Eduskuntavaalit 2019 ja hallitusneuvottelut

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa

Äänestys päättyi Ke Huhti 10, 2019 12:21 pm

Kyllä
28
82%
Harkitsen vakavasti
3
9%
En osaa sanoa
2
6%
En
1
3%
 
Ääniä yhteensä: 34

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Eduskuntavaalit 2019 ja hallitusneuvottelut

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Pian on taas aika käydä uurnille...

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019 ja niissä valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2019–2023.

Kansanedustajat valitaan 13 vaalipiiristä, joiden paikkaluku määräytyi 31. lokakuuta 2018 tarkastetun asukasluvun perusteella. Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan aina yksi edustaja.

vaalipiirit.jpg
vaalipiirit.jpg (12.65 KiB) Katsottu 6296 kertaa
Vuoden 2015 vaalien jälkeen näytti tältä.
Vuoden 2015 vaalien jälkeen näytti tältä.
tilanne_aiemmin.jpg (75.82 KiB) Katsottu 6296 kertaa
Vaalikaudella tapahtui isoja muutoksia. Ääripopulistinen, maahanmuuttovihamielinen ja rasistinen PS hajosi sisäisiin riitoihin. Puolueesta irtautuneet perustivat oman Uuden Vaihtoehdon, joka sittemmin muuttui nimeksi Siniset. Kokoomus sai sekä otti; Harry Harkimo perusti oman ryhmän ja Kaj Turunen loikki Sinisistä kokkareihin.

Myös edustajia vaihtui; RKP:n mikkihiiri siirtyi oikeisiin töihin ja tilalleen tuli joku toinen, jonka teema on sama; rasismista nillittäminen, ruotsin kielen asema ja suomea puhuvien demonisointi.

Vapaaehtoisesti luopujia on 30. Heistä pidempään ovat edustajina olleet Mauri Pekkarinen, (kesk) vuodesta 1979 ja Pertti Salolainen (kok). Hän oli ensimmäisen kerran talossa vuodet 1970 - 1996 ja sen jälkeen v:sta 2007.

Petturiksi, loikkariksi, sanansa syöjäksi ja ties miksi tituleerattu Timo Soini (sin) ei vielä tiedä kehtaako enää tulla ihmisten ilmoille, vai saako palkkioviran - jos saa, niin toivottavasti jostain mahdollisimman kaukaa.
- Soinin temppu teki todennäköisesti hallaa äänestysprosentille, sillä moni, joka vihdoin ja viimein innostui äänestämään, sai kokea, että taas kerran kusetettiin. Eikä enää äänestä.

Viime vaaleissa pudonneista pyrkii takaisin mm. SDP:n Tuula Väätäinen. Hänet me muistamme myönteisestä suhtautumisestaan ISIS-veteraaneihin. Nyt kun Suomeen on heitä jo tullut sankoin joukoin ja osa heistä saanee jo äänestää, niin ehkä näemme Väätäisen kiertelevän vastaanottokeskusten tienoilla puheita pitämässä, lupauksia tekemässä ja rahaa tyrkyttämässä.

Uurnilla tavataan!
Nimi ja numero eivät liity tuleviin eduskuntavaaleihin.
Nimi ja numero eivät liity tuleviin eduskuntavaaleihin.
uurna.jpg (27.89 KiB) Katsottu 6296 kertaa
Ketjun aiheeseen tehty lisäys; hallitusneuvottelut. Niille ei tarvitse avata omaa ketjua, vaan keskustelu voi alkaa tässä ketjussa.
-NILS-
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Vaaleissa voit valita millaisen Suomen haluat...

...jos tämä tuntuu oikealta, niin silloin valintasi on...
vaalivalinta.jpg
vaalivalinta.jpg (25.49 KiB) Katsottu 6293 kertaa
...jos taasen tämä on se oikea, niin valintasi on...
vaalivalinta1.jpg
vaalivalinta1.jpg (41.56 KiB) Katsottu 6293 kertaa
Pitää myös muistaa, että liikkeellä saattaa olla myös vaaliraiskaaja:
vaaliraiskaaja.jpg
vaaliraiskaaja.jpg (32.02 KiB) Katsottu 6293 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Yksi aihe on julistettu epämieluisaksi: Maahanmuutto!

Tutkija: Valtapuolueiden tavoitteena on, ettei maahanmuutosta käydä keskustelua

Kevään eduskuntavaaleja lähestyttäessä on arvuuteltu, kuinka suurta roolia maahanmuutto ja ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäillyt väkivaltarikokset niissä näyttelevät.

Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Tapio Raunion mukaan valtapuolueiden tavoitteena on, ettei maahanmuutosta käytäisi keskustelua ollenkaan.
– Suurimmat puolueet vaikenevat täysin. Siinä taustalla on ennen kaikkea se, että kysymys jakaa puolueita sisältä päin. Hiljaisuus on perinteisten valtapuolueiden etu, eivät ne halua käydä keskustelua asioista, jotka jakavat kannattajakuntaa.

Raunio sanoo puolueiden haluavan käydä vaaleja niille turvallisten teemojen kautta. Perinteiset valtapuolueet eivät Raunion mukaan halua käydä keskustelua asioista, jotka jakavat kannattajakuntaa. Maahanmuuttokysymys jää poliittisen kentän laidoille.
– Meillä on yhtäällä vihreät ja osin vasemmistoliitto, jotka liputtavat selkeästi monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta, ja toisaalla perussuomalaiset sekä jossain määrin siniset ulottuvuuden toisessa päässä, Raunio sanoo.

Ruotsin suunta muuttui

Raunion mukaan maahanmuuttoteeman nousu voi pakottaa myös valtapuolueita ottelemaan perussuomalaisten kotikentällä.
– Voidaan olettaa, että mikäli perussuomalaiset onnistuvat tai maahanmuutto sekä turvallisuustekijät nousevat muuten keskeisempään asemaan, myös valtapuolueet joutuvat omaksumaan kantoja, jotka ovat aikaisempaa kriittisempiä.

Raunion mukaan tästä ei ole vielä Suomessa nähty merkkejä, mutta Ruotsissa se nähtiin edellisissä vaaleissa.
– Ruotsin menneen syksyn vaalit hyvä esimerkki siitä, miten voi käydä, kun maahanmuutto ja siihen liittyvä rikollisuus nousevat vaaleissa keskeiseksi teemaksi. Siellähän se selkeästi hyödytti ruotsidemokraatteja.

Raunion mukaan ruotsidemokraattien menestys johti siihen, että keskusteluilmapiiri maahanmuuttajista ja monikulttuurisuudesta muokkautui varauksellisempaan ja kielteisempään suuntaan myös Ruotsin valtapuolueiden taholta.


ess.fi
29.12.2018 14:05

Tulemme kevään mittaan kuulemaan mielenkiintoisia selityksiä aiheista siirtolaisuus, pakolaisuus, haittamaahanmuutto, kyllähän suomalaisetkin, työvoimapula, rikkaus, vastuumme. eläkkeittemme maksajat, heihin satsatut rahat tulevat kolminkertaisina takaisin jne yms.

Puolueissa pohditaan jo kuumeisesti kuka on silloin studiossa kun aihetta käsitellään, miten siitä voi luikerrella näppärästi toiseen aiheeseen ja/tai suomalaisten syyllistämiseen.
- Kukahan muuten ensimmäisensä sanoo sanat "arjen rasismi" "emme osaa kotouttaa"?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Pääkirjoitus: Eduskuntavaaleista tulee pääministerivaalit

Kansalaiset haluavat tulevissa eduskuntavaaleissa vaikuttaa pääministerin valintaan ja hallituspohjaan.

