Mustalaiset

Sana on vapaa, jos uskaltaa...
jii69
Alibin satunnaislukija
Viestit: 58
Liittynyt: Pe Marras 30, 2007 6:09 pm
Paikkakunta: Nurkan takana

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja jii69 »

Milana kirjoitti:
MakeMon kirjoitti:
Milana kirjoitti:Mustalaisten historia Suomessa, ja varsinkin valtaväestön keinot "mustalaiskysymyksen ratkaisemiseksi" on ollut kyllä erittäin raakaa ja karua, Sitä ei voi yksinkertaisesti kukaan kieltää, jos siihen historiaan ja niihin toimintatapoihin on yhtään perehtynyt. Ja kyllä minun mielestäni tämä on otettava huomioon, kun mustalaiskysymystä pohdiskelee.
Niin, ne valtaväestön keinot "mustalaiskysymyksen ratkaisemiseksi" ovat mitä ilmeisimmin ilmaisen rahan antaminen, loputon hyysääminen ja ymmärtäminen sekä hiljainen hyväksyntä sille, että mustalaisten ei tarvitse huolehtia velvollisuuksista yhteiskuntaa kohtaan, vaikka yhteiskunnan suomat etuisuudet heille kelpaavatkin.

Voidaan siis todeta että nämä "pehmeät keinot" eivät toimi. Itse olisin jo aikapäiviä sitten ottanut kovemmat keinot käyttöön. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa "mustalaisongelma" lakkaa olemasta tavalla tai toisella. Yksinkertaisin tapa olisi tietysti se, että mustalaiset opettelisivat käyttäytymään. Kaikesta päätellen se on kuitenkin liikaa vaadittu, joten toisenlaiset keinot ovat toivottavia.
Jos olisit millään tavalla edes perehtynyt näihin valtaväestön käyttämiin "pehmeisiin keinoihin" menneinä vuosisatoina (hirttolaista pakkohuostaanottoihin), niin asiasta voisi käydä edes keskustelua.
Voisipa nuo keinot saada takaisin..
Silmä silmästä ja hampaasta koko leukaluu.
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3852
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Luupää »

Milana kirjoitti:Jos olisit millään tavalla edes perehtynyt näihin valtaväestön käyttämiin "pehmeisiin keinoihin" menneinä vuosisatoina (hirttolaista pakkohuostaanottoihin), niin asiasta voisi käydä edes keskustelua.
Noihin aikoihin noita keinoja käytettiin yhtä lailla valtaväestöön.
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
taavetti
Perry Mason
Viestit: 3586
Liittynyt: Pe Helmi 26, 2010 9:17 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja taavetti »

Joo, todella uskottava stoori bolanilta. Taavetin tuomio: vellihousu ei itse halunnut asiasta enempää hässäkkää, ei vaan ilennyt serkkutytölle myöntää,.
Nimimerkki Milanalle; ihan turha jatkaa tässä ketjussa mitään. Nää rasismijutut on joillain niin selkärangassa tai henkilökohtaisia, ettei siihen auta mikään järkipuhe. Näet, jos sen pään joskus vetää ulos sieltä peräaukosta, niin se aurinko ei silti paista naamaan.
Herrasmies kulkee aina portaissa edellä. Myös yksin ollessaan.
Canna
Armas Tammelin
Viestit: 79
Liittynyt: Ma Marras 19, 2012 2:18 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Canna »

Lainaa hyvä veli mulle 10 niin saat huomenna takasin. Nähdään huomenna samassa paikassa samaan aikaan niin mie lupaan maksaa! :roll:
Haluan olla presidentti, vaikka olen tyhmä, ei ole väliä, jos piispat ovat kiertueella kaikkiin seuroihin? Haluan, mutta porattiin ass...
Milana
Nikke Knakkertton
Viestit: 150
Liittynyt: To Huhti 29, 2010 10:16 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Milana »

taavetti kirjoitti:Joo, todella uskottava stoori bolanilta. Taavetin tuomio: vellihousu ei itse halunnut asiasta enempää hässäkkää, ei vaan ilennyt serkkutytölle myöntää,.
Nimimerkki Milanalle; ihan turha jatkaa tässä ketjussa mitään. Nää rasismijutut on joillain niin selkärangassa tai henkilökohtaisia, ettei siihen auta mikään järkipuhe. Näet, jos sen pään joskus vetää ulos sieltä peräaukosta, niin se aurinko ei silti paista naamaan.
Juu, ilmeisesti hyvinkin turhaa. Nk. mustalaiskysymys olisi oikeasti kiinnostava ja tärkeä keskustelunaihe, mutta turhan yksipuoliseksi se menee, jos suurin osaa näkee ratkaisuna vain ko. kansanryhmän hävittämisen maapallolta.
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8269
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

