19-vuotias Riina Mäkinen - kadonnut Loviisan Gammelbyssä 5/2017

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Harvard
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: Ke Elo 22, 2018 7:05 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Harvard »

Täällä on vihjailtu myös, että Riina olisi käyttänyt huumeita ja pyörinyt epämääräisissä piireissä tämän myötä. Onko tälle väitteelle mitään pohjaa vai oliko ihan perusteeton huhu? Jos pitäisi paikkaansa niin syyllinen löytyisi varmaan nopeaan, kun joku narkki vasikoi laskuissa tietonsa poliisille. Mistä tiedätte että hän ei ole vain esimerkiksi ihastunut johonkin pahaan poikaan, jos seura on ollut epämääräistä? Ei se salaisuus ole, että pahat pojat vetoavat naisiin.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Iivis »

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lif ... sa/7315262
Liftasiko kohta kaksi vuotta sitten kadonnut Riina, 19, väärään kyytiin? Nuori nainen saattoi joutua rikoksen uhriksi – mutta mikä on jo aiemmin kiinniotetun miehen rooli katoamisessa?
0:42

JULKAISTU 13 TUNTIA SITTEN
19-vuotiaan Riina Mäkisen katoamisesta tulee pian kuluneeksi kaksi vuotta. Riina katosi 10. toukokuuta 2017 toukokuussa metsässä Loviisan Vanhassakylässä. Tuon päivän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja.

Poliisi on jo lopettanut omat etsintätoimensa Riinan löytämiseksi, mutta vapaaehtoiset ovat taas kevättalvella olleet maastossa etsimässä nuorta naista.

– Viime kesänä poliisi oli vielä koirien kanssa siellä maastossa, mutta sen jälkeen aktiiviset etsintätoimet lopetettiin. Totta kai jatkamme niitä, jos jotain uutta ilmenee, tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Jussi Wahe Helsingin poliisista kertoo.

– Edelleen vapaaehtoiset käyvät maastossa. Siellä on aika äskettäinkin ollut jotain porukoita etsimässä häntä ja nyt kun lumet sulavat, niin maastoon varmasti menee porukkaa. Pari tahoa on kysynyt meiltä, onko poliisilla ajatusta, mistä häntä voisi etsiä, Wahe kertoo.

Poliisi ei ole kuitenkaan osannut antaa vinkkejä tutkimattomista paikoista.

– Siellä on niin paljon sahattu edestakaisin, ettei ole varsinaisia paikkoja mistä voisi etsiä. Tämä on erittäin läpikotaisin pöyhitty juttu.

Paikalta kuului laukausia muistuttavia ääniä
Viimeinen varma havainto katoamishetkellä 19-vuotiaasta Riinasta tehtiin keskiviikkona 10. toukokuuta 2017 alkuillasta.

Riina nähtiin tuolloin syvällä metsätien päässä Loviisan Vanhassakylässä noin kolmikymppisen miehen seurassa. Kaksikko oli palaneen auton luona. Havainnon teki sattumalta paikalle osunut koiranulkoiluttaja.

Poliisi sai hälytyksen palaneesta autosta samana iltana. Ilmoituksen mukaan paikalta oli kuulunut myös laukauksia muistuttavia ääniä. Kun partio saapui paikalle vajaan tunnin kuluttua ilmoituksesta, paikalta ei löytynyt ketään.

Seuraavana päivänä, torstaina 11. toukokuuta Riinan seurassa ollut kolmikymppinen mies otettiin kiinni lähellä sijaitsevalta Kuninkaantien ABC-asemalta. Mies päätyi poliisin huostaan, sillä hän oli näpistänyt huoltoasemalta karkkia.

Myöhemmin Riina ilmoitettiin kadonneeksi.

Lue myös: Video palaneesta autosta Loviisan metsässä – täällä kadonnut Riina nähtiin viimeisen kerran
Riinan tavaroita löytyi maastosta
Laajoissa maastoetsinnöissä on löytynyt joitakin Riinalle kuuluneita tavaroita, mutta ei mitään, mikä olisi vienyt tutkintaa eteenpäin.

