Lasten kertomukset

Keskustelua Ulvilan tapauksesta
Woland
Alibin satunnaislukija
Viestit: 58
Liittynyt: Ke Loka 01, 2008 1:02 am

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Woland »

Minun ensimmäiset muistoni ovat siltä ajalta kun olin 2-vuotias. Niitä ei ole paljon ja ensimmäinen muistoni on aivan merkityksetön tapahtuma kun tulen kesäaamuna takapihan ovesta äidin ja isän tyhjään vuoteeseen. Mutta jo 3-vuotiaasta eteenpäin olen aina muistanut todella paljon, varsinkin lapsena ja nuorempana.

Pojan havainnointi on varmasti ollut paljon rauhallisempaa ja vähemmän traumoittavaa kuin vanhimman tyttären. Jo ikäkin vaikuttaa tähän, isompi tajuaa paremmin tilanteen vakavuuden, mutta varsinkin kun ottaa heidän sijaintinsa huomioon, pojalla on paremmat oltavat.

Itse pidän todennäköisenä että poika on ihan itse vanhempana tapahtumia mitetittyään yhdistänyt niitä ja "ymmärtänyt" mitä on tapahtunut. Kyllä kouluikäiset lapset osaavat päätellä. Toki hänen juttunsa ovat todella värittyneitä mutta ei se sitä alkuasetelmaa muuta.

Minun korvaani äidin ja vanhimman tyttären käytös HÄKE-puhelin aikana vain ei kuulosta siltä miltä sen "pitäisi". Tyttö on kumman epätietoisen kuuloinen olettaen että muutaman metrin päässä isää mäiskitään Annelin kuvaamalla tavalla. Puheet siitä että iskä voi huonosti ovat omituisia ja olettaisi että tyttö puhuisi siitä pahantekijästä jos sellainen olisi. Toki ihmiset ovat yksilöitä joten mutuiluahan tämä on.

Se että hän on nähnyt "huppiksen" on varmaa. Jos ei muuten niin unissaan ja monta kertaa :(

Dunnit
Lauri Hanhivaara
Viestit: 147
Liittynyt: To Elo 06, 2009 10:26 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Dunnit »

Vähän lisää psykologista testiä:

Ostoskeskukseen eksyminen -tekniikka (Wikipedia: Lost in the mall technique). Testiin osallistuvalle kerrotaan neljä lapsuudenmuistoa, joista yksi, eksyminen ostoskeskukseen, ei ole totta. Parin viikon päästä neljännes kokeeseen osallistuneista on muistavinaan eksyneensä. Tosin he yleensä kertovat siitä vähemmin sanoin ja yksityiskohdin kuin tositapahtumista. Jatkotutkimuksissa on havaittu, että traumaattisen tapahtuman muisto on vaikeampi istuttaa. Tekniikkaa osoittaa kuinka helppoa valemuistin istuttaminen on ainakin joidenkin kohdalla (neljännes väestöstä).

Toinen kuuluisa testi on myöskin Elisabeth Loftuksen ja siinä pyydettiin testattavia katsomaan kolaria filmiltä ja myöhemmin vastaamaan kolaria koskeviin kysymyksiin. Kysymykset olivat muuten samat kaikilla osallistujilla, mutta nopeutta koskevassa kysymyksessä käytettiin eri termejä kuvailemaan autojen törmäystä (fow fast were the cars moving when they hit/mashed/bumped jne). Kuten jo arvaat saattaa, ne testattavat joiden kysymys viittasi vakavaan kolariin, arvioivat nopeuden kovemmaksi. Parin viikon päästä vauhdin nopeammaksi arvioineet arvelivat myös filmissä näkyneen enemmän rikkoutunutta lasia kuin vauhdin hitaammaksi arvioineet. Tämäkin tutkimus kertoo muun ohessa, kuinka pienistä elementeistä valemuisto voi syntyä. Wikipedia: Reconstruction of automobile destruction.

fränkkä
Neuvoja-Jack
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Elo 17, 2011 3:19 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja fränkkä »

