17-vuotias tyttö poltettiin elävältä, Kokemäki 30.1.2015

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Narsissi
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: To Touko 17, 2012 8:59 am

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Narsissi »

Siis facen tila on pidä minut sisäänkirjautuneena- tila eikä muista minut- tila. Pieni korjaus.
Jack Bauer
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:13 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Jack Bauer »

murjaani kirjoitti:Yksi perustavanlaatuinen on asiakkaan oma näkemys; asiakas voi kieltäytyä tarjotusta tulkista ja saa omalla kustannuksellaan tuoda haluamansa.
Tuskin nyt sentään rikosasioissa esim. epäilty voisi kieltäytyä valtion tarjoamasta tulkista ja hankkia omalla kustannuksellaan haluamansa? Uskon että näin varmasti voi olla muissa tilanteissa, mutta eiköhän rikosjutuissa käytetä sitä tulkkia minkä viranomaiset sattuvat löytämään, huolimatta siitä mitä mieltä esim. epäilty tulkista on.
murjaani kirjoitti:Muissa kuin tulkin hommissa olen ollut prosesseissa, joisss tulkataan ja mm darin tulkeissa on toimintamalleissa klappia monella. Tulkki ei osaa olla mahdollisimman neutraali välittäjä, vaan ottaa kantaa, sensuroi, ei suomenna kaikkea jne. Esimerkki elävästä elämästä: tulkin A tulkattavat tekevät samat virheet kokeessa ja lomakkeissa, tulkin B asiakkailla on kullakin erilaiset vastaukset. Olisiko A ehkä vaikuttanut sisältöön?
Anteeksi mutta aika paksua tekstiä. Tämä teidän maahanmuuttajavastaisuus alkaa mennä pikkusen yli: "Nyt tulkillakin on pakko olla sormensa pelissä, koska onhan tulkkikin ulkomaalainen ja varmaan myös suurella todennäköisyydellä muslimi. Kyllä ne pitävät aina yhtä ja tulkki varmasti auttaa murhaajaa koska onhan heillä samanlainen kunniakäsitys." Ihan oikeesti. Edelleen ihmettelen sitä että miksi vangitsemisoikeudenkäynti olisi myöhästynyt keskiviikkona 4. päivä siksi että epäilty vaati tulkkia, jos epäillyllä olisi ollut tulkki jo aikaisemmin käytettävissään tiistaina 3. päivä jolloin FB-profiilia muokattiin (ja täten siis myös tiedossa että tulkkia tullaan tarvitsemaan myöskin vangitsemisoikeudenkäynnissä)?
Jack Bauer
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:13 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Jack Bauer »

Narsissi kirjoitti: - tytön ilmaantuminen whatsappiin 7 ja 8 välissä voi tarkoittaa myös sitä, että Ramin on vaatinut puhelinta itselleen tarkistaakseen tytön ja mahdollisen uuden sulhon viestittelyt. Viestit nähtyään raivostunut ja asiat ovat johtaneet nähtyyn lopputulokseen.
Tämä on toki täysin mahdollista, että Ramin olisi siellä uhrin whatsapissa käynyt. Mutta tämä whatsapp -juttu ei myöskään ole mikään fakta. Taisi joku täältä aikaanpistää tämän huhun. Ettei olisi ollut jopa se sama, joka väitii että vain suuret luut olisi löytynyt paikalta tai jotain vastaavaa? En jaksa selata koko ketjua että löytäisin ko. viestin.

Itse en kyllä hetkeäkään usko sitä että pelkät luut olisi löytynyt, saatika sitä että uhri olisi paloiteltu. Myöskin se aiemmin mainittu kosimisjuttu kuulostaa korvaani enemmänkin jonkun vilkkaalta mielikuvitukselta kuin mahdolliselta totuudelta.
cidip77
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:22 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja cidip77 »