Palaneen auton läheltä löytyi Riinan meikkipussi melko pian katoamisen jälkeen ja sininen köysi vuosi sitten.

Maastosta on löytynyt myös Riinan eripariset sukat.

– Ihan varmuudella meikkipussi ja sukat ovat Riinan. Meillä on kummankin sukan toinen pari kotona, Riinan äiti Faina Puustinen kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Poliisin mukaan köysi ei välttämättä liity millään tavalla Riinaan.

Miehen osuus on yksi tutkintalinja
Poliisi tutkii edelleen tapausta kadonneen henkilön tutkintana. Rikoksen mahdollisuuttakaan ei ole suljettu pois.

Poliisi ei kuitenkaan epäile Riinan seurassa ollutta miestä mistään.

– Emme ole pystyneet aukottomasti toteamaan, ettei hän liittyisi Riinan katoamiseen, mutta emme epäile häntä mistään. Hänen osuutensa on yksi tutkintalinja. Pitäisi vain ensin löytää Riina, jotta tutkinnassa päästään eteenpäin, Wahe sanoo.

Poliisi sai aikanaan metsässä palaneesta autosta paljon tietoja ja aihetodisteita siitä, mitä on tapahtunut.

– Miehen kertomus vastasi auton löydöksiin. Tietojemme mukaan Riina on lähtenyt auton luota.

Liftasiko Riina "väärään kyytiin"?
Poliisi pitää myös sitä mahdollisena, että Riina on kävellyt metsästä läheisen moottoritien varteen ja saanut sieltä kyydin.

– Aina on mahdollisuus, että hän on liftannut niin sanotusti väärään kyytiin ja sitä kautta kadonnut. Kaikki on mahdollista, Wahe sanoo.

Poliisilla on jutussa kaksi päätutkintalinjaa: rikos tai luonnollinen katoaminen.

– Välillä katoamisissa tulee itsetuholinja kyseeseen, mutta Riinan kohdalla sellaisesta ei ole tullut mitään viitteitä.

Lue myös: Missä on Riina Mäkinen? Naisen viimeisenä nähnyt mies liikkui aseen kanssa ja päätyi vankilaan, mutta poliisi ei epäile häntä
Pysyy poliisin järjestelmissä
Kadonneen henkilön kuolleeksi julistamista voi hakea käräjäoikeudelta viiden vuoden kuluttua siitä, kun hän on tiettävästi viimeksi ollut elossa.

Riinan tapauksessa siihen menee vielä yli kolme vuotta, ellei hän sitä ennen löydy ja jos omaiset ylipäätään haluavat julistaa häntä kuolleeksi.

Poliisin rekisterissä tapaus pysyy kuitenkin auki vielä sittenkin, vaikka henkilö julistettaisiin kuolleeksi.

– Ne, jotka jäävät kadoksiin, pysyvät poliisin rekisterissä kadonneina ja juttu pysyy järjestelmässä auki senkin varalta, jos löytyy vaikka luita tai jotain muuta, Wahe kertoo.

Vihjeitä kaivataan edelleen
Poliisi ei ole saanut enää viime kesän jälkeen mitään vihjeitä Riinan katoamiseen liittyen.

– Jos ihmisillä on jotain tietoja tai vihjeitä, niin otamme ne mielellään vastaan, Wahe sanoo.

Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10813
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Koko poliisin teoria ja Jarvan alibi perustuu siihen, että silminnäkijä tunnisti, että Riina oli paikalla auton palaessa/palettua.
Hän kuvasi naista kolmekymppiseksi, eikä hän tuntenut Riinaa millään lailla, eikä ilmeisesti kovin kauaa paikalla ollut, eikä jutellut ko. naisen kanssa. Itse en todennäköisesti pystyisi jälkeenpäin kuvasta sanomaan, näinkö tämän naisen vai jonkun muun samantyylisen.

