15v tytön surma - Seinäjoki 2015

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Topi77
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: To Loka 10, 2013 1:45 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Topi77 »

Mielestäni on kova tuomio, alentuneesti syyntakeinen ja 9v, kun tuomio olisi voinut olla max.12 vuotta. Tämä on aika lähellä ankarinta mahdollista varttihullulle alaikäiselle annettavaa tuomiota. Mitäs sitten annetaan jos joku alaikäinen ampuu esim. koko luokan oppilaat koulussa ja todetaan korkeintaan varttihulluksi?, ei ole tuomio missään suhteessa tähän, tässä ei oikein jätetty varaa pahemmille tuomioille. Itse odottelin sellaista 6 vuoden tuomiota, josta istuttavaa olisi jäänyt vielä noin 1,5 vuotta, tällä tuomiolla sitä on vielä noin 2,5 vuotta. Tästä tuomiosta aivan varmasti tuomittu valittaa.
kaljaloota
Theo Kojak
Viestit: 1158
Liittynyt: To Syys 13, 2012 5:34 pm
Paikkakunta: si lähikauppa

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja kaljaloota »

Miten sitä diaknoosia ole ennen tehty tai huomattu, että on jotakin vialla?
Tekotapakin ja tapahtumakulku kertoo paljon siitä julmuudesta ja suunnitelmallisuudesta.
No ainakin pääsee tulevaisuudessa, yhteiskunnnan tarjoamiin palveluihin, sitte lusimisen jälkeen.
Tyttö piilotti murha-aseen takapihalle ja varmisti, että uhri on kuollut. Vasta sen jälkeen tyttö soitti isälleen ja kehitti tarinan ulkopuolisesta tekijästä. "tääl on joku tappaja"
Martti
Martin Riggs
Viestit: 630
Liittynyt: La Elo 06, 2011 10:30 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Martti »

Eikö tuo kuuluisi hoitoon, eikä vankilaan? Tosin tuomiohan ei vielä ole lainvoimainen, ehkäpä valittavat hoviin. Toivotaan, että ainakin lääkitys on kohdillaan.
erica
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Heinä 28, 2015 10:14 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja erica »

Aamulehti:

"Teinimurhasta tuomittu 15-vuotias tyttö on parhaillaan pakkohoidossa

Harri Toivola

20151119--1000738100

Teinimurhaa käsiteltiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.
Kotimaa | 11.12.2015 | 16:09 | Päivitetty 16:241




Tuomas Rimpiläinen, Aamulehti

Seinäjoen teinimurhasta tuomittu tyttö on parhaillaan tahdonvastaisessa hoidossa saamassa hoitoa vakavaan mielenterveyden häiriöönsä. Asiasta kertoo tytön asianajaja Kaarle Gummerus.
Oikeus ei määrännyt tyttöä hoitoon vaan totesi, että tämä oli murhan tehdessään alentuneesti syyntakeinen. Hoitomääräys annettiin jo ennen oikeuden istuntoa.
- Mielestämme tämä kuvaa mielenterveyshäiriön vakavuutta, Gummerus sanoo.
Hän harkitsee vielä, valittaako hän asiasta hovioikeuteen. Gummeruksen mukaan valituksessa olisi kysymys siitä, otettiinko tuomiossa riittävästi huomioon tytön mielenterveyshäiriön vakavuus.

Mielentilatutkimuksessa tytöllä todettiin psykoottinen persoonallisuus. Tytöllä todettiin muun muassa empatiakyvyttömyyttä ja merkittävää sosiaalisten tilanteiden väärinymmärtämistä ja epäluuloisuutta. Hänen persoonallisuutensa kehitys on vielä kesken, mutta tällä hetkellä persoonallisuushäiriön on katsottu vääristäneen hänen todellisuudentajuaan.
Häiriö johti mielentilalausunnon mukaan eriskummalliseen käytökseen ja vääristi tytön käsitystä roolistaan perheen ja sosiaalisen yhteisön jäsenenä.
Pakkohoidon kestoa ei määrätä ennalta vaan se kestää niin kauan, kuin on tarpeen."
Ilpo Larha
Harjunpää
Viestit: 331
Liittynyt: Pe Elo 28, 2009 1:35 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Ilpo Larha »

En ole ainakaan itse huomannut, että julkisuuteen olisi tullut tietoja joiden mukaan tekijä olisi ollut kovin "sekaisin" päästään, eli että tekijän "sekopäisyyttä" olisi päivitelty ennen tekoja. On myös huomioitava, että oikeuspsykiatria ja ns. siviilipsykiatria on lähtökohdiltaan hieman toisenlaista. Jos tällainen henkilö ajautuisi tavallisesti tavallisen psykiatrin vastaanotolle, voitaisiin hänellä hyvinkin todeta esim. skitsofrenia.

