Kahta poliisia ammuttiin Porvoossa 25.8.2019

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Postman
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 116
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 4:28 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Postman »

JustQuessing kirjoitti:Kenelläkään HS.fi tunnuksia, jotta voisi lainata tän artikkelin tänne?

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006223739.html
”MUN nimi on Paul ja olen syntynyt Helsingissä vuonna 1960.”

Näillä sanoilla alkaa poliisien murhan yrityksistä epäiltynä vangittujen Granholmin veljesten isän omaelämäkerta Yhden raggarin kertomus.

”Muutin Tukholmaan asumaan jo 19-vuotiaana vuonna 1979”, veljesten isä kirjoittaa kirjansa ensimmäisellä sivulla.

”Asun edelleen Tukholmassa, olen naimisissa ja olen onnistunut töräyttämään 3 lasta.”

Ensin perheeseen syntyi syyskuussa 1987 tytär. Häntä seurasi elokuussa 1989 syntynyt Richard Nicholas Granholm, 30, ja tammikuussa 1994 syntynyt Raymond Anthony Granholm, 25. Veljekset vangittiin torstaina todennäköisin syin epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä.

Heidän epäillään yrittäneen murhata kaksi poliisia Porvoon Ölstensissä sijaitsevalla teollisuusalueella varhain sunnuntaina 25. elokuuta. Sen jälkeen koko Suomi on kysynyt, miksi kyseiset veljekset päätyivät noin äärimmäiseen tilanteeseen.

VELJESTEN isän nuoruuteen keskittyvä kirja ei tarjoa vastausta kysymykseen. Se antaa kuitenkin tärkeää lisätietoa siitä, millaisessa ympäristössä veljekset ovat varhaislapsuutensa viettäneet.

Vuonna 2013 julkaistu kirja on puhekielellä kirjoitettu ­teos miehisestä seikkailuista päihteiden, väkivallan, uhkapelien, autojen ja naisten värittämässä maailmassa. Lapset ovat teoksessa täysin sivuroolissa, sillä heitä ei näytetä kuvissa tai mainita edes nimeltä. Tämä on ymmärrettävää, sillä teos keskittyy isän nuoruuteen.

Tämä on vain osatotuus, sillä kirja valottaa perheen elämää 1990-luvun alussa. Uhkapelit, alkoholi ja värikkäät vaiheet olivat kirjan perusteella läsnä perheenisän elämässä myös ensimmäisten lasten synnyttyä.

”Hevosia, tsettii, vedonlyöntiä, mitä vaan, me oltiin aina siellä ku haukat perjantai-iltana”, isä kirjoittaa pelikokemuksistaan Tukholman etelä­osissa asuvan kaverinsa luona.

”Bastu [sauna] päälle, huikkaa virtas ja vähän muutakin ja sit sököpöytään. Siin sit tsittailtiin koko ilta ja pelailtiin ja kun oli niin helvetin hauskaa tai helvetisti häviöllä niin ei voinu lähtee vekekään”, hän kertoo.

HS:n haastattelussa isä kertoo, että kyseinen kuvaus liittyy 1990-luvun alkuun, aikaan jolloin perheen nuorin lapsi ja toinen ampumisista epäilty veli ei ollut vielä syntynyt.

”En usko, että se on vaikuttanut lasten elämään, sitä kortinpeluuta kesti vain muutaman vuoden. Raggariajat olivat silloin takanapäin, ja valokuvat niiltä ajoilta on aina ollut kellarissa piilossa. Lapset eivät ole tienneet mun raggariajoista yhtään mitään, ennen kuin aikuisiällä”, isä sanoi HS:n haastattelussa.

Lue haastattelu kokonaisuudessaan täältä: Millaisia ovat Richard ja Raymond Granholm? Porvoon poliisiampumisista epäiltyjen veljesten isä kertoo HS:lle pojistaan ja epäuskon täyttämästä viikosta

”Monta kertaa oli sillee ku piti Suomeenkin lähtee, ja tsittailin sököpöydässä. Mamma venas himassa skidien kans kassit kädessä ja pipot päässä et lähetään Suomeen laivalla. Kloku veti viittä ja Viking Linen holkki lähtee 18.00, ei oikein natsannu tää peli ku oli 12 000 markkaa eli pari tuhatta euroa häviöllä ja sillo se oli iso mammona”, isä kirjoittaa.