En kannata minkään kansanosan hävittämistä, se ei ole ratkaisu mihinkään. Täytyy vain hyväksyä että tälläkin palstalla löytyy näitä IDIOOTTEJA jotka ovat hikisesti peruskoulun suorittaneet 12 vuodessa ja joiden mielestä se olisi oikein. Jokainen lukutaitoinen kyllä löytää heidän kirjoituksensa täältä.
Mutta Milana, siinä olet oikeasssa että keskustelu mustalaisten ja valtaväestön välillä on todella yksipuoleista. Mutta se yksipuoleisuus johtuu mustalaisista ja heidän eristävästä kulttuurista.
On toki ymmärrettävää että heidän elämäntapa herättää paheksuntaa jo tämän erikoiseläke järjestelyn takia. Uskoisin sinun henkilönä olevan aika realisti ja tietävän ettei oikeasti ole mahdollista niin valtava eläkeläisten määrä mustalaisten keskuudessa mitä se tällähetkellä on.
Mustalaiset asuvat nykyään samalla tavalla kuin valkolaiset, pääpiirteittäin. Eli ei voi vedota siihen kun esi-isät asuivat kehnoissa olosuhteissa ja söivät huonosti niin siksi olen eläkelläinen.
Ja siitä ei tartte väittelykerhoa laittaa pystyyn et käykö keskimääräinen mustalainen töissä, ei käy. Edelleen töissä käyvä mustalainen on poikkeus. Eikä ole kyse siitä että heitä ei otettaisi töihin siinä missä valtaväestöä, koulutus ratkaisee, tai sen puute. Mutta mistä johtuu koulutuksen puute? Kulttuurista. Sinä olet käynyt koulut ja opiskellut, asettunut työelämään. Siitä kunnioitusta sinulle. Olet kuitenkin harvinaisuus, etkä välttämättä kaikkien mustalaisten hyvällä katsomaa tyyppiä koska rikot toimillasi tiettyjä sääntöjä sekä kulttuurellisia perintöjä.
Valtaväestön puolelta on aika ymmärrettävää heidän karsaasti katsominen mustalaisten enemmistöä kohtaan vallitsevasta asetelmasta johtuen. Joku maksaa kaiken.
Niin ja millä nämä ongelmat poistuu valtaväestön ja mustalaisten välillä?
Jomman kumman on sopeuduttuva, todennäköisesti jollakin tasolla kummankin. Mutta miten?
Ei ole 500 vuotta ratkaissut mitään.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Rappa
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: La Elo 20, 2011 2:48 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Rappa »

Aika lailla samaa mieltä mitä kakkosurpo kirjotti. Jos otetaan ääritapaukset pois molemmista päistä eli rikollisimmat mustalaiset ja toisesta päästä parhaiten pärjänneet eli työelämään pyrkineet ja normaalielämää elävät mustalaiset ja katsotaan joukkoa mikä jää jäljelle niin väitän, että suurempi osa on rikollisuuteen taipuvaisia. Edelleen puhun niistä mustalaisista, joiden toimintaa olen nähnyt ja kuullut.
ja mitä Milanan kommenttiin tulee, tässä maassa telotettiin tuhansia ihmisiä, ihan omanmaan kansalaisia, 1918-luvulla alkupuolella ihan vaan, jos satuit olemaan väärässä paikassa väärää "väriä" tunnustaen. Mut silti kansalaiset on sopeutuneet elämään lakien mukaan, ainakin noin keskimäärin, vaikka se aikaa varmasti vei. Ehkä mustalaistenkin joskus pitäis kattoa peiliin ja alkaa elellä niin kun muutkin kansalaiset. Sitä kautta se arvostus tulee..
FXR
Lauri Hanhivaara
Viestit: 136
Liittynyt: Ma Kesä 18, 2012 9:56 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja FXR »

Miettikääpä sitä, että mannet ovat sukurutsanneet satoja vuosia, eli käytännössä panneet sukulaisiansa. Ei ole evoluutio päässyt muokkaamaan ko. rotua, eikä taida paljon kehitystä olla luvassakaan :cry:
Spurgumies
Neuvoja-Jack
Viestit: 544
Liittynyt: Ti Elo 28, 2012 10:13 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Spurgumies »

