Exmoorin hirviö

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

" Lampaankasvattaja Eric Leytä odotti painajaismainen näky, kun hän kävi katsomassa lammaslaumaansa eräänä aamuna alkuvuodesta 1983. Määkivän villaisen katraansa joukosta hän löysi useita lampaiden puhtaaksi kaluttuja luurankoja. Hänen laumansa kimppuun oli yöllä hyökännyt yksi tai useampia petoja, jotka pystyivät katkaisemaan aikuisen lampaan niskan yhdellä iskulla ja ahmimaan kerralla kiloittain lihaa. Kolmen kuukauden aikana Eric Ley menetti yli 80 lammasta.

Jos hänen tilansa Drewstone Farm olisi sijainnut Yhdysvalloissa, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa tai muilla alueilla, joilla esiintyy puumia, leijonia, leopardeja ja muita kookkaita petoja, tapetut lampaat eivät olisi olleet mitenkään epätavallinen näky. Drewstone sijaitsee kuitenkin Exmoorin suuren nummen laidalla Lounais- Englannissa, jossa suurin paikallinen petoeläin eläintieteilijöiden mukaan on lampaat rauhaan jättävä mäyrä. Paikalliset asukkaat väittävät nähneensä alueella tavallista kotikissaa paljon kookkaampia mustia tai vaaleanruskeita kissapetoja. Ison Britannian lehdistö levitti mielellään näitä lukijoiden mielikuvistusta ruokkivia tarinoita, eikä kulunut aikaakaan, ennen kuin lehdissä alettiin puhua epämääräisestä pedosta, Exmoorin hirviöstä.

Tarina Exmoorin hirviöstä juontuu niinkin kaukaa kuin 1400-1500-luvuilta, jolloin kerrottiin tarinoita suurista, mustista, leiskuvasilmäisistä pedoista, jotka juoksentelevat ympäriinsä öisin ja säikäyttävät ohikulkijat suunniltaan - joskus hyvin vakavin seurauksin. Tarinoiden mukaan tällaisten mystisten eläinten kohtaaminen merkitsi kuolemaa! Jos vanhimpin tarinoihin on uskominen, useimmat öiset pedot eivät olleet peräisin tästä maailmasta. Ne ilmestyivät ja hävisivät jälkiä jättämättä sekä pystyivät sulkemaan ovia ja kulkemaan seinien läpi. Ajan myötä tarinoiden luonne muuttui. Toisen maailmansodan jälkeen kertomusten yliluonnollinen vivahde katosi, ja niissä puhuttiin elävistä eläimistä.

Varhaisimmissa kertomuksissa Exmoorin hirviö kuvataan yleensä koiraksi, joka asustelee tietyllä alueella tai väijyy tietyn tien varrella. Myöhemmissä tarinoissa hirviö on muuttunut valtavankokoiseksi kissapedoksi. Kissat ja koirat ovat luonnollisesti erilaisia. Joidenkin vanhojen tarinoiden tutkimukset viittaavat siihen, etteivät mustat koirat olleet aivan puuhdasrotuisia. Niillä kerrottiin olevan pitkä ja tuuhea häntä, usein hämmästyttävän lyhyt kuono ja suuret kolmiomaiset korvat. Lisäksi monet koirista pystyivät hyppäämään pitkälle.

Kesällä 1990 tanskalaisretkikunta "Operaatio Exmoor" löysi tapetun lampaan vierestä karvatupsun, joka osoittautui kuuluvan puumalle. Alueella on lisäksi ammuttu tai muulla tavoin pyydystetty merkillisiä kissoja. Yksikään löydöistä ei kuitenkaan ole antanut lopullista vastausta siihen, mitä Lounais-Englannin nummilla oikeastaan on tapahtunut. Skottilainen lampaankasvattaja, joka kyllästyi toistuviin lammastappoihin, asetti varkaalle ansan, josta hän pari päivää myöhemmin löysi täyskasvuisen puuman.