Kansalaisille tärkeimpiä teemoja tulevissa eduskuntavaaleissa näyttäisivät olevan terveyspalvelut, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömien asiat, koulutus, energian saatavuus ja hinta, köyhyys, valtion talous ja velka sekä ilmastonmuutos ja alueiden kehityserot.

Neljä viidestä kansalaisesta nosti nämä teemat esiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa tutkimuksessa, jossa ihmiset saivat valita tärkeimmät vaaliteemat 47 vaihtoehdosta.

Naiset pitivät lähes kaikkia asioita tärkeämpinä kuin miehet. Miehet korostivat naisia useammin maanpuolustusta, syntyvyyttä maassamme, suhteita Natoon, Yhdysvaltoihin ja Venäjään sekä EU-asioita. Nuoret 18-30-vuotiaat painottivat opintotuen tasoa, sukupuolten tasa-arvoa ja vastikkeetonta perustuloa.

Aiempaa vähemmän painoa vastauksissa saavat pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito, irtisanomiset, tulokehitys ja palkkaverotus.

Kyselyssä selvästi aiempaa useampi haluaa vaikuttaa ratkaisullaan pääministerin valintaan ja tulevaan hallituspohjaan. Eduskuntavaaleista näyttäisi siis tulevan entistä selvemmin pääministerivaalit. Tällöin puolueiden puheenjohtajilla on entistäkin suurempi merkitys vaalimenestyksen turvaamisessa.

Puheenjohtajan linja, uskottavuus ja esiintyminen on nyt kaikki kaikessa. Äänestäjän valinnoissa kuitenkin asiakysymyksillä ja vaalipiirikohtaisilla ehdokkailla on edelleen tärkeä merkitys.

MTV:n uutisten kyselyssä puolueiden piiripäättäjille SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sai huomattavasti paremman arvion kuin vuosi sitten. Nyt SDP:n piiriaktiiveista 36 prosenttia katsoi Rinteen selvinneen puheenjohtajana erittäin hyvin kun vielä vuosi sitten tämän arvion antoi vain 11 prosenttia. Pääministeri Juha Sipilän osalta keskustan piiripäättäjistä 26 prosenttia katsoi Sipilän suoriutuneen erittäin hyvin, kun vuosi sitten tätä mieltä oli vielä 49 prosenttia. Parhaimman arvion omiltaan sai valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kokoomuksen piiripäättäjistä 69 prosenttia katsoi Orpon suoriutuneen tehtävästään erittäin hyvin.

Vaikka eduskuntavaaleihin on enää runsaat kolme kuukautta, voi politiikassa tapahtua vielä paljon. Keskeistä on, mitkä asiat nousevat vaalien pääteemoiksi ja miten pääministeriehdokkaat onnistuvat niitä käsittelemään.
Iltalehti
3.1.2019 16:29

Tämä kohta: Kansalaisille tärkeimpiä teemoja... terveyspalvelut, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömien asiat, koulutus, energian saatavuus ja hinta, köyhyys, valtion talous ja velka sekä ilmastonmuutos ja alueiden kehityserot.
Jokaiseen näistä liittyy raha. Mutta listalla ei kuitenkaan ole ns. maahanmuuttoa* joka nielee toiseksi eniten rahaa ja joka liittyy omalla tavallaan myös jokaiseen teemaan pl. energian saatvauus ja hinta
- Silti maahanmuuttoa* ei nähdä tärkeäksi aiheeksi tai kyseisen tutkimuksen tehnyt Kunnallisalan kehittämissäätiö ei moista edes kysellyt, koska jokaiselle kunnalle "pakolaiset" ovat lottovoitto, koska valtio maksaa kulut = jokainen meistä maksaa kulut.

* pääosin tässä tarkoitetaan nk haittamaahamuuttoa islamilaisista kehitysmaista.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Pienpuolueet yrittävät vaaliliton avulla saada edes yhden ehdokkaan eduskuntaan:
Pienpuolueiden yhteenliittymä haastaa eduskuntapuolueet Helsingissä – ”Näyttää, että saamme yhden ehdokkaan eduskuntaan”

Feministinen puolue, piraattipuolue, eläinoikeuspuolue ja liberaalit ovat muodostamassa Helsingin vaalipiirissä yhteisen vaaliliiton.

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro uskoo, että puolue saa yhden paikan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Puolueen historian ensimmäinen valtuustopaikka Helsingissä on tuonut hänen mielestään puolueelle uskottavuutta.

Kisa Helsingin vaalipiirin viimeisestä eduskuntapaikasta tiukkenee entisestään. Feministinen puolue, piraattipuolue, eläinoikeuspuolue ja liberaalit kertovat Ylelle, että ne ovat muodostamassa vaaliliiton pääkaupungin vaalipiiriin.
– Tällä kokoonpanolla tarvitsisimme vain muutamatuhat ääntä lisää, että vaaliliitto saisi paikan eduskuntaan, feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.
– Yksi paikka on meillä minimitavoite ja se on realistinen tavoite. Näyttää, että saamme yhden tästä liitosta läpi eduskuntaan, piraattipuolueen puheenjohtaja Petrus Pennanen sanoo.

Kun laskelman tekee tarkasti, erotus on 3 133 ääntä. Eduskuntavaaleissa 2015 viimeisen paikan Helsingin vaalipiiristä sai perussuomalaiset vertausluvulla 13 528.

Vaaliliitossa olevat neljä puoluetta puolestaan saivat toissa vuoden kuntavaaleissa yhteensä 10 395 ääntä Helsingissä. Puolueiden olisi siis nostettava äänimääräänsä noin 30 prosentilla.
– Kuntavaaleissa yllätimme ja menimme läpi, vaikka puolue oli rekisteröity vain kaksi kuukautta aiemmin. Samaa yritämme nyt, Aro sanoo.

Tästä vaaliliitossa on kyse

Eläinoikeuspuolue, feministinen puolue, liberaalit ja piraattipuolue muodostavat vaaliliiton Helsingissä.

Puolueet uskovat, että liittymällä yhteen ne saavat yhden paikan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Viime kuntavaaleissa puolueet keräsivät Helsingistä hieman alle 10 400 ääntä.

Perussuomalaiset saivat viimeisen paikan eduskuntavaaleissa 2015 hieman yli 13 500 äänellä.

Kisa paikasta on kova, sillä useat muutkin uudet toimijat keskittävät voimansa Helsinkiin ja Uudellemaalle.

Piraattipuolue on vaaliliiton puolueista valtakunnallisesti suurin, mutta viime kuntavaaleissa feministinen puolue sai puolueista suurimman äänipotin Helsingissä.

”Poikkeuksellista päästä läpi”

Vaaliliiton puolueet eivät ole ainoita, jotka pyrkivät eduskuntaan sen ulkopuolelta. Tällä kertaa eduskunnan ulkopuolelta ehdokkaita asettaa yhteensä yhdeksän puoluetta.

Vaaliliiton puolueiden lisäksi eduskunnan ulkopuolelta vaaleihin tähtäävät myös Suomen kommunistinen puolue, kommunistinen työväenpuolue, kansalaispuolue, itsenäisyyspuolue ja suomen kansa ensin.

Pienpuolueet
Yle Uutisgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka
pienpuolueet_grafiikka.jpg (47.7 KiB) Katsottu 5546 kertaa
Eduskunnan ulkopuolisia puolueita on nyt enemmän kuin kertaakaan 2010-luvulla. Tosin vuosituhannen alussa eduskuntaan pyrki nykyistä enemmän pienpuolueita.