Evoluutio ei ole päässyt koskaan muokkaamaan mitään rotua eikä lajia. Ei ole ollut evoluutiota. Se on kakkelsberg-puhetta. Epäilyt ihmisen polveutumisesta apinasta on synnyttäneet esim nämä Mongolsit ja sit Kuukerit..
MakeMon
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: Ti Loka 21, 2008 1:11 pm
Paikkakunta: Pori

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja MakeMon »

Milana kirjoitti:Jos olisit millään tavalla edes perehtynyt näihin valtaväestön käyttämiin "pehmeisiin keinoihin" menneinä vuosisatoina (hirttolaista pakkohuostaanottoihin), niin asiasta voisi käydä edes keskustelua.
Montako sataa vuotta kestää toipua näistä vääryyksistä? Ja moniko tämän hetken mustalainen on ollut kokemassa nuo kamalat vainot? Montako sataa vuotta mustalaiset meinaa vielä tuolla selityksellä lonnia yhteiskunnassa osallistumatta sen rakentamiseen, mutta nauttien sen suomista eduista?

Aikanaan kantasuomalaisia vainosivat ja kaltoinkohtelivat ruotsalaiset ja venäläiset vuoronperään. Minkähän takia kantasuomalaiset eivät siis elä parasiitin lailla ja perustele rikollista elämäntapaansa sillä, että meidän esi-isiä on kohdeltu huonosti joskus kaksisataa vuotta sitten? Miksiköhän se on näin? Minkähänlainen Suomi meillä (ja teillä) olisi tällä hetkellä, jos valtaväestö olisi lähtenyt rakentamaan tätä maata samoilla periaatteilla? Ei varmaan olisi tätä maata lainkaan, ei edes sossua josta voisi käydä pummimassa hamerahat.

Kyllä mustalaiset selitellä osaa ja syy on aina jossain muualla paitsi itsessä. On rasismia ja koko maailmanlaajuisia salaliittoja heitä vastaan ja on jotain vitun perinteitä jotka sanoo ettei mustalainen saa edes ajatella rehellisen työn tekoa. Mutta itsestä se on kiinni, että haluaako elää kunnon elämän vai haluaako olla pelkkä menoerä. Toivon todella että tämä ongelma vielä ratkaistaan minun elinaikanani tavalla tai toisella.
Milana
Nikke Knakkertton
Viestit: 150
Liittynyt: To Huhti 29, 2010 10:16 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Milana »

Minä en ole omasta mielestäni kertaakaan osoittanut hyväksyväni sitä, että suurin osa mustalaisista ei tee rehellistä työtä. En hyväksy rikollisuutta enkä aggressiivista käytöstä minkään väestöryhmän osalta. En ole ollut täällä vaatimassa, että mustalaisia täytyy vain ymmärtää.

Historian osalta tarkoitin sitä, että ei kai milloinkaan mustalaisten ja valkolaisten välit ole mitenkään sydämellisiä olleet. Ei missään päin maailmaa, sen puoleen. Ehkä kaikki on sitten jo kokeiltu. On kokeiltu sitä, että mustalaiset tulee karkoittaa pois maasta, tai heitä ei saa haudata, eikä heidän lapsiaan kastaa. On kokeiltu sitä, että lapset otetaan mustalaisvanhemmiltaan huostaan.

Kukaan ei kai koskaan osaa vastata siihen, miksi mustalaiset alunalkujaankaan kiertelivät, ja miksi heidän koko elämänsä rakentui kiertämisen ympärille. Olisiko heidän annettu asettua aloilleen, omistaa maata ja taloa, laittaa lapsensa kouluun? Vai eivätkö he itse halunneet, tai sopeutuneet?

Oma sukuni kiersi aikoinaan Karjalassa. Miehet osallistuivat maatilojen peltotöihin, tekivät nahkatöitä, kuten hevosille satuloita ja suitsia. Kukaan ei tiedä, milloin ja miksi heidän osaltaan se kiertäminen päättyi. Isoisovanhempani ovat kuitenkin asuneet pysyvästi omassa talossaan, kunnes sotiemme myötä piti lähteä evakkoon. Evakossakin kuitenkin pysyvä asuinsija ennen pitkää löytyi.

Ongelmana on tämä: mustalaiset ovat kuitenkin aika pieni joukko, jonka on pitänyt vuosisatoja yrittää pysyä hengissä - monien harmiksi se on onnistunut. Luottamusta ja yhteistyötä ei kaiketi koskaan ole valtaväestön kanssa ollut. Ei siitä kiertämisestä kovinkaan kauan loppujen lopuksi ole. Ja kun kiertäminen loppui, mustalaiset sijoitettiin kylmiin ja kosteisiin hellahuoneisiin. Jossain vaiheessa kokeiltiin, että jospa ongelma saataisiin ratkaistua sillä, että myönnetään sosiaalitoimisistosta rahaa, osoitetaan asunnot, annetaan hamerahat ja kirjoitetaan eläkepaperit. Idioottimaista toimintaa sekin.