”Piti päästä takas voitolle tai omilleen. Koodi himaan ja sanoma et lähdetään huomenna. Mamma nöyränä taas takas pakkas kakrut ja kamat himaa ja odottaa ukkoo himaan hakeakseen uutta yritystä. Seuraavana päivänä taas tsettipöydässä ja sama juttu, mamma skulas et lähetäänks? Mä sanoin, et lähetään, mä soitan koht. Kloku kävi jo kolmee ja olin taas häviöllä pari tusaa, kun onni käänty. Massii alko tulla inee, sain koko lailla kassan kuntoon ennen neljää ja skulasin [vaimolle] et hei, nyt lähetään”, hän kertoo.

”Hain familyn ja ajettiin Viking Linelle viime hetkessä sisään laivaan nii et ne nosti autokannen sillan meidän jälkeen ylös. Huh huh noita sessioita oli ihan riittämiin jälkeenpäin ku ajattelee et noi muksut seiso siellä kadulla pipot päässä faijaa venaamassa et lähdetään Matkoille ja sit ei lähdetäkään. Se ei tietenkään oikee nappaa, ja kyllä omatunto soi ku Notre Damen kirkon kellot tänä päivänä.”

ISÄ on kirjoittanut tarinansa vuosina 2011–2013, siis noin 6–8 vuotta ennen kuin hänen poikiaan alettiin epäillä poliisien murhien yrityksestä.

HS:n tietojen mukaan veljekset eivät ole olleet isänsä kanssa tekemisissä pariin kolmeen vuoteen. Mahdollista on, ettei isä ole ollut vanhemman poikansa kanssa väleissä edes silloin, kun hän kirjoitti Yhden raggarin kertomusta.

”Näimme Paulia Porvoossa joskus kymmenen vuotta sitten”, eräs vanhemman veljen yläastekaveri kertoo HS:lle.

”Hän kysyi silloin meiltä, olemmeko nähneet Richardia. Vaikutti siltä, että hän ei tiennyt ainakaan kovin tarkkaan poikansa liikkeistä.”

Isä itse luonnehtii HS:n haastatteluja välejään poikiin hyviksi, ainakin siihen asti, kun he asuivat kotona. Isä on viimeksi nähnyt pojat uudenvuoden tienoilla.

VELJESTEN isä ja äiti ovat kasvaneet Porvoossa. Vanhemmat tapasivat joko aivan 1970-luvun lopussa tai 1980-luvun alussa. Isää noin 5 vuotta nuorempi äiti oli tuolloin vielä alaikäinen. Kohtaaminen teki silti isään suuren vaikutuksen.

”Löysin oman Gypsy Queenin niin, että oltuani silloin frendin mukana sen sukulaisten luona niin satuin kerran näkemään, mitä kauniimman ja asiallisimman tytön, mikä kunnioitti vanhempia ja muita, sellainen kiltti kotityttö”, isä kirjoittaa.

”Ajattelin, että kun joskus hankkisin vaimon sekä äidin lapsilleni, niin tuollaisen se kuuluisi naisen olla. Siinä ollessani huomasin myös sen, että hän oli myös kaikkea sitä mitä mä en ollut sillä hetkellä.”

Vähitellen suhde kehittyi ja pari meni naimisiin Johanneksen kirkossa Helsingissä vuonna 1990. Itse hääjuhlaa vietettiin Haikon kartanossa Porvoossa. Tuolloin perheessä oli jo kaksi lasta, mutta nuorempi veljistä ei ollut vielä syntynyt.

PORVOO on ollut tärkeä osa myös veljesten elämää. Vanhemman veljen yläastekaverit kertovat HS:lle, että hän on käynyt Porvoon keskustassa sijaitsevaa ruotsinkielistä yläastetta ainakin seitsemännen luokan ajan. Ruotsin viranomaisten tietojen mukaan veljekset ovat kuitenkin olleet koko elämänsä ajan kirjoilla Ruotsissa.

HS on pyytänyt kuluneella viikolla tietoja veljesten koulutiedoista Porvoossa useampaan otteeseen, mutta tietoja ei ole toimitettu ennen tämän jutun julkaisua. Kertomus Porvoossa vietetystä vuodesta sopii kuitenkin yhteen isän kirjassaan kertoman kanssa. Isän mukaan perhe asui Porvoossa vuosina 2002–2003.