Englannissa on myös ammuttu pari aasialaista viidakkokissaa eli suoilvestä. Ei siis ole epäilystäkään, etteikö Englannin eläinmaailma olisi paljon monimuotoisempi ja vaarallisempi kuin eläintieteilijät arvelevat sen olevan. Pyydystetyt eläimet eivät kuitenkaan ratkaise tyhjentävästi Exmoorin hirviön arvoitusta. Metsäkissat ja viidakkokissat eivät nimittäin ole paljonkaan kesykissaa kookkaampia, eikä niitä missään tapauksessa voi sekoittaa valtaviin, jopa metrin korkuisiin kissapetoihin, joita paikkakuntalaiset väittävät nähneensä alueella - puhumattakaan siitä, että tavalliset kissan kokoiset pedot suoriutuisivat Exmoorin hirviön tekosista."

" Englannissa vuonna 1983 tehtyjen useiden järkyttävien lampaantappojen ja salaperäisten petohavaintojen johdosta monet englantilaiset harrastelijaluonnontieteilijät alkoivat selvittää Exmoorin hirviön salaisuutta. Tutkimuksissa selvisi nopeasti, ettei Exmoor ollut ainoa alue Isossa- Britanniassa, jossa oli nähty suuria kissaeläimiä. Skotlannin ylätasangolla oli nähty useita suuria kissapetoja. Nottinghamin ympäristössä oli tavattu leijonia ja Etelä- Lontoossa tehdyt havainnot puumasta pelottivat paikallisia asukkaita.

Suomessa oli aikoinaan ilmiö " Ruokolahden leijona", ja yhtäkkiä leijonia alkoi näkyä kaikkialla. Koskaan ei kuitenkaan todistettu mitään. Isossa- Britanniassa on kerätty yli 1000 silminnäkijäkuvausta kohtaamisista suurten, tuntemattomien kissaeläinten kanssa. Havaintojen perusteella voidaan päätellä, että Isossa- Britanniassa elää vapaana monenlajisia suuria kissaeläimiä"
Lähde: MiksiSiksi 1/1997
Gods made heavy metal.
Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

Mysteerion selitysmallit:

Tutkijoilla on kolme erilaista teoriaa Exmoorin hirviön alkuperästä. Ensimmäisen mukaan tarinat ovat pelkkää puppua ja niiden kertojat ovat joko halunneet julkisuutta tai kuvitelleet näkevänsä jotain kummallista. Teoria ei kuitenkaan selitä päivänvalossa lähietäisyydeltä tehtyjä pitkään kestäneitä havaintoja, joissa ihmiset ovat voineet verrata eläimen kokoa esimerkiksi aidanseipäisiin tai autoihin. Tämä selitysmalli ei myöskään valaise mystisiä lammassurmia, joissa eläimet on kaadettu ja syöty aivan eri tyylillä kuin mitä tavalliset englantilaiset petoeläimet kuten kettu käyttävät.

Toisen teorian mukaan hirviöt ovat vankeudessa pidettyjä petoja, jotka ovat päässeet vaipaiksi joko vahingossa tai tahallisesti. Esimerkiksi puumaa, leopardia tai muuta suurta petoeläintä lemmikkinä pitänyt yksityishenkilö on saattanut kyllästyä petoonsa ja halunnut siitä eroon. Jos petoeläimen omistajalla ei ole ollut lupaa pitää sitä, hän on saattanut päästää sen vapaaksi autiolle nummelle. Tämä teoria on ehkä kaikkein todennäköisin, vaikka voikin olla vaikeaa uskoa, että niin monet ihmiset pitäisivät suuria petoja lemmikkinä. Osa kissoista ei muistuta lainkaan tunnettuja lajeja. Tämä voi johtua siitä, että jotkut vankeudesta karanneet eläimet ovat pariutuneet keskenään tai tavallisten kesykissojen kanssa.