Sivu 32 oli parasta luettavaa mitä hetkeen olen lukenut täällä :D Asiantuntioilla ei ole helppo tehtävä edessä. Lasten puheita arvoidessa täytyisi tietää myös hiukan enemmän Annelin tyyli kasvattajana, Jukka ei liity siihen mitenkään. Huomioitavaa siinä on juuri se kuinka asioihin puututaan, kielletäänkö ne täysin ja jos kielletään, liittyykö siihen uhkaus/pelko. Poika on varmasti ollut ihan eri opissa nyt, sillä muuten tulisi huuhaata. Monet kertoi omasta lapsuudestaan, minäkin muista asioita, mutta en yhtään sellaista, jota ei jossain määrin ole tapahtunut, eivät ne kuitenkaan unia ja unelmia ole. Minun lapsuuden "harhani" on isäni kuolema, vaikka minulla isää tavallaan kait ollutkaan (itsemurha). Siihen liittyvät monenmoiset asiat. Kuvittelin pitkään, että ei ole edes kuollut, kun en häntä nähnyt kuolleena. Mitä enemmän sain kaivettua asioita, ajattelin että hänet on tapettu, tiesin syyllisenkin joskus (omasta mielestä). Eipä siinä kyllä se hiukan hämärä juttu olikin, eikä siitä ole paljon puhuttukaan, se oli itsemurha ja sillä sipuli. Monelle helpotuskin, ehkä.

Valhalla
Watson itse
Viestit: 5897
Liittynyt: La Heinä 03, 2010 2:18 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Valhalla »

Meille on myös täysi mysteeri se, että liittyikö seksuaalirikoksiin lasten välisiä jännitteitä. Käännettiinkö heitä toisiaan vastaan jotta uhkailut tehoaisi. Ja jos jotain tän suuntaista on ollut - tuomarit tietävät sen - ja kertomuksia kuunnellaan myös tältä taustalta. Se mikä tiedetään on, että esikoinen on valehdellut kumpaisenkin oikeudenkäynnin aiheissa ja on ollut tutkinnan alaisena hänen edunvalvojansa hyväksymänä.

Vaikka siis jopa hesari kalastelee lukijoita pätkillä kuulemisia niin kokonaiskuvalle nuo tekevät vain haittaa. Kuva katoaa entistä kauemmaksi.

No täällä näistä ei tarvitsekaan tietää mutta ei kannata esiintyä liioin niin kuin tietäisi. Jokainen lapsi näistä on ilmeisesti kohdannut raakaa väkivaltaa ja vieläpä äitinsä toimesta ja edesvaikutuksesta joten onhan se nyt helvetti jos se ei vaikuta siihen miten lapset asian kokevat.

Jos laitamme tuomareille oletuksen, että horjuttaako lasten kertomukset Annelin kertomusten uskottavuutta niin vastaus on sama kuin, että onko Annelin kertomukset ylipäätään uskottavia ja tukeeko mikään näyttö niitä. Niitä monia.

Tuomarien on helppo tuohon vastata mutta koko näyttö ja prosessi on silti läpi käytävä ihan toista oikeusastettakin varten. Manner taistelee nyt enää tuomion ankaruudesta ja tietää sen. Tietää vaikka moni täällä on asiasta sekaisin.

Täällä jotkut harhautuvat dekkarimaisesti ajattelemaan, että poika nyt kertoo miten asiat meni. Pieni isätön, runneltu ja rääkätty poika sisarineen.

Kertomusten funktiohan on se, että vahvistavatko ne ylipäätään hataraa Annelin tarinaa vai ovatko sitä vastaan. Jos Annelin tarina on niin kaukana mahdollisesta johon todisteet ja lausunnot viittaavat niin se merkitsee vain sitä, että Anneli valehtelee. Huppista ei enää taiota estraadille ja Annelin valheille on vain yksi syy hänen ainoana paikalla olleena aikuisena.

Se miten ja kuinka päin ja millä sekunnilla ja miksi ja kuinka ollakkaan - paskan väliä. Tulkoon uskoon ja kertokoon sitten mutta syyllisyydestä ei jää epäselvää. Eikä oikeus ensisijaisesti muuta selvitäkään.