Jos silminnäkijä tunnisti väärin, jutussa olisi paljon enemmän järkeä. Kyllähän sitä tietysti kaikenlaista voi sattua, mutta tämä "asetta kantavan ja autonsa polttaneen pikkurikollisen seurasta murhaajan autoon liftannut nainen" -teoria vaatii kyllä harvinaisen huonoa tuuria.
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi

MEG
Adrian Monk
Viestit: 2569
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja MEG »

Kuolemannaakka kirjoitti: Kyllähän sitä tietysti kaikenlaista voi sattua, mutta tämä "asetta kantavan ja autonsa polttaneen pikkurikollisen seurasta murhaajan autoon liftannut nainen" -teoria vaatii kyllä harvinaisen huonoa tuuria.
Liftausvaihtoehto ei ole noin suoraviivainen . Tässä tullaan taas ufo ja rajatieteistä tuttuun ,kasautuvien viitteiden ongelmaan. Avaruusolioiden maapallolla käynnistä ei ole kovaa todistetta ,mutta lukuisten yksityiskohtien väitetään sen yhdessä osoittavan. Nils Gustafssonin Bodom
syyllisyyttä perusteltiin lukuisilla kasautuvilla yksityiskohdilla.
Kyydinantaja ei ehkä ollut menossa Helsinkiin asti ,vaan on ilmeisin taka-ajatuksin vienyt Riinan kämpilleen lepäämään ja siistiytymään. Siellä ehkä päihteiden käyttö on johtanut kuolemantuottamukseen, ja ruumiin kätkemiseen.
Riinan liikkuminen rauhattomissa nuorisoporukoissa oli johtanut hänet aiemmin vankilaan. Ehkä oli Helsinkiin liftattuaan päätynyt taas sinne ja jonkin välikohtauksen seurauksena menehtynyt.

Mr. Big
Poliisikoira Rex
Viestit: 263
Liittynyt: La Loka 25, 2014 8:34 am

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Mr. Big »

Vähän ihmettelen tuota poliisin toteamusta ettei itsetuhoisuuteen uskota koska mitään viitteitä siihen suuntaan ei ole tullut esille jutun yhteydessä? Riinanhan on kerrottu sairastuneen masennukseen, joka oli juuri puhjennut uudelleen. Luulisi että masennus yhdistettynä huumeisiin, ja lisäksi autopalo, plus riita Jarvan kanssa olisi voinut laukaista itsetuhovietin. Harmi että Savukoski perui tulonsa, eikä käynyt naarailemassa lähivesistöjä, varsinkin sitä louhoslampea. Itse veikkaan vieläkin että siellä pohjassa tyttö makaa.

Ihan vain tilastojenkin valossa, pitkään kadoksissa olleista vain aniharha osoittautuu henkirikoksen uhriksi. Faktaa:
Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Göran Wennqvist kirjoitti:Tällä hetkellä Suomessa on vajaat 400 ihmistä, jotka ovat olleet kateissa yli kuukauden. Kymmenkuntaa ihmistä lukuun ottamatta he kaikki ovat olleet kadoksissa jo yli vuoden. Murto-osa pitkään kadoksissa olevista on joutunut henkirikoksen uhriksi. Tämmöisiä tapauksia on vuosittain korkeintaan 2–3. Niitä tutkitaan alkumetreiltä lähtien rikosjuttuina, Wennqvist sanoo.

damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10561
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja damfin »