Rikosuutisointia seuraavat tietävät myös hyvin, että vangeilla on hyvin usein näitä persoonallisuushäiriöitä.
Avatar
Valoviikate
Christopher Lorenzo
Viestit: 1505
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2008 7:12 pm
Viesti:

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Valoviikate »

Itsellenikin jäi sellainen kuva, että tekijä oli aika tavallisen oloinen tyttö, jolla oli kavereitakin, mutta ilmeisesti ei olekaan sitten edes "varttihullu" (tästä ketjusta oppimani termi), vaan ihan "tosi hullu". Olen myös siinä käsityksessä, että teini-ikäiset ovat poikkeuksellisen lahjakkaita huomaamaan, jos joku käyttäytyy sosiaalisissa tilanteissa vähänkin poikkeavalla tavalla, mutta ei siitä ole nettiin asti kantautunut mitään juoruja, että tekijällä "on merkittäviä sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia". Alleviivasin pari kohtaa.
Teinisurman tekijä on hoidossa – tuskin siirretään vankilaan

Teinisurman tekijällä on todettu vakava mielenterveyshäiriö. Mielentilatutkimuksen mukaan hän on tunne-elämältään poikkeava, hänellä on merkittäviä sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja empatiakyvyttömyyttä. Tällä hetkellä hän ei ole Turun vankilassa, vaan hoidossa.

Muistokirja Seinäjoen Lyseon aulassa.
Seinäjoen lyseossa oli surman jälkeen muistokirja menehtyneen oppilaan muistoksi.
Kuva

Teinisurmassa annettua yhdeksän vuoden rangaistusta murhasta puolustus pitää ankarana.

– Rangaistus on ankarampi kuin puolustus aikanaan esitti. Nyt tutustumme tarkemmin tuomion perusteluihin ja sitten päätämme valitammeko rikosnimikkeestä vai pelkästään rangaistuksen pituudesta vai ylipäätänsä mistään, sanoo puolustusasianajaja Kaarle Gummerus.

Gummerus ja tuomitun omaiset käyvät asiaa läpi ensi viikolla. Tällä hetkellä tuomion saanut ei ole Turun vankilassa, vaan saamassa hoitoa.

– Päämieheni on hoidossa ja on siellä ollut jo pidemmän aikaa. Hän ei ole vankilassa, eikä häntä sinne siirretä. Tämä perustuu mielentilatutkimukseen, selventää Gummerus.

Se voiko tuomittu olla koko yhdeksän vuotta hoidossa, on lääkärien päätettävissä.

– Siihen juristit eivät pysty ottamaan kantaa, se on terveydenhoidon käsissä, Gummerus painottaa.

Vääristynyt käsitys roolistaan yhteisön jäsenenä

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion perusteluissa käsitellään laajasti tuomitun mielentilaa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan tuomitulla on todettu vakava mielenterveyshäiriö - psykoottinen persoonallisuus.

Hänellä on vakavaa tunne-elämän poikkeavuutta, merkittävää sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia, epäluuloisuutta ja empatiakyvyttömyyttä. Nämä piirteet muun muassa hämärtävät hänen ajatteluaan, johtavat epäloogisiin toimiin ja ovat vääristäneet hänen todellisuudentajuaan.

Julma ja raaka teko

– Yhdeksän vuotta on käytännössä maksimirangaistus, mitä tässä tilanteessa voidaan tuomita, sanoo kihlakunnan syyttäjä Kimmo Lampinen.

Alunperin syyttäjä vaati kymmenen vuoden tuomiota murhasta.

– Henkilön alentunut syyntakeisuus ja nuori henkilö ovat ne kaksi syytä, joilla tuomio aleni, selittää Lampinen.

Lääkärinlausunnon mukaan uhri ei ole voinut puolustautua. Puolustautumiseen liittyviä vammoja uhrilla ei ollut.