Tampereen yliopiston tutkija ja vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo, että pienpuolueet pääsevät harvoin eduskuntaan.
– Meillä on aika poikkeuksellista, että eduskunnan ulkopuolelta tullaan eduskuntaan. Toki joitakin poikkeuksia löytyy kuten vihreät ja nuorsuomalaiset aikanaan.

Syytkin ovat Borgin mukaan selvät.
– Eduskuntapuolueilla on aivan toisenlaiset taloudelliset resurssit käydä vaalikampanjaa ja saada julkisuutta vaalikauden aikana kuin eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla ja ryhmittymillä.

Kansalaisilla riittää vaaleissa valinnanvaraa. Eduskunnassa on syntynyt vaalikauden aikana kaksi uutta puoluetta ja yksi uusi poliittinen liike.

Eduskuntavaaleissa on mukana yhteensä 19 puoluetta ja yksi poliittinen liike. Näiden lisäksi syntynee useita paikallisia valitsijayhdistyksiä.

Vaaliliiton kova haaste

Kisa viimeisestä paikasta on kovaa varsinkin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä. Politiikan analyyseissä on arveltu varsinkin sinisten, Liike Nytin ja Paavo Väyrysen seitsemän tähden liikkeen keskittävän voimansa näihin vaalipiireihin.

Tämän lisäksi eduskuntapuolueet hamuavat kaikkia paikkoja, jotka vain liikenevät niille.
– Haemme yhtä paikkaa Helsingistä. Mikäli meidän ehdokasasettelu onnistuu myös Uudellamaalla, niin ehkä sieltä nousee toinen tilaisuus, feministien Aro sanoo.
– Meille vahvimpia kannatusalueita ovat yliopistokaupungit. Meillä on tällä hetkellä valtuutettuja sekä Helsingissä että Jyväskylässä, piraattipuolueen Pennannen sanoo.

Puolueiden vahva panos ruuhka-Suomen vaalipiireihin johtuu matalasta äänikynnyksestä. Äänikynnyksellä tarkoitetaan alinta ääniosuutta, jolla ehdokas voi päästä vaaleissa läpi.

Viime eduskuntavaaleissa Helsingin äänikynnys oli 3,7 ja Uudenmaan 2,5 prosenttia. Muissa vaalipiireissä luku on huomattavasti korkeampi.

Vastapainoksi Helsingissä ja Uudellamaalla useat kansanedustajat ovat luopumassa paikastaan. Uudellamaalla luopujat keräsivät viime vaaleissa lähes 63 000 ääntä, kun taas Helsingissä vastaava luku oli lähes 30 000.

Luvut jättävät tilaa uusille tekijöille.
YLE
6.1.2019 klo 15:37

Feministipuoluetta pidettiin sen alkuvaiheessa - jotkut ehkä edelleen - eräänlaisena messiaan paluuna; tasa-arvoa on luvassa ja bikinit että burkhat kelpaavat*. Naiset ja akkamaiset miehet, sekä sukupuolestaan epävarmat takkutukat ja nappihuulet olivat feministipuolueen varteenotettavia äänestäjiä.
- Kahta jälkimmäistä ryhmää kun on aina vaan enemmän, niin onhan siinä potentiaalia.

* [url=https://yle.fi/uutiset/3-9131071[YLE[/url]

"Suurin osa leikkauksista kohdistuu julkiseen sektoriin ja sosiaalimenoihin eli nimenomaan naisiin ja vähemmistöihin, Ahmed sanoo".

Näin sanoi fempuolueen kolmas pj (se sääntö ei kelvannut pat ja rek hallitukselle, joten nyt on vain kaksi puhjohtajaa), Warda Ahmed vuonna 2016.

Hän tosin unohti mainita, että osa leikkauksista kohdistuu myös somalityttöihin - ja ne tehdään siellä mistä ensin on henkensä kaupalla paettu...
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Liike Nyt asetti ensimmäiset ehdokkaansa eduskuntavaaleihin

Ehdolle on asettumassa 48 ehdokasta 10 vaalipiiristä.

YRITTÄJÄ ja kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon perustama Liike Nyt julkisti maanantaina ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaansa.

Ehdolle on nyt asettumassa 48 ehdokasta kymmenestä eri vaalipiiristä. Ensimmäisten ehdokkaiden joukossa on Liike nytin mukaan muun muassa IT- ja kyberturvallisuuden asiantuntijoita, rikosylikomisarioita, sotatieteiden maisteri, markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia, sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita sekä useita yrittäjiä.

Ehdolle lähtivät yös kaksi Liike Nytin perustajajäsentä Helene Auramo ja Hjallis Harkimo.

MARRASKUUSSA Harkimo ilmoitti, että yhdistyksen tavoitteena on saada 150 kansanedustajaehdokasta. Liike Nytin nimissä vaaleihin lähtee ehdokkaita, joista jokainen on oman valitsijayhdistyksensä ehdokas.

Jokainen ehdokas siis tarvitsee ehdokkaaksi päästäkseen sata äänioikeutettua kannattajaa ehdokkaan vaalipiiristä, eikä yksi ihminen voi olla mukana useamman kuin yhden ehdokkaan valitsijayhdistyksessä.

Lopulta ehdokkaat muodostaisivat keskenään vaaliliiton. 150 ehdokkaan hankkiminen tarkoittaisi 15 000 tukijan värväämistä.

Liike Nyt pyrkii Harkimon mukaan tukemaan ehdokkaita muun muassa kouluttamalla ja markkinoimalla ehdokkaitaan.

HARKIMO on painottanut, että Liike Nyt ei ole puolue. Hänen itsensä mukaan syynä on, että ”puolueita on jo tarpeeksi”. Hän kertoo myös, että Liike Nyt vastustaa puoluetukea.

Toisaalta, jos Liike Nyt pysyy yhdistyspohjaisena, sitä ei sido puoluelaki, joka säätelee myös puolueiden rahoitusta.

Nykyinen puoluelaki pyrkii läpinäkyvyyteen muun muassa niin, että puolueiden on tehtävä Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) ajantasaisia ilmoituksia saamistaan tuista. VTV voi myös halutessaan tarkastaa puolueen kirjanpidon.

Liike Nytin mukaan sen toimintaa rahoittavat perustajat eli Harkimo ja viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner.
Helsingin Sanomat
7.1. 14:05
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

Ylen mittaus arvioi nyt myös eduskunnan paikkajakoa: SDP saisi 13 ja kokoomus 6 lisäpaikkaa, keskusta menettäisi 7.
puoluekannatusgrafiikka
puoluekannatusgrafiikka
vaalit2019_gallup1.jpg (47.82 KiB) Katsottu 5218 kertaa
Perussuomalaiset on Ylen tuoreen puoluekannatusmittauksen suurin nousija. Puolueen kannatus on 10,2 prosenttia eli nousua oli joulu-tammikuussa 2,1 prosenttiyksikköä.

Edellisen kerran PS:n kannatus ylitti kymmenen prosenttia kesäkuussa 2018.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan puolueen kannatus nousi heti mittausjakson alussa joulukuussa, kun Oulun alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä uutisoitiin.
– Tässä on ihan selkeä yhteys. Seuraavalla viikolla tuli heti selkeä piikki perussuomalaisten kannatuksen nousussa, Turja kertoo.

Vastaava piikki perussuomalaisten kannatukseen tuli Turjan mukaan joulun välipäivinä, Helsingin Arabianrannan murhaepäilyn jälkeen.

Näin kannatusmittaus tehtiin

Taloustutkimus haastatteli 2443 ihmistä.

Haastattelut tehtiin 10.12.2018–8.1.2019.

Puoluekantansa kertoi 1534 vastaajaa.

Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta +/- 2,1 prosenttiyksikköä.

Lataa kannatusmittauksen vastausaineisto tästä (siirryt toiseen palveluun).

