Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Pharnamoh
Poliisikoira Rex
Viestit: 273
Liittynyt: Su Elo 14, 2011 7:42 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pharnamoh »

Motiivi? Toinen tytöistä oli riisuttu alastomaksi. Hänet todettiin seksuaalisesti koskemattomaksi. Holmströmillä oli pidätettäessä mukanaan salkku, jossa oli kahdet naisten pikkuhousut. Hän kertoi harrastavansa itsetyydytystä.
"I'm a plain man; rum and bacon and eggs is what I want, and that head up there for to watch ships off."
Atlanta
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Atlanta »

Jep. Olivatko ne uhrien pikkuhousut?

Moni muukin mies harrastaa itsetyydytystä, tänä päivänäkin, eikä se tee heistä murhaajia.

Hyvä, kun sinulta tulee vastakkaista näkemystä. Tulee kunnon keskustelu.

Oli miten oli. Motiivi on joka tapauksessa seksuaalinen.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.
Pharnamoh
Poliisikoira Rex
Viestit: 273
Liittynyt: Su Elo 14, 2011 7:42 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pharnamoh »

"Sattumat ovat harvoin todennäköisiä, kun kyseessä on murha", sanoo Åke Lindman tässä dokumentissa. https://www.youtube.com/watch?v=-XoaaX6NrLA
"I'm a plain man; rum and bacon and eggs is what I want, and that head up there for to watch ships off."
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

J.Maybrick kirjoitti:^Holmströmin veljekset vaikuttavat molemmat hyvin omituisilta kaiken kaikkiaan. Tietoa, minkälaisesta perheestä/suvusta he tulivat, ja mitkä tekijät ovat aiheuttaneet heidän omituisuutensa?
En usko Runarin syyyllistyneen näihin surmiin, paljoon muuhun kyllä.
Runar Holmströmin perheoloista:
Runarin isän kerrottiin olleen kiivasluonteinen ja lievästi mielisairas. Isänäiti on ollut mielisairas. Myös Runarin äidin puolella on todettu mielisairautta.
Hänen vanhempi veljensä on ollut ajoittain kleptomaaninen ja hänet vapautettiin asepalveluksesta hermostollisten häiriöiden vuoksi.
Runarin itsensä kuvattiin nuoruusvuosina olleen tavattoman pieni ja hentorakenteinen, ihmisarka ja hermostunut. Hänen opettajansa oli kuvannut poikaa itsepäiseksi ja syrjäänvetäytyväksi ja henkilöksi, jota ei pakottamalla saanut suostumaan mihinkään.
Aikuisvuosinaan Runarin kerrottiin olleen hyvinkin voimakas ja nopealiikkeinen, vaikka hän olikin vain 164 cm pitkä.
Runarista myös kerrottiin, ettei hän vapaaehtoisesti suostunut sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Hänellä oli kotinsa läheisyydessä oma itsekyhätty "oravanpesänsäkin", josta tarpeen vaatiessa pääsi sukkelasti pakosalle.
--
Itselleni on ollut tavattoman vaikeaa mieltää Runar niin nuoreksi kuin hän oli, surmien aikaan noin 36-vuotias. Hän näyttää huomattavasti vanhemmalta. Varmasti myös tuon ajan vaatteet vanhentavat häntä.

Tuosta poliisin aikanaan rekonstuoimasta surmaamistilanteesta; minusta se ei oikein ole vertailukelpoinen siihen, kuinka Holmström olisi surmat/hautauksen/tavaroiden piilottelun voinut suorittaa. Holmströmillehän alue oli täysin vieras. Poliisimies sentään sai rauhassa (muistini mukaan päivän ajan) tutustua ympäristöön ja hänelle jopa osoitettiin talokin, josta lapio tuli hakea. Onhan se nyt ihan eri asia kuin, että todellisuudessa surmaat kaksi naista itsellesi täysin vieraassa ympäristössä.
örkki
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Su Touko 30, 2010 10:59 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja örkki »

Kun poliisi on aikanaan rekonturoinut tapahtmat, he ovat kokoajan tienneet mitä he tekevät.
Holmström ei ole tuntenut seutuja. Miksi R.H. olis ruvennut edes hautaamaan tyttöjä surman jälkeen, mahdoton ajatus.
Ja piilottaa polkupyörät, miksi?
Tekijä löytyy varmasti läheltä, kuten yleensä näissä kaikissa surmatöissä.
Poliisit on tunaroineet pahemman kerran.
Emämunaus oli sekin, että tutkinta lopetettiin Holmströmin hirttäytymiseen.
Sittenkin, vaikka R.H. oli jättänyt kirjoittamansa viimeisen viestin "Olen syytön".
PLC
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Heinä 23, 2014 9:55 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja PLC »

