Syyte: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui pahoin

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Ärrkele
Adrian Monk
Viestit: 2593
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 6:12 am

Syyte: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui pahoin

Viesti Kirjoittaja Ärrkele »

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/is ... us/739436/
Isä väittää: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui pahoin – asiasta tehty rikosilmoitus

Kotimaa 29.9.2016 8:16

Poliisilta karkaaminen ja pysähtymiskehotuksen noudattamatta jättäminen johti vakavaan loukkaantumiseen Oulussa Risuniityssä sunnuntaina varhain aamuyöllä.

Isän kertoman mukaan 15-vuotias tyttö säikähti ja lähti karkuun pitkiä valoja vilkuttanutta autoa, jota hän ei isänsä mukaan tunnistanut poliisiautoksi.

Isä sanoo, että poliisiauto ajoi Risuniitystä Ritaharjuun johtavalla kuntoradalla mopoilijan rinnalle ja autosta ruiskutettiin sumutetta tytön kasvoille. Tämän seurauksena tyttö menetti ajoneuvonsa hallinnan, ajoi suurella nopeudella metsään ja osui männyn kylkeen.

Kaatumisessa mopoilijan reisiluu meni poikki ja polvi murtui. Isän mukaan tytön verikokeista ei löytynyt päihdyttäviä aineita.

Isä on tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen.

Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Juhani Mäki vahvistaa Kalevalle, että kuvaillun tyyppinen ilmoitus on tehty. Kun epäiltynä on poliisi, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan tilanne kuulostaa arvelluttavalta, jos se on edennyt kuvaillulla tavalla.

– Pitäisi olla hyvin selvä riski siitä, että mopoilija olisi ajamassa ihmisten päälle, jotta sumutteen käytölle voisi olla mitään perustelua, Tolvanen sanoo.

Poliisi kommentoi vain yleisellä tasolla

Oulun poliisista ei oteta kantaa väitettyyn tapaukseen, mutta mopoilijan pysäyttäminen sumutteella on liikennesektorin johtajan, ylikomisario Marko Törmäsen mukaan joissain tilanteessa mahdollista.

– Kaksipyöräisen kulkuneuvon pysäyttäminen sumutteella ei ole tavanomaista, mutta ei poikkeuksellistakaan, Törmänen kertoo.

– Monta tapausta ei ole minullakaan tiedossa, hän lisää.

Lähtökohta on Törmäsen mukaan sisäministeriön asetus voimakeinoista ja kulkuneuvojen pysäyttämisestä.

– Käytetään aina lievimmän keinon periaatetta ja edetään portaittain, Törmänen pohjustaa.

– Ensin tehdään selväksi, että ollaan poliisi, esimerkiksi vilkkuvaloilla ja pysähtymismerkkiä näyttämällä, hän jatkaa.

Sen jälkeen voidaan edetä pakenevan ajoneuvon rinnalle ja ajoneuvolla uhkaamalla saada pakenija pysähtymään.

Pakenevan auton voisi seuraavassa vaiheessa yrittää pysäyttää piikkimatolla, mutta kaksipyöräisen ajoneuvon pysäyttämiseen ei Törmäsen mukaan saa käyttää piikkimattoa.

Jos mikään aiemmista keinoista ei riitä, eli pakenija ei pysähtymiskehotuksiin reagoi, sumute on Törmäsen mukaan seuraavista keinoista lievin.

Törmänen korostaa, että tämäkin pitää tehdä tapauskohtaisesti harkiten. Esimerkiksi suurissa nopeuksissa sumutteen käyttö ei ole mahdollista.

Törmänen korostaa puhuvansa aiheesta yleisellä tasolla, ei nyt rikosilmoitukseen johtaneesta tapauksesta.
Kovaksi ovat käyneet otteet poliisilla suomalaisia mopoilevia lapsia vastaan, mutta maasta poistettavia islamilaisia matumiehiä ei saada lentokoneeseen jos jäävät istumaan maahan!