Hyviä huomioita narsissiltä. Eikös whatsappin käyttö vaadi, että on sijainti käytössä puhelimessa? Olisiko tutkinnan kannalta sillä merkitystä, että pystyttäisiin tarkistamaan missä puhelin ollut viimeksi.
Tuo facebookin "muista minut" kuulostaa loogiselta, mutta kummallista jos poliisi ei ole pidätys hetkellä takavarikoinut tietokonetta ja mobiililaitteita. "muista minut" toiminto on kumminkin aina laite kohtainen.
Kalinka Holmes
Harjunpää
Viestit: 310
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Onko Suomessa joissakin tapauksissa pakko olla tulkki, jos vastaajana on ulkomaalainen? Ettei syytetty voi myöhemmin vedota siihen, että ei ole ymmärtänyt ja sisäistänyt asiaa kielimuurin vuoksi?
Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3647
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Tuosta facebook-tilin muuttamisesta ennen poistamista...
Ainakin lähetetyt viestit (jos vastaanottaja ei ole niitä poistanut) sekä todennäköisesti myös ainakin osa muiden sivuille tehdyistä kommenteista jäävät olemaan vaikka tili poistettaisiin. Kun ennen poistamista vaihtaa nimen, vaihtuu se myös kommenteissa ja lähetetyissä viesteissä. Eli tuolla on päästy sotkemaan sen selvittelyä, mitä viestejä profiilista on lähetetty...
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...
murjaani
Martin Beck
Viestit: 796
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 5:09 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja murjaani »

Viranomaisella on velvollisuus järjestää tulkki aina tarvittaessa. Viranomaistilanteessa asiakkaalla on aina oikeus käyttää suomea ja ruotsia. Viranomaisen tulee järjestää tulkki aina tarvittaessa. Tulkkiin on oikeus myös viittomakielisellä, saamenkielisellä ja romanikielisellä.

Edellisellä sivulla joku kyseenalaisti asiakkaan oikeuden vaikuttaa tulkin valintaan. Haluaisiko joku murhiksen lukija tulkikseen vaikkapa rikoksen uhrin veljen? Ja siis jos se tarjottu tulkki ei käy, niin ei se tarkoita että heti pitäisi asiakkaan hommata oma tulkki. Mutta asiointi voi olla sujuvampaa, jos koko ajan on sama tulkki ja siksi moni tykkää tuoda oman tulkin. Toki jos hoidetaan alaikäisen asioita on viranomaisen mietittävä voiko vanhemman valitsema tulkki olla uhka lapsen edulle.
JhnSmith
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Su Helmi 08, 2015 4:51 am

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja JhnSmith »

En tiedä, onko tuo fasen sulkeminen niin oleellista. Kai hän on jollekkin sen tunnuksen voinut antaa muutenkin, kuin tulkille. Omaisille tjms. Sen vanhat profiilit on poistettu myöhään lauantai-iltana (7.2) kuvake.netistä ja topface.commista. Eli on kertonut tunnuksensa sinnekin jollekkin.

Minusta tuo auto on tärkeä. Jos Shakili ei omista, niin sen haltija on melko varmasti jollaintavoin kanssarikollinen. On kumma jos ei tuttavapiiristä löydy tummaa, vihertävänharmaata farmariautoa, jossa takapää rikki.
Jack Bauer
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:13 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Jack Bauer »

murjaani kirjoitti: Edellisellä sivulla joku kyseenalaisti asiakkaan oikeuden vaikuttaa tulkin valintaan. Haluaisiko joku murhiksen lukija tulkikseen vaikkapa rikoksen uhrin veljen? Ja siis jos se tarjottu tulkki ei käy, niin ei se tarkoita että heti pitäisi asiakkaan hommata oma tulkki. Mutta asiointi voi olla sujuvampaa, jos koko ajan on sama tulkki ja siksi moni tykkää tuoda oman tulkin. Toki jos hoidetaan alaikäisen asioita on viranomaisen mietittävä voiko vanhemman valitsema tulkki olla uhka lapsen edulle.
Eli tämän logiikan mukaan asiakas (tässä tapauksessa epäilty) voisi kieltäytyä viranomaisen järjestämästä tulkista ja hankkia itse itselleen tulkin omakustanteisesti? Tämä tarkoittaisi tällä logiikalla sitä, että epäilty voisi hankkia oikeudenkäyntiin tulkiksi vaikka hyvän ystävänsä? Aika uskomattoman kuuloista. Mutta toisaalta vaikka näin olisikin, en usko että tulkki pystyisi muutenkaan paljon epäiltyä auttamaan. Oikeudenkäyntiä ei voi verrata esimerkiksi siihen ajokortin suorittamiseen, jossa tulkki voisi kertoa "oikeat vastaukset".