Kolmanne ja kaikkein mielikivuksellisimman teorian mukaan mystiset kissat ovat ikivanhaa rotua. Monet yksityiskohtaiset havainnot viittaavat sukupuuttoon kuolleeseen luolaleijonaan, jota esiintyi aikoinaan ympäri Eurooppaa. Ehkä tämä kissalaji ei olekaan hävinnyt, vaan kukoistaa Exmoorin hirviönä Lounais- Englannin nummella."
Lähde: MiksiSIksi 1/1997
Gods made heavy metal.
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Dr Bergmeister kirjoitti:Suomessa oli aikoinaan ilmiö " Ruokolahden leijona", ja yhtäkkiä leijonia alkoi näkyä kaikkialla. Koskaan ei kuitenkaan todistettu mitään.
Hieman OT, mutta kuvittelin tuon Ruokolahden leijonan tapauksen selvitetyksi jo samana vuonna, kun ilmiö tuli julki. Pitikin kaivella sitten uutisia ja totta, eihän tuo selvitetty olekaan! Muistan viimeisen uutisoinnin koskeneen aiheessa sitä, miten joku oli tehnyt lusikalla jälkiä ja kuinka näytettiin videomateriaalia, jossa "leijona" esiintyi. Wikipedia selvittikin, että nämä molemmat uutisoinnit todella tapahtuivat, mutta että leijona oli ilves ja että lusikkajäljet olivat kaiken tämän touhotuksen päälle tapahtunut ilmiö vielä.

Wikipedian artikkelissa puhutaan myös tästä Exmoorin hirviöstä. Isossa-Britanniassahan on paljon näitä mystisiä nummielukoita, milloin missäkin päin. Varmasti jokaiselta alueelta löytyy omansa, tunnetuin tapaus (myös sellaisille, jotka eivät yliluonnollisesta puolesta ole niinkään intoutuneet) on varmaankin kirjallisuudesta tuttu Baskervillen koira Dartmoorin nummilta. Ja mikäli kirjallisuuskaan ei ole intouttanut, niin ainakin Don Rosa on tehnyt tapauksesta myös oman versionsa Ankkatarinassaan Vaskervillen koira. ;)

Sinällänsä on ihan ymmärrettävää, että saarimaisessa paikassa kuten Iso-Britannia, tälläisiä eläimiä ja tarinoita esiintyy sen eristäytyneisyyden vuoksi. Mikäli saarella on syntynyt jotain, mikä ei ole ihan niin yleistä siellä eikä muuallakaan maailmassa, on eläin loukossa tuolla, eikä kovin herkästi pääse poiskaan. Mikäli sitä ei metsästetä hengiltä ja elukoita esiintyy vähän, voi hyvinkin varsinkin isosta eläimestä tälläinen myytti syntyä. Ja samalla, jos sinne joku raahaa jonkin vähänkään erikoisemman elukan kaikessa hiljaisuudessa ja sitten syystä tai toisesta eläin pääseekin vapauteen, kuten aiemmin tässä ketjussa on esitetty, on jälleen tarinamahdollisuudet hyvät. Loch Nesskin voi erinomaisesti edelleen, mikäli paikallisiin on yhtään uskominen. (Huolimatta siitä, että ko. eläimiä ei voi olla kovin montaa ja että todennäköisintä on, että mikäli järvessä jotain on joskus asunut, on se myös kuollut jo aikoja sitten...)