Korjattu otsiko sana Väite sanaksi Syyte, koska onneton tapahtumasarja johti oikeudellisiin toimenpiteisiin
-NILS-
PaxCow kirjoitti:Vaikka miten yritän, en kuule allahu akbaria.
Chefile kirjoitti:Minulla on kuule munaa lyödä pelkästään sillä munalla sinut taju kankaalle, sinä mielisairas hinaaja.
Seppo Räty: ”Suomalainen keihäänheitto on mennyt polvien nosteluksi”

Smirre
Jack Bauer
Viestit: 929
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Smirre »

Kyllä niitä valoja vilkuttavia autoja on syytäkin kavahtaa.ja sinisiä vilkkuvalojakin löytyy jopa mutakin kuin poliiseilta.Etten yhtään ihmettele,vaikkei likkalaps ole pysähtynytkään-vauhtia olisin vaan lisänny minäkin ja toivonu pääseväni turvaan.Oikeestikaan ei tiiä,kuka niitä valoja vilikuttelee ja silleen.Ja jos siviiliautolla polliisit olleet,ei tee mopoilijan mieli pysähtyä oottaan epävarmaa kohtaloo .Ja vaikk olis pakukin,niin ei net tunnukset nykyjään niin selevästi näy,että voipi luulla tavalliseks pakuksiki.Kyttäs polliisit kerran yöpimiällä rattijuoppoo tänkin talon nurkilla-ja sai pelon aikaseks.-Että mikä perkeleen pakettiauto pualyön jäläkehen kyttii nurkalla-ei mitään tunnuksia näkyny ja valot pimmeenä.Ei kyllä ilimotettukaan mitään tänne,että vähän vituttaa joskus-yks sun toinen juttu.-Kuten erääseen paperiin tarvin LUOTETTAVAN todistajan,ja tein tärskyt polliisiasemallen vastapuolen kans-no mitä sanoikaan virka-aikaansa luukulla viettävä komissaario;etkö vois keltään muulta kysyä,vaikka joltain tutulta.-Mitä vittua,aikaa oli,paperi oli pätevä ja sopimus piti sit (-muuten ehkä olis ollu epävarmaa).<--no liittyy toikin polliisin toimintahan,vaikk hitusen ohi aiheesta heittikin.Olis vaan niin mukavata tietää saavansa apua jos sitä tarvittee,vaan jotenki tuntuu olevan noita "puututaanpa heti alkuun,ettei tuu sitten myöhemmin ongelmia".Mutta lopuks viel;varsinkin tyttöjen pitääkin olla nykyjään tosi varuillaan kun yksin liikkuvat-vaikka vaan kotimatkalla.Tässä maassa on niin paljon jo ainesta,jollen yksin liikkuva naispuolinen on sallittua riistaa.Pikku lisäys:Just sanoivat uutisis,että kirkko-ev.lut.-alkaa tarjoon turvaa karkotetuillen matuille(=maahantunkeutuille).Mullen riittää,viimenen niitti-pakko erota viimein.Ja teen sen paikalliskonttoris suorin sanoin.<--toi se ny vasta lirpsahtiki alkuperäsestä aiheesta,sorry.

Avatar
Kalistinpää
Hetty Wainthropp
Viestit: 473
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:16 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Kalistinpää »

Ei pitäisi olla ylivoimaista ymmärtää edes poliisiaivoille että kahden pyörän päältä kaatuminen on riski. Mikäli tiedossa olisi ollut että kyseessä on esim. haut päällä oleva taparikollinen, voisin toiminnan vielä ymmärtää. Vetäköön vitun päähänsä tuokin kyttä joka lässyttää lievästä voimankäytöstä.
Jeesukset tulevat toki nyt pätemään että " aina pitää totella poliisia".
- Oderint dum metuant -

Avatar
SYLWAR
Adrian Monk
Viestit: 2788
Liittynyt: La Elo 20, 2011 1:24 am
Paikkakunta: Västernorrland SWE

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja SYLWAR »

No kyllähän siinä on kytällä jonkinlainen paha asennevamma, jos pitää keskenkasvuisia pentuja alkaa sumuttelemaan moponpäältä. Se ei moposcootteri niin kovaa kulje, ettei sen perässä pysy autolla ajamallakin. Menee ohi, avaa apukuskin oven ja hidastaa vauhtia, ei muuta....sillä rinnalla tuon poliisien siviilimossen on pitänyt olla, että on saaneet pippurit kypärään.
Parsan imeskely on portti kohti kovempien huumeiden käyttöä.
Parsakaalia kannabiksena myyneelle kaksikolle ja sitä ostaneelle miehelle tuomiot huumausainerikoksesta Jyväskylässä