”Muutettiin familyn kans takas Stockikseen vuoden oltua Suomessa ja todettua että aika vaikea sopeutua enää takaisin Suomeen kun on niin kauan ollu jo pois ja tottunu uuteen systeemiin ja ihmisiin”, isä kirjoittaa.

”Bungattiin talo landelta Trosasta noin 65 kilometriä etelään meren ääreltä, ja ajateltiin et otetaan nyt vähän lungisti vaihteeks.”

VANHEMPI poika oli Tukholmaan muuton aikaan noin 14- ja nuorempi noin 9-vuotias. Porvoo-kytkökset säilyivät muuton jälkeen tiheinä. Eräs yläastekaveri kertoo muun muassa katsoneensa Torinon olympiakisojen jääkiekon loppuottelua veljesten mummolassa Porvoossa.

Elettiin helmikuuta 2006. Suomi hävisi Ruotsia vastaan pelatun ottelun maalein 3–2. Monille on jäänyt ottelusta mieleen puolustaja Teppo Nummisen kyyneleet ottelun jälkeen. Myös veljekset kannustivat tuolloin Suomea.

Saaris
Harjunpää
Viestit: 306
Liittynyt: La Helmi 06, 2016 12:21 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Saaris »

Voisiko teon motiivi olla uhkailu, eli viesti jollekin (mahdollisesti rikollisessa toiminnassa mukana olleelle) poliisille että jos hän ei tee niin kuin jotkut vaativat, niin virkaveljille alkaa käymään huonosti?
Tekijöiden jäädessä kiinni kiristyksen uhrilla voi nousta myös pelko että he alkavat kuulusteluissa puhumaan hänen osallisuudestaan?

Saaris
Harjunpää
Viestit: 306
Liittynyt: La Helmi 06, 2016 12:21 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Saaris »

Jossain olin lukevinani että vanhempi veli oli ollut mukana velanperintätoiminnassa. Tämähän voisi olla jotakin sen tapaista. Maksa / tottele tai virkaveljille käy huonosti.
Ehkä ovat olleet Porvoossa 2 kk etsimässä jotakin rahakätköä ja kun lopulta on tullut huijattu olo niin päätettiin kostaa tai antaa varoitus.

Avatar
Raven7.62
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 11:14 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Raven7.62 »

Mitä enemmän tätä veivaa niin yksi puimaton asia alkaa nostamaan päätään: Miten poliisit ovat tilanteessa toimineet? Onko provosoitu? Neuvottelutaidoista puhutaan paljon, mutta tästähän eivät tiedotusvälineet tule kirjoittamaan jos ollaan menty tilanteeseen ”väärin”.

Pelleyks1
Harjunpää
Viestit: 326
Liittynyt: To Heinä 26, 2018 7:12 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Pelleyks1 »

Pelleyks1 kirjoitti:Ehkä yksi merkittävistä vihjeistä on tuo toisen tekijän osoite tuossa kirkossa. Mitä on tuolla kirkossa?
Eli onko laittanut osoitteekseen tuon kirkon että se tulisi esille. Oliko tarkoitus tulla esille post-mortuumisti? Onko ollut uskonnollinen ehkä okkultistinen viesti? Onko se ikäänkuin synnin katedraali niinkuin erään tekno yhtyeen biisin nimi on cathedral of sin... :roll:

kaarmis
Hetty Wainthropp
Viestit: 466
Liittynyt: To Tammi 10, 2019 5:21 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja kaarmis »

Saaris kirjoitti:Jossain olin lukevinani että vanhempi veli oli ollut mukana velanperintätoiminnassa. Tämähän voisi olla jotakin sen tapaista. Maksa / tottele tai virkaveljille käy huonosti.
Ehkä ovat olleet Porvoossa 2 kk etsimässä jotakin rahakätköä ja kun lopulta on tullut huijattu olo niin päätettiin kostaa tai antaa varoitus.
Kun on varattu suoraan kahdeksi kuukaudeksi mökki, niin on tiedetty että suunnitelmaan tarvitaan aikaa. Sen kun tietäis mitä pojat päivällä teki, oltais paljon viisaampia.