Dunnit
Lauri Hanhivaara
Viestit: 147
Liittynyt: To Elo 06, 2009 10:26 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Dunnit »

Korostan vielä noiden mainittujen tutkimusten tuloksia lähinnä Wikipedian mukaan, kun saattoivat hukkua tekstin sekaan:

1) Omaan elämään liittyvän valemuiston istuttaminen ei ole helppoa siitä päätellen, että valtaosa eli kolme neljännestä testatuista ei omaksunut valemuistoa (testi on toistettu lapsilla ja teineillä samansuuntaisin tuloksin)
2) Traumaattiseen kokemukseen liittyvän valemuiston istuttaminen on vielä huomattavasti vaikeampaa.
3) Omaan elämään kuulumattomaan tapahtumaan voi ulkopuolinen lisätä hyvin helposti valeyksityiskohtia.
4) Ajan kuluessa on yhä vaikeampi erottaa todellisia tapahtumia keksityistä omassa elämässä.

ulkosuomalainen
Michael Knight
Viestit: 4021
Liittynyt: Su Huhti 25, 2010 3:08 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja ulkosuomalainen »

Valemuistoista traumaattisessa tilanteessa:
Abstract
Can people come to remember an event as being more traumatic than they initially experienced? Participants watched a highly structured and emotionally disturbing film depicting a car accident in which five people, including a baby, are killed. We broke the film down into a series of short clips; some of which we removed. Later, we tested participants' memory for what they had and had not seen. While participants were highly accurate identifying what they had and definitely had not seen, they also falsely claimed to have seen 26% of the missing clips, clips that fitted with the film but were removed before screening. Moreover, participants were particularly likely to recall the missing clips that were considered to be the most critical and traumatic. Importantly, they did so with high confidence. We discuss both intentional and unintentional recall mechanisms that may promote the observed memory distortion.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23085144

Sorry etta on ulkomaan kielta. Neljasosa kuvitteli tuossa kokeessa yksityiskohtia, joita eivat nahneet.

Kokonaisen valemuiston kehittaminen on paljon vaikeampaa kuin jonkun yksityiskohdan.

Ma aiemmin jo lainasin samaista Elizabeth Loftusta*, johon Dunnitkin viittaa: ihmiset taydentavat automaattisesti kokemaansa lisaamalla detaljeja, jotka tekevat muiston kokonaisuutena ymmarrettavammaksi. Siksi tytto olisi minusta voinut hyvin taydentaa jo kerran omaksumaansa tarinaa ulkopuolisesta lisaamalla siihen taman poistumisen. Han oli kaynyt katsomassa huonetta ja se oli tyhja. Hupun on silloin pitanyt poistua jo. Aiti ja tytar saattoivat keskustella asiasta jo vaikka rapulla poliisia odottaessa.

Turren postaamat pojan kertomukset vuodelta 2009 kannattaa lukea. Niissa on mun mielesta mielenkiintoista esimerkiksi kuinka poika muistaa pelanneensa mutta tiukasti kieltaytyy muistamasta mita pelkasi.

* http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... oftus.html
Nothing sways the stupid more than arguments they can't understand.
Cardinal de Retz, Memoires (1781)

When a wise man points at the moon, the imbecile examines the finger.
Confucius

rantakoski
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1479
Liittynyt: La Touko 12, 2012 5:39 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja rantakoski »

Chili kirjoitti:Poika kertoo ensimmäisessä kuulustelussa tarkkaan kuulemistaan äänistä ja loogisesta järjestyksestä. Mutta niistä puuttuu kolme merkittävää tapahtumaa, jotka pitäisi kuulua!

Lasin rikkoutuminen ensin.
Iskän ja äidin ääniä.
Iskän tuskanhuudot.
Iskän viimeinen huuto: Annuuu
Puhelimen näppäilyäänet.
Äidin puhetta puhelimessa. (Mutta poika ei muista yhtään sanaa mitä äiti puhelimeen sanoi!)
Lasin "outoa" rikkoutumisääntä. (Poika ihmettelee, että miten se rikkoutui uudelleen, ei käsitä syytä.)

Sitten poika kävi peloissaan peiton alle ja nukahti.
Heräsi, kun poliisit tuli taloon.

Listalta puuttuu sisaren ääni, juoksu ja oven aukaisu sekä siskon hyytävä kirkuminen.

Selitys on luonnollinen: Kun nuo listalta puuttuneet tapahtumat oikeasti tapahtuivat, oli poika jo unten mailla.