Eräs asia tässä jutussa askarruttaa minua, miksi lähes kaikki tutkimuaineisto ja todistusten paikkansa pitävyys on niin ristiriitaista. Katselin Åke Lindmanin,Ei vanhene koskaan 2/4, jossa paikallinen poliisi Kaarlo Purhonen muistelee paikalla olleena naisten hautalöytöä. Filiminpätkässä Purhonen kertoo kuinka uhrit olivat haudassa "toine ol toisinpäin ja toine toisinpäin" eli ilmeisesti vastakkain päät yhdessä, kuitenkin virallisissa tutkimuksissa uhrit on haudattu peräkkäin päät samaan suuntaan. Wikipedian tiedoissa "tuokkospojat" tulivat paikalle soutuveneellä. Lisäksi kummastuttaaasia, miksi "Lyytikäisen lapio" on ainut vaihtoehto haudan kaivamiseen. Jos 1959 maalaistalon työmaalta katoaa lapio, se kyllä huomataan heti seuraavana aamuna ja miksi murhaaja olisi hakenut lapiota jostain HVK:sta kun vieressä oli karttapiiroksissakin mainittu "työkaluvaja". Huvittavinta on kun mainitaan että lapion kaivuujälki sopi haudan kavuun jälkeen, totta hitossa se sopii vaikka kaikki Heinäveden lapiot olisi tuotu sinne paikalle, lapiot oli koko kylälle hankittu, joko Ratian kaupasta tai Heinäveden osuuskaupasta, ja kun tarjolla ei varmaan ollut kuin yhtä ja samaa merkkiä, niin kaikki lapiothan jättivät saman kaivuujäljen. Oma käsitykseni on, että murhayönä lapiota ei haettu Lyytikäisestä vaan se tuotiin paikalle jälkien peittelyyn myöhemmin. Olisiko mahdollista, että hautaamiseen käytetty lapio otettiin Koikkalaisen vajasta ja palautettiin sinne takaisin pestynä, jolloin Koikkalaisen vajasta ei puuttunut lapiota, vaikka sillä kaivettiin mahdolliset haudat. Vajaan on kuitenkin matkaa haudalta vain muutama kymmen metriä.
Mutta kun peittelyyn tultiin tietä pitkin otettiin lapio työmaalta myöhemmin.

Huomasin noita kartta linkkejä tutkiessani, että olen viettänyt tuolla Tulilahden maastossa teltassa muutaman yön 1977, mutta ainakin silloin paikallinen "himomurhaaja" antoi meidän puolijoukkueen nukkua rauhassa.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

PLC, näissä tiedoissa on tosiaan paljonkin eroavaisuuksia, mutta kait se on luotettava siihen, mitä etp:ssa on kerrottu.
Uhrien sijainti haudassa oli etp:n mukaan sellainen, että tyttöjen päät olivat samaan suuntaan, itään päin. Pakkasen ruumis oli alimmaisena siten, että hänen päänsä oli suunnilleen haudan puolivälissä. Hän oli kyljellään. Nyyssönen oli selällään. Hänen jalkansa reisistä alaspäin olivat Pakkasen ruumiin päällä. Hänen päänsä oli niin haudan päätyseinämää vasten, että pää oli taipunut voimakkaasti rintaa vasten.

Tuokkospojat tulivat paikalle moottoriveneellä. Näin he itse kertoivat ja olipa heidän nähty ajelevankin veneellä.

Lapio
Lapiota ei ole voitu ottaa Koikkalaisen vajasta, koska vaja oli ollut lukossa, eikä vajaan ollut tunkeuduttu (ainakaan Koikkalaisen mukaan). Mitään häneltä ei ollut hävinnyt. Hän kertoi vajassa olleen kalastustarpeita sekä veneensä airot (ja oliko melakin). Lapiosta hän ei missään vaiheessa tainnut kertoa.
Tokihan on mahdollista, että hautaamisessa olisi käytetty eri lapiota kuin mikä alueelta piilotettuna sittemmin löytyi. Tutkimusten valossa vain näytti selvältä, että samainen lapio on käytössä ollut tyttöjen hautaa kaivettaessa, koska se sopi jälkiin, eikä mikään viitannut muuhunkaan.

