Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6659
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Helsingin Sanomat 19.3.2005:

Mies kävi tunnustamassa poliisille seitsemän vuoden takaisen tapon

Joensuulainen 27-vuotias mies käveli tiistaiaamuna Joensuun poliisilaitokselle ja tunnusti Savonlinnassa vuonna 1998 tapahtuneen henkirikoksen. Hän kertoi kuulusteluissa hyvin seikkaperäisesti mieltään lähes seitsemän vuotta kalvaneesta tapahtumasta. Savonlinnan käräjäoikeus vangitsikin hänet perjantaina todennäköisin syin taposta epäiltynä. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jouni Väisänen Savonlinnan poliisista pitää tapausta lajissaan todella harvinaisena. "Aivan vastaa. . .


Maksullinen arkisto, tuon enempää ei saanut irti.

Siispä lisätietoa kyselisin. Mm. tunnustajan tuomio.
Scythe

Viesti Kirjoittaja Scythe »

Löysin vähän lisätietoja, muistelen että puhuttiin Savonlinnan opiskelijasurmasta:

Joensuulainen Helge Johannes Lempiäinen (27-v) tuomittiin v. 2005 Savonlinnan käräjäoikeudessa taposta 8 v. vankeuteen.

Lempiäinen ilmoittautui itse poliisille tunnontuskissaan maaliskuussa 2005 ja kertoi osuudestaan Savonlinnassa lokakuussa 1998 paljastuneeseen henkirikokseen. Mies myönsi kuulusteluissa ja aikanaan oikeudessa törkeän pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen ja kertoi poliisikuulusteluissa lyöneensä ystäväänsä riidan jälkeen metalliputkella päähän ja kuristaneensa tätä, kunnes vastarinta loppui. Miehet olivat tapahtumahetkellä juovuksissa. Uhri löydettiin Miekkoniemen kaupunginosasta metsäpolulta kuolleena.

Poliisi kuulusteli tuolloin surman jälkeen myös Lempiäistä, mutta meni lähes 8 vuotta ennen kuin surma selvisi tunnustamisen kautta. Oikeus piti varsin todennäköisenä, ettei rikos olisi selvinnyt ilman tunnustusta ja otti tämän huomioon rangaistuksen lieventämisperusteena. Syyttäjä vaati tuomiota taposta.

Oli lähes 8 vuotta tunnontuskia ja tuli 8 vuotta vankeutta.

Karjalainen 2005
Inhorealisti

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

Scythe kirjoitti:Löysin vähän lisätietoja, muistelen että puhuttiin Savonlinnan opiskelijasurmasta:

Oli lähes 8 vuotta tunnontuskia ja tuli 8 vuotta vankeutta.
Ensinnäkin kiitos Scythe, että olet kaivanut tiedot esille! Toisekseen: Helge, toimit oikein, kun tunnustit. Kolmanneksi: hauska ironinen kommentti loppuun, Scythe. Mutta eikö sinustakin ole jotenkin masentavaa, kun tiedät, että eihän se mene noin? Ei hän tule istumaan 8 vuotta vankeudessa, 4 vuotta ilmeisesti. Tosin, näiden tietojen perusteella omaan makuuni 8 vuotta olikin aika kova tuomio.
lumperi
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Marras 17, 2012 5:13 pm

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja lumperi »

Tämä kummallinen henkirikos on pysynyt mielessäni siitä saakka kun luin Helsingin Sanomista pikku-uutisen seitsemän vuotta vanhan henkirikoksen ratkeamisesta. Tekijä tunnusti seitsemän vuoden jälkeen. Miksi? Painoiko mieltä liikaa, ehkä. Vai vaikuttiko esimerkiksi Nils Gustafssonin vangitseminen ja oikeudenkäynti myös tämän henkirikoksen tekijään. Parempi tunnustaa nyt, sepittää joku tarina ja istua muutama vuosi, kuin että poliisi kolkuttaa ovelle 20 vuotta myöhemmin.
Todellista motiivia tähän tekoon ei tiedä kukaan muu kuin tekijä itse. Oliko kyseessä jonkunlainen kummallinen mustasukkaisuus? Halusiko tekijä kokeilla osaamiaan itsepuolustustaitoja "loppuun asti", vai mistä oikein oli kyse. Ohessa teksti Alibin (7/2005) artikkelista jossa tapausta käsitellään:

Vuosien takainen opiskelijasurma selvisi

"Päätin vaientaa hänet"

Alibi - Lokakuussa 1998 Helge Lempiäistä kuulusteltiin
todistajana henkirikokseen. Maaliskuussa 2005 sama
mies käveli poliisilaitokselle tunnustamaan tekonsa.
Näin Savonlinnan kuristussurma selvisi.