Mutta minne Annu soitti silloin, kun poika oli hereillä? Ei ainakaan HÄKEEN. HÄKE -puhelun aikana poika oli jo unessa. Muuten hän olisi kuullut sisarensa äänen ja nuo muutkin äänet.
Hyviä huomioita. Minä myöskin olen aiemmin painottanut ettei pidä tuijottaa vain sitä mitä on, vaan myös sitä mitä pitäisi olla.

Esimerkiksi vanhin tytär ei kerro että "hupparilla" olisi ollut käsissään astaloa, kankaita, selässä reppua tai kassia tms. - joita kuitenkin pitäisi olla. Yhtälöön kun lisää sen että miten se "huppis" poistuu ikkunasta astalo toisessa kädessä ~ no ei Anneli voi kaikkea huomioida eikä kaikkea hiffata istuttaa tytön päähän.

Mitä tulee aiemmin tähän ketjuun kirjoittamaani, niin olen taas uudelleenkäymässä Ulvilan ETP-matskuja läpi, ja olen tässä vaiheessa analysoimassa vanhimman tyttären kuulemisia (jotka aion perata auki..), pojan kertomuksiin en ole vielä päässyt. Muistikuvani saattoi olla hataria, mutta ei nyt ihan kuitenkaan. Palaan pojan kuulemisiin myöhemmin, mutta otan tuosta Chilin kirjoittamasta muutaman lainauksen,

Poika kertoo jo ensimmäisessä kuulemisessa:

* näppäilyääniä, yhdistänyt puhelimeen, eli ainakin jotain napinpainallusääniä
* AA:n toimintaa jonka poika silloin yhdisti (tai kertoi) puhelinsoittoon, mutta se toiminta ei ollut häke-puhelua? Mitä se silloin oli? Kenties nauhurin kanssa pelaamista..
* poika kertoi ensimmäisessä kuulemisessa kaksista äänistä lasin rikkoutumisessa, viittaa joko nauhoitteeseen tai siihen että lasia on rikottu kahteen otteeseen

Palaan myöhemmin siihen milloin pakastimen avausääni tulee puheeksi.

Kuitenkin, pojan ensimmäisessä kuulemisessa on materiaalia jotka linkittyvät sekä jokseenkin tai kokonaan korreloivat, ja antavat osviittaa, yhteneväisiä, pojan myöhemmin kertomiin asioihin.

Kokonaisuudessaan jo pojan ensimmäinen kuuleminen asettaa Annelin ja vanhimman tyttären epämääräiseen valoon. Kun taas pojan jo ensimmäiset kertomiset sekä myöhemmin kerrotut korreloivat häke-nauhoitteeseen; lavastukseen, taustanauhaan, ulkopuolisen puuttumattomuuteen. Sekä AA:n epämääräiseen toimintaan, siihen että AA:n toiminta ei pojan jo ensimmäisen kuulemisen mukaan ollut sellaista kuin AA on kertonut ja tytär vahvistellut.

Surmayönä poika oli noin 4 metrin päässä itse ydinalueesta, jossa välissä oli kaksi pahviseinää. Pojan kuulohavaintoja ei voi vähätellä.

rantakoski
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1479
Liittynyt: La Touko 12, 2012 5:39 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja rantakoski »

Erittäin hyvä mielipidekirjoitus Hesarissa tänään, valottaa miten hataralla puolustuksen todistelu lasten kertomusten epäluotettavuudesta tosiasiassa on. Syyttäjä on tehnyt kotiläksynsä paremmin.

HS MIELIPIDE 12.9.2013

Oikeuspsykologinen tieto on epävarmaa
Jaana Haapasalo

Uutisointi niin sanotun Ulvilan tapauksen tutkinnasta ihmetyttää. Asian oi­keuskäsittely on kesken, mutta siitä huolimatta tutkinnassa kerättyjä lasten kertomuksia ja niiden luotettavuutta käsitellään julkisuudessa. Lisäksi puo­lustuksen asiantuntevat psykologitodistajat ovat antaneet lausuntoja julki­suuteen kesken käsittelyn ja eri oikeuskäsittelyjen välillä.

