistanut Annelin syyttomaksi.

Kannattaa myos pitaa mielessa, etta oikeus joutuu tuomitsemaan epaselvat todistelut syytetyn hyvaksi.
Nothing sways the stupid more than arguments they can't understand.
Cardinal de Retz, Memoires (1781)

When a wise man points at the moon, the imbecile examines the finger.
Confucius
nuusku-nella
Adrian Monk
Viestit: 2745
Liittynyt: Pe Elo 06, 2010 9:14 pm
Paikkakunta: Etelämpi suomi

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja nuusku-nella »

Niin ja vaikka siinä hovin päätösessä lukisi että oikeus toteaa Auerin syyttömäksi (mitä siinä ei lue) niin sekin on vielä ihan eri asia kuin "todistaa syyttömäksi". Joku voisi joskus ihan vaan myöntää olleensa väärässä eikä jatkaa vaan. Oikeus ei maassamme todista ketään syyttömäksi tai syylliseksi, oikeus vain toteaa ja tuomitsee.
Valhalla
Watson itse
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Valhalla »

Siitä voi tulla mielenkiitoisia muotoiluja jos käräjäoikeus joutuu ottamaan kantaa Jukka Lahden murhaan. Eli jos nyt oikeudessa ilmeisen juridinen seikka yhdistää uusien syytteiden oikeudenkäynnin tähän murhaan niin oikeuden käytön osalta käräjät joutuu sen huomioimaan.

Tämä nyt tietämättä mikä yhdistävä tekijä on. Mutta nähdäkseni sen täytyy olla sikäli pätevä kun syyttäjä perustelee sillä toimintaansa ja esim liittää KKO:n valitusl.hakemuksen tähän esitutkintaan.
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10854
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: HOVIOIKEUS

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

nuusku-nella kirjoitti:Niin ja vaikka siinä hovin päätösessä lukisi että oikeus toteaa Auerin syyttömäksi (mitä siinä ei lue) niin sekin on vielä ihan eri asia kuin "todistaa syyttömäksi". Joku voisi joskus ihan vaan myöntää olleensa väärässä eikä jatkaa vaan. Oikeus ei maassamme todista ketään syyttömäksi tai syylliseksi, oikeus vain toteaa ja tuomitsee.
No kyllä meillä Suomessa syytteistä vapautunut on ihan faktisesti lain edessä syytön, eikä mikään semi-syytön. Syyllinen saa rangaistuksen, syytön ei saa.

Erilaiset maallikot saavat sitten syyttää ihan vapaasti; ei kuitenkaan mielellään avoimilla foorumeilla, koska asia voidaan katsoa herjaukseksi, jos riittäviä todisteita ei ole esittää.
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
Vastaa Viestiin