Vajaa seitsemän vuotta sitten, lokakuun 16. päivänä 1998, Mikkelin poliisin hälytyskeskukseen
ilmoitettiin Savonlinnassa Otavankadun varrelta, metsäpolulta löytyneestä ruumiista.
Ilmoituksen teki täysin sivullinen mieshenkilö, joka oli ollut varhain aamulla kävelemässä paikan ohi. Paikalle hälytettiin ambulanssi ja poliisipartio. Miehen päässä todettiin useita vertavuotavia haavoja ja vammat viittasivat väkivaltarikokseen.
Miehen alaraajoissa oli havaittavissa jo kuolonkankeutta. Uhrin taskuista löytyi henkilöllisyystodistus, jonka perusteella tämä todettiin vuonna 1975 syntyneeksi mieheksi.
Polulla oli selviä ryömimisjälkiä ja noin kahden metrin päästä vainajasta löytyi lähes täysi viinipullo. Se sisälsi kotiviiniä.
Oikeuslääkäri suoritti uhrille ruumiinavauksen. Vainajassa todettiin yhteensä seitsemän terävän esineen aiheuttamia haavoja, jotka eivät kaikki ulottuneet kalloon saakka.
Poliisi tutki henkirikosta tiiviisti. Väkivallan uhri oli opiskellut Savonlinnan ammattioppilaitoksen rakennuslinjalla. Asunnon hän sai Otavankadulla sijaitsevasta solutalosta. Samassa talossa asui Helge Lempiäinen.
Tutkimuksissa selvisi, että uhri oli ollut Otavankadun asunnolla ainakin 15.10.1998 noin kello 23 aikaan. Silloin hänen havaittiin poistuvan asunnosta juopuneena. Helge Lempiäinen jäi vielä asunnolle. Tämän jälkeen uhrin liikkeistä ei ole saatu varmoja havaintoja.
Savonlinnan polkusurma jäi pimeäksi useiksi vuosiksi. Olisiko henkirikos ikinä paljastunutkaan ellei Helge Johannes Lempiäinen olisi itse marssinut poliisilaitokselle tunnustamaan sitä?
Lempiäinen meni Joensuun poliisilaitokselle tämän vuoden maaliskuussa. Hän kertoi poliisille tehneensä henkirikoksen. Lempiäinen myönsi hakanneensa uhria vaatekaapin metallisella tangolla päähän ja sen jälkeen kuristaneensa uhria takaapäin kurkusta niin kauan, että tämän liikehdintä loppui. Oikeuslääkäri Kari Ojala totesi uhrin kuolleen käsin kuristamisen seurauksena. Kuolemaa edesauttoi uhrin alkoholimyrkytystila sekä lukuisat tylpällä esineellä aiheutetut pään vammat.
- Kyseessä on henkirikos, oikeuslääkäri Kari Ojala lausui.

Kotiviiniä, riitelyä...
Uhri, josta käytämme tekaistua etunimeä Aarne, oli Helge Lempiäisen hyvä kaveri. He tunsivat toisensa useiden vuosien ajan ja opiskelivat samaan aikaan Kiteen ammattikoulussa.
Lempiäistä kuulusteltiin todistajana kahteen kertaan lokakuussa 1998. Silloin Lempiäinen esiintyi tyynen rauhallisesti eikä antanut merkkiäkään siitä, että hän olisi henkirikoksen takana. Vuosien aikana henkirikos alkoi painaa, joten mies päätti lopulta tunnustaa...
- Jossain vaiheessa syksyä 1998 Aarne sai häädön asunnostaan ja muutti tilapäisesti minun soluuni asumaan.
Samassa solussa asui väliaikaisesti eräs kolmaskin mies.
- Olin valmistanut Aarnen kanssa kotiviiniä ja sitä oli kyseisenä iltana asunnollani noin 20 litraa.
Soluasunnon "kolmas mies" poistui vanhempiensa luokse. Lempiäinen jäi Aarnen kanssa kahdestaan asunnolle.
- Aloimme juoda kotiviiniä...
Jossakin vaiheessa asunnolle tuli joku vieras, joka meni Aarnen kanssa parvekkeelle juttelemaan. He halusivat olla siellä kahdestaan.