Kertomusten uskottavuudesta on psykologien kesken ollut kädenvääntöä. Lapsia tavanneet ja haastatelleet psykologit ovat pitäneet lasten kertomuksia luotettavina. Puolustuksen todistajina toimineet psykologian professori ja psykologian tohtori puolestaan ovat lapsia tapaamatta ja pelkkien videoiden perusteella todenneet, että lasten kertomukset eivät ole uskottavia. Lasten kertomusten luotettavuudesta lausuminen ilman itse tehtyä haastattelua on eettisesti kyseenalaista.

Psykologien kiistely kuvastaa sitä, että päätelmien tekeminen lasten kerto­muksista oikeuspsykologisen tiedon pohjalta on erittäin epävarmaa. Oikeus­psykologinen tutkimustieto on ylipäätään epävarmaa. Oikeudenkäynneissä on aina kyse yksittäistapauksista, eikä tieteellisissä tutkimuksissa ryhmätasol­la saatuja tuloksia johdattelun vaikutuksesta lapsen kertomukseen voi välttä­mättä soveltaa yksittäistapauksiin.

Missään tapauksessa lapsen kertomuksen uskottavuudesta ei pidä lausua mi­tään, ellei ole tavannut lasta ja haastatellut häntä itse.

Oikeuspsykologian asiantuntija voi lasta tapaamatta kertoa vain hyvin yleisel­lä tasolla oikeuspsykologian alan tutkimustuloksista ja esimerkiksi todistajan­kertomusten virhelähteistä. Alan ensimmäisessä suomalaisessa oppikirjassa Todistajanpsykologia ja todistajankuulustelu (2000) on tutkimustiedon poh­jalta käsitelty laajasti näitä asioita. Siinä pohditaan myös asiantuntevien to­distajien pätevyysvaatimuksia.

Ongelmana Ulvilan tapauksen kaltaisissa oikeudenkäynneissä on se, että syyt­täjä ja puolustus nimeävät omia asiantuntevia todistajiaan. Todistajat laula­vat yleensä sen lauluja, kenen leipää syövät. Halu olla pätevä todistaja ja miel­lyttää nimennyttä osapuolta samoin kuin mahdolliset kirjoitetuista lausun­noista maksetut palkkiot voivat vaikuttaa todistajan sanomisiin. Tämä on inhi­millistä, mutta se heikentää asiantuntevien todistajien luotettavuutta.

Jaana Haapasalo
psykologi, psykoterapeutti,
oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti, Jyväskylä

Koodi: Valitse kaikki

http://www.hs.fi/paivanlehti/12092013/mielipide/Oikeuspsykologinen+tieto+on+epävarmaa/a1378909273794

Avatar
irmuska
Rico Tubbs
Viestit: 1295
Liittynyt: Ti Tammi 03, 2012 7:16 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja irmuska »

Niin, tulipa tuosta lehtikirjoituksesta mieleen että eiköhän nämä lapsetkin näe ne lööpit ja saata jopa lukea juttuja joita tässä oikeudenkäynnin varrella lehdistö julkaisee. Vanhin lapsi lienee jo 17v (?) eikä ne murhan aikaan pienimmäisetkään enää ihan vaippahousuja ole. Ei varmastikaan ole mukavaa lukea lööpeistä kuinka puheita epäillään, ei etenkään kun varmasti pitää omaa kertomustaan totena sillä sekin on aivan täysin mahdollista että tarina on muuttunut omassa mielessä todeksi, oli se sitä tai ei.
"Sinä olet aivan liian tyhmä analysoimaan mitään, joten jätä se suosiolla älykkäämmille ihmisille."

rantakoski
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1479
Liittynyt: La Touko 12, 2012 5:39 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja rantakoski »

Näkenyt lööppejä, otsikoita, kuullut juttua koulussa yms. niin vastassa on kuitenkin lapsen oma mieli, ja lapsen oma tieto. Tuollainen traaginen tapahtuma kun tuppaa jäämään muistiin melko hyvin, verrattuna vaikka talviseen pulkkamäkeen tai kesäiseen uintireissuun, jotka ovat aika random tapahtumia, verrattuna voimakkaaseen, traagiseen, kertaluonteiseen kokemukseen.