- Lääkärinlausunto painoi teon julmuutta ja raakuutta arvioitaessa, kertaa Lampinen.
http://yle.fi/uutiset/teinisurman_tekij ... an/8522391
Rinsessa Ruusunen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: To Marras 19, 2015 11:10 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Rinsessa Ruusunen »

Miksi minun tähän juttuun liittyviä viestejä ei julkaista? Onko tämä joku hyshys-palsta?
Cassandra
Rico Tubbs
Viestit: 1271
Liittynyt: La Helmi 07, 2009 4:40 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Cassandra »

Kuluuko tuo vankeusrangaistus pakkohoidossa, vai joutuuko H istumaan jos/kun hoidosta joskus pääsee? Oli miten vaan, niin hyvä että päätyi hoitoon vaikka olikin vain alentuneesti syyntakeinen.
Elisabeth
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Su Marras 08, 2015 3:10 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Elisabeth »

Mielenkiintoinen tuo tieto mielentilatutkimuksen tuloksista ja tekijän diagnoosista. Viitteet empatiakyvyttömyydestä eivät yllätä eikä tuo tilanteiden väärin tulkitseminen, mutta näistä uutisista saa käsityksen että H:n käyttäytyminen olisi ollut selvästi outoa ja että hän olisi ollut jotenkin kykenemätön toimimaan normaalisti sosiaalisissa tilanteissa. Mitä nyt tyttöjen kavereiden askeja sun muita on tullut luettua, on H viettänyt kavereittensa ja jopa tämän ihastuksen kohteena olleen pojan kanssa ilmeisen paljon aikaa, joten hankala uskoa että häntä olisi pidetty mitenkään kovin omituisena. Tuskinpa O olisi H:n mukaan yksin lähtenytkään, jos näin olisi.

Tekijän pään sisäinen maailma, tilanteiden ja toisten ihmisten tekojen ja tarkoitusperien tulkinta taas on varmasti pahasti pielessä. Vaikuttaa siltä että H on kuvitellut omistavansa ihastuksensa, ei ehkä ihan kuvitellut että seurustelevat mutta jotain paljon todellista enemmän. Jokainen ihastuksen sanoma sanakin on saatettu tulkita osoituksena siitä, että tunne on molemminpuoleinen. O sitten on ehkä nähty vastustajana joka tahallaan koettaa tuhota heidän rakkautensa ja varastaa E:n itselleen, vaikka todellisuudessa ihastus piti H:ta vain kaverina eikä ollut tästä kiinnostunut, kun taas O:n ja E:n välinen ihastuminen oli molemminpuoleista. O ei tosiaan välttämättä ole edes tiennyt tekijänkin olevan kiinnostunut tästä pojasta.

Hyvä että tekijä on laitettu pakkohoitoon, sille on selkeästi tarvetta ja ehkä oikealla lääkityksellä ja terapialla hänetkin saadaan vielä kuntoon. Voi olla kyllä aika kova paikka sitten kun tulee kuntoon ja todellisuus iskee, tajuaa mitä teki. Toivottavasti on näin, mutta psykopatiakin on selvästi mahdollinen, kun diagnoosissakin mainittiin empatiakyvyttömyydestä. Eipä tätä tekoa mikään mielenterveysongelma selitä, sillä silloin vastaavia tapauksia olisi paljon useammin kuin parinkymmenen vuoden välein.
Rinsessa Ruusunen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: To Marras 19, 2015 11:10 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Rinsessa Ruusunen »

Pitäisikö täällä silitellä tekijän päätä? Kunnon annos Lasolia ja muutamat puukoniskut päälle, oppis paskaläjä ettei kaikkea voi saada!
aga
Adrian Monk
Viestit: 2756
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja aga »

Rinsessa Ruusunen kirjoitti:Pitäisikö täällä silitellä tekijän päätä? Kunnon annos Lasolia ja muutamat puukoniskut päälle, oppis paskaläjä ettei kaikkea voi saada!
Ja sinäkö apina olit pari viestiä aikaisemmin harmissasi "ettei viestiäsi julkaistu"? Eiköhän kaikki kirjoitetut viestit julkaista vaikka mitäpä sinä palikkana ymmärtäisit.
Ilpo Larha
Harjunpää
Viestit: 331
Liittynyt: Pe Elo 28, 2009 1:35 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Ilpo Larha »

Cassandra kirjoitti:Kuluuko tuo vankeusrangaistus pakkohoidossa, vai joutuuko H istumaan jos/kun hoidosta joskus pääsee? Oli miten vaan, niin hyvä että päätyi hoitoon vaikka olikin vain alentuneesti syyntakeinen.
Tämä kysymys itseänikin kiinnostaisi.