Minusta aloitusviesteistä jo selvisi aika hyvin, että eiköhän tämä Exmoorin hirviökin ole vain puuma, mitä alueelta oli pyydettykin, eikä suinkaan mikään mystinen helvetin peto syvyyksistä. Aiemmatkin näköhavainnot lienee olleet puumia, tai isokokoisia koiria (irlanninsusikoiria tms.), joiden mystisyys on sitten kasvanut näköhavainnon säikäytettyä näkijän ja liioiteltua tarinaansa.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Niin puumahan sieltä sitten pyydystettiin. Mutta itsekin mietin, voisiko kyse olla siitä, että alueelle olisi päässyt alunperin kaksi erilajista kissaeläintä, jotka olisivat risteytyneet ja siksi ihmiset ovat kertoneet erikoisen näköisistä eläimistä. Hiljattainhan oli iltapulussa juttu, jossa leijona ja tiikeri oli tehnyt pennut ja niistä tuli siis "liikereitä". Mahtaa olla näky, kun ne kasvavat isoiksi, jos ovat saaneet esim. leijonan ruumiinrakenteen ja tiikerin värit! :D

Hieman OT:na - Näin eräänä päivänä mahtavan kissaeläimen naapurin pihassa, kun he eivät olleet kotona. Pitkäkarvainen kissa oli keskikokoisen koiran kokoinen. Tämän näki toinenkin ihminen, joten en nähnyt näkyjä. Tädilläni oli sentään 18 kg painava kissa, mikä oli ihan jättiläinen (pelkäsin sitä!), mutta kyllä tämä oli isompi. Valitettavaa, että kissa lähti livohkaan, kun yritin houkutella sitä omalle tontille.
mikodeus
Sofia Karppi
Viestit: 436
Liittynyt: To Loka 16, 2008 10:51 pm

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja mikodeus »

tossa vaiheessa ois tarttennu kaivella jo pyssyä esille jos sellainen löytyy :D
Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Syökö kissaeläin tuollatavoin ahmien? Ja jättääkö se luut silleen? Ahma voisi olla elukka joka tappaa ja syö törkeästi yli tarpeen sopivan apajan löytäessään eikä vaatimaton, pienehkö ja tumma näätäeläin ehkä satu kovin hevillä ihmisen silmiin. Se voisi myös olla se haiseva, leimuavasilmäinen peto jota alueella on satoja vuosia tuolloin tällöin nähty. Pesiä ei ehkä olisi osattu etsiäkään ja jos lumessa on jäljet, ne on ehkä voitu sotkea muuhun eläimeen. Kesällä pakoon luikkivan mustan selän voi sotkea lammaskoiraan.
Sinällään en pidä yhtään kummallisena löytöjä eksoottisista kissapedoista. Jossakin oli arvio että niitä on pelkästään Britanniassa lemmikkeinä tuhansia. Osa laittomia, osa laillisia. Ainakin villieläimiin erikoistuneiden eläinlääkärien arviot ovat olleet aika korkeita. Ja nämä tiedot ovat ehkä 90-luvulta, nykyisin määrä voi olla vielä suurempi kun kaikkinainen eksotiikan ja ylihinnoitellun tavoittelu on jälleen muodissa. Tyypillinen ongelma on, mihin hukataan pelottavaksi käynyt lemmikki, eteenkin jos se on laittomasti maahan muilutettu. Kaikkien kantti ei riitä lopettamaan terve eläin eikä kaikilla ole saannilla osaavaa lopettajaakaan. Eksoottisiin eläimiin erikoistuneita pelastustarhoja on, mutta ne tuskin haluavat hoteisiinsa salakuljetettuja eläimiä tautivaaran takia. Sama koskee eläintarhoja joilla ei ole käyttöä paperittomille ja ehkä hyvinkin huonosti pidetyille lemmikkipedoille. Kiusaus vapauttaa lemmikki luontoon lienee kohtuullinen. Eläin kuolee useimmiten kituen nälkään sievästi ilman että omistajan tarvitsee tehdä likaista työtä. Joskus kuitenkin eläin osoittautuu kykeneväksi huolehtimaan itsestään ja voi hyvinkin pärjätä. Pahimmillaan eläin leviää kautta koko maan ja sikiää kuin kani. Kotimainen esimerkki Laukon peuroista on toki vaarattomampi kuin puuma, mutta olisi ehkä hyvä miettiä mitä jos Etelä-Suomen pelloilla kirmaisikin metrisiä lihansyöjiä pienten kilipukkien sijaan.
Gepardi
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Su Heinä 22, 2012 9:58 pm