Hui, olet siis telttailut paikalla 1977. Voitko kertoa, millainen alue tuolloin oli? Oliko siellä muita telttailijoita? Oliko rannassa tuolloin veneitä? Myöhemminhän siellä on ollut ainakin joku veneen raato.
PLC
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Heinä 23, 2014 9:55 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja PLC »

Telttailun aikaan oli toukokuu ja teltailijoita paikalla joku 600, saattoi olla enemmänkin.
Telttoja varmaan sitä henkilömäärää vastaava määrä.
No leikki leikkinä, paikalla oli silloin sotaharjoituksen esikunta ja siksi tuo telttailijajoukko oli noin sakea.
Tulloin paikalla oli vielä toiminnassa oleva laskettelukeskus ja muutoin paikka oli pusikkoa ja metsää, kukaan ei maininnut kyllä sanallakaan paikasta historiallisena murhapaikkana, enkä sitä itsekkään osannut siksi yhdistää.
Leirintäalueesta ei ollut silloinkaan mitään jäljellä ja teltat pystytettiin vihollisen näkösuojaan pitkin pusikkoa, sillä alati ilmasta vaanivat Fouga Magisterit eivä saaneet nähdä majoitusta.

Huomenna olen taas tuolla paikkakunnalla ja oli tarkoitus käydä vilkaisemassa paikkaa, jos vaimo suo ja sää sallii.
Muutoin tyttöjen käyttämä reitti on kyllä tuttua, ja olen kulkenut tuota viimeisen päivän matkareittiä satoja kertoja ja muistan myös reitin ennen tien korjaamista ja siksi pidänkin tyttöjen reittisuoritusta todella kovana, maastohan on tuolla todella mäkistä ja 1959 tiestö oli vielä mutkitelevaa.

Pikkupoikana jäi mieleen etsinnöissä mukana olleiden hurjat kertomukset "eläviltä haudatuista" uhreista, mutta eipä noihin kertomuksiin ole paljon tukea tullut etp:sta.
Tosin 1975 eräs paikkakuntalainen kohtalaisen voimakkaan humalatilan rohkaisemana uskoutui kertomaan kuka hautasi uhrit, mutta sitä kuka murhasi tytöt hänkään ei uskaltanut kertoa. Mutta kyseessä oli Heinäveteläisen rikkaan perillinen ja edes sammumiseen saakka jatkunut ryyppääminen ei saanut "tietäjää" luopumaan nimestä.
Hirvittävään arvoon en tuota tietoa silloin asettanut, mutta nyt myöhemmin luettuani tätä ketjua olen koettanut sovittaa tuota kertomusta täällä olevaan tietoon ja hautaaja saattaisikin sopia kuvoon. Mutta olisiko jaettu tieto voinut pysyä edes rahalla niin salassa kuin se on näihin päiviin saakka pysynyt.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

PLC:llä on ainakin paikallistietoa, kun tyttöjen ajoreittikin silloisen tiestön osalta on tuttua. Näitä kirjoituksia on aina mukava lukea, kun kirjoittajalla on omakohtaista kokemusta paikasta.
Tytöillä varmaan olikin kova kunto. Hehän valmistautuivat retkeensä hyvissä ajoin, pakaten ja harjoitellen pyöräilymatkoja.
Kirjoitin Hejacin puolelle tuosta kameran filmistä ja kun PLC nyt esille tuo asian, millä salaisuus on saatu pidettyä, niin voisiko olla niin, että juuri tällä kameran sisällöllä? Filmillä oli jotakin, jonka vuoksi murhaaja tai hänen seurassaan ollut henkilö sen kameran otti.
Ravadas
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Elo 03, 2009 5:26 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ravadas »

Tuosta PLC:n edellisestä viestistä tuli mieleen Alibin julkaisema kirje vuodelta 1985, joka löytyy aiemmasta viestiketjusta:
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... start=1905
Tunnetko sen, ja sopiiko se tuohon kertomaasi lapsuudenmuistoon?
PLC
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Heinä 23, 2014 9:55 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja PLC »

Tuo Alibin juttu ei ole tuttu. Itseasiassa pikkupoikamuistoni liityyvät ruumiiden löytöön haudasta. Ja myöhempi pelkästään tuohon kätkemiseen ja hautaamiseen.
En tiedä onko sopivaa kirjoittaa ihan sanatarkasti nuo paikalaolijoiden kertomukset hautalöydöllä, mutta minusta niissä on kuitenkin seikkoja, jotka selittävät tapahtumien kulkua ja ehkä sitä osaa joka on jäänyt pelkästään poliisin tietoon.
Edelleen ihmettelen sitä miksi esim. Rekonstruktio ohjelma on tehty niin pahasti pieleen tuon kätkemisen osalta.

