Historiallisen suuri rahanpesuepäily oikeudessa - syytteet kaatuivat

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

JosefMengele

Historiallisen suuri rahanpesuepäily oikeudessa - syytteet kaatuivat

Viesti Kirjoittaja JosefMengele »

Ylen MOT:n tietojen mukaan KRP uskoo, että rahat ovat alun perin peräisin venäläisen järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta.

Kahta virolaismiestä syytetään törkeästä rahanpesusta, joka keskusrikospoliisin (KRP) mukaan on todennäköisesti suurin koskaan Suomessa paljastunut, kertoo Yle.

Ylen MOT:n tietojen mukaan KRP uskoo, että rahat ovat alun perin peräisin venäläisen järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta.

Tapauksesta tekee niin mittavan se, että 130 miljoonaa euroa virtasi suomalaisyhtiön tilien kautta vain neljän kuukauden aikana, kertoo keskusrikospoliisin rikostarkastaja Jarmo Koistinen STT:lle.

Poliisi on tutkinut asiaa vuodesta 2014, ja asiaa on käsitelty tällä viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.
STT

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006206923.html

Otsikkoa päivitetty
-NILS-
putsari
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4716
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn

Viesti Kirjoittaja putsari »

Poliisin mukaanhan venäläisten mafioiden ei pitänyt toimia Suomessa?
Karvasvarvas kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 3:55 pm
Mc Mafia kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 8:43 am Ei, 4 000 000 000 x 0,022 = 88 000 000
Lasket 2,2 % todennäköisyydellä.
Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Mikä suomalaisyhtiö kyseessä? Nordea?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17089
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Paljon porua vähän villoja:
Oikeus hylkäsi kaikki syytteet Suomen historian tiettävästi suurimmassa rahanpesujutussa

Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä rahanpesusta.

Epäilykset liittyivät projektiin, jossa suunniteltiin uuden yksityisesti rahoitetun moottoritien rakentamista Venäjän Karjalaan. Moottoritien kustannusarvioksi miehet ilmoittivat kuulusteluissa 400–500 miljoonaa euroa. Tiehanketta ei ole koskaan aloitettu.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet jutussa, jossa kahta miestä syytettiin yli 130 miljoonan euron törkeästä rahanpesusta.

Poliisi alkoi tutkia tapausta pankkien tekemien ilmoitusten jälkeen. Suomalaisten rakennusyhtiöiden tilien kautta kulki vain neljän kuukauden aikana yli sata miljoonaa euroa alkuperältään rikolliseksi epäiltyä rahaa.

Epäilykset liittyivät projektiin, jossa suunniteltiin uuden yksityisesti rahoitetun moottoritien rakentamista Venäjän Karjalaan. Moottoritien kustannusarvioksi miehet ilmoittivat kuulusteluissa 400–500 miljoonaa euroa. Tiehanketta ei ole koskaan aloitettu.

Käräjäoikeus toteaa muun muassa, että varojen rikollista alkuperää ei voida osoittaa sillä, minne rahat olivat sittemmin epäiltyjen yrityksen tililtä päätyneet.

Käräjäoikeus toteaa myös, että pelkästään se, että varoja siirretään pankkiin yrityksestä, joka on perustettu väärillä nimillä tai jonka elinkaari on ollut syyttäjän kertomalla tavalla lyhyehkö, ei tee vielä yrityksen kautta siirtyviä rahavirtoja alkuperältään rikollisiksi.

Rahojen alkuperään ei päästy kiinni
Edellä mainituilla perusteilla käräjäoikeus katsoo, että esirikoksesta eli siitä, että nyt kysymyksessä olevat epäiltyjen tilille tulleet 135 miljoonaa euroa olisivat olleet peräisin rikollisesta toiminnasta, on jäänyt varteenotettava epäilys. Asiassa ei ole näytetty esirikoksen toteutumista rahanpesurikoksen tunnusmerkistön tarkoitetulla tavalla.