Itsekkin olin aluksi melko varma siitä että jostain tuolta alueelta Riina löytyy, joko maastosta tai vesistöstä, ja joko Jarvan avustuksella menehtyneenä tai sitten muuten vaan menehtyneenä.
Mutta olen pikkuhiljaa alkanut uskoa että Riina voisi olla jossain muuallakin, menehtyneenä joka tapauksessa.
Jarvan selitystä nuotiopaikalla yöpymisestä epäilen, ajankohta oli kuitenkin melko viileä ja nuotioon saisi olla lisäämässä puita ihan jatkuvasti että se juuri mitään lämmittäisi.
Se CNN:n työntekijän havainto Riinaa muistuttavasta naisesta seuraavana päivänä on saanut minut epäilemään että ainakin Riina olisi yöpynyt siinä palopaikan lähellä olleessa mökissä tai ehkä siinä veneessä jos siinä oli jonkinlainen pressu tai kuomu jonka alle pääsee piiloon nukkumaan, veneestähän oli käsittääkseni löytynyt jotain mökistä vietyä tavaraa.
Riina on silloin seuraavana päivänä voinut olla menossa takaisin palaneen auton luokse joko etsimään jotain omia tavaroitaan (puhelin?) tai sitten katsomaan olisiko Jarva auton luona. Havaitessaan alueella pyörivät poliisit Riina on sitten ehkä arvannut että Jarva on jäänyt kiinni ja pyrkinyt itse mahdollisimman kauas alueelta.
Todennäköisesti Riina on jännityksen ja huumeiden vuoksi ollut hyvin vahvasti ja innolla mukana veneen varastamisessa ja mökille murtautumisessa, ja seuraavana päivänä pään hieman selvittyä alkanut iskeä paniikki ja morkkis kiinnijäämisen pelossa.
Sitä en osaa arvella mihin Riina sitten tuolta olisi kadonnut, poistuiko kävellen metsiä tai metsäteitä pitkin vai liftasiko tosiaan väärään kyytiin.

Kepardi73
Scooby-Doo
Viestit: 25
Liittynyt: Ke Elo 02, 2017 12:18 am

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Kepardi73 »

Laavulla tapaamani paikallinen mies oli kyllä aivan varma, että ne kello 19:30 kuullut kaksi laukausta olivat laukauksia. Se, että poliisi ei ole onnistunut tutkimuksissaan vahvistamaan, että aseella olisi ammuttu, ei kai välttämättä tarkoita sitä, etteikö sillä aseella olisi kuitenkin voitu ampua. Hämmennän hieman ja heitän, että olisihan hänellä voinut olla toinenkin ase, jolla surmaaminen olisi voinut tapahtua. Tosin pidän tätä hyvin epätodennäköisenä vaihtoehtona.

Jos halutaan uskoa tuohon itsetuhoisuusteoriaan, niin voisihan olla niinkin, että Riina olisi saanut levähdysalueelta kyydin, mennyt johonkin hänelle rakkaaseen paikkaan ja päättänyt päivänsä sinne. Tällöin hän kuitenkin mitä todennäköisimmin olisi löytynyt jonkin satunnaisen ohikulkijan toimesta.

Pidän tapausta kyllä mystisenä. Se, että silminnähden sekaisin oleva pikkurikollinen onnistuisi kätkemään ruumiin niin täydellisesti, että sitä ei löydetä, olisi mielestäni melkoista sattumaa. Melkoista sattumaa olisi sekin, että alueen hankalasta maastosta huolimatta tyttö onnistuisi katoamaan niin totaalisesti, ettei yksikään satunnainen ohikulkija tai etsintäpartio häntä löydä. Vielä suurempana sattumana pitäisin sitä, että hän olisi saanut kyydin aluelta pois ja sen päätteeksi joutunut henkirikoksen uhriksi tai päättänyt itse päivänsä.

Zessie
Neuvoja-Jack
Viestit: 553
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2018 12:37 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Zessie »

Kepardi73 kirjoitti: Pidän tapausta kyllä mystisenä. Se, että silminnähden sekaisin oleva pikkurikollinen onnistuisi kätkemään ruumiin niin täydellisesti, että sitä ei löydetä, olisi mielestäni melkoista sattumaa.
Entäs, jos hänellä olikin paljon selväjärkisempiä avustajia lähettyvillä? Aikaa ja tilaisuus poiskuljetukseen oli kyllä.