Mallbella
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 8:59 pm
Paikkakunta: Itä

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Mallbella »

Tyypit on kasvattaneet parrat, pukeutuneet samanlaisiin kledjuihin, olleet sotilaallisen tarkkoja siisteydessä, käyneet päivittäin lenkillä, pitäneet aikataulun samana päivittäin.
Kaikella tuolla on ollut jokin tarkoitus!
Poliiseilta aseet ja joukkoampuminen jossain? Tarkoituksena näyttää samalta, kuten esim kouluampujat joissain tapauksissa (miksi? Yhteenkuuluvuus? Harhautus?). Vai tarkoitus harhauttaa muita luulemaan ammuskelua terroristi-iskuksi?
Vaiko perinteisempi syy, kuten arvokuljetusryöstö tai pankkikeikka.
Mene ja tiedä.

Mallbella
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 8:59 pm
Paikkakunta: Itä

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Mallbella »

Niin ja tuohan sattui isän syntymäpäivän aattona, eli olisiko pääisku ollut tarkoitus tehdä isän syntymäpäivänä.

Saaris
Harjunpää
Viestit: 306
Liittynyt: La Helmi 06, 2016 12:21 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Saaris »

Kun on varattu suoraan kahdeksi kuukaudeksi mökki, niin on tiedetty että suunnitelmaan tarvitaan aikaa. Sen kun tietäis mitä pojat päivällä teki, oltais paljon viisaampia.[/quote]

Olin lukevinani että ensin maksoivat yhdestä kuukaudeta, ja myöhemmin vielä toisesta.

Justina
Nikke Knakkertton
Viestit: 175
Liittynyt: Ma Loka 19, 2009 8:51 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Justina »

Jos tuo oli vaan ihan rikollisjärjestön näyttökoe.Viedä poliisilta aseet?

Juujaa
Olivia Benson
Viestit: 703
Liittynyt: Ke Elo 08, 2012 8:21 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Juujaa »

Justina kirjoitti:Jos tuo oli vaan ihan rikollisjärjestön näyttökoe.Viedä poliisilta aseet?
Mitä rikollisjärjestön tekee ihmisillä jotka lusivat seuraavan +5vuotta.?
Mitä rikolisjärjestö tekee ihmisillä jotka tulevat olemaan loppuikänsä poliisin silmätikkuna?

Justina
Nikke Knakkertton
Viestit: 175
Liittynyt: Ma Loka 19, 2009 8:51 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Justina »

Ei kai heidän kiinni pitänyt jäädä.

Juujaa
Olivia Benson
Viestit: 703
Liittynyt: Ke Elo 08, 2012 8:21 am

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Juujaa »

Justina kirjoitti:Ei kai heidän kiinni pitänyt jäädä.
No kyllä tossa kaikki kielii että kiinni jäädään. 2 hyvin helposti tunnistettavaa heeeboa. 150m päässä "kodistaan" .Omalla naamalla eikä tarkoitus ollut tappaa poliiseja.
Viimeksi muokannut Juujaa, Su Syys 01, 2019 8:17 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Gladys
David Starsky
Viestit: 4507
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Gladys »

Eipä ole kundeilla kovin ruusuiset olosuhteet olleet kotona. Ei ole paljoa kiinnostanut, ei lapsena eikä sen jälkeenkään. Saattaahan siinä hieman juurettomaksi ajelehtijaksi kasvaa ihan haluamattaankin. Ikuisesti hakea huomiota jne.

Jotenkin jäätävää luettavaa nuo isänsä jutut. Mutta kyllähän "lord" ja "lady" kertoivat mentaliteetista aika paljon jo ennen näitä tarinoita. Ei yllätä.
All is pretty.
- Andy Warhol

Cinnamon
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ti Elo 27, 2019 9:40 pm

Re: Kahta poliisia ammuttu Porvoossa 25.8.2019

Viesti Kirjoittaja Cinnamon »

Sekin tässä mietityttää, että kun kiinnijäämisen estämiseksi ei ollut tehty oikeastaan mitään (ei naamioita, soitto häkeen omasta puhelimesta, liikuttiin koko ajan samalla autolla joka oli omissa nimissä eikä edes puhelinta vaihdettu) niin miksi sitten lähteä pakenemaan poliisia ja jatkaa ammuskelua takaa-ajon aikana? Pakoonpääsy oli ihan toivotonta, mutta haluttiin kuitenkin vetää loppuun asti?

Vastaa Viestiin