Itselläni myös tulee mieleen, että teko ja sen seuraukset tekijälle itselleen saa tekijän murtumaan psyykkisesti.
ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2874
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja ktaina »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 36348.html
Hoitoaika vähentää vankeusaikaa
Tuomittu on tällä hetkellä tahdosta riippumattomassa hoidossa mielisairaalassa. Tytön asianajajan mukaan tuomiosta valittamista mietitään vielä.
Koulutoverinsa 28. huhtikuuta Seinäjoen Joupin kaupunginosassa keittiöveitsellä murhannut 15-vuotias tyttö istunee tuomiostaan vain kolmanneksen.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tytön 9 vuoden vankeusrangaistukseen ikätoverinsa murhasta torstaina.

Oikeus otti tuomiossaan lieventävänä asianhaarana sen huomioon, että tyttö oli teon tehdessään alentuneesti syyntakeinen, eli hän ei täysin ymmärtänyt tekoaan. Hänellä todettiin vakava mielenterveydenhäiriö.

Mielentilatutkimuksessa todettiin muun muassa, että tytöllä oli merkittäviä sosiaalisten tilanteiden tulkintaan liittyviä ongelmia. Tämän lisäksi hänellä oli empatiakyvyttömyyttä ja välinpitämättömyyttä, jotka voivat hämärtää hänen ajatteluaan ja harkintakykyään sekä johtaa epäloogisiin päätelmiin ja toimiin.

Tytön asianajaja Kaarle Gummerus kertoo, että tyttö on tällä hetkellä tahdosta riippumattomassa hoidossa mielisairaalassa, jonne hän meni mielentilatutkimuksen jälkeen.


– Se kuvaa sitä, kuinka vakava tilanne hänen kohdallaan on.

– Hoidon kesto on lääkäreiden päätöksen vallassa. Mielentilatutkimuksen jälkeen hänelle suositeltiin hoitoa ja THL vahvisti, että hänet määrätään tahdosta riippumattomaan hoitoon, Gummerus toteaa.

Hoitoaika vähentää vankeusaikaa

Tyttö istunee yhdeksän vuoden tuomiostaan käytännössä kolme vuotta, koska hän on ensikertalainen, minkä lisäksi hän saa tuomioonsa nuorisovähennyksen. Gummeruksen mukaan hoitoaika vähentää vankeudessa istuttavaa aikaa.

Tyttö tuomittiin maksamaan uhrin omaisille erinäisiä korvauksia lähes 60 000 euron verran. IS ei julkaise tuomitun nimeä, vaikka kyseessä on murhatuomio, koska tekijä on sekä alaikäinen että alentuneesti syyntakeinen henkilö.

Gummerus odotti pienempää tuomiota. Tyttö kiisti murhan, mutta myönsi tapon.

– Puolustuksen kannalta odotettiin lievempää tuomiota. Tuomioistuin on päätynyt nyt tämmöiseen ratkaisuun.



– Harkitsemme valitammeko (tuomiosta) ja jos valitamme, niin miltä osin. Päätöksiä ei ole vielä tehty, Gummerus sanoo.

Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampinen on tyytyväinen oikeuden ratkaisuun.


– Se vastaa syyttäjän näkemystä tapahtumien kulusta ja rangaistusseurauskin on sellainen, mitä syyttäjä haki, Lampinen sanoo.
Niko Ranta
Rinsessa Ruusunen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: To Marras 19, 2015 11:10 am

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Rinsessa Ruusunen »

Ja sinäkö apina olit pari viestiä aikaisemmin harmissasi "ettei viestiäsi julkaistu"? Eiköhän kaikki kirjoitetut viestit julkaista vaikka mitäpä sinä palikkana ymmärtäisit.[/quote]

Suksi sinä apina vittuun!

Saunan taakse. Bannille jne... T.
Mode "I'm the Boss"



Wickeddy
Frank Drebin
Viestit: 393
Liittynyt: Ti Touko 05, 2015 2:20 pm

Re: 15v tytön surma, Seinäjoki 2015

Viesti Kirjoittaja Wickeddy »

Vaikka nimeä ei lööpeissä julkaista niin eiköhän se kaikkien tiedossa jo ole :roll:
Vaikkakin on tahdosta riippumattomassa hoidossa niin liekö kuitenkin ollut suostuvainen tuohon ennemmin kun vaihtoehtona tietoisesti joutuvansa istumaan.
Tosin miten mahtaa olla hoidon pituus että jääkö hoitoon vaikka lusimisaika olisi mennyt umpeen?
Seurataankohan näitä tapauksia hoitojen jälkeenkin ihan siviilielämässäkin?
kunnia meni ,mutta maine jäi.
Vastaa Viestiin