Calamity Jane
Rico Tubbs
Viestit: 1224
Liittynyt: To Maalis 23, 2017 2:14 am
Paikkakunta: Villi länsi

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Calamity Jane »

Tuo Jarva ei vaikuta pelottavalta , ei niin että saisi pelosta vaikenevia apureita kätkemään Riinan ruumiin.
Totta kait epäilys Jarvan suuntaan on suuri koska hän näki Riinan viimeisenä. Kuitenkin itse pidän suurimpana mahdollisuutena sitä että Riina löytyy maastosta .

_auzci_
Scooby-Doo
Viestit: 28
Liittynyt: La Maalis 09, 2013 9:07 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja _auzci_ »

Onko tuosta Riinan puhelimesta jotain faktatietoa? Eli olisiko voinut vaikka soittaa kyydin itselleen, hävittänyt sen jälkeen puhelimensa, ja päätyä mahdollisen kuskin kautta henkirikoksen uhriksi?

MEG
Adrian Monk
Viestit: 2569
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja MEG »

Muistelen ,että on ilmoitettu linkkiyhteyden katkenneen autopalon aikoihin . Jarvan mukaan puhelin jäänyt palavaan autoon. En muista ilmoitetun, onko puhelimen jäänteet todettu autonhylystä.
Jos olisi tuolloin kyydin soittanut ,niin miksi olisi puhelimensa tuhonnut.

Zessie
Neuvoja-Jack
Viestit: 553
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2018 12:37 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Zessie »

Kotivinkin no 24:ssä oli artikkeli Riinasta ja artikkelissa on myös kerrottu Riinan puhelimen löytöpaikka; palaneen auton jalkatilasta kuskin viereisen paikan penkin alta.
Calamity Jane kirjoitti:Tuo Jarva ei vaikuta pelottavalta , ei niin että saisi pelosta vaikenevia apureita kätkemään Riinan ruumiin.
Totta kait epäilys Jarvan suuntaan on suuri koska hän näki Riinan viimeisenä. Kuitenkin itse pidän suurimpana mahdollisuutena sitä että Riina löytyy maastosta .
Saattoihan jarvalla toki olla niin luotettavia ystäviä, että olisivat voineet keikan tehdä?
Ja maastosta Riina ehkä löytyykin mutta mistähän maastosta?

_auzci_
Scooby-Doo
Viestit: 28
Liittynyt: La Maalis 09, 2013 9:07 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja _auzci_ »

MEG kirjoitti:Muistelen ,että on ilmoitettu linkkiyhteyden katkenneen autopalon aikoihin . Jarvan mukaan puhelin jäänyt palavaan autoon. En muista ilmoitetun, onko puhelimen jäänteet todettu autonhylystä.
Jos olisi tuolloin kyydin soittanut ,niin miksi olisi puhelimensa tuhonnut.
Tuo aikaisemmin mainittu huumeiden käyttö herätti huomiota, se mitä itse olen tutustunut esimerkiksi amfetamiinia käyttäneen järjen juoksuun. Monet pienetkin asiat aiheuttaa järkyttäviä epäluuloja ihmisiä kohtaan, pitkään jatkunut käyttö saattaa aiheuttaa psykoosin oireita, eli joku linjan pätkiminen tms. saattaa olla "selkeä merkki" että poliisi kuuntelee liittymää, tai muuta päätöntä, joka olisi jo mahdollinen syy hankkiutua puhelimesta eroon. Teletietojahan käsittääkseni ei haeta ellei kyseessä ole rikos epäily?

Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5172
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Outoa on mielestäni se, että Jarva menee tuollaisen härdellin jälkeen huoltoasemalle karamellivarkaisiin ja asekin mukana. Vimmattu tarve jäädä kiinni ns pikkujutusta.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

Avatar
Serenity
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ti Touko 08, 2012 5:12 pm

Re: 19-vuotias Riina Mäkinen katosi Loviisassa 5/2017

Viesti Kirjoittaja Serenity »

Riinan tapausta jaksetaan pitää esillä mediassa, äiti on antanut uuden haastattelun, jossa ei tosin uutta vanhoihin nähden. Toivottavasti Riina löytyy ja sukulaiset saavat varmuuden hänen kohtalostaan.
”Nyt on paha paikka”, Riina, 19, sanoi siskolleen - nyt hänestä ei ole kuulunut mitään kahteen vuoteen

Tänään klo 7:47

Riina Mäkisen katoamisesta tulee tänä keväänä täyteen kaksi vuotta. – Vaikka jollain tasolla olen hyväksynyt sen, että en Riinaa enää näe, niin jollain tasolla odotan häntä koko ajan kotiin, äiti sanoo.

Kuninkaantien ABC-huoltoasema Loviisan Pernajassa. On toukokuun 10. päivä vuonna 2017.
Kuva

Muutamaa päivää aiemmin pohjoisesta on alkanut virrata kylmää ilmaa koko maahan. Sää on ollut poikkeuksellisen kolea ja lunta on tullut maan eteläosia myöten. Kesä on lähellä, mutta vain ajatuksissa.

Loviisalaisella huoltoasemalla tuo keskiviikko voisi olla vain yksi tavallinen arkipäivä muiden joukossa. Päivä jää kuitenkin elämään lehtien sivuille, päivistä, kuukausista ja lopulta jopa vuosista toiseen.

Tuo on päivä, jolloin 19-vuotias Riina Mäkinen on nähty viimeisen kerran. Hän tallentuu ABC:n lähistöllä valvontakamerakuviin.

Iltapäivällä Riina saa puhelun siskoltaan.

– Nyt on paha paikka, Riina sanoo puhelimeen.

Keskustelu jää lyhyeksi, eikä Riinasta enää kuulu. Jää vain kysymys: Mitä on tapahtunut?

Sitä Riinan äiti Faina Puustinen on miettinyt kohta kaksi vuotta.

– Jotenkin olen ehkä hyväksynyt sen, että mahdollisesti en koskaan näe lastani. Mutta en tiedä, pystynkö hänen kuolemaansa täysin hyväksymään ennen kuin hänet löydetään, äiti sanoo nyt.

Outo tapahtumaketju
19-vuotias, juuri valmistunut, kesä edessä - koko elämä edessä. Tällaisissa uomissa Riina Mäkisen elämä oli kaksi vuotta sitten. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan paperit hän oli saanut reilu vuosi aiemmin. Nuori nainen etsi vakituisempaa työpaikkaa ja heitti välillä keikkatyötä.

Yhteisen tuttavan kautta elämään oli tullut myös mies. Mies oli vanhempi, noin 30-vuotias. Katoamisen aikaan he olivat tunteneet 1,5 kuukautta. Ilmeisesti kaksikko oli vierailemassa miehen sukulaisten luona Kouvolassa ennen katoamista.

Paluumatkalla sattui outo tapahtumaketju. 11. toukokuuta poliisi sai ilmoituksen Loviisan Pernajaan syrjäiselle tilalle. Sieltä oli kuulunut laukauksia muistuttavia ääniä. Miehen auto oli jäänyt jumiin ja syttynyt tuleen. Ihmisiä poliisi ei paikalta löytänyt.

Seuraavana päivänä mies yritti varastaa huoltoasemalta jotain. Poliisi otti hänet kiinni. Myöhemmin mies sai vankeutta muun muassa törkeästä varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta.

Miestä kuulusteltiin myös Riinan katoamiseen liittyen. Poliisi jäi siihen uskoon, että hänellä ei ole katoamisen kanssa mitään tekemistä.

Tiettävästi mies on viimeinen, joka on nähnyt Riinan.

Etsintä jatkuu
Tuolta syrjäiseltä metsäseudulta Riinaa on etsitty lukuisia kertoja. Poliisi uskoo, että siellä hän myös on.

– Todennäköisimmin hän on jäänyt sinne metsään, eikä häntä ole löydetty, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe sanoo.