Sitten tuoreempaa juttua, kävin pikaisesti Tulilahdessa ja nimenomaan tuolla leiripaikalla, joka on nykyään pelkkään metsää ja kelkkaura.
Sikäli kun vähääkään olin oikeassa paikassa kelkkareitti näyttäisi kulkevan sitä vanhan tien pohjaa, joka aikanaan oli tienä Tulilahteen. Paikkahan on valittu aikanaan todella huolella. Tuskin synkempää ja huonompirantaista paikkaa löytyy koko Heinävdeltä. Ranta on louhikkoinen ja ehjänä ilman laituria uimaan meno vaatii harjaantumista. Lisäksi synkkä pohjoisviltto tekee paikasta auttamatta synkän. Lahden koko ja muoto oli täsmälleen sitä mitä odotin, mutta korkeusero rannasta telttapaikale ja siitä edelleen parkkipaikale ja käymälälle oli paljon suurempi kuin osasin odottaa. Mutta itseasiassa käymälä on ollut niin kaukana telttapaikasta, että teltassa olija ei välttämättä herännyt siellä käytyyn kamppailuun.
Lisäksi mielessäni olin kuvitellut, että raahausura käymälältä rantaan olisi kulkenut telttapaikan kautta, mutta tarkastin sen tultuani karttapiiroksesta ja sehän onkin kulkenut suoraan käymälältä hautapaikan suuntaan alas mäkeä, jossa uhria ei varmaan rannan lohikkoisuudesta johtuen ole enää nostettu veneeseen kuten täällä ovat jotkut spekuloineet, vaan viety suoraan hautapaikalle jonne käymälältä on lyhyempi matka kuin teltalta.

Mutta sitten iski mieleen ihan villi ajatus siitä, että hautapaikka ei ehkä ollutkaan tarkoitettu viimeiseksi paikaksi uhreille, nimittäin, ellen ihan väärin paikottanut hautapaikkaa ja hautausmaata, nehän ovat hyvin lähellä toisiaan ....vain reilu kilometri erottaa Tulilahden hautapaikan Petäjäselän hautausmaasta, ja tuo väli on nykyiselläänkin todella hiljaista seutua.
Jos uhrit olisi hälyn päätyttyä ajateltu siirrettäväksi jonkun oikeasti haudatun hautaan ennen peittämistä tapaus ei ikinä olis selvinnyt mihin tytöt katosivat.
Tällöin hautaamiseen liittyisi hyvinkin kiinteästi haudnkaivaja, mikä olisikaan oivempi paikka kuin hänen omalla maallaan ollut väliaikainen hautapaikka.
Surmaaja ei haudankaivaja varmasti ollut, mutta osallistuiko hänkin....ehkä monen muun ohella kätkentään. Tuokin rikkaan talon poika murhaajana saattaisi tässä tapauksessa muuttua läheisen naapurin pojaksi, joka pyysi naapurilta "virka-apua" vahinkoon.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

Aika lailla vallitsevana käsityksenä näyttää olevan, että joku tuntematon, ulkopuolinen on riisunut toisen tytöistä. (Ehdottelin aiemmin toistakin tapaa luopua vaatteistaan, mihin ei kylläkään kukaan ottanut kantaa, paitsi eräs yv:llä.) No kuitenkin tuo paikka, eli järven ranta, alastomuus ja kuuman päivän ilta/yö tuo mieleen muitakin vaihtoehtoja, kuten peseytymisen tai uimisen. Ehkä Eine oli itse riisunut itsensä ja pulahtanut uimaan tai pesulle..kun oli luullut, ettei lähistöllä ole enää ketään kaksilahkeista? Ja noustessaan järvestä, hänen kimppuun olisi käyty, ja samaan aikaan Riitta havahtunut ääniin ja yrittänyt tulla väliin tai ainakin kurkannut teltastaan.
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
PLC
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Heinä 23, 2014 9:55 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja PLC »

