Jyväskylä 2011: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
ylälauteiden mies
Harjunpää
Viestit: 310
Liittynyt: Su Heinä 29, 2007 11:39 pm

Jyväskylä 2011: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat

Viesti Kirjoittaja ylälauteiden mies »

Jyväskylän poliislaitoksen vanhempaa konstaapelia syytetään liiallisesta voimakeinojen käyttämisestä Jyväskylässä. Hän pysäytti etälamauttimella naisen, joka kaatui ja löi päänsä.

Tapaus sattui vuoden 2011 tammikuussa, kun varkaudesta epäiltyä 28 - vuotiasta naista oltiin hakemassa hänen asunnoltaan. Naisen yrittäessä karkuun paikalta, käytti vanhempi konstaapeli etälamautinta porrastasanteella, joka johti naisen kaatumiseen sekä siitä aiheutuneeseen aivovammaan.
(yllämainittu tieto iltalehden artikkelista, jotta etälamautinta oli käytetty kerrostalon porrastasanteella, aikaansaaden kaatumisen ja vammautumisen)

Tässä vielä linkki ja lainaus Ilta-sanomien artikkeliin aiheesta:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 23202.html

Poliisi ampui etälamauttimella – nainen sai vakavat vammat

Julkaistu: 11.12.2012 6:05

Pakenevaa naista etälamauttimella ampunut jyväskyläläinen vanhempi konstaapeli on saanut syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta.
Uhri kaatui, löi päänsä ja vammautui vakavasti.

Syytteeseen johtanut teko tapahtui viime vuoden tammikuussa Jyväskylässä. Käräjiä istuttiin viime viikolla. Oikeus antaa ratkaisunsa ensi viikolla.

Poliisi oli viemässä varkausrikoksesta epäiltyä 28-vuotiasta naista hänen kerrostaloasunnostaan pihalla odottavaa poliisiautoon, kun nainen säntäsi juoksuun. Vanhempi konstaapeli antoi naiselle kaksi pysähtymiskäskyä, mutta kun pakenija ei pysähtynyt, käytti poliisimies etälamautinta.

Nainen kaatui osuman voimasta taaksepäin ja löi päänsä. Vammat osoittautuivat vakaviksi: kallonpohjanmurtuma, aivoverenvuoto ja keskivaikea aivovamma.

Vammojen seurauksena nainen menetti haju- ja makuaistinsa. Lisäksi naisen kognitiiviset toiminnot ja muisti ovat heikentyneet. Hänellä on myös vaikeuksia vireystilan säätelyssä, puhumisessa ja kirjoittamisessa.

Syyttäjän mukaan tilanne ei ollut vaarallinen eikä rikosepäily, jonka vuoksi nainen otettiin kiinni, ollut vakava. Käytetyt voimakeinot olivat siksi liiallisia.

Syyttäjä katsoo lisäksi, että paon pysäyttäminen ahtaassa porraskäytävässä ei ollut puolustettavissa. Poliisi ei myöskään varoittanut ennakkoon lamauttimen käytöstä.

Naista syytettiin oikeudessa karkaamisen lisäksi vahingonteosta, huumausainerikoksesta ja rattijuopumuksesta. Syyttäjä vaatii molemmille rangaistukseksi 40 päiväsakkoa.

Tapaus on ensimmäinen, kun poliisin etälamauttimen käyttö eteni Suomessa oikeuteen saakka. Poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta kertoo, että käytöstä ei yleensä aiheudu seurauksia. Korkeintaan vammat ovat jääneet lieviksi.

Etälamauttimen käyttö on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön opettaja Heikki Asunta kertoo, että viime vuonna käyttökertoja oli 355, ja tänä vuonna lukema noussee noin 370:een.

Poliiseilla on oma koulutuksensa, mutta konkreettinen ratkaisu lamauttimen käytöstä tehdään yleensä nopeasti, kun tilanne on päällä.

– Poliisin on tehtävä vakava kokonaisarvio tilanteesta. Pitää ymmärtää suhteuttaa teko tavoiteltuun päämäärään, Asunta linjaa periaatteen.

Ylikomisario Tuomo Viitaniemi Keski-Suomen poliisilaitokselta myöntää syytteen mukaisen voimakeinojen käytön, mutta todelliset seuraukset ovat kysymysmerkki.

