Kuvitteellinen sota sai aikaan paniikin

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Sniffaaja
Martin Riggs
Viestit: 608
Liittynyt: Ti Touko 26, 2015 6:59 am

Kuvitteellinen sota sai aikaan paniikin

Viesti Kirjoittaja Sniffaaja »

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/0 ... n-paniikin

Seuraava sota -kuunnelma aiheutti tahatonta paniikkia vuonna 1985, kun osa kuulijoista luuli kolmannen maailmansodan oikeasti syttyneen.

Seuraava sota -kuunnelman aiheena on Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen kriisi, joka kärjistyy ydinsodaksi. Suuret kaupungit tuhoutuvat ja lopulta koko maailma on radioaktiivisen säteilyn peitossa.

Seuraava sota -kuunnelmaa tehdessä otettiin huomioon Orson Wellesin Maailmojen sota -kuunnelman aiheuttamat reaktiot vuonna 1938. Maailmojen sota kuvasi tilannetta, jossa marsilaisten hyökkäys alkaa pienestä New Jerseyyn kaupungista. Orson Wellesin kuunnelman säikäyttäessä amerikkalaisia radio oli vielä suhteellisen uusi median muoto, eikä normaalin radiolähetyksen tapaan rakennettua kuunnelmaa ymmärretty pelkkänä fiktiona.

Myös Seuraava sota perustuu radiolähetykselliseen kerrontaan ja siinä toimittajat eri puolilta maailmaa kuvaavat tilanteen kärjistymistä. Sekaannusten välttämiseksi Seuraava sota -kuunnelman alussa ja sen aikana muistutettiin, että kyseessä on fiktiivinen dokumentti. Todentuntuinen kuunnelma kuitenkin säikäytti osan kuulijoista ja yhteydenottoja tuli sekä Ylelle, että terveyskeskuksiin. Soittajat olivat huolissaan lähinnä ikäihmisistä, jotka eivät ymmärtäneet, että kyseessä on kuunnelma. Soittajien joukossa oli myös yksin kotona olleita lapsia, jotka eivät tienneet mistä on kysymys.

Teatteriosaston päällikkö Mirjam Polkunen oli yllättynyt kuunnelman aiheuttamasta hätääntymisestä. Polkusen mukaan kuunnelmaa ei olisi lähetetty lainkaan, jos sen vaikutukset olisi tiedetty etukäteen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tuo on ollut aikaa, kun kaikki oli vielä mallillaan. Puhelimet olivat kotona ns. puhelinpöydillä, eikä niitä voinut ottaa mukaan. Hyvin nostalginen radiokuunnelma. Tuohon aikaan radiolähetykset olivat paljon laadukkaampia kuin nykyään. Nykyään radioaalloilla on vain Jone Nikula lässyttämässä, eikä yölähetykset juuri poikkea päivälähetyksistä. Samaa discomusiikkia ja jorinoita. Siihen aikaan kun Pekka Sauri piti Yölinjaa, oli radioon soittajatkin laadukkaampia kuin nykyään. Aitoja sekopäitä, jostakin Myrskylän korvesta. Heille oli tärkeää saarnata ja kertoa jeesuksesta 2,8 promillen kännissä klo 01:00-04:00 välisenä aikana.

Uskoisin tuollaisen radioaalloilla toimivan Kansanradion toimivan yhä tänäkin päivänä. Ei mitään maahanmuuttolässytystä, vaan ihka aitoa 80-lukua. Neuvostoliittoa kaipailevat saisi soittaa ja julistaa ilosanomaansa. Ja miksi ei natsitkin ja anarkistit saisi suunvuoroa? Paras olisi kunradiokanavalla ei olisi minkäänlaista sensuuria ja siellä saisi huoritella ihan vapaasti. Viherahon radiotyyli ei itseäni miellyttänyt, mutta eiköhän tässä joku päivä ilmaannu nostalginen radiokanava, jolle minäkin sitten soittelen tuhdissa humalassa ja haukun ministerit jne.
http://www.osuva.com/ - joukko- ja perhesurmaajien treenipaikka vuodesta 2000. Parhaimmat aseet ja kouluttajat.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Kuvitteellinen sota sai aikaan paniikin

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Sniffaaja kirjoitti:Nykyään radioaalloilla on vain Jone Nikula lässyttämässä, eikä yölähetykset juuri poikkea päivälähetyksistä. Samaa discomusiikkia ja jorinoita. Siihen aikaan kun Pekka Sauri piti Yölinjaa, oli radioon soittajatkin laadukkaampia kuin nykyään. Aitoja sekopäitä, jostakin Myrskylän korvesta. Heille oli tärkeää saarnata ja kertoa jeesuksesta 2,8 promillen kännissä klo 01:00-04:00 välisenä aikana.
En ole aikoihin kuunnellut radiota, mutta on siellä puolella joskus ollut hyviäkin ohjelmia. Radio Puhe oli hyvä konsepti, mutta YLE halusi muuttaa senkin toisenlaiseksi. Samoin samat yksittäiset juontajat pyörittävät samoja soittolistoja päivästä toiseen, niin ei tätäkään pidemmän päälle jaksa kuunnella.
Sniffaaja kirjoitti:Uskoisin tuollaisen radioaalloilla toimivan Kansanradion toimivan yhä tänäkin päivänä. Ei mitään maahanmuuttolässytystä, vaan ihka aitoa 80-lukua. Neuvostoliittoa kaipailevat saisi soittaa ja julistaa ilosanomaansa. Ja miksi ei natsitkin ja anarkistit saisi suunvuoroa? Paras olisi kunradiokanavalla ei olisi minkäänlaista sensuuria ja siellä saisi huoritella ihan vapaasti. Viherahon radiotyyli ei itseäni miellyttänyt, mutta eiköhän tässä joku päivä ilmaannu nostalginen radiokanava, jolle minäkin sitten soittelen tuhdissa humalassa ja haukun ministerit jne.
Aiemmin ei ollut mitään muuta keinoa saada viestiään läpi kuin soittaa YLE:n ohjelmiin kansanradioon yms. Tuskin sensuuri oli myöskään tuolloin lempeämpi, mutta kaikki vain hyväksyivät sen vaihtoehdottomuuden takia. Nykyisin on enemmän valinnan varaa.

Tuollainen uudentyyppinen kansanradio toteutuu jossain määrin nykyisin Youtubessa, kun kansallismiesten striimiaallon takia se on tarjonnut omanlaisen yöradio-kansanradio vastineen. On sinne soittaneet myös anarkistit, vaikka enemmän ovat keskittyneet häiriköintiin. Tosin on tuo edelleen hyvin pienien piirien hommaa ja pyörii lähinnä yksittäisten henkilöiden ympärillä, ei niinkään laajempana ohjelmakonseptina.

Suurin ongelma miksi tämä konsepti ei tule koskaan toteutumaan valtamedioissa johtuu juuri sensuurista. Ihmisiä ei vain nykyisin jaksa samalla tavalla kiinnostaa kaikki ennakkosensuroitu materiaali. Samasta syystä puhujat ja mielipiteet valitaan tarkkaan mitä saa esittää.
Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1193
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Kuvitteellinen sota sai aikaan paniikin

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Ihmiset avasivat radion kesken ohjelman ja luulivat kuuntelevansa uutislähetystä :shock:

Harmittaa tuo musiikin tulo puhe-radioon. Tuli kuunneltua aiemmin töitä tehdessä, nykyään ei viitsi kuunnella kun en jaksa tuota "musiikkia".
Vastaa Viestiin