SDP ja kokoomus kamppailevat
Kahden suosituimman puolueen, SDP:n ja kokoomuksen kisa kiristyy. SDP on yhä mittauksen ensimmäinen, mutta sen kannatus laski 21,2:een, ja kokoomuksen nousi 19,6 prosenttiin.
– Suurimman puolueen paikka on yhä selkeämmin kahden kauppa, Turja sanoo.

Keskustan suosio painui matalimmilleen sitten syksyn 2017, ja on nyt 16,1 prosenttia. Kannattajista on kadonnut etenkin miehiä – ja oululaisia.
– Oikeastaan kannatuksen lasku tulee kokonaan vanhan Oulun läänin alueelta, mikä on myös pääministeri Juha Sipilän vaalipiiri, Turja kertoo.

Turjan mukaan tämä näkyy peilikuvana kokoomuksen kannatuksessa, joka Oulun vaalipiirissä on noussut.

Vihreiden nousu tasaantui

Puheenjohtaja Pekka Haaviston valinnan jälkeen alkanut vihreiden nopea nousu taittui, ja nyt suosio laski hivenen. Vihreitä äänestäisi 13,6 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.
– Voisi arvella, että vihreiden kannatus tasaantuu 13,5 ja 14 prosentin välille. Sekin tarkoittaa aika isoa vaalivoittoa, erityisesti verrattuna eduskuntavaaleihin, mutta myös kunnallisvaaleihin, Turja arvioi.

Vasemmistoliiton kannatus nousi yhden prosenttiyksikön, 9,5 prosenttiin. Turjan mukaan vasemmistoliittoa kannattamaan siirtyi naisia sekä ylempiä toimihenkilöitä ja asiantuntijoita.

KD ohitti taas RKP:n

Sinisten kannatus on yksi prosentti. "Ministeripuolueen" edellä on nyt 2,1 prosentillaan muu-ryhmä, johon kuuluu esimerkiksi eduskuntaryhmä Liike Nyt sekä eduskunnan ulkopuolisia puolueita, kuten Feministinen puolue ja Liberaalipuolue.

Pienimmissä eduskuntapuolueissa huomion kiinnittää se, että RKP vaipui 2,5 prosentin kannatuksellaan kristillisdemokraattien 4,2 prosentin taakse.

Turjan mukaan kyse on on todennäköisesti tilastopoikkeamasta, joka johtuu liian pienestä vastaajamäärästä tietyillä alueilla. Taloustutkimus aikoo perata RKP:n asiaa vaalien jälkeen, kun puoluekannatusarviota tarkastellaan kokonaisuutena.

Punavihreille 26 kansanedustajaa enemmän, keskusta ja PS menettäisivät
Taloustutkimus laskee nyt ensi kertaa arvion siitä, miten eduskunnan paikat jakautuisivat kannatusprosenttien mukaan. Arvio on laskettu kuuden tuoreimman kannatuskyselyn perusteella.

Eniten lisäpaikkoja menisi nykyiseen oppositioon.

SDP saisi 13 lisäpaikkaa eli 47 kansanedustajaa, ja vihreät 10 lisäpaikkaa eli peräti 25 kansanedustajaa. Vasemmistoliitto saisi kolme lisäpaikkaa eli 15 kansanedustajaa.

Katso tästä, miltä eduskunnan paikkajako kaikkien puolueiden osalta näyttäisi.
– Käytännössä yksittäisten ääniharavien suosio kevään vaaleissa voi kuitenkin vaikuttaa lopulliseen tulokseen, Turja sanoo.

Hallituspuolue kokoomus saisi kuusi lisäpaikkaa eli 43 kansanedustajaa. Keskusta sen sijaan menettäisi seitsemän paikkaa eli saisi 42 kansanedustajaa.

Keskustan tilanne näyttää Turjan mukaan kiikkerältä, sillä puolueella on eri vaalipiireissä niin sanottuja viimeisiä paikkoja.
– Keskustalla on aika monta viimeistä paikkaa, joissa marginaali vertailuluvuissa seuraavaan on muutama sata. Nämä voivat kääntyä ihan miten vaan, Turja sanoo.

Lukuja verrataan vaalitulokseen ja paikkamääriin kevään 2015 eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset saisi 15 kansanedustajaa. Tämä on kaksi kansanedustajaa vähemmän kuin eduskuntaryhmässä nyt, mutta edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 23 paikkaa vähemmän. Puolue ja sen eduskuntaryhmä hajosivat kesällä 2017.
YLE
10.1.2019 klo 06:00 päivitetty 10.1.2019 klo 18:52

RKP:n huonoa tulosta selitettiin ja korjattiin myöhemmin:

Taloustutkimus RKP:n kannatuslaskusta: Tilastollinen virhe, joka korjataan

Taloustutkimus aikoo jatkossa kiintiöidä ruotsinkieliset vastaajat puoluekannatusmittauksissa.


YLE
10.1.2019 klo 17:58 päivitetty 10.1.2019 klo 18:36
paikkajako_tammik_gallupin_mukaan.jpg
paikkajako_tammik_gallupin_mukaan.jpg (79.85 KiB) Katsottu 5218 kertaa
Vaikka Keskusta romahtaisi näihin lukemiin - tai vielä alemmas, mitä todella toivon - niin heidän paikkalukunsa säilyisi käsittämättömän suurena. Tämä selittyy osin sillä, että suurin osa viimeistä läpimenijöistä tulisi Keskustan listoilta.

Pari hajahuomiota gallupista: Aina kun PS nousee, niin "asiantuntijat" selittävät syyksi milloin mitäkin. Kun taas vasemmistoliitto ja Vihreät nousevat, niin sitä pidetään luonnollisena ilmiönä koska ovat "oikealla asialla", tai että hyvät puheenjohtajat, tai pienen ihmisen huomioonottaminen yms.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

YLE:n gallupiin viitaten:
Vaalitutkija tuoreista gallup-luvuista: ”Se olisi katastrofaalinen, veret seisauttava vaalitappio”

Kaikkien puolueiden on reagoitava Oulun ja Arabianrannan tapahtumiin, vaalitutkijat katsovat.

Vaalitutkijat pitävät Oulun ja Helsingin Arabianrannan rikosten vaikutusta odotettuna perussuomalaisten kannatusluvuissa Oulun vaalipiirissä. Ylen Taloustutkimuksen kysely osoitti keskustan kannatuksen tippuneen liki prosenttiyksiköllä 16,1 prosenttiin, kun taas perussuomalaisilla noste oli peräti 2,1 prosenttia.

Keskustan kannatuksen lasku selittyi lähes kokonaan Oulun vaalipiirin muutoksilla. Oulu on pääministeri Juha Sipilän (kesk) kotivaalipiiri ja Pohjois-Pohjanmaa on keskustan suurin puoluepiiri.
– Perussuomalaisten kannatusluvut ovat loogisia, koska meillä on yksi ainoa puolue joka haluaa näistä asioista innokkaasti puhua ja muut enemmänkin väistelevät aihetta, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.
– Olisi ollut kovin ihmeellistä, jos nämä pari tapausta eivät näkyisi perussuomalaisten kannatuksessa. Ajattelin, että prosenttiyksikkö tai kaksi varmasti tulee heille lisäkannatusta, politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo.
– On aivan selvää, että muutoksiin reagoidaan puolueissa, kun kannatusmuutos on näinkin selvää.

Borgin mukaan Oulu on merkittävä vaalipiiri, mutta yhä perinteisesti keskustan vahvaa aluetta.
– Totta kai tämä (Oulun seksuaalirikossarja) on nostattanut tunteita pintaan – ihan aiheesta – ja mielenkiintoista vaalitutkijan näkökulmasta että se näkyy puoluekannatuksessa jo näin nopeasti, Borg sanoo.