"Tiesin kuristaessani, että hän menehtyy!"
- Närkästyin tästä kovin. Minulle ja vieraalle miehelle tuli riitaa. Olimme toisissamme kiinni. Mitään lyömistä ei kuitenkaan tapahtunut puolin eikä toisin, taposta syytteen saanut Helge Lempiäinen kertoi esitutkinnassa.
Asia saatiin selvitettyä ja vieras poistui asunnolta.
- Jossain vaiheessa myöhemmin yöllä juttelin Aarnen kanssa mahdollisesti ulos lähtemisestä ja jostain autosta soittimien keikkaamisesta. Tätä varten otin mukaani asuntoni lattialla olleen noin 50 senttimetrin pituisen metalliputken. Putki oli ollut joskus vaatekaapissani henkarien pitimenä...
Lempiäisen mukaan he ottivat mukaansa yhden pullon kotiviiniä.
- Muistan olleeni vahvassa humalassa. Muistan kuitenkin osittain yön tapahtumia...
Lempiäisen mukaan he kävelivät Otavankatu 8:n pihasta Otavankatu 11:n pohjoispäätyyn. Tarkoitus oli mennä oikopolkua pitkin kaupungin suuntaan.

"Tappaminen ei ollut tarkoitukseni"
Miehet olivat kävelemässä polkua pitkin. Yhtäkkiä Lempiäinen hyökkäsi Aarnen kimppuun.
- En osaa sanoa tarkemmin syytä, Lempiäinen pohti.
- Löin häntä useita kertoja mukanani olleella metalliputkella päähän. Iskujen määrästä en osaa sanoa, mutta niitä oli kuitenkin useita. Iskut eivät kuitenkaan aiheuttaneet Aarnelle vakavia vammoja.
Lempiäinen kaatoi kaverinsa alleen maahan, sitoi jaloillaan uhrin ja otti hänestä kuristusotteen.
- Pidin häntä allani ja kuristin kurkusta noin 15 minuutin ajan. Tunsin viimein Aarnen otteen herkeävän.
Kuristin vielä jonkin aikaa varmuuden vuoksi, jotta Aarnen liikehdintä lakkaisi, Helge Lempiäinen selvitti esitutkinnassa.
Lempiäinen kertoi, että hänellä oli aluksi tarkoitus "vain näyttää". Mitä? Se, että hän oli pahoillaan siitä, kun Aarne ja asunnolla ollut kolmas mies eivät hyväksyneet häntä kaverikseen parvekkeelle.
- Kun kuristin Aarnea maassa, homma tavallaan karkasi käsistä. Halusin tavallaan varmistaa, ettei Aarne pysty kertomaan asiasta myöhemmin kenellekään. Tappaminen ei ollut alun perin tarkoitukseni, mutta humalatilani laukaisi tilanteen. Se vei siihen, että halusinkin vaientaa Aarnen lopullisesti.
Lempiäinen huomasi Aarnen kuolleen. Sen jälkeen hän päätti poistua pikapikaa takaisin asunnolleen. Sitä hän ei tiedä minne lyöntivälineenä ollut metalliputki joutui.
- Olenko heittänyt sen pois tai laittanut johonkin... Muistan jälkeenpäin etsineeni sitä. En kuitenkaan löytänyt.
Kun Lempiäinen saapui asunnolleen, hän kävi ensimmäiseksi suihkussa. Mies oli nimittäin itsekin veressä.
- Suihkun jälkeen vein veriset vaatteeni talon alakerrassa olevaan, opiskelijoille tarkoitettuun pesukoneeseen ja laitoin ohjelman käyntiin. Tämän jälkeen nukahdin tai sammuin asunnolleni. Seuraavana aamuna noudin vaatteet pesukoneesta pois.
Lempiäinen paljasti nyt siis tehneensä henkirikoksen. Vajaa seitsemän vuotta sitten mies kertoi kuulusteluissaan vain alkuillan tapahtumista, eikä lainkaan siitä mitä metsäpolulla tapahtui.
- Tiedän ettei tekoani saa tekemättömäksi, vaikkakin halusin tulla asian selvittämään,
Helge Johannes Lempiäinen kertoi kuulustelussaan.