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Gepardi »

Tämäkin arvoitus on todella MIELENKIINTOINEN. Olen perehtynyt muihin samantapaisiin. Muun muassa Ranskassa tunnetaan arvoituksellinen "Gevaudanin peto" joka riehui Ranskalaisessa Gevaudanin kylässä joskus vuosina 1764-1767. Tappoi monia eläimiä ja ihmisiä. Itse uskon moniin "selittämättömiin" ja kummallisiin asioihin,kuten ihmissusiin(Niistä on havaintoja ja kertomuksiia ympäri maailmaa muinaisista ajoista lähtien) ja merenneitoihin(merimiehet ja muut ovat kertoneet niistä tuhansia vuosia) sekä avaruusolentoihin/ufoihin jne......

Mikä lienee tämänkään arvoituksen selitys. :?
Kyllä niitä töitä pian tekis,ajatukset ne on kun ajan vie.
kid

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja kid »

Britanniassahan on elanyt esim. ilveksia kauan aikaa sitten. Uskoisin, etta nama mysteeripedot voisivat olla esim. sailyneet noilta ajoilta. Lisaksi 80-luvulla Skotlannista loydettiin puuma. Ilmeisesti joku oli kyllastynyt eksoottiseen lemmikkiinsa, ja paiskannut sen maelle. Puuma on nykyisin Invernessin museossa taytettyna.

Lisaksi tietyt kissalajit ovat isoja, esim. Maine coon tai metsakissat. En pida siis mitenkaan outona, etta Briteissakin liikkuu isompia kisuja, olivat ne sitten villeja, ex-lemmikkeja tai muinaisilveksien jalkelaisia.

Lisaa infoa: https://en.wikipedia.org/wiki/British_big_cats
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_lynx#Europe
Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

Ailar kirjoitti: Hiljattainhan oli iltapulussa juttu, jossa leijona ja tiikeri oli tehnyt pennut ja niistä tuli siis "liikereitä". Mahtaa olla näky, kun ne kasvavat isoiksi, jos ovat saaneet esim. leijonan ruumiinrakenteen ja tiikerin värit! :D
Tällainen tuli liikeristä:
Liitteet
Liikeri.jpg
Liikeri.jpg (9.1 KiB) Katsottu 10084 kertaa
Gods made heavy metal.
Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Exmoorin hirviö

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

Gepardi kirjoitti:Tämäkin arvoitus on todella MIELENKIINTOINEN. Olen perehtynyt muihin samantapaisiin. Muun muassa Ranskassa tunnetaan arvoituksellinen "Gevaudanin peto" joka riehui Ranskalaisessa Gevaudanin kylässä joskus vuosina 1764-1767. Tappoi monia eläimiä ja ihmisiä. Itse uskon moniin "selittämättömiin" ja kummallisiin asioihin,kuten ihmissusiin(Niistä on havaintoja ja kertomuksiia ympäri maailmaa muinaisista ajoista lähtien) ja merenneitoihin(merimiehet ja muut ovat kertoneet niistä tuhansia vuosia) sekä avaruusolentoihin/ufoihin jne......

Mikä lienee tämänkään arvoituksen selitys. :?
Itseäni kiinnostaa kaikki mysteerit, myös tällaiset "hirviöt". Tuosta Gevaudanin hirviöstä luin useita artikkeleita joitakin aikoja sitten. En usko, että siihen on mitään oikeata ratkaisua saatu aikaan, koska juttu on niin vanha, että vaikea se on tänä päivänä tarkkaan sanoa mikä se peto oli. Voin kyllä tutkia tapausta pikkuisen.
Gods made heavy metal.
Vastaa Viestiin