Avatar
TieD
Sabrina Duncan
Viestit: 365
Liittynyt: To Helmi 18, 2016 12:58 pm
Paikkakunta: Viljandi

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja TieD »

Jos tapahtumat pitää paikkansa,niin hei "konstaapeli":Miten meni noin niinku omasta mielestä? Oliskohan syytä vaihtaa ammattia,jos sumuttelet jotain mopoilevaa teinityttöä?
___________________________________________________________________
-Älä Verneri purista rottaa kovaa,siltä lähtee henki.
-Kissa!!
-Niin,kissalta lähti henki ku sä puristit kovaa.

Marskalkka
Sabrina Duncan
Viestit: 364
Liittynyt: Pe Maalis 23, 2012 9:12 am

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Marskalkka »

Muistetaan, että meillä on tässä vaiheessa vasta toisen osapuolen isän kertomus asiasta.
Siru83:n esittämä viidakkokusikoodi:Jos on somalin kanssa seurustellut, silloin tuntee ymmärtää, että jos somalipoika pyytää metsään, kun hän menee kuselle, niin kyseessä ei ole varmaan kusellakäynnin näytösesitys.

Smirre
Jack Bauer
Viestit: 929
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Smirre »

Marskalkka kirjoitti:Muistetaan, että meillä on tässä vaiheessa vasta toisen osapuolen isän kertomus asiasta.
Ja nytkö odotetaan poliisin isän kertomusta asiasta......

terbmis
Agentti Scully
Viestit: 685
Liittynyt: Ti Touko 26, 2015 3:04 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja terbmis »

Isä sanoo, että poliisiauto ajoi Risuniitystä Ritaharjuun johtavalla kuntoradalla mopoilijan rinnalle ja autosta ruiskutettiin sumutetta tytön kasvoille. Tämän seurauksena tyttö menetti ajoneuvonsa hallinnan, ajoi suurella nopeudella metsään ja osui männyn kylkeen.

Törmänen:

Esimerkiksi suurissa nopeuksissa sumutteen käyttö ei ole mahdollista.


Kuntoradalla jo 45km/h on kova nopeus ja siellä mennään helposti nurin jos aletaan sumuttamaan ihmisiä. Kuulostaa aika uskomattomalta tämä keissi kaiken kaikkiaan. Ei sen takia että kyseessä on tyttö, vaan ylipäätään että sumutetaan mopoilijaa tuollaisella paikalla, jossa puuhun törmääminen on enemmän kuin todennäköistä.

Hyvä että juttu tutkitaan perinpohjin. Vaikkakin olen jokseenkin varma ettei poliisin toiminnasta löydy moitteen sijaa. "Poliisilla oli oikeus bla bla bla.." näinhän nämä aina päättyvät.

Avatar
Tackleberry
Adrian Monk
Viestit: 2733
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Tackleberry »

SYLWAR kirjoitti:No kyllähän siinä on kytällä jonkinlainen paha asennevamma, jos pitää keskenkasvuisia pentuja alkaa sumuttelemaan moponpäältä. Se ei moposcootteri niin kovaa kulje, ettei sen perässä pysy autolla ajamallakin. Menee ohi, avaa apukuskin oven ja hidastaa vauhtia, ei muuta....sillä rinnalla tuon poliisien siviilimossen on pitänyt olla, että on saaneet pippurit kypärään.
Aika usein pääsevät mopoilijat pakoon poliisiautoja siitä syystä että esim. pienille poluille tai betoniporsaiden välistä on paha autolla mennä. Tässäkin tapauksessa pian olisi varmasti päässyt pakoon, jos kerran kuntoradalla on ajeltu.