"Päätin opettaa!"
Lempiäinen ei tapellut ensimmäistä kertaa uhrin kanssa. Kerran aiemminkin parivaljakko istui viinanhuuruisissa tunnelmissa, jotka päättyivät käsirysyyn. Aarne oli tuolloin soittanut Lempiäisen puhelimella naisystävälleen.
Puhelu vain jatkui ja jatkui. Lempiäinen närkästyi ja kävi Aarneen käsiksi. Miehet painivat lattialla.
- Jossain vaiheessa Aarne sitten rikkoi nyrkillään asuntoni huoneen ikkunan ja heitteli olutpulloja ympäriinsä.
Soitin mielestäni Kiteen poliisille tapahtumasta ja muistelen poliisien käyneen paikalla, Helge Lempiäinen kertoi esitutkinnassa.
Niin kuin monet muutkin henkirikokset, tämä teko oli täysin järjetön. Ainoaksi motiiviksi tarjoillaan uhrin liian pitkää oleskelua "kolmannen miehen" kanssa parvekkeella ja tilanteen karkaamista käsistä.
- Päätin opettaa häntä alkuillan tapahtumien takia. Jossakin vaiheessa mietin, että jos lopetan kuristamisen, Aarne kertoo asiasta, joten päätin vaientaa hänet.
- Tiesin kuristaessani että hän menehtyy, Helge Lempiäinen sanoi poliisille.
Helge Lempiäistä kuulusteltiin ensimmäisen kerran 16.10.1998. Tuolloin tarina oli aivan toisenlainen kuin tänä keväänä, jolloin mies meni Joensuun poliisiin tunnustamaan surmatyönsä.
Lempiäinen sai Savonlinnan käräjäoikeudessa syytteen taposta. Siitä rikoksesta hänet myös tuomittiin 8 vuoden vankeusrangaistukseen.
Avatar
Kaizer Sose
Jane Marple
Viestit: 1011
Liittynyt: To Elo 11, 2011 12:05 am

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja Kaizer Sose »

Nimet Aarne ja Helge ovat aika erikoisia nimiä -90 luvun lopulla ja vielä kun sällit alle 30v.
Tuokaa minulle Alfredo Carcian pää ja hillosipuleita niin ette näe enää koskaan nälkää.
lumperi
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Marras 17, 2012 5:13 pm

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja lumperi »

Nimet Aarne ja Helge ovat aika erikoisia nimiä -90 luvun lopulla ja vielä kun sällit alle 30v.
Aarne oli Alibin tekaisema nimi. Helge oli tekijän oikea nimi. Sanon oli, koska tuskimpa tekijä enää tänä päivänä tuolla nimellään elelee.
L.A
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 3:59 pm

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja L.A »

Nyt kylmäsi ja kovasti. Onko uhrista muuta tietoa, kun syntymävuosi?
Avatar
TiiaStiina
Javier Pena
Viestit: 1849
Liittynyt: Ma Elo 16, 2010 12:09 am

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja TiiaStiina »

Tekijä tappoi hyvän kaverin ilman syytä. Pysäyttää miettimään. Kiinnostaisi tosiaan onko muuta tietoa.
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Tappo Savonlinnassa v. 1998 - tekijä tunnusti v. 2005

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Sen verran löysin lisätietoa, että ilmeisesti Helge Lempiäinen on harrastanut thainyrkkeilyä, koska sen verran nimen perusteella tulee osumia siihen suuntaan. Seurana on ollut Joen Thainyrkkeilijät. Kuvankin onnistuin onkimaan täältä. Jokainen voi päätellä sen tulosten perusteella.
Vastaa Viestiin