Muun muassa näistä syistä käräjäoikeus ratkaisi, että epäiltyjä koskeva syyte on hylättävä. Myös jutun keskiössä olleen yrityksen takavarikkopäätös on oikeuden mukaan kumottava. Tuomion purkamisen lisäksi valtio joutuu maksamaan kymmenien tuhansien eurojen korvaukset syytettyjen asianajajille.

Kahden virolaismiehen käräjäoikeudessa saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen. Poliisitutkinnan aikana kaksikko kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Poliisilla viiden vuoden esitutkinta
Esitutkinnan mukaan rahoja siirrettiin Suomesta ulkomaille rekisteröityihin satoihin pöytälaatikkoyhtiöihin. Poliisin mukaan rahat olisivat tulleet järjestäytyneen rikollisuuden järjestöltä Venäjältä. Poliisin päätekijäksi epäilemää venäläistä miestä poliisi ei koskaan onnistunut tavoittamaan, eikä häntä vastaan ole nostettu syytteitä.

Venäläismiehen mahdolliset rikokset ovat tapahtuneet Venäjällä, eikä Suomen poliisilla ole maassa toimivaltaa.

Esitutkintamateriaalin perusteella vaikutti, että virolaisilla olisi ollut tapauksessa vain välikäden rooli. Operaation todelliset toteuttajat olisivat toimineet poliisin esitutkinnassa hankkimien todisteiden mukaan muun muassa Moskovassa.

kaavio_näin_se_meni.jpg
kaavio_näin_se_meni.jpg (88.51 KiB) Katsottu 2045 kertaa
Poliisin mukaan rahat olisivat olleet alun perin peräisin tekaistuista venäläisistä yhtiöistä ja Venäjällä rahanpesuepäilyjen takia suljetusta pankista.
YLE
8.10.2019 klo 16.31 päivitetty 8.10.2019 klo 17.16
-------------------------------------
Syyttäjä valittaa laajassa rahanpesujutussa
Käräjäoikeus ei ottanut kantaa siihen, oliko Äänisen moottoritiehanke todellinen vai näennäinen.

Epäilykset liittyivät projektiin, jossa suunniteltiin uuden yksityisesti rahoitetun moottoritien rakentamista Venäjän Karjalaan. Moottoritien kustannusarvioksi miehet ilmoittivat kuulusteluissa 400–500 miljoonaa euroa. Tiehanketta ei ole koskaan aloitettu.Henrietta Hassinen / Yle

Syyttäjä aikoo valittaa hovioikeuteen rahanpesujutussa, jossa Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet eilen. Kyse on noin 135 miljoonasta eurosta, joiden rikollista alkuperää syyttäjän mukaan häivytettiin tiehankkeella, jota ei ollut tarkoituskaan toteuttaa.
– Olen tänään ilmoittanut tyytymättömyyteni tuomioon, ja tarkoitus on valittaa, sanoo aluesyyttäjä Mari Mattila.

Käräjäoikeuden mukaan rahojen rikollisesta alkuperästä ei ollut näyttöä, joten myös syytteet törkeästä rahanpesusta on hylättävä. Syyttäjä puolestaan katsoo, että näyttöä rahojen laittomasta alkuperästä on riittävästi.

Syyttäjä Mattila ajoi syytettä törkeästä rahanpesusta kahta virolaismiestä vastaan. Miehet toimivat suomalaisessa yrityksessä, ja rahat oli heidän mukaansa tarkoitettu niin sanottuun Äänisen moottoritien suunnitteluhankkeeseen.

Käräjäoikeus totesi rahojen olevan peräisin yhtiöiltä, joilla on ollut tilit OOO Investitsionnyi Sojuz -nimisessä venäläispankissa. Moskovassa annetussa tuomiossa pankkiin liittyviä henkilöitä on tuomittu laittoman pankkitoiminnan harjoittamisesta. Tämä ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan merkitse sitä, että pankkiin suoritetut varainsiirrot olisivat olleet laittomia tai että rahojen alkuperä olisi ollut rikollinen.