Anyway, en todellakaan puolustele päätöstä käyttää sumutetta, jos tilanne on ollut kuvatunkaltainen.
Sverdlov kirjoitti:Katsoin juuri Trumpin puheen.Sangen viileästi suhtautui voittoon kaiken sen paskan jälkeen mitä on niskaan kaadettu.Nyt sitten tälläkin areenalla hiljenee
sikakoira kirjoitti:..ei jää epäselväksi tuleeko Trump viemään rökäle voiton jälleen kerran. Kyllä tulee ja helposti

teppo
Perry Mason
Viestit: 3959
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja teppo »

Rikoksentekijän sukulaiset eivät tunnetusti ole se luotettavin lähde, kun jotain sattuu.

päiväntimo
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Kesä 06, 2016 11:45 am

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja päiväntimo »

mopoikäisenä tuli itsekin ajeltua poliisia karkuun vantaalla, ja ei kyllä kertaakaan sikailleet näin.
joskus kuuli jotain huhuja ja juttuja ylilyönneistä, mutta ei kyllä ikinä ole mistään näin ala-arvoisesta tempauksesta tullut kuultua.

helvettiläinen, enemmän kuuli huhua etteivät edes yrittäneet kiinni, ellei sitten mopoilija itse ollut jotenkin törkeä toimissaan.
omalla kohdalla eivät käyttäneet sillä rajuimmalla reissulla edes oviauki-kiilaus-eteen-kikkaa, vaikka kertoivatkin jälkikäteen luulleen minun olevan huumekuski, kun niin hanakasti karkuun yritin.
ihan vaan kun tiesivät riskit loukkaantumiseen ja heidän hermo ja psyyke kesti paineen siinä tilanteessa. aikamoinen tsägä näköjään minullakin käynyt, että sopivat poliisit perään lähti, ei helvetti sentään.

on kyllä nykypäivän poliiseilla hermot ja aivot kireällä, pakko sanoa..
saisivat alkaa harjoittelemaan liipaisimen puristelun sijaan sitä puristelematta jättämistä.

Gurney
Axel Foley
Viestit: 2494
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Gurney »

Lapsettomat katkerat peräkammarin pojat taas paljastavat katkeruutensa haukkumalla mopotyttöä.

Mikään ylinopeus, vääärässä paikassa ajaminen ei todellakaan oikeuta sumuttamaan mopolla ajavaa lasta. Onneksi menossa oikeuteen.

Poliisit voisivat Oulussa keskittyä sumuttamaan lapsia ahdistelevia matuja. Tai matujengiä, joka heittää lapsen jokeen.

Mutta poliisipäällikkö on lesta. Se kertoo kaiken. Puolet poliiseista on myös lestoja
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

Evil Lindros
Hetty Wainthropp
Viestit: 478
Liittynyt: Ke Heinä 17, 2013 1:45 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Evil Lindros »

Kuulostaa hyvin uhkarohkealta sumutella mopoilijaa. Siinä täytyy sumuttajan tajutan, mikä on todennäköinen tulos eli se, että mopoilija kaatuu ja loukkaantuu. Täytyy olla siis näyttöä siitä, että sumutukselle on ollut järkevä peruste. En minänkään kyllä öiseen aikaan ensimmäisenä ajattelisi pysähtyä, jos joku väläyttelee valoja enkä tunnista poliisiautoksi. Siinä on naisihmisenä melko turvaton olo.

Gurney
Axel Foley
Viestit: 2494
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja Gurney »

teppo kirjoitti:Rikoksentekijän sukulaiset eivät tunnetusti ole se luotettavin lähde, kun jotain sattuu.
Jos vanha muistisairas äitisi varastaisi vahingossa kaupasta ja yrittisi paeta poliisia kun ei tunnistaisi poliisiksi. Ja poliisi sumuttaisi.

Veikkaan että suvakkiblogi huutaisi hoosiannaa ja haukkuisi poliisit alimpaan maanrakoon.

Mutta kun kyseessä 15 v tyttö, jolla kortti ollut muutaman viikon niin joku kehtaakin syyttää tyttöä.

Vihervassari on mieleltään sairas.

Toivottavasti poliisit saavat kunnon syytteet ja potkun perseeseen
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1460
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Väite: Poliisi sumutti mopoilijaa, joka loukkaantui paho

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Poliisi syytteeseen tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä. Ja luvat pois. Heti. Tuollaisella ihmisellä ei äly riitä poliisiksi.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

Vastaa Viestiin