Luuletteko, ettei minua suututa, kun parhaassa työiässä olevat romanit ajelevat autoillaan, lurauttelevat vähän karaokea ja nostavat toimeentulotukea? Tai ryöstävät valtaväestön vanhuksia? Yhtä lailla suututtaa sekin, että sitten jos joku romani aidosti haluaa säilyttää omasta kulttuuristaan joitain asioita, ja silti integroitua yhteiskuntaan, ei sekään kelpaa kaikille. Kunnia on jo mennyt, ja maine sen kuin kasvaa. Oma vikansa, mutta...

En ole tarkoittanut, että historialla voidaan loputtomiin selitellä ja silitellä päätä. Meillä on oikeasti vasta nyt syntymässä sitä sukupolvea, jotka menevät valtaväestön lasten tavoin eskariin. Ja sieltä kouluun. Sinne minusta pitäisi nyt panostaa. Ei, en vaadi romanityöntekijää johonkin verorahoilla maksettuun projektiin, tai sitä, että romanilapsia pitäisi paapoa valkolaislasten kustannuksella.

Kehitys on ollut ajoittain olematonta, useimmiten hidasta. On kuitenkin mustalaisia, joiden kohdalla sitä on tapahtunut. Ihan niin kuin on suomalaisia valkolaisia, joiden kohdalla tuntuu kehitys pysähtyneen ja jopa taantuneen ajat sitten. Yhteiskuntahan heitäkin on elättänyt.

Romanikulttuurissa on lukemattomia hölmöjä tapoja ja sääntöjä, joista varsinkin nuoremmat tahtoisivat jo eroon. Toivottavasti pian jo pääsisivätkin.
Studiojoukkue
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Ke Maalis 21, 2012 5:26 am

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Studiojoukkue »

Aiempiin kirjoituksiini viitaten totean vielä, että niin se vain on, että ratkaisun avain on mustalaisilla itsellään.

Yhteiskunta on tehnyt heidän eteensä enemmän kuin tarpeeksi ja varsinkin nyt kun taloudessa eletään kovia aikoja, ihmisiä lomautetaan ja uusia työpaikkoja on vaikea löytää, täytyisi heidänkin ottaa omasta elämästään vastuu myös muu yhteiskunta huomioiden.

On tragikoomista, että samaan aikaan kun kaikki muut kansalaiset joutuvat tinkimään hyvinvoinnistaan, niin ainoa ryhmä joiden taloudessa ei näy huolta ei häivää on maahanmuuttajat ja mustalaiset.

Mustalaisten yhteiskunnalta saamat edut ovat niin hyvät, että normaalin työssäkäyvän ihmisen elämä ei tuo mitään lisäarvoa siihen. Kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin saavutettujen etujen kiinnipitämisestä. Mustalaiset ovat oppineet hyödyntämään järjestäytyneen yhteiskunnan tiettyjä heikkouksia ja tavallisten kansalaisten sivistynyttä käytöstä.

Mikään mustalaisten käytöksessä ei ilmennä sitä, että heillä olisi halua tai tarkoitusta integroitua normaaliin työtätekevään yhteiskuntaan - päinvastoin. On myös tärkeä ymmärtää se, että mustalaiset eivät suinkaan kunnioita yhteiskuntaa, vaan pitävät sen antamaa apua heikkouden merkkinä. Yhteiskunnan ja päättäjien tulisi tunnistaa tämä ja huomioida se lainsäädäntöä uudistamalla. Vielä ehtii.
Milana
Nikke Knakkertton
Viestit: 150
Liittynyt: To Huhti 29, 2010 10:16 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Milana »

Mutta ihan sellainen käytännön juttu liittyen siihen prosessiin, että mustalaisista saataisiin yhteiskunnan aktiivisia osallistuja, liittyy juuri lasten koulunkäyntiin. Koska tosiasia on se, että kun suomalaislapsi aloittaa koulun, hän on jo suunnilleen vauvaiästä käynyt perhekerhoissa, muskareissa, leikkikerhoissa. Siitä tie vie luonnollisesti päivähoitoon ja eskariin, ja kouluvalmiudet ovat ihan toista, kuin mustalaisella lapsella. Mustalaiskodeissa ei juurikaan askarella, väritellä värityskirjoja, viedä lapsia hiihtämään tai partioon. Satukirjoja ei lueta, vaan perintöä kerrotaan suullisesti tarinoina ja musiikin avulla. Romanikodeissa puhutaan sekaisin mustalaiskieltä ja vanhahtavalla, vaillinaisella sanavarastolla suomea. Enemmistö mustalaisvanhemmista ei osaa auttaa lastaan koulutehtävissä! Ja siitä syntyy helposti se kierre, että koulua käydään satunnaisesti. Tässä on se epäkohta, mihin pitäisi puuttua. Että mustalaisuus ei saa milloinkaan olla peruste lintsaamiselle, saati puolustus sille.