Jokisipilän mukaan Sipilällä ei ole mahdollisuuksia vältellä maahanmuuttoteemaa, kun vaalikeskustelut kiihtyvät omassa vaalipiirissä.
– Ainakin perussuomalaiset varmasti muistuttelevat häntä lupauksesta antaa oma omakotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Myös uudenvuoden puhe, jossa Sipilä viittasi Oulun tapahtumiin ja vihapuheeseen, nousevat esiin.

Keskustalla hurjasti kodittomia ääniä

Borg ja Jokisipilä huomauttavat silti, ettei kyselyn perusteella voi vielä arvioida, sateleeko vaalipiiristä perussuomalaisille lisäpaikkoja keskustalta.
– Siihen suhtaudun hyvin skeptisesti, että vaalipiireittäin lähdetään katsomaan valtakunnallisen kannatusmittauksen perusteella paikkajakoja. Emme voi vaalipiirijakoja mitenkään vielä luotettavasti ennakoida, ellei ole kunnallista vaalipiirikohtaista mittausta, Borg sanoi.

Perinteisesti keskustan kannattajat ovat hyvin puolueuskollisia.
– Jos keskustalla ei ole hyvää ehdokasta, jätetään äänestämättä kokonaan. Vasta sen jälkeen on vaihtoehtona äänestää jotain toista puoluetta, Jokisipilä kuvaa perinteistä keskustalaista mielenmaisemaa.

Perinne katkesi toisaalta vuoden 2011 perussuomalaisten jytkyssä, kun keskusta sai äärimmäisen huonon tuloksen. Toisaalta perussuomalaiset ovat toisenlainen puolue kuin Timo Soinin aikaan.
– En näe, että ainakaan keskustan sisällä olisi mitään potentiaalisen voimakasta maahanmuuttokriittistä siipeä joka katselisi perussuomalaisten suuntaan.

IS:n politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan mukaan Keskustalle Ylen Taloustutkimuksen luvut ovat katastrofaalista luettavaa siksi että se on mitannut puolueelle aina paremmat luvut kuin Helsingin Sanomien käyttämä Kantar TNS.
– Jos 16,1 prosenttia toteutuu keskustalla, kyllä se olisi katastrofaalinen, veret seisauttava vaalitappio. Silloin oltaisiin historiallisen pienissä lukemissa ja paikkamäärällä eduskunnassa, Jokisipilä sanoo.

Kokoomus selvinnyt pienin vaurioin

Muitakin kannatusongelmia on Keskustalla. Sitä painaa pääministeripuolueen taakan lisäksi puolueista kaikkein isoin sukupolvenvaihdos eduskuntaryhmässä. Paikkansa jättävät edustajat keräsivät viime vaaleissa Ylen mukaan 75 865 ääntä.

Tilalle pitää löytyä nousevia tähtiä.
– Keskustalta vaaditaan tosi hyvää kampanjaonnistumista, että kaikki nämä kodittomiksi jäävät äänet saadaan pidettyä. Helppoa se ei ole tule olemaan, Jokisipilä sanoi.

Kokoomuksen kannatus oli gallup-kyselyssä noussut puoli prosenttiyksikköä 19,6 prosenttiin. Yleensä kun keskusta on ollut porvarihallituksen ykköspuolueena, se on tarkoittanut huonoa lopputulosta seuraavissa vaaleissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vastannut valtiovarainministerinä säästöistä ja leikkauksista ja runnoo sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapautta eteenpäin, mutta ei herätä tunteita kuten Sipilä. HS:n kyselyssä Orpo oli suositumpi kuin Sipilä.

Jokisipilä Sipilä pitää sitäkin mahdollisena, että keskustalaisia hylkää puolueensa ja siirtyy kokoomukseen. Vuoden 1995 vaaleissa Esko Ahon hallituksen jälkeen kokoomus jatkoi sujuvasti seuraavaan hallitukseen, kun protestimieliala suuntautui nimenomaan keskustaan.
– Gallup-luvuissa tilanne näyttää nyt hivenen samanlaiselta, Jokisipilä sanoi.
IltaSanomat/politiikka
10.1. 20:36
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Oulun seksuaalirikokset luovat leimansa myös eduskuntavaalien keskusteluihin. Poliitikot tietysti tuomitsevat teot ja kertovat, että polisii tutkii ja oikeus tuomitsee. Että se olisi sitten siinä?

Ei kait sentään, mutta tänään ovat twiitit lennelleet ja katsotaan mitä mieltä ollaan. Ensin kolme puoluejohtajaa, joista yksi vt:na.
Oulu_twiitti_Andersson.jpg
Oulu_twiitti_Andersson.jpg (35.62 KiB) Katsottu 5093 kertaa
Oulu_twiitti_Haavisto.jpg
Oulu_twiitti_Haavisto.jpg (26.71 KiB) Katsottu 5093 kertaa
Oulu_twiitti_Halla-aho.jpg
Oulu_twiitti_Halla-aho.jpg (26.62 KiB) Katsottu 5093 kertaa
Andersson (vas) on huolissaan vihapuheesta ja etsii lääkkeitä seksuaalirikosten ehkäisyyn. Ei sanaakaan siitä, että hallitsematon maahanmuutto on osa hänen unelmaansa ja nyt anutitaan näiden "kaikkein haavoittuvaisimpien " tekemisistä.

Haavisto (vihr) vaatii poliisilta tehokkaita toimia ja oikeudelta tuomitsemista. Poliisi toimii rajallisten resurssien avulla ja oikeuslaitos langettaa alle maksimin. Haavisto on itse monivuotisena lainsääätäjänä ollut vaikuttamassa millaisia rangaistuksia mistäkin annetaan.

Halla-aho (ps) nostaa Sipilän aiemmat toimet taas esille ja mainitsee pilkallisesti tapauksien olevan erillisiä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Oulu_twiitti_Marin.jpg
Oulu_twiitti_Marin.jpg (26.8 KiB) Katsottu 5088 kertaa
Oulu_twiitti_Orpo.jpg
Oulu_twiitti_Orpo.jpg (36.35 KiB) Katsottu 5088 kertaa
Marin (sd) tuuraa Antti Rinnettä ja mainitsee rikosten osalta, että tälläistä ei saa tapahtua. On kuitenkin yksi hallitsemattoman maahanmuuton pääkoordinaattoreista. Aika lailla turhaa ihmetellä että kui täs näi käviii... Demarina menee koko ajan epäiltyjen ihmisoikeudet edellä.

Orpo (kok) korostaa että Suomessa ei saa tapahtua tälläistä, vaikka on itse sisäministerinä ollessaan sallinut potentiaalisten seksuaalirikollisten saapumisen maahan ja kieltänyt heidän motiivien arvostelun. Viimeinen henkilö puhumaan asiasta yhtään mitään.

Entä mitäs mieltä sitä ollaan saako vakaviin rikoksiin syyllistyneet karkottaa Suomesta edes vähän helpommin:
karkottaminen_kyllä_vai_ei.jpg
karkottaminen_kyllä_vai_ei.jpg (51.51 KiB) Katsottu 5088 kertaa
Orpo yllättää; ensin tänne haalimansa porukkaa (yhdessä Sipilän kanssa), saakin nyt sitten muka poistaa. Ongelma on siinä, että ei ole mihin karkottaa.

Jyrkkä ei tuli taas sieltä mistä sitä osaattiin odottaa; demarit, kommunistien perinnejärjestö Vasemmistoliitto, ruotsinkieliset, maajussien entinen pää-äänenkannatuspuolue ja tietysti Vihreät.
- Ovatkohna maanviljeiljät muutes samaa mieltä kuin Sipilä? Siis, että on heidänkin etunsa mitä enemmän vakavien rikosten tekijöitä saa jäädä Suomeen.