Esitutkinta pöytäkirjoissahan on määritelty surmapaikat ja surmaamisjärjestys varsin selvästi.
Pakkanen surmattiin ensin käymälän lähistölle ja Nyyssonen myöhemmin lähellä hautapaikkaa.
Tuo surmaamisjärjestystä tukee ruumiinavauspöytäkirja, jossa Pakkasen ruumiin todettiin olleen kuolonkankeuden jäykistämä hautaan laitettaessa ja Nyyssonen puolestaan oli vasta surmattu, koska hautaan oli valunut suuri lammikko verta, joissain lähteissä on myös maininta verilammikosta haudan vieressä.
Se mikä todellisuudessa oli surmien väli on sitten hankalampi määrittää, mutta näyttää sille että Nyyssonen pääsi pakenemaan tuon 200m teltalta haudalle, pitkin rantaa, mutta sekään ei selitä kuolonkankeuden alkamista ajallisesti, vaan Pakkasen on täytynyt joutua kamppailemaan pitkään surmaajaa vastaan mistä syystä hänen kulonkankeutensa on täytynyt alkaa heti kuoleman jälkeen.
Uhrit on ilmeisesti molemmat yritetty raiskata ja siinä kamppailussa sitten ainakin Pakkanen on saanut surmansa.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

PLC kirjoitti:Esitutkinta pöytäkirjoissahan on määritelty surmapaikat ja surmaamisjärjestys varsin selvästi.
Pakkanen surmattiin ensin käymälän lähistölle ja Nyyssonen myöhemmin lähellä hautapaikkaa.
Tuo surmaamisjärjestystä tukee ruumiinavauspöytäkirja, jossa Pakkasen ruumiin todettiin olleen kuolonkankeuden jäykistämä hautaan laitettaessa ja Nyyssonen puolestaan oli vasta surmattu, koska hautaan oli valunut suuri lammikko verta, joissain lähteissä on myös maininta verilammikosta haudan vieressä.
Se mikä todellisuudessa oli surmien väli on sitten hankalampi määrittää, mutta näyttää sille että Nyyssonen pääsi pakenemaan tuon 200m teltalta haudalle, pitkin rantaa, mutta sekään ei selitä kuolonkankeuden alkamista ajallisesti, vaan Pakkasen on täytynyt joutua kamppailemaan pitkään surmaajaa vastaan mistä syystä hänen kulonkankeutensa on täytynyt alkaa heti kuoleman jälkeen.
Uhrit on ilmeisesti molemmat yritetty raiskata ja siinä kamppailussa sitten ainakin Pakkanen on saanut surmansa.
Minulla ei ole esitutkintapöytäkirjaa ja vaikka olisi, miettisin muitakin vaihtoehtoisia tapahtumien variaatioita ja asiaan viittaavia seikkoja. Jos ept olisi niin kattava ja tyhjentävä, voisimme kaikki pitää sitä silmiemme edessä ja enää sitten keskusteltaisiin siitä, kuka oli surmaaja. Tylsää mielestäni. En tiedä missä kohtaa ja missä järjestyksessä tytöt on surmattu. Eine on hyvin voinut saada surmansa karkumatkan päätteeksi haudan luona. Mutta hän on voinut aivan hyvin juosta sinne myös ilman vaatteita, jotka hän on voinut itsekin riisua (tai sitten joku muu).

Eikö puolustusvammojen vähäisyys Riitan kohdalla viittaisi pikemminkin yllättämiseen, eikä niinkään pitkäaikaiseen kamppailuun? Ei kai tuota raiskauksen yritystä ole missään varmennettu? Alaston vartalo voi viitata toki siihen, muttei ole ainoa vaihtoehto. Olen lukenut tämän 2. ketjun ja 1.ketjusta lukematta enää 25 sivua..ja lukiessa tulee kaikenlaista mieleen, siksi heittelen välikysymyksiä tänne..
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
PLC
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Heinä 23, 2014 9:55 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja PLC »

Jos Pakkasen voitaisiin osoittaa saaneensa surmansa yllätyksellisesti ja ilman kamppailua, tämä olisi vapauttava todistus Runar Holströmille. Tällöin surmaajan olisi pitänyt olla surmapaikalla vielä aamulla klo. 6 aikaan ja Runarhan oli nähty Varkaudentiellä joidenkin todistajalausuntojen mukaan 3.30. Sinällään tuo Pakkasen ruumiinavauspöytäkirja olisi pitäny olla puollustuksen todisteena oikeudenkäynnissä, en tiedä oliko näin.
Vastaa Viestiin