Syyttäjän mukaan taas moskovalaisen tuomioistuimen vuonna 2015 antama tuomio antaa perusteet näkemykselle, että rahat olivat peräisin rikollisesta toiminnasta ja kulkivat rikollisryhmän hallitseman, sittemmin lakkautetun venäläispankin kautta.

"Tiet ovat kyllä tulleet, mutta eivät näillä rahoilla"
Itse tiehankkeessa puhuttiin monikaistaisesta moottoritiestä, joka veisi Parikkalan kohdalta ainakin Petroskoihin. Yksityisellä rahalla rahoitettavasta tiestä on ollut vain suunnitelmia. Samaan aikaan Venäjän valtio on kohentanut alueen tieverkkoa, ja muun muassa Parikkalan Syväoron rajanylityspaikalle vie vuonna 2015 valmistunut tie.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mukaan käräjäoikeuteen päätynyt tiesuunnitelma oli todellisen tiehankkeen viereen kehitelty kuvitteellinen tarina.
– Tiet ovat kyllä tulleet, mutta eivät näillä rahoilla. Oikeat hankkeet ovat melkein valmiit, sanoo Viialainen.

Suunnitelmat avata Parikkalan rajanylityspaikka kansainväliselle liikenteelle – muun muassa matkailijoille – vuonna 2024 eivät Viialaisen mukaan liity kuvitteelliseen tiehankkeeseen, vaan todelliseen kehitystarpeeseen. Nykyisin Parikkalan rajanylityspaikka on lähinnä Suomen ja Venäjän välisen tavaraliikenteen käytössä.

Helsingin käräjäoikeus ei ottanut lainkaan kantaa tiehankkeen sisältöön.
– Koska esirikos on jäänyt näyttämättä, aihetta lausua moottoritiehankkeen todellisuudesta tai näennäisyydestä taikka muistakaan väitteistä ei ole, oikeus toteaa eilen annetussa tuomiossa.
YLE
9.10.2019 klo 15.28 päivitetty 9.10.2019 klo 16.31

Jos joku tässä häviää, niin suomalainen veronmaksaja.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
WpwfLzpqM9srCxs
Nikke Knakkertton
Viestit: 177
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 8:27 pm

Re: Historiallisen suuri rahanpesuepäily oikeudessa - syytteet kaatuivat

Viesti Kirjoittaja WpwfLzpqM9srCxs »

Se on aina huono juttu kun politiikkaa viedään oikeussaleihin. Rahanpesusta alkaa kovaa vauhtia tulla samalainen hihakortti kuin lapsipornosta aikoinaan, tai raiskauksista, kaikenlaisten väärämielisten heittämiseen pois pelikentältä.

Mutta, on tietysti totta, että varmasti rahankäyttö on kovin erilaista, varsinkin jos laajennettaan horisonttia ja sovelletaan kotimaista pesupykälistöä toisen maan perinteisiin. Jos puhutaan moottoritien rakentamisesta Helsingistä vaikka Pietariin, Moskovaan ja Pekingiinkin saakka, niin tottakai siinä on intressejä enemmän kuin mitä keskustan puoluetoimiston aamukahvipöytään mahtuisi vaikka kuinka tunkisi.

Tanskassa ja Virossa taisi olla viime vuosina iso vastaavan hajuinen juttu, joka tiettävästi johti Eestin jonkin ruotsalaisperäisen (Nalle?) pankin haarakonttorin lakkauttamiseen. Kyllähän näihin kuvioihin tietysti Suomikin silloin liittyy.

Ikävä tosiasia taitaa olla sekin, että Pietarissa ja Venäjällä liikkuu aina kaikesta huolimatta isommat rahat ja sitä myöden jututkin paisuu. Sehän ei totta tosiaan kuitenkaan tarkoita sitä, että ne mitenkään kovin merkittäviä olisivat, siis laajemmissa mittasuhteissa.

Mutta, kaikesta huolimatta, moottoritie itään olisi kyllä hyvä juttu -- ja miksi se itärannikon oikorata on vieläkin poliittisesti arka aihe?
// Lihan kanssa ei kannata hosua //
Vastaa Viestiin