– Myöhemmin esitettiin väite, että naisen saamat vammat syntyivät kiinnioton yhteydessä. Oikeus päättää asiasta, ja jos tuomio on langettava, niin sen jälkeen harkitsemme, aiheuttaako se virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä, Viitaniemi sanoo.
- Itsemurhalentäjää ei ruusuin palkita -
Pirhonen
Olivia Benson
Viestit: 734
Liittynyt: Su Joulu 14, 2008 5:52 pm

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja Pirhonen »

Kyllähän tuo vaikuttaa, että poliisi on halunnut jakaa hieman omankädenoikeutta. Tuskin mitään pakottavaa tarvetta lamautinta on ollut käyttää, eiköhän joku nistimuija olisi ihan perään juoksemalla saatu helposti kiinni.
apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1587
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja apollo »

Laiska poliisi ei jaksanut juosta naista kiinni. Lisäksi nainen ei ollut aseistautunut mitenkään, joten lamauttimen käyttö täysin järjenvastaista.

Tää sopisi hyvin tuonne "tolkuttomalla poliisilla ei rajoja" -ketjuun:
http://murha.info/phpbb2/viewtopic.php? ... 6&start=90
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja poikani »

Kerrankin kritiikki etälamauttimen käyttöä kohtaan vaikuttaa ihan aiheelliselta. Normaalistihan asenne on se, että "kun ei se haulikkomies edes osunut ensilaukauksellaan poliisiin, niin tazerin käyttö oli liioittelua."
????? ?? ??????.
Isoviha
Remington Steele
Viestit: 215
Liittynyt: Pe Heinä 15, 2011 4:46 am

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja Isoviha »

40 päiväsakkoa poliisille 28-vuotiaan naisen kallon murtamisesta?!? Pikemminkin pitäisi ottaa munat pois tuollaiselta poliisilta, oppii kohteleen naisia!
matlockb
Michael Knight
Viestit: 4476
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja matlockb »

Naista epäiltiin kuitenkin "vain" varkaudesta (vai oliko näpistys) sen lisäksi oli huumausainerikos, ei kuitenkaan mitään vakavaa ja välittömästi toisen ihmisen henkeä/terveyttä uhkaavaa rikosta, lisäksi naisen henkilöllisyys ja kotiosoite oli joka tapauksessa poliisin tiedossa eli haku vaan päälle ilmeisesti poliisin ns. vanha tuttu olisi löytynyt vielä saman päivän aikana, kyllähän tuollainen vammauttaminen (mm. keskivaikea aivovamma!) mainituista rikoksista on ehdottomasti liikaa, varsinkin kun kyseiset rikokset olisivat joka tapauksessa olleet sakoilla kuitattavia.
Kyseessä ei siis ollut kiinniotto liittyen mihinkään väkivaltarikokseen, jolloin poliisin toiminta edes jotenkin olisi puolusteltavissa.
Nemesia
Neuvoja-Jack
Viestit: 574
Liittynyt: Su Loka 12, 2008 5:54 pm

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja Nemesia »

Eipähän enää käy varkaissa tai käytä huumehia tämä naikkonen.
enpakerro
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 99
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 12:26 pm
Paikkakunta: Pkseutu

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja enpakerro »

Ja mitenköhän tämä tapahtuma estää tulevaisuuden huumeidenkäytön, tai varkaissa käynnin?
Diamond dog
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Marras 18, 2011 1:40 am

Re: Etälamauttimen käytöstä aiheutui vakavat vammat, JKL 2011.

Viesti Kirjoittaja Diamond dog »

Kyllä ne vaan Poliisit -sarjassakin juoksee ketterästi kiinni jos minkänäköstä puukkohippailijaa. Eikös tää nistinaikkonen ois voitu vaan kipasta kiinni? Huoh... Järjenkäyttö on sallittua -myös poliiseille. Ja varoitus ennen etälamauttimen käyttöä olisi suotavaa. Toivon etten koskaan joudu virkavallan kanssa tekemisiin kun aina ei ole suojana se television kuvausryhmä valmiina tallentamaan liialliset voimankäytöt.
Vastaa Viestiin