Avatar
irmuska
Rico Tubbs
Viestit: 1295
Liittynyt: Ti Tammi 03, 2012 7:16 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja irmuska »

No, toivoa sopii ettei koskaan tule sitä päivää että yksikään näistä lapsista eksyy tänne lukemaan näitä spekulointeja ja salaliittoteorioita joita kylvetään yllin kyllin pitkin sivustoa. Riittävän syvät vammat on takuulla jo olemassa ilman näidenkin tutkailua.
"Sinä olet aivan liian tyhmä analysoimaan mitään, joten jätä se suosiolla älykkäämmille ihmisille."

Elizzza
Martin Riggs
Viestit: 625
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2012 12:05 am
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Elizzza »

AA on voinut soittaa siten, että toisessa päässä puhelin vaan soi ja sitten kuiskaa pari sanaa. Kukalle tai Joutsenlahdelle.
Onko puhelinliikenne tosiaan tutkittu luotettavasti? Kun kuvatkin häviää ja matskut päätyy Joutsenlahden sänkykamariin, niin kaikki on mahdollista.

Avatar
turumurre
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4783
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 3:57 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja turumurre »

rantakoski kirjoitti: Jaana Haapasalo
psykologi, psykoterapeutti,
oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti, Jyväskylä


Immeisten tuotoksiin pitää aina hieman perehtyä kun astuvat julkisuuteen kertomaan jostain asiaan liittyvästä ...
Katselin että ko henkilö on kovin kiistelty persoona jolla on täällä minfossakin oma osionsa.
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?p=205150

*
Mitä Jaana Haapasalo tavoittelee?

*
Näyttää olevan kova kommunisti jolle ei vasemmistoliittokaan kelvannut.
http://www.tiedonantaja.fi/vanha-arkist ... uutinen-03

*
Uskovaisten piirissä altistutaan pedofiliaan.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93153-% ... a%E2%80%9D

peikonlehti
Roger Murtaugh
Viestit: 854
Liittynyt: To Touko 30, 2013 3:11 pm

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja peikonlehti »

Olkoon Haapakoski vakaumukseltaan vaikka kepulainen scientologi niin asiallista asiaa hän tuossa yleisönosastokirjoituksessaan kirjoittaa ja . Nämä psykologit ja psykoterapeutit muodostavat sellaisen ammattikunnan, joka on jakautunut ties miksi alaryhmiksi aatteineen. On psykoanalyyttistä/kognitiivista koulukuntaa jne. Kaikilla omat "gurunsa" ja erilailla ajattelevia ryöpytetään. Jos joku on vielä sotkeutunut politiikkaan, niin varmasti sataa niskaan kaikenlaista törkyä. Pelkästään vasemmistoliiton sisällä taitavat olla olleet tukkanuottasilla koko puolueen olemassaolon ajan kun vanhat kunnon taistolaiset jaksavat änkyröidä.

Onhan täällä Ulvila -keskusteluissa jo useasti tuotu esiin se tosiseikka, että nämä puolustuksen kaksi todistajaa eivät ole lapsia edes tavanneet saati haastatelleet. Tollompikin tajuaa, että livenä pitää saada kontakti lapsiin ja esittää kysymyksiä, joilla testataan puheiden totuudenmukaisuutta ja realistisuutta.

Vespa velutina
Rico Tubbs
Viestit: 1209
Liittynyt: Pe Heinä 27, 2012 8:41 pm
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Lasten kertomukset

Viesti Kirjoittaja Vespa velutina »

peikonlehti kirjoitti: Onhan täällä Ulvila -keskusteluissa jo useasti tuotu esiin se tosiseikka, että nämä puolustuksen kaksi todistajaa eivät ole lapsia edes tavanneet saati haastatelleet. Tollompikin tajuaa, että livenä pitää saada kontakti lapsiin ja esittää kysymyksiä, joilla testataan puheiden totuudenmukaisuutta ja realistisuutta.
Niin pitäisi. Mutta kun puolustuksen todistajille ei ole annettu tätä mahdollisuutta niin on pakko länkyttää yleisellä tasolla.
Samoin lsh-tuomiossa puolustus ei saanut käyttää omia lääkäreitään vaan syyttäjäpuolen lääkäreiden tekemiä diagnooseja piti analysoida. Kumpaakohan ne tuomarit uskoo?
Aasianherhiläinen Vespa velutina on hieman pienempi kuin eurooppalainen herhiläinen. Tulokkaan erityistuntomerkki on keltaiset jalat.

Vastaa Viestiin