– Epätodennäköistä on, että hän ei ole siellä metsässä, mutta sekin on mahdollista. Kadonneet jäävät joskus oikeasti kadoksiin.

Jotain metsästä on löytynytkin: kaksi Riinan paritonta sukkaa, joiden parit löytyivät äidin kotoa ja pussukka, jonka päällä luki ”Riinan meikkipussi”.

Tänäkin keväänä vapaaehtoiset etsijät menevät alueelle. Ei ole oikein muutakaan paikkaa mistä etsiä, kun viimeinen havainto on kyseiseltä alueelta.

– Koska tuo on viimeinen näköhavaintopaikka, niin nojaamme siihen, Faina Puustinen kertoo.

– On paljon ajatuksia. Joskus ajattelen, että Riina tai Riinan ruumis saattaa löytyä vaikka Savonlinnasta. Kun en tiedä, niin etsin mistä voin.

"Odotan häntä kotiin”
Sanotaan, että ei ole mitään pahempaa, kuin oman lapsen kuolema - paitsi se, kun oma lapsi katoaa. ”Mitä jos” -kysymys on ilmassa aina.

– Vaikka jollain tasolla olen hyväksynyt sen, että en Riinaa enää näe, niin jollain tasolla odotan häntä koko ajan kotiin, Riinan äiti sanoo.

Faina Puustisen kokemusten mukaan ilmoitusta aikuisen ihmisen katoamista ja omaisen hätää tilanteesta ei oikein oteta vakavasti. Suomessa aikuinen saa kadota omasta tahdostaan. Vaikka nykyaikana on poikkeuksellista, että 19-vuotias lakkaa käyttämästä esimerkiksi sometilejään, lähtökohta on se, että ihminen saa kadota. Katoaminen ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä nopeasti.

Varsinkin keväisin nuoria aikuisia katoaa omasta tahdostaan. Mutta äidille 19-vuotiaskin on oma pieni tyttö. Faina Puustiselle ajatus siitä, että rakkaalle lapselle on tapahtunut jotain pahaa, nousi nopeasti pintaan.

– Lisääntyvä paniikki, hän kuvailee katoamisen aikaisia tuntemuksiaan.

Riinan katoamistapaus on herättänyt alusta asti paljon spekulaatioita, ja siitä keskustellaan paljon keskustelupalstoilla. Kysymyksiä on aiheuttanut muun muassa Riinan seurassa ollut mies, joka myöhemmin istui vankilassa. Häneen Faina Puustinen on ollut yhteyksissä kirjeitse. Riinan äiti on toivonut häntä mukaan etsintöihin.

– Jos jotain muistikuvia ilmaantuisi.

Minkälainen on äidin itsensä viimeisin muisto tyttärestään?

– Noin kuukausi ennen katoamista Riina oli pari päivää luonani. Meillä oli todella mukavaa. Katsoimme telkkaria ja laitoin ruokaa. Riina sanoi, että kato äiti, en mä tännekään voi hautautua. Jotenkin se viimeinen juttu on fiilis siitä yhteydestä, joka meillä oli. Ja ymmärrys siitä, kuinka nuori hän oli, Faina Puustinen sanoo.

Poliisi ei enää tutki tapausta aktiivisesti.

– Vihjeitä ei ole enää tullut viime syksyn jälkeen, Jussi Wahe sanoo.

Vaikka tapauksessa ei epäillä rikosta, se on edelleen poliisin mukaan yksi mahdollinen selitys nuoren naisen oudolle katoamiselle.

– Asiaa tutkitaan kadonneena henkilönä, mutta mitään tutkintalinjaa ei ole suljettu pois.

Faina Puustiselle se tarkoittaa sitä, että se yksi kysymys on ilmassa edelleen: mitä jos?
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6e1d ... 32b6ea01e3
But silent let me sink to earth,
With no officious mourners near:
I would not mar one hour of mirth,
Nor startle friendship with a tear.

Vastaa Viestiin