Tämä ei-porukka pitää kiinni kynsin ja hampain myös tp-hakijoina tulleiden lastenraiskaajien oikeuksista Suomessa. On aika kornia kun nämä ei-poliitikot kuitenkin esiintyvät julkisuudessa muka-huolissaan ja muka-vakavana. Sellaista sipilämäistä jeesustelua: poliisi tutkii ja oikeus tuomitsee. Siinäkö se sitten on?
- Ei ole, vaan he ottavat mieluusti lisää irakilaisia ja afgaaneja Suomeen, koska ihmisoikeudet.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Yhdeksän puolue­johtajaa vastaa HS:lle, mitä tulisi tehdä, jotta seksuaali­rikokset saadaan kitkettyä Suomesta: tiukennuksia lakeihin ja lisää rahaa ennalta­ehkäisyyn
Petteri Orpo, Sanna Marin, Juha Sipilä, Li Andersson, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho (KUVA: LEHTIKUVA, RAMI MARJAMÄKI & HS)
Petteri Orpo, Sanna Marin, Juha Sipilä, Li Andersson, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho (KUVA: LEHTIKUVA, RAMI MARJAMÄKI & HS)
puoluejohtajat_mieltä_Oulun_tapauksista.jpg (49.63 KiB) Katsottu 5034 kertaa
PUOLUEJOHTAJAT esittävät Helsingin Sanomien haastattelussa seksuaalirikoslakien uudistamista, kotouttamissääntöjen selkeyttämistä ja monia muita toimia, jotta seksuaalirikoksien määrää saadaan vähennettyä.

Oulun poliisilaitos tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joiden uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä.

HELSINGIN SANOMAT KYSYI suurimpien eduskuntaryhmien johtajilta, mitä he ajattelevat ulkomaalaisten tekemistä seksuaalirikoksista ja miten ne voitaisiin estää.

HS kysyi puoluejohtajilta seuraavat kysymykset:

1. Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksiin epäillyistä oli lähes 24 prosenttia ja raiskauksiin epäillyistä noin 29 prosenttia vuonna 2017. Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä oli tuolloin 4,5 prosenttia. Mitä ajattelette tästä?
2. Mitä asialle pitäisi tehdä?
3. Mitä sanoisitte oululaisille?

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä
1. ”Jokainen tapaus on liikaa. Niitä ei voi mitenkään puolustella tai ymmärtää. Ylipäätään alaikäisiin kohdistuvat seksuaali­rikokset ovat laaja ongelma Suomessa. Kolmen viime vuoden aikana niitä ilmoitettiin poliisille noin 5 600.”
2. ”Sisäministeriössä alkoi joulukuussa selvitys ulkomaalaisten rikollisuuden torjumisesta. Annan tälle työlle kaiken tukeni. Kotoutumisessa on kiinnitettävä enemmän huomiota suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja siihen, että niitä pitää pystyä täällä kunnioittamaan. Myös laajempaan seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä huomiota. Olemme kaikki vastuussa tekojen ennalta ehkäisemisessä.”
3. ”Toivon oululaisilta vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden ja viranomaisten kesken. Ketään ei saa jättää yksin. Tarvitsemme vahvaa myötäelämistä myös näiden esitutkinnassa olevien ja epäiltyjen rikosten uhreille ja heidän perheilleen.”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo
1. ”Joka ikinen seksuaalirikos on yksiselitteisen tuomittava. On myös yksiselitteisen selvää, että kun on tullut Suomeen asumaan, on elettävä Suomen lakien ja arvojen mukaan. En myöskään hyväksy sitä, että näitä vastenmielisiä rikoksia käytetään aseena vihan lietsontaan täysin syyttömiä Suomessa asuvia vastaan, koska he ovat eri syntyperää tai heillä on eri ihonväri.”
2. ”On tehtävä vielä enemmän vastaavien tapahtumien estämiseksi. On vahvistettava nopeasti viranomaisten välistä tiedonkulkua ja yhteistyötä sekä luotava nuorille mahdollisimman matalan kynnyksen tapoja ottaa yhteyttä ja saada apua. Kokoomus esittää lakien tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä.”
3. ”Oulun epäillyt rikokset järkyttävät ja suututtavat. Olen keskustellut pääministerin kanssa hallituksen lisätoimenpiteistä oululaisten tukemiseksi ja tämän järkyttävän ilmiön pysäyttämiseksi. Valtiovarainministerinä huolehdin, että tarvittavat resurssit löytyvät.”

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin
1. ”Tämä on kauhea ilmiö, jonka pitää herättää kaikki puolueet ja raiskausten estämiseksi pitää tehdä paljon nykyistä enemmän.”
2. ”Turvallisuudesta vastaavien viranomaisten resursseja pitää vahvistaa ja raiskauslainsäädäntöä uudistaa muun muassa niin, että vähimmäisrangaistuksia nostetaan etenkin lapsiin kohdistuvissa rikoksissa. Tulevan vaalikauden alussa on valmisteltava parlamentaarinen ohjelma poliisien määrän johdonmukaiseksi lisäämiseksi.”
3. ”Oulun teot ovat järkyttäviä ja vastenmielisiä. Ouluun pitää suunnata kaikki mahdollinen kriisiapu nyt.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho
1. ”Ei tässä ole mitään ihmeellistä. Tämä sama on toistunut kaikissa Länsi-Euroopan maissa, joihin on tullut paljon ihmisiä takapajuisista islamilaisista maista, varsinkin kun tulijoiden joukossa korostuu nuoret miehet. Naisen asema on hyvin erilainen näissä maissa ja lapsiavioliitot yleisiä. Suhtautuminen alaikäisiin tyttöihin on yksinkertaisesti erilainen kuin meillä.”
2. ”Humanitaarinen maahanmuutto pitää saada niin matalaksi kuin mahdollista. Perusuomalaiset haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan, koska se on vahingollista yhteiskunnalla eikä ole ratkaisu pakolaisuuteen.”
3. ”Nämä tapahtumat johtuvat poliittisista ratkaisuista. Ongelma ei ole luonnonvoima, vaan se voidaan myös lopettaa poliittisin ratkaisuin.”

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho
1. ”Ulkomaa­laisten yliedustus rikos­tilastoissa osoittaa, että maahan­muutto on turvalli­suus­kysy­mys. Sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu. Meidän aloitteestamme tämä hallitus onkin tehnyt maahanmuuttoon lukuisia tiukennuksia, ja samalla linjalla on jatkettava myös tulevaisuudessa.”
2. ”Kovemmat rangaistukset, hallitumpi maahanmuutto, palautukset pikavauhtia, ulkomaalaisvalvonnan tehostaminen ja kunnon resurssit poliisille. Koko turvapaikkaprosessi pitää siirtää EU:n ulkopuolelle, jotta maahanmuutto saadaan pysyvästi hallintaan.”
3. ”Kenenkään ei pitäisi kohdata sellaista, mitä Oulussa on tapahtunut. Siniset on vaatinut koolle hallituksen kokousta aiheesta. Suomalaiset eivät hermostu helposti, mutta nyt on kansakunnan kuppi nurin. Tätä ei voi sietää.”