Edelleen en usko sekuntiakaan että tulkilla on mitään tekemistä FB-profiilin muuttamisen kanssa. Perusteluni olen jo sanonut.
hannas
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 90
Liittynyt: To Marras 27, 2014 5:51 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja hannas »

Jotenkin tästä todella murheellisesta 17-vuotiaan tytön surmasta tulee mieleen silloin 14-vuotiaan Eveliina Lappalaisen surma Imatralla v. 2000. Siinähän tekijä, Otto Aleksi Martikainen, pääsi tosi vähällä "lusimisella" (puolet 7 vuoden tuomiosta eli 3,5 vuotta), koska tekoa ei pidetty murhana (Korkeimman Oikeuden päätös).

Nyt tässä lenkkeilijätytön tapauksessa on mielestäni samanlaista julkista kiinnostusta ja onkohan taas Heikki Lampela (kuten Eveliinan surmassa) tämänkin tappajan puolustaja ja varsinkin, jos kamerat ovat paikalla.

Kuitenkin lenkkeilijätytön surma on mielestäni paitsi täysin käsittämättömän turha ja musertava nuoren naisen menetys hänen omaisilleen ja läheisilleen ja koko maailmalle, myös selvästikin suunniteltu, harkittu teko julkisten lähteiden perusteella.

Itse uskon, että tietyntyyppisillä, etenkin miespuolisilla henkilöillä näyttäisi olevan suuria vaikeuksia käyttäytyä asiallisesti varsinkin naispuolisia "ihastuksiaan" kohtaan. Samoilla henkilöillä ei näyttäisi olevan muussakaan elämässä erityisen rakentavia näyttöjä, vaan he ovat enemmänkin hajoittajia ja idiootteja.
Toivon, että tuollaiset selvästikin asosiaaliset ja kyvyttömät henkilöt poistuvat ihmislajin joukosta, tavalla tai toisella.

Oikeat miehethän eivät pysty ymmärtämään naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja tappoja, murhia, eivätkä tekemään sellaista koskaan.
"And though you fight to stay alive
Your body starts to shiver
For no mere mortal can resist
The evil of the thriller"
- Michael Jackson feat. Vincent Price - Thriller (1982)
jmit
Vic Mackey
Viestit: 1930
Liittynyt: Pe Loka 02, 2009 2:55 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja jmit »

"Viranomaistilanteessa asiakkaalla on aina oikeus käyttää suomea ja ruotsia."

Tämäpä kätevää. Voin siis pyytää tulkkia paikalle kääntämään kaiken ruotsiksi varmistaakseni, että en ymmärrä poliisin kysymyksiä. Tai vaikka ihan kielikurssin vuoksi.

Pitkään Suomessa asuneiden ja kansalaisuuden saaneiden ei pitäisi antaa käyttää tulkkia. Ensinnäkään kansalaisuutta ei pitäisi myöntää henkilölle joka ei osaa Suomessa puhuttavaa kieltä. Toiseksi tulkin käyttö myös sekoittaa huomattavasti keskustelua. ajatelkaa tilannetta, jossa voisin käyttää rikkinäisen puhelimen tyyliin suomen kielen tulkkia välissä vaikka sekä poliisi että minä olemme suomen kielisiä. Olisi helppo jälkikäteen vesittää lähes kaikki selittelemällä väärinkäsityksistä ja saman sanan eri tarkoituksista eri Suomen maakunnissa ym. ym...
Kaustinen
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: To Touko 09, 2013 8:23 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Kaustinen »

Tämä tulkkijuttu on sen verran hankala, että on parempi, että tulkki pyynnöstä hommataa, kuin että ei hommata.

Homma toimii valitettavasti myös toiseen suuntaan, eli itse tunnen yhden maahanmuuttajaan, joka syyllistyi (talous)rikoksiin. Oli asunut maassa vuosia ja tavallisessa arkielämässä pärjäsi suomenkielellä. Ei ollut vaatinut tulkkia. Ja voin vannoa, että ei todellakaan kuulusteluissa ymmärtänyt puoliakaan siitä, mitä tosiasiassa kysyttiin ja helppo oli poliisin kuulustelua pyörittää. Puhumattakaan, että olisi asianmukaisesti pystynyt tarkistamaan esitutkintapöytäkirjan kirjaukset ennen allekirjoittamista.