Moni niistä mustalaisista, jotka ovat hankkineet koulutuksen, toimivat koulunkäynninohjaajina. Heidän esimerkkinsä on todella tärkeä ja suuri. Tässä asiassa pitäisi jämäköityä kaikkien niiden aikuisten, jotka romanilasta tarhassa ja koulussa kohtaavat. Vaadittaisiin ihan erilaista otetta lapsilta ja perheiltä.

Mutta nyt painuu meikämanne - vietyään ensin lapsensa tarhaan ja kouluun - nukkumaan, oltuaan yön töissä. Rehellisissä töissä.
Mman
Agentti Scully
Viestit: 691
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 7:55 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Mman »

Pitäsikö muutos tapahtua romaanikodeissa jotta lapsilla olisi valmiudet menestyä esim: koulussa eikä osotella sormella kantaväestöä kun meirän lapsi ei käy koulua ..

Toinen mikä pisti silmään Milanan kirjotuksissa on maininta että ongelmia on muitenkin
maiden kantaväestön kanssa herää kysymys miksi näin?


[quote="Milana"] Mustalaiskodeissa ei juurikaan askarella, väritellä värityskirjoja, viedä lapsia hiihtämään tai partioon. Satukirjoja ei lueta, vaan perintöä kerrotaan suullisesti tarinoina ja musiikin avulla. Romanikodeissa puhutaan sekaisin mustalaiskieltä ja vanhahtavalla, vaillinaisella sanavarastolla suomea. Enemmistö mustalaisvanhemmista ei osaa auttaa lastaan koulutehtävissä! Ja siitä syntyy helposti se kierre, että koulua käydään satunnaisesti. Tässä on se epäkohta, mihin pitäisi puuttua. Että mustalaisuus ei saa milloinkaan olla peruste lintsaamiselle, saati puolustus sille.quote]
Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Mman kirjoitti:Pitäsikö muutos tapahtua romaanikodeissa jotta lapsilla olisi valmiudet menestyä esim: koulussa eikä osotella sormella kantaväestöä kun meirän lapsi ei käy koulua ..
Tuota noin, eihän noissa Milanan kirjoituksissa lainkaan osoiteltu "kantaväestöä kun meirän lapsi ei käy koulua". Totta kai muutosta pitää tapahtua niiden romanivanhempien kohdalla, jotka eivät arvosta koulutusta.

Mielestäni Milanan kirjoituksissa on ollut paljon todella hyvää asiaa, muilta keskustelijoilta kun on tullut suurimmaksi osaksi niitä vanhoja rasististen juttujen yhä uudelleen lämmittelyjä.

Yksi outo ajatus, mikä on esiintynyt jo usemmassa postauksessa, on se, että romanien elämä olisi pelkkää unelmaa, koska heitä ei kiinnosta työnteko. Näinhän ei ole. Romaneista on mm. suurempi osa ollut vankilassa kuin valtaväestöstä. Syrjäytymisprosessi voi heidän osallaan alkaa hyvinkin jo päiväkoti-iässä - tästä Milana kirjoittikin hyvin ylempänä.

Eivät kaikki toki masennu ja syrjäydy, mutta ei elämä pelkkää juhlaa varmasti ole.

Toisaalta haluan korostaa, etten pidä romaneita ainoastaan yhteiskunnan uhreina ja viattomana vähemmistönä, mutta yksipuoleisuudesta pitäisi päästä eroon. Olen tavannut useampia nuoria romaneja, jotka haluavat kouluttautua ja ovat kouluttautuneetkin - nuorempien asenteet valtavirran yhteiskuntaa kohtaan saattavat olla hiljalleen muuttumassa.

Tilanne on erittäin hankala siksi, että valtaväestön ja romanien välit ovat - jos eivät nyt suorastaan tulehtuneet - niin hankalat. Tämän vuoksi luottamuspulaa tuntuisi olevan.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain
Vastaa Viestiin