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto
1. ”Nämä luvut kertovat, että jotain on mennyt pieleen maahan­muuttajien laillisuus­kasvatuksessa, jonka pitäisi alkaa vastaanottokeskuksissa.”
2. ”Maahanmuuttaja pitäisi saada töihin ensimmäisenä päivänä kun hän tulee Suomeen. Epämääräiset jaksot lupaprosessissa ja sijoituksessa ruokkivat juurettomuutta ja tekemättömyyttä, joka voi poikia kaikkea negatiivista.”
3. ”Nyt on Oulussa sellainen tilanne, ettei meidän poliitikkojen pidä puhua oululaisten päiden yli. Siellä on jo tietysti paljon jo tehty, mutta nyt pitäisi kuunnella oululaisia.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson
1. ”Seksuaali­rikosten ennalta­ehkäi­semistä täytyy resursoida merkittävästi nykyistä enemmän. Tällä hetkellä kestämätön määrä ilmoitettuja rikoksia jää selvittämättä ja iso määrä seksuaalirikoksia kokonaan ilmoittamatta ja tilastoimatta.”
2. ”Meidän on kyettävä suojelemaan lapsiamme panostamalla nykyistä enemmän seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja tapahtuneiden rikosten selvittämiseen. Nuoriso-, sivistys- ja sosiaalitoimen sekä poliisin yhteistyöhön on panostettava, samoin kun nuorten, vanhempien ja nuorten parissa työskentelevien tietoon siitä, miten suojautua verkossa. Oulun kaltaiset kammottavat teot eivät saa johtaa vihanlietsontaan tai lisääntyvään rasismiin.”
3. ”Tämänkaltaiset karmivat rikokset huojuttavat koko yhteisön turvallisuudentunnetta. Tällaisella hetkellä jokainen meistä kysyy, miten voimme varmistaa, että nyt tapahtuneen kaltaiset rikokset eivät toistu. On tärkeää, että emme anna pelon ja epäluulon korvata välittämistä.”

Rkp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson
1. ”Meidän pitää nyt kysyä, olemmeko epäonnis­tuneet kotout­tamissa ja onko niin, ettei Suomeen muuttaneille ole kerrottu riittävästi siitä, että Suomessa kaikki ovat samanarvoisia. Sellainen näkemys on täysin tuomittava, että naisille tai lapsille voi tehdä mitä vain.”
2. ”Ylipäätään kotouttamisasiaa on nostettava entisestä enemmän esille ja käytävä läpi, mikä ensitieto Suomesta turvapaikanhakijoilla annetaan. Nämä prosessit on käytävä hyvin tarkasti läpi, jotta kukaan ei jäisi roikkumaan hyvin kauaksi aikaa niin, ettei hän ole osallinen mihinkään. Myös seksuaalirikoslakiin pitää saada kokonaisuudistus, jotta se ottaisi paremmin huomioon esimerkiksi netin avulla tehtävät seksuaalirikokset.”
3. ”Itse olen kahden tyttären äiti ja ymmärrän erittäin hyvin, että Oulussa ollaan varpaillaan ja syvästi järkyttyneitä. Syvä myötätuntoni uhreille ja heidän omaisilleen ja kaikille oululaisille.”

Kristillisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah
1. ”Syitä voi olla monia, mutta on uskallettava myös sanoa, että osassa rikoksista taustalla on kulttuurin ja uskonnon värittämä vääristynyt naiskuva, jossa naisen ”kunnia” on isänsä, veljensä tai puolisonsa kontrollin alla ja toisuskoisella naisella tätä suojaa ei ajatella olevan.”
2. ”Turvapaikkaprosessia on tehostettava ja tehtävä heti selväksi, että rikoksiin syyllistymisestä on vaikutuksia prosessiin ja karkotusprosessia on nopeutettava.”
3. ”Näiden järkyttävien rikosten selvittämisessä ja rikollisten vastuuseen saattamisessa sekä uhrien ja heidän läheistensä tukemisessa tarvitaan koko yhteisön tuki. Lasten ja nuorten kasvurauha ja koskemattomuus on yhdessä taattava.”
Helsingin Sanomat.fi/politiikka
12.1. 17:57 , Päivitetty: 12.1. 20:13

RKP:n Henriksson ajautuu yhä kauemmas vallitsevasta todellisuudesta höpöttäessään kotouttamisesta. Tulijoiden määrää ovat kuitenkin lisäämässä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuten ylläolevista vastauksista voi havaita, niin suurin osa niistä on haihattelua ja höpsismiä. Alla olevassa Näkökulma-kolmnissa asiat sanotaan niin kuin ne ovat:
Näkökulma: Suomi maksaa nyt kallista laskua sinisilmäisyydestään – turvapaikanhakijat ovat kansallinen turvallisuusuhka

Edes Oulun uusimpien tapausten jälkeen harva poliitikko rohkenee puuttua ongelman alkusyihin, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.

Iltalehden studiossa käytiin läpi mitä kaikkea Oulun ja Helsingin seksuaalirikostapauksista tiedetään nyt.
Oulun raakalaismaisen seksuaalirikosvyyhdin paisuminen on synnyttänyt Suomessa laajan poliittisen keskustelun. Valitettavasti keskustelua leimaa edelleen se, että harva poliitikko, asiantuntija tai mielipidevaikuttaja uskaltaa mennä ongelman ytimeen.

Monien johtavien poliitikkojen lausunnot ovat olleet suorastaan pöyristyttävän käsittämättömiä.

Muutama esimerkki.

SDP:n vt. puheenjohtaja Sanna Marin sanoi lauantai-iltana Yle Uutisissa, että puolue on jo pitkään esittänyt poliisien määrän lisäämistä. Silläkö raiskausten määrä vähenee? Ei vähene.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) puhuivat yhtä pehmeitä Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 13.1.). Sipilä sanoi muun muassa, että ”kotouttamisessa on kiinnitettävä enemmän huomiota suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja siihen, että niitä pitää pystyä täällä kunnioittamaan.”

Orpo kaipasi samassa lehdessä viranomaisten parempaa yhteistyötä ja tiedonkulkua ja sitä, että nuorille on luotava ”mahdollisimman matalan kynnyksen tapoja ottaa yhteyttä ja saada apua.” Orpon mukaan kokoomus esittää lakien ”tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä”.

Nyt siis kokoomuksellakin on kiire, kun vaaleihin on kolme kuukautta aikaa.

***

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi aivan oikein, että hallituksella, jossa muuten perussuomalaisetkin olivat kesään 2017 asti, on ollut 4 vuotta aikaa tehdä vaikuttavia päätöksiä.

Ne ovat jääneet suurelta osin tekemättä.

On käsittämätöntä, että asiasta puhutaan kunnolla vasta Oulun tapausten jälkeen. Sitä ennen on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon. Liian paljon. Turun terroristinen puukotus (kaksi kuolonuhria) kaksi naisen tappoa Porissa (toinen poltettiin elävältä, toiselta katkaistiin kaula), Oulun kirvessurmat (kaksi uhria), Otanmäen tappo (yksi uhri), tai Kotkan paloittelusurmaaja (väkivaltarikoksista tuomittu irakilaismies surmasi toisen maahanmuuttajan). Tässä vain osa.

Kaikissa tapauksissa tekoon on syyllistynyt ulkomaalaistaustainen mies, joka on tullut Suomeen turvapaikanhakijana.

Kun päälle lisätään ulkomaalaisten tekemien raiskausten valtava määrä (runsaat 30 prosenttia kaikista tapauksista 2017), loppusaldo on selkeä ja karmea.

***

Miksi huoli herää vasta nyt? Miksi edelleenkään ei uskalleta puhua ja mennä ongelman ytimeen? Taustalla on suomalaisten ääretön sinisilmäisyys ja siitä johtuva krapula, jota monet johtavat poliitikot, asiantuntijat ja mielipide-eliitti tuntee nyt nahoissaan.