On ihan eri asia pärjätä arkielämässä, kuin selvitä kunnialla kuulusteluista tai oikeudenkäynnistä. Monella syntyperäiselläkin suomalaisella on suuria vaikeuksia em. tilanteissa ymmärtää kuulemansa tai lukemansa oikein ja valitettavan usein tapahtuu esim. sitä, että asiat on kirjattu esitutkintapöytäkirjaan ihan toisin kuin kuulusteltava on selittänyt/yrittänyt selittää, mutta ei ole sitten osannut kiinnittää asiaan huomiota tarkistusvaiheessa.
skoone
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4648
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja skoone »

Kaustinen kirjoitti:Tämä tulkkijuttu on sen verran hankala, että on parempi, että tulkki pyynnöstä hommataa, kuin että ei hommata.

...
On ihan eri asia pärjätä arkielämässä, kuin selvitä kunnialla kuulusteluista tai oikeudenkäynnistä. Monella syntyperäiselläkin suomalaisella on suuria vaikeuksia em. tilanteissa ymmärtää kuulemansa tai lukemansa oikein ja valitettavan usein tapahtuu esim. sitä, että asiat on kirjattu esitutkintapöytäkirjaan ihan toisin kuin kuulusteltava on selittänyt/yrittänyt selittää, mutta ei ole sitten osannut kiinnittää asiaan huomiota tarkistusvaiheessa.
Vihdoin asiallinen viesti tästä tulkkiasiasta.
Tuo boldaamani kohta pitää pitkälle paikkansa näilläkin sivuilla :)

Mun tietojen mukaan ainakin kuulustelu- ja muissa oikeusturvaan ja lakiin koskevissa -asioissa tulkin pitää olla ns valantehnyt tulkki ja suorittanut juuri tämäntyyppisiin tehtäviin kuuluvat kokeet. Erikseen on sitten esimerkiksi lääketieteellisiin tms erikoistuneet tulkit.

Vielä sanon senkin, että onko virallisesti poissuljettu joko apurin tai kilpakosijan osallisuus tässä tapauksessa?
Muista lähdekritiikki!
Jack Bauer
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 2:13 pm

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Jack Bauer »

skoone kirjoitti: Vielä sanon senkin, että onko virallisesti poissuljettu joko apurin tai kilpakosijan osallisuus tässä tapauksessa?
Eilisestä Iltalehdestä lainaus:
"Epäileekö poliisi, että tapahtumiin saattaa liittyä vangitun miehen lisäksi muitakin henkilöitä?
- En voi kommentoida tätäkään asiaa vielä, Ala-Haavisto sanoo.

Et kuitenkaan kiistä tätä?
- En voi sanoa muuta kuin, että en kommentoi asiaa keskeneräisyyden vuoksi."
Chili
Jane Marple
Viestit: 1006
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Pori Lenkille lähtenyt teinityttö ei palannut kotiin

Viesti Kirjoittaja Chili »

Seuraava kuviokin on täysin mahdollinen:

Poliisi osasi epäillä jo murha-iltana syylliseksi ex-poikaystävää, jo ennen kuin palo oli syttynytkään. Veikkaan, että pojan puhelin laitettiin seurantaan samantien ja se löydettiin Kokemäeltä/Porista päin - sairaalasta. Ja poikaa käytiin jututtamassa.

Kun pojan palovammat viittasivat polttomurhaan, niin yöllä mentiin tarkemmin seuraamaan ladon sammutustöitä ja pyydettiin tekemään erityisen tarkka palojätteiden haravoiminen mahdollisen ruumiin löytymiseksi.

Poliisi ei koskaan osallistunut maastoetsintöihin katoamispaikalla; lenkkipolulla. Tämä kiinnitti huomiota heti alkuun ja taisin tuumatakin, että poliisi tietää jo jotain paljon enemmän. Asiaa katseltiin vähän siltä kannalta, että jos paikalle tulee takaisin mahdollisia rikoksen tekijöitä, niin ne saadaan kirjattua ylös.

Kun poika saatiin sairaalasta pois, niin tiedottamisen kanssa oltiin varovaisia, jotta kaveritkin saadaan kiinni. Harhautettiin iälläkin. Ja pojan puhelinta seurattiin - odotettiin soittoja kavereilta. Ja niitä varmasti tulikin.

Poliisi oli löytänyt auton Helsingistä ja tämän ählämin sairaalasta. Autostahan löytyy DNA:t jokaisesta rikokseen osallistuneesta ja uhristakin. Eli nimet on tiedossa. Ja ne on jo kopissa. Voi olla pieni mahdollisuus, että joku heistä on Ruotsissa ja siksi tiedottamisella ei pidetä kiirettä - haku on päällä ja on parempi olla kertomatta, että haetaan.
Vastaa Viestiin