Aina näihin päiviin asti monikulttuurisuuden tavoittelu ja ihannointi on ollut Suomessa niin johtava teema, että sen varjolla on hyväksytty ja katsottu läpi sormien lähes kaikkia maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Tarkoitan tässä yhteydessä lähinnä turvapaikanhakijoita.

On puhuttu esimerkisi työvoiman tarpeesta senkin jälkeen, kun tilastot ovat jo aikaa sitten osoittaneet, että monet Suomeen tulijat, kuten somalialaiset, eivät kunnolla työllisty.

Kaiken huippu oli tietysti vuosi 2015, kun Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Jos yritti viritellä keskustelua siitä, että ottaessamme näin ja näin paljon ihmisiä tänne esimerkiksi Irakista, allekirjoitamme avoimen valtakirjan sille, että rikollisuuden määrä tulee vääjäämättömästi kasvamaan.

Aiheesta olisi pitänyt jo silloin, tai itse asiassa jo paljon aikaisemmin, käydä normaali yhteiskunnallinen keskustelu. Sehän meillä osataan hyvin esimerkiksi silloin, kun puhutaan alkoholin haitoista. Kuolonuhrit ja haitat kulutukseen suhteutettuna on hyvin tutkittu ja julkisuuteen saatettu, kun aihepiiri nousee säännöllisin väliajoin keskusteluun.

Maahanmuuttokeskustelu kuitenkin padottiin vaikenemalla tai kuitattiin jopa rasismisyytöksillä, jos joku rohkea halusi nostaa ongelmia esille. Tilastotietoa oli kylliksi tarjolla ja vilkaisu Ruotsiin olisi varmasta pudottanut suomut monen silmiltä. Vahva tuntemukseni on, että ”tavallisen kansan” piirissä nämä ongelmat on tunnistettu jo pitkään ja tilanne herättää kasvavaa huolta, jopa raivoa.

Mikä sitten on se keskustelu, jota Suomessa ei edelleenkään käydä, mutta johon koko ongelma tiivistyy? Yksinkertaisesti kyse on siitä, että Suomi on ollut liian houkutteleva maa turvapaikanhakijoille, turvapaikanhakijoille on myönnetty löysin perustein turvapaikkoja ja tämän seurauksena Suomessa on liikaa turvapaikanhakijoita, jotka muodostavat kansallisen turvallisuusuhan. Mikä itsenäinen maa lakaisee tällaisen kysymyksen maton alle?

Ei taitanut tulla ilmastovaaleja, vaan tuli maahanmuuttovaalit. On äärimmäisen valitettavaa, että sen täytyi tulla näin raskaiden kokemusten jälkeen.
Iltalehti
13.1.2019 13:05
tummennukset dl

Poliitikot eivät uskalla puuttua. Ovat pelkureita, joiden mielestä suomalaisten etu on toissijainen verrattuna ulkomaalaisten lastenraiskaajien etuihin ja hediän suojattuun asemaansa.

Vaaleista on tulossa todella mielenkintoiset ja siksi hartaudella kehotan kaikkia äänioikeutettuja käymään äänestämässä.

On antoisaa seurata miten näiden vätyspoliitikkojen mielipiteet alkavat nyt muuttua niin vaalikeskusteluissa kuin muissakin haastatteluissa - ja vain siksi, etteivät menettäisi ääniä - ei siksi että haluaisivat jotain todellista muutosta nykyiseen maahanmuuttotilanteeseen.

Pidän RKP:n Anna-Maja Henrikssonin diiba daabaa kotouttamisesta saman tasoisena ulostulona kuin sisäministeriön virkamiehen Kalle Kekomäen kuuluisaa twiittiä.

Onkohan suurin osa maamme ruotsinkielisistä samlla henkisellä tasolla kuin RKP:n puheenjohtaja?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Poliitikot ehtivät jo toivoa, että älä tule pahat vaalit - tule sellaiset kivat vaalit; muut vastaan Halla-aho.

No eipäs tullutkaan, vaan nyt joudutaan myöntämään olleensa väärässä:
Nyt menivät vaalit uusiksi: Käsiin räjähti ongelma, jota puolueet vimmaisesti ratkovat – takkia on pakko kääntää

Edessä onkin aivan toisenlaiset vaalit kuin suuret puolueet kuvittelivat.
Kokoomuksen, keskustan, demareiden ja vihreiden puoluekoneistot yrittävät nyt vimmaisesti ratkaista ongelman, joka räjähti niiden käsiin Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleista lukuisista tyttöjen raiskauksista.

Kevään eduskuntavaalien agendalle piti nousta ennen kaikkea koulutus ja terveydenhuolto, mutta nyt vaalien agenda on muuttunut. Vaaleilla on vain yksi teema: maahanmuuton mukanaan tuoma räikeä turvattomuus.

Tämä teema sataa muiden puolueiden kannalta ikävästi perussuomalaisten laariin. Puolue on pitänyt maahanmuuttoa ja siihen liittyviä uhkakuvia esillä jo vuosikausia, joten puolueen sanoma on raiskaustapausten jälkeen äänestäjien mielestä uskottava.

Suurten puolueiden on oltava todella nopeita, jos ne aikovat kääntää vallitsevaa mielipideilmastoa ennen huhtikuun vaaleja. Kansa ei juuri nyt usko, että tilanne olisi hallinnassa tai että kyse olisi vain parin yksilön törkeistä teoista. Tällaista kuvaahan suuret puolueet ovat määrätietoisesti yrittäneet tähän asti välittää. Suuret puolueet jäivät nyt kiinni sinisilmäisyydestä.

Kansa janoaa nyt toimia, ei pelkkää puhetta. Hallituksesta kovimmassa tulessa on sisäministeri Kai Mykkänen (kok). Hallitus on monen ministerin suulla todennut olevansa tyrmistynyt tapahtumista. Myös puoluejohtajat ovat tuominneet jyrkästi tapahtumat. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Raiskausten ja hyväksikäyttöjen tuorein käänne pakottaa demarit, vihreät ja kokoomuksen esiin. Oulu nimittäin on keskellä keskustalaisten syvintä kannatusaluetta. Kun tapaukset laajenivat Helsinkiin, ongelmat vyöryivät myös demareiden, vihreiden ja kokoomuksen sydänmaille.

Suurista puolueista takinkääntö – tai ainakin linjausten muokkaus – lienee tuskallisinta demareille ja vihreille. Kumpikin saattaa jäädä vaille vaalivoittoa, jos ne eivät jämäköidy linjauksissaan raiskausten vuoksi.

Tässä ilmaisia vinkkejä: Hyssyttely ei enää toimi. Pitää puhua ongelmista niiden todellisilla nimillä. Kannattaa myöntää olleensa väärässä. Ei kuitenkaan pidä mustamaalata kansanryhmiä eikä lietsoa turhaa pelkoa.

Päättäjien katse hakeutuu varmasti Tanskaan. Monia siellä toteutettuja tai suunniteltuja hankkeita suomalaiset valtapuolueet ovat pitäneet ylimitoitettuina. Ainakin tähän asti.
Talouselämä
14.1.2019 10:58
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Laura Huhtasaari
@LauraHuhtasaari
PS:n pj. Halla-aho on bannattu juuri ennen vaaleja Twitteristä. Neuvostoliitossa sensuroitiin väärät mielipiteet.

Just before the election, Chairman of the Finns Party Halla-aho has been banned from Twitter. In the Soviet Union, false opinions were censored. @hsfi @yleuutiset

229
18.13 - 16. tammik. 2019

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Eduskuntavaalit 2019

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Olisikohan Juha pelännyt Jussin suosion nousua siinä määrin että on valtiollisen edun nimissä aiheuttanut Jussin twitter-tilin sulkemisen?

Vastaa Viestiin